login |

Solar Opposites: vége a 3. évadnak

2022. 09. 13. 21:30 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika,

A pilot óta nem írtunk a Vigyázz Ufók! (vagy Napellenzők? vagy Szoláris Ellentétek? Ezt nem tudták a magyarítók sem eldönteni, úgy látszik) Hulu-animációról, aminek már mind a három évadja nézhető itthon (nálunk a Disney+-on), a negyedik pedig már zsebben.

Ahogy a Rick & Morty-t, úgy ezt is jó sokáig várattam, de amint megnéztem az első néhány részt, beleszerettem. Azért is említem az Adult Swim sikersorozatát, mert ugyanaz a Justin Roiland az egyik készítő, aki a Rick & Morty-ért is felelős – sőt, az egyik főszereplő szinkronhangja is, ahogy Rick-é.

Olvastam már a blogon olyan kommenteket, hogy nem ér fel a sorozat az őrült sci-fi animációhoz, azonban azt nem lehet mondani, hogy nem is hasonlít rá. Részemről le se tagadhatja, nem érződik sem visszafogottabbnak, sem felvizezettebbnek vagy unalmasabbnak. Csak másnak, amivel nálam rövid időn belül nagy kedvenccé vált – bocsi R&M-fanok, de sajnos jobban a szívemhez nőtt. Na nem versenyeznie kellene a kettőnek, bőven elférnek egymás mellett!

Mivel nem volt az első részek óta írás, ezért inkább lesz ez az első három évad kritikája, mintsem a legutóbbi szezoné. A tovább mögött ezért spoilermentesen folytatom.

Az alapokat human pilotkritikájában már olvashattátok a négy Földön ragadt űrlényről, amit annyival bővítenék, hogy az alapvetően epizodikus szálak mellett nagyobb hangsúlyt kap néhány átívelés, mint azt elsőre hittük. Egyfelől a Föld terraformálása, új haza kialakítása (vagy az űrhajó megjavítása és elmenekülés) is fontosabbá válik rövid időn belül.

Nem titok, hogy az apró cukiság, a Pupa az, aki egy nap átalakítja az egész bolygót, elpusztítja az eddigi életformákat rajta és Korvóék fajának új élőhelyet alakít ki, ami minden évad végén fenyegetően hat, hiszen a Pupa fejlődik, új képességekre tesz szert. A színe is változik évadról évadra új fázist jelezve, amit a Pupa-szakértőként titulált Terry-nek kéne ismernie – persze egy mukkot nem tud hozzászólni.

Az évad eleje és vége tehát mindig a Pupa fejlődését, a bolygó fenyegetettségének emelkedését teszi középpontba, közben pedig folyamatosan vissza-visszahozza azokat az embereket, amiket az első szezon néhány részében Yumyulack lekicsinyített és a gyerekszobában lévő falba épített kolóniába hajította őket.

Első blikkre nem tűnt ez egy fontos szálnak, azonban hamar a sorozat legemlékezetesebb történetévé vált. A zsugorított emberek eleinte küzdöttek a számukra immáron hatalmas rágcsálókkal, majd a társadalom kiépített egy lakható közeget, hatalmi háborúba és gyilkossági nyomozásba is kezdtek.

Imádom, amikor a számunkra teljesen természetes dolgokat óriásiként ábrázolnak, a Lost Ollie-ban is oda voltam ezért, úgyhogy már önmagában emiatt is kedvezett számomra ezzel a szállal, azonban nem hittem, hogy ennyire ütős szálakat hoznak össze, mint a diktátor felemelkedése, az elvakult, hataloméhes vezető, a rejtélyes eltűnések, barátok kegyetlen hátba döfése, a mini éhezők viadala és még sorolhatnám.

Nagyon bírom a négy űrlényt, de néha sokkal jobban vártam, hogyan folytatódik a falban lévő kolónia kalandja, hiszen az állandó átívelés miatt voltak nagyobb cliffhangerek, plottwistek, amik visszahívtak azonnal a következő epizódra.

Korvo, Yumyulack, Terry és Jesse kalandjai inkább a sci-fi agymenéssel és a humorral ragadtattak el. Azt nem mondom, hogy annyira elborult sci-fi terén, mint a Rick & Morty, hiszen a srácok a Földön ragadva nem tudnak rengeteg másik dimenzióba utazni, más űrlényekkel találkozni vagy hasonló kalandokban részt venni, mint a részeges nagypapa és unokája.

Ettől még szó sincs arról, hogy unalmas lenne a sorozat. Az űrkütyük itt is megvannak, bármire képesek előhúzni a Korvóék valamilyen sugárvetőt, ami persze negatívum is, hiszen nincs sokszor tétje a dolgoknak, de persze nem is kell egy véresen komoly akciót és drámát várni tőlük, mégiscsak egy komédiáról van szó. Vad kalandokban van részünk, még azt se mondhatom, hogy nem ér néha véget egyikük vagy másikuk élete, azonban az epizódok végére többnyire minden jóra fordul – nem véletlen mondom, hogy többnyire, azért a harmadik évados zárás eléggé gamechanger!

Az űrlények közül számomra egyértelműen a mindig más pólót viselő Terry a kedvenc, aki a bulisabb, de a többiek sem elhanyagolhatóak. Korvo a sci-fiért felelős, ő a komolyabb, aki mindig szem előtt tartja a küldetés célját és új eszközöket gyárt, Yumyulack és Jesse pedig a gyerekek, akik közül utóbbi egyértelműen a sorozat szíve, előbbi pedig vagányságával bűvölheti el a nézőket, együtt pedig remek pillanatokat okoznak, amikor kicsit több információt hintenek el arról, miben is tér el az ő fajuk az emberektől.

Bennük pedig ennyi idő alatt bebizonyosodott, hogy bőven van potenciál, rettentően szerethető bagázs, akik remekül szállítják a humort (Korvo minden intró végén valami más szemrehányást tesz az emberekre, nem ajánlott áttekerni!), néhol az érzelgősebb jeleneteket, és ha úgy van, remekül illeszkedik melléjük a mesterséges intelligencia, amit a Tuca & Bertie egyik címszereplőjét szinkronizáló és a The Afterparty nyomozóját játszó Tiffany Haddish kelt életre.

Ami az epizodikusságot illeti, vannak azért olyan kalandok, amikre vissza-vissza utalgatnak, sőt, következményeikkel is, a második évadban például elég sok múltbéli esemény előkerül, ezért nem érdemes összevissza haladni. Az a szezon egyébként is emelte a szintet. Több agymenés, több metahumor, a falban lévő mellékszál is tudott még érdekesebbé válni.

Ó, igen, a metehumor! Amikor a felnőtt animációra azt mondjuk, hogy poénkodik, akkor nemcsak a beszólásokra gondolunk, hanem arra a tömérdek popkulturális utalásra, ami ömlik a nyakunkba minden epizódban, miközben rendszeresen képesek ledönteni a negyedik falat. Az egyik epizódban a Hulu-parkba is eljutunk, ahol vár ránk a rengeteg Hulus referencia.

Nem nagyon találtam még fogást a sorozaton, hiába próbálom kritikus szemmel nézni. Vannak olyan pontjai, amik nem jöhetne be néhányaknak (elszigetelt mellékszál a falban, túl könnyed, sokszor következménymentes és kiszámíthatóság), amik általában nekem sem tetszenek, azonban a Solar Opposites annyira ügyesen zsonglőrködik ezekkel, hogy itt simán pozitívummá változtak ezek.

A második és harmadik évad közt volt egy karácsonyi különkiadás. Most, hogy a harmadik és a negyedik között járunk, nem jöhetne ismét valami extra, hogy ne kelljen annyit várni a Shlorp bolygó űrlényeinek visszatérésére? UPDATE: Jönni fog. Halloween alkalmából.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz