login |

Tales Of The Walking Dead – 1×05: Davon

2022. 09. 11. 21:24 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Megérkezett, amire mind vártunk? Szépen lépeget felfele a Tales Of The Walking Dead minőség terén, legalábbis egyre magasabb pontszámokat kap tőlünk. A 3/10-es pilot után szépen araszoltunk felfelé, a múlt héten már közepesnél erősebb szintre is jutottunk (az megmaradt az Alpha előzménysztorinak), most pedig egy nem tökéletes, de jóval erősebb részt kaptunk. Olyan 8/10.

Már az 1×02 is próbálkozott újítani, de az igazi különlegesség az 1×05 lett, amiben a The Boys-ból ismert Jessie T. Usher (A-Train) arra kel az erdő közepén, hogy nem emlékszik semmire, üldözik és egy rágni képtelen zombi van hozzábilincselve. Az epizód különlegessége egyértelműen a rejtélyességében rejlik: egyből belecsöppenünk egy olyan szituációba, ahol a feszültség máris a tető fokán, mégsem tudunk még semmit. És a karakterünk sem emlékszik semmire.

A tovább mögött máris spoileresen folytatom.

Kezdem a negatívumokkal: Jessie T. Usher. Nem tudom, mi történt, hiszen A-Trainként remekel, de Davon karakterét valahogy nem sikerült eltalálnia. Lehetősége volt is rá, és nem is mondom, hogy csapnivalóan rossz munkát végzett, ugyanakkor számomra nem tudta igazán eladni azt a kétségbeesett, reményvesztett férfit, akit üldöz egy egész közösség egy olyan tettért, amire nem is emlékszik.

Cserébe a történetvezetéssel remekeltek a készítők – ha jól látom, ugyanaz a rendező és író páros dolgozott ezen, mint az 1×03-on. Az üldözés közben Davon a hozzábilincselt élőhalott által folyamatosan emlékezni kezdett egyre több részletre, amiket mi más, üdítő stílusban felvett flashbackekben láttunk. Megtudtuk, hogy a srácot meglőtték és egy javarészt franciául beszélő településre mentették meg, ahol szerelemre lelt.

Kaptunk romantikusabb, békés jeleneteket is, amiket kellemes tempóban váltottak az üldözősök egészen addig a pontig, amíg meg nem tudtuk, hogy Davont a szerelme testvérének meggyilkolásával vádolják – az ő átalakult, élőhalott verziója volt hozzábilincselve. Így remekül ötvözték az izgalmasabb akciójeleneteket a nyugodtabb, meghittebbekkel, miközben folyamatosan egyre többet fedtek fel a rejtélyből.

Igazából nem egy bonyolult sztorit kaptunk, mivel kevés karaktert mutattak, nem is volt sok választásunk, hamar kitalálhattuk, ki van a bilincsben Davonnal. A kérdés inkább az volt, milyen út vezetett mindehhez és ki az, aki folyton gyerekek tesz el láb alól, amit sajnos egy elég a tipikus, a rosszfiú a tervét két perc alatt ledaráló módon magyaráztak, így derült ki, hogy valójában Amanda fia az, aki kegyelemből végez a gyermekekkel, hogy ne kelljen ebben a szörnyű világban élniük.

Belegondolva, mostanra már többször is előjött ez a gondolat, ami persze abszolút jogos, de talán nem a Dee után ilyen kevés idővel kellett volna bedobni a fő indokként a gyermekek védelmének különös módszerét. A morális oldalát ennek itt már jobban körüljártuk, az tény, emiatt mondjuk nem bánom. Azt viszont igen, ahogy véget ért az epizód: a rosszfiút bedobtuk a zombik közé, majd elsétáltunk onnan egy le nem fordított francia mondattal.

Ami a franciaságot illeti, elsőre furcsálltam, de oké, az teljesen korrekt, hogy azon a területen főként azon a nyelven beszélnek, és meg is kaptuk legtöbbször a fordítást, így nincs igazán baj vele, cserébe a kosztümök és a díszletek valahogy nem passzoltak. Markolót és traktort láttunk, de közben mindenki úgy öltözött a településen, mintha az 1800-as évek végén lennék. A fáklyákkal még úgy is tűnt, mintha boszorkányégetésről lenne szó, ami nyilván badarság, de nem rémlik, hogy megmagyarázták volna a szereléseket. Gondoltam, hogy az 1×02 után ez valami más univerzum lehet, ott is más világba kalauzoltak minket, de passz.

Voltak tehát negatívumai, nem lett tökéletes epizód, de ez már bőven az élvezhető kategória, ami nem lett túl sablonos, esetleg unalmas vagy csak szimplán középszer. Jó irányba megyünk, reméljük, a jövő heti évadzáróval a csúcson köszön le az első évad.

3 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 09. 11. 21:32

ez nekem nagyon bejött. a stílusa, a lényege, a kvázi whodunitsága. szuper volt. nyilván a stílus take it or leave it.

Dohi - 2022. 09. 11. 23:32

la walking dead. valamivel jobb, mint a maradek (kiveve a masodikat), de ez meg mindig vakok kozott a felszemu es erosebb volt az otlet, mint a megvalositas.

viszont szerintem annyira bemeselted magadnak ezt a novekvo pontszamosdit (raadasul az elejet winnie pontozta), hogy mar csakazertis. a finalet meg nem lattam, de kivancsi vagyok, az mitol lesz 10/10. (vicces lenne, ha szerintem lenne az, mikozben a masik 5 epizod osszesen alig er 10-et, bar en nem szoktam pontozni.)

steven - 2022. 09. 12. 21:20

Kívánok!

Ha jól látom itt az 5. rész 7:10 percnél (fényképes jelenetben) Davon egy fehér lapot is fog, amin “PPP” áll. Ugyan az a lap lehet, amit még anno Tara talált Heath után? Érdekes. Bár már lassan minden összekapcsolódik a CRM-mel vagy egy újabb rejtélyes közösséggel. Szerintetek?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz