login |

Why Didn’t They Ask Evans? – írta nargli

2022. 08. 31. 15:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

Agatha Christie Miért nem szóltak Evansnek? c. regénye 1934-ben jelent meg először, és azóta számos adaptációt megért már. A filmváltozatokban belerakták már Miss Marple-t és Poirot-t is, pedig ebben a történetben egyikük sem szerepel. Mindössze két fiatal nyomoz egy szövevényes gyilkossági ügyben.

2022-ben a BritBox jóvoltából Hugh Laurie-tól kaptunk egy könyvhű adaptációt, és az a kijelentés, hogy tőle kaptuk most egyáltalán nem túlzás: ő írta és rendezte mindhárom epizódot, és még egy apró, de izgalmas szerepet is eljátszik. Laurie több interjúban elmondta már, hogy a Miért nem szóltak Evansnek? az egyik legkedvesebb Agatha Christie-regénye, gyerekkora óta nagyon szereti, és nagy vágya volt, hogy egyszer mozgóképre vigye. Ez a szeretet és lelkesedés látszik is az adaptáción, én minden percét élveztem.

A történet szerint Bobby Jones golfozás közben egy kiáltást hall, és észreveszi, hogy egy férfi a sziklákról a mélybe zuhant. Mire Bobby leér hozzá, a férfi már haldoklik, utolsó szavaival azt kérdezi: „Miért nem szóltak Evansnak?”. Bobbyt nem hagyja nyugodni a kérdés, és amikor megérkezik gyerekkori barátja, Lady Frances, azaz Frankie, a két fiatal együtt nyomozni kezd, hogy kiderítsék, ki az az Evans, és miért nem szóltak neki. 

A két ifjú főhős eleve frissességet és energiát hoz a történetbe, de az is biztos, hogy Will Poulter és Lucy Boynton tökéletes választás volt az adaptációhoz. Az első perctől kezdve megvan köztük az a természetes összhang, amitől elhiszem, hogy ez a két ember tud együtt nyomozni, és ki is fogják deríteni, hogy mi az igazság. Emellett Hugh Laurie visszahozta az Agatha Christie-feldolgozásba azt a reményt és derűt, amely nekem Sarah Phelps – egyébként rendkívül izgalmas – adaptációiból annyira hiányzik.

A fiatal színészek mellet Laurie legendás kollégái, Emma Thompson és Jim Broadbent is kapnak egy rövid jelenetet, amelyet egyszerűen öröm nézni. Hugh Laurie egyébként elegánsan írta bele saját magát a történetbe, olyan szerepet talált, amely nem teszi őt a középpontba, de kellően érdekes, és természetesen gyanús. Régen láthattuk már őt színészként (a második szezonjával a jó rég váró Avenue 5 idén végre megérkezhet), de ezúttal sem okoz csalódást.

Azt is nagyon remélem, hogy Hugh Laurie fog még Agatha Christie-t adaptálni, legalábbis én az Evans alapján több történetet is megnéznék az ő tolmácsolásában. Egy szó, mint száz, ez a 2022-es változat megmutatja, hogy hogyan érdemes Agatha Christie műveit filmre vinni. Illetve, hogy még mindig érdemes, ha szeretettel és hozzáértéssel közelítünk az alapanyaghoz.

12 hozzászólás Ne habozz!

ChristineJane - 2022. 08. 31. 16:16

Sőt, még az egyik producer is ő volt minden epizódnál, ha jól tudom! Szuper, lelkes írás, újra kedvet csinált, pedig egyszer már végignéztem, köszi!:)

Mom - 2022. 08. 31. 16:27

A színészek jók, az alaptörténet még inkább. A sorozat viszont sajnos engem nem tudott lekötni. Már a pilot közben elkezdtem unni, számomra nagyon lassan építkezett. Ami mondjuk nem biztos, hogy hiba, sőt akár a könyvhűség is benne lehet, de emiatt nekem nem volt élvezetes. Sajnálom, szeretni akartam.

LilyCat - 2022. 08. 31. 16:39

Nekem a vége kicsit összecsapott volt. De azt hiszem, ebbe majdnem mindegyik AC-adaptáció beleesik. Hosszan építkezik, hogy valaki gyanús legyen, aztán a végén 5 perc alatt kell megtudnunk, hogy akire egyáltalán nem gyanakodtunk, az volt a gyilkos. Ezt leszámítva zseniális feldolgozás, biztosan megnézem még.

nargli - 2022. 08. 31. 17:14

Mom: a lassú építkezés abszolút könyvhű. Nekem éppen az tetszett, hogy nemcsak a bűntény a lényeg, hagy időt a karaktereknek kibontakozni. De megértem, ha valaki nem ezt várja egy Agatha Christie-adaptációtól.

Bertram - 2022. 08. 31. 17:36

” A filmváltozatokban belerakták már Miss Marple-t és Poirot-t is” – Poirot-s verzióról nem tudok. Melyik lehet az?

nargli - 2022. 08. 31. 17:59

Bertram: most én sem találom azt a listát, ahol átnéztem az adaptációkat, lehet, hogy tévedtem. Az biztos, hogy van egy Les Petits Meurtres d’Agatha Christie c. francia sorozat, amelynek a második évadában (2013-ban), földolgozták a történetet, Pourquoi pas Martin? címmel. Ebben a francia sorozatban van egy szereplő, aki egészen olyan, mint Poirot.:) Lehet, hogy őt vizionáltam, bocsánat.

Sajnos, a Les Petits Meurtres d’Agatha Christie egyébként nem jó, bármilyen érdekes vállalkozás is. De Franciaországban nagy siker volt.

Arról meg, ugye ne is beszéljünk, hogy az a változat, amiben Miss Marple szerepelt, mennyire félresikerült. Annyit változtattak a történeten, hogy rá sem ismerni.

Bertram - 2022. 08. 31. 18:06

Nargli: Semmi gond, csak azt hittem, akad egy dugi AC film, ami elkerülte a figyelmem.
Az említett francia adaptációból 2 részt láttam, több nem is érdekelt.
A Marple-os verzió – hiába Julia McKenzie – pedig egy felesleges alkotás, ahogy az összes, amibe beleerőszakolták Ms Marple-t.

Aszusz - 2022. 08. 31. 20:19

Jó ezt olvasni, nekem is egy a kedvenc AC regényem (na jó, az egyik kedvenc, de mindenképpen Top5)
Én örülök a könyvhűségnek ebben az esetben, itt valóban lassan áll össze a történet a könyvben is, mindenképpen meg fogom nézni.

makó - 2022. 08. 31. 21:59

Jobb volt, mint az utóbbi Phelps adaptációk, de azért hasra nem estem tőle. Könyvhöz hűségesebb volt, mint a Marple verzió, de azért itt is voltak “érdekes” változtatások. Azt kell mondani, hogy a Suchet-féle Poirot óta az egyetlen értelmes AC feldolgozás az And Then There Were None volt és nem feldolgozás, de a Knives Out jól hozta az AC krimik hangulatát. Jó lenne több jó feldolgozás és meg kellene azt is érteni, hogy nem kell minden könyvnek 3*50 perc, a kevesebb néha több.

bvr - 2022. 09. 01. 00:58

hát ez tényleg nagyon szuper volt! Az igaz hogy “lassú” sorozat, de ezt egyáltalán nem bántam, tetszett a vidék, a fényképezés, a karakterek és a színészek játéka.

nargli - 2022. 09. 01. 17:07

Bertram: teljesen egyetértünk.:)

makó: az And Then There Were None valóban kiemelkedő. De hogy mi a bajom a Phelps-adaptációkkal, azt itt fejtettem ki részletesen:

https://puffcinq.blog.hu/2020/03/24/tiz_kicsi_katona

Ahogy fentebb már leírtam, nekem ennél a sorozatnál kifejezetten tetszett a lassú építkezés, sőt, a 3×50-60 percnél egy kicsivel több is elfért volna szerintem. De ez ízlések és pofonok kérdése.:)

nargli - 2022. 09. 01. 17:08

Ó, eltűnt a kommentem. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz