login |

Pilot-mustra: Devil in Ohio – 1×01

2022. 09. 06. 21:41 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az elmúlt hetekben megint vagy fél tucat kiemelkedő Netflix-premiert láthattunk (és pár “kevésbé” kategóriásat), én meg naná, hogy egy olyanról írok most, amiért nem rajongtam úgy, mint egy Kleo-ért vagy King of Stonks-ért, ami nem kötött le és szórakoztatott, mint az (egyébként gyengébb) Echoes, de ha már talán látom a fényt az alagút végén, már ami a kritikaírásra fordítható időmet illeti, akkor a legfrissebbel kezdenék.

Az ördög Ohióban egy regényadaptáció, aminél biztosra mehetnek a könyv rajongói, hiszen az írója maga készíti a sorozatot, ami eléggé kétélű fegyver. A cím pedig nem árul zsákbamacskát, bár az első két rész alapján nem igazán kell természetfölöttitől tartani (báááár…), az emlegetett “lény” ugyanis a jelek szerint egy embercsoport hitének élén áll. Igen, a Devil in Ohio első blikkre a sátánizmussal foglalkozik.

DEVIL IN OHIO – 1×01 – 6,5/10

Mindenféle építkezés nélkül rögtön a kellős közepébe vág a sorozat, egy rémült lány rohan át egy kukoricaföldön, talán üldözik őt, de sikerrel menekül meg, felveszi őt egy autó, kiköt egy kórházba, egy Emily Deschanel-hasonmás pszichiáter elkezd foglalkozni vele, majd befogadja őt, hogy a pilot vége előtt egy asztali ima hallatán nagyot nézzen, igaz, a lány hátára késsel karcolt pentagramma is belengette, hogy miről lehet szó.

Oké, most csak poénból átrohantam az alapsztorin, de tényleg ez az alap, bár a lényeg a részletekben rejtőzik. Nem csak a pszichiáter, de mi sem tudjuk, hogy ki fia/lánya borja a lány, hiszen nem nagyon beszél, csak olykor-olykor elszólja magát (hogy kirakózhassunk), a rendőrség, a második részben teszi meg az első komolyabb lépéseket a kiléte kiderítését illetően, mi pedig, bár sejtjük, hogy sátánimádókhoz lehet köze (ők sem nagyon jelennek meg az első két részben), csak találgatjuk, hogy valóban egy szektaszökevényről van szó, aki látszólag rettentő naiv, és azért viselkedik furán, mert a világtól elzárva, fura szokások között nevelkedve élt, vagy mondjuk hátsó szándék mozgatja.

A Devil in Ohio (vagy akár az Echoes) kapcsán eszembe jutott, hogy már csak ezért is nagy ajándék a Netflix, mert aki ezeket a zsánerműfajokat szereti (nálam inkább a rejtély és a krimi, mint a fantasy), az folyamatosan kap belőlük, nyilván változó színvonallal. Ez ahhoz képest, hogy nemrég még ezek a műfajok szinte teljesen hiányoztak, elég komoly előrelépést jelentenek.

Eddig a sorozat viszonylagosan próbál a földön járni, örültem is, hogy nem nagyon gurult el a készítők gyógyszere, bár ilyen szempontból őszintén aggódom a folytatás kapcsán. De talán azért bizakodhatok, mert láthatóan eléggé fontosak számukra a “normál ember” karakterek, hiszen már az elején kiemelik a pszichiáter öt tagú családját, köztük az egyik lányt, de persze a többiek is megkapják a férjjel az élükön a maguk hol vékonyabb, hol húsosabb mellékszálát, amiből sejteni lehet, hogy a szezon közepére közel sem lesz idillikus ez a família kívülről.

A központi figura, aki köré azonnal fel is húznak egy rejtélyt, a pszichiáter, hiszen egy dolog a jövevény, az ő ragaszkodása a lányhoz eléggé feltűnő, mint ahogy az is, hogy viszonylag bajos múltja lehet, amiről eleinte nem nagyon tudunk semmit, bár szép lassan ezt az irányt is építgetik. (Azért persze Madeleine Arthur-nak jár az elismerés, mert elég megfoghatatlan, definiálhatatlan karaktert kell hoznia, ami piszok nehéz feladat, és Mae egyszerre aranyos, kedves, szánnivaló és nagyon creepy (para?) figura.)

Teljesen korrekten kezdődött a Devil in Ohio, már csak ezért is ciki lenne szimpla 6-os adni, amikor azt az “elfér, de semmi extra” sorozatokra szoktam megajánlani, hiszen azért lekötött és mindenképp érdekel, hogy hova fut ki a sztori, a téma ellenére remélem, hogy nem csak egy-két részre maradok a folytatásban. Más kérdés, hogy akiket a karakterek vagy a baljóslatot sugárzó hangulati elemek nem annyira kötnek le, azokat sem a rejtélyfaktor (főleg, hogy a Netflix korában egy klikk megválaszolni a rejtélyt…), sem a sztori előre görgetésének a tempója nem fog meggyőzni szerintem, mert azért olyan sok minden nem történik az első két részben. Persze a darálókat ez nem fogja talán zavarni.

ui: Elég béna voltam, hogy az 1×02 (majdnem) végén lévő (neves) csavar elsőre nem esett le. Öregszem.

9 hozzászólás Ne habozz!

nargli - 2022. 09. 06. 22:02

Az első rèsz nagyon tetszett, minden szálizgalmasmak ígérkezett. De az 5.résztöl valahogy lassul. Persze már végignézem, mert érdekel, de sajnálom, mert sokkal kevesebb van benne, mint amit az előzetes és az indulás ígért.

Dohi - 2022. 09. 06. 22:23

vegigneztem, egynek jo volt, meg ha nem is kiemelkedo, de engem mar az elejen sem erdekelt minden szal. tul sok a gyerek a csaladban, a ferjnek sincs semmi ertelme, es talan pont az 5. (vagy 6.) resz felet tekertem at, mert anyu gyerekkora aztan vegkepp nem foglalkoztatott.

Nemkati néni - 2022. 09. 06. 23:56

Félve indította el, már nem a téma miatt, hanem azért, mert már előre bennem mocorog, hogy “na, ez biztos xar lesz”. Ez most a középxar kategória nálam. Elment egynek, azt hittem, hogy lesz benne csavar, de eléggé “straight”, minden kiszámítható. Az utolsó jelenet se lepett meg, gyanítottam, hogy erre lesz kihegyezve. Hogy miért kezdtem neki? Mert Emily Deschanelt rokonszenves nőnek tartom. Számoltam is, hogy a pszichiáter és Bones között mennyi a párhuzam, mert akadt nem egy. Semmi meglepő nincs a történetben, annyi a szerencse, hogy a gyerekek nem vernyákoltak sokat. Sőt a fotós középső lány még szimpi is volt.

Nemkati néni - 2022. 09. 06. 23:57

Sokat elmond az egészről, hogy senki nevét nem jegyeztem meg ;)

ChristineJane - 2022. 09. 07. 18:08

Összességében tényleg nem egy nagy szám, sajnos, de a főcímet és a főcímdalt nagyon szerettem. Az persze kár, hogy csak ennyi marad meg.

LilyCat - 2022. 09. 07. 18:39

Most tényleg ez a vége? Mármint abszolút értem, mi a vége, és azt is, hogy hatásosan akarták befejezni, de mindez nagyobbat ütött volna, ha nem lett volna már az elején egyértelmű, hogy mit akar Mae. Kár ezért a sorozatért, jól indult.

Zs - 2022. 09. 10. 18:18

Az első rész után egy kérdés: miért Emily Deschanel hasonmás maga Emily Deschanel?:) Nem értettem ezt a mondatot a kritikában:)

Divide - 2022. 09. 10. 18:45

SPOILERES
Ez nagyon jó is lehetett volna, de sajnos tele volt szájbarágással (pl. epipen, érted, epipen, kell a kiscsajnak, érted!) és életszerűtlen cselekedetekkel(nini, itt egy gyilkos szekta, van három gyerekem, de nem a rendőrséget hívom, hanem odamegyek egyedül egy autóbaleset után, és persze a telefonom sincs nálam, mert úgy izgalmasabb). A férj és két testvér szála teljesen felesleges volt, Mae karaktere pedig hiteltelen, vagy hogy is mondjam. Viszont nézette magát, azt el kell ismerni.

winnie - 2022. 09. 10. 20:42

Nem ő, hanem a karakter. Béna poén, mert ugye a pszichiáter nem Emily Deschanel, hanem Suzanne akárki, aki egy az egyben Emily Deschanel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz