login |

The Capture: kezdett a 2. évad

2022. 09. 09. 15:50 - Írta: gromit

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Someone’s obviously fucking with the footage. You know exactly who we need to call, and it ain’t Ghostbusters

Három év után végre itt a BBC átívelő szálas thrillerének folytatása, ami a modern technológia vívmányait és visszásságát pedzegeti a minket körülvevő világban, különös tekintettel a deepfake alkalmazhatóságára. A hosszú kihagyás után jól jön a rész eleji bővebb összefoglaló az előzményekről – nagyszerű emlékeztető annak, aki akkor látta, de újonc nézőknek is megfelelő hátteret ad a belépéshez. Érdemes!

A téma eleve érdekes és elgondolkodtató,  és maga a nyitány is nagyon erős lett. Az első évadra jellemző, elsősorban a rendőrségen (és egyéb bűnüldöző szerveken) belüli politikai játszmák után a sorozat szintet ugrik, igazi politikai thrillerré válik, jóval nagyobb téttel.

A kezdő jelenet teljesen megvett, ahogy végignézünk egy gyilkosságot az áldozat és az általa működtetett biztonsági kamerák szemével követve. Látjuk az esetet, de hiába a kamera tiszta és éles képe, az elkövető személyén csak a szemünket meresztjük és a fejünket vakarjuk, ahogy a helyszínelők is.

Nagyjából ott folytatjuk, ahol abbahagytuk (a kiírás szerint 6 hónap telt el). Rachel Carey (Holliday Grainger) elfogadta a felkínált előléptetést a terrorista-elhárításhoz (SO15), avagy a “korrekciósokhoz”. Látszólag nem bíznak meg benne, ahogy ő se nagyon bízik meg bennük. Igazából kapóra jöhet neki, hogy régi kollégái a segítségét kérik a rejtélyes gyilkossággal és az ottani furcsa felvételekkel kapcsolatban – hátha végre a tűz közelébe kerülhet.

Eközben egy miniszter és egy titkos bizottság épp szakértői elemzést készül adni egy kínai cég arcfelismerő rendszeréről, amit a brit kormány mindenféle állami felhasználásra tervez beszerezni. A cég és a szoftver több szempontból is aggályokat vet fel – és ez még csak a kezdet.

Jó hír, hogy minden fontos szereplő visszatért, kivéve a katonát, aki az előző évadban a véleményeket eléggé megosztotta (karakter és színész szintjén is, amúgy egy említésben itt is előkerül). A miniszter Isaac Turner (Paapa Essidiu) jobb központi karakter az új ügyhöz, mint a katona volt, már most jobban érdekel mi van / lesz vele. Politikus létére egész emberi, a családi reggeli és interjú jópofa volt (de hát a lámpák!), és a bizottságban és asszisztenseivel is őszinte politikusnak tűnt.

Az epizód végi fordulatnak voltak ugyan előjelei, de így is ütős lett. Jöhet a következő! (Heti két részes tempóval már mindjárt vége is az amúgy is angolosan rövid évadnak, de a nyitányról akartam írni, úgyhogy direkt nem néztem még tovább, nehogy befolyásoljon. De majd most :) )

7 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2022. 09. 09. 16:02

Teljesen egyetértek az írással. Sokkal nagyobb figyelmet kéne kapnia ennek a sorozatnak.
Éreztem, hogy van még ebben a sorozatban, de ezzel a történettel szerencsére jó irányba indultak el, úgyhogy be is szippantott. És szerintem még ennél is tud többet, de egyelőre ez jó következő lépcsőfok.
Az 55+ perces sorozatrészek nem a barátaim, így lassan haladok vele, pedig nézném. De hát időhiány. :(

Dohi - 2022. 09. 09. 16:57

anno kihagytam a kem es katona kulcsszavak miatt, de par hete megis megneztem az 1×01-et es meglepoen jo volt. aztan a 2. resszel es az antipatikus foszereplovel mar el is veszitett. ha ez rakapcsol a politikai dologra, akkor meg ha evados antologia jellegu is, inkabb kihagyom.

kulup - 2022. 09. 09. 17:26

Eddig jó a 2. évad is. Ami kicsit furcsa, hogy teljesen átveszik az irányítást az összes megfigyelő rendszerük fölött de nem nagyon izgulnak miatta.

gromit - 2022. 09. 09. 18:12

Eredetileg még egy idézetet akartam beleírni, aztán gondoltam, hátha spoileres lehet, jöjjön inkább csak a “tovább” mögött, de aztán nem nagyon lett volna más a “tovább” mögött :D

szóval csak így kommentben, a rész kb felénél:
“Sometimes it seems to me as if there are… two Isaac Turners”

Mondjuk politikuséknál előfordul, hogy egy “which Isaac Turner should I believe?” teljesen mindennapos felvetés, de én itt már felkaptam a fejem.

Meg azt mondja a kínai cég embere, hogy ha mi bele akarnánk szólni, nem holmi bulvársztorival hozakodnánk elő.

Ja, egyébként a miniszter lazán odaadta neki a telefonját és nem is kérte vissza :o

gromit - 2022. 09. 09. 18:19

A BBC 55-58 perces részeivel én nagyon jól elvagyok, ha jól meg van csinálva, akkor nem is szoktam hosszúnak érezni.

Európai sorozatnál szokott tudni ez előfordulni, a ZDF-en különösen, amikor érzem, h csak szét akarják húzni, h meglegyen a 60 perc, de már unom, hiába jó a koncepció (már ahol jó a koncepció és nézni akarom :) )

(De elismerem, időhiány is tényleg beleszólhat nálam is. Vagy valamire azért nincs időm megnézni, mert tudom, hogy utána még írni is kéne/akarnék róla :) pl a Sherwood utsó része is ezért várja a sorát már egy ideje)

Glock - 2022. 09. 13. 20:00

ha jo a content, semmi baj a hosszu, 55-60 perces részekkel :)

A második évad sztem szintet lépett, közepén tartok és baromi iramot diktál és olyan váratlan húzások sora – és nem csak cliffhangerek – hogy az ember csak kapkodja a fejét és jóízűen csettint egyet, hogy már megint: ez így hogy? :)

A komplett irányítás átvételt talán kicsit túltolták, hogy ennyire észrevétlenül minden elektronikus eszköz felett át tudják venni a hatalmat, de lehet, hogy ez már valóban létező technika. Mármint maga deep fake természetse az, de ilyen komplett csomagban tudjanak operálni (GPS, rendőrségi titkosított csatornák, privát CCTV hálózatok stb) picit soknak tűnik, de rendkívül szórakoztató – na meg persze baromi aggasztó, hogy mikor fogunk ezzel a mi álteünkben először találkozni, milyen kihatásai lesznek, a bizalom mennyire fog megrendülni médiában, politikában, mikor a ‘ne higgy a szemednek’ a mindennapok része lesz.

kulup - 2022. 09. 14. 21:37

A teljesen deepfake interjú azért elég erős volt és túl sok volt már a csavar a végére de én ennek ellenére jól szórakoztam. Jöhet a következő évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz