login |

Tales Of The Walking Dead – 1×03: Dee

2022. 08. 28. 21:30 - Írta: Necridus

11 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Megérkezett pár napja az epizodikus The Walking Dead-antológia, a Tales Of The Walking Dead, aminek nem túl kimagasló kezdéséről már winnie-vel megemlékeztünk, most pedig folytatnánk a harmadik epizóddal, ami azért különleges, mert az anyasorozat Alpháját, vagyis egyik legnagyobb ellenfelét vette elő és repített vissz a múltba, hogy bemutassa kvázi eredettörténetét, illetve annak egy darabját.

Na meg azért, mert a TOTWD az epizodikussága miatt aztán bárkivel végezhet, nincs következménye annak, hogy valaki túléli-e az adott epizódot, hiszen nem kell a következő részben is gondolni rá egy máskor és máshol játszódó történetben, mégis most Alphával és Lydiával ez kiveszett az epizódból, nem lehetett értük izgulni, hiszen tudjuk, mekkora szerepük van a Suttogók elleni háborúban.

A második epizód javulást mutatott winnie pontszámai alapján, és úgy tűnik, marad a tendencia (máramennyire összemérhető kettőnk pontszáma), bár csak szépen lassan haladunk. Lehet, hogy az évadzárótól már elájulunk? A tovább mögött vessük bele magunkat a spoilerekbe.

Az epizód elején Samantha Morton ismét megszólal Alpha jellegzetes hanglejtésével, ami elég jól megalapozta a következő negyven percet, hiszen visszahozta rögtön az emlékeket, amiket lazán az egyik legerősebb TWD-s színésznő és ellenfél adott nem is olyan rég. Innen ugrunk rögtön egy másik hölgyhöz, aki a mocsár közepén járó hajón lévő közösséget vezeti.

Most nem két-három karaktert kaptunk, hanem egy teljesen új csapatot. Elsőre nagyon örültem, hogy ismét lesz lehetőségünk megismerni egy új ökoszisztémát ebben a posztapokaliptikus világban, de hamar rá kellett jönnöm, hogy mindez legfeljebb háromnegyed óráig tart, ennek mentén pedig nem is vitték túlzásba az új közösség bemutatását, bár láthattunk érdekesebb momentumokat, azt meg kell vallani. Kaptunk egy-két kiemelt figurát és persze egy nagy konfliktust, de a lényeg Alpha maradt, akit ekkor még mindenki Dee-ként ismer.

Dee a hajó egyik dolgozója, az egyetlen gyermek édesanyja, akit szinte fojtogatóan védelmez. Már itt érezhető, hogy az a magabiztosabb, erős Lydia, akit mi ismerünk, rengeteg szenvedésen ment át, nemcsak a zombiapokalipszis miatt, hanem édesanyja szeretetének sajátos kimutatása miatt is. Mert arról szó sincs, hogy Dee nem szereti a lányát, csak nem igazán tudja, hogy kezelje ebben az új világban, mennyire legyen megengedő vagy éppen kemény.

Kettejük kapcsolata miatt lett élvezhető az epizód, hiszen már szinte hátborzongatóvá vált, ahogy Lydia kiabál, hogy nem képes küzdeni a járkálókkal, de az anyja könyörtelenül üvölt vele, hogy már pedig muszáj neki. Ebben a bő fél órában rengeteg sebet ejtett lelkileg a lányán Dee, ami mellett én nem tudtam legyintve elmenni. Na meg amellett sem, hogy képes lett volna megölni lányát, hogy ne kelljen ebben a világban élnie.

Igazán a történettel sem volt különösebb bajom, bár be kell valljam, hogy az epizód első felét visszatekertem, mert hiába kapott a frissen érkező, majd mások segítségével a hajót elfoglaló bárpultos saját pillanatokat, mégsem maradt igazán emlékezetes, és csak kapkodtam a fejem, hogy ki ez, honnan vannak a társai és miért foglalja el erőszakkal a hajót. Persze ezeknek fele nem is igazán lényeg, nem akkora baj, hogy nem válaszoltak meg mindent, inkább csak kiemelném, hogy ennél a koncepciónál úgy tűnik, együtt kell élni azzal, hogy nem minden pillanat számít.

Pedig az epizodikus sztorikban pont az a kihívás a készítőknek, hogy rövid időn belül kell egy kerek történetet elmesélni úgy, hogy mindent megalapoznak és megmagyaráznak. Az AHSies-ben is minden pillanatban minden mozdulat és mimika láttán teorizálnék, hogy minek mi lesz a jelentősége később, de úgy tűnik, itt nincs szükség ennyire az agytekervények megmozgatására. Ami … jó? Én várnék végre a TWD-től elgondolkodtatóbb, csavarosabb, izgalmasabb sztorikat, ahol tényleg úgy tudok felülni az epizód után, hogy még jó ideig agyalok a történteken, morális kérdéseken, rejtett utalásokon, és elégedett lehessek, amiért sikerült meglepniük.

Elkalandoztam rendesen, a következő kibeszélőben szűkszavúbban kell megfogalmaznom, hogy miért volt középszer az epizód. Az előbbiek mellé csatlakozik még a szokásos butaság, amit a TWD-sorozatoktól kötelezően kell kapnunk, most például Dee nem tudta magáról lelökni a leszúrt zombit, de azért annyira meg tudta emelni, hogy szétvágja és takarót gyártson magának és a lányának, majd később a földhöz lapítva keresztül tudta ütni a testet – szintén érdekelne, hogy honnan tudta, hogy magát zombitrutyival beterítve észrevétlenné válhat a kóborlók előtt. Eddigre ő már tapasztalt túlélő? Mert a párbeszédekből nem ez derült ki.

Voltak tehát hiányosságok és ostobaságok is, mégis az, hogy Alphát visszakaptuk rövid időre, az képes volt az 5/10-es szintre felhozni az epizódot, és ez is inkább a színésznőnek, valamint Dee és Lydia kapcsolata miatt. Na meg az, ahogy Alpha mesélte Dee történetét, majd bekapcsolódtak a Suttogók is a képbe, egy valamivel érdekesebb keretet adott az epizódnak, pláne a csavarral a végén, ahogy kiderült, hogy a csapat előző vezetőjét tette el láb alól a főhősünk – szintén plothole, hogy fogalmunk sincs, ki volt ő, mennyire volt nehéz legyőzni, Alphát mennyire fogadták el, ő miért akart egyáltalán az élre törni.

Az előző két epizód után jobb az 1×03, nemcsak hangulatilag (hiszen elengedtük a könnyedebb jelleget, végig vészjósló, reménytelen helyzetben láttuk karaktereinket), de nagyot dob rajta Morton, mint Alpha megformálója. A folytatásban azonban ő már nem lesz, így jó kérdés, hogy tudja-e legalább tartani a szintet a negyedik epizód.

11 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 08. 29. 00:13

nalam ez abszolut nulla volt, azt se tudtam elotte, hogy koze van a twd-hez a karakternek, bar gondolom megfelelo kontextusban erdekesebb lett volna.

> nem lehetett értük izgulni, hiszen tudjuk, mekkora szerepük van a Suttogók elleni háborúban

ezzel az erovel minden prequelt meg flashback epizodot folosleges megnezni, ugyis tudod, hova fognak kilyukadni. bar en itt nem tudtam, csak ugye halalra untam magam, igy mindegy volt.

Sasfioka - 2022. 08. 29. 01:56

Az csak nekem tűnt fel, hogy logikailag amugy ez nem illik a korabbi Alpha flashback sztorikhoz?

winnie - 2022. 08. 29. 05:43

dohi: “ezzel az erovel minden prequelt meg flashback epizodot folosleges megnezni,”

ezzel a kijelentéssel általában egyetértek, hiszen nem csak az élet-halál lehet kérdés egy történetben, hanem nagyon sok minden más is. itt viszont olyan szempontból teljesen érhető (A RÉGI NÉZŐKNEK!), hogy több kiélezett jelenet is volt az élet-halál kérdésre, amik így elveszítették az élüket. egyrészt a zombitámadás, másrészt ugye a “megöli-e a gyerekét”. ez utóbbi sokkal gyomorba markolóbb annak, aki nem tudja a választ. ergó az új nézőnek.

Enzo - 2022. 09. 05. 22:51

1×03 (pótlás múlt hétfőről)

Samantha Mortont már az anyasorozatban is élmény volt nézni Alphaként, úgyhogy külön vártam ezt az epizódot – és nem is okozott csalódást, pláne hogy a végén szépen bekötötték a Suttogók szálát, és megtudtuk, hogy is került hozzájuk “Dee”.
Ha egy mondattal kéne jellemeznem a részt, akkor azt mondanám, hogy “atyaúristen, szegény Lydia, micsoda traumatizált gyerekkora van szegénynek” :D De komolyan, hát Dee nem éppen egy mintaszülő (ahogy azt ki is fejtetted szépen a posztban), és akkor még erre jött rá a dolgok elfajulása utáni menekülés, a zombival takarózás (fújmá’!), arról nem is beszélve, hogy Dee képes lett volna megölni szegény gyereket, az tényleg nem semmi :O (Brooke még egész jól járt, hogy csak az arcát vágták meg.)

Darabkák:
– Az elején a hajó is érdekes helyszínéül szolgált az epizódnak, egy darabig abban sem lehettünk biztosak, hogy már a járvány kitörése után vagyunk-e.
– Hát ez a mélyen dekoltált ruha maradjunk annyiban, hogy nagyon furán nézett ki Dee-n.
– A gonosz csapos fickót először nem igazán értettem, hogy miért ugrott be a vízbe, aztán a hatalomátvétel után logikusabbnak tűnt, bár akár megpróbálhatta volna még fenntartani az álcát egy ideig.

#hétidézete:
“I’ve only been here a couple weeks, but I’ve seen how it works. Brooke bends over backwards making everything nice, and people like you show up looking like drowned opossums, taking advantage of what’s provided.” :D /Billy/

@dohi: “azt se tudtam elotte, hogy koze van a twd-hez a karakternek” -> hát akkor nem is csodálom a kommented…
@Sasfioka: ezt kifejthetted volna, mert már a fene emlékszik rá, hogy anno mit mesélt Alpha :D

Quantumleap - 2022. 09. 08. 19:53

Na itt most egy ordas nagy kontinuitási hiba van vagy csak az én memóriám kergült meg?
Az anyasorozatban egy flashbackben azt láthattuk, ahogy Alpha (vagyis Dee) Lydiával kettesben vándorol, és elérnek egy házhoz, és ott találkoznak Betával. Aki először rájuk támadna, de Alpha végül maga mellé állítja. Ezt mégis hova lehetne beilleszteni a sztoriban a fenti epizód történéseit figyelembe véve?

winnie - 2022. 09. 08. 20:54

én ott vagyok, ahol a jelek szerint scott m. gimple. teljesen mindegy a dolog:) mármint nyilván nem emlékszem már ilyenekre, de ha emlékeznék, akkor sem tűnik fontosnak. (még nem tartok az interjúknál, azokból lehet, hogy kiderül, hogy ők is legyintenek-e.)

vagy, ha úgy tetszik, az egyik csak mese (vö. tale). álom. megbízhatatlan narrátor (meglepő is volt, hogy twd-s flashback van) akármi. úgyis meghalt már az egyikük.

Enzo - 2022. 09. 08. 22:59

@Quantumleap: akkor te megválaszoltad, köszi – így már rémlik a jelenet, ez valóban fura… ha nagyon akarom, még talán be lehet erőszakolni valahogy (mondjuk Dee-ék az elején még nem annyira vették fel a whisperer életstílust, és le akartak lépni, összetalálkoztak Betával, és együtt visszatértek a csapathoz)

Quantumleap - 2022. 09. 09. 11:29

Enzo: Még ha hitelt is adunk ennek a verziónak, az nekem akkor is totál karakteridegen dolog, hogy nem Alpha alkotta a Suttogókat, hanem átvette valakinek a helyét a vezérposton.

winnie - 2022. 09. 09. 12:07

na.

egyébként ugyanaz írta ezt a részt, aki az alfa-flashback epizódot is. ő tudja, mindenki más csak azt hiszi, hogy tudja, vagy rosszul tudja:)

What’s the time frame in terms of when this whole story happens in relation to the basement stuff before it and meeting Beta after it?

Yeah, it’s neatly tucked in there. And then for the larger mythology, should everything work out and we ever film with actors’ schedules aligning, we do have her meeting Beta right after this story.

What can you say about this group at the end and this woman Hera who finds Dee and Lydia?

Obviously, that is the origin of the Whisperers story. And they do take Dee and Lydia into their community, which is different actually from the Whisperer camps that Alpha turns the Whisperers into. Their community is very different. Their community is a little bit more human than the way Alpha runs the Whisperers. And Hera is a really compelling, interesting lead in somebody that Dee is very, very intrigued by — not just in terms of her being a leader, but in terms of her being a potential romantic interest.

Necridus - 2022. 09. 09. 14:21

Alpha spinoffot a népnek? Azért szépen elhintett ebben az interjúban olyan apróságokat, amik lazán kiadnának egy minisorozatot.

winnie - 2022. 09. 09. 14:30

bár van saját sorozata most samantha mortonnak, de egy mini mindig beleférhet, ha azon mólik. de ha az amc kap rá, akkor tuti, hogy örülnének a készítők.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz