login |

Pilot-mutra: Pretty Little Liars: Original Sin – 1×01

2022. 08. 26. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tudom, hogy a sorozat első szezonja múlt héten finálézott, de miután hovatovább egy hónapja nem tudtam kritikát írni, miközben azért néztem sorozatokat (ebből is leszaladt az első 5 rész), gondoltam, ezt-azt kiírok magamból, és mivel úgyis kap a PLL: OS finálés írást, így legalább két véleményt is lehet olvasni. Gondolom, ez nem baj, főleg, hogy hype-os szériáról van szó (kopmmentben érdemes jelezni a spoilert), és tényleg az elmúlt hónapban pár népszerű címről semmit sem olvashattatok nálunk, főleg nem olvasói kommenteket.

Az HBO Max-os Hazug csajok társasága: Eredendő bűn ugyebár a Freeform 7 évadot megért Pretty Little Liars-ének a címét viszi tovább, papíron annak a világában játszódik (az eredeti sorozat két spinoffot is kapott, a Ravenswood-ot és a The Perfectionists-et – ez inkább reboot), de nem szükséges a világon semmi előtudás annak ellenére, hogy a szezon második felében kikacsintanak az anyasorozatra, szóval bárki újonc belekezdhet. Sőt, szerintem érdemes is esélyt adni neki.

PRETTY LITTLE LIARS: ORIGINAL SIN – 1×01 – 7,5/10

Oké, a tripla premier folytatása már lejjebb adta a színvonalat (6-6,5), de a kezdés kifejezetten izgalmas lett, konkrétan ezt bizonyítja az is, hogy folytattam a nézést. És ez többek között annak köszönhető, hogy az új PLL egy hamisítatlan slashert, azaz kaszabolós horrort idézett meg (számomra), mely műfajnak, ugye (és ugye és ugye), nagy hódolója vagyok.

Vicces egyébként, hogy a manapság divatos szélsőségekben való gondolkodásnak megfelelően nyilatkoznék, akkor azt mondanám, hogy az Original Sin-nek semmi köze a régi Pretty Little Liars-hez (tudjátok, ahogy bármelyik új Star Trek-sorozatnak semmi köze a régi ST-hez, vagy mondjuk az Alapítvány-sorozatnak semmi köze a könyvekhez, miközben ezer meg egy kapcsot találhat még egy avatatlan szempár is), de… valójában tényleg nincs sok köze. És jobban nincs köze hozzá, mint mondjuk annak a sorozatnak az alapul szolgáló könyvekhez.

Ami nagyon meglepett, hogy még a koncepciót sem vették át. A PLL-ben négy lánynak lesz egy közös titka, ami miatt egy évvel később elkezdik zaklatni őket, hogy “Tudom, mit tettél tavaly nyáron”. És ugye sejtik, hogy a környezetükben valaki a “tettes”. Ebben a sorozatban a főhősöknek nincs múltbeli titka (bár erőltetve próbálnak valami párhuzamot teremteni a jelenben), és aki zaklatja őket, az nem egy megfoghatatlan ‘A’ a környezetükből, hanem (látszólag) egy drabális maszkos sorozatgyilkos. Akit látunk testileg, ergó elvileg tisztában lehetünk azzal, hogy nem egy ismert szereplőről van szó. Oda tehát egy suspense elem?

Ettől még persze jelen van egy titok, ugyanis a sorozat egy 20 éves flashback-kel kezdődik, amikor is egy iskolai bálon öngyilkos lesz egy diák, ami öt társa, “barátja” lelkiismeret-furdalását, esetleg bűntudatát váltja ki, és az Original Sin a diák halálával kapcsolatba hozható lányok gyerekeiről. Akiknek lehet, hogy anyjaik bűneiért kell vezekelniük – adja magát, hogy a gyilkos mitológiáját ebbe a vonalba illesszék bele, hiszen később is vannak visszaemlékezések, amikből kiderül ez-az az 1999-es halálesetről és az áldozatról.

Ha már említettem, akkor az Original Sin (az S1-ben, legalábbis) sokkal közelebb áll az I Know What You Did Last Summer-höz (konkrétan a sorozathoz), hiszen itt is először az anyákat kezdik el zaklatni a 20 évvel korábbi történések miatt, mely során megtörténik a katalizátor esemény: egyikük öngyilkos lesz, és idővel az ő halálának körülményeit kezdik el kivizsgálni a középpontban lévő lányok, akik kezdetben nem alkotnak baráti társaságot és idővel ráébrednek a közös múltjukra.

Az I Know-párhuzamra elég komolyan ráerősít, hogy ebben a sorozatban is van egy ikerpár, és mondanom sem kell, hogy ahol ikrek van, ott lehetőség van bedobni egy olyan csavart, ami adja magát, és amit…, de csitt! Mindenesetre az ikerpár egyik tagja bully szerepében tetszeleg és ronda dolgokat forral azok után, hogy a lányok kitoltak vele bosszúból, és ennek kapcsán indul el igazán a sztori az első rész végén, és ekkor akaszkodik rá a gyilkos a társaságra.

Annak idején az eredeti Pretty Little Liars kapcsán biztos, hogy írtam olyat, hogy egy klasszikus krimire, vagy pedig egy gyilkosságok nélküli slasherrel hajaz, ott, ha nem csal az emlékezetem, tényleg a 2. évad végéig kellett várni az első halálesetre (vagy konkrét emberölésre), tehát addig mondhatni realisztikus maradt. Az új PLL “halad a korral,” már az első részben 3 ember meghal, és a folytatásban is lesznek áldozatok, szóval pörög body count, szóval ennek tudatában tükrében érdemes belevágni, nyilván a karakterek számára komoly témák ellenére a sorozat csak akkor vehető komolyan, hogy ha az ember megbarátkozik azzal, hogy van egy alagsorban maszkban gyilkosságokat előkészítő, olykor közösségi oldalazó illető, aki csak ártani akar egyes embereknek.

Bármennyire is “hihetetlen” a felállás, ahogy a készítők kiterítették a lapjaikat az első részben, az tényleg nagyon élvezetes volt. Eleve nem tudtam, hogy mire számítsak, de az, hogy ennyire nem fogták vissza magukat, hogy ilyen játékosan használták fel a műfaji elemeket, kifejezetten szórakoztató katyvaszt eredményezett – kár, hogy a folytatásba már több lelkizés került, s bár tényleg folyamatosan halad a történet, a nonstop pilotos fun már nem jött vissza. (Tényleg olyasmi, teljesen on the nose-dolgokra gondolok, mint hogy aki filmes geek, az tényleg minden párbeszédében filmekre utal (erőltetett? lehet, de ettől még jópofa), hogy amikor a lányok szellemekről beszélnek, akkor jön a villámlás, hogy nem szűkölködik a sorozat jump scare-ekben sem, kellenek az ijesztgetések, hogy a főhős háza egy temetővel szemben van, ahova járnak találkozgatni egymással, stb.)

Ilyen az, amikor az írók nem fogják vissza magukat, abban bízva, hogy a nézők partnerek lesznek, de abban is biztos vagyok, hogy másokat pont ez a játékosság fog elriasztani. Bár nem ő a fő készítő, de annak örültem, hogy kiderült, hogy a Riverdale-es (és Sabrina-s) Robert Aguirre Sacasa mégsem a nemezisem, mert annak ellenére, hogy az előző sorozatainak már a pilotját is nagyon utáltam, itt bejött a kezdés – az, hogy páran túlreagálnak bizonyos dolgokat és azt képzelik, hogy a sorozat egy esetleges utalás miatt a Riverdale “univerzumában” játszódik, szerintem félresöpörhető, egészen addig, míg bele nem állnak, de ilyen esetekben tényleg nem érdemes a netre hallgatni.

Vicces, hogy például a szereplőkről nem is nagyon írtam, de már nem is fogok, legyen elég annyi, hogy érdekes és elég színes társaságot szedtek össze a bűnözőtől az eminensig mindenki jelen van (egyik ráadásul gyereket is vár, amivel egy újabb rejtélyfaktort hoz a sorozatba) elég jól elkülöníthető módon – ember legyen a talpán viszont, aki össze tudja rögtön párosítani a szülőket a múltbeli énjükkel. Egyelőre kellőképpen szimpatikusak, miképp a “rossz” lányokkal sincs gond, bár a mellékszereplők eléggé hanyagolva vannak, tényleg csak statisztálnak.

Bár vannak a rejtély nyitjára utaló jelek (nem arra, hogy mi történt 1999-ben, hanem arra, hogy ki és miért zaklat a jelenben), mindenképp ez tartja számomra mozgásban az új Pretty Little Liars-t, már sokszor írtam arról, hogy mennyire szeretem, amikor a múltban gyökerező bűnökkel dolgoznak, és párhuzamosan több idősávban rakják ki a puzzle-t. Márpedig ez, valamint a slasher aspektus abszolút bejövőssé tette számomra a kezdést, amit nem gondoltam volna.

7 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 08. 26. 16:15

a piros ‘a’ betu mindenhol nem kikacsintas az anyasorozatra? mar a pilot kozben az agyamra ment, de nem sokaig, mert a 3. epizod kozben vegleg rauntam.

bailee-t birom, de az elso resz vegi kameraba beszelest komolyan gondoltak, mint szineszi alakitast, vagy direkt lett olyan rohejes, amilyen?

winnie - 2022. 08. 26. 16:43

á! az is belefért nekem ebbe a stílusba:) asszem ez az a kép, majdnem ez került ki. (az A-betű adja magát, persze, az nem is lehetne mondhatni más, de igen.)

Dohi - 2022. 08. 26. 17:02

nekem ez ‘komolyabbnak’ tunt, minthogy ilyesmi beleferjen. a kameraba nezes egy dolog, de ahogy eloadta, hogy let’s kill hogyishivjak… ha onnantol atmegy vicceskedobe az egesz, semmi gond, azt is szeressuk, de igy nagyon kilogott.

Diapolo - 2022. 08. 26. 17:16

Nem vagyok “gyakorlott” PLL néző, feleségem miatt néztünk bele ebbe a spinoffba, mert nézte még anno a sorozatot. Mikor megkérdeztem a pilot végén, hogy melyik sorozatra hasonlított ez stílusban, rávágta, hogy szerinte a Chilling Adventures of Sabrinára. Mindezt anélkül, hogy tudta volna, hogy mindkettő Roberto Aguirre-Sacasához tartozik. A végén azt is kaszáltuk, ezt pedig a pilot után. A fent említett I Know What You Did Last Summer pont remek összehasonlítási alap, szerintem mindkettő nevetségesen gyenge volt és komolytalan. A Slashert én ennél azért sokkal jobbnak éreztem.

Dohi - 2022. 08. 26. 17:30

a last summer eszembe se jutott kozben, annyira nem hagyott nyomot a pilot, de nem hulyeseg. nalam a slasher mind a 4 evada is gyorsan elverzett (sabrina detto), de tinicuccbol tavaly a one of us is lyingot vegigneztem nagy nehezen. a 2. evaddal mar nem biztos, hogy az lesz, ugy latom oktoberben indul, de semmi nem remlik mar belole a foszereplon kivul.

Florabell - 2022. 08. 26. 21:52

Mivel szeretem a tini sorozatokat és a slashert így ez tökéletes keverék volt. Élveztem minden percét és két nap alatt lecsúszott a teljes évad. Nem hibátlan, de melyik tinisorozat az? A Sabrina, amúgy nálam is feketelistára került hamar, de szerintem ez annál sok szinttel jobb.

Cleda - 2022. 08. 26. 22:33

Akkor látom, nem csak én voltam az, aki ráunt kb. egy rész után. Nagyon nem kötött le, és bár a lányok tényleg érdekesebbek voltak, lehet már én is növök ki a tinisorikból (pedig a slashereket szeretem!!).

Tudtam, hogy ki csinálta, de az általában nem szokott meggátolni abban, hogy belenézzek valamibe, ami érdekelhet (mondjuk a Sabrina utolsó évada lehet az egyedüli sori, amit valaha 2x-es gyorsítással néztem végig). Bár az is igaz, hogy ma már a se az eredeti PLL-t nem tudnám végignézni, se végigpörgetni nem tudnék egy sorit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz