login |

War of The Worlds: kezdett a 3. évad

2022. 09. 08. 21:30 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, Európa is létezik, kritika,

Miközben még mindig várunk a Világok harca magyar premierjére (abban bíztam, hogy a 3. évad már világpremierként érkezik a Disney+-ra ebből az angol-francia Fox International-sorozatból), szépen elindult a 3. évad (valahol), szóval gondoltam, megemlítem. Lehet, hogy nemsokára majd írok az első két szezonról is, mert bár van írásunk az S1-ről, én még nem írtam, és mivel nemrég felhoztam magam, azt kell mondanom, hogy marhára bejött.

Nem, nem fogom hirtelen jobbra-balra ajánlgatni, mert sokan prüszkölnének a földönkívüli inváziós tematikára (és nyilván bé-nek tartanék), de a készítőnek, a Misfits-es Howard Overman-nek tényleg sikerült egy olyan scifit letennie, amit nagyon ízlésemre szabott, abszolút élveztem. Igen, helyenként elég komor volt, és ha létezik olyan sorozat, ami nem kíméli a szereplőit (sokra mondjuk érdemtelenül), akkor ez az volt. A második szezon elég kiszámíthatatlan lett, legalábbis sosem hittem volna, hogy oda lyukadunk ki, ahova kilyukadtunk a végére…, hogy aztán elvarrjanak mindent, és mindössze egy rutinszerűen betoldott utolsó snitt utalhatott arra, hogy talán lehet folytatás.

Nos, lett folytatás, és a nagy kérdés az volt, hogy miképp lehet egy új szezont összehozni ennek a történetnek. Az előzetesek elég furák voltak, és úgy kaptunk egy kvázi rebootot, hogy az valódi folytatás lett. Ami továbbra is komor, továbbra is kíméletlen (uhh – arról nem is beszélve, hogy milyen aljas dolgot művel az egyik karakter), és ezúttal a szokott évadeleji alapozást nagyon érdekessé tette az, hogy szinte minden karaktert más közegben látunk, mint eddig.

Nyilván elégedett vagyok a starttal, de persze mindent az új irány fog eldönteni, a tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Csak engem lepett meg, hogy a 2. évad végére időutazós lett a sztori? Az időutazásnál már csak az ilyen meglepetéseket szeretem jobban, és az is, amikor valaki időutazva másokat is magával ránt. Na, mindegy, erre majd lehet, hogy kitérek egy 2. évados írásban, most inkább arról legyen szó, hogy a 3×01-ben mi volt.

Ahogy az S2 fináléjában láttuk, hiába ölte meg Bill Emily-t (búcsúzunk a nagyobb dolgokra hivatott Daisy Edgar Jones-tól) és “törlődött” minden, illetve, ugye nem történt meg az attak, Zoe elkezdett hallucinálni, és a jelek szerint pár ezren még követték, az Invázió túlélői. Infó híján azonban nem nagyon tudják összerakni ezeket a képeket, hiszen Bill börtönben van és nem beszél. A kérdőjelekbe az piszkít be eléggé, hogy ezek a hallucinációk nem egy embert megőrjítenek, szegény Sophie is intézetbe, majd egy kamion elé került…

A többi visszatérő már egy fokkal szerencsésebb volt, Kariem találkozott is Zoe-vel, a családból pedig Tom-ot láthattunk, akit lecsapoltak elég csúnyán (újabb földönkívüli vezért kaptunk, vagy ő szerepelt korábban is – azt hittem, Adina a főnök), Catherine most kevésbé zilált, és arról számolt be a NATO-nak, hogy felfedeztek egy fekete lyukat (kell az!), amit egy arra járó űrhajós párossal (Lizzie Borcheré!) fel is “térképeznek” – talán ez az a szál, ami kevésbé lesz a stílusom, és mivel még nem láttam a 3×02-t, így nem tudom, hogy a vége snittel most mi van.

Az biztosnak tűnik, hogy valami készül, csak fognak jönni a földönkívüliek, ha ez a cím, de ezt a többiek is csak találgatják, mert Zoe (aki MI5-ös?) beszélt Bill-lel, aki meg neki elmondta az őrültségeit (azaz az igazat), így páran már tudnak arról, hogy sor került az invázióra egyben a sok világ közül, és semmi biztosíték nincs arra, hogy a fenyegetés örökre eltűnt.

Ahogy írtam, tetszett a kezdés, főleg a visszatérő karakterek miatt (sok újat nem is kaptunk, ugye?, az űrhajósokon kívül talán csak Bill tanítványát, meg pár idegent), akiket tényleg izgalmas volt ismét látni, ahogy kezdenek ráeszmélni a dolgokra – kíváncsi vagyok, hogy Catherine hogy csapódik melléjük. Az továbbra is bejön, hogy jól zongorázik a maga, akció-scifis módján a War of The Worlds az érzelmi húrokon is, és ahogy írtam, itt tényleg nem érdemes megszokni egy karaktert sem.

16 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2022. 09. 09. 08:08

Régóta szeretném már ezt elkezdeni. Ha felkerülne Disney+-ra, akkor már kifogást sem nagyon tudnék találni arra, hogy miért nem nézem.

Remélem hamarosan megtörténik.

Mogyi19 - 2022. 09. 09. 18:39

@Scat
14-től az első két évad fent lesz

Elar - 2022. 09. 09. 20:46

Egyébként szerintem a nagyon jó a fordítás ami fent van ahol fent kell lennie :)
Nekem kifejezetten tetszik a sorozat.
Nagyon el van találva a zene is.
Felüdülés az amerikai cuccok között. Van különbség

winnie - 2022. 09. 10. 07:56

a zene nagy kedvencem.

meg aki akar, az ivós játékot is játszhat. amikor a szereplők azt mondják, hogy “i don’t know”, az egy idő után kezd komikus méreteket ölteni.

(igen, jól időzítettem, tegnap bejelentették, hogy jön az első két évad (szinkronnal és felirattal), és ez azt jelenti, hogy a 3. évad majd teljes évados premier lesz.

sledge - 2022. 09. 10. 21:44

Kilóra megvett a 3. évad első része is.

SPOILER:

Jók a karakterek, nem tudható, merre fognak elindulni, hiszen most akár a párhuzamos univerzumos történés is játszhat az időutazós mellett. A feszültség rendesen jelen volt az első részben és úgy tűnik, nem csapták össze a történetet és a reboot szervesen kapcsolódik a korábbiakhoz, ez pedig komoly bravúr.

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

laci - 2022. 09. 16. 20:10

tudtok ehhez normális angol feliratot ahol a francia szövegek is le vannak forditva?

winnie - 2022. 09. 17. 06:39

amerikában 09.13-án volt meg a premier, és abból is vannak verziók, ott biztosan feliratos a francia.

remi - 2022. 09. 17. 13:40

Addic7ed-en van már normálisnak mondható angol sub, de egyelőre csak a 301-hez, a többi majd később.
Vagy ha megvárod amíg a mostani “internal” verziók helyébe kijönnek a “rendes” verziók, azokban vagy nem lesznek francia részek vagy lesz mellette “forced” angol sub.

winnie - 2022. 09. 19. 15:38

igazából aki türelmes, az megvárja a magyar premiert, amire még az amerikai finálé előtt sor kerül.

addig meg a heti egy angol rész marad (és az érkező angol sub) a franciák heti két résszel jövő héten már fináléznak. de egyébként, ha az első részen átrágja magát valaki, akkor a másodikban már nincs sok francia (csak 2. évados flashback), és ha maradnak angliában, akkor talán nem is lesz, de persze adja magát a sztori, hogy a felfedezés újabb francia szálat hozzon be.

Kopasz - 2022. 09. 21. 18:27

Winnie, pontos dátumot tudsz esetleg, mikor jön szinkronosan?

Scat - 2022. 09. 25. 23:12

A Disney+-nak hála a héten végeztem az első két évaddal. Mivel ott nincs fent a harmadik, ezért azt még nem kezdtem el, de a kritikát elolvastam.

Egyelőre csak ahhoz akarok hozzászólni, hogy annak, hogy Daisy Edgar Jones távozik, örülök. Színésznőnek nem rossz, de a karaktere annyira idegesítően ostoba volt a kezdetektől, hogy végtelenül irritált.
“Ezt akarom, azt akarom, most ő a jófej, most a másik”, mint egy nyomi hülyegyerek.

Az lenne a hab a tortán, ha Sacha is távozna. Őt is jól játssza a színészsrác, meg tényleg jól átadta egy pillantással is, hogy milyen tenyérbemászó kis nyomorék, de ha lenne szavazás, hogy ki az egyik legutáltabb karakter akit sorozatban láttál, per pillanat ő lenne nálam a nyerő.

Az meg érthetetlen számomra, hogy mindenki tudta az első két évadban, hogy egy pszichopata, valamiért mégsem nyírta ki senki, helyette ő öldöste a szereplőket. Komolyan, ez milyen égbekiáltó ostobaság már? Á, remélem az időutazás miatt változnak a karakterek is.

winnie - 2022. 09. 26. 07:23

Kopasz: eléggé wtf, de most az az infó, hogy mégsem lesz szinkronnal, pedig elkészült. lehet, hogy úgy döntöttek, hogy a folytatáshoz nem akarnak, és ezért a korábbiakat sem adják ki??

ez nem az első ilyen, legalább 8 olyan címről tudunk, amikhez elkezdődött a szinkron gyártása, de x rész után leálltak. gőzöm sincs az okokról, és simán lehet, hogy jönni fog a war of the worlds-szinkron is, ha már elkészült, de gőzöm sincs, hogy mit terveznek, és hogy mi miért történt.

winnie - 2022. 09. 26. 07:27

” mindenki tudta az első két évadban, hogy egy pszichopata”

ez nem igaz, hogy mindenki tudta. sőt.

” mégsem nyírta ki senki,”

amellett, hogy az, hogy valaki pszichopata, még nem jelenti azt, hogy gyilkos (most passzolok, de hány embert ölt meg? és ezekről tudott bárki is? az elsőről igen, de azt még “meg is lehet érteni”, utána mi volt? régen volt.), a fő dolog, hogy azért nem nyírja ki senki, amiért az emberek 99,99%-a nem nyír ki senkit. mert emberek. mert nem gyilkolnak. a társadalmuk nagy része még a gyilkosokat sem öli meg. az lenne csak a wtf, ha bárki gyilkossághoz folyamodna. nyilván, akinek nyomós oka lehet megtenné, és itt is volt, aki megtette volna, ha van elég infója, de akkor sem ez az első ösztönös választási lehetősége. (nekem ez a legrégebbi fotelrambós “kritikám”, szerintem már a blog legelején is kommenteltem, hogy például a 24 nézése közben sokan kemények, hogy “én megöltem volna”, pedig ez nem így működik.)

Scat - 2022. 09. 26. 10:48

Ez oké, winnie, de a sorozat világában más a társadalmi helyzet. Egy kvázi világvége után már másként működik az erkölcs. Ha hullahegyek(!) vannak az utcán, akkor működjön már másképp az ösztön.

De igaz, az első évadban még nem találkozott a londoni bandával, vagyis ők nem is ismerték, ez jogos.

Egyébként hogyne tudtak volna róla. Mikor kinyírta Ash-t (akivel nagyon megérthető módon közölte, hogy így jártál, haver), igaz, 1-2 rész múlva, de megtudta mindenki. És erre mit tettek a karakterek? Hagyták, hogy kövesse őket! Hát abból biztos nem lehet baj, eddig is milyen rendes gyerek volt…

winnie - 2022. 09. 26. 11:05

Scat: pontosan látjuk, még a posztapok sorozatok zömében is mutatják, hogy az ember ember marad. nem mindenki, de aki ember-emberek társaságában van, az ember-ember marad – max kialakul egy hierarchia vagy ttársadalmi berendezkedés, ahol kényszerből egyesek katonává válnak. (nyilván, ahogy nem posztapok is vannak erkölcs nélküli csoportok, úgy itt is akadhatnak, de itt főleg nem arról van szó, hogy emberek emberek ellen vannak, hanem alienek ellen, semmi sem utal arra, hogy annyira elvadult volna a társdalom, meg ha meg is tette, akkor is a szereplők nem a nagytársadalom részei, hanem mikroközösséget alkotnak, ahol teljesen megszokott normák vannak.)

a legegyszerűbb példa a walking dead, ahol előjött ugyanez a kérdés, majd a kommentelői rácsodálkozás, hogy a legtöbb karakter sosem ölne embert, és nem is ölt a sorozatban. van, aki megtette, de a nagytöbbség nem. más a helyzet, ha az ember személyesen érintett (család, pl., akkor mérlegel – ld. sarah itt is fenyegetőzött, még billt is fenyegette), de itt a szereplők zöme nem olyan karakter, aki ilyesmit tett volna. akiket ismertünk, nem olyan. lehet, hogy valamelyik random “lázadó” ilyen lenne, de őket nem ismertük.

ilyenkor tipikus választás más sorozatokban is a száműzetés, vagy a fogság (ld. az embereket valóban ölő rick még negant sem öli meg. sőt, senki sem öli meg, csak egy ember akarja, aki személyesen érintett).

nyilván lehet azt képzelni, hogy mindenkiből gyilkos lesz, ha összeomlik a világ, de pl. a twd-ben (nem hivatkozási alap, csak kéznél lévő példa) az emberek zöme még zombit sem ölt soha, csak túlél, répát öntöz. az a logikus, hogy még egy idegen lénytámadás esetén sem lesznek harcosok az átlagemberekből. általában.

“Hát abból biztos nem lehet baj, eddig is milyen rendes gyerek volt…”

nem arról van szó, hogy gyilkos volt, nem kedvtelésből ölt vagy ilyesmi, hanem ösztön, túlélés, cél érdekében, akármi. nem “hagyták”, hogy kövesse, hanem max követte őket, de ők is tudták, hogy nem kell félni tőle. nyilván, ha elkezdte volna módszeresen öldösni a népet, akkor más a helyzet, de ilyesmiről szó sem volt. amiket tett, azok a fejében indokoltak voltak (düh, kényszer), de mivel ő a pszichopata, és nem a többiek, ezért teljesen reális, hogy így viselkednek az emberek.

Scat - 2022. 09. 26. 12:23

Winnie, nem fárasztó, hogy mindig mindenkit próbálsz megérteni? :)

Vannak ember-ember társadalmak, amelyekben az új helyzet, kevésbé simogató hozzáállást szül, például a Walking Deadben is voltak olyan csoportok, ahol aki veszélyes volt, azt meg is ölték. Értem én, hogy nem mindenki ilyen vagy olyan, de mindegyikre volt példa, ebben a sorozatban is lehetett volna helyes döntést hozni. Mert az őrültnek, veszélyesnek, nem megértés és pátyolgatás jár, hanem büntetés. Szerintem egy apokalipszis után az emberek számára ez lenne a logikus, nem a répa öntözése. Persze lehet az utóbbit is képzelni.

Többször is bebizonyosodott, hogy Sacha nem normális, még a saját anyja is tudja, mégsem tesz senki semmit.

Plusz hiába cél érdekében ölt, ettől még ki kellene iktatni. Ha engem kirabolnak, nem érdekel, hogy az éhenhalás szélén volt a rabló. Rabolt, tehát meg kell büntetni.
Itt meg csak úgy öli az embereket, de próbáljuk megérteni? Nehogy már!
Ezt egy átlagember is beláthatja, nem kell hozzá pszichopatának lenni.

És de, hagyták, hogy kövesse őket, az anyja konkrétan kimondja, hogy ne is keressék meg, úgyis utánuk jön.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz