login |

Tales of The Walking Dead: vége az 1. évadnak

2022. 09. 15. 21:30 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Szépen haladtunk minőség terén felfelé a gyatra kezdés óta az Alpha előzménysztorival és az apokaliptikus dokuval, az ötödik epizód már el is hozta azt a szintet, amit kifejezetten lehetett élvezni, így nehezebb dolga volt a zárásnak tartani a fejlődés fokát. Nem is sikerült neki.

Most is egy különlegesebb sztorit kaptunk, nem egy egyszerű zombiktól menekülős kalandot, ismét természetfelettibbre vették a stílust, ami megerősítette bennem, hogy az anyasorozat “realista” zombiapokalipszise jobban fekszik, ahol vannak a kóborlóknak korlátjai és a világnak szabályai. Sokkal jobban szórakoztat, amikor megtudunk valami tudományos információt az élőhalottakról, látjuk, ahogy valós körülmények között ilyen lények létezése esetén a halandó emberek hogyan élhetnének túl.

Ennél az időhurok nálam kevésbé üt, hát még a boszorkányos, néha előtűnő zombis történet, amivel zárta az évadot a TOTWD. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az utolsó epizódban egy fiatal párral találkozunk, akik éheznek és fáznak, amikor betévednek egy magányos nőhöz az erdő közepén, akitől menedéket kérnek, de az nem adja meg, majd egy szerencsétlen baleset következtében a hölgy meghal, a pár pedig a házában marad.

A hölgyről lerí, hogy mágiával tevékenykedik, a pár közül pedig a pasi a lazább, morális kérdésekben azonban eltérő véleménye van a párjának, aki vonakodik attól, hogy a boszorka házában maradjanak. Hamar ki is derül, hogy jogosan, hiszen látomások kezdik gyötörni őt is és szerelmét is, kóborlókat kezdenek el látni az épületben, majd ők maguk sem tudják eldönteni, hogy a kerítéshez érkező hölgy vajon valós-e.

Ez az a pont, ami egyébként érdekes is volt, eddigre már annyi látomást hoztak, hogy mi magunk se tudtuk egyértelműen eldönteni, tényleg ott áll-e a túlélő a kapuban, ehhez azonban a háromnegyed epizódot végig a semmivel kellett tölteni. Még az se volt izgalmas, ahogy a boszorkány meghalt, de se előtte az erdőben bóklászás, se utána a házban elkényelmesedés és a madárral beszélgetés sem tudott lelkesíteni.

Egy-egy pillanatra azért felkaptam a fejem, az apró szobrok életre kelése és megindulása is ilyen volt, de annyira idegen volt a zombiapokalipszistől, hogy nem is azt éreztem, hogy egy TWD-sztorit nézek. Inkább American Horror Stories beütése volt. A kettő közt a horrorelemek megegyeznek, azonban az elásott boszorkány feltámadása és a pár kínzása, valamint a szobrok életre kelése inkább az AHS-hez tartozik, itt inkább a kóborlókkal kezdhettek volna valamit. Ugyanis eléggé hanyagolva voltak ebben az epizódban is.

A színészekkel nem volt probléma, különösen Daniella Pineda ügyeskedett, és hiába szeretem a pszichothrillereket, amiben a látomások szakadékot emelnek a pár közé, itt ezt nem sikerült túl jól megvalósítani, túl sok lapos része volt az epizódnak és visszaestünk a 6/10 szintre. Kár, pedig a csalódást keltő indulás után egész jól alakult az évad. Így azonban továbbra is ott tartunk, hogy néhol kimagasló, általában korrekt, azonban bátran kihagyható darab lett a TOTWD első szezonjából.

10 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 09. 15. 21:44

nem mintha jelentene barmit egy pontszam, de a kontextus alapjan 6 is soknak tunik, ami egy kozepesnel jobb epizodot sugall. mondjuk a blogon szinte minden 6/10, nalam meg ez is nulla, de az mindegy.

winnie - 2022. 09. 15. 21:55

korrekt volt ez is, hangulatos, folklóros, mint egy random latin szellemhorror. nyilván le volt egyszerűsítve, zombik meg csak ott voltak, de ezt megint érdekes volt nézni legalább. nyilván a 4-5. sokkal jobb lett, de a második hármas ebben győzte le az első hármat, hogy közben fenntartotta az érdeklődésemet – vagy a hangulattal, vagy a stílussal, vagy a karakterekkel, vagy a suspense-szel. lehet, hogy az első részek közül valamelyik jobban végződött, de azok közben voltak sokkal érdektelenebbek, vagy kezdődtek érdekesen és pukkantak ki nagyon hamar.

simán jobb a közepesnél, 6/10, talán 6,5. mondjuk vicces, hogy mindegyik részt tudnám valami miatt ajánlani első bepróbálasnak, mindegyikben benne van az esély, hogy az ember azt mondja, hogy ez jó, és nézi tovább. kivéve ezt az egyet.

juhaszvik - 2022. 09. 16. 09:09

Igazából nagyon le vagyok maradva még az eredeti sorozattal is, de néha beleolvasok az írásokba (valószínűleg azért, mert lélekben már elengedtem a felzárkózást), most viszont felkaptam a fejem: tényleg mágiáról van szó? És ez már máskor is előkerült a TWD univerzumban?

IronMick - 2022. 09. 16. 10:07

Valamelyik streaming szolgáltatóra felkerül majd?

winnie - 2022. 09. 16. 10:07

pont annyira van jelen a twd univerzumban a mágia, mint a mi világunkban. mármint úgy értve, hogy a mi világunkban játszódó természetfölötti filmek is vannak, vagy hogy mondjam. ha akarom, rá lehet fogni, hogy mágia, ha akarjuk, azt mondjuk, hogy hallucinációk ezért vagy azért. (ez legalábbis könnyebben “magyarázható”, mint a korábbi napújraélős rész)

winnie - 2022. 09. 16. 10:07

Valamelyik streaming szolgáltatóra felkerül majd?

igen.

juhaszvik - 2022. 09. 16. 12:05

winnie: egyrészt értem, amit írsz. Ha a mi világunkba lehet írni természetfeletti sztorikat, akkor miért ne lehetne egy kitaláltba. De valahol az alap szerintem, hogy egy kitalált univerzum szabályait előre tisztázzuk, kivéve persze ha az a csattanó. Az nem zavarna, sőt lehet tetszene is, ha kiderülne, hogy a zombiság eredete mondjuk egy woodoo varázslat. De az, hogy mellékesen és (gondolom) tét nélkül hozunk be ekkora anomáliát, az minimum furcsa. De persze látatlanul nem akarok kritizálni. Hátha egyszer ráveszem magam és megnézem.

“mint a korábbi napújraélős rész”
Ez meg amolyan “én is tudok ilyet írni” körnek tűnik. Scifik-ben afféle filler epizód, antológiába nyilván belefér.

winnie - 2022. 09. 16. 12:47

juhaszvik: persze, nem is vita miatt írom, valahol ott lehet egyébként a kulcs, hogy ha már bevonunk egy zsánert műfajként, akkor hülyén veszi ki magát, ha még egyet ráhúzunk. vagy nem tudom.

” ha kiderülne, hogy a zombiság eredete mondjuk ”

erről az jut eszembe, hogy meg kéne írnom a posztot a walking dead world beyond végéről, és nem értem, hogy miért nem téma (vagy volt komolyabban téma a nemnézők között, mert nyilván a sajtó rövid ideig megfuttatta, de csak úgy, hogy mainstream oldalakra, azaz hozzám már ne jusson el) annak a vége, amit úgyis lehetett értelmezni, hogy kiderült a zombiság forrása.

juhaszvik - 2022. 09. 16. 16:41

winnie: én lemaradtam róla, de most utána olvastam. Hát… igazából kiderül a hogyan és a hol, de előbbi adta magát, utóbbinak pedig nem tudom, hogy van-e különösebb jelentősége.
És azt sem, hogy ennek felvillantása jobb-e, mint a Kirkman-féle sejtelmes titkolózás.

Mikilós - 2022. 09. 21. 19:02

Meglepően, de pozitivan csalodtam a sorozatban. Rosszabbra számítottam, mint az uncsi mellék, mellék, mellék karakteres részek a Walking Deadbol, olyanra számítottam, de helyette egész szórakoztató volt.

Tetszett, hogy a 2. és a 6. résszel kísérleteztek, tetszik amikor néha a sorozatok elrugaszkodnak a “komolyságtol” és vicces vagy érdekes történetet írnak.

Az első rész nekem nagyon bejott. Terry Crews és Olivia Munn nagyon jól müködtek. Az is bejott, hogy Crewsra nem a keménycsávó, izompacsirta karaktert adtak, hanem a visszafogodtabbra csinálták. Munnak, meg a hippis, ám még is kemény csajt. A kecskés jelenet tetszett. Nagyon hamgulatos is volt. 8/10

A második rész is bejott, ahogy írtam az elején. Tetszett, hogy visszatértünk a kezdetekhez, hogy a zombikon volt hús bőven és hogy senki sem tudta mi a f folyik épp. Vicces is volt egy kicsit. 7/10

A harmadik rész, az Alphas, lehetett volna hosszabb, mert inkább a vége fele, amikor az erdőben voltak, onnantol kezdett érdekes lenni. Számomra abszolút szimpazikus volt itt Alpha, lehett vele azonosulni, még akkor is ha nagyon erősen, már már “túlzón” vedte a lányát, meg hogy megtanítsa neki a túlélés törvényeit. Pl. A lakókocsis jelenet. Az erősre sikeredett azért. Samantha Morton zseniális volt, és jó volt újr látni. 6/10

A negyedik rész kicsit uncsi volt nekem. Az elehe tetszett, ha úgy hagyták volna, hogy egy dokumentumfilmet mézunk a zombikról akkor sztem az év epizódja lenne, mert… még senki sem csinált olyat. 🤔 ami meglepő, kihagyott ziccer.
A karakterek jók voltak, de semmi xtra. A tudományos rész érdekes volt, kicsit többett megtudtunk a zombikrol. De kiszámítható volt. 5/10

Az ötödik rész sem volt akkora, mint az előzetesben beharangozták. De egy zombis kriminek elment… bár ez sem okozott akkora meglepetést. Én is furcsáltam, hogy miérz vannak ennyire régiesre öltözve a falubeliek, meg miért volt ennyire boszorkányüldözésre csinálva. A színészek sem voltak annyira jók. 5/10

A hatodik rész, ötletes volt. Mindig is tetszett a Mexikói folklor, deeee a rész… uncsi volt. Legalább is a vége jó volt, deee azért hát jah.
Tényleg olyan volt mintha egy AHStoriest nézne az ember. Színészek itt sem voltak emlékezetesek. 5/10

Összeségében azért tetszett a sorozat. Olyan 6/10, lehetett volna néhány rész 1 órás is azért. Kikapcsolódásként nekem abszolut megállta a helyét. Egy nehéz nap után, elmerűlni a zombik világába, nekem ezt nagyom átadta.
Remélem lesz 2. évad.

Kicsit aggodtam, hogy ezt is Scott M Gimble csinálta, a Walking Dead 7-8. évada és a World Beyond után, azt hittem ez is tök láma lesz, de kicsit visszaadta azt, hogy érdemes azért még nézni a Walkind Deadet. (FEARel eddig se volt bajom, azt mindig is vártam. XD)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz