login |

Pilot: House of The Dragon – írta Scat

2022. 08. 30. 21:10 - Írta: vendegblogger

169 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(A könyves kibeszélő itt található.)

A Sárkányok háza egyedül akkor bukhat el, ha saját maga okozza vesztét.

Az HBO-s Sárkányok háza révén 3 év után visszatért „A tűz és jég dala” világa a képernyőre – rögtön magyar szinkronnal. Bennem is voltak, vannak kételyek azzal kapcsolatban, hogy mi sülhet ki ebből, ez pedig főleg a Trónok harca utolsó két évada miatt van így. De mivel mások az alkotók és George R. R. Martin is nagyobb szerepet kapott, mint amit a GoT-ban betöltött (ő az egyik készítő, azaz creator a The Colony-s Ryan Condal mellett), volt miben reménykednünk.

A sorozat alapjául szolgáló Tűz és vér könyvet nem olvastam, ellenben „A tűz és jég világát” igen, ami egy amolyan kivonatolt történelemkönyv, amely magára Westeros világára koncentrál, nem csak a Targaryenekre. Emiatt én inkább csak részben ismerem a forrást, de nem fogok belőle spoilerezni azoknak, akik ezeket nem olvasták. A lényeg, hogy majdnem 200 évvel járunk a Trónok harca-sorozat előtt.

Az új széria a Targaryen-házra koncentrál, azon belül is arra a korszakukra, melynek eseményei örökre megváltoztatják mind őket, mind Westeros sorsát.  Ebben a korban a sárkányok még nem mitikus lények, akikről az átlagember már csak mendemondákból hallott, amik talán nem is az igazságon alapulnak (mert a Trónok harcában ez a helyzet), hanem bőven a hétköznapok részei, a hatalom megnyilvánulásai. És mi is lehetne az, ami ezt a hatalmat veszélyezteti? A fenti idézetben ott a válasz.

Maga az első rész bár bemutatta a fontosabb figurákat a sakktáblán, ugyanakkor erre még csak körvonalakban került sor. Érezhető már, hogy hol lesznek a konfliktusforrások, mi mentén lesz kenyértörés, ugyanakkor ez az epizód inkább egy bemutató volt a világ és a korszak számára. Éppen ezért kritikailag értékelni is nehezebb: lesz, akit GoT-rajongóként elvarázsol a világ minden porcikája, de a többség nem ezt a részt fogja kiemelkedően értékelni, 10/10-ezni.

A nyitányban láthattuk Királyvárt és a Targaryen-házat fénykorában, hatalmuk csúcsán, említés szintén pedig felbukkantak más, később fontosabbá váló szereplők, mint a „Ráketető”, vagy épp a Triarkátus. Azonban egyelőre Királyvárra koncentrálódott a cselekmény, azon belül is I. Viserys királyra, és öccsére, Daemon hercegre.

Előbbinek mindez idáig született fiúgyermeke, ami pedig azzal jár, hogy nincs örököse. Így pedig a rész végén előkerül az a dilemma, hogy ki legyen az utódja. A háttértörténet szerint (a zsargon szerint ez a lore, de én továbbiakban is maradnék a magyar változatnál) az előző király egy óriási gyűlés keretében dűlőre vitte a dolgot, ahol a nemesek kvázi kimondták, hogy mindig egy férfinak kell örökölnie a trónt, akkor is, ha az aktuális királynak nincs fiúgyermeke. Viserys is így lett király, a sors fintora, hogy mégis ő az, aki meg akarja változtatni ezt a törvényt. Újszülött fia halála után, na és persze a kistanács hatására végül úgy dönt, hogy nem Daemon lesz a várományos, aki a törvény szerint következne, hanem lánya, Rhaenyra.

Ismerve a történetet, én nem látom, hogy ez hol lehetne olyan fordulatos és megdöbbentő, mint a korábbi sorozat, viszont mivel itt is sok szereplő fog belekeverni ebbe a viszályba, a lehetőség adott hozzá. Feltételezem, hogy változtatnak is majd a könyvhöz képest, ahogy a Trónok harcában. Ott is hagytak ki olyan kulcsfontosságú szereplőket, akikről nem tudtam elképzelni, hogyan lehetséges ez, és mégis működött. Amíg volt hozzá könyv, ugye. Talán itt is jól sül majd el.

A lányt egyébként nem igazán alapozták ebben a részben, inkább Daemonra koncentráltak. Sok apróságot rejtettek el benne a könyv és az alapsorozat ismerőinek, például az aranyköpenyesekkel, azaz a városi őrséggel kapcsolatban, hisz a herceg az, aki kvázi létrehozta, megszervezte és -erősítette őket arra a szintre, amivel majd sok-sok évvel később Tyrionnak esélye lesz megnyerni a Stannis elleni csatát. Vagy éppen a bordélyházas szajhát, akivel a végén sárkányháton elrepül. A városban lévő statuálás által pedig egyrészt láthattuk, hogy ő nem egy finomkodó széplélek, aki a szavakban hisz, másrészt megkaptuk az eredeti sorozat egyik védjegyévé váló csonkolásokat. Nekem ezzel nem volt semmi bajom, tévén kissé sötét volt a jelenet, de ahogy láttam, gépen ezzel nincs probléma.

Ugyanakkor voltak, amik kifejezetten tetszettek, például a lovagi torna nagyszerűen nézett ki, külön jó volt az a rövidke részlet, mikor egy vágtató lovag szemszögéből mutatták a kopjatörést. A díszletek, jelmezek is remekek. A látványra nem lehet panasz. Zenék terén egyelőre úgy érződött, mintha csak a régieket keverték volna újra, de így is korrekt a végeredmény.

Érdekesség, hogy a vastrón is kinézetet változtatott. Bár most sem olyan lett, mint a könyvekben (az tippre túl drága lenne), de így is rendben van. Ennek az esztétikán túl azért is van fontos szerepe, mert így már valamivel hihetőbb, hogy aki ráül vagy épp a közelébe megy, az megvágja magát. Ezt ugye Viserys esetében is láthattuk, de érdekességképp megjegyzem, hogy az Őrült király is folyton így járt vele.

Mivel sok éves (érthetetlen) hagyománnyal szakítva az HBO kapásból magyar hanggal mutatta be a szériát, én is azzal néztem, és azt kell írjam, hogy nagyon korrekt lett. A szöveg ismét csak választékos, “régies”, az a rendezői döntés pedig külön tetszett, hogy Kálid Artúr nem a kiemelt fekete szereplőnek adta a hangját, ahogy szinte mindig, hanem ő volt Viserys, illetve mellette még a Mellos nagymesterként játszó Varga T. Józsefet is jó volt hallani, bár Picard kapitány miatt eleve elfogult vagyok vele.

A konkrét nevek fordítása pedig az ötödik könyvvel, a Sárkányok táncával  javításra került szövegváltozatot viszi tovább, ez jelen esetben Otto Hightower nevén érhető tetten, hisz korábban a családnevek hol magyarul, hol angolul szerepeltek a lefordított könyvekben, csak az ötödik megjelenésekor egységesítették azzal, hogy az eredetit követték. Érdekességképp megjegyzem, hogy azelőtt Hightower, Héttorony néven szerepelt. Feltételezem, hogy az egységesség megőrzése miatt, a könyvekben eddig nem szereplő, de az ebben a sorozatban majd felbukkanó családneveket sem fogják lefordítani.

Mivel nagyon látszott ezen a részen, hogy csak alapoznak (mi mást is csinálnának egy pilotban, ugye!), ezért csak 6/10-et kap tőlem. A lehetőség viszont bőven benne van, még akkor is, ha mint azt írtam, nem igazán látom, hogyan lehetne ezt a történet igazán szövevényessé tenni. Ellenben akciódússá és látványossá gyerekjáték lesz.

169 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2022. 08. 22. 19:08

Nekem tetszett. Nem volt az a wtf, mint a got 1×01, de egy erős nyolcast érdemel, talán még többet is. Nem annyira ütős így elsőre, mint az előd pilotja volt, de végig lekötött. Karakterek jók (Matt Smith nyilván a legjobb), a történet got-os, a sok ismerős név és helyszín pedig feltudja csigázni az embert.

Viszont ha kérhetném így a témában kommentelők között majdnem elsőként: plíz, könyves spoilereket, említéseket, utalásokat (bármit) ne!!!
Én jól szórakoztam az első részen, kíváncsian és teóriákkal várom a folytatást. :)

bvr - 2022. 08. 22. 19:10

nekem amolyan semleges-pozitiv volt az összkép. Talán két résszel indítani érdemesebb jobb lett volna hogy jobban be tudjon indulni (mármint persze nézői szempontból, az hbo-t megértem hogy a 10 részből nem akar rögtön kettőt is ellőni)
Ami viszont egyértelműen pozitív az a látvány és megvalósítás, az tényleg magas minőség, sokkal szebb mint az aktuálisan már futó konkurens fantasy sorozatok (nyilván van a lotr-sorozatnak lesz esélye ehhez azért felérni, de az majd hamarosan kiderül hogy sikerül-e)

abba - 2022. 08. 22. 19:40

Nemrég néztem megint vissza a GoT pilotját, és bizony nagyon fapadosnak érződött nemcsak ahhoz képest, amilyenre emlékeztem, de a sorozat későbbi aranykorához képest is (tehát kb a 4. évadig).

Ehhez képest egy sokkal rutinosabb pilot volt a House of the Dragon, valóban nem minden dramaturgiai közhely nélkül, de szerintem maximálisan nézhető, és valóban gyönyörű a sorozat.
Egyetlen rész alapján nem ítélném meg, egyetértek a semleges-pozitív jelzővel.

herceg - 2022. 08. 22. 19:48

icipicit talán spoileres, de igazából nem

egy nagy szart vártam a got második fele után, szerencsére nagy szar nem lett, de kifejezetten pozitívumot nem tudok mondani.
a casting nem a legjobb, senki jelenléte nem szegezte a szemem a képernyőre, de nem is vészesek, eltekintve a fekete lordtól, aki talán Lord Corlys, ő gyengének tűnt. a council kihagyott ziccer, Hightoweren kívül mind jelentéktelen. de ez talán még változhat.
az egyik jelmez bántotta a szemem, Daemon a tornán, az a páncél röhejes volt, a lifegő gumiszárnyakkal a sisakján.
a zene sem győzött meg. és hiányoltam a többi helyszínt. talán nem egy másik gotot kéne várnom, hisz ez a sárkányok házáról szól, de nehéz nem ahhoz hasonlítanom, mégiscsak ugyanaz a világ.
egyelőre még nem vált világossá, nekem legalábbis, hogy merre akarják vinni a sztorit, úgyhogy várom a következőt

totoro - 2022. 08. 22. 20:39

Nekem pozitív csalódás volt, ez egy tipikus, de igényes alapozó rész, már csak jól kell rá építkezni.

Pipacs - 2022. 08. 22. 21:31

Nekem a vártnál jobban tetszett a kezdés. :) Mivel a pilot részek jellemzőbben lassúbbak a karakterek és a főbb konfliktusok bevezetése miatt, várhatóan ezek után csak még jobban “bepörögnek” a részek. Én kiváncsian (és optimisrán) várom a folytatást. :)

Nema - 2022. 08. 22. 22:37

Egész jól hozta a korai GoT-feelinget.

Djawadi meg magától koppintotta a zenét :D

A szülésnél azért még adhattak volna máktejet a császár előt…

A nagymester kiköpött Pycelle-imitátor hangban és gesztusaiban.

Már várom a daemon-os meme-eket a neve miatt. :D

Gariss - 2022. 08. 22. 23:46

Meglepoen jo volt a kezdes, engem hosszu idok utan eloszor kotott le teljesen sorozat.
Igazabol tul sokat nem tudok errol a Targaryen korszakrol, de kivancsian varom merre viszik tovabb a sztorit.

Mellyssa - 2022. 08. 23. 00:20

Nekem még semleges. (Milly Alcock kinézetét szokni kell. )
A zene csillagos ötös. Jó, hogy behozta háttérben az GOT-ot, ezzel erősítve a két sorozat kapcsolatát

Geza Kovacs - 2022. 08. 23. 00:47

Dögunalom. Jelentős részben egy BBC Entertainment csatornás random brit drámasorozat valamelyik részére hajazott.

yagami01 - 2022. 08. 23. 04:22

Spoiler: A nőt sajnáltam. :P

Nem volt rossz, de nem is ájultam el (valahogy a látványtól sem, de persze még minden lehet jobb). Meglátjuk mit tudnak belőle kihozni. Én is hiányolom a zenénél az eredetiséget. Valamint a hasonlóan jó intrót, mint a GoT-nál volt. Most nem erőltették meg magukat itt sem. :)
Daemon karaktere tűnik eddig a legjobbnak. Gondolom a színész miatt is.
Jó ötletnek tartottam, hogy mivel régebbre tekintünk vissza, minden egy picit más: a páncélok, maga Királyvár is stb.

punyapapa - 2022. 08. 23. 05:30

Nekem sokkal jobban bejött, mint anno GoT pilotja. Annyira unalmasnak találtam, hogy 4. nekifutásra sikerült megnézni az évadot.
Ez viszont remek kezdés volt. Matt Smith nálam már a hét alakításának nagy esélyese lett.

SpentRocket - 2022. 08. 23. 07:33

Nem volt rossz, a pilot sztorija minden előzetes ismeret nélkül félidőnél borítékolható volt. Ez nem biztos, hogy baj mondjuk. Ami zavart, az a vér és a mellek öncélúsága. Az első bordélyos jelent még oké, a másodiknak sok értelmét nem láttam, ahogy a bűnözők összeterelése után is az első csonkítás ábrázolása rendben, de a második és a harmadik felesleges volt. Szerencsére nem hágtunk :) Spartacus: Vér és homok-i “magasságokba”, de szerintem felesleges volt.
Nyilván maradok, mert érdekel és szeretem a műfajt, de azért nem lettem azonnal rajongó.

kisanna - 2022. 08. 23. 07:49

fú én nagyon vártam és hozta is az elvárásokat!
gyönyörűek a képek és hát a ruhák, ékszerek, imádom az egészet.
kicsit több sárkány lehetett volna :D

dexike3 - 2022. 08. 23. 09:34

kicsit meglepett, hogy rögtön szinkronnal tolják. (szerintem ez lehet kifullad a végére.) de így legalább van értelme újranézni eredeti hanggal is.
maga könyv általam nem olvasott, de a régi animációs történeti filmekből pár dolog rémlik. ott viszont sokkal régebbre is betekintést nyújtottak (pl. Hódító Aegon, Valyria, stb.)
ami mellett viszont nem tudok elmenni, hogy valamit képi oldalról nagyon elcsesztek. pl. Aemma fürdik abban a tejszerű vízben, na abból kb. alig láttam valamit (pedig direkt be volt sötétítve). és sokszor volt zavaró, hogy a hófehér haj és arc nem válik nagyon külön. remélem ez csak valami szűrő probléma, amit később orvosoltak. és még volt pár éjszakai jelenet, ami még a GoT 8×03-at is alulmúlta. szóval vannak hibák a kivitelezésben/tálalásban.
valahol a jövőben elveszett az öröklődő infó a Targaryen-eknél, hogy jön a sötétség északról. bár a jóslat tévedett mint ismert – hacsak nem arra utalt, hogy a szervezkedésben élenjáró Aegon Targaryen/Havas Jon lesz az az illető. mindegy.
jobban örültem volna, hogy az időugrások epizódon belül vannak, így gondolom epizódok között lesznek az ugrások, de ez majd jövőhéten kiderül.
érzetre van potenciál az évadban és a karakterek kidolgozása is talán jobb lesz.
már belengettek egy tengeri konfliktust és ott van Daemon is, aki a jussát fogja kérni.
Dragonstone és a Lannisterek érkeznek…

Divide - 2022. 08. 23. 13:43

Nulla elvárásokkal ültem le elé, és a párbajos rész kivételével teljesen jól szórakoztam. (Az eléggé ilyen “már százszor láttam, és akkor sem érdekelt” élmény volt.)
A szereplőket elnézve mondjuk a sárkányok a legcsinosabbak, de annyi baj legyen, nem eyecandyért jöttem. :D A további részeket azért lehetőleg majd nem vacsi közben tekintem meg.

Zsolt - 2022. 08. 23. 18:04

Az első rész 0 hatás, dögunalom. Bízom abban hogy a következők jobbak lesznek.

katyvaszlipp - 2022. 08. 23. 22:25

Nekem nagyon tetszett a sorozatnyitó, remek karakterek, “díszlet”, élettel teli még maga a Red Keep is.

Amit már most sajnálok, hogy időugrás miatt Rhaenyra-nál színésznő csere lesz, előzetesek alapján az idősebb verzió nem jött be. De lehet ugrálás lesz, és akkor még látjuk a “kis” Rhaenyra-t.
Daemon karaktere is nagyon működik, titokzatosnak tűnik nekem, vagy olyan kiszámíthatatlannak, ami jó.

Az a “titok” elég wtf volt, szerintem inkább szólt nekünk nézőknek, mint sem fajsúlyos dolognak a Targaryenek között. Fan service szaga volt, pláne ráközelítve a tőrre, amivel majd Arya végez az Éjkirállyal. (mindig nem tudom elhinni azt a jelenetet….)

Meglátjuk hova lyukadunk ki a történetben, ugye ismerjük a végkifejletet, ettől függetlenül lehet jó.

Bazsi - 2022. 08. 23. 22:27

Szerintem teljesen rendben volt az első rész, emlékszem annak idejéna GOT sem kezdett erősen, sőt kifejezetten szenvedtem vele az első három részben. Kiváncsian várom mit hoznak ki belőle.

Florabell - 2022. 08. 23. 22:56

Javarészt alapoztak, de érdekesek a karakterek és voltak meglepő pillanatok. Én a GOT-ot egyáltalán nem néztem így elsőre azt mondhatom jó volt megismerkedni a látvánnyal, világgal. Remélem lesznek azért csavarosabb hatalmi játszmák is.A legyen már fiú gyerek kérdésen viszont dicséretesen hamar túljutottunk.

boz - 2022. 08. 25. 22:01

16 percig küzdöttem, hogy rajta tartsam a figyelmem, aztán feladtam, nem nekem való. (Side note: nekem nagyon kínosnak tűnnek ezek a ragasztott parókák, de biztos nem ezzel foglalkoztam volna 16 percig, ha leköt a sztori vagy a karakterek.)

Geza Kovacs - 2022. 08. 30. 21:20

2. rész után: dögunalom továbbra is. Nem tudom, ki a célközönség, de ez így nulla.

Platschu - 2022. 08. 30. 21:56

Egyszerűen magával ragadott az egész. A látvány, a jelmezek, a zene, a már ismert világ régiesíett kibontása a kis kikacsintásokkal. Ebben azért GRR Martin profi, mert ki tudna több száz karaktert és helyszínt ilyen részletességgel kitalálni és mozgatni? Már-már zavarba ejtően kidolgozott a világa. Imponáló, hogy szinte mindenkinek van egy beceneve, így a néző is könnyebben tudja követni a cselekményt.

A wikipediás szócikkekbe kicsit beletúrva lesz itt bőven több évadra való Targaryen polgárháború.

Két dolog nem tetszett annyira:
1. A magyar változathoz bekapcsoltam az angol feliratot. Itt-ott azért észrevehető, hogy kihagytak finom utalásokat vagy legalábbis nagyon magyarosan fordították. Alicent is egy mondaton belül tegezi és magázza az uralkodót (“Hogy vagy, felség?”)

2. Az öncélú erőszak. A GoT ettől is GoT, de az ilyen csonkításos, kínzós, szadizós dolgokat mérsékeltebbre is vehették volna. Egyes nézők a császármetszéses vérfürdőn akadtak ki.

David33 - 2022. 08. 30. 22:56

Az évszám szerintem így sem helyes mert a Pilot elején azt írják, hogy Daenerys születése előtt 172 évvel játszódik, a sorozatban Dany 16 éves tehát 188 évvel játszódik a GOT előtt. Mondjuk a könyvben 13 évesen ment hozzá Drogóhoz szóval szerintem simán maradhatott volna hogy Dany születése előtt 172 évvel játszódik, hogy ne legyen túlbonyolítva.

Részemről egyébként simán egy erős 8-as a Pilot, a 2. rész után meg bőven. Érezni rajta hogy Rhaenyra egy Dany féle karakter, nagyon rámentek arra hogy külsőleg is hasonlítson rá. A ruházata, a stílusa bár egyelőre még visszafogottabb, lévén nincs annyira elnyomva, nem beszélve a sárkány lovaglásról ugye a 2. részben. Viserys talán a legkedvelhetőbb karakter de Daemonnak igaza van királynak pocsék. Kicsit félek is attól, hogy amikor ugranak az időben mennyire lesz jó a casting mert jelenleg a Rhaenyrát alakító Milly Alcock jobbnak tűnik mint Emma D’Arcy bár utóbbit csak előzetes alapján tudom megítélni. Viszont Milly-ből jobban sugárzik az a tipikus Targaryen vérvonal mint Emmából. Meglátjuk hogy sül el. Matt és a többiek viszont telitalálat.

Az írókat mindenképp ki kell emelni mert nem túlzás azt mondani, hogy zseniális párbeszédeket írtak. Különösen Rhaenyra, Viserys és Daemon közt. Nyilván a többi is jó de az ő hármuk jelenetei simán viszik a prímet. A ruhák meg a többi látvány elem kidolgozottsága pedig tényleg pöpec, egy rossz szava nem lehet rá senkinek. A BTS videókat megnézve itt sem fukarkodtak a valódi szettek megépítésével pl. A CGI is remek. A zene a szokásos. A 2. résztől pedig már van saját intro a a megszokott zenével ami elsőre fura volt de érthető hogy nem változtatták meg. Maga az intro viszont nagyon ötletes. Bár tény hogy magamtól sosem jöttem volna rá szerintem hogy mit akarnak vele szimbolizálni. Youtube videónak hála tudtam meg hogy a Targaryen vérvonalat mutatja be egészen a Hódítástól a jelen korig és ahol vérzik a címer ott egy halott Targaryen van. Szóval valószínűleg ez változik majd évadról évadra mint régen a GOT főcíme is.

Plusz pont a szinkronosoknak hogy visszahozták Dany szinkronhangját bemondani a címet az elején, a végén pedig a készítőket. Ad egy kis plusz feelinget a sorozathoz

Doxy - 2022. 08. 31. 00:05

nagy lelkesedéésel kezdtem neki és vártam, a casting jó, az új brigádot és univerzumot elég gyorsan meg tudtam szokni. DE. Eddig baromi egysíkú, mintha iszonyat erős büdzsé behúzas lenne, ami egy ilyen ‘előddel a hátuk mögött’ és ekkora rajonogótáborral, kb arcátlanság szerintem. A bevezőknek kb óriásit kellett volna szólni, nem vmi langymeleg indulással óvatosan kitárni az ajtókat. Egy-két snittnyi kitekintéstől eltekintve, királyvári történések, indokolotanul hosszú beszélgetések, karakterépítések. A 2. résznél ránéztem az időre, eltelt 25 drága perc és tényleg alig történt vmi említésre méltó. Ez azért luxus, főleg úgy, hogy nem 20 részes évadról beszélünk. Elment tehát 2 epizód, amit kb a korábbi széria 35 percben megoldott volna.

perelli - 2022. 08. 31. 01:12

Paradox módon alulmúlja a nemlétező elvárásaimat az első két rész, egyszerűen nem is tetszett. Még a látvány sem fogott meg. A casting gyenge, nem tart a képernyő egyetlen karakter sem, eyecandyfaktor sincs valóban. Én is kb. pont a 2. rész felénél néztem rá az időre, hogy valami legyen már, mondjuk szerencsére történt is, több, mint másfél részen keresztül. Egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogy kedvenc legyen belőle, számomra suta az egész. Ezt nem hittem volna.

Wanheda - 2022. 08. 31. 04:04

Az a helyzet, hogy nekem nagyon tetszett. Annak idején a GoT-nak nekikezdtem, de egyszerűen semmilyen szinten nem fogott meg. Aztán volt egy jó sorozat hiányos időszak, megint elővettem, végül nagy nehezen rákaptam, de tényleg nagyon hiányos időszak volt. Aztán persze pár évad után már tetszett. De ez elsőre bejött. Lehet, hogy azért mert végül a GoT alapozott meg neki, de nem biztos. A képek elképesztően gyönyörűek. A gondom az, hogy nincs olyan színész, aki megfogott volna benne, így … hát. Ez a része nem tetszik. A GoT-ban voltak átütő erejű színészek számomra.

JoeCole - 2022. 08. 31. 08:55

Két rész után ez nálam egy az egyben a GoT utolsó előtti évadának színvonala (az utolsót szerencsére veri, a többit viszont nagyon alulmúlja).

Szerintem a casting egyáltalán nem gyenge, a karakterek viszont eddig határozottan azok. Nincs a sorozatnak egyetlen potenciális közönségkedvence sem, pedig a GoT-ben mindenki megtalálta a maga Tyrionját, Aryáját, stb… ez itt egyelőre elképzelhetetlennek tűnik.

“Idézhető” erős mondata is talán csak a fekete csávónak volt két alkalommal. A dialógusok ugyan meg vannak írva, eldöcög minden és mindenki A pontból B pontba, de sajnos fantázia és tűz nélkül.
Pár rész, és kasza, ha nem lesz javulás.

Platschu - 2022. 08. 31. 09:14

Arra is kíváncsi leszek, hogy Daeneryshez hasonlóan lesz-e más tűzimmunis a családban. Ha Targaryen lennék, akkor ezt egy apró égetett sebbel már gyerekkorban letesztelném. Most képzeljétek el, amikor a testük a máglyán nem hamvad el.

A készítők állítólag 17 sárkányt ígérnek a sorozatban, tehát a meglévő 10 mellett lesznek itt újak is.

juhaszvik - 2022. 08. 31. 09:35

Platschu: szerintem több utalás, sőt konkrétum is volt benne, hogy bírják a tüzet/meleget. Egyrészt valamelyik karakter a kezét a gyertya felett melengeti (király, Daemon? már nem emlékszem), az anyakirálynő is emlegette, hogy neki mennyire nem meleg a fürdővíz, illetve az is beszédes volt, hogy sárkánytűzzel hamvasztották el a királynőt és a kisdedet (mivel gyanítom máshogy nem lehet).

MonTi - 2022. 08. 31. 11:56

Mindenki úgy beszél a sorozatról hogy “nincs benne közönség kedvenc mint Tyrion vagy Arya előzőből”.. Könyörgöm.. 2 rész ment le :) Tyrion meg Arya első két részben nem hinném h közönség kedvenc lett volna, #EdStark volt mindenhol. 2 rész alatt fura is lenne ha körvonalazódna hogy ki kit fog szeretni/kedvelni.

Első két részben mindenki utálta Jamiet is, aztán elég nagy rajongótábora lett.

Egy évad után lehet majd erről beszélni, addig szerintem felesleges.

winnie - 2022. 08. 31. 12:04

ettől még meg lehet állapítani, hiszen mégiscsak tényező lehet.

de itt vannak egyébként a korabeli kommentek: https://www.sorozatjunkie.hu/2011/04/16/pilot-game-of-thrones-a-veteran-szemszog/ + https://www.sorozatjunkie.hu/2011/04/22/pilot-mustra-game-of-thrones-1×01/#comments

clegane - 2022. 08. 31. 12:24

érthetetlenek számomra a kommentek, én minden szereplőt nagyon kedvelek már most. lehet, hogy még nem volt alkalmuk sokat villantani, de a színészek hozzáteszik a magukét annyira, hogy érdekes karakterek legyenek.
fantasy kedvelőknek már csak a kiváló technikai megvalósítás miatt érdemes nézni.
szerintem el lett kényeztetve a nézőközönség, nem értem, hogy lehet ezt bármilyen szempontból gyengének nevezni.

winnie - 2022. 08. 31. 12:26

” nem értem, hogy lehet ezt bármilyen szempontból gyengének nevezni.”

kinek mi a gyenge definíciója? nyilván nem a te, hanem a saját definícióját használja az illető. gyenge = nem tetszik? és máris megvan a megoldás.

de passz, viszont számomra furcsa lenne, ha létezne valamilyen objektív mérce, ami szerint egy film vagy sorozat konkrétan nem lehetne gyengének nevezhető. ha valami drága, nem lehet gyenge? vagy ha epikus? vagy ha odafigyeléssel készült? ha adtak az igényességre. ez csak nem így működik. a filmek és sorozatok zömében a közreműködők, színészektől a világosítókig, íróktól a vágókig mindenki a legtöbbet akarja kihozni. de… a személyes értékítélet csak nem attól függ, hogy valaki tisztességes, jó munkát végzett. valahol meghalna a kritikai műfaj akkor, ha egy nagyon jól elkészített, drága ételt annak ellenére, hogy ízetlen (VAGY CSAK NEM ÍZLIK), nem lehetne gyengének nevezni.

mutogathatnám én a law & order: svu-t olyanoknak, akik nincsenek oda az epizodikus nyomozós sorozatokért, vagy bármelyik kórházas darabot, de azt is ugyanúgy nevezné valaki gyengének. nem hiszem, hogy vannak különb sorozatok. max elfogult nézők. mások vagyunk.

juhaszvik - 2022. 08. 31. 12:29

MonTi: Havas John, Daenerys, Ned, a farkasok, csupa olyan karakter, akiknek már az elejétől drukkoltunk. Itt nyilván a kritika nem azt hiányolja, amihez idő kell, hanem egyszerűen azt, hogy kb. senkihez nincs kötődés, legalább is olyan, amit a Starkok vagy Dany esetében kapásból megkaptunk a gotban.

Erre írtam egy másik posztnál, hogy persze nem kell másolni a got-ot, de (ez már új gondolat) akkor például az introját se használjuk, nem? Ha van egy brandünk, akkor ne csodálkozzunk, ha az emberek elvárásokkal ülnek le, és párhuzamot vonnak.

MonTi - 2022. 08. 31. 13:17

Első részben megszeretni Havas Jont? meg Daeneryst? kíváncsi lennék h 0 ismerettel tényleg szerethető karakterek lettek volna már az első részben, ha nem tudod a sorsukat és hogy ők lesznek a főszereplők. A sorozatba benne lehetett volna hogy Kal Drogo meghágja, levágja fejét és ledobja a szikláról újdonsült nejét.

De ezt nem lehet utólag megmondani már, hiszen láttuk mi lett velük és sok éven át velünk voltak. :)

David33 - 2022. 08. 31. 13:27

Szerintem ez nagyon rossz hasonlat. A GOT alapból ezer féle karaktert vonultatott fel hiszen az egész Westerost plusz azokat a részeket is bemutatta amerre Dany járt. Ilyen téren sokkal grandiózusabb volt. A HOTD csak a Targaryenekre fókuszál egyelőre, így nyilván nehezebb is sok karaktert megkedvelni. Nem értem ezeket az irreális elvárásokat. Nagyon sokan összemossák a GOT elejét a közepével amikor ténylegesen közkedvelt lett. Az első pár évadban alig volt beszédtéma főleg itthon. Az 1. évad elején konkrétan majdnem mindenki egysíkú volt. Csak később lettek mélyítve a karakterek. Én pl egyetlen egy Starkot vagy Lannistert sem bírtam az 1. évad elején. Ned oké volt de semmi eget rengető. Arya is az a tipikus karakter volt aki állandóan ki akart tűnni a tömegből. Tyrion csak egy törpe volt aki mindig csajozik meg vedel. Az egyetlen érdekes karakter Dany volt ha őszinte akarok lenni. Vele történtek a legérdekesebb dolgok mindig és nem csak a sárkányok miatt hiszen itt most az 1. évadról beszélek.

Drukkolni meg főleg nem drukkoltunk senkinek, legalábbis azok nem akik nem olvasták a könyveket mert konkrétan azt sem tudtuk, hogy ki a “jó” vagy ki a “rossz” karakter. Tekintve hogy a GOT világa nem fekete fehér. Ezért is fura elvárás hogy a HOTD az legyen. Bőven egyébként itt is kedvelhető és érdekes karakter, pl Daemon, Rhaenyra vagy Otto meg Corlys.

juhaszvik - 2022. 08. 31. 14:14

MonTi: elvesztettem a fonalat. A “0 ismeret” nem félteteles mód, szerintem a bő többség így nézte meg a got legalább első évadját.

Szimpátiát egy jelenettel is létre lehet hozni. A kegyetlen világban is az igazsághoz ragaszkodó Ned Stark, vagy a száműzetésbe kényszerülő, szomorú szemű fattyú, a cuki farkasokkal játszó Stark gyerekek, ezek mind arra szolgáltak, hogy megtaláljuk az érzelmi kötődést. Ez elég vékony lett a hotd-ban.

Amúgy meg semmi értelme nem lenne például filmet forgatni, ha 2×1 óra alatt nem lehet kialakítani szimpátiát a főhősök irányában (kivéve persze olyat, aminél ez nem cél).

clegane - 2022. 08. 31. 15:19

winnie: mondjuk szerintem lehet objektív különbséget tenni a “gyenge” meg a “nekem speciel nem tetszik” között, előfordulhat olyan, hogy “elismerem az értékeit, de nem az én csésze teám”.
szerintem pont ott hal meg a profi kritikusi munka, ha a tárgyalt műnek nem az értékei elismerése mellett érveli le a hiányosságait, hanem a gonzósabb “nekem nem jött be, tehát gyenge” vonalat követi.

dexike3 - 2022. 08. 31. 19:19

ez a karakterkedvelés érdekes lesz mikor Rhaenyra és Alicent színésznőt (és lehet jellemet) is vált, mikor időugrás lesz. nem tudom, de ezzel a húzással lehet öngólt lőnek majd.

Sigismundus - 2022. 08. 31. 20:40

1×01

Nekem ez tetszik eddig. Remélem megmaradnak a nagyúri összeesküvéseknél, meg a hatalom és kormányzás nehézségeinek mutatásánál, és nem mennek le szegény köznép bánatát és jogait hangoztatni.

És külön tetszik hogy színesebb, jelmezek terén is, címerek, berendezések. A GOT csak szürke daróc, meg szőrmék, meg hasonlókból állt.

Azt külön remélem hogy nem lesz olyan kedvelhető főgonosz, mint Tyrion pl, aki mindent túlélő közönségkedvenc.

Szóval egyenlőre tetszik, egy rész után.

Kargarosz - 2022. 08. 31. 21:37

Scat: Akartam kérdezni elsőnek az a 184 vagy 185 évvel ezelőtt az, hogy jött ki. Tényleg érdekelne mert közben én is számolgattam.

Scat - 2022. 08. 31. 21:55

Kargarosz:

Az első részben lévő kiírás szerint 172 év múlva születik Daenerys, az első regény kezdetén pedig 13 éves. De ahogy fentebb is írták, a sorozatban idősebb, mikor először felbukkan, de Robert lázadását meg 15 évvel ezelőtt emlegetik benne, szóval ezek miatt belátom, hogy tényleg nem igazán érdemes pontos számot írni, mert mindegyiket meg lehet indokolni.

cathy - 2022. 08. 31. 22:27

dexike3: hasonló van bennem bár mind a 4 színésznő szerintem ott van a szeren, Emmára különösen kíváncsi vagyok bár most nekem is annyira Milly Rhaenyra hogy nehéz lesz átkapcsolnom 🤣 Viszont az események fényében muszáj idősödniük hogy hitelesek legyenek. Mindenesetre Emma energiái szerintem perzselni fognak míg Milly egyelőre úgy tűnik egyensúlyban tartja a finom hercegnőt és a lázadót. Isteni lesz nézni ezt a karaktert az tuti.

Csigusz - 2022. 09. 01. 08:57

Amennyire totálisan hidegen hagyott a hype, és az az eszméletlen marketing, amit toltak alá, annyira kellemesen csalódtam benne. (Nem volt kérdés, hogy nézzük, de nem vágtam a centit)

Egyelőre hozza a korai GoT feeling-et, a kedvenc részeim a Kistanács ülései, és az ott látható kavarások.
Pár kontra:
– először fel sem ismertem Olivia Cooke-ot, a Bates Motelben hatalmas crushom volt, itt elég szürke
– Daemon-t sajnos semennyire sem tudom komolyan venni, mert akármikor meglátom csak arra tudok gondolni, hogy “Matt Smith parókában”, sajnos túl karakteres az arca, egyszerűen röhejes a hosszú hajjal
– Emma D’Arcy a totális miscasting számomra, értem én, hogy 16-nak néz ki 30 létére, ezért pont jó a szerepre, de valahogy mégsem érzem jó választásnak.

dexike3 - 2022. 09. 01. 09:02

@cathy:
én is bízom bennünk és remélem jól sül majd el. azt nem tudom lesznek e oda-vissza ugrások majd az időben, de azt is érdekes lesz lekövetni. Alicent felnőtt énjében még bízom, hogy nagy intrikus sz*rkavaró lesz.

cathy - 2022. 09. 01. 09:03

Csigusz én mondjuk megvárnám hogyan játszik mert egyelőre csak képeket meg felvillanó jeleneteket láttunk :D Olivia Cooke dettó azért mert valami másban máshogy nézett ki itt szerintem a karaktert is nézni kell, hiszen a színész idomul a figurához nyilván nem azt fogod tőle látni amit egy korábbi sorozatban vagy filmben. Én adok nekik egy esélyt az tuti. Matt Smithnél jobbat meg nem is castingolhattak volna féltem is hogy ilyen Witcheres szépfiú a styleban valakit majd bele nyomnak Matt Smith tökéletesen fogja meg Daemon lényegét ezt nálam főleg egy paróka nem tudja elrontani :D :D :D

jucip - 2022. 09. 01. 09:05

Trónok Harca könyvek olvasójaként és a sorozat (ameddig vállalható volt) rajongójaként én inkább semmilyen elvárással álltam hozzá ehhez a sorozathoz, de meglepetésként jobban teljesített mint vártam. Mindig is a politikai kavarásokat imádtam az eredeti sorozatban is, így remélem erre a vonalra fókuszálnak inkább.
Danyt a sorozatban sosem szerettem, valahogy nekem Rhaenyra sokkal jobban hozza a Targaryen fílinget, de persze majd meglátjuk.

Az adhat még reményt, hogy még ha a részleteket nem is írta meg annyira az író, de legalább megvan a vége. :D Talán nem rontják el…

Kargarosz - 2022. 09. 01. 11:03

Scat: Igen mondjuk most elsőre én is elszámoltam magam mert rossz évszámból vontam le a dolgokat.

De maga a torna az HU. 104-be van. A király felesége, és gyermeke halála pedig 105-be. Ha Daenerys 284-be született akkor a könyvek szerint meglehet kapni a pontosabb időpontot.

Viszont alapvetően Rhaenyra is idősebb itt a sorozatban mint amennyinek lennie kéne. Persze ezt csak érdekességképpen írom, hátha érdekel mást is.

David33 - 2022. 09. 01. 11:24

@Csigusz: Izé, mi van? Szerintem te valamit félreétettél. Olivia és Emma még benne sem volt az első két részben. A tini Alicentet és Rhaenyrát Emily Carey és Milly Alcock alakítja. Emma D’Arcy és Olivia Cooke már a 30-as éveiben járó Rhaenyrát és Alicentet alakítja majd mondjuk azt nem tudni még hogy melyik résztől. Mondjuk Emmával kapcsolatban egyetértek, fentebb írtam én is hogy egyelőre az előzetesek alapján nem tudom elképzelni hogy felülmúlja Milly-t aki zseniálisan hozza Rhaenyrát. Viszont Olivia sokkal jobb lesz Alicentként ez tuti mert Emily Carey nagyon semmilyen.

Mattnek amúgy lesz egy rövidebb parókája is. ;)

Mill - 2022. 09. 01. 11:34

Csigusz, se Olivia Cooke, se Emma D. nem szerepelt az első két részben. Vagy te már több részt láttál, mint mi? ;)

Scat - 2022. 09. 01. 11:35

Így van, a sorozat öregített rajta, ahogy anno Daenerysen is. Mikor írtam a kritikát én is számolgattam, mert ugye sehogy sem jön ki tűpontosan. A megoldás az, hogy a sorozat “szabadabban” kezeli az idővonalat.

Bár ha lesz benne időugrás, akkor nem értem miért nem lehetett egy nyolcéves kislánnyal kezdeni, hisz úgysem ő marad a főszereplő a színészcsere miatt, de igazából mindegy is.

Csigusz - 2022. 09. 01. 12:23

@Mill: közben már észrevettem, hogy mindkét szerepre 2 színésznő van castolva, és írtam is még egy kommentet, csak megette a rendszer :(

(Alicent esetében így már értem miért nem annyira csinos – mert nem az játssza akit hittem :D, D’Arcy helyett pedig Milly Alcock, de a véleményem u.a.)

Kargarosz - 2022. 09. 02. 11:53

Scat: Gondolom az anyasorozat miatt hagyták meg az egészet. Mert ugye ott is öregítés lett gondolom úgy voltak vele, hogy, ha így kezdték akkor maradjon meg ez a hagyomány itt is.

Milembar - 2022. 09. 02. 14:33

Engem Rhaenys “a sosem volt királynő” valír ábrázolása megzavart. Úgy tudtam fekete hajú mivel az anyja Baratheon amit a tornán ki is hangsúlyoztak. GOT-ból pedig tudjuk a mag erős. Illetve szerintem ez egy fontos részlet Rhaenyra majdani gyerekei miatt.

Wyrr - 2022. 09. 02. 15:31

@ Milembar
Erre a GoT-ban se figyeltek oda az első évad után. Ott még az volt a fő bizonyíték Cersei hűtlenségére, hogy minden Baratheonnak fekete a haja… aztán jött Shireen szőkés barnán.

winnie - 2022. 09. 02. 23:10

wyrr: nem “nem figyeltek oda”, hanem inkább nem rugóztak rajta, tudták, hogy amióta vannak adaptációk, az ilyesmit mindig lazán kezelik, általában nem lényeges. persze, ha valami abszolút karaktermeghatározó, az más – a lényeg, hogy ez nem got, hanem “sok minden más” jelenség.

winnie - 2022. 09. 02. 23:10

más.

https://www.youtube.com/watch?v=ht9WLGJzoz0

ezek a prequel animációs videók mit tudnak, mi a lényegük? szívesen kiraknám őket, csak gőzöm nincs, hogy mit írjak hozzájuk.

Scat - 2022. 09. 03. 08:33

winnie:

Látom több videó is van, de csak ezt az egyet néztem meg, amit linkeltél.

Ez egy összefoglaló. Az első 4-5 percet bárki megnézheti, mert arról szól, hogy honnan ered az óvárosi Hightower-ház, plusz a torony eredetéről beszélnek benne.
Erről egyébként az alapsorozat Pycelle nagymestere, aki az első évadokban volt a kistanács tagja, és Qyburn (aki a későbbi évadokban Cercei tanácsadója volt), értekezik. A videóban megjegyzéseket is tesznek egymásra (mivel Qyburn sosem volt Óváros által elsimert mester), ami jópofa apróság.

Onnantól kezdve viszont azoknak, akik nem ismerik a könyveket, csak a sorozatokat, durván szpojleres lesz a videó, mert elmesélik, hogy mi lesz Vyserisszel, Daemonnal meg a többiekkel. Tudod, amit a fenti kritikában is kifogásoltak, csak annál sokkal részletesebben.

Ami ebben is jó, hogy Óvarosról Samwell Tarly mesél, akit ugye az alapsorozatban is odaküldött John (vagyis érthető, ő honnan tudhat erről), meg a többi narrátor is a Trónok harca egy színésze.

Szóval ezt azoknak, akik csak a Sárkányok házát nézik, és gőzük sincs arról, hogy mire akar kifutni a történet, kerülnie kell a szpojlerek miatt. Mindenki másnak klassz kis történelmi kiegészítő lehet.

Scat - 2022. 09. 03. 08:40

Ja, és gondolom azért a Hightowerrel kezd, mert Ser Otto Hightower már a Sárkányok háza pilotjában is fontos szereplő a kistanácsban (ő próbál folyton keresztbe tenni Daemonnak), később pedig még meghatározóbbá válik a cselekményben.

Dicker - 2022. 09. 03. 14:37

Megnéztem a Gyűrűk ura sorozatból az első 2 részt. Na, ekkor jön a baromi kontraszt, hogy két hasonlóan óriási univerzumból mit voltak képesek megalkotni és mennyire alacsony költségvetésű (gyengus cgi városi látképek), baromi egysíkú halovány lett a Trónok harca előzménysorozat. A Ring of powers-ban megy a körkapcsolás keményen, mert máshogy nem is lehet ennyi szálat bemutanti. ÉS mindez emészthető formában, klasszul kivitelezve. Itt meg, királyvárban ármánykodás, meg némi utódlás körüli purparlé …. bahhh :( Ettől függetlenül nézni fogom, mert az előző 8 évad ezt megalapozta, de nagyon lentről idul. Innen már csak felfelé – remélem :)

yagami01 - 2022. 09. 04. 17:11

Dicker:
Nem nevezném alacsony költségvetésnek. Inkább a LOTR a nagyon magas. ~200M $ vs. 460+M $ ? De láttam olyan Forbes cikket, ami 750M-1Mrd $-ra teszi az első évadot. Lehet ebbe minden is beletartozik, nem vágom. Akárhogyan is, hatalmas a különbség.

Viszont remélem b_sszni fogja ez az HBO csőrét, hiszen korábban a GoT volt a meghatározó… és a konkurencia jót tesz majd neki/nekünk. :)

Kargarosz - 2022. 09. 04. 23:23

Dicker: Mondjuk nekem kb. meg pont fordítva. Kisebb pénzből kb. szinte minden jobb lett a Sárkányok házába. Párbeszédek, forgatókönyvről nem is beszélve.

Élő példa mikor nincs annyi pénzed látványra, és mégis jobbat kihozol mint a gigantikus költségvetésű sorozat.

yagami01 - 2022. 09. 05. 01:08

Kargarosz: Ennek meg az lehet az oka, hogy Martin készítők között van és önmagában, hogy van könyvalap. LOTR-nál hiába van könyvalap, Amazonnak nincsenek meg hozzá a jogok csak a Gyűrűk Urához meg a Hobbithoz:P

David33 - 2022. 09. 05. 13:34

“LOTR-nál hiába van könyvalap, Amazonnak nincsenek meg hozzá a jogok csak a Gyűrűk Urához meg a Hobbithoz :P”

Ez így nem igaz. Konkrétan semmihez nincs meg a joguk ugyanis csak az általad említett könyvsorozatok függelékeit kapták, ha jól rémlik 250 millióért. Plusz a térképet. Tehát lényegében a semmiből dolgoznak. Mondjuk ahogy fentebb is írták, jó forgatókönyvhöz csak jó írók kellenek nem több 100 millió dollár.

Kargarosz - 2022. 09. 05. 13:36

yagami01: Igen tejesen érződik Martin jelenléte. Nem olyan rég nyilatkozta, hogy itt több teret, beleszólást adnak neki mint a Trónok harcába látszódik is az eredményen.

Igen tisztában voltam vele, hogy nem kapták meg a jogokat. Érződik is a csapongás….bár a Szilmarilokat nem olvastam nem tudom mennyire lehetett volna megvalósítani.

David33 - 2022. 09. 05. 13:45

Viszont akkor hogy legyen szó a HOTD-ról is. Egyszerűen fantasztikus volt a heti rész is. Matt Smith úgy játszott le mindenkit, hogy konkrétan nem szólt egy szót sem. Milly Alcock dettó bár ő megszólalt. Rhaenyra Spoitify-os jelenték majdnem megfulladtam, nagyon vicces volt. :D
Azért az látszik, hogy odafigyelnek mindenre a készítők. Az hagyján, hogy a királynak már van egy fia és ugye teljes gőzzel megy a király csinálás. De az nagyon tetszik, hogy a sorozat továbbra is operál a fantasy elemekkel, mint a látomás és a szimbólumok mint pl a fehér szarvas amit a királyfinak akartak leölni de végül Rhaenyrának jelent meg. Az, hogy “egyedül” lenyomott egy vadkant elég menő volt szintén főleg ahogy egy szó nélkül besétált csurom véresen, az emberek meg néztek ki a fejükből azt se tudták mit szóljanak. Azért én betettem volna egy jelenetet ahogy odasétál a királyfi elé és odamondja, hogy: “Tessék, öcsém, leöltem neked egy vadkant a neved napja alkalmából.” :D

Daemon meg továbbra is a legjobb karakter a sorozatban. Igazi primadonna. Ahogy odasétál és úgy csinál mintha feladná a harcot, amit egy pillanatig el is hittem amúgy mert Matt Smith annyira jó aztán rájöttem, hogy á ez nem így megy nála. Bár végig azt hittem, hogy jön a sárkánya vagy megint megjelenik Rhaenyra.

Egyelőre nem tudok rosszat mondani a sorozatra. Remélem ez kitart sokáig.

irgum76 - 2022. 09. 05. 16:53

szép volt, jó volt
színes, szagos, epik
csak azt nem értem, hogy azt a maréknyi haramiát miért nem tudták legyakni három éven keresztül

yagami01 - 2022. 09. 05. 17:00

irgum76:
Nem láttam még a részt, de az eddigiekből én azt mondanám azért, mert a király nem akarta. Letudták volna (ha a lépőkövekre és a rákcuccra gondolsz), csak nem akart háborút a szabad városokkal (akik szintén valyr alapokon nyugszanak).
/ha valamit rosszul gondolok vagy mondok nyugodtan javítsatok/

Platschu - 2022. 09. 05. 17:53

1×03

Tetszett a párhuzam, hogy Viserys alig tudja a barna szarvast még lefogva is leszúrni, míg a lánya kiadva haragját nem félt bemocskolni magát. Szimbólum szintjén is ott lebegett a barna vs. fehér szarvas, mint a két utód közötti választás.

Ha a kislány 12 volt és csak 3 évet ugrottak az időben, akkor az öccse is max. 14 éves lehet, nem? Vagy ő volt az idősebb? Mert itt egy jóval idősebb srác alakította a fiútestvért.

A végén lévő harc volt olyan bénácska és elnagyolt volt, mintha nem lett volna több pénz statisztára? Behúzódnak a barlangokba az ellenfelek, akkor ez miért probléma? Sárkányaik vannak, amikkel kifüstölhetik őket vagy legalábbis kiéheztetik őket, ha körbeveszik őket. Esetleg omlasszák rájuk a hegyet stb.

A rész viszont elképesztően szépen volt filmezve. A jelmezek, a díszletek, a kellékek is gyönyörűek voltak.

Effektek terén az egyetlen kisebb hiba, amit észrevettem, hogy a királyvári erődöt berakták a látképbe, de a batár nagy templomot pedig nem. S mintha a hegység is eltűnt volna, de fogjuk fel a látószögnek.

Jó volt hallani a Lannister nevet is és hogy utaltak rá, hogy a családjukban ikrek vannak.

Eddig igazán klassz ez a spinoff, mert megáll a saját lábán. Teljesen jó a sorozat, bár a felesleges erőszakot hanyagolhatnák. A véres intró is kicsit sok.

Arra azért kiváncsi leszek, hogy hány évadra is terveznek, mert ilyen tempóval szerintem 2-3 évad alatt feldolgozzák a könyvet.

irgum76 - 2022. 09. 05. 18:43

yagami01:

igen volt valami hasonlóról szó
de felsorolták hány emberük, hajójuk sárkányuk van
több tucat hajó, több száz gyalogos (talán 2000-et mondtak) és vagy 60 lovag

szóval itt támogatás ide vagy oda azért illett volna valamit okozniuk három év alatt
még ha a rákosok be is vackolták magukat

irgum76 - 2022. 09. 05. 18:52

Platschu:

Eddig igazán klassz ez a spinoff, mert megáll a saját lábán.

ezzel nem igazán értek egyet
én mint aki egyszer végignéztem a GoT-ot csak nézek bambán és kapkodom a fejem, hogy ez most kinek a kicsodája lehet
volt az őrült király, volt a második e néven, Targaryenek meg a Lannisterek
de, hogy ki mikor ki lett hát fogalmam nincs már

Platschu - 2022. 09. 05. 19:17

Jelen pillanatban nem is sokat számít, hiszen tudjuk, hogy ezek a családok túlélik a következő kb. 170 évet is, amíg eljutunk a GoT eseményeihez. Ezért is lehet és kell trükkösen úgy előzményt írni, hogy a kimenetelt nagyjából ismerik ugyan a nézők vagy olvasók, de azért legyen benne meglepetés is.

yagami01 - 2022. 09. 05. 19:50

” Teljesen jó a sorozat, bár a felesleges erőszakot hanyagolhatnák. A véres intró is kicsit sok. ”

Szubjektív. Én még többet is elnéznék. Pl. megnéztem volna, SPOILER ahogy kettévágja a ráketetőt. :) De GoT-ban sem mutattak mindent…

A csatában tényleg lehet találni dolgokat, hogy ezt miért húzták 3 évig. Ezt a taktikát is, hogyha ez az ami bejön miért nem lehetett pl. pár hónap után kitalálni, amikor már látták mi a helyzet. Az éheztetésre én is gondoltam, valamikor ki kell menniük. Talán éjszaka megoldható részükről… vagy nem tudom. Na mindegy, a könyvbe is biztos így volt. :)

leslieb - 2022. 09. 05. 21:39

1×03:

ez egy tök jó kis rész volt egészen a csatáig … na ne már, az mi volt?

Miles Teg - 2022. 09. 05. 23:07

A csatajelenetek és egyéb látványok nekem tetszettek.

A többi pedig, a fecsegés, valamiért teljesen súlytalannak hat. Talán mert, az ilyen uralkodói problémákat már több tucat filmben és sorozatban láttam már. Ez nekem annyira unalmas volt, hogy elaludtam a 3. rész közben.

Kiléphetnénk a trivialitásokból, ne azért kelljen várnom a következő epizódot, hátha lesz pár perc szép látvány.

David33 - 2022. 09. 05. 23:43

A csata hosszával kapcsolatban annyit, hogy nekem rémlik mintha mondott volna valamit Corlys hogy a rákos csávót valami nagy vezér támogatja a szabad városokban. Ezért is van nekik ennyi emberük gondolom. Daemonéknak csak pár száz katonájuk maradt. A városokat meg nem támadhatják meg mert az még nagyobb háborút szítana. Egyébként a részben annyit mondtak csak, hogy az íjászok miatt nem mennek oda, és sárkányok ide vagy oda azért még ők sem tudnak lerombolni egy barlangot. Mindenesetre tény, hogy nem lett valami jól megmagyarázva az egész harc.

winnie - 2022. 09. 06. 05:35

“Arra azért kiváncsi leszek, hogy hány évadra is terveznek, mert ilyen tempóval szerintem 2-3 évad alatt feldolgozzák a könyvet.”

korábban már írtuk, hogy nincs “hány évadra terveznek”. ez a jó a sorozatban, hogy nem kell tervezni. mesélnek, amíg hagyják mesélni őket. egy biztos, hogy nem csak 2-3 évad lesz, mert annyiért nem érné meg kiépíteni az infrastruktúrát. max akkor, ha ráindítanak egy másik spinoffot.

ha kifutnak az alapanyagból, akkor mesélnek azon túl. korábban sapochnik is nyilatkozta, hogy nincs megkötve a kezük, nyugodtan lehet antológia a sorozat, mesélhetnek előzményeket vagy következményeket, korábbi vagy későbbi sztorikat, ő a star wars iv-et hozta fel hivatkozási alapnak.

zolij - 2022. 09. 06. 08:37

Platschu: jó hogy a “batár nagy tempomlomot” nem tették be, tekintve hogy ebben az időben még nem létezik.

dexike3 - 2022. 09. 06. 08:45

nekem kifejezetten bejött a rész, de tényleg a két durci-murci vitte a prímet. egyenlőre hozza azt, hogy ez “csak” egy családdráma, amihez kapcsolódnak történések.
(nem ismerem a történéseket) azzal, hogy Rhaenyra-hoz öregítették a castinggal Laenor Velaryon-t, nekem már azt sugallták, hogy összejön az a frigy és újra egyesül a két vérvonal.
azt viszont valaki megmagyarázhatná, hogy:
(aki a GoT-ot nem ismeri, annak SPOILER!)
az a “szerencsétlen” Jon Snow / Aegon Targaryen miért nem szőke? mert ebben a korszakban mindenki, akiben egy cseppnyi valyriai vér már atomszőke…

a csatáról: nem Sapochnik rendezte a részt, így max. kreatívan tudta segíteni harc bemutatását. viszont látszott azért némi párhuzam a Battle of Bastardssal, amit ő rendezett.

Ayrons - 2022. 09. 06. 09:00

A Starkok vérvonala erősebb. Ezért nem szőke Jon. Amúgy a Baratheon vér is erős, ugyanis a Velaryon asszonyság lehet Tag, de van Baratheon felmenője és emiatt fekete lett a haja a könyvben.
Jon Arryn ezért jött rá Cersei hűtlenségére. Egyik gyerek se örökölte Róbert vonásait.

Platschu - 2022. 09. 06. 09:29

Winnie : Köszi a magyarázatot. Csak valahogy úgy megnyugtatóbb lett volna, hogy kb. 3-4 évadra tervezhetnek és nem kell rohanniuk. Lehet biztonsági játékot játszottak, mert nem tudták, hogy sikeres lesz-e a spinoff.

ZoliJ : Nem arról beszéltem, hanem a dóm alakúról, amit az első rész nyitójelenetében mutattak. Bár elképzelhető, hogy egy alacsonyabb dombon állt és ezért nem látszik. Gondolom később le lesz rombolva és utána építik újjá másik helyen.

sityu8411 - 2022. 09. 06. 10:01

A csatában részt vevő másik sárkány lovas az ki?

Nema - 2022. 09. 06. 10:09

@sityu8411: Laenor Velaryon

Lady Redwyne mopszát hogyhogy nem kapta még fel az internet népe??!
Kb akkora baki, mint a starbucksos pohár anno a GoT-ban.
Mit keres ez az újkori kutya egy kváziközépkori sorozatban? Főleg úgy, hogy ez a kinézete kb az utolsó 100 évben alakult ki.

David33 - 2022. 09. 06. 11:16

Nema: Ha hihetünk a wikipédiának akkor nagyon régóta léteznek ezek a kutyák az időszámításunk előtt is. https://hu.wikipedia.org/wiki/Mopsz
Egyébként valószínűleg azért nem kapta fel a net mert ilyen apróságokkal nem foglalkoznak. Azt viszont észrevették hogy Viserys ujján ott maradt a zöld kötés ami ugye a levágott ujjaihoz kell. Bár ahogy látom gyorsan javították mert tegnap már nem láttam a részben mikor megnéztem.

“(nem ismerem a történéseket) azzal, hogy Rhaenyra-hoz öregítették a castinggal Laenor Velaryon-t, nekem már azt sugallták, hogy összejön az a frigy és újra egyesül a két vérvonal.”

Bár az előző kommentem még mindig nem került amiben a korukról írtam de a lényeg, hogy Rhaenyra alig idősebb mint Laenor. Az első 2 részben 13-14 körül lehet, Rhaenyra meg 15-16. Azóta eltelt több, mint 3 év ugye most utóbbi 18-19 éves kb, a srác pedig 17 körül lehet. Szóval nagyjából egy idősek csak a színész aki Laenort alakítja kb 10 évvel idősebb mint Milly aki Rhaenyrát.

Jack - 2022. 09. 06. 11:58

@Nema

Úgy látszik az internet népének egyértelmű, hogy ez nem egy kváziközépkori sorozat, hanem egy fantasy. A sárkányok nem zavarnak, de egy mopsz igen?

Ayrons - 2022. 09. 06. 12:08

Platschu :

Nem rohannak, a könyv amiből dolgoznak kvázi egy törikönyv a Targokról. Ott is ilyen ugrások vannak. Majd mikor kitör a Sárkányok tánca, már nem lesznek ilyen ugrások.

walaki - 2022. 09. 06. 19:02

1.-3. rész

Eddig sokkal jobb, mint a GoT vége, de nagyságrendekkel.

Minden szempontból rendben van, jó a sztori, jók a színészek, jó a megvalósítás. Talán egy icipicit a dramaturgot tolták el, de azt is csak itt-ott, összeségében jó.

Szerintem simán nézhető GoT-os előismeret nélkül is, nem fontos tudni, ki-kicsoda, mert úgyis elválik majd. Jól fel vannak építve a szereplők, bár néhányra elég kevés képernyőidő jut, látszik, hogy igyekeztek mindenkit árnyalni. Szerencsére nem estek túlzásba, nincs túl sok szereplő, ez a “még pont belefér ennyi” kategória.

Remélem marad ez a színvonal!

SPOILER
Ahhoz képest, ahogy felvezették, meg hogy ez a harc alapozza meg, hogy Daemon nemcsak mellékszereplő lesz, hanem olyasvalaki, akivel számolni kell a jövőben, na ehhez képest öntökönszúrás volt a rákos csókát képernyőn kívül kinyirni… Ezt tanítani kéne, hogy na így ne, minden más rendben volt.

Lovegood - 2022. 09. 06. 23:10

Amúgy nem tudom nézte-e valaki magyar szinkronnal a mostani részt, de a fordítók a Trónok harcát biztos nem, mert több dolog máshogy van lefordítva, mint ott
Lannisportból Lannisrév lett, Caster-hegyből Casterly-hegy, lordozás helyett meg nagyúrazás
Gondolom most a könyvek magyar fordítását veszik alapul, de maradhattak volna hűek a Trónok harca sorozat fordításához, mert rz így zavaró

David33 - 2022. 09. 07. 01:49

@walaki: Ezt sok embertől olvastam, hogy szerintük hülyeség volt kihagyni ahogy lenyomja a rákos csávót. De szerintem ez nem igaz. Az a csávó egy senki volt, egy paraszt a sakktáblán ráadásul fél hulla hiszen haldoklott a szürkehámtól vagy mi a fene a neve magyarul. Daemon igazi próbatétele nem ez a harc volt hanem az, hogy bár a király a küldött 3 év után segítséget, kész volt meghalni a csatában csak ne a bátyja segítsen neki. Daemon nem azért ment oda hogy egyedül öljön meg mindenkit hanem fifti-fifti alapon odament mert nem volt mit vesztenie csak jól járhat. És igazából neki köszönhető hogy a háború egyelőre véget ért mert ki tudja, hogy lesz-e folytatása, mivel ahogy írtam a rákos csóka csak egy báb volt egy szabad városi vezető kezében. Viszont a helység felszabadítását Daemonnak köszönhetik mert ő az egyetlen aki egyedül odamert menni hogy kihozza őket a barlangból.

winnie - 2022. 09. 07. 06:37

“t, de a fordítók a Trónok harcát biztos nem, mert több dolog máshogy van lefordítva, mint ott”

szerintem biztosan. nem ugyanaz fordította? (akárhogy is, a könyves kritikában talán szó is van erről, hogy egységesítés történt, mert anno is több elnevezés volt erre-arra. ha nem mondok hülyeséget.)

Ayrons - 2022. 09. 07. 07:13

Fordítás:

A legelején a könyveknél Kaszter-hegy, Havas, Deres szerepelt. Majd a negyedik könyvtől Casterly-hegy lett. Ez felháborodàst keltett, hogy nem egységes a könyvek fordítása. Ezután visszatértek az egységes fordítàshoz.
A Casterly-hegy amúgy pontosabb, mivel a Lannisterek előtt a Casterly-hàz uralta a hegyet, de őket a Lannisterek elüldözték. De a hegy neve megmaradt Casterlynek. Utalva arra, hogy nem a Lannisterek alapították.

walaki - 2022. 09. 07. 08:43

@David33: itt nem is kicsit önellentmondásba keveredtél…

Egyrészről írod:
“Az a csávó egy senki volt, egy paraszt a sakktáblán ráadásul fél hulla hiszen haldoklott a szürkehámtól”

Másrészről meg azt is írod:
“Viszont a helység felszabadítását Daemonnak köszönhetik”

Na most akkor

a) fontos hőstett volt a felszabadítás (és ekkor illett volna mutatni a nagy epikus jelenetet), vagy

b) úgyis megoldódott volna magától, mert már fél hulla volt a csávó (ekkor viszont Daemon nélkül is felszabadultak volna, és tök feleslegesen harcolgatott meg áldozta fel a katonáit éveken át).

Érted itt az ellentmondást, ugye? Pont ezért írtam, hogy elszúrták a dramaturgot, mert ez a kettő egyszerre nem lehet.

dexike3 - 2022. 09. 07. 08:57

@Ayrons:
köszi az okfejtést. lehet majd ha tényleg lesz Jon Snow sorozat ott majd foglalkoznak ezzel a témával is.

lehet számítani a Vörös papok és papnők felbukkanására szerintetek ebben az évadban? tudom, hogy ők Essos-ban vannak. főként arra lennék kíváncsi, hogy az alig 200 éves Melisandre felbukkanhat e valamikor. (oké lehet inkább fanservice lenne, mint valódi közreműködés a cselekményben.)

Hexenritter - 2022. 09. 07. 10:04

@walaki

Ez nem ilyen egyszerű. Daemon-nak van még tennivalója. Csak még néhány időugrás. :)

@David33

Lesz majd egy színészcsere nemsokára. Ezeken nem kell aggódni.

Quantumleap - 2022. 09. 07. 10:15

De most akkor minden epizód után időugrás lesz? Ez azért nem annyira jó, mert egyrészt, így nem lehet komoly epizódvégi csattanókra számítani, másrészt meg így félig olyan, mintha epizodikus szerkezet lenne.
Ami hirtelen eszembe jutott: A GOT-ban nem az hangzott el, hogy a sárkányok réges-régen léteztek? Meg egyesek ott az első évadban mintha kételkedtek is volna abban, hogy nem csak kitalációk, és igazából soha nem is voltak. Ehhez képest most itt, 200 évvel korábban teljesen természetszerűen részei a dolgoknak. Ekkora intervallum szerintem finoman szólva rövid ahhoz, hogy valós lények kihalása után sokak által megkérdőjekezett dologgá silányuljon a létezésük.

Scat - 2022. 09. 07. 10:40

De hát ezt konkrétan a kritikában is leírtam, hogy a Sárkányok táncában javított szövegváltozatot viszi tovább a fordítás.

Kaszter-hegy is azért lett Casterly-hegy, mert kiderült, hogy az egy családnévből ered, amiket meg ugye nem magyarítanak. Lásd a kritikában a Hightower példámat.

Szerintem jól tették, hogy a könyv fordításához viszonyítanak, nem a sorozatéhoz. Ami egyébként azért használta “rosszul”, mert akkor még az volt a könyvfordítás. Később javítottak rajta, új ember is lett a könyvek fordítója, de menetközben már nem változtattak a szériában használtakon.

winnie - 2022. 09. 07. 10:40

“másrészt meg így félig olyan, mintha epizodikus szerkezet lenne.”

lehet, hogy ez a krónikás alap miatt van, amire ayrons ki is tér a könyves írásban? persze ettől még lehetne másmilyen.

Scat - 2022. 09. 07. 10:40

Na, az enyémet is megette a szűrő. Érthetetlen és bosszantó.

dexike3 - 2022. 09. 07. 11:43

@Quantumleap:
én is felvetettem hasonlót, de inkább amikor színészcsere is lesz, nekem akkor lehet majd zavaróbb.
szerintem is utaltak rá a GoT-ban. sőt a Sárkány verem is eléggé le volt már pusztulva akkora. de volt róla szó, hogy akkor már kutyaméretűek voltak a Targaryen sárkányok. az viszont furcsa, hogy HoTD-ban élnek szabadon is sárkányok, de a jövőben már nem voltak. (oké, most nem feltétlenül azokra a tojásokra gondolok a GoT-ból.)

Ayrons - 2022. 09. 07. 12:12

A sárkányokról sosem hitték azt, hogy nem léteztek.
Mikor Róbert átvette a hatalmat, eltüntette a sárkányok koponyàit a trónteremből. Akkor ott van Harrenhol.
A sárkányok eltűnése Westerosrol a Targ polgárháború miatt következett be. A sárkányokat egymásnak eresztették és megölték egymást. A sárkánymesterek pedig meghaltak. Utána több Targ uralkodó próbálkozott sárkányok tényèsztésével, ami rendre halállal végződött.

Ayrons - 2022. 09. 07. 12:14

A könyv amúgy erősen krónikus és törikönyv jellegű. Minimálisan párbeszédek vannak benne. És sokat ugrál az időben is. Egyes eseményeket részlegesen leír. De a fontosabb történések között sokat ugrál.

Hádész - 2022. 09. 07. 14:06

@Quantumleap: Én úgy emlékszem a GoT-ból, hogy inkább az volt a tényállás, hogy kipusztultak a sárkányok, nem az, hogy túl régen és nem is nagyon hisznek benne. Inkább az volt ott a meglepő fordulat, hogy újra megjelentek Westeroson.

winnie - 2022. 09. 07. 14:21

SCat: tudtam, hogy valahol olvastam!:) sry.

Hexenritter - 2022. 09. 07. 19:51

@Quantumleap

Szerintem az időugrások az 5. rész környékén megszűnnek majd.

A sárkányverem pedig okkal ilyen leamortizált. Talán még meg is mutatják a sorozatban

Sawyer - 2022. 09. 08. 15:53

Én olyan műmájer sorozatra számítottam, mint ami a GoT befejező évada volt, egyáltalán nem vártam, de egyelőre nagy pozitív csalódás.
Karakterábrázolásban nincs meg az a mélység, mint a GoT-ban, de izgalmas, követhető, a látvány is teljesen oké – kivéve Királyvár a levegőből. Szerethetőek a karakterek, életszagúak, nem mint a gyűrűk ura sorozatban + a képi világ is természetesebb.
A harmadik rész végével volt csak bajom, az az egyszemélyes hadsereg + plot armor nagyon gagyi volt.
Anélkül 8/10, azzal együtt 7/10 eddig ez a három rész.

Az írás pedig nagyon jól sikerült, élvezet volt olvasni!

Glitz - 2022. 09. 08. 19:47

hát, mintha két különböző sorozatot néznék a fenti kommentelőkkel, akik nem győznek áradozni az eddigieken … én nagyon máshogy látom.

A 3. rész nálam kb 4,5/10, iszonyatatóan unalmas, végtelennek tűnő nyüglődés, hogy az új kisöccs lesz a trón örököse vagy sem. 3x néztem rá az órámra, hogy basszus, hol tartunk mennyi van még vissza. Jön esetleg vmi lényeges elem is vagy még egy kicsit agonizálunk? És félreértés ne essék, nem a vérgőzös csatajelenetek hiányoznak, hanem egyszerűen bánt a kihasználatlan lehetőség, hogy egy ekkora univerzumból 3 rész alatt ennyit képesek ezek a szerencsétlenek bemutatni és feltenni a sakktáblára. Még a saját anyasorozatukat is szembeköpik ezzel a szomszédok szintű kamaradámázással. Már csak Taki bácsi kamerába kinézős aranyköpései hiányoznak vmelyik udvarnok szájából – és akkor teljes is lenne a koncepció :)

A végén meg a lépőkövek/rákos konfliktus, na az tette fel a pontot az ‘i’-re impotenciában. Milyen birodalom az, akinek két kb legerősebb tagja nem képes legyalulni 3 év alatt pár száz martalócot – sárkányokkal támogatva vazze???? Micsoda arcvesztés lenne ez, ha a valóságban megtörténne? a fél világ rajtuk röhögne, tekintély meg seperc alatt olvadna a semmibe. 7 királyság védelmezője cím nem csak üres szólam ….

Ahogy korábban írtam, egyre domborodik a mega-különbség e között meg a gyűrűk ura előzmény sorozat között – és messze nem csak a látványvilágban meg pénzköltésben. Az eredeti GoT képes volt egy rendkívül komplex, sokrétű világot bemutatni, több szempontból, ahogy a látszólag távoli események elkezdtek konvergálni lassan az epicentrum felé, úgy, hogy közben csomó tájat, kultúrát, szokást, mikro-történelmet, konfliktust szépen sikerült behozni. Itt úgy látszik a ‘kicsi büdzsé és learatjuk a korábban termett babért’ koncepciót gondolták helyénvalónak. Ha a 8. évad után a rajongók – teljes joggal – tomboltak, itt sem számítanék túl sok jóra az eddigiek alapján … de persze, a remény hal meg utoljára, viszont a részek vészesen fogynak ….

Ayrons - 2022. 09. 08. 21:29

Glitz :

Elmondom neked mit gondoltak a készítők koncepciónak: Fogták a Tűz és Vér könyvnek a Sárkányok háza történését és azt adaptálták. Maga a könyv nem egy regény, mint a Trónok harca, hanem egy történelemkönyv a Targ-házról. Egy házra fókuszál, a Targokra. Egyebek mellett ez egy spin-off széria, ami egy házat emelt ki a többi közül és rájuk fókuszál. Kvázi olyat kérsz számon, hogy az Angel sorozat, miért nem a Buffyról szólt.

De egy tipp: ez az évad csak egy felvezető a polgárháborúhoz. Ha ez nem érdekel, akkor van egy rakat másik sorozat a piacon. Nem ebben az évadban lesznek hatalmas nagy dolgok.

Zoli - 2022. 09. 09. 08:00


Milyen birodalom az, akinek két kb legerősebb tagja nem képes legyalulni 3 év alatt pár száz martalócot – sárkányokkal támogatva vazze????

Amikor ezt olvastam beugrott az afganisztáni konfliktus.
USA és szövetségesei nem tudtak 10+ év alatt legyőzni néhány kecskepásztort akik a hegyekben / barlangokban etc. rejtőztek.

nem beszélve arról, hogy a kivonulás sem volt egy díszmenet.

Ayrons - 2022. 09. 09. 08:29

Afganisztánt se a britek, se a szovjetek , sem pedig az amcsik nem tudták meghódítani.
De ott van Vietnám is

Sawyer - 2022. 09. 09. 09:21

@Glitz

Már miért köpné szembe az anyasorozatot?
Nézd meg az első évadát, rettenet lassú volt, akció nagyon nem volt benn, csak mikor Jaime elfogja Nedet, a csatát pedig úgy átskippelték, hogy Tyriont még előtte az egyik nomád fejbebszta egy pöröllyel és csak a csata után ébredt fel.
Hozzáteszem, nekem a GoT-ból pont a lassú első évadok jöttek be a sokkal természetesebb képi világgal, és ezért jön be ez is. A könyveket nem olvastam, de ahogy tudom, ez asztori nem olyan komplex, hogy több házat és birodalmat mutat be, szóval azt felhozni hibának, hogy kevés a karakter, nem jogos.

A 3 éves háborút én sem értem, és ennek fényében ez a mostani megoldás elég gagyi. Bár nekem az is sántított, hogy a sárkánnyal odarepül, miközben íjászok tucatjai állnak lesben. Ezt az irreális plot armort kellene hanyagolni, nekem csak ez a bajom a sorozattal.

citrom - 2022. 09. 09. 09:30

@dexike3
“szerintem is utaltak rá a GoT-ban. sőt a Sárkány verem is eléggé le volt már pusztulva akkora. de volt róla szó, hogy akkor már kutyaméretűek voltak a Targaryen sárkányok. az viszont furcsa, hogy HoTD-ban élnek szabadon is sárkányok, de a jövőben már nem voltak. (oké, most nem feltétlenül azokra a tojásokra gondolok a GoT-ból.)”

A Sárkányvermet szerintem megtudjuk, miért lett olyan, amilyen :)

story szempontjából különösebben nem, de könyves/sárkányos “Spoiler”:

A meglovagolt sárkányok már a HOTD idejében is kisebbek voltak, mint az elődök, épp a sárkányverem miatt- A sárkány elvileg addig nő, ameddig tud, ha kis helyen tartják, kicsi marad.

A polgárháborúban meg az igazi nagy, öreg sárkányok haltak meg kb először. A végén már az ilyen 15-20 évesek számítanak “öregnek” (Amikor 150 évig élnek kb).

A HOTD -ben is csak három szabad sárkány van, amiből egyet meglovagolnak, kettő pedig közvetve szintén a harcok áldozata lesz. De amúgy nem halnak ki teljesen, mert Sheepstealer a könyvekben meglóg.(Nettles-szel együtt..szóval, azért erre-arra még a GOT idejében is vannak Targaryen leszármazottak Essos környékén). Ráadásul Sheepstealer még “normális” nagy sárkány.

dexike3 - 2022. 09. 09. 11:39

@citrom:
köszi az infókat (bár ahogy írtad spoileres, de engem nem zavart). szerintem, ha megvalósul a Jon Snow sorozat ott is be fognak dobni belőlük, amit majd Jon/Aegon fog meglovagolni (és nem Drogonra gondolok).

Hexenritter - 2022. 09. 09. 17:59

@citrom

Azért ezeknek a sárkányokkal kapcsolatos számoknak a sorozatban nézz utána. :)

Sigismundus - 2022. 09. 09. 19:53

1×03

Nekem ez nagyon tetszik.

Udvari intrikák, a királyság terhe, egy épp még csúcson levő dinasztia uralkodik.
Hogy leoltotta Rhaenerys Lannistert a lándzsa átadása után ? :-)

A végén én komolyan elhittem hogy DAemon tényleg megadja magát a kalózkirálynak, csak hogy ne keljen utált bátyától elfogadnia segítséget a végső győzelemhez.
Az egyszemélyes hentelése percekig az tényleg bicegős volt, a sok íjász meg sokáig mindig csak egy centivel lőttek mellé..?

Nem vérben tocsogó félpornó mint amilyen a GOT volt sokszor indokolatlanul, csak a látvány miatt.

Tetszik.

walaki - 2022. 09. 10. 12:11

@Zoli: “USA és szövetségesei nem tudtak 10+ év alatt legyőzni néhány kecskepásztort akik a hegyekben / barlangokban etc. rejtőztek.”

A hasonlatod azért sántít, mert bár ezt nem szokták nagydobra verni, de amikor még szovjet megszállás alatt álltak, na akkor az USA azt a pár kecskepásztort alaposan kiképezte gerillaharcra és jó alaposan fel is fegyverezte… Szóval korántsem “néhány kecskepásztorról” van szó.

@Sigismundus: “A végén én komolyan elhittem hogy DAemon tényleg megadja magát a kalózkirálynak, csak hogy ne keljen utált bátyától elfogadnia segítséget a végső győzelemhez.”

Én is elhittem egy pillanatra, hogy átáll hozzájuk, amolyan az “ellenségem ellensége a barátom” megfontolás alapján. Jól volt megcsinálva az a rész!

“az tényleg bicegős volt, a sok íjász meg sokáig mindig csak egy centivel lőttek mellé..?”

Én azt nem értettem, hogy miért csak a legvégén perzselték fel a sárkányok az íjászokat. Hát nem ennek kellett volna lennie a legelső lépésnek, mindjárt a háború legeslegelején? Nem valami nagy taktikus ez a Daemon.

citrom - 2022. 09. 10. 19:49

@Hexenritter
Tudom, rajta kívül még a könyv végén tudunk 2-3 életben maradottról ;), de azokat direkt nem írtam, mert kettőnek már a neve is spoiler lenne.
Az, hogy meddig élnek meg matematikai hiba a részemről valóban.

Gromek - 2022. 09. 11. 22:32

@Sawyer

azért sántít sztem az anyasorozat első évadával összehasonlítani ezt, mert ott még óriási kérdés volt, hogy lesz-e berendelés a 2. évadra, vevő lesz-e a közönség egy ilyen típusú fantasy adaptációra. Aztán lement még 7 évad és a csatorna legsikeresebb sorozata lett. Ők most innen indulnak. Big shoes to fill ….

És azzal sem értek egyet, hogy mivel egy spinoff-ról van szó, ezért csak egy szűk spektrumú történésre fókuszál és semmi gond az egysíkú – és elég unalmas – eseményhorizonttal.

Engem a kudarcos 8. évad sem tántorított el – bár természetesen komoly hibák sokasága tarkította – de megmaradtam rajongónak! :) Ezek után azt vártam, hogy ebben a fantasztikusan kibontott univerzumban varázsoljanak el a készítők. Vigyenek el olyan helyszínekere, amiról bár szó volt korábban, de még nem mutatták, vezessenek be új szálakat (oké, ráketető ilyen) –> pont mint a LotR sorozatban. Erre kapok egy maximum közepes kamaradrámát. Egyszerűen mintha más ligában játszana a két sorozat. Nyomokban GoT érzést tartalmaz. Néha. De ez igen sovány. Továbbra is az érzésem, hogy biztonsági játékot akartak csinálni, relatív kis költségvetéssel, ez pedig sztem koncepcionális hiba a készítők részéről. Egyszer már volt óriási csalódásban részük a rajongóknak és nem tették zsebre a stúdiónál a felháborodás cunamit (kb mint Disney-SW), kíváncsi vagyok a nézettségi rekordokból (amik mind az anyasorozat miatt kiérdemelt extra várakozásnak szólnak) mikor fog átlendülni itt is ebbe az irányba.

David33 - 2022. 09. 12. 15:16

4. rész:

Hát ez valami brutális volt. Nem tudom, hányan fognak koncentrálni a sok szexjelenet mellett a mögöttes tartalomra de remélem sokan mert a forgatókönyv talán most volt a legerősebb ahogy az alakítások is. Milly Alcocknak eddig is jó jeleneti voltak Paddy Considine-al de ebben a részben új szintre emelték a dolgokat. Viserys tényleg az egyik legjobb apa a GOT univerzumban. Kár, hogy mellé nem párosul sok ész. Mindenesetre Daemon se semmi. Elsőre elhittem, hogy csak meg akarja mutatni a valódi világot Raenyrának ami igaz is valamilyen szinten. Az nyilván nem meglepő, hogy rámozdult a lányra és hogy ő nyilván szerelmes a nagybátyjába de a végére nagyon szépen kiderült, hogy az egészet azért csinálta, hogy elvehesse Rhaenyrát. Ehhez mérten elég nyugodtan kezelte ezt is Viserys.

Rhaenyra utána meg konkrétan parancsba adja Cole-nak hogy feküdjön le vele. Eléggé jól a tudtára adta hogy nem akarja vagy legalábbis nem lehet és emiatt is lesznek durvaságok kettejük közt majd ez nyilvánvaló. Rhaenyra meg azért durva hogy 1 nap alatt többet ért el mint az apja évek alatt királyként. :D Végleg elüldözte Daemont, kirúgatta Ottót is és emiatt még inkább hidegebb lett a viszony Viserys és Alicent között. A legdurvább ebben az, hogy ezeket nem is tervezte el előre mint Daemon.

Az még azért nem semmi árnyalása volt a dolgoknak hogy Alicent mennyire féltékeny mert ugye Rhaenyra állítólag lefeküdt azzal akivel akart ő meg kénytelen egy félhullával nyomulni. Nem beszélve arról hogy neki van választása is őt meg csak beleerőszakolta az apja a házasságba.

Hexenritter - 2022. 09. 12. 19:45

Szeretem, hogy ilyen komótosan és hosszú jelenetekkel halad a sztori de a meztelenkedős jelenetek nélkül meg tudnék lenni.

Platschu - 2022. 09. 12. 20:57

Kamaradráma abban az értelemben, hogy egy család polgárháborúba torkolló történetét követjük. Az első pár rész még csak a felvezetés, hogy a leendő két tábort és hátterüket megismerjük, de a leendő főszereplők egy része meg sem született még. Gondolom pár részt rászánnak majd a következő 10-15 évre, aztán indulnak be az események.

katyvaszlipp - 2022. 09. 12. 22:04

ez a sorozat visszaadta a reményt a GoT fanoknak, hogy lehet ebből a sztoriból még mit kihozni.

Azok a képsorok Alicent és Rhaenyra éjszakája között, olyan szimbolikával bírt, amiről az alapsorozat utolsó 1-2 évada csak álmodhatott.

Vicces volt viszont nézni, hogy a “prince who was promised” milyen jelentőségteljesnek hatott itt. Aztán szembesülsz a valósággal, hogy később ebből marhára nem lett semmi, mert Jon (Aegon) származástörténetét, ami a legnagyobb rejtély volt a sorozatban arra használták fel, hogy ellentétet szítsanak Danyvel.
Nagyon szellemes megoldás, mondhatom. Röhejes.

Inkább leszúratták a NK-t egy ninjalánnyal, a semmiből, mindenféle jelentőség nélkül.

Nekem ez a sorozat baromira tetszik, Rhaenyra karaktere nagyon bejön, Daemon is, Alicent is, Viserys is. A sztori is alakul, bár most épp változtattak rajta, ezt majd a könyvesben.

Tomi - 2022. 09. 13. 06:31

SPOILER:

Én eléggé kiakadtam daemonos résznél, nem tudom hogy könyvbe mennyire van előre elhintve ez, de itt sorozatba nagyon a semmiből jött hogy ők ott egyszer csak rá kívánnak egymásra. Tudom hogy ez akkoriba közel se volt olyan kirívó és hogy targaryeneknél meg főleg nem, de fura volt hogy Rhae eddig egy totál pozitív figura akivel szimpatizálni lehetett erre neki áll kefélni az apja öccsével wtf

Cave - 2022. 09. 13. 08:48

Mivel ez az évad elég nagy idö intervallumot őlel fel, feltehetően a folytatások is. Nem lett volna logikusabb a hódítástól haladni a bukásig, hiszen ezen az íven haladva valószínűleg oda fogunk eljutni.

winnie - 2022. 09. 13. 08:58

Tomi: ” ez akkoriba”

szerintem nincs “akkoriba”. Ez egy másik világ. Amit nem ismerek annyira, hogy tudjam, hogy ez bármilyen szempontból kirívó-e vagy elfogadott, de nem hiszem, hogy bárkinek a pozitívitását befolyásolja, hogy kivel szexel. Mármint abban a másik világban. Nyilván, ha titokban történik, akkor azt jelzi, hogy ez nem annyira norma, de lehet, hogy csak a mi világunk miatt van ez így megívra.

Ayrons - 2022. 09. 13. 10:12

A Targaryeneknél ez elfogadott dolog volt mindig is. Csak Westeros urait botránkoztatta meg, de ők meg elnézték nekik, mert sárkányaik voltak. Hódító Aegon mind a két húgát elvette és gyereket csinált nekik.

Sorozatban: Az első két részben Rhae elviekben egy kislány még, a havi vérzése se volt meg. Ez sajnos a színésznő életkora miatt nem jön át teljesen. De a lényeg, hogy 1-2 részben csak rajong a nagybácsiért. Majd mikor nővé válik, akkor kezd el vonzódni hozzá. Ez a könyvben is így volt. Daemon meg már a kezdetektől úgy tekintett az unokahúgára, hogy magának akarja. A könyvben szintén így van.
Ahogy a könyvben és a sorozatban is azért gond ez, mert Daemont senki se akarja a trónon látni, mert nem lehet irányítani (amúgy lehet, pont Rhae képes rá, lásd a második rész). Rhae meg potenciálisan jó biznisz a koronának, hogy új szövetségeseket találjanak által. Hiszen, ha háború törne ki, akkor Rhae férjének a családja biztosan a Targokat támogatná. Daemon mögött meg egy sárkány van és a várósíőrség.

Tomi - 2022. 09. 13. 10:55

@Ayrons

Pont ez a baj, lehet a könyvbe benne van hogy kislányként rajongott érte idősebb korára meg el kezd vonzódni hozzá, de eddig ezt abszolut nem építették. Ezért volt nagyon fura számomra ez az egész.

David33 - 2022. 09. 14. 11:06

Tomi: Mi? az 1. rész óta ezt építik. Eléggé ott volt a levegőben végig. Csak nem rágták szájba. Elég hülyén is festett volna, hogy Rhaenyra másról sem beszél mint, hogy: “Deamon olyan cuki, úgy lennék a felesége.” Konkrétan az első jelenetüknél amikor a nyakláncot adja neki Daemon már ott látszott a szexuális feszkó köztük.

Hádész - 2022. 09. 14. 16:45

Tomi: Én már az első résztől azt vártam, Daemon mikor cserkészi be Rhaenyrát, annyira egyértelmű volt ez a vonal.

Divide - 2022. 09. 14. 19:59

Mi volt már ez a 4. rész, a fele kupizással telt el. Azt is gyorsítva néztem, ahogy felbontotta a pasikonzervet a csajszi, és még úgy is unalmas volt. O.o

walaki - 2022. 09. 14. 22:04

4. rész

Most kiderült, hogy ez a Daemon sokkal jobban ért a nőkhöz és az intrikákhoz, mint a háborúhoz. Mondjuk nem jött össze neki, de nem semmi húzás volt.

SPOILER
Érdekes, hogy azt senki nem említette meg, mekkora a zárójelenet (Rhaenyra és a pohár).

Hihetetlen, mennyi mondanivalót zsúfoltak abba az egyetlen pillanatba ahogy poharat nézi. Ugyanis ez egyrészről azt jelenti, hogy az apja nem hisz neki (mondjuk jogosan, de mégis téved), aztán benne van az is, hogyha elfogadja a poharat, azzal effektíve beismeri, hogy hazudott a királynak; ha meg nem fogadja el, akkor kiáll az igaza mellett (ami ugye csak féligazság), de tuti összerúgják a port.

Tyű…

Divide - 2022. 09. 15. 06:46

Ha szappanosat akarnak húzni, terhes lesz a csaj, és mindenki azt hiszi majd, Démoné a gyerek, a kis lovag meg ügyesen becsempészi a vérvonalát a trónra.

esel - 2022. 09. 15. 11:37

@Tomi

Egyetértek az utánad írókkal, szerintem is tök jól meg volt alapozva a bordélyházas jelenet. Pillantásokkal, mosolyokkal, gesztusokkal mindkét részről. Nem ismertem az alapanyagot, most kezdtem el a könyvet, de konkrétan az első jelenetüknél biztos azt mondtam, hogy ezek között lesz valami.

Érdekes mert nekem is pont fordítva van. A LOTR sorozatnak 4x álltam neki és nem tudom megnézni az első részt annyira nem köt le. Pedig mind a könyveket mind a trilógiát nagyon szeretem. Ellenben a HOTD beszippantott rendesen.

David33 - 2022. 09. 15. 12:27

“Most kiderült, hogy ez a Daemon sokkal jobban ért a nőkhöz és az intrikákhoz, mint a háborúhoz. Mondjuk nem jött össze neki, de nem semmi húzás volt.”

Ez így nagyon nem igaz. Egyrészt a háború nem egyszerű eset volt, nagyon sok hasonló elhúzódó háború volt a múltban még ha nem is sárkányokkal. Elég egy jó rejtekhely mint ez esetben is ugye. Fentebb már leírta asszem valaki hogy miért voltak a rákok fölényben. Meg a sorozat is elég jól szájba rágta. Egyébként pont azt érte el amit akart. Tudta hogy úgysem kapja meg Rhaenyrát. A cél az volt hogy viszályt szítson és ez összejött mert Rhaenyra kénytelen megházasodni, Otto pedig ki lett téve.

Az üvegcsével kapcsolatban egyetértek, eléggé fontos jelenet volt. Viszont ha terhes lenne akkor hamar lebukna mert a gyerekek haja valószínűleg fekete lenne. Viszont azt csinálhatja hogy megissza utána meg összetöri az üveget, senki sem fogja tudni, hogy megitta-e vagy sem.

Divide: A fentebb írt dolgok miatt ez sosem jönne össze.

Ayrons - 2022. 09. 16. 11:07

Háború: A három Szabad Város folyamat pénzelte őket, míg Daemonokat senki. Plusz a barlangok.

Szerintem azért nem jön ki teljesen az, hogy menetközben szeret bele Daemonba, mert a kislány és tinédzser Rheat is ugyanaz a színésznő játsza. Nem jön le, hogy ő már nő lett, meg felnőtt és szebb is lett. Mivel ugyanazt a színésznőt látjuk. Kellett volna egy harmadik kislány színésznő az első két részben.

Sigismundus - 2022. 09. 18. 19:52

1×04

Piszok jó. ennek a könyves változatát nem ismerem, és nem is fogom elolvasni, míg a sorozat tart. GOTnál fordítva volt.

Sawyer - 2022. 09. 19. 09:00

1×04 – az első rész a GoT világában, amit rettenetesen untam. Bszás bszás hátán, most éreztem először azt, amit feljebb mások is írtak, hogy kamaradráma.
Nekem ez a Daemonos szerelmi szál meredek volt, Rhaenyra nem volt annyira oda érte látványosan, hogy itt hirtelen kiszökjön hozzá. A lovagos románc viszont már régóta borítékolható volt.

David33 - 2022. 09. 20. 13:06

Most már hivatalos! A Trónok Harcában nincs normális esküvő és ha Joffrey-nak hívnak inkább ne menj esküvőre. :D Szegény Viserys csak enni akar nyugodtan és uralkodni békében de mindig történik valami szar. Brutális rész volt. Criston Cole gyerek meg tipikus férfi. Azt hiszi mert lefeküdt vele egy nő akkor az rögtön a karjaiba omlik, elmenekül vele a naplementébe narancsot rágcsálni és birtokolhatja. Jó kis Disney herceg paródia volt. :D Annyira oda van a titulusáért de azért sokáig nem kellett neki könyörögni hogy hágja meg a hercegnőt. Utána meg rá akarja verni az egész balhét majd szeppukut akar elkövetni miután rommá vert egy gyakorlatilag ártatlan srácot. Oké, annyira nem ártatlan mert a Joffrey kölök eléggé megfenyegette, hogy tudja, hogy Rhaenyrával kavar de azért halált nem érdemelt volna érte. Látszik, hogy a Cole gyerek igazi katona, ő nem szereti a politikai játékokat. Mondjuk azért az érdekelne hogy ezek után hogy marad majd életben mert oké, hogy Alicent megmenti de még a királynő sem védheti meg a király haragjától azok után, hogy a Velaryon ház egyik fontos tagját megölte. Mondjuk ez a jelenet jól példázta hogy a mostani katona sereg királyvárban mennyire töketlen. Mindenki csak nézte, látszik hogy majdnem 60 évig béke volt és senki sem harcolt.

Hatalmas pacsi egyébként a készítőknek mert nagyjából az első perctől a végéig vágható volt a feszültség, és amikor Alicent besétált zöld ruhában, hát az valami eszméletlen volt. Azt hittem nem űbereli senki Daemon újabb belépőjét, őt is mindig kitiltják de valahogy mindig visszatér. :D Nyilván akik nem ismerik a könyveket sokat nem mond a zöld ruha bár az írók azért nagyjából kimondták a lényeget szóval szerintem érthető volt Alicent ruhaválasztása és üzenete.

Daemon bronz nője amúgy nem értem miért nem jön be neki, szerintem semmi gond nem volt vele. Persze, nagy a szája meg minden de ennyi kb. Azért az se semmi ahogy a rokonát lerendezte a lakománál. Rhaenyrával meg majdnem egymásnak estek mindenki előtt. Van vér a pucájukban az már tuti. :D

Szerencsétlen Rhaenyra és Laenor házassága ezzel meg is pecsételődött. Viszont az új segítőnek a fia azért nem semmi csávó. Apuci bólint neki, hogy nyomás mentse meg a hercegnőt az meg úgy dobálja szét a csűrhét mintha csak papírból lennének. :D

Platschu - 2022. 09. 20. 20:55

1×05
Tetszett az Utolsó vacsora megidézése az asztalnál, mert Daemon nagyjából Júdás helyére ült le.

A végén volt egy vágási hiba, mert Alicent egyszerre volt jelen az esküvői jelenetnél és a kertben is.

katyvaszlipp - 2022. 09. 20. 22:05

Nem hiszem hogy vágás hiba volt, valószínűleg nem egy időben történt a valóságban a két jelenet.
Csak így hatásosabb volt.

David33 - 2022. 09. 20. 22:28

Platschu: Az nem vágási hiba, egyszerűen csak később játszódik. De így összemixelve a két jelenetet hatásosabb volt.

JoeCole - 2022. 09. 20. 22:29

Na igen, az 1×05.. nagyon szépen fel volt építve az esküvő, szépen nőtt a feszültség, de maga a kicsúcsosodás, na az valami borzasztó volt.

Nem tudom hogy lehet ennyire pocsékul megvágni valamit ilyen szinten.. nemcsak magát a bunyót, hanem utána az egy-két helyszínváltogatást is. Zavaró volt, mennyire ritmustalan. Engem teljesen kizökkentett az utolsó 3-4 perc.

Platschu - 2022. 09. 20. 22:54

A Velaryion trónterem megvalósítása gyönyörűséges volt. Rég láttam már ennyire igényes díszletet.

A végén a bunyó olyan furán jött ki, mivel előtte beszéltek a verekedő felek, erre csak úgy begőzöl Christon.

A patkány és a vértócsa esete is túlzás és undorító. Az igazi vér megalvadna annyi idő alatt.

dexike3 - 2022. 09. 21. 09:21

egyetértek sok mindenben a résszel kapcsolatban. bár én szerettem volna, ha nem ilyen rohamléptekben halad a sztori. gyorsan lenyomták a “lánykérést”, meg az ünnepséget.
ha minden igaz most búcsúzott tőlünk Milly Alcock és Emily Carey is.
nem tudom mi lett Viserys-szel a végén, de szerintem (még) nem halt meg. bár az izgalmas lett volna. drukkoltam Daemon-nak, hogy szítson testvérharcot Rhaenyra szöktetésével. Laenor és Joffrey kapcsolatára finoman utalhattak volna a harmadik részben (lehet így volt, majd visszanézem a csatajelenetet).
Larys nagyot ment, végre valaki intrikus, sz*rkavaró. remélem, hogy a jövőben kinövi magát a karakter.

Hexenritter - 2022. 09. 21. 10:33

Most, hogy a bevezetés véget ért, rátérhetünk a lényegre. :)

Platschu - 2022. 09. 22. 21:10

Kicsit meglepő, hogy ennyire nincs aktivitás itt ezen sorozat kapcsán. Az nem baj, hogy nincs heti kibeszélő, de úgy tűnik a hazai GoT fanok nem találtak ide.

dexike3 - 2022. 09. 23. 07:37

OFF:
tegnap Egerben jártam a Falánk fanny gyorsétteremben. az egyik felszolgáló (Babus/Reni!) kiköpött Rhaenyra/Milly Alcock. és nem én voltam az első, aki ezt közölte vele…

Bikuci - 2022. 09. 23. 12:06

Sajnos ég és föld a Trónok Harca és ez a sorozat. A TH tele van intellektuális tartalommal, valóban szellemes párbeszédekkel. Most megkaptuk a 8. évad “folytatását”. Hiába volt ott GrrMartin, ha csak kvázi töri könyvet írt hozzá. Nem tudott még ő sem parádés párbeszédeket rögtönözni.

Hexenritter - 2022. 09. 26. 12:00

@Bikuci

Azért ennyire ne magasztaljuk. A dialógusok 95%-át előre meg lehetett mondani, nem voltak azok olyan szellemesek vagy jól kitaláltak. Nem is azért nézték az emberek.

Platschu - 2022. 09. 26. 18:18

1×06

Az új színésznőkkel roppant meg vagyok elégedve, mert sok erős jelenetet kaptak és tényleg tudnak játszani.

A történet is szép ütemben halad előre. Kicsit aggódok is, hogy vajon lesz-e elég tartalom sok-sok évadra vagy maximum 3 évad (30 epizód) alatt feldolgozzák a cselekményt? Mivel itt kevesebb a harcoló fél, ezért ezt nem lehet szerintem 6-8 évadra elhúzni.

yagami01 - 2022. 09. 26. 19:26

Platschu:
3-4-5 évad lesz elvileg, valami ilyesmit olvastam/láttam.

Furaha - 2022. 09. 26. 19:33

Ilyen tempó mellett szerintem befejezik 3 évad alatt a sztorit. Viszont gondolom nem véletlenül cserélték le a Dance with Dragons nevet House of the Dragonra. Simán folytathatják a történetet. Csak ki kell írni, hogy 40 évvel később, és bamm jöhet a Blackfyre lázadás. Vagy 130 évvel korábban, és jöhet a Hódítás.

Sigismundus - 2022. 09. 26. 20:07

1×06

Huhh, Laena utolsó szülése, meg még volt aztán egykét durva fordulat, jó pár dolog történt. Martin papa itt sem cicózik azért.

Rhaneyra, nem semmi egy változás az első pár rész lányához képest.

Egy kérdés, az a hegyes markolatú tőr, amit Jaehaerys királynál látni gyakran, nem az lesz amivel Catelyn ellen próbálnak merényletet elkövetni majd a Hot első évadában? Miközben Brannra vigyáz Deresben?

szotyi - 2022. 09. 26. 20:20

Engem nagyon irritált az új Alicent. Meg hamár új szinésznők, az idősebb Laena Velaryon idősebb mindkét új szinésznőnél a valóságban. Ugye öt ajánlották fel Viserysnek az elején aki nincs 14 éves, nagyon zavart az új cast. Nekem nem tetszett ez a rész kizökentett.

v - 2022. 09. 26. 20:23

érteni vélem, hogy az alkotók azt hiszik, a GoT-ot az erőszak és a polgárpukkasztás miatt szerették a népek, de itt azért néha sikerül túlzásokba esniük. pl. hogy Aegon az ablakban mit adott hozzá a történethez vagy a jellemrajzához, azt még nem sikerült megfejtenem. de azt sem gondoltam volna, hogy 6 rész alatt több szülést fogok látni, mint a vészhelyzet 1-1 évadában.

valahogy ezt a részt (6.) nem volt jó nézni.

Ayrons - 2022. 09. 26. 20:38

A készítők azt nyilatkoztàk, hogyha elfogy a sztori előre vagy hátra is mehetnek.

Platschi - 2022. 09. 26. 23:43

Azt nem teljesen értettem, hogy mi értelme volt az öngyilkosságnak. Legalább esélyt adhatott volna a harmadik gyerekének a császármetszéssel, mert így mindketten biztosan meghaltak. Vagy azt akarták volna kihangsúlyozni a készítők, hogy ennyire bánatos és magányos volt Daemon oldalán?

Cole kapcsán azért vágyok picit csalódott, mert agyonvert valakit az esküvőn és nem volt semmi megtorlás érte? 10 év alatt nem érte szerencsétlen baleset stb.

Az egyébként nekem múlt héten esett le, hogy mivel a királyi testőrség tagjai szüzességi fogadalmat tesznek, ezzel gyakorlatilag Cersei is elvette a törvényes nősülés lehetőségét Jaimetől.

A maszturbálós jelenet szerintem csak arra utalt, hogy nála is a bizonyos feldobott pénz a rossz oldalára esett. Az edzés során is szemezett a fehérnéppel, de legidősebb hercegként nem kell csodálkozni, ha elzárták a lányoktól, nehogy fattyakat nemzen stb.

yagami01 - 2022. 09. 26. 23:50

” A készítők azt nyilatkoztàk, hogyha elfogy a sztori előre vagy hátra is mehetnek. ”

Valóban és örülök, hogy ezt nyilatkozták. De nem lett volna logikusabb időrendben haladni?:D Szerintem sokan kíváncsiak lettünk volna Valyriára. Én onnan indítottam volna az egészet.

David33 - 2022. 09. 27. 01:25

6. rész: Hát ez brutális volt. Először is amit mindenképp ki kell mondani, hogy a hangdizájn valami zseniális a sorozatban. A rész elején annyira élethű volt a hang hogy azt hittem hogy Emma tényleg szül. Az új színészek közül mind remek eddig bár tény hogy hiányoznak a régiek de hát örökké nem lehettek itt. Emma és Olivia remekül hozza Rhaenyrát és Alicentet. Az új színész aki Laenort alakítja is nagyon jó választás, sokkal karizmatikusabb mint a másik srác. Mondjuk azt nem vágom hogy Cole-t miért alakítja még mindig Fabien mert neki is kéne azért öregednie. Viszont ami jobban zavar az az amit fentebb is írtak hogy elég fura hogy csak így megúszott egy gyilkosságot. Azért jó lett volna látni hogy hogy úszta meg. Nyilván Alicent közbenjárt érte de basszus ennyire töketlen király Viserys? Végülis mindent eltűr az asszonynak szóval lényegében Alicent irányítja Királyvárat. Mondjuk Viserysre már mondhatjuk hogy két lábbal is a koporsóban van. Gyakorlatilag neki köszönhetjük a Trónok Harca-Gyűrűk Ura crossovert. :D Elsőre fel se tűnt amúgy hogy az egyik keze már nincs is meg. Durva hogy senkinek nem jut eszébe hogy levágják a haját?

Alicent nagyon beletanult a játszmába. A fia Aegon tényleg agyhalott gondolom erre akartak utalni a hokis jelenettel. De azért az is megérne egy misét hogy az anyja ott áll pár másodpercet vár hogy befejezze és mikor látja hogy nem megy neki akkor szól hogy jöjjön már le. Utána meg simán beszélget vele mintha mi sem történt volna. Ez a család is jól van cseszve.
Poén lett volna ha kicsit jobban ráhozza a frászt, a hülye gyerek meg leesik. :D

Rhaenyra, a fiai, Laenor és Harwin Strong egyébként akármilyen nyílt kapcsolatban is vannak sokkal bensőségesebb családnak tűnnek mint Alicent és a gyerekei. Mintha nem is szeretné őket pedig tuti hogy szereti őket de az apja jól belenevelte hogy rideg legyen hogy meg tudja őket védeni. Bár nem értem szerintem Rhaenyra nem öletné meg őket.

Daemon és Laena kapcsolata is érdekes, most már nyilvánvaló hogy Daemon nem töketlen elvégre két gyereke is van. Egész normális kapcsolata van Laenával. Vhagar aki jelenleg a legidősebb és a leghatalmasabb sárkány eszméletlen királyul nézett ki és tényleg brutális mekkora behemót és nála még Balerion is nagyobb. Az szerintem tök érthető hogy Laena meg akart halni. Még egy gyereket nem akart Daemon nyakába varrni látszólag a többivel sincs túl jó kapcsolatban. Örültem egyébként hogy az írók ezt megváltoztatták mert a könyvben nem így halt meg. Nagyon erős jelenet volt a halála. Viszont tényleg fura volt hogy idősebbnek a színész mint Alicent és Rhaenyra esetében. 6-8 év van köztük szóval érdekes választás volt. A színésznő maga remek volt de szerintem fura választás volt.

Ez a Larys Strong gyerek meg brutális. Maga a sátán. Simán megölette az apját meg a bátyját hogy megkapja amit akar. Egyelőre nem tiszta mi a célja bár valószínűleg Alicentet akarja. Alicent is jól beszart tőle legközelebb nem fog tőle kívánni semmit az tuti. :D Egyébként fura de szerintem brutálisabb mint anno Kisujj volt.

Ayrons - 2022. 09. 27. 06:54

Nem Cersei vette el. Hanem Dany apja Aerys az őrült király. A Harrenholban rendezett tornán Jamie-t választotta ki az új testőrnek, ezzel pedig Tywinnak intett be. Mivel előtte a király összeveszett Tywinnal aki lemondott a Segítő posztjáról.

Cave - 2022. 09. 27. 07:27

Érdekesen mennek Westeroson a dolgok. A testőrség tagja agyonver egy vendéget egy fogadáson következmények nélkül, majd kap “2” pofont a városi őrség parancsnokától, akit ezért kirúgnak ?!

citrom - 2022. 09. 27. 08:22

Nagyon sajnálom, hogy rengeteg Laena-s, Vhagar-os jelenetet kivágtak az eddigi részekből.
Ha bent maradtak volna, teljesen érthető, indokolt lett volna az öngyilkossága.

NEM Spoiler, de könyves:
A könyvben az a kb 15 sor, ami róla írtak, kb végig arról szól, hogy a legnagyobb sárkánylovas lehetne a csaj,(elhivatottság, ügyesség -12 évesen a világ legnagyobb és legveszélyesebb állatát megüli- és kb. minden szempontjából.)……..ha nem hal bele a szülésbe 27 évesen. Amolyan hamvába holt lehetőség.
Valami ilyesmi van benn, hogy kötelességtudó, szerető feleség és anya, de a szívében a nap minden percében a sárkánya hátán repül.

@Platschu:
“Azt nem teljesen értettem, hogy mi értelme volt az öngyilkosságnak. Legalább esélyt adhatott volna a harmadik gyerekének a császármetszéssel, mert így mindketten biztosan meghaltak. Vagy azt akarták volna kihangsúlyozni a készítők, hogy ennyire bánatos és magányos volt Daemon oldalán?”

Nem, nem volt magányos, szerették egymást, de nem azzal az őrült, eszetlen szenvedéllyel, hanem a kölcsönös barátságon, tiszteleten alapuló fajtával. (Azt pl ne hagyjuk szó nélkül,hogy Mysariával és Rhaenyrával sem működött Daemon férfiassága, a feleségével pedig azért 2 és fél gyereket csak összehoztak.)
A két testvér közti ellentétet/párhuzamot hangsúlyozták ki: Viserys az első részben a várt fiú örökös reményében feláldozta a szeretett Aemmát, Daemon meghagyta a választás jogát a feleségének (amikor a mester kérdezi, hogy felvágják-e Laenát, megrázza a fejét, hogy ne). Az asszony pedig sárkánylovashoz méltóan akart elmenni.
Lehet ez önzőség a részéről, viszont, a gyerek amúgy is életképtelen lett volna (oké, ezt a részből nem tudjuk, de a könyvben pl. megszüli és konkrétan torzszülött a gyerek, hála a sokadik generációs beltenyészetnek)

dexike3 - 2022. 09. 27. 08:23

kíváncsi vagyok lesz e jelentősége annak, hogy egyes Targaryenek a tűzzel kapcsolatban képességekkel bírnak.
ugye most kiderült Laenának nincs, Viserys-nek sincs.
nagyon érdekes a hajszín kérdése is. nagyon rendszertelen. nem azon múlik, hogy az apa vagy az anya a Targaryen.
ki lesz az új szerető?
olyan belviszály van kirobbanóban, hogy csak na…

Platschu - 2022. 09. 27. 08:55

Angolul mintha úgy mondta volna az orvos, hogy megpróbálták császárral kivenni, de nem sikerült. Tehát a kisbaba már így is, úgy is halott volt, de nem tudta megszülni sem. Ezért botorkált ki a fájdalmát így csillapítani.

Daemon férfiassága miért ne működne? Az örömlányt is kényeztette az első részben. Csak az első feleségét nem szerette, mert itt is kihangsúlyozták a valyriai vérvonal mániáját. Ezért is jött ki jól Laenával, de ő igazából Rhaenyra és a hatalom után epekedik. Olvastam olyan teóriát, hogy a kisebbik lányát is azért nem szereti, mert nem sárkánylovas.

Divide - 2022. 09. 27. 10:29

01×06
Nahát-nahát, mégis sötét hajú gyerekei születtek a hercegnőnek. :) Kicsit unom már a brutális szülési jeleneteket, ez valami perverziója lehet az íróknak. Ahogy az egymást péppé pofozó lovagok is (körülöttük meg mindenki bambán bámul, éppcsak a telefonjukat nem veszik elő közben). Viszont végre történnek egyéb dolgok is, és feltűnt az első igazán érdekes karakter Larys személyében, hurrá! Jobb későn, mint soha.
Az új szerető meg Démon lesz, ki más. ^^

Hexenritter - 2022. 09. 27. 11:09

Laena azért botorkált ki, hogy a saját választása szerint haljon meg és ne máson múljon a döntés.

@Platschu

Örülök, hogy megemlítetted a fattyakat… Nehogy előkerüljön pár nemsokára… :)

citrom - 2022. 09. 27. 12:12

@dexike3
A Targaryenek csak picivel jobban bírják, mint a normál halandók, de nem tűzállók.
Daenerys az egyetlen kivétel, mert a halotti máglyán elégették mellette a boszorkányt és a saját családját (azaz vérmágia)
A könyvekben pl. volt, hogy megégett ő is később.

“nagyon érdekes a hajszín kérdése is. nagyon rendszertelen. nem azon múlik, hogy az apa vagy az anya a Targaryen.”

Sőőt, karakteren belül sem megbízható. Rhaenys pl egész gyerek és lánykorábna fekete hajú (hála a Baratheon vonalának), majd később fehéredik be olyanná, mint amilyennek a sorozatban láttuk.
(Emiatt sem lehet pl Rhaenyra fiait csak úgy lefattyazni szimplán a hajuk miatt. Apai ágon eeelvileg Rhaenys nagymama részéről ott a Baratheon fekete haj, anyai ágon pedig a nagyanyja Aemma Arryn, akinek az apja barna..)

@platschu
-Az első bordélyos jelenetnél Mysaria kérdezi, hogy “mi baj hercegem? hozhatok egy ezüst hajút, ha velem nem megy.”
-Rhaenyrát elég frusztráltan hagyta ott, holott megtehette volna, mert a lány készséges volt+ a saját érdekeit is jobban szolgálta volna, ha megteszi.
-Rheával el sem hálta a nászt (oké, ők alapból utálták egymást)
Ezek alapján elég egyértelmű :)
(Ennek ellent mond amikor viserysszel beszél a fiatalkori kicsapongásairól..de utána is történhetett valami, ami miatt nem ment később)

David33 - 2022. 09. 27. 12:26

“Mysariával és Rhaenyrával sem működött Daemon férfiassága”

Ez így nem igaz. Mysaria csak eszköz volt Daemonnak. Rhaenyra tényleg érdekli viszont amikor ott hagyta az egész csak csel volt hogy elvegye a koronát tőle vagy legalább megkapja őt az apjától ami nem jött össze.

“kíváncsi vagyok lesz e jelentősége annak, hogy egyes Targaryenek a tűzzel kapcsolatban képességekkel bírnak.”

Ezt már Martin többször elmondta, hogy a Targaryenek nem tűzállók. Egyedül csak Dany volt az aki bírta a tüzet de ő is csak a mágia miatt meg valami együttállás miatt. Legalábbis a könyvben valami ilyen van. A sorozat ezt jól meg is változtatta. Szóval a könyvekben egyik sem tűzálló. És mint látjuk a HOTD írói is a könyveket követik mert eddig itt sem láttunk senkit aki bírná a tüzet.

“nagyon érdekes a hajszín kérdése is. nagyon rendszertelen. nem azon múlik, hogy az apa vagy az anya a Targaryen.”

Szerintem nem rendszertelen. Ugyanígy működik a valóságban is. Nekem is 10 évig full szőke hajam volt pedig apámnak fekete, anyámnak meg barna haja van. 10 éves korom után kezdett el sötétbarna lenni. A gének nem úgy működnek hogy hogy leutánozzák a szülők külsejét főleg hogy örökölheted a nagyszüleid vonásait is mint pl én a szőke hajat. Egy gyereknél mindig az dominánsabb gén a meghatározó. Attól hogy a Targaryenek menők mert vannak sárkányaik még szimpla emberek szóval nem feltétlen kell hogy fehér haja legyen minden gyereküknek. A furcsa inkább az ebben a jelenetben hogy a hajára volt kihegyezve miközben a férje fekete bőrű. Ez a könyvben ugye megint más hisz ott a Velaryon ház tagjai fehér emberek és ott azért a hajra mentek rá. Itt elég lett volna a bőrszín de valamiért nem ezt tették.

dexike3 - 2022. 09. 27. 13:19

@citrom:

köszi az infókat és a reagálást is.
annyiban nem teljesen igaz (én a sorozatból indulok ki) a GoT “onenightonlyimmunity”, mert voltak még jelenetek itt-ott.
SŐT
6×04-Book of the stranger-ben van egy komolyabb tűzben járása Daenerys-nek.
(de biztos ez a sorozatos beavatkozások/tákolások miatt alakult így.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz