login |

House of The Dragon: 2 rész után (könyves kibeszélő) – írta Ayrons

2022. 09. 05. 15:50 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Gondoltam, írok egy olyan posztot a fő kibeszélő mellé, aminek a kommentjeiben nyugodtan lehet a könyvekből származó információkat is emlegetni, hiszen azok a nem könyvesek számára némileg spoileresek lehetnek.

Három év telt el azóta, hogy befejeződött a Trónok harca, amely az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb sorozatos alkotása volt. Igen, a zárás lehet, hogy csalódást keltő volt, de azt kár lenne tagadni, hogy maga a sorozat igencsak elismert lett, és ezzel párhuzamosan a popkultúra részévé vált az évek alatt. De meg merem kockáztatni azt is, hogy sorozatos fronton megkerülhetetlen darabról beszélhetünk. Hiszen a Game of Thrones bebizonyította, hogy a tévék képernyőjére is lehet látványos fantasy sorozat készíteni, nem csak a mozik vásznaira.

Az, hogy mi vezetett a sikerhez, az egy külön cikket megérdemelne, legyen annyi elég, hogy a sárkányok és zombik mellett, nagyon emberi drámákat és döntéseket kaptunk, ha még végére ezekből kevesebb is volt már.

Nem csoda, hogy az HBO nem hagyta a sorozat univerzumát a parlagon feküdni. Főképp, hogy megannyi történet és könyv íródott már az évek alatt Westeros világához. Kérdés már csak az volt, hogy mivel folytassák a történetet. Összesen több, mint egy tucat tervet kezdtek el fejleszteni, az első pilotnak berendelt spinoffot, a Blood Moont azonbana forgatás után passzolta a csatorna.  Végül második nekifeszülésből, A sárkányok házából lett sorozat – lássuk, hogy milyen, a tovább mögött.

A House of The Dargon a Targaryen-ház legpusztítóbb polgárháborúját állítja a történetének a középpontjában. Nem lepődtem meg, mikor olvastam, hogy végül ez a sorozat kapott berendelést, hiszen szellemiségében ez áll a legközelebb az anyasorozathoz. Ármánykodások, intrikák, sárkányok jellemzik a Sárkányok tánca eseményét, ahol a nagy házak elvesznek, a kicsik pedig felemelkednek. Mi egyéb kell egy jó Trónok harca-szériához.

A döntés egyébként nemcsak azért volt szerencsés, mert szellemiségében a Trónok harcára hasonlít a Sárkányok háza, hanem mert a könyv, ami alapján készül megírt, teljes egészében.  Nevezetesen a Tűz és Vér című alkotásról van szó, amely a Targaryen-ház történetét meséli el Hódító Aegon hódításától egészen a Sárkányok tánca esemény végéig.  Nem felmenteni akarom David Benioff-t és D. B. Weiss-t, mert igenis összecsapták a Trónok harcát végét. DE, ők egykoron arra vállalkoztak, hogy adaptálják Martin könyveit, amelyek időközben elfogytak, ugyanis az író nem fejezte be a könyvsorozatát (azóta sem). És nagyon nem mindegy, hogy valaki valamit adaptál, vagy valamit befejez az író helyett. A House of The Dragon szerencsésebb helyzetben van, mint az anyasorozat volt, hiszen nem áll fenn annak a veszélye, hogy elfogy az alapanyag menet közben.

A történetre nem akarok sok szót vesztegetni, hiszen mindannyian ismerjük azt, de azért mégis elő fog kerülni pár érdekesség, hiszen ott is voltak ám változások, ivel az alapanyagnak számító Tűz és Vér című könyv krónikásan lett megírva.

Tehát van egy mester, aki megírta a Targaryen-ház történetét, az esetek többségében megbízható forrásokra támaszkodva, viszont bizonyos esetekben csak kétes információkkal rendelkezett. Ez utóbbi pedig lehetőséget adott a készítőknek arra, hogy egy kicsit eltérjenek az alapanyagtól, vagy jobban bemutassanak bizonyos eseményeket vagy karaktereket – itt főleg Otto Hightowerre gondolok, a király segítőjére, akiről csak sejteni lehet a könyvben, hogy a háttérből kavarja a történéseket, sorozatban viszont nyíltan látszik, hogy az ármánykodásai vezetnek egyrészt a Sárkányok táncához.

Erre az egyik legjobb példa ahogy befolyásolja és irányítja a lányát, hogy ő legyen a király új felesége. Ez által pedig Alice egy plusz dimenziót kap a könyvhöz képest A kapcsolata Rhaenyrával is megváltozott a sorozatban. A könyvben egy sima mostohalánya-mostohaanya kapcsolatuk van, ami idővel megromlik. Ezzel szemben a sorozatban legjobb barátnők, ami szépen lassan megváltozik a király döntése miatt. Kimondottan tetszett ez a változás, hiszen így plusz karakterívet kap a két karakter, valamint az egymáshoz fűződő viszonyuk.

A többiekkel se volt igazán bajon. Viserys tökéletes hozza a rá jellemző jóságos királyt, aki valójában egy szörnyű uralkodó. Daemon szerepében pedig Matt Smith lubickol, mintha csak a könyv lapjairól lépett volna elő a karakter. Mellos mester és Harold Westerling szerepe elviekben ki lett bővítve, bizonyos karakterekkel össze lett mosva az ő szerepük. Itt kíváncsi leszek, mivel így Cole később válik a Királyi Testőrség parancsnokává. És mellettük ott van még a Velaryon-ház, akiknek a kinézete megváltozott a könyvhöz képest a szélesebb reprezentáció miatt, bár egy ősi Valyrian-házról van szó, akik hasonlóak a Targaryenekhez, csak még régebbiek, és nekik, ugye, nincsenek sárkányaik. Engem különösebben nem zavart a módosítás, egy ősi Valyrian-ház erre tökéletesnek tűnt, ráadásul Colys továbbra is jó karakter maradt, s vele így némi “egzotikum” is került a sorozatba.

Ugyancsak érzékenyebben érinthet egyeseket az, hogy az életkorokkal is variáltak (megint), idősebbé tettek egyes karaktereket, ami megint csak érthető valahol, az írók nem a változtatások kedvéért változtatnak, hanem azért, mert így látják jobbnak – manapság annyira már nem elfogadott a 10 év alattiakkal való házasság a fejlett országokban. Arról nem is beszélve, hogy ugyebár Alice és Rhaenyra esetében még színészcsere is lesz menet közben, amire külön kíváncsi leszek, hogy miképpen csapódik le a nézőkben.

A látványra nem lehetett panaszunk, tényleg látszott, hogy nem spóroltak semmin és nagyköltségvetésű alkotásról beszélhetünk. A sárkányok mind-, mind egyedire sikerültek, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni. Itt a készítők éltek a fantáziájukkal, mivel Martin nem sok távpontot adott a könyvekbe a sárkányok kinézetéről. Ő megmaradt a színük leírásánál, valamint a méreteik megadásánál. Maga a zene szimplán tisztes iparosmunka lett, rengeteg korábbi téma fel lett használva, és nagyon kevés új dallam csendült fel. Ez remélem a későbbiekben változni fog.

Összegezve az első két rész szimplán tisztes kezdés volt, látszik, hogy a készítők inkább megalapozták az új „világot”, mintsem belevágták a közepébe. Míg az első rész arról szólt, hogy bemutassák nekünk az új karaktereket, addig a második már elkezdte kibontani a fő konfliktushoz vezető eseményeket. Kíváncsian várom, hogy hol fog véget érni az első évad, tippre Viserys halálánál. A készítők egyébként 4-5 évadban gondolkodnak, ám nem vagyok benne biztos, hogy van ebbe annyi. Bár az is igaz, hogy az egyik showrunner beszélt arról is, hogy antológikus szezonok is készülhetnek a sorozathoz, mint az első Star Wars-filmnél, itt is mehetnek előre vagy hátra az időben, hogy tovább történeteket meséljenek erről az időszakról.

Összességében a kezdés több, mint korrekt volt. 7/10 körülire tudom mondani könyves szemmel.

19 hozzászólás Ne habozz!

kucsum - 2022. 09. 05. 19:22

7/10 szerintem teljesen korrekt – könyves szemmel. Azért az első részben kijátszottak elég sok “fanservice” kártyát (promise me Rhaenyra – promise me Ned, stb). Nagy pozitívum, hogy bele-bele csempésznek pár plusz infót ami kiegészíti a könyveket (pl a Jég és tűz dala mint álom/jóslat, na ezt nem olvastam sehol), ez az eredeti GoT-nál is jól működött. Nálam kicsit negatívum a párbeszédek megírása, míg a GoT-nál néha egy az egyben idéztek jól felépített párbeszédeket, a Tűz és Vérben általában egy-egy vitának csak a végső érve van leírva. Ezeket csak így kiragadva, csak minimális felvezetéssel átemelve néha sete sutának éreztem, de 3. részre mintha javult volna ebben is. (A másik fórumban már megy Ring of powers-hez a hasonlítás, ezt én is megteszem, a “kő elsüllyed, a papír lebeg a víz tetején” típusú “remekeke” még így is két kört ráver).
És dicséretes hogy szépen lassan, még emészthetően jönnek az új szereplők is!
Még egy eltérés a könyvtől, Sir Criston Cole-al elvileg sülve főve együtt van a hercegnővel, ugyanis Ő a személyes testőre. Nem tudom hogy ekkora időugrásokkal, mint amik most van mennyi teret tudnak ennek még adni.
SPOILER
A közöttük lévő viszony megromlása eléggé nagy pálfordulás, aminek ha nem alapoznak meg rendesen, nem fog akkorát szólni.
SPOILER VÉGE

cathy - 2022. 09. 05. 21:08

Mondjuk én pont a Rings of Powerhez nem hasonlítanám a Sárkányok táncát, mint ahogyan a GoTot sem voltam képes sohasem a LOTRhoz hasonlítani. Tök mások, max a műfajukban egyeznek, és itt ki is fúj szerintem, inkább elférnek egymás mellett mindkettőnek annyira más a célja, nem is értem. Na de végre van könyves kibeszélő és ha már van, akkor azt hiszem a 4. rész előzetese alapján amire kucsum is utalt, akkor

SPOILER
szerintetek a 4.részben lesz a Rhaenyra-Cole-Strong balhé? Amely miatt gyakorlatilag megtörik Criston bizalma Rhaenyra felé?

SPOILER VÉGE

Ayrons - 2022. 09. 06. 08:35

Az évad végére biztos megromlik a kapcsolatuk. A mostani részben elkezdődött a közledésük. Szerintem két részen belül szakítanak.
A kérdés már csak az, hogy mely forrást dolgozzàk fel a készítőknek: a gomba verzió vagy a mesterré.

Cave - 2022. 09. 06. 11:11

És a sárkányok továbbra sem sárkányok. Ezek wyvern-nek. A sárkánynak 4 lába van és 2 szárnya, külön külön. A Hard core fantasy rajongókat ez zavarja 😁

Ayrons - 2022. 09. 06. 12:11

Akkor ázsiai sárkányok sem azok? Ott meg van hat lábuk is meg, szárnyuk sincsen.

Martin világában ez a sárkány, megjegyzem a négylábú sárkány ábrázolás csak Nyugat-Európában és azon belül is a briteknél volt nagyon elterjedt. A szlávoknál már teljesen másképp néztek ki, a litvánoknál például alakváltó, szőrös gyíkok voltak.

perelli - 2022. 09. 06. 13:19

Süsü is négylábú.

csabag - 2022. 09. 06. 18:37

Süsü se wywern volt, még a nevében is ott van, hogy Süsü a sárkány, nem is értem a problémát

Tatala - 2022. 09. 06. 21:31

@cathy:
“Tök mások, max a műfajukban egyeznek, és itt ki is fúj szerintem.” Még abban sem, mert a LOTR High fantasy, a GOT pedig medieval fantasy (arányaiban sokkal, de sokkal kevesebb benne a mágia, pl. varázslók sincsenek, varázsolni is szinte csak a papok tudnak).

Egyébként sem tudnám a kettőt összehasonlítani, de nekem ez körökkel várósabb a LOTR-nál…

Ui. jó kis – ugyanilyen alaposan és pénzből elkészített D&D sorozat mikor jön már? Csak 25 éve várok rá legalább….

Rob - 2022. 09. 07. 10:56

“Ui. jó kis – ugyanilyen alaposan és pénzből elkészített D&D sorozat mikor jön már? Csak 25 éve várok rá legalább….”

Ha sorozat nem is, de film nemsokára jön belőle Chris Pine-al a főszerepben, van már előzetes is.

Ayrons - 2022. 09. 12. 18:03

Szóval mindkét forrásból dolgoznak, de legfőképpen Gomba mester beszámolóira hagyatkoznak. Nice

cathy - 2022. 09. 12. 23:19

Aaaa csak számomra így nem lesz túl sok súlya annak hogy Criston Rhaenyra ellen fordul mert annak nagy súlya volt számomra, meg ha már benne van Harwin Strong miért nem használják ki? Lehet mondjuk időhúzás elkerülése végett mindenesetre kell valaminek történnie ahhoz hogy R és C tengelyt akasszanak. Egyébként így is volt dinamikája és nyilván Daemon elutasítása kicsit keményebben érintette mint mondjuk elsőre Cristoné tette volna hiszen a sorozat eszement módon építi D és R kapcsolatát.

kucsum - 2022. 09. 13. 23:10

Apropó Gomba miért nincs benne?
nem akartak még egy törpe karaktert? pedig jó kis “mások elött játszom a hülyét, de igazából én is keverem a sz@rt” típusú karakter lehetett volna. pl sokáig csak a háttérbe bolondozik mint egy félhülye aztán -sokkal később -az egyik jelentben ő ad le valami fontos infót.
amúgy én kicsit finomabbra vettem volna R+D szállát, ez így kicsit zanzásítva, hirtelen volt. lásd a könyvben is elvileg ez hosszabb ideig tartott a kiszökdösés, “csókok gyakorlása”, “tudja e mit kell tenni”, stb stb… mondjuk a rész elején egyszer kiszökni mint ártatlan csíny, aztán a végén még egy alkalommal amikor meg “elszalad a ló” :D
az is kicsit furán volt rendezve, hogy R. be van csiccsentve és akarja Cristont, aztán leülnek egymás mellé és szépen lassan kifűzik a lábbelijüket. ezt azért több érzelemmel, szenvedéllyel, (Criston felől vívódással) is le lehetett volna forgatni… hogy utána jobban üssön a Strong száll, amire én is kiváncsi vagyok, hogy hogyan bukkan majd fel.

katyvaszlipp - 2022. 09. 14. 15:04

már régen olvastam, de a könyvben nem az volt, hogy Criston visszautasítja Rhaenyrat? Majd később meggondolja magát, de akkor már Rhaenyra utasítja vissza, és így törik meg a kapcsolatuk? (talán akkor már R házas is Laenorral.)

kucsum - 2022. 09. 14. 17:04

@katyvaszlipp
A könyvben kicsit bonyolultabb a helyzet, elvileg Daemon fél évig van királyvárban, mielőtt elküldik, két lehetséges ok van a miértre:
Eustece Septon:
Daemon elcsábítja Rhaenyrát, és rajtakapják őket az ágyban. Mindketten követelik a királytól hogy adja össze őket.
Gomba verzió: Rhaenyra Cole-ba szerelmes, Daemon felajánlja hogy segít neki elcsábítani, de ehhez be kell vezetnie a testiség rejtelmeibe. Ekkor látogatják (elég gyakran) a bordély házakat, nem fekszenek le, de khmm elég sok mindent gyakorolnak. Amikor Rhaenyra Cole elé áll, elutasítást kap. A kiszökdösés kitudódik, ekkor hangzik el hogy Deamontól, hogy “Add hozzám a lányt, ezek után ki másnak kéne?”.
A király megint száműzi Daemont, és egyre égetőbb hogy Rhaenyrát férjhez adják, ekkor jön a kérők egész sora, itt is eltelik 2 év.
A választás a Corlys fia lesz aki viszont köztudottan a másik kapura játszik, de Rhaenyra nem tud mit csinálni, vagy házasság, vagy kitagadják az örökségből.
Az esküvő közeledtével jön el az este amikor
Eustece Septon szerint:
Cole végülis meglátogatja Rhaenyrát, szerelmet vall, kéri hogy szökjenek meg, Rhaenyra elküldi.
Gomba verzió:
Rhaenyra látogatja meg Cole-t a testőrök tornyában, levetkőzik és felajánlja a szüzességét – amit eddig neki tartogatott-, hátha ezzel a kényszerházasságnak is keresztbe tesz. Aztán a visszautasított hercegnő szembe találkozik a kapattos Harwing Stronggal, aki már addig is csapja neki a szelet, és ő már segítőkészebb.
Szóval alaposan átírták az eseményeket.
Lehet hogy Strongot és Cole-t végül is összevonják?
Vagy így már elég érthetetlen lenne hogy miért dobná magát oda egy Strongnak, végül is már Cole-al összejöttek egyszer.

cathy - 2022. 09. 14. 21:27

Azért nem gondolom hogy összevonják, mert akkor hiteltelen lesz, hogy Criston Alicent mellé áll a Zöldekhez, ha közben Rhaenyrával van visoznya, ugye a könyvben erős az utalás, hogy Rhaenyra fiai Harwiné, nem pedig Laenor-é. Még persze arra felépíthetik, hogy Rhaenyrának nagy a szexuális étvágya, de akkor meg nem értem, miért emelték ki már most ennyire a Daemonnal való kapcsolatot. Pont az a lényege számomra ennek, hogy Rhaenyra komolytalanul kezeli a szeretőit, de Daemon más, ő a nagybetűs neki kvázi elég csak arra gondolni milyen nagy indulatokat is vált ki belőle később a Nettles-eset ennek kapcsán.

kucsum - 2022. 09. 14. 22:00

jogos, nincs értelme összevonni.
És valószínűleg azt hozzák ki hogy Rhaenyra csak “kanos” volt. Végül is összeveszés lesz, azaz az egyiküknek nincsenek mélyebb érzelmei a másik iránt. Kár, én pont a fordítva képzeltem el :). De eszerint a köv. epizódban esküvő, előtte meg a Eustece Septon szerinti “szakítás”? Meglássuk.
(előzetest a részből direkt nem nézek)

cathy - 2022. 09. 15. 09:18

Én úgy gondolom ha Daemon nem lenne Rhaenyra simán Cristont választaná. Érdekes amúgy hogy én Cristont úgy képzeltem mint Adam Drivert ehhez képest Fabien Frankel eléggé Kit Harington fűszer így a szexjelenetük is a Dany Jon estét idézte vissza.

Ayrons - 2022. 09. 19. 17:09

Strong eddig is benne volt. A vadászat óta. Most pedig nagyobb jelenetet is kapott.

Szerintem jól bemutatták Cole, miért fordul el a hercegnőtől. Joffrey halála meglepett, főképp Cole által.
Jövő héten jön az idougras

cathy - 2022. 09. 20. 08:10

Szerintem is jól oldották meg sőt ebben a részben gyakorlatilag fel is vezették Harwint elég rendesen. Az is tetszett hogy pl anno a Red Wedding epizód ajánlójában semmit nem lőttek el az eseményről itt meg benne volt az előzetesben hogy balhé lesz de ugye csak Criston agya szállt el nem általános lázadás tört ki. 😀 Valahogy azt érzem logikában az események lekövethetőségében a HoTD ráver a GoTra illetve az első évadokhoz hasonlít ennek nyilván oka hogy már kész anyagból dolgoznak . Mindenesetre közeledünk a robbanásponthoz kíváncsi vagyok a gyerekek bemutatására Aemondot nagyon várom!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz