login |

The Staircase – írta Bookworm

2022. 08. 30. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Az HBO Max-ra még májusban érkezett Az utolsó lépcsőfok című true crime, azaz valós történeten alapuló bűnügyi dráma sztárszereposztással, olyan történetből amit a Netflix-es The Staircase című dokusorozat is feldolgozott. Szeretném leszögezni, hogy semmilyen előzetes ismeretem nem volt ezzel a bűnüggyel kapcsolatban, úgyhogy újdonság erejével hatottak a látottak – aki ismerte az ügyet, az lehet, hogy másképp látta a sorozatot is.

A történet kiindulópontja egy bizonyos Michael Peterson és feleségének furcsa halálesete: 2001. karácsonya előtt néhány nappal egy zaklatott férfi hívta fel a segélyhívó számot, hogy a még lélegző feleségét súlyos baleset érte a házuk lépcsőjénél. A kiérkező mentők azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani, így hamar a férjre terelődik a gyanú, hogy köze lehet a nő halálához. 

A cselekmény három szálon fut: egyrészt a haláleset előtti napok eseményei, másrészt a bírósági per, harmadrészt pedig az ítéletet követő 16 évig elhúzódó jogi csatározás pillanatai elevenednek meg a képernyőn.

Az utolsó lépcsőfok lassú folyású, aprólékosan mutatja be a házaspár kapcsolatát és a nagycsalád tagjainak háttér történetét, a bírósági eljárást, és a francia dokumentumfilm-sorozat forgatását, majd pedig a börtönéletet és az ügy hatását a férjre, valamint az érintettekre. Az aprólékosság mondjuk olykor az élvezetesség rovására is megy, úgy éreztem, hogy szerencsésebb lett volna 8 rész helyett 6-ban, kicsit feszesebb tempóban tálalni az eseményeket, mivel a börtönös cselekményrész és a francia filmforgatás szála elég vontatottra sikeredett. 

Michael Peterson rendkívül ellentmondásos figura: egyszerre egy szánni való, mulya, ugyanakkor ellenszenves férfi, akinek biszexualitása ma már természetesen nem számítana botrányosnak, akkor viszont erre a tényre a közvélemény igencsak felkapta a fejét. Colin Firth pedig zseniálisan alakítja ezt a titkolózó, távolságtartó, néha igencsak érzelemmentes férfit, akiből simán ki lehet nézni, hogy ártatlan, de azt is, hogy ravaszul mindenkit megvezetve mégis megölte a nejét. Peterson feleségét, Kathleen-t Toni Collette játssza, aki ismét bebizonyítja, hogy korunk egyik legsokoldalúbb színésznője: karaktere nemcsak áldozatként funkcionál, hanem egy sokoldalú nőként, aki egyszerre volt családfenntartó, anya egy patchwork családban, és gondoskodó feleség is.

A sorozat elég sok időt szán arra is, hogy a házaspár mellett a saját és az örökbefogadott gyermekeket is árnyalja. Megismerjük mindegyikük élettörténetét, illetve véleményét a bűnesettel és az apjukkal kapcsolatban. Itt is sikerült jól csengő neveket castingolni: Sophie Turner, Patrick Schwarzenegger, Dane DeHaan, Tim Guinee és Odessa Young személyében. Végezetül még megemlíteném Peterson ügyvédjét Michael Stuhlbarg alakításában, aki szerintem méltatlanul alulértékelt színész a filmszakmában, illetve Juliette Binoche is feltűnik elmaszkírozva a francia filmstáb tagjaként, mondanom sem kell, hogy szintén remek játékkal. 

A sorozat az emberi kapcsolatokra, illetve a lélektani hatásokra helyezi a fókuszt, tehát aki azért nézné meg, hogy kiderüljön számára az áldozat hogyan és miért halt meg valójában, az csalódni fog, mert azt nem tudni, és ez valószínűleg így is marad. Az igazságot csak Michael Peterson ismerheti, vagy talán még ő sem. A lehetséges halálozási mód többször is megjelenítésre kerül, így mindenki eldöntheti, hogy melyik verziót véli valósnak.

A színészi játék mellett még kiemelkedő az operatőri, a díszlet- és jelmeztervezői munka, amelyek hűen tükrözik a kora kétezres évek látványát. Aki egy minőségi drámai sorozatot nézne, annak jó szívvel tudom ajánlani ezt a minit. Részemről: 7/10.

6 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2022. 08. 30. 19:17

Nekem még 3 rész hátra van. Nagyon lassan haladok vele, pár hetente megnézek 1-1 részt. Ez nem jelenti azt, hogy rossz, teljesen rendben van, viszont az biztos, hogy indokolatlanul szétvannak húzva az epizódok. Talán nem is az a baj, hogy 8 helyett 6 részesnek kellett volna lennie, mert elég hosszú időt ölel fel a történet és az jó, ha strukturálva van, de az epizódok hosszán lehetett volna húzni bőven.

Egyébként nagyon filmes az egész, remek alakítások vannak benne, Colin Firth, aki mint tudjuk egészen pazar színész, szerintem ebben simán élete alakítását hozza.

Juliette Binoche karaktere viszont eddig nagyon idegesít, és ha jól sejtem, az a folytatásban sem lesz másképp.

bvr - 2022. 08. 30. 20:43

hogy minosegi darab az latszott rajta viszont nem huzott be, anno a pilotot sem fejeztem be (csak hogy majd kesobb folytatom, aztan erre egyelore nem kerult meg sor)

Divide - 2022. 08. 30. 20:49

Firth óriásit megy benne, de egyébiránt nem túl szórakoztató darab, nem találta meg az egyensúlyát a történet. A forgatásos rész pl. nettó dögunalom, nagyobb összegben mernék fogadni, hogy csak Binoche miatt erőltették azt a szálat. Ha köbgyököt vontak volna a játékidejéből, még az is sok lett volna.

Mill - 2022. 08. 30. 21:06

Unalmas volt és lassú sajnos. Binoche karaktere engem is idegesített.

AnT - 2022. 08. 31. 09:53

Amilyen jól indult, a végére anyyira vontatott lett, el laposodott.
Rezgett a léc folyamatosan,hogy hagyom…
Főleg,hogy tudtam (mivel igaz történet ) mi lesz a vége.
A színészi játékok hiába parádésak,az összes karaktert illetően.

jucip - 2022. 09. 01. 09:37

Csatlakozom ahhoz, hogy én is eléggé lassan haladtam vele, szerintem 6 rész elég lett volna bőven, pedig szeretem a lassú sorozatokat is. A színészi játék viszont zseniális, főleg Colin Firth amit művel az fuuuu, kirázott tőle a hideg is néha.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz