login |

Pilot: The Lord of The Rings: The Rings of Power – írta Scat

2022. 09. 08. 15:50 - Írta: vendegblogger

96 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Kommentben könyves spoilert ne írjatok! A könyves kibeszélő itt található. – winnie)

– A hajónak van egy titka. A kővel ellentétben nem lefelé, felfelé tekint. Egyenesen az őt vezérlő fényre. A fény pedig olyasmit kínál, amit a sötétség soha!
– De néha előfordul, hogy a fényt ugyanolyan szikrázóan tükrözi vissza a víz, ahogyan az égen látszik. (…) Honnan tudjam melyik fényt kövessem?
– Megesik, hogy nem tudhatjuk, amíg meg nem érintjük a sötétséget.

Kezdetét vette egy újabb utazás Középföldén, amit a Prime Videón nézhetünk meg, mind magyar felirattal, mind szinkronnal – utóbbira a végén még kitérek.

Az Amazon bár nagyon sok pénzért megszerezte a Gyűrűk ura-jogokat A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi elkészítéséhez, azonban nem használhatott fel hozzá minden írásos forrásanyagok, például A szilmarilokat sem. Így mondhatjuk, hogy a sorozat elsősorban A Gyűrűk Ura függelékeire épül, illetve abból merített ihletet a készítő páros, JD Payne és Patrick McKay.

Nem kertelek, egyből leírom, hogy nálam az első két rész rögtön a 8/10-es szintre lőtte a sorozatot.

A hatalom gyűrűi abba a kellemetlen helyzetbe került, hogy kis híján egy időben indult a „modernkori változatával”, A tűz és jég dala legújabb adaptációjával, a Sárkányok házával. Emiatt óhatatlanul sem kerülheti el azt, hogy a nézők ne hasonlítsák hozzá. De érdemes-e így tennünk?

Nem egy olyan cikket találni interneten, ami szerint a Trónok harca A Gyűrűk Ura felnőtt változata. De igaz ez? Nos, nem az. Ugyan két fantasyről van szó, de a két történet teljesen más megközelítéssel meséli el a saját cselekményét. Tolkien műve mindig is kevésbé volt szövevényes. Konfliktusa egyetlen örök és megingathatatlan igazságra épült, a jó, gonosz elleni harcára. A rend küzdelmére a káosz ellen.

Ez persze manapság már könnyen közhelyesnek vélhető, hiszen a mai történetekben már ritka, hogy valaki egyszerűen gonosz, próbálják őket is komplexebbnek megalkotni, keresni a gonoszságuk okait, így mondjuk félreértettnek, vagy legalábbis emberibbnek igyekeznek ábrázolni, akiben két rémtett között azért ott lapul valami “jó”, vagy legalábbis normális. Tolkien története ezzel szemben nem keveri ezeket a tulajdonságokat, nála sok minden két pólusú. A gonosz gonosz, mert mindenáron hatalomra vágyik, míg a jók az igazság bajnokai, akik számára a rend, a szabadság a cél.

Ezt az eszmét pedig az első két rész alapján, számomra is meglepő módon, A hatalom gyűrűi a magáévá tette. Hiszen már rögtön az első perces narrációban (ahol ugyanúgy Galadriel beszél, aki A gyűrű szövetségében is) világossá válik, hogy ez a történet arról fog szólni, az a végcélja, hogy előkerítsék és legyőzzék a gonoszt, aki a filmekhez hasonlóan itt is Szauron. Az epizód további szakaszai is részben erről szólnak, és szerintem ez végtelenül jól áll neki.

Emiatt talán egysíkúnak tűnhet Galadriel karaktere, viszont érthetőnek is, hiszen olyasmiért küzd, ami helyes, ezt pedig nem feltétlenül célszerű szövevényes ármánykodásokkal kiszínezni. Morfydd Clark egyébként kifejezetten jó választásnak tűnik a szerepre, sőt, engem a kinézete Cirire emlékeztetett a Vajákból.

Ami még a sorozat erényei közé tartozik, az a grandiózussága. Egyszerűen hihetetlenül hatalmasnak érződik a világa, amit minden szinten átsző a cselekmény konfliktusa. Az utolsó eldugott kis dombságon is történik valami, ami azt sugallja, hogy ez még fontos lehet a későbbiekben. Nem egy elszigetelt tünde konfliktusnak érződik a sztori, hanem egy mindenen átívelő eposzi kalandnak.

A Gyűrűk Ura pedig erről szólt, számomra ezt mutatta be, nem pedig egy nagy sétálást. Minden falunak volt történelme, minden karakternek volt háttere, minden rangnak volt legendája. Ezt pedig a sorozat is úton-útfélen érzékelteti. A helyszínekkel, a zenével (ami pont annyira ünnepélyes, hogy ezt kihangsúlyozza), a háttértörténettel.

A színészek összességében rendben vannak, még a netes hörgést kiváltó külalakbeli változtatások és új karakterek sem voltak vészes, pedig tartottam tőlük. Persze az is igaz, hogy most még nem minden figura bukkant fel az előzetesekből, úgyhogy még nem kaphattunk teljes képet a felhozatalból. Viszont például a fekete tünde karakter szála (ő gondolom eleve a sorozat szülötte) kifejezetten érdekes a kaland szempontjából, mivel a másik kiemeltebb elem, a rejtett szerelmi kapcsolat már a Hobbit-trilógiában sem sült el túl jól..

A látványt elképesztő. Khazad-dûm földalatti királysága szédületes, a díszletek és jelmezek, mind a praktikusságot az egyszerű gyaplábúaknál, mind a nemestündék előkelőségét kiválóan sikerült érzékeltetni. Egyedül a király, Gil-galad öltözéke volt számomra kissé suta. A törpök sisakja, amin még a szakálluknak is jut „védelem” meg klassz kis érdekesség.

Süt az egészről, hogy erre bizony tényleg áldoztak – előbb fantáziát, majd pedig kőkemény dollárokat. Az animációk is abszolút rendben vannak, még amelyiknél jól is látszott, hogy CGI, az is kifejezetten szép lett. A kameramunka is a grandiózusságot érzékeltette, tényleg, mindennel azt próbálták kihangsúlyozni, hogy ez egy eposzi kaland.

Hozzáteszem, utánaolvastam azért néhány részletnek, és azoknak, akik nem tesznek így, és hozzám hasonlóan csak a filmeket ismerik, részesülnek majd nem egy meglepetésben. Sok mindennek megismerhetjük majd az eredetét, de persze az, hogy ezek mennyire lesznek pontosan ábrázolva, már más kérdés.

Így, hogy a regényeket nem ismerem, nagyon szórakoztató eddig, és nyújtja azt a fennkölt egyediséget, amit egy Gyűrűk ura-történettől várok. Nem örülnék neki, ha karakterszinten átvenné a Trónok harca-féle szövevényességet azzal, hogy a gonosz figurákat esendő személyeknek, ezáltal valamilyen szinten szimpatikusnak igyekezne ábrázolni, míg a jókat gyarlóknak, akik csak az alkalomra várnak ahhoz, hogy bárkin áttaposhassanak. Ez elütne attól, ami az alaptörténet üzenete is volt.

Végezetül kitérek a szinkronra is, hiszen az kapásból van a szériához. A nyelvezet, a szóhasználat, és a regényben alkalmazott fordítások (amiket a filmek is átvettek) továbbra is megmaradtak. Néha már úgy éreztem, hogy kissé modoroskodóra is sikerült a magyar változat, viszont ha ezt elengedem, akkor ez egy nagyon szép, igényes munka lett. A szinkronszínészek is ügyesek, senkinél sem volt olyan érzésem, hogy végtelenül elüt mind a hangja, mind a játéka a karaktertől. Ráadásul többen is vannak, akiket eddig alig lehetett hallani, ennek nagyon örülök. Legyenek minél többen! Érdekesség, hogy Kálid Artúr itt is szerepel, akárcsak a Sárkányok házában.

Egyetlen dolog van, ami viszont kifejezetten bosszantott, az pedig a hangkeverés. A párbeszédek hangereje egész korrekt, de a zenék, effektek, környezeti hangok csak úgy kirobbannak a hangszóróból, ez pedig kifejezetten idegesítő, mert így már folyton készülnöm kell arra, hogy mikor kell állítanom a hangerőt. Az eredeti hangsávról nem tudok nyilatkozni.

Illetve még annyit hadd jegyezzek meg, hogy Prime Video alkalmazásban, ha PC-n nézzük, akkor a részek közben az „érdekességek” fülnél több kiegészítő infót is olvashatunk, az éppen felbukkanó karakterről, országról, népről. Ahogy Az idő kerekéhez, itt is hatalmas melléklet/függelék készült térképekkel és egyéb hasznos anyagokkal, amik ugyan nem elengedhetetlenek a sorozathoz, de sokat adhatnak hozzá. Szimpatikus, hogy ennyi energiát öltek bele.

Összegezve ez a sorozat egyelőre ígéretesnek tűnik, sőt, nekem még tetszik is, meglátjuk, hogy ezt sikerül-e még jobbá tenni vagy csak szinten tartani, esetleg azt, hogy az első részekre ment el a puskapor és innentől csak zuhanás lesz.

Az igazi alkotás megköveteli az áldozatot.

Celebrimbor

96 hozzászólás Ne habozz!

asd - 2022. 09. 02. 18:37

Az első rész nagyon tetszett, a második viszont kissé unalmas volt. Látvány nagyrészt gyönyörű, néha viszont gyenge a CGI.

punyapapa - 2022. 09. 02. 18:49

Nekem bejött a kezdés.
Sorozat indításnak remek volt.
A látvány az valami eszméletlen.
Magával a történettel sem volt gondom. A karaktereket jól megalapozták, s mostmár lehet mélyíteni őket.
Még külön öröm, hogy a woke paranoia teljesen alaptalan volt.
Kicsit lehet érezni, a Jackson trilógia hatását, de törekvés is látható, hogy saját lábán álljon meg.
Jövő hét pénteken folytatjuk

PCampbell - 2022. 09. 02. 18:51

Engem berántott, azonnal nézném tovább a többi részt! Szerintem tök jó lett!

Critica007 - 2022. 09. 02. 19:10

Nagyon szép az egész sorozat. Kifejezetten jól mutatott. A zene is megfogott.

Azt nem tudtam eldönteni, hogy arra alapoznak a készítők, hogy olvastam és/vagy láttam az alapokat, vagy ismeretek nélkül is élvezhetővé szerették volna tenni. Nekem olyan két szék közül a padló lett az eredmény, de ott leszek a folytatásnál, mert a legtöbb karakter kedvelhető, a 2. rész vége kellő pörgést és izgalmakat sejtetett.

Jencike05 - 2022. 09. 02. 19:48

Engem megfogott, élveztem. Pedig nagy elvárásaim voltak, könyvek terén.
Kicsit a zenével volt problémám, nem volt az az igazán grandiózus amit vártam volna.

SSY986 - 2022. 09. 02. 20:25

fuuuu izé hát erős 5/10
gondolom lesz kritika szóval majd ott fejtem ki a spoileres véleményem, de azért egy több száz millás budgetből telhetett volna jobb forgatókönyvre. mert vizuálisan látszik,hogy nem sajnálták a pénzt ehhez képest az új GOT sorozat olyan mintha egy csapat kezdő vfx-s első munkája lett volna. De a forgatókönyv szerintem nevetséges ezen a szinten. Színészi játék elég semmilyen néhol trágya. Senki sem keltette fel az érdeklődésemet nemtudtam senkihez sem kötődni 2 óra alatt… Ja 2 óra alatt kb sehova sem jutottunk a storyban értem, hogy slow burn meg minden, szóval ja sokat nem vártam ettől a sorozattól, de ennél azért többet.

Geza Kovacs - 2022. 09. 02. 20:38

Nyilván nem egy szépirodalmi mű alapján készült, ezért meg se tudja közelíteni az alapművet se történetben, se emelkedett hangulatban. De kétségtelenül nem lett gyalázatos.

Acheron - 2022. 09. 02. 20:46

Ha egy szóval kellene jellemeznem eddig, akkor az ‘Epikus’ szó lenne az. Látszik a rengeteg elköltött pénz. Jó a történet mesélés dinamikája, olyannak is aki nem vér-rajongó. Fantasztikus a látvány. A casting is jó lett. A zene, és még sorolhatnám. Nem tudok bele kötni, de tényleg. Berántott egy pillanat alatt, és várom a folytatást!

juhaszvik - 2022. 09. 02. 21:54

Én azt hittem, hogy nem fog tetszeni, mert úgy voltam vele, hogy a high-fantasy már nem érdekel és az ilyen egyenes történetek már nem nyújtanak sokat, de jó volt nézni. Élveztem mindkét részt. Mondjuk a második magában kicsit vékony lett, ezért némileg tartok a folytatástól (hogy heti egy rész nem fog sokat adni).

bvr - 2022. 09. 02. 22:08

ami a két kezdő részt illeti, a pozitívval kezdve, nagyon nagyon szép, ebben maximálisan beváltotta a várakozásaimat.
A törtémnetmesélés viszont, hát az nem sikerült túl jóra (ja, én nem ismerem az úgymond “alapul” szolgáló könyveket (de ettől még tudok a szerzői jogi dolgokról, stb), szóval ezt nem az eredetivel való összevetés miatt írom) és mivel 8 részből ennyit sikerült kihozni 2 rész alatt… hát én egyáltalán nem csak a hard core fanok csalódottságát értem meg, ennél sokkal többet vártam volna.

Energiavampir - 2022. 09. 02. 23:15

Nem tudom, nekem kicsit Trónok harca light verziónak tünt, ok vágom, alapozni kellett, és ez nem egyszerű világ, elég összetett. De akkor is, a cselekmény kezdése bonyolítása a politika, palotai kavarások, hatalmi ágak, nekem hajaz a Trónokra. Vicces ez az előhobbitok világa, ügyesen rakták össze a korábbi világot, és látható, meg hát tudjuk is mire megy ki a játék, de érdekes lesz végigkövetni. Szereplők castingjával azért nem lennék maradéktalanul elégedett, és a zene sok minden de nem maradandó, vagy epikus.

dexike3 - 2022. 09. 03. 07:43

viszlát Westeros! üdv Középfölde!
engem elvarázsolt.
újra gyerek lettem…hihetetlen.

Cornelius - 2022. 09. 03. 09:30

Tekjesen el kell vonatkoztatnom a filmektől és főleg a könyvtől így egészen élvezhető volt számomra. Jelen állapotban ezt tényleg nem hívnám adaptációnak hanem ahogy fentebb is fogalmazott valaki egy fan-fiction.

A szereplők túlnyomó többsége kifejezetten tetszik. Főleg Elrond és a törpök működtek nekem a második részben.
De Galadriel. Ennyire sótlan játékot, nem gondterheltnek hívnám hanem olyannak amit most inkább nem szeretnék leírni ha nem probléma:D

monti - 2022. 09. 03. 12:23

kétségkivül az epikus szó jól jellemzi még a ugribugri hobbitfélék ellenére is

látványvilág nyilván pazar, valahogy sikerült a tündék légiességét is érzékeltetni, a törpöknél szinte izzadtság szagu hőség van, embereknél meg érezhető hogy megrontotta őket a gonsoz és még mindig ereikben csordogál

profi iparos munka, nekem a sárkányok házánál is jobban tetszewtt

Palacka - 2022. 09. 03. 15:26

Rögtön berántott, ez a képi minőség számomra végleg elmossa a határt a nagy büdzséjű mozifilm és tévésorozat között. Örök Tolkien-rajongóként jólesett ilyen igényesen megvalósított Valinort, Lindont stb. látni.

Az első résszel nem akadtak kifogásaim, például előre tartottam a harfootoktól, de minden másodpercük el lett találva.

A második részben a tengeres jeleneteknél én is éreztem némi ritmustörést, ott sztorimesélős szempontból érződött, hogy ez mégiscsak sorozat.

Az, hogy fan-fiction-e, érdekes kérdés. Számomra a Tolkien-mítosz egyik legizgalmasabb rétegét az adja, hogy tetemes része a halála után látott napvilágot. Fél évszázadon át írta újra és újra ezeket a legendákat, utolsó évében is egy sor elemet átértelmezett és törölt. Ez egy igazi, ősi mítosz jellegét adja neki, mintha tényleg az idő köde homályosítana el bizonyos részleteket. A legtöbb artúri, vagy akár ókori legendának többféle verzióját ismerjük, ettől életszagú, izgalmas, és tud releváns maradni ma is. Emiatt én személy szerint minden változást kíváncsian fogadok, és ha megőrzi az alapvilág szellemiségét, hangulatát, de közben ellentmond x tényszerű adatnak, nem akadok ki rajta. A TLOTR és a The Hobbit regényeket (meg pár verset) leszámítva semmit nem pont úgy ismert meg a széles közönség, ahogy azt Tolkien szerette volna. Hiszen soha nem is ért a végére.

Anonymus - 2022. 09. 03. 18:36

Nagyon rosszul áll ennek a sorozatnak, hogy pont a Sárkányok házával párhuzamosan megy.

Elismerem, nagyon gyönyörűen néz ki, de a párbeszédek és a karakterek annyira egydimenziósak és sablonosak, hogy az már fáj.

Ebben a tekintetben a Sárkányok háza köröket ver az egész sorozatra.

Én a 2. részt már untam, annyira nem tudott érdekelni a tengeren hánykolódás, Elrond találkozása a törpökkel (konkrétan azt se tudom már miről beszéltek kb 10 percen keresztül) stb…

Annyira érdektelen amit a képernyőn látok, hogy azt a gyönyörű látvány is alig menti meg.

CrM - 2022. 09. 03. 18:50

Sajnos pont olyan, mint amilyenre az előzetesek alapján számítottam.

A látvány nagyrészt rendben van (néhol kifejezetten ütős), pár gyengébb CGI-t leszámítva. A zene OK, bár McCreary-től többet vártam.

A karakterek viszont a jellegtelentől az idegesítőig terjednek. Messze a legjobbak a törpök – ha azt a szintet hozná a sorozat, nem lenne vele gondom. A harfootok kifejezetten idegesítenek. Elrond elmegy (bár a frizuárja majdnem annyira anakronisztikusan hat, mint Celebrimboré), de nagyon messze van a meggyőzőtől. A legnagyobb problémám viszont, hogy pont Galadriel lett kifejezetten ellenszenves, aki a nevén kívül semmiben sem emlékeztet Tolkien karakterére. Ez a Warrior Princess Mary Sue vonal telejesen agyonvágja a karaktert számomra.
Ahogy a trollt legyőzte (vicces koreográfiával, gyakorlatilag csuklóból, 90% totál felesleges mozdulattal), azon konkrétan felkacagtam. Nem csoda, ha az emberei is otthagyták, mert úgysem vette volna hasznukat, csak le lettek volna mészárolva. A 90-es szintű warrior minek vigyen magával 4-es szintű NPC-ket? Csak feltartják.

Összefoglalva: a háttér gyönyörű; a jelmezek jóval közelebb állnak a tipikus fantasy sorozatos szinthez, mint a LOTR filmekéhez; a frizurák többnyire inkább anakronisztikusak, de mikor nem, akkor is beállítottnak tűnnek; a színészek játéka inkább a jellegtelen felé tendál; a sztori nem fogott meg egyáltalán.

Alice - 2022. 09. 06. 09:27

Százszor jobb a sorozat, mint vártam, nekem nagyon fura, hogy jelen pillanatban rosszabb imdb pontszáma van, mint a The Wheel of Time-nak, azért ne már!

A benyomásaim vegyesek, de összevetve nekem bearanyozta a hétvégémet, túl hamar vége lett.
Tetszett: a történet, hangulat, ötletek, adagolás, rejtélyek, látvány, nekem a felvonultatott karakterek is bejöttek. Nem hittem volna, de a hobbitok tetszettek talán a legjobban, óriási ötletnek találom pl. hogy vándorolni szoktak és tök jó szálakat kaptak.

A casting néhol igen fura, néhol csak néztem, hol szedték ezeket az arcokat tündék alakítására? Pl. Galadriel csapata. Nagyon emberiek sokan, vagy kizökkentőek (vagy mi). Még a király is…
A látvány kicsit túl fényes volt sokszor, én a szűrőket szeretem. A legtöbb ruhát azonnal be kéne koszolni kicsit (nagyon), de a jelmeztervező óriási alkotott, a kedvenceim a páncélok eddig, de a helyszínektől is leesett sokszor az állam. A sötét tündénk és társainak ruhái is milyen jól néznek már ki, de még sorolhatnám.
A zene nem varázsolt el 1-2 kivétellel (törp!), pedig rongyosra hallgattam a Battlestar Galacticát Bear McCrearytől. Még ismerkedni kell vele. A főcímtől nem voltam elájulva.
Volt pár dolog, ami idegesített, a jégtrollnál is fintorogtam, de tényleg jóval kevesebb, mint amire számítottam. Idegőrlő lesz a várakozás.

Jók a WOW-os hasonlatok :) És igen, ez egy fanfiction végül is.

Annatar - 2022. 09. 08. 16:51

Angol eredetiben is modoroskodók a párbeszédek, én ezt nem rónám fel a szinkron hibájának.

Engem sajnos nem varázsolt el, sok benne a zavaró tényező, és kicsit untam is. De hátha kialakul.

És csak zárójelben: az extra tartalmakhoz nem csak PC-n lehet hozzáférni, hanem a mobilos és tévés alkalmazásokban is.

Fegyula - 2022. 09. 08. 16:52

Szépnek szép, bár újból megnézve az első részt (hátha új impulzusok érnek) feltűnő volt, hogy a több esetben a “háttér” mozdulatlan maradt. Mintha a természet “halott” lenne.
A kamera beállításokkal is vannak gondok, voltak jelenetek amikor egyértelmű volt, hogy egy stúdióban, zöld háttér előtt beszélgetnek.
Ennyi pénzből egy kissé hitelesebb környezetet is teremthettek volna.
Ami meg az első részt illeti, sajnos semmi új impulzus nem ért az ismétléssel. Pedig reménykedtem.
Még egy részt bepróbálok, de tartok tőle, kasza lesz a vége.
Sajnálom, mert nagyon vártam.

Sawyer - 2022. 09. 08. 16:52

Egyáltalán nem elfogultan, de a világ egyik legjobb filmjének a LotR-trilógiát tartom, imádom, bármikor meg tudom nézni és a legtöbb zenéjét végighallgatni. Abban a filmben a karakterektől kezdve a képen át a zenékig minden rendben van, sőt! A hobbitról ez már nem mondható el, érezni a “látvány oltárán a minőség”-dilemmát, Jackson is megmondta, hogy a határidők miatt nagyon mellément.

Ennek a trailerei borzalmasan néztek ki, így nem vártam tőle sokat, de még azt is sikerült alulmúlnia, szerintem már sokat elárul, hogy a második rész feléig jutottam el 5 részletben. Lehet, hogy bitang összegeket költöttek rá, se a karakterek, se a sztori nem tudott lekötni, a látvány pedig ezzel steril kinézetével még dob is ezen a negatív élményen. A dialógusok rém gyengék, lényegre törőek, a cukifaktor nyálas, a jópofizás, ami az első három filmben működött a hobbitoknál, itt szekunder szégyen. Egy jelenetbe sem tudtam belemerülni, végig ott van az az érzés, hogy bizony ez egy film, és ez főleg a gyenge ripacs színészeknek és rendezésnek köszönhető. Szép képek a lááá lááá lááá vinnyogásokkal…

A hobbitok és tündék “sötétségébe” em kötnék bele, ha hozná a minőséget, de itt egyértelmű a miértje, ráadásul a tündék is csak sima emberek. A sárkányok háza milliószor jobb, talán a másodikat még befejezem, de szerintem ez nálam kasza.

Mammut - 2022. 09. 08. 16:57

Mesés lett, számomra igazi élvezet volt újra Középföldén járni. A törpöket egyenesen imádtam, de a gyaplábúak is nagyon izgik lettek. Micsoda kalandok lesznek!

A sárkányok házához eszembe nem jutott hasonlítani, no de én csak olvastam a got könyveket, a sorozatot nem láttam, szóval valszeg ezért sem. :)

Az angolban amúgy szerencsére nincs ilyen, hogy rosszul keverték és folyton ordítanak az effektek, ez inkább szinkronbetegség szokott lenni, legalábbis, mikor anyámékhoz átmegyek és épp megy a tévében szinkronnal vmi sori, ott is szokszor ilyen, bömböl a zene és a beszédet alig hallani közben, és sztereó tévé, szóval nem igazán lehet a centert külön hangosítani, mint 5.1 hangnál.

jucip - 2022. 09. 08. 17:06

Én kb semmilyen elvárással néztem meg az első két részt, az alap trilógiát imádom, milliószor láttam, etalon, míg a Hobbit filmektől a hideg rázott. Így álltam neki és engem nagyon berántott az egész. A sztori, a látvány, nagyon jól írták meg a szövegkönyvet, kifejezetten élveztem, ahogy a tündék ilyen magasztosan beszéltek.
Szerintem az sem zavaró, hogy egyes karaktereket fekete szereplők játszanak, szerintem pont olyan karakterek, ahol maga a játék a lényeg, kicsit túltolták a kiakadást egyesek.
Vannak hiábai a sorozatnak persze, nem tökéletes, néhol a CGI furcsa volt, illetve nekem a zene nem elég epikus, de ettől függetlenül jó érzés volt egy grandiózusabb fantasyt nézni.
Én nagyon várom a következő részt.

jucip - 2022. 09. 08. 17:07

Én kb semmilyen elvárással néztem meg az első két részt, az alap trilógiát imádom, milliószor láttam, etalon, míg a Hobbit filmektől a hideg rázott. Így álltam neki és engem nagyon berántott az egész. A sztori, a látvány, nagyon jól írták meg a szövegkönyvet, kifejezetten élveztem, ahogy a tündék ilyen magasztosan beszéltek.
Vannak hiábai a sorozatnak persze, nem tökéletes, néhol a CGI furcsa volt, illetve nekem a zene nem elég epikus, de ettől függetlenül jó érzés volt egy grandiózusabb fantasyt nézni. Én nagyon várom a következő részt.

yagami01 - 2022. 09. 08. 17:12

Én se olvastam a könyveket, így élvezhető. De sokan lesznek szerintem, akik olvasták és ezért inkább nem kérnek belőle, mert ha jól tudom sok köze nincs hozzá. (ahogy a Halo-nak se volt sok esetben a Halo-hoz, akkor meg minek nevezik annak, ugye) Talán nem is lehet, mert nincsenek meg hozzá a jogok.
Lesznek olyanok, akik elvonatkoztatnak a könyvektől és tudják élvezni úgy is. Mint a GoT-nál. De lehet itt nagyobb a változtatás, mert nem lehet alapja… nem tudom.

Nem rossz, de jobban örültem volna én is, ha a könyvbéli történéseket ismerem meg sorozat formájában. :)

Scat - 2022. 09. 08. 17:13

Annatar: Köszi az infót! Pedig alapból tévén néztem és nem szúrtam ki a lehetőséget. Hozzáteszem, nemrég próbáltam ki először a Prime-ot, úgyhogy nem is tudtam, hogy létezik ilyen funkció.

Illetve mivel szinkronnal néztem, nem tudhattam, hogy más nyelven megvan-e ez a stílus :)

Hádész - 2022. 09. 08. 17:21

yagami: A Haloval ellentétben, ahol megvan a konkrét kidolgozott sztori a játékokban, amit képernyőre vittek hellyel-közzel, itt pont azt az időszakot mutatja be a sorozat, amiről nincs könyv hosszúságú elbeszélés. Csak támpontok vannak a Gyűrűk Ura függelékében, illetve utalások itt-ott a többi írásban. Egy 3400 éves időintervallumban mesélhetnek szinte bármit, amíg az nem mond ellen a Tolkien által lefektetett alapoknak, szellemiségnek és igazodik ahhoz a maréknyi történelmi eseményhez, amit elhelyezett ebben a korszakban.

Hexenritter - 2022. 09. 08. 17:51

@Hádész

Igen ám de mindegyiknek vették meg jogokat ezért kell körbetáncolni bizonyos eseményeket, szereplőket, neveket. Nem mesélhetnek 3400 éves intervallumban. Erősen tömörítve lesz a történet, ez előre meg lett mondva. Ez olyan lesz mint amikor az MCU-ban nem lehetett kimondani az M betűs szót.

Amúgy feltűnt bárkinek, hogy az intróban az térképen az Elsőkori változatról a Harmadkori Középföldére hajóztak? :D

Annak viszont örülök, hogy a vendegblogger kolléga kitért a Gyűrűk Ura vs. Trónok Harca ökörségre is amin oly sokan szeretnek lovagolni. Kell mind a két féle dolog fantasy-ba.

dexike3 - 2022. 09. 08. 20:26

egy dolgot kiemelnék én is. a zene az valami parádés (szerintem tényleg A listás), nem gondolom, hogy ez díjazatlanul marad majd.
akit érdekel itt meg van a teljes évad (más-más előadók interpretálják):
https://open.spotify.com/playlist/0uwqioeN6C1NuXwjNVtY5f

VISZONT A DALOK CÍMEI LEHET SPOILERESEK!

Diapolo - 2022. 09. 08. 20:37

Az első rész után nagyon vegyesek az érzéseim. Oké, 65 perc, oké, pilot, de ez egy nagyon kétarcú kezdés volt. Nagyon szép a látvány, szerintem minden eddigi sorozatét felülmúlja, és ez nagy szó, de azt hiszem, ez a minimum volt. Viszont nagyon mesterkélt az egész: a párbeszédek tényleg nem jók, a karakterek is baromi üresek, olyan semmilyenek, nem kapnak el. Én a zenét is olyannak találom, mint a sorozatot eddig, ígéretesen indul egy-egy dallam, de aztán félremegy, és a végeredmény erős közepes. Amikor azt olvastam, hogy milyen jó lett a zenéje, azt hittem, tényleg egy grandiózus fantasy zenéje akkor, de ez minden csak nem jó, nem kellemes a fülnek. A második részt még megnézem, de a HOTD-nel szemben ez a látványon kívül elég masszívan alulmarad. Egyelőre óriási csalódásnak gondolom, mert bár a látvány bámulatos, de ez nem fog ott tartani egy évadon át.

Hádész - 2022. 09. 08. 20:45

@Hexenritter: Eddig nem úgy tűnik, hogy nagyon körbetáncoltak bármit is. Ebből a 3400 évből nem sok minden van, amit ezekkel a jogokkal nem szereztek meg szerintem, meglepő módon a fákat is láthattuk. Azt meg azért remélem kikötötték az örökösök (és nagyon meglepő is lenne ha nem így lenne), hogy nem keverhetik össze vissza az eseményeket. Azért ez nagyon nem ugyanaz, hogy nem mondhatnak ki egy szót.

Hádész - 2022. 09. 08. 20:49

@dexike3: Amit linkeltél, az nem az évad zenéje, hanem belekeverve a filmek zenéje is. A sorozat zenéjét Bear McCreary szerezte, illetve egyedül az intrót Howard Shore. A címek meg szerintem nem igazán spoileresek.

Energiavampir - 2022. 09. 08. 21:43

Az az “ufó” az ki? Gandalf?

zagloba - 2022. 09. 08. 22:22

Soha nem voltam nagy LOTR rajongó. Az eredeti trilógiával elvagyok, de a Hobbitot már nem bírtam végigszenvedni.

Ehhez képest ez a sorozat egy pillanat alatt berántott.
Csodálatos, grandiózus, epikus.
Elképesztő fantáziára vall a látványvilág, a sok különféle faj bemutatása, és az a hihetetlen energia és gondosság, amit a részletekre fordítottak. Elég megnézni pl. Arondír páncélját, vagy a törpök ruházatát, felszerelését.

Mégis, nem pusztán a hatalmas terekre, óriási hegyekre, törpök csarnokaira vagy a ruhákra figyeltek, hanem arra is, hogy élettel töltsék meg a világot.
Így ezek a “kis” történések pl. a gyaplábúak szederszedése, a törpgyerekek játéka a nagy kőfejekkel, vagy Dúrin sértődése valóban élővé teszi a “nagy” világokat.

A karakterek nagyon jók.
Különösen Nori és a gyaplábúak (és az Idegen), valamint a törp vonal volt számomra érdekes, de Arondírt is említhetném. Egyedül talán Galadriel volt számomra szürkébb, de az is igaz, hogy vele még nem sok minden történt. (Érdekes volt a tündeőrség parancsnokaként viszontlátni Simon Merrellst, a Spartacus-sorozat Crassusát, remélem felbukkan még.)

Ahogy a kritika is írja, itt a Jó és a Rossz közötti összecsapásról van szó, és nekem ezzel a fajta történetmeséléssel soha nem volt problémám. (Ha pl. George Lucasnak megfelelt, nekem is jó lesz.) Ez egyáltalán nem azonos azzal, hogy a karakterek egydimenziósak vagy unalmasak.
Itt, ebben a világban pedig teljesen magától értetődő, hogy így mennek a dolgok.

Az egyetlen igazán gyenge pont eddig a zene. A főcím és az aláfestő zene is elég jellegtelenre sikerült.

Kíváncsian várom a folytatást.
Nálam 9/10, de hiszem, hogy lesz ez még ennél is jobb.

SSY986 - 2022. 09. 08. 22:44

Nem is tudom hol kezdjem…
Megnéztem még egyszer és az 5/10-s értékelésem nem változott, mert nem vártam túl sokat ettől a sorozattól, de azért gyenge középszernél többet.
-Forgatókönyv: Eddig nagyon gyenge, főleg a párbeszédek ostobák…( kedvencem amikor Finrod( Galadriel bátyja ezt csak azért írom, mert ki sem mondják a nevét a sorozatban) bölcselkedése a kőről meg a hajóról vagy Elrond értesítése Galadriel érkezéséről ), de ez igazából nem is lényeg, inkább az, hogy nagyon zavaros magyarul az ok okozatok érthetetlenek pl Galadriel évszázadokig nyomoz Sauron után és amikor végre talál valamit akkor csak vágás és haza megy leszarva az egészet, míg pár perccel ezelőtt simán hagyta volna az egyik csapat tagját meghalni csak azért, hogy tovább haladjanak a nyomon, a vízbe ugrásos dologról nem is beszélve az oké, hogy mi tudjuk 8400 évig él, de ő nem:).
-Karakterek: egy karakter sincs aki egy másodpercig is érdekelne és lekötne vagy bármilyen érzelmi reakciót váltana ki belőlem. Persze ez nagyrészt az írás hibája, de összehasonlítva a House of Dragons első 2 részében végbe ment karakterépítéssel elég szánalmas. Galadriel teljesen idegen számomra. oké itt csak kb 3000 éves szóval persze, hogy nem összehasonlítható az idősebb változatával, de ez a forró fejű action hero számomra furcsa a számító diplomatával szemben akit megismertünk.
Elrond: Meh… Annyira sablon, hogy már nevetséges.
A többi karakter pedig semmilyen értéket nem képviselnek a storyban eddig, szóval igazából tényleg ha most mind heroikus halált halna a kövi részben kb kétlem, hogy bárkinek is hiányoznának. Tudom, hogy még csak 2 résznél tartunk de annó a az első Gyűrűk ura filmnél 2 óra alatt azért elérték, hogy pár karkaterért izguljál vagy legalább érdekeljen mi lesz vele. Amikor elkapták Alrondirt kb nem érdekelt, hogy mi lesz vele, mert amit mutattak belőle az nem túl lebilincselő.
Casting: az elfek nem néznek ki olyan éterien mint az eredetiben túlságosan hasonlítanak az emberekre pl Elrond castingja teljesen félre ment szerintem és Galadrielé is.
-Ami még zavart az az, hogy minek költöttek ennyit egy IP-ra ha utána kb a Lore-t kukázzák? Abban a Galadrieles intróban simán elmondhatták volna a az eredeti történéseket, de valamiért egy kifacsart story felvezetést kaptunk(kétlem, hogy jogi dolog lenne a háttérben). Vesszik a fáradságos Finrod bemutatására, bár a nevét nem mondják ki utána közlik, hogy Sauron megölte amikor nem is hanem vérfarkasok ölik meg de ezálltal megmenti azt az ember harcost aki aztán összejön egy elffel és ebből a frigyből megszületik Elrond. Vagy azt nem is említik, hogy Galadriel vagy már ezer éve házas Celebornnal és még sorolhatnám, de minek is inkább az a kérdés, hogy mi értelme venni egy Ip-t ha utána radikálisan eltérek tőle így felbosszantva azt a fanbázist akik miatt megvettem az Ip-t?
-Hang/zene: hangkeverés néhol pocsék a zene meg nem túl emlékezetes
pozitív az, hogy Kaza-dun jól néz ki, meg vizuálisan szép
még pár részt adok neki, de ennyi pénzből ilyen anyagból ennyire középszert kihozni szerintem nem elfogadható.

Platschu - 2022. 09. 08. 23:32

1×01-1×0

Ez egy igazán klassz sorozat lett. A plakátok és persze az előzetes hírek alapján már lehetett látni a beleölt művészi energiát, mert bámulatosan részletesek a kellékek, a jelmezek és a sok-sok díszlet is. Leginkább a törp város, Khaza-Dum tetszett, mert egészen magával ragadó volt a fénykorában látni a LOTR és a Hobbit filmek után.

Fura mód nem is az etnikai diverzitással volt bajom, hanem éppen a főszereplővel. Galadriel páncélruhában? Minek csináltak belőle Jean D’Arcot, hogy még a haját is láncing takarja? A tündéket mindenki kecsesléptű, könnyed járású lényeknek képzeli el a legtöbb fantasyben. Erre ők páncélban ugra-bugrálnak fel a sziklafalon biztosítókötél nélkül? Nincsenek repkedő állataik? Aztán utána elhajóznak teljes páncélba beöltözve az óceánon? Úgy vigyázba állva vártak napokon át? Vagy támadástól féltek? Akkor is fel tudják venni a vértjeiket, de egy balesetnél az egész legénység megfulladna a vízbe esve. Aztán úgy dönt, hogy hazaúszik?! Az sem tetszett, hogy az tutajozó embereket is sorsára hagyta. S ha már itt tartunk, akkor lehúzza az árbóc és úgy kell megmenteni? Szóval nem tudom, lehet x ezer évvel később ő lesz a tápos-mákos főtünde asszonyság, de itt egy nagyon idegesítően bosszúszomjas motivációt írtak neki. Miközben előadják, hogy mennyire tapasztalt, ahhoz képest sok amatőr hibát vét.

A többi szereplő teljesen jó és hamar megszerethetővé vált. A törp házaspár és Elrond volt a legszimpatikusabb és engem nem érdekel, hogy milyen a bőrszíne vagy hogy nincs szakálla. A törp város bámulatos volt, bár nem teljesen logikus, hogy minek bent termelnek növényeket, ha kint lenne igazi napfény. Vagy pár értékesebb kavicsért megvehetnék az emberektől is. De az egész benti fás jelenet és a mögöttes jelentés igazán klassz volt.

Nori és a családja is kedvesnek tűnik, ilyen proto-Hobbitok. Kicsit ott bicsaklott meg a méretarány, hogy akkor nekik a fákhoz vagy bokrokhoz képest is sokkal kisebbnek kellene lenniük. Nem tudom kit találtak, de feltételezem nem Gandalf.

A tünde őrszem kapcsán jó volt látni a vezetőjeként Simon Merrellst, aki Crassus volt a Starz féle Spartacus szériában. A karakterplakátok alapján Cynthia Addai-Robinson (a második Naevia) is csatlakozni fog abból a stábból. Ott kicsit logikátlannak éreztem, hogy egyedül megy nyomozni, aztán pedig egy szem ork ásta ki a járatot a ház alatt. Hiányoltam valamilyen sziklahernyót, mint a Hobbit filmekből.

Látvány terén egy szavunk nem lehet, mert olykor olyan érzésem lett, mintha egy megelevenett festményt néznénk. Csodás tájak szép effektekkel megfejelve, bár a több százmilliós költségvetést túlzásnak érzem. Sok-sok díszlet alig percet kapott, de gondolom a későbbi évadokban is ezt-azt újra tudnak hasznosítani. Remélem nem szúrják el a történettel. Kicsit csalódást keltő, hogy csak 8 részből áll az évad, mert mintha korábban 20 epizódról lett volna szó. Tehát fenntartom a véleményem, hogy ebben az egészben egyelőre a leggyengébb láncszem Galadriel, de így is nagyszerű és szórakoztató fantasyt kaptunk.

juhaszvik - 2022. 09. 09. 05:34

Sok mindenben nem tudok egyetérteni a cikkel. Abban igen, hogy jó lett (nálam olyan 7.5 körüli), de pl. az érveléssel nem. Nekem nem azért, hanem annak ellenére tetszik, hogy egy bizonyos mélységen túl nincsenek árnyalva a karakterek. Az, hogy az ellenség csak kaszabolni való ronda szörny, az egyszerűen fantáziátlanság (Tolkiené), és pont olyannak mutatja be a háborúkat, mint amilyennek a történésznek állt politikusok szokták. Voltunk mi a hősök, és voltak ők a gonoszok.
Remélem pont, hogy fog kapni némi árnyalatot. Mint például, hogy Galadriel sem szent, lásd mennyire letolta az elején a vele masírozó tündéket, és Elrond sem baráti látogatást tesz a törpéknél, simán szétmanipulálja őket.

Mammut - 2022. 09. 09. 07:58

juhaszvik: sztem teljesen felesleges egy második trónok harcát csinálni, ez maradjon meg mesének, ahogy a könyvek is azok, nem kell mindent túlrealistázni, abból van elég szar a híradóban

juhaszvik - 2022. 09. 09. 08:25

Mammut: nem muszáj realistábbnak lenni, de attól ez még gyengesége a franchise-nak. A lotr mindig is egysíkú volt, nagyon jók a nagyon rosszak ellen, ennyi.
De én nem hasonlítgatom össze a got-tal, szóval ilyen szavakat nem kérek a számba :)

(amúgy jó a got/hotd is, de alma és körte)

Hádész - 2022. 09. 09. 08:58

juhaszvik: Igen, az alapfelállás a jó és a rossz ellentéte, de azért vannak bőven szürke, esendő karakterek is, illetve olyan fordulatok, amik simán helyt állnának a Trónok harcában is. Tolkien az európai mitológiákból építkezett, azok hangvételét is átvéve, én nem is vártam hatásvadász-realista ábrázolást.

SSY986 - 2022. 09. 09. 09:07

Energiavámpír: Gandalf csak a harmadkorban bukkan fel kozepfolden szóval kétlem, de aztán lehet, hogy az íróknak nincsen túl sok kreativitásuk és akkor behozzák őt🤣🤣🤣🤣 de ha tippelnem kellene akkor egy kék mágus.

citrom - 2022. 09. 09. 09:53

Könnyű és nehéz helyzetben vannak az írók, hiszen rengeteg forrásanyag áll a rendelkezésükre, ugyanakkor a jogok csak egy kis részét tudták megvásárolni, így vannak olyan fontos elemei a történetnek, amit szinte nem is említhetnek.
A könyvek függelékére kell egy történetet építeniük.

Pozitívumok
-Grandiózus, nagy képernyőn gyönyörű.
(Érdekes, hogy mennyire hozza ugyanazt a hangulatot, amit pl. a deviantart-on “kimberly80” néven alkotó orosz művésznő tesz lassan 15 éve Tolkien témájában. Nem lennék meglepve, ha az alkotók a neten körbenéztek volna korábban a rajongói “igényeket”, stílust felmérni.)
-Vadabb, sokkal “középkoribb” (másodkoribb? ) a világ
-Biológus-szívem gyorsabban kezdett dobogni az egyértelműen Megaloceros által inspirált szarvasok és a farkas láttán, ami egy Amphicyon-ra igencsak hasonlít.
– Kaza-dún méltó megjelenítést kapott
– Nori és a harfootok/gyaplábúak & a mágus szála: Ők hozzák leginkább a LOTR hangulatát.

Negatívumok
-Galadriel a főszereplő, de nagyon nehéz vele azonosulni. Két rész alatt kb semennyire nem közeledett a nézőhöz. Tudjuk, hogy gyászol, dühös és szinte mániákusan szeretné bátyja misszióját folytatni. De ennyi.
-Elrond miscast. Hatalmas.
-Gil-galad nagykirály egy s*ggfejnek tűnik.
-Arondír és Bronwyn fattya- Nincs kimondva, de a színe igencsak hasonlít (minden rasszista felhang nélkül) illetve, a fülét is mindig takarja a haja..Ez, ha valóban így van, nagyon olcsó húzás. Ráadásul a karakter a tipikus idegesítő 13 éves kamaszfiú.

Hádész - 2022. 09. 09. 10:24

@citrom: A sorozat koncepció tervezője John Howe, aki a korábbi filmeken és egyéb illusztrációknál is dolgozott a franchiseon Alan Lee mellett és ők nem 15 éve kezdték. Az általad említett “kimberly80” meg egyértelműen az ő munkáikból inspirálódik.

citrom - 2022. 09. 09. 10:48

@Hádész oké

dexike3 - 2022. 09. 09. 11:44

@Hádész:

köszi a kiigazítást. csodálkoztam is a sok zeneszerzőn. de korrigálom:
https://open.spotify.com/album/4zZuch6tto3R0TMzcAn0oc

ez már a helyes lejátszási lista.

SSY986 - 2022. 09. 09. 13:23

Hmm megnéztem az 1×03-t és rohadt jó volt.
Hatalmas váltás az első két rész dögunalmához és ostoba párbeszédeket képest. Itt kaptunk jó dialógusokat izgalmas jeleneteket stb. Nem gondoltam volna, hogy képesek ekkora fejlődésre. Remélem mostantól ilyen lesz. Sima 8/10

winnie - 2022. 09. 09. 13:28

SSY986: függetlenül ettől a sorozattól, egyrészt a részek előrehaladtával törvényszerű lenne, hogy egyre jobban ráérezzenek az írók a karakterekre, stb. másrészt azok után lehet még nagy ugrás, hogy látják az első évadot mozgásba, mert ha úgy állnak neki írni, akkor pontosan tudják, hogy mi működik, mi nem. szóval ezen a két ponton érdemes elvárni fejlődést. max nem kerül sor rá.

cyrusv10 - 2022. 09. 09. 13:57

Nem tudok és nem is akarok a könyvektől és a filmektől elvonatkoztatni. Megteremtették az alapot, lefektették a keretet és megalkották a képi világot. Ettől drasztikusan eltérni csak jó okkal lehet és ezért ez így csak 5/10 sajnos. Ügyesen nyúltak egy olyan korhoz ahonnan kevés az “írásos emlék”, majd ezt a keveset se sikerült betartani. Eszetlen szép CGI, gyenge casting, közepes forgatókönyv és szájbarágás. A rengeteg pontatlanság pedig tovább ront az élményen. Mi marad ha a LOTR cimkét és a CGI-t levesszük róla? Ki szerint volt jó ötlet egy hobbitot Elrondnak, egy biztosítási ügynököt Gil-Galadnak castingolni? Olyan érzésem van mintha fogták volna a történet szálakat és kockadobással döntötték volna el ki mit csinál, Gil-Galad szerepét Galadriel kapta meg, Galadrielét meg Elrond? Teljesen felelegesnek és erőltettnek érzem a távoli szálakat és egyáltalán nem is érdekesek. Próbálok optimista lenni, de majd ha lement teljes egészében az első évad akkor nézem tovább.Talán.

SSY986 - 2022. 09. 09. 14:44

Winnie: Nem tudom tényleg az a baj, hogy ahogy neki kezdtek ennek a sorozatnak az förtelem minden téren. Ugyanakkor a 3. rész tényleg mutatott valamit ami miatt érdemes nézni ezt a sorozatot. de ezt ezen a szinten? mert azért nem egy cw-s fantasy sorozatról beszélünk ahol kvázi elfogadható a csetlés-botlás, hanem egy több 100 millás giga produkció ahol azt állítják, hogy 5 évadot terveznek és már a záró rész is megvan, mert annyira felkészültek.. De pl a legjobb példa mostanában és szintén amazon a Wheel of Time ahol az ismert problémák ellenére leraktak egy konzisztens első évadot és megalapozták a másodikat. Szóval remélem maradnak ezen a szinten amit 1×03 mutatott, mert biztos instant kasza ha még egy hasonló részt hoznak ki mint az első kettő volt.

Amithyel - 2022. 09. 09. 20:45

“A hatalom gyűrűi abba a kellemetlen helyzetbe került, hogy kis híján egy időben indult a „modernkori változatával”, A tűz és jég dala legújabb adaptációjával, a Sárkányok házával. Emiatt óhatatlanul sem kerülheti el azt, hogy a nézők ne hasonlítsák hozzá. De érdemes-e így tennünk?”

Keptelenseg ezt a ket sorozatot osszehasonlitani. Annyi kozuk sincs egymashoz mint a…nincs is ra jo hasonlat.

A hatalom gyurui egy olyan regenyfolyam resze ami felbecsulhetetlen erteku, Tolkien kulon nyelveket es hozzajuk tartozo irast is kidolgozott. A karakterek ugy elnek, hogy szinte elenk lepnek a konyv (es mostmar a tv) lapjairol.

A Sarkanyok haza nem rossz de ugy latom, hogy az iro sem eleg idot sem megfelelo tollazatot nem hagyott a karakterek epulesehez. Ir, hogy film legyen belole.

Tolkien ezzel szemben olyan modon alkotta meg minden sorat a konyveinek, hogy az evtizedek multan is tobb millio ember emlekezeteben el. Ujraolvassuk, jatszunk a konyv teremtette emlekekben.Feledhetetlen es eletre szolo elmenyt ad.

Hexenritter - 2022. 09. 10. 09:41

@Hádész

Épp az, hogy több az anyag amihez nem vették meg a jogokat.

Az össze vissza keverésről pedig elég csak a 3. részt megnézni. :) Itt van Elendil és Isildur (igen azok akik a Fellowship kezdésében is benne vannak) holott ők kb. 1500 évvel az gyűrűk elkészítése után születtek de a sorozatban még csak épül a műhely. Itt majd gyakorlatilag rohamléptékben kell eljutni Középfölde teljes kolonizációjáig, hogy tükrözzék azt az állapotot aminek lennie kell.

Már most nagy a kavarodás. :)

A teljesség igénye nélkül pedig: “J.D. Payne: We have the rights solely to The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King, the appendices, and The Hobbit. And that is it. We do not have the rights to The Silmarillion, Unfinished Tales, The History of Middle-earth, or any of those other books.”

Remélem ezek után mindenki változtat a csillagos egekben lévő elvárásain a sorozattal kapcsolatban. Nem lesz itt minden mi szem-szájnak ingere :)

Mammut - 2022. 09. 10. 09:45

“amihez nem vették meg a jogokat.”

én úgy tudom, hogy megvették volna, csak azokat nem adták el

SSY986 - 2022. 09. 10. 10:00

Hexxenritter: azon én is röhögtem, de mondjuk sejthető volt, mert Celebrinbor mondta, hogy tavaszig el kell készíteni a kohót csak hogy kikovacsolja a 19 gyűrűt aztán elveszíti a városát. De Elendilék élete is mozgalmas lesz.. Numenor elbukik aztán meg kell alapítaniuk Gondort meg Isildurnak is a saját királyságát csak azért, hogy elbukja azt majd éppen csak lesz ideje elmasírozni a csatába, hogy levágja Sauron kezéről az 1 gyűrűt. Ja kb 1600-3300-ig terjedő időintervallumot kell lezavarniuk 5 évadban🤣🤣🤣 amúgy azt hiszem Isildur csak valami 250 évet él. De tényleg ki kell kapcsolni az agyad ennél a sorozatnak.

SSY986 - 2022. 09. 10. 10:17

Ja és Sauron kb 1200-tól 1600-ig mérgező Celebrinbor ágyat szóval 1200-3300-ig🤣🤣

SSY986 - 2022. 09. 10. 10:21

Mérgezi és agyát. Kicseszett autó correct

Sawyer - 2022. 09. 10. 14:33

Na ha tényleg javuló tendenciát mutat a harmadik résszel, akkor még adok neki egy esélyt.
Szerintem jobb lett volna, ha az elején a LotR-hoz hasonlóan lefektetik az alapokat a narrációban, aztán nem ekkora grandiózus stílusban állnak neki ennyi helyszínen, mert nekem emiatt tűnik önmaga paródiájának. A két óra játékidőben egy szálra mondom azt, hogy ugyan nem a filmes LotR-stílus, de baromira tetszett: a srác, aki hallja a padló alatt az orkot, majd meg is küzd vele. Hiányzik a filmek természetessége, nem kéne majdnem minden jelenetet úgy bemutatni, mintha most hágna tetőfokára a dráma.

Kvanar - 2022. 09. 10. 21:20

Tuti Gandalf az égből esett csávó vagy valamelyik másik varázsló, de a hobbitokhoz való kötődés miatt inkább Gandalf.

walaki - 2022. 09. 10. 22:19

3. rész után

Szerintem ezt a Középfölde dolgot el kell engedni. Jogok hiányában persze nem adaptálhatták úgy, ahogy illett volna (én egyébként olvastam Tolkien összes művét, többször is, a Gyűrűk Urát, a Hobbitot (Babót?) és a Szilmarillokat ráadásul eredetiben is. Igen, még az olyan kis regényeket is, mint a Sonkádi egyed gazda, vagy épp a Beowulf fordítása, na azokat is mind kipipáltam.)

A lényeg, hogy képzeljünk más neveket oda, ne várjuk a könyv eseményeit szórul-szóra, és akkor teljesen élvezhető egy fantasy sorozat.

Mert egyébként a sorozat maga nem rossz. Messze van persze a jótól, de azért csak odaköt annyira, hogy várjam a folytatást. A sztori, ahogy írtátok, valahogy lagymatag. Amolyan patikamérleggel kimért benne minden, egy csöpp izgalom sincs. Legalábbis én nem tudtam aggódni senkiért, de a látvány (és főként a Galadrielt játszó színésző) simán elviszi a hátán. Végül is a történetvezetés sem zavaró, csak épp nem is túl érdekes. Láttam már sokkal rosszabbat is.

Összegzés: vállalható, teljesen nézhető darab!

walaki - 2022. 09. 10. 22:33

Azt hiszem nem sikerült jól megfogalmazni: bár itt is eltértek az eredetitől, de itt ez szvsz megbocsátható, nem úgy, mint az Alapítvány esetében. Legalábbis eddig.

Remélem így is marad, és nem derül ki mondjuk, hogy Adar az igazából Elrond vagy valami hasonló (na jó, csak írtam valamit, ami tényleg sokkolóan ellentmondana a könyveknek, mint például a gyilkolászó, nemváltott Daneel). Bízom benne, hogy ilyen itt azért nem lesz, annak ellenére is, hogy már most sem sok köze van az eredetihez.

Randal - 2022. 09. 11. 09:40

Nekem eddig tetszik a sorozat mint fantasy, a képi világ az kiváló, látszik, hogy költöttek rá.
A színészi játékkal nincs problémám, a dialógusok is rendben van.
Az elfek valóban lehettek volna kecsesebbek kinézetben is, dehát emberekkel kellett dolgozni, ez van :)
Ott megvan az az érzet, hogy menni fog még az ármánykodás, de valószínű ez is szándékos, ahogy a gonosz befolyásolja őket.

Az, hogy nem mindenhez van joguk, az sajnálatos, mert így valóban lehetnek bakugrások a sztoriban, viszont ha azt nézzük, hogy egy olyan szélesebb közönségnek csinálják, akik nem olvasták ezeket, így ez szerintem megbocsátható, hisz a formátum más és talán pont emiatt a sorozat (na meg a film) miatt fognak többen a könyvek felé fordulni.

De amúgy kíváncsi leszek hogyan oldják fel az időbeli eltéréseket, bár nem is biztos, hogy feltétlenül tartani kellene, hisz akkora időtávokról beszélünk, amit igazából nem is feltétlenül kell lekövetni.

Ha jól tudom, akkor a Másodkorban játszódik a sorozat, Gandalf meg a harmadkorban került oda, érdekes lesz…

Steve McQueer - 2022. 09. 11. 10:22

A Star Wars frencsájzéhoz nagyon hasonló gyerekbetegségtől szenved ez a sorozat is, mégpedig attól, hogy a világon semmi nem indokolta a létét, pusztán a stúdió/csatorna nyereségvágya. Elviekben talán egy antológiaszerű Szilmarilok-feldolgozásnak lehetett volna létjogosultsága, ám látva ezt a kontármunkát, akkor sem kaptunk volna észrevehetően jobb végeredményt, ha sikerül megszerezni a jogokat. Ahhoz ugyanis stílus kéne és valami olyan lírai hangvétel, ami a mai közízléstől nagyon idegen, és igazán a mozifilmeknek sem volt sajátja. És meglehet, hogy így sem lenne élvezhető, mert bizony az alapmű sem az. Bár Lucasszal ellentétben Tolkien időt és energiát nem kímélve dolgozta ki világát, nyelveket alkotott és lépten-nyomon dalbetétekkel fárasztotta az olvasót, a karakterek és az átélhető motivációk hiánya miatt mégsem érződött soha élettelinek, amit papírra vetett. Éppen ezért tévedés, hogy több évados egybefüggő sorozatformátumban lehetséges olyan feldolgozást készíteni, ami kielégítené a történetmeséléssel szemben támasztott legalapvetőbb elvárásokat. Azt meg a Trónok harca példáján láttuk, mi történik, ha elvész az az erős alapanyag, amit még a stúdió sem tud elcseszni. Ilyenkor kerülnek elő a legelcsépeltebb klisék. A Hatalom gyűrűi esetében az első perctől ezt kapjuk, kezdve azzal, hogy a paradicsomi őshazában indokolatlanul bullyingolják a kis Galadrielt, majd folytatva a tipikus forrófejű-zöldfülű-mindenre elszánt figurával amivé több ezer évesen (!) lett. Mindez gyenge színészi jelenléttel megtámogatva (nem mondom, hogy játékkal, mert nincs mit eljátszani). És bizony a trehányság látszik a vizuális megoldásokon is, a műanyag háttereken, a gyenge minőségű cgi lényeken, a sok közeli felvételen, főleg az akciójeleneteknél, a megvilágításon és a jelmezeken is. Nem vélem felfedezni a mozifilmes minőséget, a legtöbb jelenet olcsóságot sugall, ami felettébb érdekes minden idők legdrágább mozgóképes projektje esetében.

walaki - 2022. 09. 11. 14:55

@Steve McQueer: “a karakterek és az átélhető motivációk hiánya miatt mégsem érződött soha élettelinek […] És meglehet, hogy így sem lenne élvezhető, mert bizony az alapmű sem az.”

Szerintem te nagyon el vagy tévedve. A Szilmarilok nem egy regény, hanem Tolkien vázlatgyűjteménye, amit a fia szedett össze innen-onnan és adott ki a halála után. Ha még élt volna plusz 100 évet a csóka, akkor talán ki tudta volna fejteni ezeket is úgy, mint a Gyűrűk Urát, de mivel sajnos meghalt, ezért ezek csupán vázlatok maradtak.

Van Gogh-on is számon kéred, hogy a vázlatai “csak” szénceruzarajzok és nem színes fetmények?

“kezdve azzal, hogy a paradicsomi őshazában indokolatlanul bullyingolják a kis Galadrielt”

Azért piszkálja a fiú, mert szeremes belé, de a gyerekek még nem tudnak mit kezdeni ezzel az érzéssel, így jobb híjján bullyingolnak. Ez nem esett le?

“a trehányság látszik a vizuális megoldásokon is, a műanyag háttereken, a gyenge minőségű cgi lényeken, a sok közeli felvételen, főleg az akciójeleneteknél, a megvilágításon és a jelmezeken is”

Szerintem mi nem ugyanarról a sorozatról beszélünk.

SSY986 - 2022. 09. 11. 15:38

Walaki: Most azért ne haragudj, de erősen látszik hol volt ideje a vfx csapatnak egy jelenetre meg hol nem. A jelmezek meg tényleg nevetségesek néhol és sehol sincs az eredeti LOTR filmekhez képest, persze tudom ez csak egy sorozat, de akkor is néhol gáz, de nagyon( pl: Galadrielek páncélzata amikor valinorba hajóznak, vagy a Numenoriak mellvértje ) ugyan akkor szerintem az orkok rohadt jól néznek ki meg a hobbitok is. Nekem az első két rész egyáltalán nem tetszett viszont a harmadik rész igen.
Ami meg a loret illeti, hát ja azt inkább hagyjuk🤣🤣🤣
Kb ha kihagynánk Galadrielt meg Elrondot meg igazából minden kánon karaktert és kb csak Nori meg Halbrand meg Arondir storyja lenne ebbe a sorozatba szerintem simán elég lenne és senki egy rohadt szót sem szólt volna sőt.

Platschu - 2022. 09. 11. 17:59

Miért nincs ennek a sorozat kibeszélőnek saját linkje?

1×03

Látványos volt a városba érkezés, a könyvtár, a jelmezek és a lassított lovaglás is. Haladt előre a történet is. Még Galadriel is sokkal elviselhetőbb volt. Kaptunk új karaktereket is, köztük a magyar származású Ema Horvath színésznő által megformált Eärient.

Kicsit sok volt nekem a torok átvágás illetve a kartörés. Picit suta dramaturgiának gondolom, hogy egy herceg jelvényt lopjon. Az ott szereplő egyik jellegzetes arcú színész szintén a Spartacusban volt látható.

Azt sem értettem, hogy az orkok minek a felszínen ásatnak ilyen kanálist, ha ennyire félnek a napfénytől, mert akkor tényleg kikerülhették volna azt a fát. S ha így készültek a falvak alatti járatok, akkor az senkinek nem tűnt fel? Mármint milyen taktikai előnyt ad ez az egész, ahelyett hogy éjjel lemészárolnának mindenkit?

A Nori vonal kicsit vesztett a varázsából. Milyen közösség az, amely az elhagyott tagokat halottnak tartja nyilván? Hova tartanak? Mennyit tesznek meg egy nap alatt a szekereikkel, ha utána megint sátort kell verniük? Az egész vándortarsulat jellegű koncepció logikátlan szerintem, mert a ragadozóknak már rég meg jellett volna zabálniuk őket.

Megint halkan megjegyezném, hogy az angol felirat alapján jópár információ nem jön át a magyar szinkronban. Teljesen más árnyalatot kap a széria, ha együtt nézitek, hogy minek kellene elhangoznia.

Alice - 2022. 09. 11. 18:43

1×03

Rengetegszer megleptek. Megint voltak remek ötletek, az ork rajongók is örülhettek, mennyi mindent láttunk róluk. A kedvencem az árnyékolójuk volt :). Bátrak a készítők, hogy rengeteg szereplőt most nem is mozgattak, de már most is annyi szállal dolgoznak, hogy kicsit aggódom, mire lesz idő egyáltalán az évadban. Nagyon várom a következő heti adagot!

Nem hittem volna, hogy az elkóborolt tünde ide kerül és bejött, hogy összehozták a társaival is. Pár bosszantó apróság akadt most is a részben, de arányaiban nem vészes vagy nem új dolgok. Logikát tényleg nem mindig lehet találni.
Númenor gyönyörűséges és imádom a vitorlás hajókat is. A hobbitoknál olyan jelmezek is voltak ezeknél az ünneplő ruháknál, hogy a hajamat letettem. És megint voltak a Spartacusból arcok, nem is egy.

A vicsorgó wargnál, túl egy hótrollon már kezdtem aggódni, hogy ezek a tévésorozatos alkotók is szeretik az ilyen szőrös szörnyetegeket, mint amivel PJ bácsi telepettyezte a filmjeit, mert nem kéne túltolni őket. A horror vonulat teljesen jó eddig, az az irány tetszik.

A nagy harcnál (a szökésnél), morogtam, hogy gyakorlatilag azonnal lenyomják a tündéket, oké, hogy ott senyvedtek egy ideje, de megint előjött a “Mégis milyen szintű harcosok ezek?” érzés.
Nem új dolog az itteni Galadriel forrófejűsége, de az itteni viselkedésén nem tudok elmenni, még az alapvető udvariasság is hiányzott belőle, nem az lenne logikus, hogy nem bosszantja fel a “vendéglátóit” az 1. percben? A társa ésszerűbben viselkedett. Őt betettem a kedvelhető hóhányó kategóriába, elég klasszikus megoldásokat láttunk a jeleneteinél eddig.

A kissrác témáról: beszéltek az apjáról, aki eltűnt, és az anyáról meg az elfről nekem az jött le a jeleneteik alapján, hogy még nagyon korai szakaszban tart a románc, pl. ha nincs a kiürítési parancsa, nem vetemedik még arra sem Arondir, hogy odamenjen a házhoz. Sokan féltek ettől a száltól, de eddig kimondottan szolid.

Azon filóztam, h. a GOT-hoz való hasonlítás azért bosszant sokakat, mert szinte mindent csak ahhoz hasonlítanak az utóbbi években még akkor is, ha lenne közelebbi rokonság más művel.
Nekem egyszerűen nem egy műfaj a kettő, a másik inkább véres királydráma vonulat, más mondanivalóval és célközönséggel. A LOTR varázsa nekem nemcsak a kalandban és a szépségben van, hanem hogy sok rétege lenne és sok témája is, halhatatlanság, eleve elrendelés, isteni kéz, természet vs gépek, nemtom, persze, hogy azt várnánk, hogy valami ezekből is, vagy valamiféle mélység is látszik bármelyik adaptációban.

A nevekkel pár szereplőnél még bajban vagyok, de nem is különösebben szólongatják egymást.

Steve McQueer - 2022. 09. 11. 19:37

walaki

Nemcsak a Szilmarilokra vonatkozik a karakterek hiánya, hanem valamennyi Tolkien-műre. A Gyűrűk Urában is szinte mindenki vagy tisztán jó vagy tisztán gonosz, és elvétve akad néhány karakter, akiknek átjárása van a két oldal között, de ennyi. Semmi egyéb mozgatórugó, legfeljebb a hatalomvágy (ez a Trónok harca spin-offnak is felróható hiba), törpöknél esetleg a kincsek utáni sóvárgás, de az is minek, ha Középföldén nincs gazdaság, sőt a Pajkos Pónihoz címzett fogadón kívül pénzforgalom sem, a feudális viszonyok meg kimerülnek abban, hogy harcba indulunk, ha hívnak? Hiányzik a vallás, a politika, de bárminemű szenvedély is ami egy karaktert meghatározhatna, igazán még bosszúálló hőssel sem találkozunk, testiség pedig nyomokban sem fedezhető fel (Peter Jackson hobbitjaitól most tekintsünk el). E téren is áll a párhuzam a Star Warsszal, de akár a Szomszédokkal is.

Ami a vizualitást illeti, részemről az a jó látvány, ami egyrészt stílusos – ennek a Gyűrűk Ura eleget tett -, másrészt nem mondom meg, hogy számítógéppel készült. Utóbbinak csak hellyel-közzel tett eleget, mindenesetre nem folyt úgy ki a szemem, mint e sorozat vagy a Hobbit nézése közben. Ennek oka a sokszor túlszaturált képen túl a kevés épített díszlet, megint csak szemben a GYűrűk Urával. Ez a sorozat látvány terén az egyen-marvel szintet hozza, tehát valódi stílusa nincs, sőt helyenként az alapvető ízlésnek is híján van, gondoljunk csak a lassítva lovaglós részre.

walaki - 2022. 09. 11. 20:38

@SSY986: nem mindenhol tökéletes a cgi, tény, de azért “a trehányság látszik a vizuális megoldásokon is, a műanyag háttereken, a gyenge minőségű cgi lényeken” egy elég erőteljes túlzás.

Pl. a troll cgi lénnyel semmi baj nem volt (sőt, ugyanazt a shadert használták hozzá, mint a filmeknél), ahogy a farkassal és a végén azzal a kutyaizével se, amivel Arondir küzdött, az mind teljesen korrektül volt megcsinálva. Nem volt darabos a mozgásuk, nem ütött el a megvilágításuk, és az ütközések a helyszín többi részével is mind-mind rendben volt. Még a szőrszálak is jók voltak, amiknek az élethű renderelése különösen nagy kihívás. És ahogy te is írod, az orkok jelmezeivel sem volt semmi baj. Szóval nem tökéletes, persze, de trehánynak nevezni az egészet távol áll az igazságtól.

“néhol gáz, de nagyon( pl: Galadrielek páncélzata amikor valinorba hajóznak,”

Őszintén szólva nem is figyeltem, mert azon morfondíroztam, mekkora sz*pás lehet már végig vigyázállásban hajókázni a nyílt tengeren… :-D

Mindenesetre nekem nem szúrt szemet, hogy baj lenne vele. Most visszanéztem direkt, és még mindig nem gondolom, hogy túl nagy gáz lenne a páncélokkal. Sőt, pirospont, hogy külön figyeltek a szegecselésre, meg hogy fémvért alá kell egy plusz réteg kitömő textil is.

@Platschu: “Picit suta dramaturgiának gondolom, hogy egy herceg jelvényt lopjon.”

Tény. Ez is egyike azoknak a dolgoknak, ami miatt azt mondtam, hogy olyan lagymatagul van megírva. Nem tetszik, de annyira nem gáz, hogy kaszáljam miatta.

“Azt sem értettem, hogy az orkok minek a felszínen ásatnak ilyen kanálist”

Hát igen. De sebaj, egyelőre még ez is belefér. Ha csak pár ilyesmi lesz benne, akkor én örülök.

bvr - 2022. 09. 11. 23:40

már felmerült (de lehet hogy a kibeszélő előtti kibeszélőben :)) és ide már nem került át), ugyanazt tudom írni amit ott is: googlelel rá lehet az ilyenekre keresni (Halbrand, Adar, meteor man, törpök kincsesládája, törött kard, stb, stb) és fogsz találni róluk (angol) cikkeket amik mindig tök jól összeszedik a lehetséges opciókat és hogy pro kontra melyik mellett mi szól.

Viszont meg kéne már érteni hogy ezek nem sorozatos találgatások, főleg nem pedig spoilerek (hiszen az olyankor lehetne ha te már láttad a sorozat későbbi részeit/végét, és ezt árulnád el azoknak akik még nem látták. nyilván nem erről van szó)
Ezek a _könyveken_ alapuló találgatások, és az ilyenek beírásával amúgy elrontod azok szórakozását akik a könyveket nem ismerik csak szeretnének nézni egy sorozatot.

bvr - 2022. 09. 11. 23:44

Továbbá ide is csak ismételni tudom amit a HotD-hoz korábban írtam, még csak írni sem szükséges, kell egy üres poszt egy könyvborítóval, címnek elég annyi hogy könyves kibeszélő, és akkor ott meg lehet ezeket beszélni.

winnie - 2022. 09. 12. 09:40

bvr: oké.

Vödör - 2022. 09. 12. 19:45

bvr: azt is meg kellene erteni, hogy ebben az esetben, mivel nincs konyves kibeszelo, azok akik a konyvek alapjan nezik a sorozatot nem beszelgethetnek meg annyit sem mint akik spoilerekrol szeretnenek beszelgetni megfelelo jelzessel. Magyarul ezekrol nem lehet itt akkor beszelgetni. Megertettem.

walaki - 2022. 09. 13. 15:36

@Steve McQueer: “A Gyűrűk Urában is szinte mindenki vagy tisztán jó vagy tisztán gonosz”

Csak ismételni tudom magam: mégis mit vártál? Tolkien az egészet erkölcsi tanmesének szánta a kisfia számára.

Pont olyan is, egy tanmese, a jó és gonosz epikus harca, szóval miért kell ezen meglepődni? Ez azért ilyen, mert mindig is ilyennek akarta az író.

Steve McQueer - 2022. 09. 13. 17:50

walaki

Meglepettségről itt szó sincs. Nem vártam semmit, és nagyjából annyit is kaptam. Ez az öncélú (pontosabban tisztán bevételorientált) tartalomgyártás törvényszerű velejárója. Mindenki profitál, csak a néző nem. Aztán van, akinek ez nem tűnik fel. Azzal sincs baj, de én azért legjobb tudásom szerint rámutatok az ihletett mű és a fércmunka közti különbségekre, ha nem baj.

Fishi - 2022. 09. 13. 20:08

Steve McQueer, ha tudsz angolul, javaslom nézz bele a Tolkien Untangled youtube csatorna

How ‘The Rings of Power’ Should Have Been Written (to feel more like Tolkien)

videójába.

Dave – akié a csatorna – elmeséli benne, hogy a sorozat első két évadában mi és hogyan történne, ha ő írta volna, ő lenne a showrunner. (A többi évadról is lesz videó.)

Amúgy mindenkinek javaslom, akit nem zavarnak a könyves spoilerek, pl. mert csalódott a sorozatban.

Kissur - 2022. 09. 15. 18:16

Én nagy Gyűrűk Ura fan vagyok, és a Hobbit nagy csalódás volt számomra, elsősorban látvány, másodsorban a sok törp, és a karakterük miatt, akikkel nem tudtam azonosulni.
3 rész után sikerült elkapnia a sorozatnak, de még döcög. A látvány lehengerlő, és illeszkedik a LOTR-hoz. A CGI viszont sajnos ugyanolyan borzasztó, mint a Hobbitban. Az a farkas a 3.részben, úristen, de borzasztó volt, amikor megérkezett. Utána jobb volt, de az nem jött be.
Galadriel nekem nagy telitalálat. Arondir szála érdekes. Az orkok soha nem voltak még ennyire félelmetesek, és ezért hálás vagyok, hogy ezt a para faktort vissza tudták hozni. Elrond feje nagyon fura, de maga a karakter kedvelhető. A pre-hobbitos szálból Nori kicsit tenyérbe mászó, de az Idegen (aki szerintem Gandalf lesz) érdekessé teszi.
Sajnos pont a 3.rész volt kicsit unalmasabb számomra. De az irány jó. A tempó nem lenne rossz, ha nem tudnánk, hogy a Gyűrűkről kéne szólnia. Ha a hétvégi lelkesedésem kitart, akkor végigtolom az 1.évadot. A Witchernél is a 2.évad elején vesztettem el a lendületet, és maradtam el. Félek itt is ez lesz.

walaki - 2022. 09. 15. 22:43

@McQueer: “Ez az öncélú (pontosabban tisztán bevételorientált) tartalomgyártás törvényszerű velejárója. Mindenki profitál, csak a néző nem.”

Alapból igazat adnék, de a következtetésed helytelen, én például nagyon jól elszórakoztam eddig ezen a sorozaton (miután elvetettem azt a gondolatot, hogy ez egy Tolkien adaptáció lenne).

“rámutatok az ihletett mű és a fércmunka közti különbségekre”

Ez csak akkor állná meg a helyét, ha bizonyítani is tudnád (vagy legalábbis megpróbálnád alátámasztani) az állításaid helyességét. Ha csak úgy odaböfögsz valamit, mindenféle érvelés nélkül, akkor azt letudjuk a te kis saját véleményednek, de ne gondold azt, hogy az egy “rámutatás” lenne vagy mi.

És különben is, ez mihez képest lehetne fércmunka, amikor az eredeti művek jogait eleve nem is tudta megvenni a stúdió, szóval ahhoz nincs is értelme hasonlítani? A saját maga állította szabályokat pedig eleddig nem rúgta fel.

Enzo - 2022. 09. 15. 23:01

1×01 (pótlás)

Jó volt ez a kezdés, na. Mivel első rész, nyilván nagyrészt expozícióval telt (még csak nem is minden szálhoz!), de annak teljesen megfelelt, a narrált bevezetővel együtt. A látvány pedig 10/10, vagy nemtom, 11, egyszerűen vétek lenne nem valami nagy képernyőn nézni.
Egyelőre a három szál egyforma mértékben, de különböző módon érdekes: Galadriel hótrollal harcol és Valinorba hajózást utasít vissza (Morfydd Clark jól játszik és nem mellesleg nagyon csinos), Nori és a többi gyaplábú jelenetei kellően mókásak, és még a fekete tünde is megszokható, habár ott azért inkább az ember nőci vonzza a tekintetet – ismerős is volt valahonnan, egészen pontosan a Counterpartból (Nazanin Boniadi, ott Clare, itt Bronwyn, és amúgy a színésznő 42 éves? durva…).
A vége felé izgalmasan vezették fel a sötétség közeledését, Galadriel utolsó pillanatban kiugrott a fénybe lépés előtt (mi a terv, visszaúszik hazáig??), és egy furcsa cliffhangert is kaptunk, mert hát az még Középföldén is különös, hogy egy emberszerű alak csapódjon be meteoritként, WTF :O

1×02 (pótlás múlt hétfőről)

Nori, Poppi és az idegen óriás kalandjai alapvetően szórakoztatóak, de nem igazán tudom még hová tenni ezt a fura idegent.
Galadriel most alig szerepelt, inkább Elrond és a Khazad-dûmban játszódó szál volt a főszerepben – jó látni a törpök ikonikus helyszínét virágkorában is.
Mondjuk Celebrimbor ahogy bevezette a problémát, azon felröhögtem: “tavaszra kész kéne lenni, oldd meg”, mint valami rossz projektmenedzser :D Arról nem is beszélve, hogy ott áradozik a törpökről, de közben meg nem jutott eszébe, hogy talán az ő gondjára is megoldással szolgálhatnának? Csak mert Elrond vetette fel, hogy odamenjenek…
Ez a “Sigin-tarâg rítusa” tetszett, de várható volt, hogy a tünde úrfi veszíteni fog… viszont ez a rész úgy néz ki arról szólt, hogy mindenkinek megenyhül a szíve: Durin is végül meghallgatta Elrondot, illetve a Halbrand nevű fickó is segített Galadrielnek.
A déli sztoriszálon meglepően ijesztőek lettek Arondir alagutas jelenetei, meg az orkkal harcolós snitteken is csak pislogtam, hogy milyen erős már a kis rohadék, holott a filmekben ilyen ágyútölteléknek voltak kábé beállítva, mint a Star Wars-ban a rohamosztagosok :D

Darabkák:
– Jé tényleg, főcím is van, el is felejtettem. Látványos, de semmi olyan, amit ne láttunk volna már x másik sorozatban.
– Hasznos, hogy amikor egy új helyszínre váltunk, mindig kiírják a nevét.
– Durinnak (meg úgy a törpöknek általában) kifejezetten jól áll a skót akcentus, amit egyébként is imádok :D
– Mivel anno Hugo Weaving személyében nem egy “átlagos arcú” színész játszotta Elrondot, így most se annyira zavar, hogy kevésbé “tündés” az arca. Max a haja lehetne hosszabb.
– Gil-galadnál nekem se jön át a “nagykirály” kisugárzás, se a színész, se az öltözet alapján.
– Theo gyereknek még gondja lesz ezzel a morgultőrrel(vagy mi az?), amit találtak…
– A végén megint cliffhanger, mit néznek Durinék a ládában? És ki találta meg Galadrieléket?

yagami01 - 2022. 09. 20. 03:16

Ja, hogy ez oldalt kinn van… egész idáig a T betűnél (The…) kerestem. :)

winnie - 2022. 09. 20. 08:28

yagami01: NEM! nem volt kint, a kommentedre tettem ki (még nem volt időm a linkekeket megcsinálni hétvégén.)

ÉS

letolom a T-betűre, ha nem gond, hogy mások is észrevegyék.

yagami01 - 2022. 09. 20. 18:19

Jaa értem, oksa, lényeg, hogy már könnyen elérhető.

Hexenritter - 2022. 09. 21. 10:31

@Fishi

Az egyetlen aki jobban Tolkien stílusára írhatta volna meg az maga J.R.R Tolkien, senki más. Ezek az internetes véleményhuszárok és saját kútfőből kitalált történeteik a közelében sincsenek Tolkien írásainak, sőt a legtöbb esetben még ennek a sorozaténak sem pedig azt a lécet nem nehéz megugrani.

Nézőke - 2022. 09. 23. 17:54

..a 4. rész se volt semmi, de ez az 5…
Meg kell hagyni, nagyon értenek az epikus pillanatokhoz, gyakorlatilag Galadriel lett a kedvencem.

Earl - 2022. 09. 24. 00:35

Csak 1 vélemény a sok közül, nem ér sem többet, sem kevesebbet a többinél:
Ez 1 unalmas valami. Értem, hogy 1-2-3 esetében ment a világ- és karakterépítés, de azóta sem ad többet, pedig az ötödik epizóddal már többet kellett volna nyújtania.
Béke! (Örülök, ha másoknak tetszik. Ahogy írtam, ez csak 1 vélemény a sok közül.)
{Én is megnézem a maradék 3 részt, de biztos nem lesz maradandó sorozat nálam semmilyen adathordozón.}

Bankai - 2022. 09. 24. 00:49

Eddig tetszik a sorozat bár néha túl sokat akarnak egyszerre markolni és eléggé kapkodnak. Az 5. rész tetszett talán a legjobban eddig. Viszont azt nem értem hogy Galadriel hogy a fenébe szerezte vissza a páncélját? Még az 1. rész végén azt hiszem levette és egy sima fehér ruhában ugrott a vízbe. Persze ki lehet magyarázni hogy voltak Numenornban még Elf páncélok elvégre mind ugyanúgy néz ki de azért ezt jó lett volna mondani is ha így volt. Ez a sorozat talán legnagyobb hibája hogy a nézőnek kell kisilabizálnia hogy mi miért történik úgy ahogy. A szkript néha nagyon bugyuta módon van megírni. Ott van pl Elrond ahogy próbálja magyarázni Gil-Galadnak és Celebrimbornak, hogy nem mondhatja el, hogy Durinék találtak-e Mithrilt amivel lényegében el is árulta ráadásul Celebrimbornak később meg is mutatja tehát ott is kihagyhattak egy jelenetet amiben Durin megengedi neki hogy átadja Celebrimbornak.

walaki - 2022. 09. 24. 11:38

Azzal a kritikával egyetértek, hogy kicsit odacsaphattak volna a lovak közé, ez az 5. rész egy töltelék volt gyakorlatilag, pedig nincs már olyan sok rész vissza, hogy ez beleférjen.

Ennek ellenére a hangulata az nagyon ott van. Galadriel hajóra lépését tökéletesen eltalálták, nem vitték túlzásba a lassítást, pont annyi volt, ami hihetetlenül dögössé tette Galadrielt. Le is esett a númenóriak álla :-D A piactéri kardozós jelent koreográfiája egyébként állat volt, de sajnos a hangulaton kívül ez sem szolgált mást.

Délföldén sem mozdult előre semmi, és ott sem tudtunk meg többet a kardmarkolatról, mint eddig. Oké, legalább most már a szereplők is tudják, amit mi nézők már tudtunk.

Az előhobbitok is hiába vonulnak, mégsem értek el sehova. Az égbőlpottyant varázslóról sem derült ki semmi, csak megismételték, hogy jószívű, de akaratlanul is árhat, semmi újdonság. Itt legalább kaptunk pár sejtelmes követőt, akikről már most tudni, hogy nem fognak túl nagy vizet kavarni.

A szálak egyébként nagyon hangulatosak, továbbra is jók a karakterek, szép a világ. Tényleg az az egyetlen bajom vele, hogy semmivel sem mozdult előrébb a történet, és a szereplők jellemét sem bővítették semmivel, a hangulaton kívül tök üres volt a rész.

Hexenritter - 2022. 09. 24. 18:00

Ahogyan a legutóbbi részt néztem és fejemet fogtam tőle közben rájöttem, hogy ha nem lenne a brand mögötte senki sem nézné mert kb. egy tucat fantasy szintjén mozog az egész. (A látványon persze látszik, hogy sokba került. Azt nem vitatom)

Szerintem én itt befejeztem. Innen már semmi sem hozza vissza számomra ez a sorozatot.

Randal - 2022. 09. 24. 21:01

@Hexenritter: Gyűrűk Uráról beszélünk, a fantasy alapja, lehet ezért tűnik tucatnak.

@walaki: Abban egyetértek, hogy számunkra vagy a mai trendeknek megfelelően lehetne gyorsabb is, de gondolom van mögötte szándékosság ami miatt ennyire lassan építkezik.
A sztorival magával nincs bajom, néhol klisés, igazából csak az ember falu-orkok szál építkezése zavar, mert az lassú vagy inkább ott tűnik ki néhol a párbeszéd mesterkéltsége, de lehet nem nagyon lehet vele mit kezdeni, mert kliséhalmaz az is.

Remélem a 6. rész felpörög, mert kellene neki néha egy kis sebesség.

Platschu - 2022. 09. 25. 01:27

1×05
Nem lett volna egyszerűbb a beteg fát megmutatni a törpnek? Vagy legalább vittek volna egy fertőzött levelet az apjának, hogy a törpök lássák mennyire komoly a tündék aggodalma. Imádom ezt az oda-vissza baráti civódást Elrond és Durin között, mert Legolasékra emlékeztet.

Galadriel továbbra sem szimpatikus. A színésznő olyan modorosan és lenézően alakítja. Bár itt legalább volt egy halvány reménysugár a bátyáról szóló beszélgetésnél, hogy képes lenne más érzelmeket is felmutatni. A kardvívásban lehet kiváló, de a diplomáciában elég zavaros a sok évszázados tapasztalatai ellenére is. Még mindig nehezen hiszem el, hogy át akarta úszni az óceánt. Klassz volt páncélban látni, de azt ki és mikor csinálta neki? Itt jegyezném meg, hogy minden jelmez és kellék meseszép.

Noriék szálán nem tetszett a farkasok megvalósítása, mert olyan kis bénácska volt. Viszont szimpatikus lépés volt, hogy a többiek bevárták őket némi zsörtölődés ellenére is.

Az új társuk kapcsán lehet sejteni, hogy kicsoda? Gandalf lenne? S kik azok a kissé emós, vámpírszerű lények, akik keresik a nyomait?

Az őrszemes szálon végre megmutatta a srác a kardmarkolatot, bár azt még mindig nem árulta el nekik, hogy képes átalakulni egy nagyobb fegyverré. Az is olyan furcsán jött ki, hogy a tündék elvileg 200 éven át karban tartott őrtornyában ilyen elfeledett, indákkal benőtt szobor lesz látható.

A sorozat határozottan alakul. Itt legalább tényleg kapunk 60 perces részeket.

Hexenritter - 2022. 09. 25. 07:54

@Randal

Köszönöm, ezzel én is tisztában vagyok, nincs szükségem kioktatásra.

Viszont ez csak a nevében Gyűrűk Ura. Igaz, hogy megvették a jogokat pár dologhoz de láthatóan nem tudtak mit kezdeni vele. A karakterek, történet még közepesnek sem alig mondhatók. Közelében nincsenek az alapanyagnak.

A tucat fantasy egyik ismérve, hogy megpróbálnak az új Gyűrűk Ura lenni de semmi sincs bennük ami azt azzá tette ami. Szomorú, hogy pont ezzel névvel kell ugyanezt látnom most.

winnie - 2022. 09. 25. 10:20

” ez csak a nevében Gyűrűk Ura”

ezt szerintem érdemes elengedni, mert ez így túlságosan semmitmondó – senki nem fogja tudni, hogy jancsinak higgyen, aki ezt mondja, vagy pistinek, aki azt mondja, hogy totál gyűrűk ura. az ilyesmi csak egy ravasznak gondolt lufi/panaltaposása a sorozatnak, ahelyett, hogy az ember értelmes kritikát fogalmaznak meg. hacsak nem olyan arrogáns az ember, hogy azt hiszi, hogy ő dönti el, hogy mi nevében valami, és mi nem, akkor fel kéne ismernie, hogy a világ minden egyes adaptációjára igaz, hogy van, aki azt mondja, hogy csak nevében, és van, aki azt mondja, hogy nem csak a nevében. sokkal több infót hordoz az, hogy valakinek tetszik-e vagy nem.

(ez nem személyeskedés, vagy ilyesmi, csak most nagyon látszik a sok lufizás a rajongói sorozatok esetében, ld. a héten a “az andor csak nevében star wars” meg a “house of dragons csak nevében trónok harca” kommentekkel – amikre rendre ott vannak a “nem is!” kommentek, ergó totál parttalan az egész, mégis van, aki erőlteti. egy ideig érhettek valamit az ilyenek, de ma már nincs jelentéstartalma. ergó leírni is felesleges. a több tartalommal bíró véleményekre kéne szerintem koncentrálni.)

winnie - 2022. 09. 25. 11:05

(nyilván a vélemény teljesen valid, ha valaki úgy érzi azt, hogy számára pont az az esszencia nem jön át, ami egy franchise-t azzá a franchise-szá tesz (mert van, akinek ez a LOTR, másnak meg az), a jelentéstartalmát akkor veszti mindez ez, ha gumicsonttá válik vagy érvvé bármi más kapcsán. nem lehet monopóliumot támasztani ilyesmire.)

Randal - 2022. 09. 25. 11:16

@Hexenritter: Egyáltalán nem kioktatásnak szántam.
Mivel itt többen is említették a jogok körüli hercehurcát illetve azt, hogy valami szerepelhet, valami nem, az már részben korlátozza, hogy mit emelhetnek be a sorozatba és milyen formában.

Ha azt nézzük, a GYU is egy “tucat” fantasy, vagyis A fantasy, jól megvalósítva.
A sorozat meg kb. hasonlóan néz ki, igaz a dinamikája más, lehetne gyorsabb, viszont ha nem részenként nézem, hanem egyben, akkor viszont teljesen korrektül, szépen lassan épül fel.

Nagy vonalakban úgyis tudjuk, hogy hova fog kifutni a sorozat, a kérdés az odavezető út illetve az, hogy a sorozatkészítők mit és hogyan valósítanak meg.

Igazából nekem túl nagy elvárásaim nincsenek vele szemben, a kritikám a néhol bárgyúnak tűnő vagy klisés szöveg meg a tempó, de ezekhez hozzá tudok szokni.

@Platschu: Az őrszemes résznél valóban furcsán hathat, hogy ott van az a dolog, viszont Arondir említi, hogy ezt a szimbólumot már látta és akkor fedi fel.

Sigismundus - 2022. 09. 25. 18:12

1×05

Kedvelem továbbra is.

Csak olyan dolgon akadok fenn, mint a numenori geográfia. Van valami varázsszél ott abban a szűk fjordszerűségben, ahol a főváros és a kikötő van? Mert már behajózáskor is tökéletes szelük volt, és most kihajózáskor is pont megfelelő irányba fújta a vitorlákat…

razs - 2022. 09. 26. 17:04

Az 5. részben, amikor az ismeretlen varázsló magához fagyasztotta a kiscsaj kezét, majd utána az erő hatására hátra zuhantak és eltávolodtak egymástól, akkor először azt hittem, hogy a fagyott kézfeje letört a helyéről, mint ahogy a való életben a fagyási sérülteknél is könnyebben előfordul. Kicsit furcsán is néztem, hogy ez nem egy 18+ sorozat, de aztán a következő kameraváltás után szerencsére nem egy csonk volt ott, hanem látszólag minden szerve a helyén volt. :)

L.C.S. - 2022. 09. 26. 17:38

Sigismundus, arról nem beszélve, hogy korában még befelé hajózva levonták a viztorlákat a viadukt miatt, most meg “addj neki, hadd szóljon!” :D

L.C.S. - 2022. 09. 27. 07:19

Egy masik problem az irassal, szerintem: a numenori reszben nagyon nem világos, hogy mit is akarnak tenni. Párszáz férfit és nőt küldeni, pontosan mit csináljanak?!

Alapítsak újra annak a fickónak a birodalmát, aki azt mondja, hogy nem is király? Akit valahogy kiengedtek a börtönből, hogy a kovacs céhben dolgozzon, miközben korabban ellopta az egyik jelvényüket, meg osszeverekedett a helybeliekkel? Elegge hanyag irasnak tunik…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz