login |

Pilot: A Model Family – írta Scat

2022. 09. 01. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Mi olyan jó a pénzben, ha halottként nem veszed hasznát?

Nemrég került fel Netflixre A mintacsalád című dél-koreai sorozat, ami saját sorozat, így a koreai tévécsatornás vásárlásokkal ellentétben nem heti adagokban érkezett, hanem egyszerre kaptunk meg az egész évadot.  Bár én többségében a hétköznapiságról (slice of life) szóló doramákról írok itt, a Junkie-n, azt tudni kell, hogy nem csak ilyenek vannak. Arra próbálok célozni, hogy rengeteg más műfajú is van, és nem csak hébe-hóba, elvétve készülnek ilyenek. Adtam is esélyt ezeknek, voltak amik tetszettek, mint a Királyság titkai vagy a Mindannyian halottak vagyunk (hmm, mindkettő zombis…), és voltak amit sosem fejeztem be, mint az Alice vagy éppen nem jött be, például a Dr. Agy.

De a felsorolásból is látható, hogy annyi fajta dorama van, mint égen a csillag. Aztán ahogy belebotlottam az, „A mintacsalád” beharangozójába, gondoltam, teszek vele egy próbát. A részek csak kb. 45 percesek, az évad tíz részes, és a téma hasonló a Nyerd meg az életedhez! Vagyis inkább az indok, ami mozgásba hozza a történetet.

A történet egy családapáról, Dong-háról szól, aki két gyerekével és a feleségével él együtt. Hamar kiderül, hogy az asszony válni akar tőle, de a főszereplő még gondolkodik azon, hogy belemenjen-e ebbe, a lánya mindkettejüket ki nem állhatja, a kisfia pedig nagyon szereti őt, de sajnos szívbeteg.

Ez olyan súlyos, hogy egyedül a szívátültetés lenne az, ami megmenthetné, de az irtózatosan sok pénzbe kerül, ami értelemszerűen nem áll rendelkezésére. Egy kollégájával megpróbálja elérni, hogy megvesztegetés által kinevezzék professzornak az egyetemen, így teljes munkaidős álláshoz és jó fizetéshez jutva, azonban ez nem jön össze. A kenőpénz miatt hitelt vett fel, ami csak tovább súlyosbítja a helyzetét. Szegény embert az ág is húzza, ugye.

Az egyetemről hazafelé tartva megáll az autóút mentén, fejét a kormánykerékre hajtva, ám ekkor neki koccannak hátulról. Dong-ha kiszáll az autójából, megnézi ki ment neki, és ekkor két dolgot lát meg. Egyrészt a két első ülésen halottak vannak, másrészt a hátsón egy óriási zsák, tele készpénzzel. Hamar úgy dönt, hogy ő azt magával viszi, a bonyodalom pedig innentől kezdődik, hisz valakinek hiányzik az a pénz, ezért mindenáron megpróbálja visszaszerezni. Később pedig az is kiderül, hogy az autóban lévő két halott közül az egyik beépített rendőr volt, így a nyomozók is a sarkában vannak. Eközben pedig a családi életét is próbálja helyrehozni.

Egész Breaking Bad-es, nem? Egy családapa, akinek nincs vesztenivalója, ám a bűnözésről semmit sem tud (konkrétan egy sima netes keresőben próbál pénzmosót találni), ezért azt láthatjuk, ahogy egy átlagember kapálózva próbál túlélni, miközben nemes cél vezeti. A fiát akarja megmenteni. A bonyodalom pedig ebből fakad, hisz mi legyen a hullákkal? Hogyan hasznosítsa a talált pénzt? A kórház is átutalásban kéri az összeget, de egy zsák talált pénzzel nem mehet be a bankba. Hogyan magyarázza ezt be a családjának?

Két részt néztem meg eddig, és a tartalomleírással ellentétben még mindig nem lett belőle drogfutár. A sorozat inkább a fenti kérdésekről szól, miközben láthatjuk, ahogyan egyre több rejtély bukkan fel. A sorozat kétségkívül érdekes, van benne annyi izgalom, hogy kíváncsi legyek a folytatásra. Ráadásul az első rész egy ötletes fordulattal zár, rögtön tudni akartam, hogy hogyan tovább.

A látvány baromi jó, látszik a szérián, hogy nem akartak spórolni. A főszereplő színész is az (a többiek egyelőre nem kaptak annyi játékidőt), plusz ami külön tetszett, hogy licencelt számok vannak benne. Illetve, ennyi nem lenne elég, de jók, passzolnak a helyzetekhez. Mint mikor egy montázs alá vágnak be egy olyat, amire rögtön felkapod a fejed, hogy ez milyen jó.

Ahogy az elején is írtam, ez a klasszikus doramákkal ellentétben nem 70-80 perces részenként, hanem csak 45, vagy még annyi sem. Ez a feszesség pedig jót tesz neki, sőt, még így is maradtak benne „csendben nézek sokáig a távolba” jelenetek. Hiába, a nyomozós sztorik ezt vonzzák magukhoz.

Amiket még külön kiemelnék, azok az akciójelenetek. Igaz, csak a második részben van az első ilyesmi, de ott aztán üt. Vagyis a vége. Tudjátok, mint az Oldboy-nál. Na nem a vérengzésre gondolok, hanem a koreográfiára, meg a kameramunkára. Az egész feszült, pörgős, és mindent látni. Nincs szétvagdosva, sem elsötétítve, pont annyit látsz, amennyit kell, és ez az áruházas jelenetnél kiválóan működött.

Vagyis összességében ez egy akciósorozatnak tűnik, viszont semmi olyasmi nincs benne, amit máshol nem láthatott már bárki. Ellenben ami számomra kiemeli, az a koreai miliő. A helyszínek, a hangulat, a stílus. Én maradok az évadra, mert kíváncsi lettem, és bár egyelőre nem tűnik úgy, hogy sok újdonságot látnék, de a dorama jellege ad annyi pluszt, hogy kíváncsi legyek rá. Kezdésnek azt írnám, hogy 6/10.

6 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2022. 09. 02. 05:13

Kíváncsi lettem a sorozatra, viszont nem értem, miért nem kapott 6 pontnál többet? Szinte csak pozitívumok hangzanak el a kritikában.

Scat - 2022. 09. 02. 07:34

Arra célzok azzal, hogy az átlagosnál (öt pont) jobb, de egyelőre semmi kiemelkedő nincs benne számomra.

Dicsérni pedig a korrekt munkát is tudom, ennyi az egész.

winnie - 2022. 09. 02. 08:11

nálam is van ilyen hogy sok a pozitívum, vagy szinte csak az van, de pozitívum és pozitívum között is van különbség, meg ha valami ígéretes, attól még nem lesz a szememben jó – a gondom az, és erre ki is térek olykor kritikában, hogy az ilyen 6/10 és a “semmi extra nem volt” 6/10 számban ugyanannyi, de ezért is fontos, hogy az ember a szám mögé lásson. (ld. még: az all time kedvenc sorozatomból nem hiszem, hogy valaha volt 10/10-es rész, inkább 6-7-8-akat hozott, mégis az a 10/10-esem örökre)

juhaszvik - 2022. 09. 02. 10:19

Mondjuk nyilván elválik a kritikai pontozás a személyestől. Ha én (mint szimpla fogyasztó) pontozok, akkor az azt fejezi ki, hogy mit éreztem, amikor néztem. Jó volt? Emlékezetes volt? És ebben benne van minden.
Ha viszont valaki a nagyérdemű felé tárja a véleményét, akkor gondolom hátra kell hagynia a személyes érintettségét (imádom ezt a formátumot, bolondulok ezért a -random- országért, vagy pont fordítva: herótom van az ikszedik zombis sztoritól vagy ki nem állhatom Ted Dansont). Lehetőleg tárgyilagosan rakjuk fel a pontokat a táblára. De ekkor megint átülök a saját székembe, és kérdezem: de mit kezdjek ezzel a pontszámmal? Oké, “mögé nézek” már azzal, ha elolvasom a cikket, de pont itt akadtam el most. Mögé néztem, és nem értem. (Viszont ez részemről nem fintorgás akar lenni: jó írás, benne vannak azok a dolgok, amire felkaptam a fejem.)

De ha már definiálunk: a pontok lényege, hogy a ma adott hat pontos kritikámban szereplő sorozatot jobban ajánlom, mint a tegnapi öt pontosat, nem? Nyilván megint előjön a kontextus, de valahol ez lenne vele a cél.

Cleda - 2022. 09. 02. 12:09

Ahhoz képest, hogy Netflixes, nagyon elment mellettem, úgyhogy tuti belenézek.

Ez meg már off topic:
Én amúgy azt a nézetet vallom, hogy az ilyen, elsősorban szórakoztatásra készített darabokat nem lehet objektívan szemlélni. Valamilyen szinten mindenképp tükrözni fogja az egyén személyes stílusát, milyen műfajok jönnek be neki, mi az amit szeret, utál, elnéz, elfogad stb. Persze lehetnek valakinek insider tudása a vágásról, az írásról, zenéről, de alapvetően a kritikák mégiscsak vélemények.

Én tudom, hogy például winnie és human véleménye nem különösebben egyezik az enyémmel, ennek ellenére szívesen elmondom a sajátomat, és örülök, ha lehet normálisan beszélni róluk. Persze biztos felvillanyoz, ha sokan egyetértenek azzal, amit én is vallok, de ide nyilván nem azért írok kritikát, mert sok kommentet várok.

A pontozással kapcsolatban pedig én amúgy mindig elnézőbb vagyok. Én alapvetően mindig egy pozitívabb 7-sel indítok, és attól függően, hogy túlszárnyalta, vagy alulmúlta az elvárásaimat, változik a pontozás. Ha valami nálam az 4-5öt közelíti, akkor az már inkább a kasza szint, míg a feljebb már legalább érdemes volt végignézni. Arról nem is beszélve, hogy valamilyen hatást el kell érnie, hogy eleve kritikát írjak róla (vendégbloggerként sokkal jobban megválaszthatom, hogy miről szeretnék írni).

juhaszvik - 2022. 09. 02. 12:40

Cleda: az én pontozásomat (mármint az, amit gondolok a pontozásról) eléggé félreviszi az… a bizonyos mozis adatbázis, amit itt nem nevezünk néven (mert megfogja a kommentszűrő). Ott általában 7 alatt a futottak még kategória van, és 7 fölött kezdődik a jóság, legalábbis ez a megfigyelés korrelál a saját értékítéletemmel. Viszont ezt nem lenne szabad összevetnem más pontozásával, csak ezt néha elfelejtem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz