login |

Pilot: Little Demon

2022. 09. 13. 15:50 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Elég csábító nevekkel érkezett az Aggódó Szülőknél a biztosítékot nem kicsit kiverő felnőtt animáció az FXX-re (ami azt jelenti, hogy nálunk egyszer majd Disney+-ra jó eséllyel felkerül), ugyanis a Little Demon-t Aubrey Plaza és Lucy és Danny DeVito neve fémjelzi. Kár, hogy nem élőszereplős?

Ahogy azt a cím ezt egyáltalán nem sugallja, a főhősünk az az anyuka, aki 13 évvel ezelőtt megszülte az Antikrisztust, egy lányt, Chrissy-t. Ketten átlagos életet éltek (néhány költözést és az anya részéről nagy védelmezést leszámítva) egészen addig, amíg Chrissy be nem lép serdülőkorába, és az első havibajával meg nem idéz egy fekete lyukat a város felett, ami felkelti az édesapja, az ördög figyelmét is.

Miután Chrissy megismeri az igazságot az életéről, meglátogatja a pokolban az apját, amit védelmező édesanyja nem hagy annyiban, előtörik belőle az az oldala, amit eddig titkolt, s háborúba kezd az ördöggel a lánya kegyeiért. A lány azonban már egyikük iránt sem érdeklődik, hiszen egyikük sem figyelt rá, fontosabbnak tartotta a csatározást. Mindeközben egy Constantine-szerű démonvadász is képbe kerül, aki Chrissy-t szeretné eltenni láb alól.

Ezzel az alappal indul az első epizód, ami azért meglehetősen tömény volt 25 perces voltához. Nem azért, mert ez olyan sok esemény lett volna, hanem azért, ahogy a kezdeti visszafogott stílusból pillanatok alatt vérengzős, ocsmány szörnyes, mindent megmutató, erősen 18+-os darabbá vált, amiben lazán hullottak a testrészek, fröcsögött a vér és durrantak a fegyverek.

Azon gondolkoztam a nézése közben, hogy mihez is lehetne hasonlítani a stílusát. Azt nem mondanám, hogy Mr. Pickles vagy Paradise PD-szerű elszállt, sokszor inkább visszataszító agymenés. Vannak benne furcsaságok (lásd a fenti képet), de sokkal összeszedettebb, célirányosabb megbotránkoztatásokat tartalmaz. Talán Harley Quinn? Az Inside Job már közelít, de azért annyira nem könnyed.

A humora azért attól eltér, bár hasonló beszólásokat kapunk, erőltetettnek sem éreztem és azért többször felnevettem az epizód alatt, még ha nem is voltam igazán jó kedvemben, ami azért sokatmondó. Az animáció pedig elsőre szokatlan volt, azonban abszolút kielégítő a történet elmeséléséhez. Az első bekezdésben lévő saját kérdésemet megválaszolva: nem kár, hiszen az animációs jelleg sokkal szabadabban, könnyebben ábrázolja a szörnyeket, a fröcsögő vért és hasonlókat, élőszereplősen ez feleennyire nem lenne látványos.

Pedig a bátor látvány az egyik erőssége a pilotnak, ez az, amivel a horrorrajongókat megfoghatja, a sztorival pedig a többieket. Az előzetest kihagytam, ezért az epizód nézése közben kaptam észhez, hogy ebben bőven van anyag, egyfelől egy erősebb átívelést is kaphatunk a sátán és az édesanya csatájával, másfelől epizodikus is lehet az Antikrisztus erejének megismerésével és hétköznapi életbe való beilleszkedésével – ehhez mellékszereplő barátot is kaptunk.

Harmadrészt pedig ott van az érzelmi töltet a különcséggel, a sosem ismert édesapával és az édesanyától elidegenedéssel. Persze elég abszurd köntösben kaptuk ezeket, hiszen a sosem ismert édesapa valójában a leggonoszabb lény a világon, mindenesetre ilyen oldalról is megvilágíthatják a szituációt majd az epizódok, és ezt már a pilotban is bemutatták.

Ami pedig még egy plusz, az a szinkronhangok erőssége: először azt gondoltam, DeVito hangja nem igazán sátáni, azonban meglepően passzolt hozzá, talán azért is, mert ez az ördög nem tipikus. Ha pedig az ember tudja, hogy a lányának az IRL lánya adja a hangját, adhat egy extra élvezeti faktort. Aubrey Plazáról pedig lehet azt mondani, hogy nem jó? Itt sem fordult ez elő, abszolút jól átadja a dühös, lányáért végletekig elmenő édesanyát, akinek elég sötét múltja van.

Van benne potenciál, még ha a stílusa miatt elég megosztó darab is lehet. Nálam bejött, erősebb 7/10-es, amit mindenképp folytatok, főleg a sztori és a felfedezhető képességek miatt.

2 hozzászólás Ne habozz!

walaki - 2022. 09. 13. 18:39

Meglepően jó. Devito szinkronhangja tényleg nagyon ül, és sem hittem volna, hogy ennyira passzol majd, de eszméletlen.

A poénjai fegetegesek, bár tény, hogy megosztó lesz, én speciel iszonyat jól szórakoztam azon, ahogy kifigurázza a vallást (ráadásul mind a kereszténységet, mind a sátánizmust egyszerre!).

Aztán ne felejtsük el az utalásokat sem, rengeteg van belőlük, és nagyon nagyon telitalálat mind! Hogy mást ne említsek, az Ördögűzős rész valami fenomenális! (És a fanatikus keresztények tutira ki fognak akadni rajta… Már csak ezért is megérte!)

SPOILER
Apuci hétvégéje a lányával, tipikus kapcsolatépítés: tanuljunk megszállni! Ez mekkora már! Vagy, mi hozná közelebb a lányát az apához, mint egy Running Man-es gyilokvetélkedő? Hahaha!

walaki - 2022. 09. 17. 14:07

És óramű pontossággal be is futott a balhé.

Ultrakonzervatív keresztény anyukák lázonganak miatta… Jaja, azok, akik a South Park ellen is hőzöngtek, és akiket ezért csúnyán ki is figuráztak (Szinte hallom, ahogy most is azt skandálják, “Blame Canada!” :-D :-D :-D)

Érdekesség, valami más is állhat a háttérben. Mivel a sorozat rajongói valszeg intelligensebb és értelmesebb emberek, akik jobban konyítanak a technológiához is, valószínűleg le is lőtték a fanatikuskeresztény oldalt. Mindenesetre annyi biztos, hogy az jelenleg sem elérhető, így megszívták, lőttek a további aláírásgyűjtésnek!

Hát igen, talán haladni kéne a korral, tanulni, tanulni, tanulni, és nem egy ősrégi elavult könyvvel takarózni…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz