login |

Star Trek: Lower Decks: kezdett a 3. évad – írta Ace

2022. 09. 07. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: ajánló, kritika,

A harmadik évad premierjével tért vissza nemrég a Paramount+-ra (itthon meg a Prime Video-ra – egyelőre még magyar felirat nélkül sajnos) az új Star Trek-éra felnőtteknek szóló animációs szériája a Lower Decks. Amit itthon valamiért még mindig övez némi előítélet, de szerencsére egyre többen találnak rá, és fedezik fel, hogy milyen nagy szívvel írják.

Mike McMahan sorozata persze még mindig egy könnyed szórakozást jelent a komolyabb Star Trekek között, mégis jól beleilleszkedik az univerzumba. Korábban már hasonlítottam a The Orville-hez, de hozzáteszem, hogy az azért komoly fejlődésen ment át az évek alatt. Nálam mégis hasonló utat járt be a Lower Decks is, még ha el is poénkodják sokszor, de az vitathatatlan, hogy érdekes kérdéseket ebben is feltevésre kerülnek.

A mostani premierben is a nevetés mellett például továbbra is látszott, hogy a készítők abszolút tiszteletben tartják a Trek univerzumát, a rengeteg easter egget és kapcsolódó poénokat pedig csak egy bizonyos szintig húzzák, és nem tovább. Pont addig, amíg kell, szerencsére nem érzem úgy, hogy túltolnának bármit is.

Mi is történt a premierben? A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Hát, ugye az előző évad elég nagy cliffhangerel ér véget, ki is írták, hogy folytatás következik, szóval természetesen innen folytatják: a Kapitányt letartoztatták a Pakledek elleni robbantás merényletének vádjával, a Cerritos-t visszarendelték a Földre, a legénységet eltávra küldték.

Persze Mariner nem hagyja annyiban a dolgot, és az anyja nevének tisztára mosása érdekében szinte azonnal összerántja az alsófedélzetes bandát, és rá is veszi őket egy hajmeresztő küldetésre. Az epizód nézése közben már dörzsöltem a tenyerem, hogy micsoda nagy kalandot kapunk, hogy a végére rájöjjek, hogy hoppá mégis csak az alsófedélzetesekről van szó, és a végkimenetel nagyon is hű maradt a sorozat alapfelütéséhez. És mégsem lettem csalódott vagy ilyesmi, egyszerűen csak furcsa érzés volt, hogy ilyen csúnyán “megetettek”, amiért elismerésem a készítőknek.

A karakterek továbbra is szerethetőek és talán ebben rejlik a sorozat ereje. Mariner még mindig makacs és forrófejű, Boimler csetlik botlik ahogy eddig is, Tendi nagyon lelkes, Rutherford pedig sodródik a többiekkel. A főtiszteket nem nagyon láttuk a premierben, de nem is ők vannak a fókuszban, a folytatásban biztosan többet lesznek majd.

Még megemlítem a Bozemani kirándulás, ami egy Trek rajongónak igazi csemege volt kezdve a First Contact-mozifilm Jerry Goldsmith által komponált klasszikus zenéjével, a James Cromwell hangján megszólaltatott Zefram Cochrane karakterén át, a felcsendülő Steppenwolf-ig remek kis nosztalgia hullámvasút volt.

Ahogy már az elején írtam, biztos vagyok benne, hogy a folytatás is hozni fogja ezt a könnyed szórakozást, a laza Star Trek-érzést és a kalandokat. Én nem vagyok egy nagy animáció-rajongó, de a Star Treket szeretem, és felismertem, hogy ez a sorozat és a formátum tökéletes arra, hogy visszakalauzoljon egy olyan Trek-időszakba, és megmutasson olyan dolgokat amire élőszereplős sorozatok vagy filmek formájában már nem fognak pénzt áldozni a stúdiók.

A Lower Decks továbbra is egy kellemes utazás, ami menet közben “érlelődik” is, és mélységet próbál adni a karakteralapú humornak.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2022. 09. 07. 18:26

Nagyon tetszett az új évad kezdése, jókat nevettem és merem remélni, hogy a folytatáson is fogok.
Tényleg külön pacsi a Kapcsolatfelvételes dolgokért, a kedvenc filmem a régiek közül, szóval talált. :)

Sigismundus - 2022. 09. 26. 18:54

1×05
Imádom őket… ! Tényleg tartja a színvonalát a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz