login |

Pilot: Off the Hook

2022. 09. 03. 14:50 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Franciaországból érkezett a rövidformátumú, mindössze hat epizódból álló komédia, a Digitális detox a Netflixre, aminek mind a három nyelven igen beszédes a címe, bár a magyar az, ami egyértelműen leírja, miről is szól a sorozat, a francia Détox csak az elvonásra utal, de arra nem, hogy pontosan milyen is.

A középpontba két lakótárs kerül, akik szerencsétlen események sorozata után úgy döntenek, leteszik egy hónapra a telefonjaikat. Manonról elterjed egy eszméletlen kínos videója, Léát pedig rajtakapja exe, ahogy utána kutakodik, sztalkolja folyamatosan. Mindketten rájönnek, hogy toxikus kapcsolat fűzi őket az internethez, ezért egy közös barátnál hagyják megőrzésre eszközeiket.

A koncepció az, ami miatt belenéztem, hiszen manapság egy hónapig digitális eszközök nélkül igen nehéz huszas-harmincas éveiben járóknak (meg persze a fiatalabbaknak) boldogulni, legtöbbünknek a munkája lenne oda tőle, na meg rengeteg kapcsolatot ápolunk a kütyük segítségével, így tényleg az keltette fel leginkább a kíváncsiságom, vajon hogy fejtik ki azt, hogy ezen eszközök nélkül hogyan próbálják meg eddigi életstílusukat, kapcsolataikat a lányok fenntartani.

Jópofa jelenet volt, ahogy hátrahagyva telefonjaikat barátjuknál (egy ciki redőnylehúzás mögötti szenvedés után) kapásból meztelennek érezték magukat az utcán az eszközök nélkül (mondjuk a kínos, takargató elrohanás már nem volt annyira megnyerő, azért azt csak tudták, hogy kabátban vannak), aztán elmentek olyan eszközöket vásárolni, amikkel helyettesíthetik a mobiljaikat: vekker, tollak, noteszek, posztitek, naptárak, stb.

A két lány dinamikája pedig remek, igaz, Manon alapból erős karakter, belőle folyamatosan robbannak ki az érzelmek, de ketten együtt az igaziak, abszolút sikerült magával rántania a kapcsolatuknak annak ellenére, hogy nem érzem még kifejezetten más személyiségnek kettejüket. Kettejük duójában azonban ennyi alapján bőven van annyi, hogy az évad végéig kitartson a lendületből.

Amit viszont ahhoz, hogy megfelelő legyen, kihagynék, az minden más karakter. Egészen addig élveztem a pilotot (és a kritika előtt másodszori átpörgetésnél még inkább, kimondottan lekötött), amíg nem kezdték a családtagjaikat is bevonni. Ez szerencsére az utolsó percekben történt meg, akkor kaptuk a szülők szerelmes szálát, a testvéreket és még más családtagokat, akik nemcsak arra reagáltak, hogy Léa és Manon egy hónapra eltűnnek a családi chatből, hanem látszólag elkezdték mindegyikük mellékszálát építeni.

Nem látom őszintén értelmét, amikor van egy energikus duónk, akiknek meg kell tanulniuk harminc napig digitális eszközök nélkül élni, minden eddigi helyzetet más eszközökkel megoldani, állásukat és kapcsolataikat fenntartani. Számomra ebben már bőven elég alapanyag van (főleg a 6×30 perchez), a főszálhoz igazából nem szorosan kapcsolódó családtagok kibontása egyáltalán nem hiányzik.

De remélem, megcáfolnak. Vagy úgy, hogy nem kapnak sok szerepet, vagy szórakoztatóak lesznek. Egyelőre azonban a remek dinamikájú páros, a kellően részletes alapozás és a pörgő pilot az, ami miatt maradok, még ha a francia humor igazán nem is nyerte el tetszésemet. Voltak vigyorgós részei, de azt nem tudom mondani, hogy borultam a nevetéstől. A komédia része azonban egyértelműen működik, összevetve egy nagyon erős 7/10-es a kezdés.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2022. 09. 03. 15:19

Mellettünk van egy iskola, szóval nap mint nap látom, ahogy jönnek-mennek a tanulók, és alig beszélget némelyik, a legtöbbjük végig a mobilját bámulja, érted, négy lány megy egymás mellett és mind a négy pötyög. :D Én azt se csodálnám, ha egymásnak pötyögnének, lol. :D

Ha a szereplők is ilyenek, el nem tudom képzelni, mit csinálnak a mobiljuk nélkül. :D

Köszi az ajánlót, megnézem majd, de nem most, egyelőre ez is beáll a sorba a többi francia film/sori mellé, amik várják, hogy eléggé tudjak már franciául. :)

Rapguruz88 - 2022. 09. 07. 13:11

Simán lement egész szórakoztató volt
Esélyes a második évad

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz