login |

Cobra Kai: az 5. évad – írta Spyblat

2022. 09. 14. 21:30 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem is telt el egy egész év a negyedik szezon óta, ugyanis a szokásos újévi/szilveszteri dátummal ellentétben már szeptemberben kiszórt a Netflix egyik legsikeresebb sorozata 5. évadját. Az előző szezonban elkezdtek érződni tipikus sorozatos, időhúzósnak mondható gyermekbetegségek, melyek ebben az évadban is tetten érhetők, de összességében az ötödik felvonás jobban sikerült, még, ha elő is került néhány erőltetett szál.

Mélyen nem megyek bele, arra ott vannak a korábbi írások a sorozatról, de ajánlott ismerni mindhárom filmet, ha valaki nézné a sorozatot, legalábbis nagyon sok utalást kapunk azokból.

Anno nálam a harmadik évad volt a csúcs, a negyedikben azonban behúzták a kéziféket és kicsit önismétlővé váltak. A most tárgyaltban viszont a tempó valami hihetetlenül egyenetlen volt. Gyakorlatilag az első öt rész alatt majdhogynem egy helyben topogtunk, hogy aztán az évad második felére durván felpörögjenek az események. Itt főleg a korábbi konfliktusok baromi gyors elsimításaira gondolok. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Vegyük például Robby és Miguel esetét. Gyakorlatilag részeken át ölik egymást, aztán Johnny azt mondja, hogy eresszék ki a gőzt egy bunyóval, mert muszáj lesz kibékülniük most, hogy lesz egy közös féltestvérük. Persze a jelenet jól lett megcsinálva, hiszen a második évad végi tragikus baleset okozta sebeket ugyan feloldották, mégis kicsit furcsa, hogy kvázi csettintésre szűnt meg minden ellentét a két fiatal között. Vagy, amikor Eli szólalkozik össze vele, mire Robby felsorolja azokat a genyóságokat, amiket Eli művelt a Cobra Kai oldalán. Onnantól kezdve köztük is működött az egység.

Nem igazán volt átmenet a gyűlölet és a megértő barátság között, ami azért érződött, mégis jó volt látni azokat a pillanatokat, amikor végre egy oldalon láttuk, egységben ezeket a karaktereket. A tojásos felkészítés és a végén a tablet védése a finálé egyik legjobb pillanata volt. Jó volt továbbá látni azt is, hogy hogyan viselkednek egyre érettebben a karakterek. A végső bunyónál, amikor szembesítik Eli-t azzal, hogy gyakorlatilag egy kezdő verte meg, ő lerendezi azzal, hogy ez van, néha veszítünk.

Annak, ellenére, hogy gyakorlatilag minden pozitív karakter közötti ellentét kicsit már bántóan hirtelen lett feloldva, jó volt, hogy végre teljes összefogás történt Silver ellen. Immár mindenki egy emberként állt Daniel mögé. A gyerekek, Johnny, de még a felesége is belátták, hogy komolyabb az ügy annál, semmint annyiban hagyják. Még akkor is szép, ha Daniel kihátrálása a harcból teljesen nyilvánvalóan csak időhúzásra volt jó.

Daniel hirtelen válságossá váló házasságát kicsit indokolatlannak éreztem. Ahogy az is egy kényelmes megoldás volt, hogy a felesége is fusson össze néhány korábbi ellenségével, hogy képet kapjon arról, mit is érezhet Daniel. Az amúgy kifejezetten jó húzás, hogy kiderült, Daniel feleségének unokatestvére a harmadik filmben felbukkant aktuális csaj volt, így első kézből tudta megerősíteni, hogy Silver mekkora egy rohadék.

Silver karaktere addig volt nagyon jó, amíg kiderült, hogy mi a nagy terve azzal, hogy minden utcasarokra Cobra Kai dojót rak. Mármint értem, hogy így akarta világbajnoki tornára küldeni a Cobra Kai-t, de mégis, valahogy teljesen hiteltelen, hogy egy hatvan éves, milliomos csókát ez mozgasson. Ez a része számomra csak nyikorogva működik a történetnek.

Ahogy az sem erős, hogy egy súlyos testi sértésért olyan komoly büntetést kapjon Kreese, hogy szökni akarjon, ne már. Ráadásul nem vagyok otthon ennyire az amerikai jogalkotásban, de egy összevert ember benyög egy nevet minden bizonyíték nélkül és az illetőt leültetik? Oké, Kreese mondja, hogy szar volt az ügyvédje, de akkor is. Mint, ahogy az is elég lehetetlen gondolat, hogy Silver a börtönben kössön ki ennyi pénzzel.

Mike Barnes visszahozása a harmadik részből üde színfolt volt, nem tolták túl a karaktert, tök jó volt látni, hogy a nagy ellenség szerepe után normális életet él. Voltak azonban tök fölöslegesnek érződő szálak is. Miguel apjának keresése csak időhúzásra volt jó (meg, most komolyan meghallotta az utcán, hogy Hectornak szólítanak valakit, és az pont az apja volt?).

Sajnos Kreese-nek sem igazán volt helye már itt. Pedig milyen jó kis sztorija lehetett volna, ha szabadlábon kavarja a szart, vagy ne adj isten marad Silver oldalán. Mindenesetre az, hogy elkerülték a Kreese-sszel való összefogást, plusz pont. Ne járjon már mindenkinek megváltás, legyen akármilyen jól megmagyarázva, miért olyan, amilyen. A végén megszökött, nem tudom, hogy mit tudnának még kezdeni a karakterével.

Kicsit azt éreztem az évad végén, hogy mindenképpen olyan lezárást akarnak kreálni, amelyet gond nélkül tudnak folytatni, de azért kanyarítanak egy gyors megoldást, ha mégsem kapna berendelést a sorozat. Így, viszont egy kis hiányérzetem azért volt, mert elvileg Silvert kivonták a forgalomból, de egy tollvonással vissza lehet hozni még, ha úgy alakul.

Összességében szomorú lennék, ha nem érkezne egy utolsó évad, egy megfelelő lezárással, de jó, hogy most nem kapott akkora cliffhangert a finálé, mint az előző két alkalommal. A Cobra Kai továbbra is tartja magát és minden hibájával együtt megérdemel egy 8/10-et.

18 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2022. 09. 14. 22:19

Nekem a 4. évad jobban tetszett, az 5. évadban a szétszéledés, meg hogy csak silver volt az ellenfél, kreese meg végig süllyesztőben volt, kicsit negatív volt számomra.
De ettől persze még mindig simán néztem volna tovább tegnap éjjel, ha lett volna még rész. :)

kreese - 2022. 09. 14. 22:44

volt benne jó is, de a végén nagyon kisimították a szállakat, ezért már nem maradt töltet a 6. évadhoz.
kreese meg h kavarná a trutyit, úgy h szökött rab?

azért eléggé hihetetlen volt a végén h daniel simán lezúzta silvert. mikor 1 vs 1-ben simán kikapott anno.

az új fő karakterek meg nem elég ütősök. gondolok itt a fekete cobra kai-os csávóra.

rája szereplése meg mindig annyira üde szinfoltja a sorozatnak h öröm látni.

továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy kicsit kiszámítható a sorozat. tudod h ha valami rossznak van beállítva abból kihoznak valami humort. barnes raktáras jeleneténél sütött róla h félreértésről van szó.

kéne egy új főszereplő aki egy fiatal srác és más városból érkezett, majd mint egy új alfa úgy viselkedik. ez még megkavarhatná a szálakat, de ez a silver féle szál már erőltetett volt a végén nagyon.

Futobolond - 2022. 09. 15. 07:27

Amivel lehetne frissiteni a sorozatot, az az lenne, ha a nehyedik rész főszereplőjét és főgonoszát hoznák be.
És nyilván a csaj akár még erzelmi szálakat is kavarhatna.

Mate815 - 2022. 09. 15. 10:01

Óriási volt az évad, többször tapsoltam! Terry Silver még mindig zseniális. Chozen lopta a jeleneteket rendesen! Együtt látni Johnnyt, Chozent és Mike Barnest leírhatatlan élmény volt! Tetszett ahogy visszahozták Jessicát és, hogy kiderült Amanda unokatestvére. Ahogy megmondtam a koreai sensei az OG Cobra Kai sensei unokája lett. Zsenik ezek az írók, hogy mit ki nem hoznak az eredeti 3 film vékonyka lore-jából! Imádtam az évad minden percét. A fiatalok közül idén nekem Tori és Robby voltak a kedvenceim! Alig várom a folytatást és az írók jövőbeli projektjeit. Kathleen Kennedynek lenne mit tanulnia! Így kell visszahozni egy régi franchiset!

Quantumleap - 2022. 09. 15. 10:08

Akármilyen rohadék is volt Kreese, én erkölcstelen és gerinctelen dolognak éreztem, amit Daniel és Johnny csinált vele, ahogy átverték a börtönből kihozás igéretével.
Az tényleg jó kérdés, hogy a hatodik évadban mi vagy ki lehetne a fő negatív konfliktusforrás? Mind Kreese, mind Silver önismétlés lenne.
Hilary Swank behozása csakugyan nem lenne rossz ötlet.

Jack - 2022. 09. 15. 10:09

Azért a világbajnokság önmagában bőven elég töltet a 6. évadhoz.

Mammut - 2022. 09. 15. 10:47

Szépen sorban haladnak, szóval akár még esély is lehet rá, hogy a negyedik filmet is előveszik Swankkel. Bár az is igaz, hogy anno, mikor az első három évadot néztem, már akkor számítottam rá a következő évadokra, de mégsem jött.

Bery - 2022. 09. 15. 14:39

Én kicsit sajnálom, hogy ennyire átment ifjúsági filmbe az egész. Az első két évadban elég erős volt, hogy a lecsúszott, örök vesztes Johnny lett a főhős, és a jófiú Daniel pedig piszkos eszközökkel is védeni próbálta a hírnevét. Ez jó kis görbetükör volt a Karate Kid filmeknek, és nagyon szerethető is volt ez az újfajta megközelítés.

Persze értem, hogy változtatni kellett, valamerre el kellett mozdulni a történettel, de látszik, hogy nagy pénz állt a sorozat mögé, és priorítás lett, hogy minél szélesebb tömegekre lőjenek, így a kissé fanyarabb stílusból előbb családi, majd családi-ifjúsági sorozattá gyurmázták át. Persze még így is nézhető, élvezhető, de azért visszasírom az első két évadot, amikor még igazán karakteres volt a Cobra Kai.

Viszont a Top Gun-os kikacsintásért jár a pacsi, mint ahogy a gyengécske, lassított felvétel szintű csajbunyók után az utolsó rész komolyabb verekedős koreográfiáiért is.

Pityke81 - 2022. 09. 15. 20:09

Alig vártam már a kritikát, hogy SPOILERESEN lelkesedni tudjak itt. :)
Mivel az őstrilógián nőttem fel, így nálam még mindig bejön a nosztalgia, a régi szereplők visszahozása.

Ami a fiatalok szálait illeti, hát, engem kevésbé kötött le. Azt, hogy az ellenségek relatíve hirtelen puszipajtásokká válnak, még meg is értem, hiszen kamaszok.
Szerintem éppen ez az egyik zseniális húzása ennek a sorozatnak: két generációt is le tud ültetni a tévé elé. A szülőket, akik az eredeti filmeket ismerik, és a gyerekeiket, akik középsulisok-egyetemisták.

A karakterek pedig… azért most majdnem mindegyiknél komolyabb változást láthattunk. :)
Daniel végre nem hisztizik be mindenen azonnal, megtanulta elfogadni más véleményét és érveit is. Valóban kicsit hihetetlen, hogy a végén ő győzi le Silvert, ráadásul elég könnyen, de mondjuk azt, hogy Silverből kivett valamennyit az azt megelőző Chozenes párbaj.
Johnnyt még mindig imádom, és nagyon aranyos volt, ahogy a babavárás során iparkodott. Az utolsó részben pedig, amikor Silver házában a vesztes csatából feláll, mert fűti a család reménye, az adrenalin (és a pia) – hát az valami zseniális volt! Különösen a Runnin’ Wilddal együtt! :D
Silver most kicsit egydimenziósabb volt, oké, újra ő a főgonosz. Számomra is furcsa volt, hogy a Cobra Kai világméretűvé dagasztása ennyire motiválja. Bár, említette, hogy ő ezt tekinti a saját örökségének. Egyébként még mindig kiakadok, hogy mennyire magas, milyen hihetetlenül hosszú lábai annak. Durva látvány lehet élőben. :) Egyáltalán nem vagyok szakértő, de ilyen hosszú végtagokkal rendelkező, ennyire magas pasast irtó nehéz lehet megverni.
Kreese esetén a 10. rész elején majdnem megkönnyeztem, hogy meghal. Jól beetettek! :D Ha vár 1-2 napot, kiderül, hogy ártatlanul ül bent, és simán kiengedik. Így most szökevény lett, nem is értem, hogy miért akart kikerülni ilyen áron. Ezek szerint mindent megért neki, hogy az utolsó éveit szabadon töltse… vagy esetleg Johnnytól vagy Silvertől akar valamit?
Mike visszahozása várható volt, és jó fordulat, hogy Danielhez hasonlóan normális élete volt.
Chozen… hát mit is mondhatnék? Ellopta a showt, imádtam, imádtam, imádtam! Egyrészt, a verekedős jeleneteknél elképesztően tökös volt, pl. a 6 sensei ledarálása a 2. részben, de a Silveres harc is nagyon fílinges. Másrészt pedig cuki és bölcs, mint Miyagi volt anno. És rengeteget röhögtem a jelenetein: Ahogy elmagyarázta Danielnek, hogy a sai mire való. Mike rakodómunkásainak leverése után milyen ártatlan képet vágott! Vagy a diszkós tánca…! :D
Az feltűnt mindenkinek, hogy az utolsó részben Daniel három, az eredeti trilógiabeli ellenfele győzködi őt, hogy csapják már le Silvert? :D

Nálam ez 9/10 (részben Chozen miatt). Ha itt vége lenne a sorozatnak, nem lenne hiányérzetem, mert a gyerekek kibékültek, és a felnőttek is jól megvannak.
Ha mindenképpen berendelik a következő évadot, valószínűleg a világverseny lenne a téma, illetve Kreese bosszúja. A női sensei (Kim) nélkül meglennék, mert számomra egysíkú és szimplán idegesítő. Akkor már inkább tényleg jöjjön női karakternek Hilary Swank.

Mom - 2022. 09. 15. 21:25

Eléggé darabos volt főleg az évad eleje. Az a sok különálló szál: Mexico, börtön, rokonlátogatás, csak elvitte a fókuszt. Emiatt pedig nehezen tudott beindulni is. Amikor végre összeállt a csapat, akkor érezhetően javult az évad.

Nekem ami nagyon nem kellett volna az évadba (a fentebb említett külső helyszíneken túl), az a Sam-Miguel vergődés. Persze, kamaszok, fogalmuk sincs, mit akarnak az élettől, de itt nagyon kilógott a lóláb a többi szálhoz képest, ezzel lehúzva az összeképet is valamelyest.

Annak viszont örültem, hogy Kreese és Silver fiatalkorából kaptunk még. Bár az utolsó ilyennél mondta a fiatal Kreese, hogy találkozott Johnnyval, és hogy milyen jó. Azt nem tudom, hogy hány évesen kezdett karatézni, de legyen mondjuk 6-7, és az első filmben volt kb 16 vagy 17, a fiatal Kreese a jelenetben viszont nem 10 évvel volt fiatalabb, mint Kreese az első filmben. Itt éreztem némi csúsztatást, de azért ezen nem volt olyan nehéz továbblépni szerencsére, csak gondoltam, megemlítem.

Quantumleap - 2022. 09. 16. 07:02

Pityke81: Nem derült ki Kreese-ről, hogy ártatlan, mivel Rája nem mert tanúskodni. Amikor Silvert lecsukják, Johnny meg is jegyzi, hogy reméli, hogy Kreese-szel egy cellába kerül. Tehát hivatalosan továbbra is bűnös. Amúgy ha kiderülne, hogy ártatlan, akkor nem számítana a szökése, teljesen semmissé válna. Legalábbis más filmekben és sorozatokban így szokott lenni.

Pityke81 - 2022. 09. 16. 14:24

Quantumleap: Igen, tudom. Bocsi, ha félreérthető voltam. :) Az járt a fejemben, hogy ha pár napig még nyugton marad, akkor talán lett volna sansz arra, hogy tudomást szerez Silver letartóztatásáról.
Az amerikai jogot (sem) ismerem ezen a területen… ha valaki meglóg a börtönből, de ártatlan, akkor nem követett el bűnt azzal, hogy megszökött? :O Szerintem igen, mert megszegte a törvényt – de ahogy említed is, a filmekben/sorozatokban ilyenkor már megy a happy end. :)

Mammut - 2022. 09. 16. 14:27

“mivel Rája nem mert tanúskodni. ”

Szerintem meg mert, a végén mondja a nyomozónak, akivel még a kórházban beszélt, hogy akkor nagy kényszer alatt volt.

David100 - 2022. 09. 16. 22:46

Van egy elmélet, hogy Silver halálos beteg, ezért akar mindenáron örökséget hagyni. Az előző évadban láttuk valamilyen pirulákat szedni, most pedig a kórházban találkozott Johnnyékkal.

Quantumleap - 2022. 09. 17. 09:44

Pityke81: Én sem vagyok annyira otthon a jogrendszerben. De tudtommal az úgy van (legalábbis a fejlett országokban), hogy ha valakit ártatlanul ítélnek el, és később erre fény derül, akkor a büntetése eltörlése mellett anyagi kárpótlást kell neki fizetni, és hogy mennyit, az a leült időtől függ. Nemhogy még őt vonják felelősségre, ha megszökik. Esetleg az lehetne támadható felület, ha mondjuk szökés közben megöl vagy megsebez valakit.

David100: Ha így van, akkor viszont kérdés, hogy mi értelme volt beleírni a szökést, ha úgyis kiengednék. Legalábbis az biztos, hogy ha ezek után azt hoznák ki, hogy a szökésével bűnt követett el (mégha ártatlanul ült is), akkor utána özönlenének a “Más filmekben/sorozatokban nem így szokott lenni!”-kommentek a postokhoz. Bár a sorozat készítőinek jogszakértelme már ott megbukik (ahogy a postban is említve vagyon), hogy Kreese-t csak úgy bemondásra elítélik, DNS-vizsgálat vagy hasonló nélkül. Azért az ügyvédi korrupció szerintem sem terjed ki ekkora határokra.

Pityke81 - 2022. 09. 17. 11:55

David100: Na, egy ilyen fordulat értelmet adhatna egy lehetséges 6. évadnak. :O Tényleg többször előjött a “legacy” szövegelés. És megmagyarázná, hogy – a tökösségen kívül – miért mondta a Chozenes párbajnál, hogy ő nem fél meghalni.

Aldo - 2022. 09. 23. 00:12

Idáig minden évadban jött egy egyre elvetemültebb főgonosz, aki legyőzhetetlennek tűnik, de aztán csak legyőzik a korábbi riválisok segítségével, akik az elmúlt évtizedekben időközben jó útra tértek.

Néha kicsit már nehéz volt követni, hogy akkor most ki kivel, melyik csapatban van, mert szinte mindenki volt már mindegyikben, Samet kivéve.
Az előző évadban láthattuk, hogy Silver élte a milliomosok unalmasnak tűnő életét, aki hátrahagyta az egész Cobra Kai, de Kreese visszarántotta. A mostani évadra kissé egysíkú gonosz lett, még csak meg sem próbálták árnyalni.

Kreese-nek is voltak emberibb pillanatai az előző szezonban a versenyen és most is felvetődött, hogy a filmek és a sorozat első számú főgonoszkaként még számára is van megváltás, erre az évadzáróban ezt szépen lenullázták és hozta a formáját. Bár egy kicsit érdekes volt, hogy a pszichológus dokinő észre sem veszi, hogy nincs meg a kártyája, Kreese pedig szépen, lassan kisétál a sittől, ami nyilván alaposan be van kamerázva. A 2. évad elején is megemlítik, hogy halottnak hitték, mert sikeresen megrendezte a halálát, így nem kell félteni őt sem. Nem tudom, hogy milyen szerepe lenne egy esetleges következő évadban. Ha nem térne vissza, akkor talán bele lehet képzelni, hogy sikerül jobb emberré válnia.

A végén elég szimbolikus volt, hogy levették a Cobra Kai pólókat és a földre dobták. Megvoltak a nagy érzelmi összeborulások is, így ha bejelentenék a kaszát, nem lenne hiányérzetem. Eleve olyan lezárósnak tűnt az egész finálé, de nyilván ha akarják folytathatják.

Az érdekes, hogy a valóságban Silver majd fél évvel fiatalabb Danielnél.

Virza - 2022. 09. 27. 14:00

Azért a CGI fiatal Johnny mekkora volt már? Semmiképpen ne hagyjuk ki!!

Összességében a színészi játék jónéhány szereplőnél gyenge volt (Sam nálam a citromdíjas), és néha a romantikus / érzelgős szálat is túltolásnak éreztem, pont úgy mint a nagy beszédeket is… Nekem ez évad lefele ívelés volt…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz