login |

Better Call Saul: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is.

2022. 08. 26. 20:00 - Írta: Shyllard

38 hozzászólás | kategória: kritika,

Kezdem rögtön nagyjából az egyetlen igazi hibájával ennek a fenomenális utolsó pár epizódnak, ami nem is annyira a sorozat hibája, vagy akár különösebben nevezhető problémának. Ugyanis, kifejezetten az utolsó részhez érve, rögtön felmerült bennem a gondolat, hogy milyen nagyszerű lenne újra nézni a Breaking Bad-et és az El Camino-t a Better Call Saul 6. évadjának 9. és 10. része között.

Elsősorban azért is merült fel mindez bennem, mert a Walter White-ot (Bryan Cranston) és Jesse Pinkman-t (Aaron Paul) központjukba állító széria friss élményének hiányában, enyhe hiányérzetem támadt a jelenlegi sorozat vége felé. Az időugrást az írók jól kezelték, Jimmy McGill (Bob Odenkirk) végleges mélyrepülését is rendesen megalapozták, de mégis jobb lett volna a befejezés a korábbi univerzumbéli alkotások mostani megélésével a hátam mögött.

Félreértés ne essék, így is kiváló lezárást kaptunk, de nézői szempontból időrendi sorrendben tapasztalni az eseményeket talán még élvezetesebb lehet, mint így szétszabdalva követni főszereplőink sztoriját. Nem is beszélve arról, hogy mennyi minden kerül teljesen új megvilágításban a Breaking Bad játék idejének a berkein belül is.

Alapvetően viszont nem hiszem, hogy kívánhatunk többet egy spin-offtól, minthogy emeljen az anyasorozatjának a színvonalán. Legtöbb esetben már az is öröm, ha labdába tud rúgni mellette, de Gilligan-ék alkotásainak esetében egy nagyon szépen megfigyelhető kölcsönösség van jelen a Breaking Bad és Better Call Saul között. A két sorozat egymástól nagyon eltérő élményt nyújtott, de azért tematika terén mégis van egy nagyon erős kapocs közöttük, nem számítva sok-sok univerzumbéli kapcsolódást.

Tovább nem is folytatnám az összehasonlítgatást, de így a végére érve a sorozatnak, úgy gondolom fontos szempont az is, hogy összképileg mennyire igazolt és beilleszthető Saul sztorija a már meglévő kánonba. Egy ideje már kétségtelen volt, hogy ütni fog a lezárás, de hogy ennyire elegánsan, szépen érjen véget Jimmy McGill története, nagyon remélni sem mertem. A tovább mögött, pedig spoileresen folytatom.

Walter-t elérte a vég, Jesse-t nagy nehezen a feloldozás, Saul pedig úgy fest a két ló közé esett. Az időugrást követően egyre jobban megmutatkozó javíthatatlan magatartása ügyesen előtérbe hozta azt, amit már egy ideje tudtunk: Ahogy Heisenberg-nél, Saul-nál is csak ürügyként szolgáltak a körülmények, főszereplőnk jellemének a középpontjában voltak olyan elemek, amelyek így vagy úgy, de a romlás elkerülhetetlen útjára vezették volna bármi is történjen.

Szerencsére az a kis fikarcnyi, mindig is jelen levő jó sem veszett el Jimmy-ben örökre, aminek a nyomait főleg az utolsó két epizódban hozták elsősorban előtérben a mostani etap alatt. Szükség is volt erre, hiszen mindemellett főszereplőnk morális szinten még a szokásosnál is mélyebbre ásta magát, hogy aztán csak megadja a kegyelemdöfést magának és nekünk is. Az évadzáróban látható vallomása nem csak feloldozta Saul-t, hanem „zsenialitását” is végre-valahára a világ elé tárta. Ebből fakadó büszkesége, monológja során csak itt-ott mutatkozott meg, de a börtönbuszon ülve, nevét skandáló rabok hatására megjelenő apró mosolya már sokkal egyértelműbb jelzés volt. Odenkirk továbbra is zseniális, na.

S alapvetően, Gilligan-ék korábbi alkotásaihoz hasonlóan azt díjazom talán leginkább, hogy az iszonyat érdekes, drámai és szomorú bukást követően, ahol sok esetben egy elítélendő személyt követhettünk végig, mégis kaptunk egy keserédes befejezést. Jimmy megkapta méltó büntetését, de közben talán életében először nem kell rejtenie ki is valójában, miközben azok között töltheti idejét, akiknek így vagy úgy, de igyekezett segíteni élete során. Lehet önös érdekből védett bűnözőket, de mégiscsak emberekről van szó esetükben is, s az utolsó percek közöttük bennem leginkább a „Saul otthona” érzést keltette.

Tovább nem is nagyon szaporítanám a szót, mert régebbi posztokban már kifejtettem mindent, ami miatt annyira élveztem ezt a sorozatot. Az évad utolsó négy epizódja a korábbi részekkel szemben végre teljes mértékben Jimmy/Saul-ra koncentrált, számos kellemes vendégszerepléssel díjazva a kitartó rajongókat. Az évadzáróbéli visszaemlékezések zseniálisak voltak, s nem csak Saul beszélgetőpartnerei, de tematikai kapcsolódásaik és főszereplőnk még mélyebb elmélyítésének okán is.

Én személy szerint a sorozat első pár évadja során sosem mertem volna gondolni, hogy ennyire meg fog tudni állni a saját lábain a Better Call Saul. Volt az évek során bőven fan-service, de sosem ment az általános élmény rovására, s fókuszát végig képes volt megtartani a sorozat. Szomorú, hogy véget ért, de kevés ennyire ütős drámához volt szerencsém, mint Jimmy McGill felemelkedése és bukása. Lassú, de nagyon kifizetődő utazás volt, Gilligan-éktől meg ezek után tényleg bármi jöhet, akár még egy Walter Jr. spin-off előtt is ott fogok ülni hétről-hétre.

38 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2022. 08. 16. 13:53

A zárástól túl sokat vártam.

SPOILER
Az teljesen karakteridegen volt, hogy nem fogadta el a 7 évet és Kim miatt bevállalta a 80-at. Ettől nem lett pozitív karakter csak saját magával tolt ki.

Taylor - 2022. 08. 16. 15:38

SPOILER

Nem mondom, hogy imádtam minden percét, de végére nagyon helyrekerült minden, és újranézéskor biztosan szeretni fogom azokat is.

Korábban is felülírt sokmindent nála az, amit Kim várt tőle.
Azt, hogy ezt bevállalta érte, olyan dolog volt amit csak akkor és ott tehetett meg életében utoljára és nem akarta elszalasztani.

Az az összenézés szerintem erről szólt.

Mi a jobb? 7 évig ülni és utána még szenvedni 10-20 évig (Kim nélkül) kint azon, hogy nem tette meg, vagy bent lenni örökre azzal a tudattal, hogy megtette, helyreállt valamilyen érzelmi dolog magában és a kapcsolatukban.

Bent örökre nyugodt lélekkel, vagy kint, de szenvedve?

Az utolsó jelenetet meg többször is végignéztem, beégett a retinámba.

Még azért emésztgetem, de egyelőre úgy néz ki, hogy jobbat kaptam, mint amit vártam.

Mate - 2022. 08. 16. 20:04

Ha belegondolunk, ez az utolso resz nagyon erdekes kontrasztot mutat Walter es Jimmy kozott.
Walter a Breaking Bad-ben a csaladja miatt kezd vele a drogbizniszbe, aztan az utolso reszben oszinten bevallja hogy ahogy gyarapodott a birodalma, a vegen az egeszet maga miatt csinalta, mert jo volt benne es elvezte.
Jimmy egesz eleteben maga es a penz miatt simliskedett, az utolso reszben aztan onzetlensegbol, nem maga miatt, hanem Kim miatt vall be mindent, nem szamit a 80 ev borton, az utolso huzasaval magat bunteti, mig a tobbieknek megnyugvast ad

smd - 2022. 08. 16. 20:12

SPOILER

finálé szerintem maga szintjén érzelmileg egy reális befejezés volt, 7 év után még mindig kijön és agyonlőheti ms.Schrader vagy bárki, így tiszta a lelkiismerete maga és főleg Kim előtt + állambácsi is örül.
az külön jó volt, hogy megmutatták Chuck mondta: mindenki rendes védelmet érdemel,- és a sitten valószínű ezért skandálják a durva arcok is a nevét, mert mindenkinek ugyanúgy erős jogi védelmet adott aki felkereste, így korrekt emberként ismerik azon kívül, hogy sztár. Az csak pláne, hogy beismerte nem volt szép, amit Chuckkal tett.

Kimes vonalat is szépen lezárták. Kimet valószínű jobban érdekli egy sittelt de őszinte Jimmy mint a saját sprinkleres szendvicsezős élete, de így hozta az élet. Viszont ő is a saját megváltására törekedett és jó, hogy végül eljött és Saul-Jimmy emberi visszaváltozás katalizátora lett.
A búcsú is sokat elmond, szép szerelmi és jellemfejlődési történet is ez, mégha bűnözés vagy BB nosztalgia is volt sokaknak az izgalom a sorozatban.

Örülök, hogy ilyen keserédes de korrekt és tartalmas lezárást kaptunk!

Sawyer - 2022. 08. 16. 21:05

Az utolsó évad nem igazán jött be, ez alól a finálé sem kivétel, de majd az évadkritika alatt részletesebben kifejtem, mert azért emésztődnie kell, plusz nyaralni vagyok. Annyit előlegként, hogy ezért Gust előtérbe helyezni teljesen felesleges volt, egy emlìtésen kívül semmilyen méltó lezárást nem kapott, a BB nélkül pedig önmagában nem állja meg a helyét, kíváncsi vagyok, hogy az azt nem ismerőknek hogyan hatott az utóbbi néhány epizód.

SASI - 2022. 08. 17. 00:16

Értelmet nyert a rész címe, Saul megszűnt létezni és a végére Jimmy maradt. Fantasztikus 6 évad volt, hiányozni fog a sorozat, akár csak a Breaking Bad.

Peterdi - 2022. 08. 17. 00:57

Ami azt illeti, elég lazán ért össze a Better Call Saul és a Breaking Bad idővonala. A fene se gondolta volna akár még csak az ötödik évad idején sem, hogy a Better Call Saul cselekménye végül kizárólag a 2002 és 2004 közötti időszakra, illetve kis részben a Saul eltűnése utáni eseményekre fog kizárólag koncentrálni. Azt hittem – és szerintem mindenki ezt hihette, aki fél szemmel figyelte a sorozat hozzávetőleges idővonalát is -, hogy ennél sokkal egyenletesebb eloszlású lesz a sztori, ehhez képest semmit nem láttunk abból az időszakból (és ez négy évet ölel fel!), amikor Saul már a kisszerű alvilági figurák legendás ügyvédje, viszont Walter White még sehol sincs. Nehéz elhinni, hogy csak addig lett volna érdekes a sztori, amíg Kim Wexler jelen volt benne, a többiről meg kaptunk egy cold opent (láttunk egy monstre és rikító Goodman-villát, amint éppen kiürítik a hatóságok), valamint egy flashforwardot a prostituáltakkal hentergő Saullal. Szóval e tekintetben hiányérzetem van: ebből a sztoriból mintha nagyon sok minden kimaradt volna, ennyire azért nem kellett volna elsietni a lekerekítését.

Persze a mérleg másik serpenyőjében meg ott van, hogy Walter White teljesen irreleváns volt a nagyobb sztori szempontjából mindaddig, amíg össze nem esett az autómosóban, illetve nem támadt egy kósza gondolata az ötvenedik születésnapján. Indokolatlan fan service lett volna új flashbackeket írni a karakternek a Breaking Bad kezdete előtti időszakból, azok ugyanis sehogy nem kapcsolódtak volna Saul Goodmanhez.

Valahogy azért mégis megoldották: láttuk Jesse Pinkmant 2004-ben a Saul Goodman & Associates iroda előtt ácsorogni (és kellően sötét volt ahhoz, hogy ne tűnjön Aaron Paul túl öregnek), bár ez inkább csak amolyan humoros – és kicsit erőltetett, de belefért – jelenet volt, semmint valami utolsó darabja a kirakósnak, ami végül kiadja a teljes képet.

És továbbra sincs jó válasz arra a kérdésre, hogy melyik sorozatot kezdje el nézni az ember előbb, ha el akar merülni a Gilligan-univerzumban, mert a Breaking Bad előzetes ismerete nélkül a Better Call Saul történetszálainak és poénjainak a jelentős része az új nézők számára nemigen kapcsolódik semmihez, a Breaking Bad után nézve viszont a Better Call Saul egy teljesen más élmény, egy sokkal lassabban építkező valami, amihez nincs mindenkinek türelme (hogy aztán mégis elérjen jó néhány, a Breaking Badet is túlszárnyaló drámai csúcspontot, gondolok itt például a táskás emberként szarba keveredő Saul majdnem-agyonlövésére az ötödik évad sivatagi jeleneteiben), és nem is az lesz a kifutása, amire számítana az ember. (Most őszintén, ki tett volna nagy összeget arra, hogy Kim mégis életben marad? Persze jobb így, de ennél méretesebb drámát vártunk.)

Ez az utolsó évad 7/10 nálam. Többet vártam tőle.

Rob - 2022. 08. 17. 08:14

Én is úgy érzem, hogy kicsit aránytalan volt a sorozat. Saul Goodmanből nagyon keveset kaptunk, lehet úgy voltak vele, hogy a BB-ben már bemutatták, de nekem hiányérzetem van így. Összecsapottra sikerült a vége szerintem, és igen, aki nem látta a BB-t annak fogalma sincs, hogy mi az isten történt itt a végén.

Waltot és Jesset is csak azért rakták bele, hogy benne legyenek, de sok értelme nem volt így.

Adam9456 - 2022. 08. 17. 13:50

Gyönyörű, keserédes lezárás volt. Az egyik legjobb sorozatzáró az elmúlt évekből, azok közül amiket láttam.

Más volt mint a Breaking Bad, de nagyon jól lezárt szerintem minden fontosabb kérdést, bennem nem maradt hiányérzet.
Marie-re nem számítottam, jó volt őt is újra látni, Chuck és Walter White – ők gondoltam, hogy még feltűnnek utoljára. Az időgép kérdés a visszaemlékezésekben érdekes volt.

Tetszett, hogy végül Saul vagyis Jimmy tárgyalásával ért véget.
A zárójelenet a börtönben pedig szinte tökéletes volt.

Egyszer újra kellene már néznem a Breaking Bad-et és az egész Better Call Sault újra egymás után, mivel azért már a BB-et utoljára 2013-ban néztem végig az utolsó részek előtt. Csak kinek van arra ideje? Majd egyszer. :)
Addig is egyelőre búcsú ettől a franchise-tól, egy darabig most biztosan.

Tomifinn - 2022. 08. 18. 13:45

1. A sorozat összességében jó volt, de nem BB színvonal, ami nem is baj, mert a műfaj is más.

2. Ahogy valaki(k) már írta feljebb, nekem is zavaró volt az aránytalanság. A BB-hez kapcsolódó részekre nagyon keveset szántak, szerintem sokan azt gondolták, hogy a sorozatban nagyobb átfedés lesz, több Gus-os előzmény, vagy jobban a BB-hez kapcsolódó. Nekem bevallom az első pár évad Chuckos meg stb. sokszor unalmas volt, illetve inkább azt vártam mindig, hogy jöjjön már a lényeg! De persze volt oka azoknak a részeknek is, az én hibám, hogy nem tudtam teljesen kettéválasztani a két sorozatot, tudni kellene ezt önmagában is értelmezni.

3. Az utolsó rész szerintem szép lezárás volt, de utólag nézve kiszámítható, ahogy a BB is. Nincsenek naplementébe lovaglások, és talán ettől volt ez a két sorozat az egyik legjobb. A végén mindenki megkapja, ami jár neki és bármennyire is kedveljük, Jimmy/Saul/Gene egy sokszor piti, sokszor zseni, de bűnöző volt. A börtönben a helye. Ahogy WW-nek is járt a halál a tettei miatt.

Ilyen szempontból nagyon kielégítő mindkét sorozat és ettől korszakosak, hogy olyan lezárást tudtak mindkettőnek adni, ami koherens, logikus, a szereplők tetteiből logikusan következik, nem elcsépelt és nem hagy kétségeket. Vince Gilligan világában nincsenek olcsó megoldások, előbb utóbb mindenkit elérnek a tetteik következményei. Ahogy pl. később Gus megbűnhődött, mert nem tartotta magát az elveihez, hogy ne dolgozzon WW-vel (bár teszem hozzá, itt azért hagyott hiányosságot a két sorozat, látva a BCS-ben Gusék vonakodását, jobban ki lehetett volna fejteni, hogy miért adta be Gus a derekát a kezdeti rossz érzése, Jesse drogosan megjelenése után…). Stb.

A megbánással kapcsolatos párbeszédek is jók voltak, jó volt látni, hogy mennyire másképp közelítenek hozzá az emberek, Mike bölcsebben, Walter praktikusabban, Jimmy pedig… Jimmysen. :)

Élmény volt nézni, bár a BCS-t sosem tudtam annyira megszeretni, mint a BB-t, de azt gondolom, ez a sztori így kerek, minden szál el lett varrva a spinoffal meg az El Caminoval.

Köszönjük!

Ja és plusz egy:

Nagyon tetszett Saul vallomásánál a nagyon finoman felsejlő párhuzam WW híres mondataira, hogy szerette csinálni, mert jó volt benne és élőnek érezte magát.

Ugyanezt mondta más szavakkal is Saul, amikor az első vallomásában még áldozatnak állította be magát, a másodikban pedig már elismeri, hogy részese volt az egésznek, milliókat keresett vele és ő is ugyanúgy bűnös. Kiérződött benne a hasonló őszinte vallomás: ő nagyon is szerette ezt csinálni, de körbeértek a falak, végállomás.

Tragikus, hogy a két ember olyan dologban talált kiutat a hétköznapi szürke életükből, amik vagy a halál, vagy az életfogytiglan utcájában végződnek.

Acheron - 2022. 08. 19. 18:16

Szabályosan szorongtam, hogy most mi lesz, és mi fog vele történni.
Az előzetes tippem nagyjából bebizonyosodott. Gondoltam, hogy elkapják, és az utolsó rész magáról a tárgyalásról fog szólni. Végül is ez adta magát. Mégis csak egy ügyvédről beszélünk. :D
Pont az volt a meglepő, hogy ennyire egyértelmű lett.
Az már inkább váratlan, hogy a játékidő csak egy sima részt tett ki. Reménykedtem volna, hogy a zárást azért jobban kitolják. Nah mindegy.

A végkifejlett. A Happy End ugye eleve ki volt zárva. De a sokak által mondott keserédes ending, nálam inkább keserűbe ment át. Mert egyszerűen képtelen vagyok túllendülni azon, hogy egy olyan bravúros, már inkább scifi-be illő ajánlatot, mint a 7 év, hogy tudott ennyire telibexarni. Pont ő. Ha 15-20 évet mondtak volna, akkor azt mondom, hogy oké. Hogy trottyos korára már nem érdekli, és minden mindegy alapon kifakad. De így?
7 év nem lett volna elég, hogy felkészítse magát a Saul mentes életére, és hogy kigondolja a Kim-el való találkozását, mint a büntetését már letudó szabad ember?
Mert az sem kevés ám, és tekintve, hogy ha azt vesszük alapul, hogy Jimmy is kb 60, mint maga a Odenkirk, akkor úgy is nyugdíjas korszakba lépett volna mire kijön. :D

És értem én, hogy némi megváltást nyert, könnyített a lelkiismeretén, és leszámolt Saul-al. Továbbá, hogy ez Kim-nek szólt. Hiszen ezért tette.
De megérte? Élete végéig sitten rohad. Plusz, Saul-nak tényleg vége, avagy Saul is gone?
Mármint mindenki annak hívja odabent. Népszerű lett, ahogy kaptunk is ebből egy kis ízelítőt. El tudjátok képzelni, hogy majd ott nem simliskedik? Pl jogi tanácsokkal egy fagyiért, vagy nemtom. Ugyan már. “So, you were always like this”. :D

Mert igen a Kim-es találkozás szép volt. De úgy sem lehetnek már együtt soha. Így sem, úgy sem.

Persze ezzel az egésszel az a baj, hogy képtelen vagyok nem arra gondolni, hogy ne képzeljem bele magam ebbe a döntésbe, és itt van a hiba.
Najó.
Ez egy kiváló sorozat volt. Egy korszak, és egy történet vége. Most még napokig emésztem magamban ezt az érzést. :(
De a lényeg, hogy minden szempontból remek volt. És nagyon várom, hogy Gilliganék most mihez fognak kezdeni. Mert bizonyítaniuk már nem kell.

Bazsi - 2022. 08. 19. 18:57

a legjobb sorozatzárás amit valaha láttam.
Minden kerek, nincs túltolva, és ugyanakkor érzelmileg hanyattvág. gyönyörű volt a végén a cigizős jelenet, emlékeztek sokan az első részre biztos.
körbeért a történet, és 14év után most valami eltűnik.
pedig én megnéznék még 1-2 spinoffot… Gilligan egy zseni, nem gondoltam, de túlszárnyalta BB-t annak ellenére hogy ez más, de valahol mégis ugyanaz.
Sok sorozatot elhúznak, a végtelenségig nyújták elcseszett sztorikkal, de ebben a témában alapul véve a BB-t és a BCS-t, simán, még bőven lenne benne nézhető dolog. Le lehetne húzni még pár bőrt! pláne azzal a lélekkel ahogy összerakták. Kár h vége…

zlcsik - 2022. 08. 19. 22:54

Ez az évad nekem nem jött be, többször ásítoztam szinte minden egyes részen, nagyon vontatott. Az évadzáró egy fokkal jobb volt, korrekt vége lett.

Az a bajom, hogy nagyon átmentek a művészkedésbe, ami a cselekmény kárára ment. Nem vagyok a szájbarágás híve, de itt már olyan érzésem volt, szándékosan hülyének nézik a nézőt, és szégyellje magát az, aki nem vágta egyből, hogy miként kapcsolódik a BB-hez, vagy akár több évaddal korábbi jelenetekhez egy-egy snitt.

Nagyon sokan dicsérik, nyilván nem volt olyan rossz, csak picit többet vártam. De nagyon jó, hogy vége, mert egy újabb évad csak még jobban tönkretette volna a korábbi élményeket, mint ahogy mondjuk a Trónok harca is belebukott. Itt a 13 részből lehetett volna inkább 8, szerintem semmit nem vesztettünk volna vele, mert sok rész ment el a nagy semmire.

Roxi - 2022. 08. 22. 12:24

Egy zseniális sorozat volt ,de nekem az utolsó évad pici csalódás. Annyira ráálltak a BB nosztalgia vonalra,visszahoztak mindenkit,hogy az igazi BC feeling elveszett. A végén a Jimmy-Kim jelent viszont mindent vitt!

kytexxx - 2022. 08. 22. 14:48

Nem is tudom mit lehetne írni. 2009-10 körül csatlakoztam be a Breaking Bad univerzumba. Most pedig véget ért valami, ami meghatározó része volt a fiatalkorom szórakozásának. Eddig is nehéz volt, de ezek után még nehezebb lesz überelni ezt az összetett élményt.

“We are done, when I say we are done.”

Köszi Vince, jöhet a következő, bármi is legyen az!

Running - 2022. 08. 23. 13:08

Kicsit lassú volt az utolsó évad, de maga a sorozat sem volt kapkodós, így nem volt baj.
Mindenki mindent leírt már, nekem alapvetően tetszett a lezárás.
Kim élete milyen szürkének tűnt már Jimmy nélkül? Neki sem lesz már olyan, mint előtte. Tényleg mindenki megkapta, ami járt, vagy azt, ami nem.

winnie - 2022. 08. 26. 20:29

“ mennyi minden kerül teljesen új megvilágításban a Breaking Bad játék idejének a berkein belül is.”

ezt nagyon szeretem ebben a műfajban.

Captain Phillips - 2022. 08. 26. 20:48

Imadtam, de a fekete-feher “muveszi” reszek vizualisan nem jottek be.

Eskuszom - 2022. 08. 26. 20:57

Fantasztikus volt. Nekem talán még egy icipicivel meg is ugrotta a Breaking Bad szintjét, ami az egyik örök kedvencem. Az egyetlen fájdalmam, hogy nem tudom, mikor fogok legközelebb olyan sorozatot látni, ami ennyire telitalálat számomra. Ami minden szempontból ilyen igényes, ennyire rendben van. Igazán különleges, amit az alkotók leműveltek ennél a két sorozatnál. Bármit csinálnak legközelebb, én ott leszek.

totoro - 2022. 08. 26. 21:08

Gyerekek, bíztassatok egy kicsit, mert megnéztem egy évadot meg egy-két részt, és nem bírtam tovább. Egyszerűen idegesítő idáig, a főhős balfasz, az egész úgy ahogy van unalmas és idegesítő. Javulni fog ez valamit hangulat terén, vagy végig egy szerencsétlen klapek kálváriáját kellene néznem?

laci - 2022. 08. 26. 22:15

laló haláláig tökéletes volt ahogy szokott, de az utolsó 4 fekete-fehér rész szar volt szerintem.

egyrészt a szinészcsere nagyon rosszul sikerült, másrészt annyira idegen volt egy csomó történés jimmy-től, de még saul-tól is.

a vége pedig oltári szar volt, ha az lett volna a lényeg hogy visszaszerezze kimet akkor azt 7 év után is megtudja csinálni, de úgy semmiképp ahogy véget ért.

Gábor - 2022. 08. 27. 00:26

laci:

Az utolsó négy rész nekem sem igazán jött be, más, nagyobb ivű befejezést vártam. Nem igazán értem, hogy mitől kinek és hogy lett jobb. A múltban elkövetett sok rosszon nem változtat már semmi, teljesen mindegy milyen intelektuális agymenést találtak ki az írók. Ráadásul Kim és Jimmy azért mentek külön mert együtt ők “méreg” voltak, de könyörgöm, külön külön jobb volt? :D Egyik nagyobb katasztrófa volt mint a másik, Jimmy élete mondjuk legalább izgalmas maradt a Breaking Bad alatt is, de ugyanúgy csak kárt okoztak és hazudtak kb mindenkinek maguk körül. Gondolom az akart lenni a lezárás, hogy ezt valahogy feloldják úgy, hogy az passzoljon a karaktereikhez, Kim bevallja Howard feleségének a sztorit, Jimmyt kukában bújva elkapják, aztán majdnem kidumálja magát ebből a helyzetből is, stb.. stb…

Az igazság az, hogy nekem kicsit enélkül az utolsó négy rész nélkül jobban bejött a sorozat és nagyobb kedvvel is néztem újra (az ötödik évad és a hatodik közöttöi szünetben), mert azt hittem majd valami nagyon epic módon mossák össze a BB timeline történéseit a Better Call Saul sztorival: jó kis időugrások, zenével, meg mondjuk még több részlet kiderülhetett volna Saul életéről, ügyfeleiről, a labor befejezéséről, stb.. Tudom, ez már sokaknak unalmas lehetett volna, viszont annyira bele voltak épitve a sorozatba ezek a szálak és annyira szerves részét képezték a korábbi évadoknak, hogy egy kicsit igy hiányérzetem maradt a végén, hogy nem láttuk ezt beteljesülni, vagy csak részben.

Shorty - 2022. 08. 27. 06:51

Totoro: sztem akkor hagyd, ezek szerint nem neked való de hát nem baj, nem vagyunk egyformák.

Bazsi - 2022. 08. 27. 07:19

Az elmúlt évek egyik, hanem a legjobb sorozata volt!
Odenkirknek, Seehornnak, Gilliganéknek is járna érte az Emmy!
Remélem lessz még valami spinoff, hátha…

Scofield - 2022. 08. 27. 10:32

Bazsi:
Gilliganék azt nyilatkozták, hogy ők még lehet fognak valamit kitalálni ebben a világban, mert nagyon jól tudnak együtt dolgozni ezekkel az emberekkel.
Hát én is remélem, teljesen mindegy ki vagy kik lennének középpontban, de én tuti nézni fogom.
Közbe ismét megnéztem a BB-t..még pár rész van hátra, de még mindig top az is.

winnie - 2022. 08. 27. 11:22

“Gilliganék azt nyilatkoztá”

pontosítsunk, mert ha csak egyes helyeken címeket olvas az ember, akkor félreérthető lehet. amit mondtak, az nem több a “soha ne mondd, hogy sohánál”.

gilligan azt mondta, hogy tudni kell, hogy mikor szálljon ki az ember.

gould pedig azt, hogy örömmel hagyja nyitva a dolgokat, de nem tervez visszatérni, és mindketten úgy gondolják, hogy ennyi volt, befejezték a sztorit, ez nem olyan, amit örökké lehet húzni. de. tény, hogy mondta, hogy majd egyszer valamikor szívesen visszanézne persze, de ezt interpretálnám soha ne mondd, hogy sohának.

tervezni ugye azért sem tudnak, mert két év múlva nem fogják tudni, hogy melyik színész vagy író lesz hirtelen egy “tuti, hogy hét éven át fog menni” sorozatban.

f.fredericks - 2022. 08. 27. 12:03

Tökéletesen egyetértek @Peterdivel. Nekem is az hiányzott a BCS-bòl, hogy csak a lényeget nem tudtuk meg. Hogyan lett az a Saul Goodman, akit a BB-ben megismertünk? Mert azt meg tudtuk, hogy hogyan lett Jimmy McGillből Saul Goodman, de az a Saul nem az a Saul, aki Breaking Badben feltűnt. Ott azért eltelt pár év a Kimnel való szétvállás és Walter megjelenése között. És szerintem ezt is be lehetett (kellett) volna mutatni.

Illetve bennem még motoszkál egy kérdés. Mi lett a kukában szétszórt gyémántok sorsa? :P

adikaland - 2022. 08. 27. 13:59

“..főszereplőnk még mélyebb elmélyítésének okán is.”
“hogy ennyire meg fog tudni állni”

Tudom kukacoskodok, de annyira szerettem ezt a sorozatot, hogy megérdemelt volna egy jobb írást.

kulup - 2022. 08. 27. 16:17

@adikaland : nem kukacoskodás, szerintem is gyenge

Mordekai - 2022. 08. 27. 18:44

Tiszteletben tartom, amit a készítők letettek az asztalra, nem mondom, hogy nem tetszett, sőt, de másként is lehetett volna.

Tényleg van egy kontraszt a BB-féle Saul és a BCS Saul-ja között, előbbi egy simlis/vicces figura, itt meg az epikus drámai antihős van az igazából rohadtul szomorú történettel. Nyilván ez volt a cél, hogy végignézzük, hogyan válik Jimmy Saul-lá, de ezzel a kissé száraz stílussal és a keserédes hangulattal nálam elütött az alapsorozattól. A kartel-es szál nyilván, annak aranyat ért minden pillanata.

Ha valaki azt mondaná, hogy nézzem újra a BCS-t, csak azzal a feltétellel vállalnám ha a Chuck-os szálat kihgyhatom.

paprikaskrumpli - 2022. 08. 28. 04:02

Az utolsó, a BB utàni részek előtt végignéztem a BB-t és az El Caminót. Jó volt így.
A BB-ben Saul egy komikusabb figura, nagyon gátlástalan és egysíkú karakter. Ez nem gond, miután itt ő mellékszereplő.
Talán jó lett volna Saulból többet látni a BB előtti tevékenységéből, de én nem hiányolom BB-s, egysíkú karakterét innen.

A befejező részek túl gyorsan zárták le a történetet, lassabb kifutás, több Kimmel jobban tetszett volna.

Sawyer - 2022. 08. 28. 18:22

A BB-t nem ismerőket kérdezem, hogy mennyire pislogtak az időugrásnál? Nincs hiányérzetük, hogy nem mutatták meg, miért kényszerül bujkálni Saul? Vagy hogy Gus, akit az utolsó évadban ennyire kiemeltek, nem kapott semmiféle lezárást? Én még emésztgetem, de nekem összképileg csalódás, pont azt nem mutatták be, amit kellett volna, az az időugrás pedig egy nagyon kényelmes és gáz megoldás volt.

gman - 2022. 08. 28. 18:50

@ Sawyer

Gus lezárása az volt, hogy egyrészt egyértelművé vált a szexuális orientációja, illetve hogy, akárcsak Jimmy, ő is bezárkózott a professzionalizmus börtönébe, amiből aztán később, mikor majd nem tud nemet mondani Gale-nek fog kitörni, ami egyben a végzetét is jelenti.

Acheron - 2022. 08. 29. 14:10

@f.fredericks: “Illetve bennem még motoszkál egy kérdés. Mi lett a kukában szétszórt gyémántok sorsa? :P”

Nemtom, arra tippelek, hogy valószínűleg a helyszínelők át nézték a teljes kukát, és nyilván megtalálták, majd lefoglalták, vagy…hát…zsebre rakták. Ki tudja. :D
Én azon gondolkodtam inkább, hogy mi lett volna, ha Jimmy lenyeli? :D
Mármint mit tesz az emberrel pár gyémánt, ha lenyeled? Átmegy simán a beleken, vagy komoly belső sérülést okozhat?
Mindenesetre egy gyémánt, az a sitten is egy gyémánt. Ha valaki, akkor neki sikerült volna hasznot húznia valahogy belőle. Ebben biztos vagyok. :D
Vagy oda adja Kim-nek. Aki valszeg újra totál kiakadt volna. Najó, túl gondolom. :D

macskapék - 2022. 08. 29. 22:16

7 éves alku = utolsó és egyben legnagyobb győzelme, amivel bizonyított Chuck-nak, hogy igazán jó ügyvéd, megérdemelte a diplomát.

Nincs már párkapcsolata, nincs családja, nincsenek barátai, nincs értelme kint maradni. A menekülős, plázában sütögetős időszakban sem lettek valódi barátai. Kim után sem volt valódi párkapcsolata, egy prostituálttal találkozott rendszeresen.

Kim-mel nem csak a szerelmi, hanem egy annál erősebb, betyárbecsületes kötődése is volt (erre utalt a cigarettán osztozó jelenet), szerintem az utóbbi miatt mentette a nő bőrét.

Bent ugyanúgy tudja kamatoztatni a szellemi képességeit és egy közösségben kiemelt helyen trónol. Kint már mindene megvolt, átélte a gazdagságot is (szerintem nincs is szüksége rá, jobban szereti a stiklis, kisebb hasznokat, sikereket), a lehetőségekhez képest bent is mindene meglesz.

Gyönyörűen volt filmezve az utolsó 2 epizód.
Nekem minden nagyon a helyén volt.
Örülök, hogy

Blackm8mb24 - 2022. 09. 01. 02:15

Na nekem a Breaking Badüel pont Walter Jr. és Skylar volt a bajom, az agyamra ment mindkettő. Ehhez képest a Better Call Saul-ban minden karakter valamilyen szinten szimpatikus volt, úgyhogy talán karakterdráma szinten emiatt simán veri elődjét, persze “akcióban” mindig is A Breaking Bad lesz az erősebb :)

Raynes - 2022. 09. 15. 06:55

Nem tudom, ezek szerint én vagyok az egyetlen, akinek csalódás volt a vége? Pedig az utolsó évad is bejött, kivéve az utolsó 4 részt.

Az első fekete-fehér rész a ruhalopási akcióval még elment, bár azt se értettem, hogy minek szántak rá annyit időt, de mégis másmilyen volt teljesen, mint az előtte leadott részek. De aztán gyorsan laposodtak a ff részek, átmentek vontatottba.

A vége meg egyenesen irritált. Kiharcolta magának a 7 évet, mitől gondolta meg magát? Azért mert az alku után tudta meg, hogy Kim is vallott? Én ezt nem veszem be, hogy a volt felesége előtt akart jó színben feltűnni, ezért 86 évet vállalt magára, ezzel neki annyi volt, még ha jobbfajta börtönbe is került. Ez így jó nagy hűhó volt a semmiért. A végén az az ujjpisztolyos gesztusnak mi volt a jelentése?

Jó, azt értem, hogy megváltozott, de mire megy vele, ha soha nem kerül ki? A halottakat úgyse hozza vissza. Nem hinném, hogy Kimet valaha látja még. Valami logikusabb, kevésbé bullshit véget kitalálhattak volna neki. Nem az a baj, hogy elnyerte a büntetését, hanem az egész volt irreális. Ennyi erővel akkor nem mondott volna semmit, a 80+ évet akkor is megkapja, de nem rabolják mindenféle játszadozással a néző idejét, hogy miként bujkált éveken át meg milyen egyezséget hozott össze.

Sawyer - 2022. 09. 19. 18:16

Kimaradt jelenet – az öreg Salamanca még a BCS és BB közt turnézott egyet: https://youtu.be/-jEUq3hEjus?t=117

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz