login |

Pilot-mustra: Partner Track – 1×01

2022. 09. 07. 21:37 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Úgy tűnhet, mintha a Netflix hazai sorozatos toplistája szerint haladnék, hiszen a tegnapi első helyezett után a másodikkal folytatom (nyugi, holnap nem a mára a 2. helyre fellépő, viccesen félrevezető című, rokonnal randizós reality-t, a Dated & Related-ed veszem sorra). A két héttel ezelőtti premier, A partnerség nyomában is könyvadaptáció, amit meg nem mondtam volna. Ugyanis általában a könyvadaptációknál odafigyelnek arra, hogy az első részben adjanak egy fő csapásvonalat a szériának, azonban itt ilyesmi tényleg csak úgy volt jelen, hogy tudjuk, az idealista ügyvéd főhős minden vágya az, hogy a céges joggal, felvásárlásokkal foglalkozó cégénél partnerré válhasson. Egyébként meg csak úgy van minden.

PARTNER TRACK – 1×01 – 6,5/10

Szeretem az idealista főhősöket, úgyhogy az Arden Cho által alakított Harvard második ügyvéddel is elég hamar megbarátkoztam. A papírforma alapján Ingrid csak a munkájának él, a ranglétrán akar felfelé törtetni, ami neki egy (vagy több) fokkal nehezebb, mint másoknak a cégnél. Ennek megfelelően az élete elég sivár (nincs macskája sem!), romantikus kapcsolatai nem létezőek (egy 6 éves egyéjszakás nagy szerelem élteti), még szerencse, hogy munkabarátai vannak, akikkel lehet szórakozó helyekre járni, majd éjszaka hazabaktatni a nagy városban.

A Partner Track első blikkre ugyanis eléggé nagyvárosi sorozatnak tűnik (konkrétan New York-inak, mínusz szex), azon belül sem a pórnép problémái vannak előtérbe, hanem a csillogás, a pezsgőzés, a luxus, de ugye a pénz nem boldogít. Csak a partnerség? A gond csak az, hogy annak megszerzésében nem csak a belső konkurencia kavar be (mindenki teper a menő ügyfelekért, és elég egy kirakott láb, amin hasra esik az ember), hanem egy hirtelen felállított szerelmi háromszög-szerűség (naná?), és, ha mindez nem lenne elég, akkor még a család is csak gondot okoz.

Egy rész után az a baja a Partner Track-nek, hogy túlságosan is bízik a főhősben, hogy megfogja a nézőt, és közben annyira nem alakít ki saját identitást. Mármint persze minden nagyon szép, sőt, olykor egyenesen imponáló (tévésen), nagyon jók a kontrasztok, de alapvetően mégiscsak egy szappan látszik kibontakozni előttünk munkával és magánélettel – előbbi esetében, a jogi vonalon még átívelés sem biztos lesz, lehet, hogy csak “heti ügyekkel” vezetik rá Ingrid-et arra, hogy az idealizmusa nem sok mindenre elegendő, muszáj lesz olykor visszásabb eszközökhöz nyúlnia, hiszen mindenki tudja, hogy azokat szentesítik a Cél.

(Ezeknél a sorozatoknál tudom, hogy a dialógok elég sokat adnak az élvezeti értékhez, és a magyar szinkron, legyen bármilyen is derék, nem nagyon tudja visszaadni a stílust, ráadásul a gyors beszéd miatt ugye óhatatlanul is elvész benne egy adag információ, de egy idő után meguntam, hogy a jogi jeleneteket, irodás furkálódásokat és élceket nem tudom maradéktalanul követni, szóval kényelmi okokból behódoltam a magyar hang előtt. Vannak ilyen mumus sorozataim, maximum majd váltogatok a magánéleti jeleneteknél.)

A Partner Track-et látva örültem annak, hogy egyes sorozatokkal a főhősnek köszönhetően viszonylag tök könnyen tudok empatikus kapcsolatot létesíteni, és itt is ez volt a helyzet, hogy nem a történetcsíra fogott meg, hanem inkább az kezdett érdekelni, hogy mi lesz Ingrid-del – ha valaki híján van ennek, akkor nem biztos, hogy ki fog tartani, mert mind a romantikus rész, mind a családi dráma, mind a jogi vonal elég halvány, ez a hátránya azoknak a szériáknak, amik mindenbe bele akarnak kapni.

Nyilván a teljes évados premier sorozatoknál annyira nem szorítja a készítőket a pilotfrász, szóval végülis van idejük alapozni a folytatásban is, hogy utána “beindítsák a gépezetet”, ráadásul például a mellékszereplők, valamint a konfliktusok kapcsán azért már letették az első köveket, szóval a potenciál megvan benne, hogy magával rántson, csak azt nem tudom, hogy lehet-e több a sorozat egy korrekt guilty pleasure-nél.

ui: WATT! Az első rész MVP-je számomra a Rachel-t alakító Alexandra Turshen volt, és igencsak nagyot néztem, amikor kiderült, hogy ő volt Misty a Red Oaks-ban. Utána meg elmorzsoltam egy könnycseppet a Red Oaks-ért, szipp. És azzal vigasztalom magam, hogy tavaly tavasz óta bárki megnézheti azt a remek kis sorozatot a Prime Video-n magyar felirattal.

6 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 09. 07. 21:55

egyetlen dolog maradt meg a pilotbol: a nagy atlagnal gyorsabban beszeltek benne. mar a kozepe tajan elveszitett, a folytatasra eselye sem volt.

Mom - 2022. 09. 08. 08:22

Azt hiszem a negyedik részig jutottam, de annyira semmilyen, hogy nem tudott megtartani. Kicsit Suits hasonlóságot vártam, de közel sem voltak annyira érdekesek sem a karakterek (a Rachel-t alakító Alexandra Turshen lett volna nálam is az MVP), sem az esetek, de legfőképpen a párbeszédek ütősségét hiányoltam. Pörgősnek pörgősek, de egyszer sem éreztem azt, hogy ebből több kellene. Összességében elég szürkének találtam azt, amennyit láttam belőle. Középszernél viszont több kellene.

jucip - 2022. 09. 08. 11:36

Nekem ilyen tipikus guilty pleasure sorozat, nem kell rajta gondolkodni, engem mondjuk szórakoztat, néha jól esik ilyeneket is nézni :D

winnie - 2022. 09. 08. 11:44

annyiban nem értek egyet, hogy ha az ember túlzottan kikapcsol, akkor csak vázlatosan fogja érteni a jogi vonalat, max előjelekkel, hogy ő ügyes, ő meg nem, viszont ha odafigyel, akkor látja, hogy milyen finomságok, ármánykodások, taktikai lépések vannak.

jucip - 2022. 09. 08. 13:11

Ebben igazad van, mondjuk így is érthető volt bőven. Bár tény, hogy nem voltak annyira bonyolult ügyek, mint egy Suitsnál, meg nem is volt idejük annyira kibontani.

eanna - 2022. 09. 08. 13:32

Vártam-vártam, de a főszereplő nem fogott meg végül. És túl szappanos is az én ízlésemnek. Meg túl felszínes. Ráadásul azon kívül, hogy gyorsan beszélnek, nem épp frappáns a szöveg, mint mondjuk egy Mrs. Maisel esetében.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz