login |

Tuca & Bertie: vége a 3. évadnak

2022. 09. 12. 21:30 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika,

Tisztán emlékszem, amikor befejezve a BoJack Horsemant ránéztem az akkor már kaszált Tuca & Bertie-re, amire előtte azt hittem, csak az előbb említett sorozat hasonmása, azonban már az első epizód után szembesültem vele, hogy valami egészen mást képvisel a Tuca és Bertie. Azóta az Adult Swim felélesztette (azaz nálunk az HBO Max-on láthatóak az új szezonok), és már a harmadik etapot is elhozta, ami most ért véget. Remélem, a sorozat még nem.

A harmadik évados premierével is brillírozott, és egészen az évadzáróig így éreztem, ami egy kissé idegenné vált önmagához és már inkább furcsálltam, mintsem jót szórakoztam rajta. Ettől függetlenül egy újabb remek szezonon vagyunk túl egy méltatlanul hanyagolt, legalábbis visszhangmentes sorozat esetében.

Folytassuk a tovább mögött spoilerekkel.

Sokszor leírtam már, hogy miért különleges a Tuca és Bertie, ezért az ismétlés elkerülése végett csak egy bekezdést áldoznék rá: végig nagyon szerethető a harsány, pörgős, humoros köntösben mentális problémákkal küzdő madarak története. Imádom, ahogy felrúgja a világának szabályait és vizuális anarchiát csap, nagyon szórakoztató.

Az előző szezon a felélesztés és költözés miatt máshogy volt kezelhető, akkor gondolhattuk azt, hogy az új tulajdonosok mindent beleadnak, hogy lenyűgözzenek, most azonban erre már nincs szükség, ami magyarázatot adhatna minőségbeli csökkenésre. Erre azonban nem volt szükség, a sorozat egyszerűen nem tud gyengülni, mert ha éppen nem a humorával erős, akkor az imádnivaló látványvilágával, aztán még oda is vág rendesen a mentális problémák ábrázolásával.

Többször is beugrott ez a gondolat az évad során. Ott volt például, amikor ellepték a várost a kígyók és felfalták a karaktereket, akiknek egy-egy kígyó testéből kellett életüket folytatni kvázi betegségként kezelve azt, majd érkezett a levélgereblyéző verseny, és mielőtt a sajátos világából eredő humorával megteltünk volna, érkezett Bertie flashback epizódja, ami magyarázatot adott arra, hogy miért is szorong annyit a lány.

Ami mindenképp kiemelendő ebben az évadban, hogy Tuca és Speckle végre több közös jelenetet kapott. Kettejük párosa hatalmas kiaknázatlan terület az impulzív tukánnal és az örök naiv Pettyes – fogalmam sincs, milyen fajba tartozik, ne kérdezzétek. Ráadásul végre érkezett Speckle-centrikus epizód is! Annyira imádnivaló karakter Steven Yeun Speckle-je, végre megkapta a kellő játékidőt, nem egyszerű mellékkarakterként háttérben húzódva dobott be egy-két poént.

Az évadzáró azonban valami nagyon fura irányba ment, ahogy Tuca egyre betegebb lett, ezért Bertie anyját felhívta, hogy az folyamatosan megszégyenítse, ezért kisebb legyen és beférjen Tuca testébe megkeresni a probléma forrását. Őszintén csak lestem, mennyire különleges módon, vizuális kalandozások között tárta elénk ismét a karakterek gondolkodását, lelki problémáit (az szíven ütött, ahogy Tuca rákérdezett, mi lesz, ha nem lehet gyermeke), de közben még ha nem is tolta túl, valahogy idegen volt tőle, egy ponton már inkább vált taszítóvá és logikátlanná, mintsem szerethetővé az, ahogy Tuca megszüli Bertie-t.

Talán itt volt a túltolás határa? Egyenként tényleg minden pontja egyértelműen T&B-s volt, azonban az összkép valahogy már nem fért bele nálam. Pedig minden epizódja, az egész szezon remekül össze volt rakva, nagyon szépen játszanak az érzelmeinkkel az első perctől kezdve és pontosan tudják, mikor kell a madarak mentális problémáit előtérbe hozni. Remélem, az Adult Swim hamar bejelenti a folytatást, igazán egyedi darab a sorozat, amit még nem késő felfedeznie senkinek!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz