login |

Pilot: The Patient

2022. 09. 02. 15:50 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Megérkezett az FX nagyágyúnak kinéző sorozata (reméljük, ősz közepén itthon is befut a Disney+-ra), rögtön 2 résszel, de azok sem tesznek ki sokat, hiszen együtt 40 perc az egész “pilot”. Vagyis, ha tartják a hosszokat, akkor 200 percről van szó, és nem csak emiatt ugrott be, hogy szétvágott film, hanem érzésre is olyasmi volt. Ami nyilván nem baj!

A történet egy pszichiáterről szól, akinek a közelmúltban történt valami tragikus az életében, amit még mindig nem dolgozott fel. Közben akad egy új betege is, aki eléggé távolságtartó, és látszólag nem működik vele a terápia emiatt. Nos, ez a betegnek is feltűnik, így szeretne változtatni a dolgon.

Mivel ez a kampó, és az előzetes leírás sem titkolta: a beteg egy sorozatgyilkos, aki szeretne ebből kigyógyulni. A kezdő jelenet ennek kapcsán az, hogy a pszichiáter leláncolva ébred, mivel az említett gyilkos elrabolta, hiszen így akkor tényleg megnyílhat a terápia alatt, nem kell a rendőrség bevonásától tartania. Elég érdekes ez 10 részre?

A megvalósítás tulajdonképpen kamaradráma. Játszódik a nagyobb világban is rész, de azok is főleg kis szobák és üzlethelyiségek. Annyira nincs kinti kép a szépen fényképezett The Patientben, hogy a tippem a pszichiáter traumafeldolgozása utáni “megnyílik a világ” képpel is jól alá lesz támasztva, és direkt zártak be minket itt az elején. De lehet már az 1×03 rám cáfol.

A lényeg, hogy a megvalósítás a hasonló drámákat kedvelőknek nagyon be fog jönni. Amikor a két főszereplő beszélget, az végig érdekes volt. Erről nyilván az alakítások is tehetnek, hiszen Steve Carell és Domhnall Gleeson párosa elég rutinos, és többnyire jó. Vagyis itt kifejezetten jók, főleg utóbbi, de nyilván azért, mert neki van húsosabb szerepe itt az elején.

A végeredmény 7/10 körül van mégis. Olyan igazi ütés valahogy nem volt benne. Nyilván a rövid játékidővel is összefügghet ez, de például a Black Bird is sorozatgyilkosos, bár más oldalról, és ott végül mégis jobban berántottak, simán érdekelt mi lesz a vége, míg itt… egyben talán ledarálom a finálé után?

Kifejezetten most a 3. rész nem érdekel, mert a rávezető fordulat olyan semmilyen volt, és itt visszakanyarodnék a feldarabolt film érzésre, mivel a 2. rész végén levő cliffhanger nem egy “rész” véginek érződött, hanem csak egy jelenet véginek.

3 hozzászólás Ne habozz!

Kuksz - 2022. 09. 03. 07:33

Hihetetlen számomra,de nálam jól működik hogy csak kb 20 perces volt az első két epizód. Eddig tetszik, remélem nem valami unalmas,klisés megoldás lesz a vége. A kritika egy részét nézés előtt olvastam (ezért is néztem meg később), a teljeset utána. Szóval köszi az írást.

Divide - 2022. 09. 10. 14:07

Az első részt láttam, érdekes, de szerintem én előbb összegyűjtöm őket, mert nem tesz jót neki a szaggatottság.

Shannen - 2022. 09. 28. 21:38

Most így hat rész után szerintem is érdemes bevárni a részeket és egyben, kvázi filmként megnézni, mivel igazából nem sok minden érdemi történik egy-egy részben, 1-1 mozzanat van, amiket ki lehetne emelni, de valószínűleg jobban vinne a lendület, ha rögtön indítanám is el a következő részt (a 1×03-05 részeket egyben néztem és jobb élmény is volt).

Nem rossz ez, de még most, az évad felén túl is hiányzik az az ütés, ami a kritikában is ki van emelve. Pedig az 1×06 se volt egy rózsaszín ködös móka. Ebbe valószínűleg egyrészt az epizódok rövidsége is belejátszik, nincs idő igazán megélni a drámai pillanatokat, főleg úgy nem, hogy időnként azért a (nagyon) fekete humor is befigyel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz