login |

The Lord of The Rings: The Rings of Power (könyves kibeszélő) – írta Ayrons

2022. 09. 15. 15:50 - Írta: vendegblogger

108 hozzászólás | kategória: kritika,

Lement három rész a világ legdrágább sorozatából a A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi-ből (itt a “normál” kibeszélő). Ami után azt tudom írni, hogy talán jobban jártunk volna egy Hobbit vagy pletyka szinten felmerült Aragorn előzménysorozattal? Azokhoz legalább megkapták volna a készítők a teljes jogokat.

Ugyanis most már tudjuk, hogy az Amazon nem szerezte meg a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről, valamint A szilmarilok jogait. Csak azt használhatják az Elsőkorról, illetve a Másodkorról, ami A Gyűrűk Ura és A hobbit könyvekben le van írva róluk. Ami valljuk be nem sok, pár mondat, vers és egy kis függelék, ennyi, se több, se kevesebb. Ebből kellene a készítőknek 5 évados történetet varázsolniuk – nem irigylem érte őket.

A tovább mögött folytatom könyves spoilerekkel.

Az biztos, hogy a Tolkien-hagyaték kikötötte, hogy az író által kitalált történetek és karakterek sorsát nem lehet megváltoztatni. Tehát Gil-galad nem élheti túl a Sauron elleni háborút, Eregionnak pedig pusztulnia kell. Ellenben a nem Tolkien által kitalált sztorik és szereplők esetében a készítőknek szabad keze van. Ez pedig azt eredményezte, hogy az írók egy rakat kitalált karakterrel fűszerezték meg Középfölde Másodkorát. Ami mondjuk kellett is, hiszen a függelékekben nem sok karakter van név szerint megemlítve. Már csak emiatt is kellettek az extra szereplők. Egyébként a készítők több ezer évet belesűrítenek egy rövid időszakba, ami egy logikus döntés volt a részükről. Hiszen több ezer évet nem igazán lehetne adaptálni, anélkül, hogy a szereplők jó részét évadról évadra ne kelljen lecserélni.

A fentiekből kitűnhet, hogy a készítők kimondottan hiányos forrásokból dolgozhattak, ami azt eredményezte, hogy a The Lord of the Rings: The Power of the Rings számomra, mint adaptáció értékelhetetlen. Félreértés ne essék, az Amazon legújabb alkotása technikai oldalról nézve egy minőségi sorozat. A látvány, az atmoszféra, a CGI, a jelmezek, a sminkek, a maszkok, akkor a zene mind elsőosztályú munka. Tényleg, mintha egy mozifilmet nézne az ember (ahogy Scat is írta a kritikájában, a szinkron is bravúrosra sikeredett). Mondjuk az intró szerintem valami borzadály lett, egyszerre semmilyen és felejthető, egyedül Howard Shore zenéje ér valamit belőle – amilyen monumentális maga a sorozat, annyira nulla.

A technika okés, de vajon milyenek a karakterek? A legtöbbjük semmilyen, árnyékuk csupán könyves alteregójuknak. Gil-galadról például nem nagyon jön le, hogy a noldák utolsó nagy királya. Galadriel végtelenül idegesítő, ami nem tudom, hogy tudatos-e vagy sem, de hosszútávon nem egy szerethető főszereplő lesz, ennek köszönhetően. Az újak meg érdektelenséget váltottak ki belőlem, egyedül Arondir aki valamelyest érdekesnek mondható.

Maga a történet pedig… Továbbra is Arondirék Mordori túrája az, ami érdekesnek mondható. A többi továbbra is csak magát a világot mutatja be. Három rész után is az van, hogy még mindig nagyon messzire vagyunk a tényleges történésektől. Ez az egész egy hatalmas nagy felvezetés, van egy olyan érzésem, hogy az első évad csupán egy prológus, hogy megismerjük a világot, a karaktereket. Csak utóbbiak annyira nem működnek. Jobban érdekelt az első részben lévő Elsőkorban játszódó szekvencia, mint maguk a karakterek.

Pedig vannak nagyon jó ötletei a sorozatnak: Délfölde ami később Mordor lesz. Celebrimbort is jól vezették fel, hovatovább már most megmutatták azon oldalát, ami a Sauronnal való barátságához vezet. A törpöket nagyon jól ábrázolják. Númenor is izgalmasnak ígérkezik. Mondjuk a polgárháború ott csak azután tör ki, hogy Eregionban elverik Sauront, aki emiatt elmenekül és ezután szűnik meg a tündékkel való barátságuk. Mivel Sauron elkezdi megrontani őket. De úgy tűnik, ezen csavartak egyet a készítők.

Amit még nem tudok hova tenni az Elendil családja. Ugyanis Isildur öccse itt is kimarad, ahogy Peter Jacksonéknál, helyette itt kaptunk egy húgot. Aki vélhetőleg ugyanúgy, mint Isildur öccse a könyvben meg fog halni. De közben meg Eleindil tündebarátságát jól bemutatják. Halbrand, bár Aragorn-pótléknak tűnik elsőre, a karakteréből sokkal inkább egy leendő Nazgul személye rajzolódik ki.

Ezek a kettősségek egyébként végig megtalálhatóak. Egy jó ötletre vagy megvalósításra kapunk egy teljesen random, buta megoldást, vagy Tolkien világától teljesen idegen döntést. Ilyen például Galadriel kiugrása a hajóból, ami számomra az egyik legnagyobb hülyeség és leglogikátlanabb írói döntés volt. Mi volt a koncepció? Hazaúszik? Mikor viharok és szörnyek vannak? Ha a készítők el akarták juttatni Númenorba, azt logikusabban is megtehették volna. A másik ilyen a hobbitok, akik hátra hagyják azokat, akik lemaradnak. Ez minden, csak nem Tolkienes. Az ő történeteiben, pont az a lényeg, hogy mindenki számít, senkit nem hagyunk hátra. Morálisan jól kell cselekednünk, ha nem így teszünk, akkor annak súlyos ára lesz. A Meteor Ember meg vélhetőleg egy istár lesz, akit a sorozathoz találtak ki, mert ugye hobbitok mágus nélkül nem létezhetnek.

Az a baj, hogy nagyon messze vagyunk a Gyűrűktől, Sauron felemelkedésétől, márpedig a Másodkor a Gyűrűkről szól és az új Sötét Nagyúrról. Ezzel szemben három rész után is még a világot fedezzük fel, miközben nem lettünk közelebb a tényleges sztorihoz. Olyan ez, mintha Peter Jacksonék egykoron A Gyűrűk Urát onnan kezdték volna, hogy Frodó megszületett, a gondoriak meg felfedezték volna az orkokat Mordorban. És akkor mutassuk be Frodó gyerekkorát, miközben délen szaporodnak az orkok.

Ha úgy nézem, hogy ez egy random fantasy sorozat, akkor egy kiváló alkotást kaptunk az Amazontól. Amiben néha van pár logikátlanság. Ám, ha Tolkien-adaptációként tekintek rá, akkor egy értékelhetetlen mű, amiben van pár megkapó és ötletes elem. Lehet, hogy egy kicsit negatív vagyok, de jelenleg nem érzem benne Tolkien világának az esszenciáját. Talán, ha eljutunk a Gyűrűkhöz ez megváltozik.

108 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 09. 15. 16:23

ahogy olvastam, amit írtál, az biztossá vált, hogy eléggé máshogy fog reagálni egy “könyves” és egy nem “könyves”, de tényleg érdekes kérdés lehet, hogy mi a lényeg: először is legyen jó a sorozat, és mellesleg jó adaptáció, vagy elsődlegesen legyen jó adaptáció, és az se baj, ha jó a sorozat? nyilván mindkettő is megy egyszerre, az az ideális, de az van bennem, ha kapunk egy jó sorozatot, az minimum fél siker.

de.

pár konkrét reakció:

nincs alapanyag: én ezt alapból, legalábbis az írók szemszögéból a világ legjobb dolgának gondolom. nincs megkötés, szigorúan felmondandó lecke, szárnyalhat a fantázia. és itt nem azt mondom, hogy ne legyen hű egy adaptáció, erről bőven voltak tökéletesen valid pro vélemények más adaptációknál. de ha tényleg arról van szó, hogy “nincs miből dolgozni”, akkor nem lehet azt mondani, hogy nem hű az adaptáció, mert nem lehet mihez hű. és szerintem nincs annál felszabadítóbb, amikor valaki telepakolhatja a saját lego figuráival az ismert világot, és elmesélhet benne bármit, amit akar. nyilván az más kérdés, hogy a nézőt fogja-e érdekelni, de ha tényleg nincs alapanyag, akkor én azt nagy pozitívumnak érzem az írók oldaláról.

Galadriel: elsőre szimpatikus volt, nem féltem őt. nyilván lesznek, akiknek nem lesz a kedvenc, de talán nem ez lesz az általános.

intro: nekem bejött. nem tipikus. ahogy a game of thrones-é sem. úgy főleg bejött, hogy gőzöm nem volt arról, hogy mi ez a jelenség, amit prezentálnak, érdekes volt utánaolvasni és tanulni egy kicsit:)

ebben a cikkben egyébként szó van a Chladni-féle porábrákról meg az intró készítői is elmondják, hogy mi volt az ihlet: https://winteriscoming.net/2022/09/13/the-story-behind-the-rings-of-power-opening-credits-design/

de ez tényleg olyan, hogy totál szubjektív, lesz, akinek abszolút semmilyen, ami érthető.

prológ: na igen. mindenképp muszáj esszenciát is rakni bele, nem lehet csak felvezetés, erre kíváncsi leszek, de minden bizonnyal az, hogy hosszú távra tervezhetnek, lehetőséget adott nekik, hogy hosszasabban építkezzenek, nem hajtja őket a tatár. remélhetőleg ez nem fog egyben elkényelmesedést is jelenteni részükről.

Scat - 2022. 09. 15. 16:48

Ezt annyian felhozzák, hogyha a film is ilyen ráérős lett volna, akkor egy tucatnyi rész is kellett volna a Végzet-hegyéhez való eljutáshoz.

De hát az egy filmtrilógia, ott nem is tökölhettek. Ha Jacksonnak lett volna őt évadnyi ideje kibontani a dolgokat, akkor szerintem minden szaron elidőzött volna, hogy bemutassa a világot. Pont, ahogyan ez a sorozat is.

Amúgy a cikk tök érdekes volt a sok infóval (majd a heti írásokban igyekszem nem szpojlerezni), szóval klassz, hogy megírtad.

Mammut - 2022. 09. 15. 17:23

“Ha Jacksonnak lett volna őt évadnyi ideje kibontani a dolgokat, akkor szerintem minden szaron elidőzött volna, hogy bemutassa a világot.”

Húúú, és de imádtam volna! :D

Vödör - 2022. 09. 15. 17:35

Végre könyves kibeszélő :)

Összességében nincs bajom a sorozattal, de nem tartom kiemelkedőnek, egyedül a látvány az, ami lenyűgöző a többi (karakterek, párbeszédek, történet) eddig elég közepes.

Érdekes, hogy egyre több helyen olyvasom ezt a Halbrand = egyik nazgul vagy maga a boszorkánykirály tippet, de nekem elsőre és sokadjára is egyértelműen Szauronnak tűnik a figura, több jelből is: könnyen kidumálja magát szorult helyzetekből, valami sötétség lengi körül, nagyon jó kovácsnak mondja magát (!), és Numenorban akar maradni. Persze ez ellentmond Tolkien időrendjének, de lehet a függelék alapján nem.

A másik az istar meg egyértelműen Gandalf szerintem, már csak kizárásos alapon is: Radagast és Szarumán jelemmét tekintve kihúzva, a két kékről meg nem tudunk semmit, de azok együtt mentek keletre…

Galadriel személyiségével egyelőre nincs bajom. Engem nem zavar, hogy egy harcos amazont csináltak belőle, Tolkien leírásai alapján is egy lázadó típus. Az viszont zavar, hogy milyen bugyuta szövegeket adnak a szájába. Először azt mondja, hogy jó lenne kideríteni, hogy mi miatt nem bírják a númenoriak a töndéket, majd amikor alkalma van rá, rá se kérdez, hanem alapból ellenségesen viselkedik. Teljesen logikátlan.

Mindezektől függetlenül kiváncsian várom a folytatást, mert a gyönyörű látvánnyal, jelmezekkel ezek a problémák még elviselhetők.

Ja, tippre, az első évad Eregion elestével fog végződni, de lehet így noincs elég történet öt évadra.

Ayrons - 2022. 09. 15. 17:48

Csakhogy A Gyűrűk Ura esetében ott van az a tény, hogy az egy regény. A Másodkorból ilyen nincs. Különböző összegyűjtött írások vannak csak. Nekem ennyi alapján Tolkien érzés nincs meg. LOTR esetében meg volt.
Mivel nincs egységes anyag, regény és egyéb hasonló írás, sokkal nehezebb dolguk van. Lehet, hogy emiatt nagyobb az rók szabadsága, de közben egy rakat kínos párbeszéd van, meg azok a döntések: kiugrik a hajóból, a hobbitok szokása. Ezek nagyon suták. Szóval pro és kontrák versenye ez.

Szerintem a mostani évad Mordor létrejöttével ér véget, és Adar legyőzésével, majd színre lép Sauron.

Hádész - 2022. 09. 15. 18:19

Azzal a résszel nem értek egyet, hogy logikus döntés volt összesűríteni több ezer év történését, mert így jópár dolog elveszíti a súlyát, ha csak pár évtized alatt pörög le az, ami valójában a Másodkor maga. Megvalósítani meg meglehetett volna úgy is, hogy csak a tündéket teszik főszereplőnek, és így ugrálhatnak mondjuk évadonként nagyobbat is időben, és csak a sorozat végére hozzák be Isildurékat. A hobbitoknak meg nem sok keresnivalójuk van itt.

sztomi - 2022. 09. 15. 18:24

Mindenek előtt én is könyves vagyok, de el tudok vonatkoztatni a “történelem” hamisítástól. Nekem pont az köti le a figyelmemet, hogy vadászok az egyezésekre/különbségekre. A sorozat hatására újra előveszem a Tolkien enciklopédiát, kutatom hogy ez ki is volt, benne volt-e az eredeti műben, és közben élvezem, hogy újra beszippant az egész világ. Persze vannak benne változtatások az eredeti “történelemhez” képest, de melyik valós törtenelmi filmet láttuk úgy, ahogy az a történelem könyvekben le van írva? Ha nem is ilyen mértékben, de azért a filmekben is éltek ezekkel az eszközökkel, pl. Bombadil szavait Szilszakáll szájába adták, vagy hogy Trufa vagy Eowyn öli meg a nazgulok urát. Mint ahogy le is van írva, ezek a változtatások nem befolyásolják a későbbi történéseket vagy sorsokat. Így ha már csak pár mai fiatal enne a sorozatnak a hatására megnézi a filmeket, vagy netán elolvassa a könyveket, már megérte. Én szeretem ezt is, azt is.

Llew - 2022. 09. 15. 18:27

Ezt az

Amazon nem szerezte meg a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről, valamint A szilmarilok jogait

hogy kell érteni? Nem adták el nekik, vagy nem fizették ki a kért árat? Mert utóbbi esetben elég fura koncepciójuk lehetett.

Hádész - 2022. 09. 15. 18:33

Llew: Ők pályáztak talán mindenre, de már korábban jelezték az örökösök, hogy a Szilmarilok jogait senkinek nem adják, így csak azokat tudták megszerezni, amik már kint voltak gondolom.

Tandi84 - 2022. 09. 15. 18:38

Isildur öccse megvan emlitve. Igaz nem szerepel.

punyapapa - 2022. 09. 15. 18:40

Nekem könyvesként tetszik a sorozat eddig.
Olyan szintű adaptációt nem vártam, mint ami a trilógia volt (bár én azzal nem vtam elégedett). Mivel nagyon sok a kérdőjel a Másodkorral kapcsolatban, így azt vártam eleve hogy lazán kezelik majd a történetet.
A Halbrand nazgul vagy Sauron teóriáról nem hallottam még.
Szerintem a protohobbitokkal logo szakállas fazon Sauron. Azért gonoszságnak már mutatta jeleit.
Szerintem ebből a sorozatból lehet még hatalmas bukás, de egy olyan fantasy is, amit egy lapon lehet említeni a Trónok Harcával.

winnie - 2022. 09. 15. 18:42

A jogok kapcsán ugye elég komplex a LOTR sorsa, ha valaki beleássa magát. (ugye most készül egy anime, plusz elvileg talán már sor került az élőszereplős filmes jogok eladására is (megint?))

Ayrons - 2022. 09. 15. 18:43

Nem kapták meg. Ugyanis ezekben a kötetekben csak bizonyos fejezetek, részek szólnak a Másodkorról. Emiatt pedig nem adták el a könyvek jogait. Eléggé feldarabolt, nem egységes a Másodkor és az Elsőkor, rengeteg könyvre és részre fel vannak darabolva ezen korszakok. Így 200 millió dollárért megvette az Amazon a Lotr és A hobbit jogait, ami ilyen egyedi deal volt. Nem kavar be a mostanában bejelentett felvásárlás. Embracer Group felvásárolta a Lotr és Hobbit filmes jogait.

Azt nem lehet tudni, csak sejteni lehet, hogy miért nem adták el a fenti könyvek jogait. A szilmarilokat vélhetőleg nem akarták kiárusítani. Meg nem akarhatták, hogy olyan dolgokhoz legyen joga a készítőknek, ami nem feltétlenül Másodkor. Esetleg túl sok jogi vita lett volna vele, mivel feldarabolt a korszak. História kiadások, A szilmarilok, valamint a Befejezetlen mesék. Sajnos ezen a téren csak feltételezésekre hagyatkozhatunk.

Ayrons - 2022. 09. 15. 18:44

Tandi84:
Jogos, bár az apuci elmondása alapján vízbe fúlt.

Ayrons - 2022. 09. 15. 18:49

Hát lehetett volna antológia szerű ez tény, de megértem, hogy miért nem lett. Sokkal egységes történetet szerettek volna elmesélni.

the_daver - 2022. 09. 15. 20:45

Ha nem tudnánk, hogy bizonyos dolgokról nem beszelhetnek, mert nincsenek meg a jogok, fel sem tűnne, nagyon ügyesen vannak körbe írva a dolgok. De mivel tudjuk, mkndenki ezen rugózik és ilyen nagyító alatt nézi az egészet ami veszett káros és buta.

Hahakocka - 2022. 09. 15. 20:46

Anârion egy promó fotón rajta volt szerintem amikor minden númenori fontos szereplő rajta volt. Mèg lehet làtjuk.

winnie - 2022. 09. 15. 20:47

“De mivel tudjuk, mkndenki ezen rugózik és ilyen nagyító alatt nézi az egészet ”

ez igaz, csak annyit helyesbítenék, hogy nem “mindenki”, hanem “nagyon, nagyon, nagyon kevesen”. csak ugye az ember hajlamos abból ítélni, ami eljut hozzá, és máris túlreagál.

nyilván már 1 millió nézőnél is iszonyat sok lenne 0,1%-nyi néző kommentjét elolvasni, és feldolgozni, így aki több oldalra jár és bújja ezerrel a közösségi médiát, hogy elolvasson egymás után rengeteg ugyanolyan kommentet (van ilyen ember), az sem fog 50-nél, 150-nél, 500-nál több véleményt fogyasztani (felőlem legyen 5000 – van ember?). és ha még mindig egybehangzó, akkor is…

oké, ez nyilván szőrözésnek tűnik, és lehet, hogy valójában azt, hogy “mindenki” úgy érti “mindenki”, hogy “az internetezők azon, a közönséghez képest elenyésző része, aki véleményét kinyilvánítja”, csak ugye aki elolvassa a kommentet és nem tudja, hogy a “mindenki” itt azt jelenti, hogy “pár ember”, azt fogja hinni, hogy tényleg mindenki ezen rugózik, és nagyító alatt nézi.

holott, és szerintem ezzel tisztában van “mindenki”, a többség nem foglalkozik ilyesmivel, a többség azt sem tudja, mi fán teremnek a könyvek, és még az azokat ismerők sem emlékeznek belőlük sok mindenre.

csak ezt akartam mondani. (nyilván feleslegesnek tűnhet egy ilyen rant, és totálisan céltalannak, de valamiért azt látom, hogy “mindenki” túlzott jelentőséget tulajdonít egyes hangoknak, és még fel is erősíti azokat. az nyilván teljesen valid, hogy egy szubkultúrában vagy szubvalamiben, ez igenis komoly téma.)

javaslat: a “mindenki” használata:))

Endymion - 2022. 09. 15. 21:35

Csak számomra egyértelmű, hogy ezek nem hobbitok, hanem a hobbitok ősei, akik még vándorló életmódot éltek, mielőtt még letelepedtek volna és gazdálkodni kezdtek volna hobbitként?

the_daver - 2022. 09. 15. 21:56

Ja és amúgy baromira nem az van hogy Isildur öccsét húgra cserélték, név szerint említik Elendil fiatalabb fiát -.-

SSY986 - 2022. 09. 16. 00:11

Szerintem eddig ez a sorozat katasztrófálisan rossz adaptáció minden téren.
Kezdjük azzal, hogy ki a célközönsége ennek a sorozatnak?
-a hardcore fanoknak biztosan nem, mert konkrétan kb 2000 év történéseit akarják elmesélni nagyon pontatlanul főbb motívumokat kihagynak vagy csak megváltoztatnak a semmiért.
(sa. 1200-3300-ig. ha Celebrimbor megkisértése és Isildur újlevágása közötti sotry akarják elmesélni, persze nem biztos, de eddig így néz ki)
-Talán új nézőknek akiknek semmilyen fogalmuk sincsen a LOTR univerzumról, hát eddig viszonylag amit láttam kétlem, mert ahogy világot építenek ebben a sorozatban az elég gáz. Térképen ugrálunk a-b-be nem tudva a távolságokat meg azt hogy ki kicsoda nem nagyon magyaráznak semmit, szóval ha fogalmam se lenne az egészről akkor nézőként zavarban lennék szerintem.
-Szóval akkor talán azoknak akik látták a filmet vagy esetleg még a könyvekbe is beleolvastak. Igazából nem vetették bele magukat annyira az univerzumba, de van róla foglama.
Az első csoportot kizárom, mert az látszik, hogy nem nekik készült.
A másodikat is, mert nekik minek készítenének bármit is, hiszen csak azért senki se költene 200 millát egy IP-t.
Szóval marad a harmadik csoport. Akik közé én is tartozom. Olvastam a Lotr-t meg a Hobbitot meg a polcomon figyelnek a rendezői változat dvd-k. az én szempontomból ez a sorozat egy összehányt értlmetlenül kifacsart valami.
Kezdjük a storyval:
Az első korban kezdünk a kis Galadriellel egy olyan jelenettel ahol kapunk egy értlmetlen párbeszédet egy rettentően infantilis logikátlan jelenet után amit követ egy narráció a már felnőtt Galadrieltől ami némi nosztalgiát csempészett már egyből a sorozatba hiszen FOTR is így kezdődött igaz itt rengeteg infót tévesen közöltek, meg szerintem nem is lett olyan jól érthető mint ahogy a filmben volt magyarul elég érthetetlen volt, de istenem ez csak egy sorozat minek túl cifrázni a dolgokat nem igaz… Na back in bussines Galadriel és csapata századok óta vadássza Sauront meg az orkokat, de eltűntek a föld színéről de Galadriel nem adja fel a keresést még azon az áron sem ha társait hátra kell hagynia egy hegyen a hóvihar közepén, de szerencsére találnak egy elhagyatott erődöt ahol találnak egy jelet ami pont ugyan az ami Finrod testén is volt(Galadriel bátyja) ezek után van egy szerintem gáz harc jelenet, de mindegy is, mert századok után végre egy nyom amit találtak és ezen fel buzdulva folytatják a nyomozást, mert “forró” nyomra bukkantak. Ja bocs nem inkább hazamennek mint ha mi sem történt volna ott kitüntetik őket igazából a kvázi semmiért és még el is küldik őket, hajókázni Valinorba ahonnan nem térhetnek már vissza. WTF… Ja megismerjük Elrondot is aki mint ahogy Galadriel is teljesen karakter idegen a filmhez képest de itt még fiatalok csak pár ezer évesek… szóval kit érdekel. Na mindegy is Elrondnak meg Gil-Galadnak van egy párbeszéde ami elég értelmetlen, de mindegy is, mert jön Celebrimbor aki közli, hogy kell neki egy kohó tavaszra és Elrond segítsége kell ehhez, mert őt ajánlotta az elf király. wtf Na innen elugrunk a törpökhöz szó szerint, ahol Durinnal megismerkedünk igazából ez volt a legjobban megírt rész az epizódban. Némi minőségi történetvezetés és karakter fejlődés után vissza ugrunk Galadrielhez aki egy tök hosszú hajó utat végig állt egy páncélban, csak hogy azt levegye szimbolikusan ezáltal megszabadulva az evilági terhektől és átlépjen Valinorba, de nem csak mi nézők hanem őmaga is tudja, hogy 8300 évig fog élni ezért az utolsó pillanatban leveti magát a hajóról a vízbe a semmi közepén és elkezd visszaúszni…wtf
Második rész
Galadrielre rátalál egy csapat hajótörött köztük van szegény ember Aragornja ja izé Halbrand. Némi akció után ketten maradnak aztán még némi akció után Halbrand megmenti Galadrielt aztán hánykódnak a vizen ahol egy Numenori hajó rájuk talál. Az Elendil nevű hajós kapitány elviszi őket Numenorba ahol egyből a régens királynő elévezetik őket ahol a rettentően bölcs és diplomatikus Galadriel megkéri, hogy szállítsék őt vissza Középföldére. Ja bocs nem. Mint egy tahó beképzelt paraszt elkezd követelőzni, de érthető itt még fiatal csak ezer éves. Érthetetlen módon Galadriel tirádja után a királynő szabadon engedi őket a városba, de csak pár napig amíg döntést hoznak.(Ar-Pharazôn is bekerül a képbe aki az egyik legnagyobb geci)
Galadriel találkozik Elendillel a kikötőben ahol megfenyegeti, hogy leszurja ha pofázik, de Elendil közli, hogy Galadriel szemében pont annyir értelem tökröződik mint a tinédzser gyerekeiében ezért elmennek lovagolni ahol rábukkannak egy poros iratra ami pont elmondja Sauron titkos tervét így ezzel az infóval felvértezve vissza megy Numenorba ahol gond nélkül besétűl a börtönbe ahol Halbrandot tartják, mert hóhányóskodott. Itt megtudjuk, hogy Halbrand egy királyi sarja igaz nem a jó fajtából, de ez most mindegy is. Ja még megismerkedünk Isildurral meg a hugával is ami mindegy is, de legalább már tudjuk mi nézők, hogy kb hol vagyunk a történelemben hiszen Isildur lesz az aki levágja az egy gyűrűt Sauron kezéről.
Arondir:
Ő egy random elf talpas katona aki a háborúban rossz oldalra állt emberek egy területét ellenőrzi, hogy ne rosszcsontkodjanak, de igazából a háború már rég végetért és akik itt élnek azok a leszármazottai azoknak szóval semmi közük a régi dolgokhoz ezért békés népnek számítanak így Arondir munkája unalmas. Arondir bemegy a kocsmába ahol nem kedvesek hozzá, de ez érthető is hiszen ő az elnyomó hatalom képviselője. Megismerkedünk még Bronwynnel aki nagyon bejön Arondirnak annak ellenére, hogy ember. Itt kap egy infót Arondir, hogy van valami gonosz mérgező hely, de nem jelenti senkinek és nem is nyomozza ki hanem inkább haza megy. Bronwynnak van egy fia akinek nem tudjuk ki az apja, de mindegy is az egyik haverjával betörnek egy pajtába ahonnan megszernek egy törött kardot.
Arondir főnöke közli, hogy haza mennek, mert akirály kijelentette, hogy béke van így rájuk itt már nincsen szükség. Arondir elmegy elbúcsúzni Bronwyntól, de megzavarja őket egy gazda Riskával. Riska szarul nézki és amikor Arondir megfeji fekete trugyi jön ki belőle innen tudjuk, hogy a Gonosz visszatért. Arondir elindul gyorsan kibogozni a dolgot és igazán megkérhetné Bronwynt, hogy tartson vele és így a kapcsoltuk elmélyülhetne, de nem és igazi férfiként egyedül elindul az alagútba.Bronwyn fia a törött kardot vizsgálja amikor is egy ork beugrik hozzá látogatóba. Anya és fia egy jól koreografált harcban legyőzi az orkot és ráveszik a falut, hogy ha nem akarnak a másik falu sorsára jutni ami elnéptlenedett az egyik napról a másikra akkor lépni kéne. Arondir az alagútban kúszva orkok markába kerül. Itt újra találkozik volt bajtársaival, mert hogy elkapták őket azon a délután amikor elment elbúcsúzni Bronwyntól. Itt kiderül, hogy az orkok egy sávot ásatnak a rabszolgákkal amit bőrökkel fednekbe, hogy védjék magukat a napfénytől, mert nagyon nem szeretik azt, hogy miért nem alagutat ásnak alapbúl kiküszöbölve ezt a problémát a rabszolgákkal azt nem tudjuk meg. Meg azt sem, hogy miért nem tűnt fel senkinek ez az elfek közül ha már az volt a feladatuk, hogy ezt a területet figyeljék. Na itt némi intermezzó után Arondirék meg próbálnak elmenekülni de sajna nem sikerül és mindenki meghal csak ő nem és a főnök elé viszik aki az Adar névre hallgat.
Protofélszerzetek:
ezen rohadt kis beltenyészetes gonosz kis férgek(bocs de tényleg most kedvelnem kéne ezeket a szarházikat akik mindenkit hátragynak ha a legkisebb probléma is akad az illetővel plusz még ultra beteg módon fel is olvassák a nevüket azoknak akiket hátra hagytak meghalni) között megismerjük Norit és Poppyt akik rátalálnak egy meteor közepén egy emberre aki nagyon misztikus. Némi kalamajka után a Protofélszerzetek útra kelnek természetesen a törött lábú segítségre szoruló társukat a sor végére sorolják a családjával, de szerencsére a az idegen a segítségükre siet így talán nem fognak lemardni a gennyes tetvektől a sor elején.

Na ez a story eddig 3 rész kb 180 perc. Ha nem ismerném az univerzumot akkor egy kaotikus katyvasznak látnám az egészet amit olyan szarul vágtak össze, hogy mire eltudnék merülni egy történetszálban azonnal váltanak egy másikra.

De ismerem és így is azt mondom, hogy egy kaotikus katyvasz egy nagyon gyenge forgatókönyvel, szar vágással teljesen félrement castinggal(elrond). Kapkodós nem átgondolt. Az első két rész unalmas a harmadik végre mutatott valamit de igazából az egész koncepcióval van bajom.
Megvették a jogokat a függelékből szinte bármelyik egymondatos történetet választhatták volna és ők úgy döntöttek ezt választják, de nem hitelesen mesélik el a storyt ez már most látszik kvázi szerintem csak azért mentek ezzel, mert ebben a storyban benne van Sauron meg Galadriel meg Elrond meg Isildur meg a gyűrű és ez elég ahhoz, hogy azok akik látták a filmet majd emlékeznek ezekre a karakterekre és majd nézzék a sorzatot, de Galadriel a bölcs egy hisztis picsa Elrond meg kb semmire sem emlékeztet arra a karakterre akit a könyvekben megismertél és tudom ez nem a könyv ez egy sorozat az amazontól és miért várnék bármilyen hitelességet is. Az amúgy látszik, hogy amikor nem kánon krakterek vannak akkor sokkal organikusabb a sorozat Nori meg Arondir szálánál.

bvr - 2022. 09. 16. 02:07

ez az rettenetesen modoros “csak nekem…?” remelem hogy lassan kikopik mar vegre a hasznalatbol. Mindenesetre keress ra hogy ‘Harfoots’ es meglesznek az infók.

Ayrons - 2022. 09. 16. 06:46

SSY986:
Minden adaptáció elsősorban azoknak készül, akik nem ismerik a könyveket. Tehát itt is a második csoport a célközönség. Ahogy winnie is írta, többség nem olvasta a könyveket. Emiatt simán siker.

Isildur öccse: csak annyi van róla, hogy eltűnt a tengeren. Nekem ez alapján az jött le , hogy meghalt.

A Harfoots a könyvben csak egy népcsoportja a hobbitoknal. Sötétebb bőrű, nomád népség volt. De nem ők alapították a Megyét. Itt vagy az lesz, hogy ők alapítják vagy rátalálnak.

SSY986 - 2022. 09. 16. 07:23

Ayrons: Ha a második csoportnak készült akkor végképpen nem értem a készítőket, mert akkor jobban el kellene magyarázni a dolgokat, hogy fogyaszthatóbb legyen. Szerintem

cyrusv10 - 2022. 09. 16. 08:03

Kösz SSY986, megspóroltál egy csomó karaktert nekem. Nagyon hasonlóan érzem.

Bár bennem csak most tudatosult, hogy a jogaik meg sincsenek ehhez a korhoz…

Azért ott lettem volna azon a megbeszélésen ahol beadták az öltönyösöknek, hogy figyi, megvettétek eszetlen sok pénzért a jogokat,tudom akcijós vót, na most nekünk ennek 80%-a nem kell, hanem az kéne amit NEM tudtatok megvenni. És erre rábólintottak :D

Mert hát hogy is nézne ki ha a harmadkorral foglalkoznánk megint hiszen nem maradt ott semmi elmesélni való, csak Dol-Amroth, Lothlórien, Erebor és környéke küzdelme a Gyűrű háborúban, Északi királyság sorsa, esetleg Angmar felemelkedése…

Nem csoda ekkora kupleráj lett.

Ayrons - 2022. 09. 16. 09:42

A mai rész:

Pozitívum: az orkok minden jelenete. A társadalmuk, ahogy a halott társukkal bántak. Adar maga, nagyon átjött, hogy nem csak szörnykènt tekint az orkokra. Hanem látja bennük az egykori tündét.
A törpök is jók voltak ismételten, a dal, a mithril, az apa-fia kapcsolat. Továbbra is jól működik az Elrond és Durin vonal. Al-Phazort is jól építik, kezd látszani, miért tudja majd átvenni a hatalmat. Az utolsó jelenet a fákkal nagyon epikus lett. Maga az operatőrimunka a fényképezés még mindig szép. A zene továbbra is jó. Nem voltak hobbitok.

Negatívum: Galadriel akciója. A palantirok. Galadriel hol találkozott ilyennel? Ez nem Númenor találmánya? Meg mi az, hogy egy van? Később, hogy lesz több? Itt meg már hét volt, de egy maradt. Felesleges változtatás.

Előretekintés: A hajléktalan biztosan nem Sauron lesz. Tippre egy mágus. Pedig azt hittem ő lesz, de túlságosan is képünk be lett tolva most, hogy Sauron ő. Szóval emiatt biztosan nem ő lesz. A balrog már ébredezik, az évad végére valszeg felébred.
Az évad szerintem azzal ér véget, hogy a númenori sereg megmenti a toronyba rekedt embereket. Adart legyőzik, akit valószínűleg Galadriel ismerni fog ( tesója talán?),de előtte Adar a Végzet hegyét működésbe lépteti és létrejön Mordor.
Sauron pedig színrelèp, aki valószínűleg Halbrand lesz. Azt hittem Nazgul lesz, de egyre jobban az az érzésem, hogy Sauron felvette az alakját. Mindenből kibeszéli magát, mindenkit kiismer azonnal. Jó kovácsnak mondja magát és azt állítja, hogy a királyi címert egy halott embertől vette el. Tippre, Galadrielt meg úgy veri át, hogy összejön vele.

Ayrons - 2022. 09. 16. 09:42

A kommentem beragadt.

Anak - 2022. 09. 16. 09:55

Mi ez a hülyeség, hogy Anárion vízbefúlt? Ez ellentmond Tolkieni kánonnak. Neki még nagyon is élnie kell(ene).

Endymion - 2022. 09. 16. 10:50

“(sa. 1200-3300-ig. ha Celebrimbor megkisértése és Isildur újlevágása közötti story akarják elmesélni, persze nem biztos, de eddig így néz ki)”

Pontosan ezért képtelenség lenne ilyen időléptékkel képernyőre varázsolni ÉLVEZHETŐEN ezeket a történeteket.
A hardcore fanokon kívül senki sem egy száraz történelmi tablót akar nézni. A nézők bele akarnak vonódni a történetbe, az eseményekbe.
Teljesen élvezethetlen lenne, ha az egyik részben bemutatnának eseményeket, aztán a következő részben vagy a részben belül ugranának 100 éveket, a tündéken kívül más szereplőkkel, akiket valahogy ugyanúgy be kellene mutatni, hogy a nézők tudják, kik is ők. Rémálom lenne. 2100 év történeteit bemutatni úgy, hogy ne idegenítse el a nézőket és ne kelljen folyamatosan magyarázni, hogy kik az új szereplők. Ha részről részre cserélődnének a nem hallhatalan szereplők marhára nézőbarát lenne… 1 évad alatt lemenne több 100 évad történése, de ember legyen a talpán, aki tudná követni.
El kéne már fogadni, hogy az írott szöveg és a film 2 nagyon különböző formátum. Ami működik egy írott oldalon, az egyáltalán nem bíztos, hogy működik mozgóképen. Máshogy dolgozza fel az agyunk az információkat.

Teljesen elszállt elvárás, hogy egy sorozatban több ezer év eseményeit mutassák be úgy, hogy a nézők belevonódjanak és ne csak egy száraz történelmi tabló legyen.
Ezzel nem mondom azt, hogy ettől már jó a sorozat, de ésszerűtlen foggal-körömmel rugalmatlanul ragaszkodni valamihez, ami a képernyőn nem működhet.

SSY986 - 2022. 09. 16. 10:56

Endymion: Ja pontosan akkor miért ezt választották? Pont azt a storyt amit nem lehet elmesélni jól, mert több ezer évig tartott…

reatard - 2022. 09. 16. 11:10

winnie:

Amit az alapanyagról és hiányáról írtál azt én is nagyrészt így gondoltam… mielőtt láttam volna az első részt. Tök jó lett volna, hogy kreatívan tudnak mozogni a világban aminek csak néhány sarokköve van lefektetve. Viszont ezzel sajnos nem tudtak élni, egyszerűen sem a karakterek többsége, sem a párbeszédek, sem a történet nem olyan minőségű egyelőre.
Másrészt, pedig az , hogy “nem lehet azt mondani, hogy nem hű az adaptáció, mert nem lehet mihez hű” sajnos egyszerűen nem igaz, mert hiába nagyon vékony az alapanyag még ahhoz sem tudták tartani magukat, folyamatosan rugdossák fel a kisebb-nagyobb alapköveket, hol dramaturgiailag teljesen jelentéktelen esetekben (Valinorba átjutást úgy kezelik mint a harmadkorban, Galadriel testvérének halála), hol előre megmagyarázva (idővonal) de a világot úgyahogy ismerőként végig roppant zavaróan, pont azért mert legalább ehhez kevéshez tarthatták volna magukat.

Nekem senki sem fogja tudni megmagyarázni, hogy jó döntés volt több mint 2000 évet összecsapni. Hogy Númenort már csak a bukása előtt nem sokkal látjuk, hogy Galadriel az egyik legidősebb középföldei tündeként nemcsak úgy viselkedik mint egy komplexusos késő tizenéves, de a többiek is úgy kezelik. Ennél csak jobb lehetett volna az is ha évadonként cserélik az emberi szereplőket, feltéve ha azokban az évadokban történik valami, mert eddig ebben nem sok.

Hádész - 2022. 09. 16. 11:15

Endymion: Ezért rossz a sorozat alapkoncepciója. Csinálhattak volna antológiát, ahol külön külön bemutatják ezeket az eseményeket és a tündék maradnának állandó szereplők, vagy egyszerűen csak epizódszerepet kaptak volna a többi népbeliek, vagy összpontosíthattak volna szimplán egy időszakra, amit kibontanak több évadon keresztül.
Nem tudom, hogy a jogokat mennyi időre/projektre kapták, de csinálhattak volna két sorozatot is, egyet a gyűrűk megalkotásáról és Sauron felemelkedéséről a Másodkor közepén, valamint egy másikat Isildur életében történtekről.

reatard - 2022. 09. 16. 11:46

Endymion:

Senki nem kényszerítette a készítőket, hogy két egymástól 2000 évnyire levő eseménysort meséljenek el egyszerre.

Lehetett volna csak a gyűrűk készítése és az abból kirobbant háború, szerintem senki nem hisztizne, ha azon belül feszesítenek az időtartamon pár száz év helyett mondjuk csak 100 év, mellesleg a Númenoriak abban a sztoriban is szerephez jutnak és még az aranykorukban, és ők sem 80 évig élnek, nem kellenének részenként új emberi karakterek. Vagy lehetett volna Númenor bukása és aztán Isildurék királyság alapításai, harcai Középföldén, megint nem kell részenként új casting. De a kettő egyszerre? Hát látjuk az eredményt…

winnie - 2022. 09. 16. 12:02

“Nekem senki sem fogja tudni megmagyarázni, hogy jó döntés ”

szerintem nem is célja senkinek, viszont erről az jut eszembe (feltételzve azt, hogy süket fülekre fog találni) szerintem érdemes meghallgatni a másik oldalt is az okokról.

tudom, hogy van ember, aki utánaolvas ennek-annak, van, aki hallgat/néz ezt-azt, de szerintem a nagy többség nincs tisztában azzal, hogy a készítők agya milyen srófra járt. nem egy írós, és témával foglalkozó podcastben több órán át is lehet jd payne-éket hallgatni – és nem azért, hogy bárki meggyőzze magát azáltal, amit hall, egyszerűen csak hasznos és nagyon érdekes információömleny. érdekes hallgatni a gondolatmeneteket, lehet egyetérteni és nem egyetérteni, stb. nyilván a francnak van rá ideje, meg csak azért, hogy valaki felvértezettebb legyen egy netes diskurzusban, nem érdemes (én is csak azért hallgatok ilyesmit, mert érdekel maga az írás mestersége, az írók gondolkodása, az insider aspektus), de amikor egy-egy ilyen anyagot végighallgatok, mindig eszembe jut, hogy pont azok, akik a legilletékesebbek egy-egy kreatív döntés kapcsán, nem tudnak felszólalni a netes felületek többségén, például itt kommentben, pedig, ki tudja, lehet, hogy erre vagy arra a felvetésre tudnának olyan választ adni, amire a többség megértően bólintana, hogy jogos), de ettől még olykor sajnálom, hogy nem mindenki van birtokában minden infónak.

winnie - 2022. 09. 16. 12:06

“Ezért rossz a sorozat alapkoncepciója.”

itt a “rossz” inkább “nem kedvemre való”, gondolom, mert ha siker lesz a sorozat és beváltja az elvárásokat, akkor utólag igazolást nyer a koncepció, még akkor is, ha lehet, hogy minden koncepció ugyanekkora siker lett volna.

viszont

“Csinálhattak volna antológiát,”
“csinálhattak volna két sorozatot is”

szerintem nem csinálhattak volna – akár technikai, akár más okok miatt. ezek elméletben lehetségesek lehettek volna, de annyi minden buktató van, hogy a mostani modell a legkézenfekvőbb. mind készítői/stáb oldalról, mind pedig nézői/siker oldalról. ha nem lenne annyi minden velejáró, akkor nyilván sokkal ideálisabb megoldások is vannak, de muszáj olyanokban gondolkodni, amik meg is valósíthatók.

reatard - 2022. 09. 16. 12:22

Nyilván nem úgy értettem, hogy bárkinek az lenne a célja, hogy engem személyesen győzködjön:) Egyszerűen csak számomra nem elégségesek azok az indokok, hogy ezzel kapcsolatban előre szóltak, és nem akarták sűrűn cserélgetni az emberi szereplőket. (De ezt pont kicsit jobban is kifejtem egy beragadt kommentben.)

Nyilván jobban is utána nézhetnék mit miért így csináltak az írók, azthiszem ami elsődlegesen a nevükben beszél az maga a sorozat, és hát az olyan amilyen. Alapvetően tényleg pozitívan várakozva álltam neki és még az idővonal sűrítéssel is úgy voltam, hogy biztos, hogy jól meg fogják tudni oldani, hiszen értenek ahhoz amit csinálnak, de három rész után sajnos több zavaró pontot látok mint élvezeteset.

Hahakocka - 2022. 09. 16. 12:29

Igen Winnie! Nagyon elmerültek amúgy a lore-ban a készítők s 2-3 féle tünde nyelvben is tudnak, s ha látjátok a párbeszédekben, vagy pl díszletekben, díszekben, vagy pl a törpgyerekek a Dór Lomini sisasokban lévő 1-2. koros utalásokat azokra amikre nincs joguk akkor talán nem savaznák sokan ennyire őket. Nagyon sok akár 1-1 órás beszélgetés van a készítőkkel és ott nagyon látszik hogy értenek a lore-hoz. Sokan pont emiatt támadták őket úgy hogy kiderült 1 betűt nem olvastak a regényekből kb…. Én 3 szor olvastam a regényeket, előzményeket is. Vannak fájó pontok persze nekem is de megérthető sorozat formájában és a jogok hiánya nélkül. Galadriel vízbe ugrása a semmi közepén vagy amikor most a 4. részben amit csinál 1-2 númenorival az azért viszont nagyon vicces….

Gandalf - 2022. 09. 16. 12:32

A jogi háttérről és a forrásokról:

Ez úgy nézett ki, hogy 2017-ben, miután lezárult a korábbi pereskedés a New Line Cinema és az örökösök szervezete, a Tolkien Estate között, az utóbbiak egy, a korábbinál számukra sokkal előnyösebb egyezség reményében külön eladásra kínálták A hobbit és A Gyűrűk Ura sorozat-jogait (a korábbi adaptációk alapja egy 1969-es szerződés, amely viszont nem terjedt ki a sorozatokra). Azért csak A hobbit és A Gyűrűk Ura sorozatos adaptációjára terjedt ki az új ajánlat, mert ezek jelentek meg még J.R.R. Tolkien életében, a többi mű részben Chistopher Tolkien szerzői jogait is érintette (ő az író fia, aki a posztumusz műveket megjelentette apja jegyzeteiből), aki a létező összes adaptáció nagy ellenzője volt. Azóta Christopher is elhunyt, Isten nyugosztalja!

A jogokért sokan versenybe szálltak a Warnertől kezdve a Netflixen át az Amazonig, de a végén olyan összegek repültek a licit során, hogy senki se akarta tartani a magát fanatikus Tolkien-rajongónak beállító Jeff Bezoson kívül, így végül az Amazoné lett a jog (de a korábbi pereskedést lezáró egyezség miatt be kellett venni a buliba a New Line Cinemát is a gyártásba). A szép az egészben az, hogy ekkor még nem tudták, milyen történetet szeretnének feldolgozni. Az Amazon csak a sorozatjogok megszerzése UTÁN kezdte el megversenyeztetni az ötleteket és a leendő showrunnereket. Tehát ekkor még fogalma sem volt arról, hogy olyan sztori lesz a befutó, amelynek sok részlete azokban a művekben van kifejtve, amelyekhez nem nyúlhatnak. Hozzáteszem: ezek sem elegendőek önmagukban öt évadra, tehát a hozzáírást ez esetben sem kerülhették volna el.

A 2017-es szerződés újdonsága még a korábbi, 1969-eshez képest, hogy ezúttal a Tolkien-örökösök beleszólási jogot kaptak azokba az elemekbe, amelyek valóban a könyvből erednek. Így például külön jóvá kellett hagyatni velük, hogy többezer év cselekményét összesűríthessék pár évbe, és így az ember szereplőket ne kelljen cserélgetni menet közben. A beleszólási jog azonban nem terjed ki a hozzátoldásokra, tehát a showrunnerek azt tehetnek hozzá, amit nem szégyelnek.

Eközben a New Line Cinema és a Warner az 1969-es szerződés alapján meg a harmadkorban kezdett el terjeszkedni, ezért vágtak bele a The War of the Rohirrim című egész estés anime elkészítésébe. A két projektet egyedül a New Line Cinema köti össze némiképpen, semmi más, és ez lekorlátozza azt is, hogy mennyire hasonlíthat a sorozat a filmekre (hivatalosan máig nem tisztázott, hogy azonos filmes univerzumról van-e szó). Az 1969-es szerződés jogai voltak azok, amelyet a The Saul Zaentz Copany most adott el az Embracer Groupnak, a New Line Cinema ugyanis nem birtokosa ezeknek a jogoknak, csak a licenszet használja a Jackson-filmek óta.

Wellokier - 2022. 09. 16. 12:35

Én mindent olvastam, ami LOTR és nem igazán zavar, hogy nem egy olyan adaptációt kapunk, ami pontosan felmondja a kánont. Szerintem erre nincs is szükség. Ráadásul három rész után ne mondjunk még ítéletet, majd az évad végén. Én megpróbálom élvezni a világot, a látványt, érezni, ahogy behúz a dolog. A sztorikat ismerem és érdeklődve várom, hogy miként oldják meg a “lehetetlent” (legyen is meg a történet, meg nem is a jogok miatt), egyenlőre szerintem megugrották a dolgot.

Szerintem is a “kívülállóknak” készült alapból a sorozat, de ha azt elérik vele, hogy többen veszik a kezükbe a könyveket, már megérte. A látvány meg szerintem szépen hozza az Alan Lee, John Howe világot (azt hiszem az utóbbi közre is működött a megvalósításba).

Hádész - 2022. 09. 16. 12:45

winnie: Nem fogok körmondatokat áldozni rá, hogy körbeírjam. Szerintem egy kommentben valaki ír egy jelzőt, az nyilván a saját véleménye, nem az egyetemes igazság, szóval had írjunk le csak annyit, hogy “rossz”, “jó” stb.

Csinálhattak volna két sorozatot (ha, ahogy írtam, a jogok engedik). A Rings of Power szólhatna arról, amire a címe utal, ha siker, akkor újrázhatnak X év után másik sztorival (lásd pl House of the Dragon). De ha meg tényleg csak egyet tudtak összehozni ilyen-olyan okokból, semmi értelme zanzásítani több ezer évet, hiszen jóval rövidebb időszakot felölelve is bele tudtak volna nyúlni mozgalmas időszakba, de ha kevésnek éreznék, ugyanúgy tölthetik a lyukakat a hozzáköltött karakterekkel és történetszálakkal, ahogy most is teszik.

Palacka - 2022. 09. 16. 14:14

Bevallom, nem olvastam el a kommentek nagyját. Amúgy is elsősorban a cikkre szeretnék reagálni: az egy elterjedt, ámde fals elképzelés, hogy csak a TLOTR és a The Hobbit könyvek adaptálására nyert jogot az Amazon. Egyedi esetekben, külön, egyenkénti engedéllyel több olyan koncepciót, nevet, történetfoszlányt is használhatnak egyéb Tolkien-írásokból, amik nincsenek benne ebben a két könyvben, erre kapásból egy példa Númenor térképe, vagy Tirion ábrázolása a prológusban.

Szintén fontos, hogy a nagyon sokszor emlegetett The Silmarillionban a Masodkorral foglalkozó fejezet összesen 40 oldalt tesz ki (a 400-ból). Egyetlen novellajellegű történetet leszámítva nincsenek egy konkrét narratív ívet befutó írások a Másodkorról, egyértelműen ez a legkevésbé kidolgozott része a legendáriumnak, ami szerintem kitűnő alap egy sorozathoz.

Maga a sori szerintem is túl lassan építkezik, de az én szememben egyelőre nem merészkedett közel a “lore breaking” jelzőhöz. Tolkien maga se tudta befejezni ezeket a sztorikat, rakásszor újraírta őket. Ha nagyon szigorúan nézi valaki a lore-t, tudatja, hogy az összes posztumusz mű sokszor csak erősen külső, “meta” szemszögből értelmezhető, legalább annyira izgalmas ezek esetében, hogy Tolkien hogyan dolgozott rajtuk. Ezek legendák, számtalan verzióval, úgyhogy simán beleférhet egy time compressed verzió, főleg, ha élvezhetőbb úgy az egyszeri nézőknek.

Galadriel nekem is túl mufurc, a harmadik epizódban legalább mosolygott párszor. Se a vízbe ugrásával, se a bosszúszomjas, gyászfeldolgozós kardos énjével nincs gondom viszont, izgalmas lesz látni, hogyan enyhül meg (gondolom, Halbrand, Elendil, majd később Celeborn hatására).

Hádész - 2022. 09. 16. 15:07

@Gandalf: Köszi az összefoglalót a “jogi” háttérről. :)

SSY986 - 2022. 09. 16. 16:13

Spoiler spoiler
Na megnéztem a negyedik részt.
Első kettő résznél jobb volt.
Galadriel… hagyjuk is.
A storyban sokat nem haladtunk ami meglepő szerintem így 4 óra játék idő után a 8-ból már tarthatnánk valahol, de még sem.
A kis srác storyja tök jó volt még a törpök része is jók lettek. A numenori jelenetek a Galadrielt tartalmazóakat leszámítva elmentek. Tényleg próbálom elengedni bármilyen nemű elvárásaimat ezzel a sorozattal kapcsolatosan ezért nem is megyek bele semmilyen rantbe, hogy mi volt más vagy fölösleges vagy érthetetlen ebben a részben.
Szerintetek Celebrimbor már elkészítette a gyűrűket és a kohót csak azért építi, hogy az egy gyűrű elkészülhessen benne vagy még sehol sem tartunk a gyűrűk készítése terén?
Halbrand lehet, hogy Sauron maga és ő lesz az aki Pharasonnak fog segíteni?

Don Fanucci - 2022. 09. 17. 08:16

@SSY986: Szerintem a kohók a gyűrűknek készülnek.

Engem nem zavar annyira, hogy lassabban építkezik a sorozat, mert még mindig hihetetlen látvánnyal és többnyire azért meglehetősen szórakoztató tartalommal támad. Látszik a pénz, amit beletoltak, és az igényesség, ami a díszletekben, a jelmezekben, a kultúrák ábrázolásában megnyilvánul. Igen, van benne logikátlanság és következetlenség bőven. Igen, vannak zavaró apróságok. Igen, van, ami engem is idegesít. (Főleg, hogy a széria láthatóan fittyet hány a Tolkien-i kronológiának és alaposan megkavarja az eseményeket.)

De összességében ez a rész kifejezetten összeszedettre és izgalmasra sikerült (sőt, talán ez volt eddig a legjobb!) – érezhetően kezd belendülni a cselekmény és érdemes lesz figyelni a folytatást.

Númenor egyszerűen fantasztikus, minden pillanatot ajándéknak érzek (a valák ajándéka), amit ezen a helyen tölthetek. Láthatóan nagyon sok energiát raktak bele abba, hogy ez a hely működjön. Khazad-Dum dettó: jó látni Mória aranykorát és a törpöket igazán lendületben. Most először még az is tudott érdekelni, hogy mi történik keleten – ami eddig egyáltalán nem hozott lázba. Adar érdekes figura – szerintem valamilyen Szauron zsoldjába szegődött féltünde lehet, de ne feledkezzünk el Szauron szájáról sem, aki eredetileg egy númenori ember volt, vagy a nazgulokról.

Galadriel valóban megbízhatóan gyenge pont tud lenni – már több ezer éves, és még mindig olyan, mint egy hisztis csecsemő. Az, hogy egy tündét az emberek lelakatoljanak szerintem világbotrány lenne bárhol a Tolkien-univerzumban, de az is, hogy egy tünde így viselkedjen bárhol, bármikor. Ennek ellenére nem mondanám, hogy Morfydd Clark rossz színésznő lenne, vagy kellemetlen volna őt a vásznon figyelni. De persze minden ellenvéleményt szívesen és érdeklődéssel veszek.

katyvaszlipp - 2022. 09. 17. 08:35

Valaki írta, hogy Eregion elestével végződhet az évad.
Hát ahhoz 4 rész alatt nagyon be kellene pörögni az eseményeknek, mert sehol nem vagyunk még.

@SSY986:
Az Egy Gyűrű nem ott készül nem?
Ráadásul vicces lenne, ha a Rings of Power c. sorozatban a gyűrűk fű alatt készülnének, nem mutatva a kovácsolásukat:D

SSY986 - 2022. 09. 17. 09:03

Katyvaszlip:
Nem most olyan érzesem volt a Celembrimboros jelenetnél, hogy valamit rejteget. Plusz tök sok idöt megsporolnànak vele ha màr az elsö 3 gyūrū készen lenne😂

fcb989 - 2022. 09. 17. 09:19

SPOILER SPOILER

4. rész után:

Numenor – Nekem ez most olyasminek tűnik, hogy összevonjak az idosikokat, de ugyanúgy jönni fog az a rész amikor Sauron behodol és Numenorra viszik…

Remélem Amandilt beleteszik majd.

Ehhez szorosan kapcsolódik Celebrimbor, vajon akkor a gyűrűk elkészítését és az ő sztoriját meg a numenoriak érkezése elé be fogják suriteni? Végül is nem lehetetlen, sereget is kell toborozni, messze is vannak, stb. Akkor viszont jelen állás szerint Sauronnak valahol Eregionban kéne lennie.

Viszont így Halbrand kileterol fogalmam sincs, eddig Sauronnak tippeltem :)

Vödör - 2022. 09. 17. 09:28

katyvaszlipp:

En irtam az eregiont, de igazad van, ahhoz lassu a tortenetvezetes. Valoszinubb az egy gyuru elkeszitesevel vegzodhet es akkor a masodik evad a tunde haboru.

Ayrons - 2022. 09. 17. 09:38

Szerintem az idei évad Mordor megszületése és Sauron felfedi magát. A Gyűrűk csak a következő évad. 8 részes lesz az évad. Már csak 4 rész van hátra.

Palacka: Lehet, hogy vannak egyedi esetek, de Galadriel testvérének halála teljesen más a könyvben, mint itt. Szóval nem mindent használhatnak. Valószínűleg Númenorra azért kaptak külön engedélyt, mert elengedhetetlen a sztori szempontjából.

Magic - 2022. 09. 17. 09:52

Szerintem jó a sorozat. Nem tökéletes, de a készítők kellő alázattal nyúltak a témához. A szereplők néha idegesítőek, de ez az eredeti könyvek néhány szereplőjéről is elmondható:)
A kommenteket olvasgatva (nem csak itt) kicsit az az érzésem, hogy ha a Gyűrűk Ura most jelenne meg akkor a kommentelők egy része ugyanígy szénné fikázná a könyveket. Túl idealizált, meseszerű, vontatott és egyáltalán nem PC – mondjuk nekem pont ezért tetszik. (megváltozott a világ, na:)
Aki meg arra kíváncsi, hogy Peter Jackson mit kezdett volta, ha hosszabb filmeket csinálhatott volna az eredeti trilógiából, annak ajánlom az extended version-t, abból majd megtudja. (spoiler: könnyes szemű és ölelkező hobbitokat)

bvr - 2022. 09. 17. 11:27

Magic: hát a döntő többség az erősen kétlem hogy szénné kritizálná (de nem a könyvet, az annyira más médium, nameghát az egész fantasytörténet elképzelhetetlen ha azt kivennénk a múltból, szóval tegyük inkább azt fel hogy most jelentek volna meg Peter Jackson filmjei) A trilógia azóta is imdb top4, top10, top12, és jegybevételben is egymilliárdos nagyságrendben (ami még most sem rossz, 2000 környékén meg főleg) Nyilván ezért fizették egyedül csak a jogdíjakért azt a hatalmas összeget – és most a negyedik rész után már kimondottan hatalmas a csalódásom mennyire kiábrándító eddig az eredmény…
Pedig ha egy szót kellene írni a táblára hogy milyen _történetnek_ kellene lennie akkor az az epikus. És ezt természetesen a készítők is tudják (tudniuk is kell), a sorozat prológja is világméretű háborút mutat, hatalmas seregek összecsapását, még a levegőbe is óriássasokkal és a szárnyas lényekkel miközben minden lángol – és basszus a mostani részben képesek olyan szövegkönyvet írni amiben Númenorban azon megy a zúgolódás hogy de majd jönnek a “tünde munkások” és elveszik a munkátokat? WTF?? Még ha ennek ebben a világban egyáltalán lenne bármi értelme (de persze nincsen) ez egyszerűen hogy jön ide, amikor itt olyan tétek lesznek ahol hatalmas mitikus hadseregek csapnak össze földön és a levegőben? És ehhez elég csak újranézni a Gyűrűk ura prológusát (aminek a hangulatát ez a sorozat is megidézte)

SSY986 - 2022. 09. 17. 12:02

Bvr: úristenem pauzolnom kellett a részt, vinnyogva kezdtem el nevetni annál résznél, kajak annyira vicces volt a mexikói bevándorlók bocsánat elf bevándorlók elveszik az emberek munkáját beszéd. Hasonlóan vicces volt a végén a toborzás. Van hadseregünk ami az egyik legjobb középföldén, miért kell random képzetlen civilek besorozni amikor a háború el sem kezdődött…

bvr - 2022. 09. 17. 12:42

SSY986: hát igen :))

Egyébként amit írtál:
“miért kell random képzetlen civilek besorozni amikor a háború el sem kezdődött…”
na ez meg a másik, és alapvető problémám (csak ezt már máshol leírtam) hogy eltelt 4 rész de még arra is képtelenek voltak hogy normális ritmusban felépítsék a szemben álló feleket (ha egyáltalán kell, végülis öt évad, eddig nem nagyon világos mikor meddig szeretnének eljutni)
Mert eddig mit láttunk? Mostanra mi nézők ott tartunk hogy Délfölde az egy maroknyi ork, meg pár tucat földműves akik bemenekültek egy őrtoronyba. És akkor most mégis a semmiből mi a franc volt az a toborzóbeszéd ott Númenorban? :))

(ehhez képest pedig a mozikban milyen jó ütemben volt mutatva ahogy Szarumán egyre nagyobb sereget épít, stb, stb, stb. Ott a három filmnek külön-külön és együtt is nagyon jól megkomponált íve volt)

Ayrons - 2022. 09. 17. 13:56

SSY986:
Gondolom a könyvben is nevettèl ezen :)

SSY986 - 2022. 09. 17. 15:01

Ayrons: Már mint melyiken és melyik könyvben?
A toborzós rész azért szórakoztató, mert a loreban ha jól emlékszem úgy van, hogy a Numenoriak békésen éldegéltek a szigeten amikor is rájöttek, hogy hajós népkent kell nekik sok fa,hogy hajókat építsenek de az nem nagyon volt a szigeten így elhajóztak középföldére és alapították pár enklávét ( ebből az egyik a későbbi Gondor lesz ha jól emlékszem ) és elkezdtek fát kitermelni. na már most a helyiek akik ugyan úgy emberek voltak csak nem olyan szuper 2 méter magas több száz évig élőek mint a Numenoriak, először örültek fejlettebb kuzinoknak, mert kaptak munkát meg tanulhattak új dolgokat, de aztán amikor rájöttek, hogy kizsákmányolják őket fellázadtak. Természetesen a Numenoriak leverték és elzavarták őket. Később amikor Sauron elkezd rosszcsontkodni, Gil-Galad akinek a birodalma jó kapcsolatot ápol az ottani Numenoriakkal figyelmezteti őket a délkeletről jövő veszéllyel. A Numenoriak gyorsan reagálnak és megakadályozzák Sauron előrenyomulását, mert fejlett harcedzett hadseregük van ami lehetővé teszi ezt.
Elf bevándorlók rész meg azért vicces a Numenoriak esetében hiszen az első királyuk konkrétan Elrond testvére aki lemondott a halhatatlanságról, hogy köztük éljen plusz arról nem is beszélve, hogy a többi emberi törzshöz képest ők sokkal fejlettebb civilizációt alkottak nagy részt az elfeknek köszönhetően akik rengeteg tudásukat megosztották velük és ezért az egyetlen dolog ami fejlettebb náluk azok az elfek és igen sokáig szinte szimbiózisban éltek velük, de aztán az idő meg a távolság éket vert a kapcsolatukba, de csak Pharason hatalomra kerülése után változtak meg igazán a dolgok, de akkor is inkább az volt a lényeg, hogy a Numenoriak is hasonló halhatatlanságra vágytak amivel az elfek rendelkeztek. A sorozattal ellentétben ekkor még simán lehetett nyugatra hajózni igaz nem volt szabad az embereknek csak is az elfeknek és ez zavarta a Numenoriakat, mert úgy érezték nekik is joguk van rá. De egy szó mint száz az elfek meg a Numenoriak szövetségesek voltak igaz nem volt a legjobb a viszonyuk, de sosem volt ellenséges Pharasonig. De persze a sorozatban ez kicsit más, de az ott kapott infók alapján egy elfet kimentünk a tengerből aki az audiencián nem menedéket kér hanem azt, hogy elhúzzon azonnal a szigetről és semmi mást plusz ezt még végig is hallgatja a fél udvar plusz az a csávó is aki ezt az ostoba beszédet tartja később az emberkenek egy semmilyen téren nem létező problémáról. Persze tudom így akarták bemutatni Pharason ármánykodását plusz reflektálnak a mi világunkban történő dolgokra, de szerintem akkor is vicces, mert annyira gagyi🤣

Gandalf - 2022. 09. 17. 15:36

A tündék és a númenoriak közé elsőnek a Valák Tilalma vert éket: a nyugathoni emberek egyre jobban féltek a haláltól és egyre jobban vágytak a Halhatatlanföldekre, de a valáktól érkező tündék figyelmeztették őket, hogy ez nem jó ötlet.

Egyébként a Magyar Tolkien Társaság és a Könyves Magazin közös podcastsorozatban elemzi ki kéthetente “tolkienita” szemmel a sorozatot. Ebből lement már két rész, és a jövő héten jön a következő (a harmadik és negyedik epizódról).

Bevezető podcast:
https://konyvesmagazin.hu/podcast/hatalom_gyurui_tolkien_kibeszelo_01.html

1. és 2. rész kibeszélése:
https://konyvesmagazin.hu/podcast/hatalom_gyurui_tolkien_galadriel_tundek_sauron_meteorember.html

Illetve a Magyar Tolkien Társaság online Tolkien Akadémiája is a sorozat kapcsán felmerült kérdésköröket elemzi (ez a videó a harmadik epizód után készült):
https://www.facebook.com/magyartolkientarsasag/videos/390296853268788

Christie9 - 2022. 09. 17. 15:54

sztomi: Tudom, hogy nem ez a legfontosabb, de a könyvben is Éowyn öli meg a Boszorkányurat, a magyar fordításban azért tűnik úgy, hogy Trufa, mert a “she”-ből csak “ő” lett és előtte Trufáról volt szó (de ez az újabb kiadásokban javítva lett).

A sorozat számomra igazából elég érdektelenre sikerült. Númenor ábrázolása tetszik és végül is a látvány is elég jó, de szerintem néhány színész kifejezetten borzalmas. A párbeszédek számomra nagyon gagyik és a legtöbb karaktert se írták meg túl jól. A legjobban az bosszantott fel, ahogy Galadriel Númenorban viselkedett, semmi diplomáciai érzék, csak fafejség.

SSY986 - 2022. 09. 17. 16:01

Gandalf: köszi bele hallgatok
Btw múltkor írtál a jogokról meg stb. A 4. részben a király lakosztályában voltak ereklyék a balta meg a sisak meg azt hiszem a hattyús pajzs is mind olyan könyvből van amihez nincs joguk meg az első részben a szilmarilok említése meg ilyenek vagy egyes nevek használata stb. Akkor most az ilyen esetek külön engedéllyel történtek és van valami jelentőségük vagy csak ilyen szőrszálhasogatások a stúdió meg az estate között. Na kicsit kaotikus nekem. Szerinted?

Gandalf - 2022. 09. 17. 16:26

Ilyenek a Jackson-filmekben is voltak. Pl. az ottani Gil-galad (Mark Fergusson) mellkasán ott virított az a tolkieni Gil-galad címer, aminek a felhasználására egészen biztosan nem terjedt ki az 1969-es szerződés. Szerintem ezekre a vizuális easter eggekre lehet valami jogi kiskapu.
De azt pl. nem nevezhették nevén a sorozat 4. részében, hogy Arondir melyik beleriandi folyó torkolatánál élt az első korban.

SSY986 - 2022. 09. 17. 16:31

Köszi

Ayrons - 2022. 09. 17. 18:43

SSY986:
Részlet a Befejezetlen Regèk Númenorról és Középföldéről:
“XX.Ar-Adûnakhòr. Felvette a Nyugat Ura címet, ami a nagy valàkat illette csak. E király idején betiltják a tünde nyelvet és annak oktatását.A tündék hajói csak ritkán keresik fel Númenor partjait.

XXIII. Ar-Gimilzôr. Üldözte a Hűségeseket, akik hűek maradtak a valàkhoz és a tündékhez. Végèrvényesen betiltja a tünde nyelvet és kitiltja a tündéket a szigetről. Aki tündét hozz a szigetre az súlyos büntetést kap. Nem tisztelte a valàkat és egyetlen egy ünnepségen sem vett részt ami a tiszteletükre rendeztek.

XXIV. Tar-Papantir. Próbálná a tündékkel rendezni a visszonyt, ám ez nem sikerül neki. Polgárháborús helyzet alakul ki Numenorban”

Mire eljutunk Ar-Phazorhoz addigra már a tündéket kitiltják és utálják őket. Szóval ebben a sorozat pontos.

Catzor - 2022. 09. 17. 19:28

Engem őszintén meglep, hogy online a neten mindenki Galadrielt gyalázza . . . Nem teljesen értem, miért?

A Gyűrűk ura könyvekben lévő Galadriel lényegében egy “tündérmese”, kb. a hobbitok szemszögéből látjuk, akik halomra ájulnak csak attól, hogy egy hasonló “isteni” lény egyáltalán rájuk néz . . . (és hát igen, a tündéknek van hype-juk, szépek és hatalmasak, ráadásul szerények is :) Ugyanakkor Galadriel nem csak ennyiből állt, ráadásul itt legalább ~3000 évvel fiatalabb, ha a másodkor végén járunk (a Númenorban élő Ar-Pharazon még nem király, de már majdnemből gondolom).

Nekem teljesen hiteles, hogy egy büszke és öntudatos tünde-úrnő, ráadásul nolda, nemestünde, de még közöttük sem akárki.

Akik ismerik a Szilmarilokat azoknak nem lesz újdonság, de a noldák tetteiről meg lehet győződni a belőle, mikre képesek, ha elkapja őket a gépszíj. Feanor fiai a legsötétebb órában, a könnyek csatája lényegében katasztrofális veresége után, az ékszereket üldözve feldúlták Siriont és az ottani tünde menekültek (nők, gyerekek . . . ) között hatalmas mészárlást rendeztek (kinslaying, és nem is az első). . .

Nem mondom, hogy mindegyikük ilyen, Galadriel pláne nem ( Tolkien évtizedes mentális gimnasztikákat végzett, hogyan legyen együtt a nolda rokonaival úgy, hogy ne legyen véres a keze . .. ). Messze nem az a hibátlan, bűntelen lények, akiknek valakik gondolják őket (Morgoth hatása).

Szóval én így nézem Galadrielt, és abszolút semmi bajom nincs vele (a gyengeségekre hajló íráson kívül).

Gandalfot viszont nem értem, miért itt, miért így? A hobbitokat se értem, minek? Szerintem túlságosan a régi vágányon akarnak haladni, amit szvsz nem kéne.

bvr - 2022. 09. 17. 19:46

Ayrons: idéztél három bekezdést (ami persze még így is pont három bekezdéssel több mint amennyit a sorozat velünk addig közölt, erre még visszatérek. Amúgy nem tudom mit jelent a “betiltja a tünde nyelvet” mikor a sorozatban konkrétan elhangzik hogy még a köztéri szobrokon is még mindig rávésik a feliratokat tünde nyelven csak meg kell nézni) közben én mint néző annyit láttam hogy tengerészek kimentettek a tengerből két hajótöröttet, akik közül az egyik történetesen tünde.
Most amúgy “szabály szerint” mit kellett volna csinálniuk? (mert lehet hogy erre is van valami törvény csak ezt akkor nem ártana a nézők tudomására hozni) Nem “hozta” a szigetre a tündét, egyébként ezt a helyzetet ott jó értelmi fogyatékosok módjára még egy bővített mondat erejéig sem tértek ki (persze mivel Galadriel is egy értelmi és érzelmi fogyatékos szintjén mozog, ez annyira nem csoda, kezdve azzal ami amúgy is mindenkiben felmerült hogy elsősorban is mi volt a terve amikor a saját hajójukról az óceánba ugrott)

Amire pedig a kezdő zárójelben írtam hogy érdemes visszatérni, az az hogyha egy sorozat elkezd nagy dolgokban eltérni az alaptól (és eleve a felvállalt koncepció, azaz többezer év néhány (majd kiderül mennyi) évtizedbe sűrítése egy hatalmas eltérés) akkor onnantól sokszoros a forgatókönyvírói teher hogy mindent a sorozat magyarázzon el mert nincs hova visszamutogatni (azaz hát oké hogy a kedves néző esetleg nem érti teljesen azt amit csak félmondattal jeleztünk de hát olvasson utána itt meg itt. Most meg majd jön az hogy ez meg ez a félmondat a könyvekből az igaznak fogadandó el, de ha meg ellentmond akkor azt meg azzal elütni hogy jajó de azzal nem kell foglalkozni)

Továbbá ahogy fentebb SSY986 és Gandalf is írta, az alapvető konfliktus a halhatatlanság körül forog (mármint én nem ismerem oda meg vissza a könyveket, csak folyton olvasgattam itt meg ott különböző részleteket, de ennyit még alapismeretekkel én is tudtam), eltelt 4 rész, a sorozatnak ilyen léptékekkel kellene foglalkozni, alapozni és aztán kibontani.

bvr - 2022. 09. 17. 19:54

Catzor: mármint hogyhogy nincs semmi bajod vele? Beugrik az óceánba, mégis mi volt ott a terve, hogy gondolta hogy visszaúszik?
Az Északi Seregek parancsnokaként (vagymi) egy kis osztagot nem képes lázadás nélkül elvezetni.
Amikor Númenorban kikötnek és viszik a meghallgatásra (meg amúgy utána is) az interakcióiban semmi értelmes megnyilvánulás nem volt ami közelebb vinné a céljához.
(ehhez képest Elrondból meg konkrétan Machiavellit csináltak, nem odáig kellene elmenni hanem egyszerűen csak egy minimálisan értelmes módon viselkedő lényt azért nem lenne baj látni)

winnie - 2022. 09. 17. 20:07

” meglep, hogy online a neten mindenki”

ld. fent a kommentem a “mindenki”-ről kissé liberális használatáról. továbbra is javaslom a “vannak, akik” vagy “páran”-t. simán lehet, hogy ő kapja a legtöbb ívet (és ezek jogosságát sem kérdőjelezem meg!), de így tényleg úgy tűnhet, mintha az, akinek semmi baja vele, a kisebbséghez tartozna, holott pont fordított a helyzet, és nem csak azért, mert a nézők 99%-a számára egy sorozatepizód (és a karakterek) a stáblistával megszűnik létezni egy teljes hétre:)

SSY986 - 2022. 09. 17. 20:08

Ayrons: Ezt tényleg nem olvastam, szóval kicsit helytelen volt az információm, de ez nem változtat a véleményemen, hogy vicces volt az a megoldás amit választottak sorozatban kapott információkból.

Catzor: Szerintem azért trollkodják, mert egyáltalán nem hasonlít arra a karakterre akit megismertünk később a filmekben meg na ahhoz képest hogy több ezer éves itt ez nem nagyon látszik rajta. Nekem pl az a legnagyobb bajom az itteni Galadriellel, hogy egyáltalán nem kedvelhető a karakter, mert a 4 rész alatt még egyetlen jelenete sem volt ahol ne dacos, arogáns, utálatos lett volna stb. és én tudom,hogy ő az effektív főszereplő és kedvelnem kellene, de nem megy nekem egyenlőre és szerintem sokaknak

Catzor - 2022. 09. 17. 20:13

bvr:

Ezért írtam, hogy az írással vannak problémák, én a gondok nagy részét ennek tudom be.

Galadriellel kapcsolatban főleg azok a vélemények ragadták meg a figyelmem, amelyek a trilógiabeli szerepe és a mostani közötti különbségeket kritizálták, és szerintem ezzel önmagában nincs gond. Ez a büszke karaktere is része önmagának. Sőt, ennél még sokkal fafejűbb is lehetne.

SSY986 - 2022. 09. 17. 20:22

Catzor:
Amit eddig láttál a sorozatban Galadrielről az alapján kedvelhetőnek tartod és ha igen miért? Ezt most komolyan kérdezem, mert kajak nem tudok rájönni, hogy hogyan tudtak egy főhőst ennyire unszimpatikusra csinálni. már mint számomra az

Ayrons - 2022. 09. 17. 20:43

Ezek az uralkodók közvetlenül Miriel előtt uralkodtak. Palantir az apja. Tehát már régebb óta gyűlölik a tündèket. Ami nem csak a halhatatlanságra vezethető vissza. Ahogy a könyvekben írva van: a Homály leszállt a szigetre már régen. Sauron érkezése előtt a gonosz befolyásolja őket. Lehet, hogy aktuális a munka elvevès és emiatt vicces, de teljesen autentikus.

Bvr: világosan elmondta a régens, hogy az apja vissza akart térni a tündékhez, de belebukott és hosszú ideje már, hogy elfordultak a tündéktől és tünde ellenesek. Elendil is elmondja, hogy már nem tanítják a tünde nyelvet és nem beszélik. Csak azon a vidéken ahol ő él. Ott élnek a Hűségesek. Máshol csak a feliratok maradnak. Elendil egyértelműen direkt hozta a tündét a szigetre. Hűséges és vissza akarja terelni a népét a helyes útra. Ezek mind lejönnek és ott vannak a sorozatban.

Másik: más is észre vette, hogy Celembrimbor,hogy manipulálja Elrondot.

bvr - 2022. 09. 17. 21:27

Ayrons: dehogy csak azon a vidéken, hát expliciten mondja: “még mindig rávésik a szobrokra városszerte” (de ha azt mondod az eredetiben máshogy van akkor persze megkeresem az angol feliratot az epizódhoz) és még konkrétan rá is mutat csak úgy maguk mellett a szoborra
Galadriel meg ha már egyértelműség, akkor egyértelműen hajótörött, ezen nem érdemes vitatkozni.
De legalább annyiban megengedő vagy hogy a “tünde munkások” kérdése az lehet hogy vicces mondjuk a halhatatlanság ügyéhez képest :)
(és látod pontosan ez az, itt vagyunk az évad felénél, ha szerinted a Homály leszáll a szigetre arra az ilyesmik a jó forgatókönyvi húzások ennek érzékeltetésére, akkor sajnos végletesen mást gondolunk arról milyen lenne egy jó sorozat. Én pont ilyesmiket vártam volna. Nyilván nem a mozikat kell koppintani (ez esetben akár Szarumán árulása, akár mondjuk Theoden megszállása), nekem tök jó amiket anno olvastam hogy Szauron mekkora manipulátor, aki pedig itt ebben eszköz lehetne Ar-Pharazon ráadásul kimondottan jó casting, meg hát egy 5 évados sorozat, csak hát nem ártott volna egy minőségi forgatókönyv.

Desmond Wallace - 2022. 09. 18. 16:29

Az 1×04 is tetszett, de azért van itt egy fura dolog:

Oké, Galadriel végül elérte, hogy egy hadsereg induljon Délfölde megmentésére, de honnan tudják, hogy olyan nagy a baj? Egyedül Halbrand mesélt neki az orkokról, mi pedig azt látjuk, hogy mozgolódnak ugyan az orkok, de olyan túl sokan egyelőre nincsenek.

Hexenritter - 2022. 09. 18. 19:44

Númenor szép meg minden de valahogy nem jött át, hogy ez az a Númenor ami úgy megpofozza egyedül majd Sauron seregeit, hogy a Köd hegység adja a másikat.

Önkéntesek? Hogy mi? Hol vannak Númenor seregei? :D

Bélabá - 2022. 09. 19. 21:17

Ha azt veszem alapul, hogy a tündék jórésze már több száz, vagy több ezer éves, akkor szerintem nem viselkedhetnek olyan hebrencs módon, mint Galadriel. De az sem hihető hogy az egyik azt mondja a másiknak hogy büdös vagy, az meg szagolgatja magát.

Az eredeti filmben a tündék sokkal felsőbbrendűek, megfontoltabbak voltak, hihető volt, hogy régóta élnek.

Nem hihető, hogy valaki, aki ezer éve ott van, az olyan sürgetően, hirtelenül viselkedjen mint Galadriel Númenorban, ráadásul semmi nem támasztja alá, hogy olyan sürgős probléma lenne, mint ahogy viselkedik.

Randal - 2022. 09. 19. 21:39

Én személy szerint eddig élvezem a sorozatot, habár kicsit lassan pörögnek az események, figyelembe véve, hogy mire kell kifuttatni, de gondolom valahogy fel kell építeni a cliffhangert vagy bemutatni egy ok-okozati viszonyt és picit mélyíteni is.

A könyvek-sorozat-jogok eltéréséről meg annyit, hogy azt meg kell érteni, a két formátum más és teljesen más felépítést, vonalvezetést kíván, mert van úgy, hogy a könyvben lévő jópár oldalt bele tudják sűríteni pár percbe, de előfordul, hogy egy-egy rész kívánna hosszabb és időigényesebb megoldást.
Másrészt meg nagyon meg kell vágni a történéseket és az idővonalat ahhoz, hogy a képernyőn is könnyen és élvezetesen fogyasztható tartalom legyen.

Illetve akit érdekelnek az apróságok és az eredeti történet, az utána tud nézni és magában elhelyezni az eseményeket.

Semmi kivetnivalót nem látok ezekben az eltérésekben, a lényeg, hogy tudjak szórakozni a sorozaton.

Több más hasonló sorozatnál is elengedtem azt, hogyha valami máshogy történt, mint a könyvben, ha az logikus volt vagy illet a formátumba.

Mivel ezen események időrendiségének vagy megtörténtének nagy része nincs hatással a végkifejletre vagy későbbi cselekményekre, így nem ragaszkodom a pontossághoz.

Vödör - 2022. 09. 19. 21:56

Itt egy eleg logikus osszefoglalo, hogy embereknek miert nem tetszik a sorozat, foleg Gladariel karakterere kihegyezve, nehezen tudok vele vitatkozni, nekem is j9bban bejonne az cikk szerzojenek verzioja:https://www.forbes.com/sites/erikkain/2022/09/18/the-rings-of-power-has-inexplicably-terrible-writing/?sh=7152bce618a0

SSY986 - 2022. 09. 19. 23:24

Vödör: ja ez a cikk tök jó volt. Teljes mértékig egyetértek a cikk írójával.
Talán úgy tûnhet a kommentjeimbôl, hogy végletekig ellene vagyok bármilyen nemü eltérésnek a kánontól, mert minden úgy jó ahogy Tolkienék megírták, hát nem. Tôlem akár a sorozat szolhatna arról is,hogy Elrond és Durin egymásba szeretnek és szeretnék, hogy Galadriel csatlakozzon hozzájuk és így alkossanak egy throuplet. Ha ezt jól mesélnék el simán megnézném annak ellenére, hogy ez egy fanfiction és semmilyen téren nincsen köze a mûhöz csak abban az univerzumban játszódik. Legyen jól elmesélve és kész és engem megvettek vele.
Ez a legnagyobb bajom a sorozattal rettentôen rosszul meséli el ezt a történetet. Bruttó 282 perc alatt megismertem sok karaktert, 4 storylinet és összevissza ugráltam középfölde térképén és mégis egy karakter sincsen akiért izgulnék aggódnék vagy akár utálnék. Ahogy írta a cikk írója ebbôl a sorozatból hiányzik konkrétan a kaland. Nincsen benne semmi ami bármire is emlékeztetne a könyvekben vagy a filmekben lévô kalandból. Nézem a sorozatot és minden rész végén csak az van, hogy miért? Miért történt ez miért történt az ez minek kellett az minek kellett. Leszarom a cgit, leszarom a castingot ha a story beszippant, de itt nem ez történeik, mert minden apró hiba látszik és ez a gyenge forgatókönyv hibája ami párosul a rossz meséléssel.
Imdb-n pillanatnyilag 169 ezer szavazattal 6.9-n áll a sorozat 52 ezer ember értékelte 10/10-re és 38 ezer 1/10 a maradék 70 ezer szavazat eloszlik arányosan. A kérdésem az nem is inkább a kérésem az itt kommentelôktôl, hogy azoknak akik szerint ez a sorozat jó, akiket elvarázsol akiket megfogtak bizonyos karakterek a sorozatban azok osszák meg, hogy miért és hogyan STB. értelmes mondatokkal, mert kvázi csak az én oldalamat hallom(negatív) és szeretném a másikat is.
Elôre is köszi

winnie - 2022. 09. 20. 08:34

“hogy embereknek miert nem tetszik a sorozat”

mármint, hogy egyeseknek miért nem tetszik a sorozat. és ugyebár a többségnek, akiknek nem tetszik, nem emiatt nem fog tetszeni, mert ilyen alapon lehetnének cikkek arról is, hogy sokan az “írás miatt” vagy a karakterek miatt imádják az NCIS-t.

félre ne érts, minden vélemény valid, és tudom, hogy úgy tűnik, mintha nüanszokon rugóznék, de pont ezt olvasva lesznek olyanok (és itt írhattam volna, hogy “fogja mindenki”, ami nem lenne igaz természetesen, de ezt szokás írni), akik azt fogják hinni, hogy 1. nem tetszik az embereknek a sorozat (holott zömében imádják*), 2. emiatt nem tetszik azoknak, akiknek nem tetszik.

*ez nem LOTR-specifikus dolog. nyilván minden egyes sorozatra megcáfolhatatlanul igaz, hogy a nézők zöme imádja, bármi mást hinni ritka nagy luft. (nyilván a megoldás abban van, hogy aki nem imádja, az már nem néző, így nem számít bele.) (nyilván látatlanban állítható az is, hogy komolyabb értékelő oldalakon is a pozitív vélemények lesznek többségben. tippre az imdb-s epizódkritikákban is.)

winnie - 2022. 09. 20. 08:41

SSY986: tök jó ilyet olvasni – azt is, hogy valaki érdeklődik a többiek olvasata iránt (és nem számonkérő jelleggel), és valóban valid, kifejtett véleményeket, legyenek prók vagy kontrák. ez lenne ennek az egésznek a lényege.

(ui: az imdb-t nyilván a troll és az ellentroll szavazatok miatt ésszel érdemes emlegetni, de ettől eltekintve egy futó és nem régen indult sorozat esetében kárfőpontszámot emlegetni. az kvázi pilot, vagy esetünkben első két részes vélemény, és nem is fog nagyon változni (ha valaki leszavaz egyszer, nagyon ritka, hogy minden rész után minden egyes sorozatánál váltogatja a pontszámot, stb – tisztelet a kivéteknek). ha valaminek, akkor az epizodikus pontszámoknak lehet értelmük, bár természetesen ott is vannak automatikusan, nézés nélkül pontozók, de legalább kevesebben. de összességében, hogy visszautaljak a fenti kommentemre, még így is, a nyilvánvaló manipulációs jellegű szavazatokkal is a plusz oldal van fölényben.

SSY986 - 2022. 09. 20. 09:33

Winnie: Azért írtam ezt ide, mert szeretném elovasni értelmes emberek körmondatokban megfogalmazott véleményét, hogy mi az amiért tetszik nekik ez a sorozat, mert én és még sokan mások ebben meg a többi kibeszélôben elég terjedelmesen kifejtettük, hogy mi a bajunk vele, de az “ellen” oldal csak annyit szokott írni hogy tetszik meg elvarázsol stb és tudom, hogy nehéz néha szubjektív dolgokat megfogalmazni, de tök jó lenne látni a másik nézôpontot, mert agyilag nem tudom feldolgozni azt, hogy hogyan tudtak ennyire mellé lôni nálam minden téren ezzel a sorozattal 2022-ben iszonyat mennyiségû pénzbôl. 36 vagyok-férfi-szeretem a sorozatokat-szerettem a filmeket-imádom a fantasy zsánert ez alapján legalább egy dolog megragadhatna nálam hiszen célközönségnek számítok és ha tudjuk azt, hogy csomószor patika mérlegen mérik ki a dolgokat egy filmnél vagy egy sorozatnál, hogy minnél nagyobb rétegnek tetszen valami benne, de nekem kvázi semmi persze nehol a cgi király, de a forgatóköny és a vágás pocsék a dramaturgiáról nem is beszélve már attól a levegôbe csaptam a 3. részben, hogy voltak normális párbeszédek…. Ennél a sorozatnál konkrétan egy katasztrófa túristának érzem magam, kb csak azért lövömbe a prime appot, hogy feltegyem magamnak a “miért” kérdést sokszor 1 órán át. Szóval ez a sorozat szerintem eddig szar vagy egy rettentöen lelketlen iparos munka. Ha ez igaz akkor miért nem gondolja mindenki így? Ha akik jónak sôtt 7-8-9/10- re tartják ezt a sorozatot és az IMDb szerint jóval többen vannak nálam akkor lehet, hogy velem van a baj én nem tudom látni a nagyságát ennek a sorozatnak, fogalmam sincsen miért. Szóval jó lenne látni a másik oldalt is, hogy pénteken tudjak más nézôpontra is gondolni miközben nézem a sorozatot ne csak a sajátomra.

SSY986 - 2022. 09. 20. 09:43

Winnie: ja tudom, hogy sok a troll meg azt is, hogy az Amazon megvette az IMDb-t😂
Ugyanakkor pl HOTD 8.7 130 ezer szavazattal és ott nem látsz ekkora eltéréseket pedig az a sorozat is rengeteg mindenben eltér az alapmûvétôl. Vagy tökéletes példa a wheel of time is hiszen fantasy-eltér az alapmûtôl- amazonos és ott is szépen eloszlanak a vélemények. Szóval csak ennél a sorozatnál láttam ekkora extremítást.

L.C.S. - 2022. 09. 20. 13:30

Winnie, ismerem a véleményed, ezért is fogalmaztam úgy, hogy “embereknek miért nem tetszik a sorozat”. Ebben nincs benne, hogy mindenkinek, nincs benne hogy a többségnek, igazából már azzal igaz a megfogalmazás, hogy nekem és a cikkírónak (“emberek”) nem tetszik. Nem univerzális véleményt közöltem, csak egy véleményt, amit próbáltam megerősíteni egy szerintem jó más által írt összefoglalóval. Lehet úgy kellett volna írni, hogy “embereknek miért nem tetszHET”…

winnie - 2022. 09. 20. 13:31

L.C.S.: :) nem ismerheted a véleményemet, hiszen én sem ismerem, mert nincs. nem láttam a sorozatot, nem ismerem, írtam anno külön posztban is, hogy nem igazán érdekel a műfaj, ezért is örülnénk, ha kapnánk írást róla. de pont azt írom, hogy amit írsz, az úgy tűnhet hogy nem tetszik az embereknek, ennek van egy olyan olvasata, hogy kvázi senkinek sem tetszik. de igazad van, mert úgy is lehet érteni, hogy egyeseknek.

Gariss - 2022. 09. 20. 21:02

Helo, akkor en leszek a masik oldal velemenye. Imadom a Gyuruk Urat, mind a filmeket mind a konyveket.

Szerintem ez egy iszonyat jo sorozat, es ha ez a legrosszabb amit az Amazon el tud kovetni akkor minden penteken varom szeretettel az uj epizodokat.
Latszik a sorozaton, hogy ezt is szivvel es torodessel keszitettek a trilogiahoz hasonloan, a diszletek, CGI, zene, karakterek, cinematografia mind pazar.

Teljesen megertem, hogy sok embernek nem tetszik, mivel van jopar dolog amit el kell engedni es nem rugozni rajta (timeline osszesuritese, fekete elfek, harfootok es torpok, idegen karakterek behozatala es neha furcsa esemenyek es erdektelen parbeszedek implementalasa). Alairom, vannak hibai a sorozatnak, de szamomra nem kizaro ok, hogy nezzem es nem annyira idegesito, hogy beleronditson az osszkepbe.

Barmelyik sorozatba vagy filmbe bele lehet kotni, kedvenc filmjeim a Gyuruk Ura trilogia es azokban is lehet fogast talalni (Glorfindel helyett Arwen? Legolas skateboardozik? Gandalf leuti Denethort? Szaruman halala?)

En ugy gondolom, hogy mostanaban egyre nehezebb megfelelni az elvarasoknak barmilyen mediafeluleten, irtak fentebb, hogy ha a Peter Jackson LOTR trilogiaja ma jonne ki, sokkal szorosszivuebbek lennenk, remelem ez a jovoben azert pozitivabb iranyba fog valtozni.

En csak azt tudom tanacsolni, hogy ha tul lassu a sorozat epizodonkent, akkor varjatok meg a szezon veget es daraljatok egybe, ertem, hogy most ez a sorozat a felkapott tema, de lehet egyben nezve jobban bejonne. 100% konyvhuseget meg el kell engedni, foleg annak fuggvenyeben, hogy amint fentebb is irtak, az Amazon csak a fuggelekekhez kapott jogokat, ha ezt figyelembe vesszuk, szerintem elismeresre melto amit eddig letettek az asztalra. Vagy, ha ennyire zavaro, akkor inkabb ugy tekinteni a sorozatra mint egy fan-fictionre, a Shadow of Mordor/War jatekok is erosen elmennek extrem iranyba sztori szempontbol es ha elvonatkoztatunk a konyvek, vagy a LOTR trilogia komolysagatol akkor egy tok elvezheto sztorit kapunk.

Osszessegeben eddig a Rings of Power nekem valahol a Hobbit es a Gyuruk Ura trilogia kozott van elvezhetosegben es ha ilyen minosegben folytatodik, ezt bizony tobbszor fogom ujranezni, mint a Hobbitos retestesztat.

Bear McCreary meg megkomponalta a magnum opusat, ket hete a soundtracket hallgatom es kozel hibatlan.

katyvaszlipp - 2022. 09. 20. 22:17

Szerintem pont a szív és lélek hiányzik ebből a sorozatból, az összes karakter mesterkéltnek hat, mintha egy betanult verset mondanának fel, csak arra koncentrálva, hogy el ne felejtsék a szöveget.
Közben meg közölni elfelejtenek.

Arondir tűnik szàmomra az egyetlen “emberi” karakternek, rajta látom, hogy vívódik belül.

Ezektől függetlenül bejön a sorozat, de inkább azért mert imádom a világot és félpercenként van valami easter egg:D de sántít a sztori sok helyen az tény, amiatt hogy itt kb 50-100 évben akarják max elmesélni a dolgokat, ez magától értetődő.

citrom - 2022. 09. 21. 09:24

Nagyon szeretném szeretni a sorozatot.
Nekem pl semmi bajom az idővonallal, a fekete elfekkel és a sok egyébbel, amit mások felhoztak.

Az a bajom vele, hogy a főszereplő karakterét nem ismerjük és emiatt nem is tudunk kötődni hozzá.
Pontosabban, tudjuk, hogy Galadriel személyiségfejlődésének mi lesz a vége (trilógia) és most azt látjuk, hogy egy dühös, fejjel-a-falnak módon viselkedő valaki, aki csak nyomokban emlékeztet a “jövőbeli” énjére.
Holott, (ha az összetolt idővonalat nézzük) kb. a felénél jár az útnak, amit megtesz addig. Hová tűnt Galadriel, Melian tanítványa?
Tudjuk, hogy nagyon erős, hogy bátor, szívós- hiszen a Helcaraxë-t is túlélte, tudjuk,hogy lázadásra hajlamos (hiszen száműzték is párszor)tehát nem csak “a csillagfénnyel-a-szemében-bölcsen-sétálgat-Lothlórien fái közt” karakter a könyvek szerint sem- de ezek közül nagyon kevés dolog “jön át” a sorozatban.
Értem, hogy melyik oldalát szeretnék bemutatni a karakternek, de azt nagyon egysíkúan és idegesítően teszik.

Arondir és a Harfootok szála, ami a maradás mellett tart.

Gandalf - 2022. 09. 21. 19:32

“En csak azt tudom tanacsolni, hogy ha tul lassu a sorozat epizodonkent, akkor varjatok meg a szezon veget es daraljatok egybe, ertem, hogy most ez a sorozat a felkapott tema, de lehet egyben nezve jobban bejonne.”

Én is pont erre jutottam mostanra. Tipikusan olyan sorozat ez, amely hétről hétre nézve nem elég erőteljes, míg az egész évad egyben ledarálva sokkal jobban működne. Viszont ez olyan adottság az Amazon Primenál, amelyet a készítők jobban figyelembe vehettek volna.

L.C.S. - 2022. 09. 21. 22:06

Winnie, nem a sorozatra ertettem, hogy ismerem a velemenyed, (azt tudon hogy nem nagyon nezed, lattam a vendegszerzos felhivast), hanem arra, hogy szerinted nem lehet altalanosan fogalmazni, mert van ilyen velemeny meg olyan meg amolyan, meg mindenkinek mast jelenthet egy-egy sorozat stb. Szerintem ez hiper-relativizmus, es en nem ertek vele egyet, de probaltam figyelembe venni a hozzaszolasomnal, erre utaltam.

winnie - 2022. 09. 22. 07:20

oké, fair, jogos!

L.C.S. - 2022. 09. 22. 11:04

Érdekes egyébként ez, mert nekem a történet és a karakterek kidolgozása elég középszerűnek tűnik, de a világ és sok helyen a látvány, jelmezek feledtetni tudják ezt (mondjuk a Númenori Paharazon beszédes jelenet az olyan volt kinézetre mintha egy Xéna vagy Herkules epizódból hozták volna, de többnyire azért elég jók a díszletek). A Trónok harca karakterek, párbeszéd és történet szempontjából jobb, de mégis azzal vagyok lemaradva nem ezzel…

SSY986 - 2022. 09. 22. 11:38

Igazából tökre megérne egy misét ahogy ennek a sorozatnak a kritikai fogadtatása és annak kezelése az amazon és a többi platform részéről plusz az írdatlan mennyiségű youtube videó Amúgy azt nem akartam elhinni, de majd Winniék megerősítik, hogy igaz e, de állítólag 3 évet dolgoztak ezen a forgatókönyön ami nem tudom, hogy sok vagy kevés, de az biztos így fél évadnál elég kevésnek tűnik🤣🤣.btw megnéztem a kövi rész előzetesét ahol lesz lovasroham meg minden remélem, hogy nem real time van a sorozatban és hogy a bizonyos történet szálak között van időbeli eltérés

Gandalf - 2022. 09. 22. 18:57

Hát, a showrunnereket 2018 nyarán fogadták fel a projekthez, a forgatókönyvírói csapat pedig 2019 februárjában ült össze megírni az egyes epizódokat. 2020 januárjában kezdtek el forgatni, de amikor a járvány miatt leálltak, a forgatókönyvírók kaptak plusz négy hónapot a még hátra lévő szövegkönyvek csiszolására (ekkorra kb. az első két részt forgatták le). Igaz, akkor már a második évadot is fel kellett nagy vonalakban vázolniuk.

Szerintem azért nem lehet az egyes szálak közötti időbeli eltérés, mert mindenkit mutattak a meteorit érkezésekor.

És itt a harmadik és negyedik részt kibeszélő Tolkien-szakértői podcastunk is:
https://konyvesmagazin.hu/podcast/hatalom_gyurui_tolkien_numenor_kibeszelo.html

winnie - 2022. 09. 22. 19:51

azért ez így leegyszerűsítés. a showrunnerök inkább készítők, plusz az írás sok lépcsőből áll. mert ugye írás a fejlesztés, az is írás, amikor ketten megterveznek minden nagy ívet hónapokon át, az is írás, amikor a szoba összeül, és megtevrzeik a részek kinézetét, és az is, amikor a kész epizódvázakat kiadják megírásra. akkor már csak pár nap alatt íródik meg a szkript, amit persze utána meg jó sokszor átírnak. (persze itt nem tudom, hogy minden részt kiosztottak-e sorban a stáb tagjainak, vagy azokat mind a készítők jegyzik.)

az idő egyébként nem befolyásolja a minőséget, de nyilván míg egy pilot megírása több hónap, ha van outline, akkor egy részé pár nap.

Ayrons - 2022. 09. 23. 09:47

Én mindig mondtam, hogy a tündék őrültek és nem jók. Tessék, végre egy adaptáció ahol ezt jól bemutatják. Celembrimbor szemében már -már az őrület látszott.
Númenor továbbra is jó. Ar-Phazor egyre jobb, ahogy szövegeti a kis terveit a világ meghódítására. Fia meg bolond, ahogy Elendil lánya is. Apropó Elendil. Az apa és fia kapcsolat jó, szintúgy az előre utalások.
A hobbitoknál egyedül az Idegen érdekes.
Adar már biztosan nem Sauron és nem is nagyon szereti. Valószínűleg kényszerből szolgálja. A kard a Végzet hegye kulcsa lesz, gondolom azzal fogja beindítani a vulkánt Adar. Azt létrejön Mordor.
Ja, és kiderült, hogyan került a balrog a hegy alá.
Úgy tűnik rohani ősök se lesznek, hanem a numenori seregnek van egy kis lovas beütése.

Catzor - 2022. 09. 23. 16:50

SSY986 – 2022. 09. 17. 20:22

“Amit eddig láttál a sorozatban Galadrielről az alapján kedvelhetőnek tartod és ha igen miért? Ezt most komolyan kérdezem, mert kajak nem tudok rájönni, hogy hogyan tudtak egy főhőst ennyire unszimpatikusra csinálni. már mint számomra az”

Nem az a lényeges, hogy én kedvelem-e, hanem csak azzal kapcsolatban tettem észrevételt, hogy szerintem ugyanazon karakter eltérő ábrázolása (ebben a sorozatban versus a filmek, ebben a sorozatban versus a könyvek stb) működhet egyetlen univerzumon belül is, tehát nem kellene ennyire kiakadni ezen. Hiszen lehet a trilógiában (akár filmen, akár könyvben) olyan, amilyen, miközben itt másmilyen. Úgy emlékszem, a könyvekben komoly karakter, aki mögött komoly múlt sejlik fel, de lényegében “már lenyugodott”. Bele lett szegény írva a Szilmarilokba is, ahol – mivel az író nem akarta, hogy az amúgy etalon gyönyörű karakternek vér tapadjon a kezéhez – úgy kellett mozgatni, hogy ne legyen ilyen. De Középföldére lényegében uralkodni jött, birodalmat építeni.

Jobb híján – mert a profibbak ezt jobban tudják, egy idézet a Quora-ról:

“While Tolkien later made an effort to retcon Galadriel and rehabilitate her personality somewhat, I prefer the earlier version of her that allowed for some character flaws. So the tale I’m telling is this slightly darker version.

She was quite eager to follow Feanor and his sons to Middle Earth to kick Morgoth’s ass. She didn’t seem to care about the Silmarils, and she didn’t swear any oaths to recover them. This, and the fact she wasn’t involved in the Kinslaying, spared her the worst effects of the Curse of Mandos. She seemed to be quite militant, and very much the warrior at the time.

When she made it to Middle Earth, though, she settled in Doriath, where the Maia Melian and Elwe/Thingol ruled. She had calmed down considerably by this point, and became Melian’s pupil. It is unclear where she met Celeborn, but it was probably during her stay at Doriath.

The retcon I mentioned states that Feanor had a crush on her and kept bugging her for a lock of her hair, but she kept denying him (creating some irony that she granted Gimli’s request for the same thing). She also supposedly met Celeborn in Aman, possibly while defending the Teleri during the Kinslaying. This doesn’t properly explain why she decided to go with Feanor and the others later, nor does it explain her pathos and perception that she was in exile later on. Thus, I think the earlier version of the tale makes more sense.

No oaths she swore, but the words of Fëanor concerning Middle-earth had kindled in her heart, for she yearned to see the wide unguarded lands and to rule there a realm at her own will.”

Nem tudom jobban körülírni, szerintem még inkább el kellett volna tolniuk a büszke irányba, ha már ezt az utat választották ( és itt sajnos bejön a gyengus történetírás is). Nekem nagyon bejött ( helyesbítek: bejönne, ha normálisan meg lenne írva ) ez az attitűd, mert a Szilmarilok tündéire – nemes, de esendő, büszke, néha fajejű, olykor szörnyű dolgokra képes szép lényekre – emlékeztet.

Vagy talán Thranduilt tudnám még példának mondani, őt se abszolút pozitív szerepben ábrázolták.

Nóri - 2022. 09. 23. 17:30

Szerintem Galadriel abszolút szinpatikus, miért ne lenne az. Nagyon jól alakítható, nem egybites figura. Még szerencse, hogy nem mindenki van oda érte.

SSY986 - 2022. 09. 23. 17:33

Catzor: Ha jól emlékszem annó az volt a kérdésed, hogy miért ekézik Galadrielt annyian. Szerintem azért, mert úgy van megírva a karakter, hogy egyszerűen lehetetlen kedvelni mivel egyetlen pozitív tulajdonsága sincsen vagy is az első 5 rész alapján. Nincs egy mondata vagy jelenete ahol érzelmileg tudnál kötődni a karakterhez ami oké ha ezt akarják valamiért az írók, csak nem értem miért ő a főszereplő vagy is azt hiszem az

SSY986 - 2022. 09. 23. 19:08

1×05:
Igazán próbáltam más szemmel nézni, hát nehéz volt. Sajnos valamit benéztem és azt hittem ebben a részben már Galadrielék harcolni fognak, de szerencsére nem hanem még több idôt töltöthettünk el a karakterekkel. Jee! Az idegen szálával túl sokat nem tudtam kezdeni, mert csak még több kérdést vetettek fel bennem vele kapcsolatosan mint, hogy az eddig keletkezettek közül egyet is megválaszoltak volna. Iszonyat piros pont hogy a hartfootok akcentusával beszél, mert ugye tôlük tanulja a szavakat ez az apró részlet nagyon tetszett. A többi dologra mármint a mágia meg Eminem és a bandájára nem térek ki, max a pajzs hátán lévô szimbólum az ugyan az mint amit rajzolt a levegôbe a szentjános bogarakkal. Amúgy csak nekem van Nori és Poppy esetében némi Déjà vum már mint eléggé Samu-Frodó vibe jön tôlük bár lehet csak beképzelem😂.
Az Elrond szála kicsit érthetetlen volt számomra minden téren, de legalább Durin szórakoztató volt. A déliek szála jó volt ott legalább történt valami. Numenor: Na itt reméltem nem pazarolnak idôt, de vették a fáradságot sajna, hogy bemutassák az indulás elôtti idôszakot. Érdekesség volt számomra Elendil lányának a pártfordulása, de annak ellenére, hogy egy másodpercet sem pazaroltak el ennek a dolognak a tisztázására, gondolom nem akarta, hogy Apu meg bátyus háborúba menjen, de ki tudja. Pharazon messze a legjobb karakter, vagy igazából ô van a legjobban kidolgozva. Szerencsére nem kaptunk választ arra, hogy miért engdték ki Halbrandot a böribôl vagy, hogy ki intézte el a tagságát a kovácsoknál így csak a találgatás marad, de gondolom Lord Halbrand ellen ejtették a vádakat és királyi személyként megadták neki ezt a lehetôséget. Mikor magyarázott a múltjáról Galadrielnek és alá vágták a délieket ahogy megadják magukat, hirtelen azt hittem ô is köztük volt aztán rájöttem, hogy csak 1 idô sík van. A másik Déjà vum az meg akkor volt amikor Galadriel fellépett a hajóra, annak tök olyan hangulata volt mint amikor Frodó fekszik az ágyban és egyenként belépnek hozzá. A világítás meg a zene plusz lassítás. Na mindegy is Isildur storyja néhol sántított, de legalább karakterfejlôdést mutatott.
A déliek része volt számomra a legérdekesebb. Összeségében simán 6/10 okosabbak nem lettünk sok minden nem történt, de lett pár tucat új kérdésünk.😂

Don Fanucci - 2022. 09. 23. 22:35

Eddig mindig volt ebben a sorozatban valami, ami távolságtartásra késztetett, de ez a rész valahogy most be tudott vonni a történésekbe és számomra elképesztően jól tudott működni.

Magam sem tudom, hogy történhetett, de kezdtek érdekelni a szereplők és volt, akiért izgulni is tudtam. A protohobbitok sem idegesítettek (sőt, az a nóta kifejezetten szépre sikeredett), a númenoriak badass-ek voltak és egyáltalán nem zavart, hogy kaptunk árnyalást róluk. Különösen Pharazonról, aki már most az egyik kedvencemnek tűnik. Elrond és Durin egyszerűen és nagyszerűen működik – legalább olyan jók együtt, mint Legolas és Gimli, de szerintem jobbak, mert Elrond alapvetően hihetőbb karakter Legolasnál.

Ostirith-nél (az amúgy Cirith Ungol lesz később, nem?) is tetszett, hogy végre volt konfliktus, alakultak a dolgok. A Morgoth-imádó nyuggerbácsika külön nagyon erősre sikeredett. Remélem, nem Adar lesz Szauron, mert bármilyen para is a karaktere, éppen az a szépség hiányzik belőle, amitől oda, meg vissza volt mindenki anno a másodkorról szóló részekben. Amikor ment a huszonöt ork megostromolni Ostirith-et, ami cgi-vel fel lett turbózva mondjunk háromszázra, az külön nagyon hozta a Gyűrűk urás hangulatot. Bear McReary zenéje is sokat hozzáadott a Mordor-fílinghez.

Galadriel karaktere továbbra is brutális kérdőjel nekem, de valahogy most ő is szerethető volt, harc közben, meg abban a dögös páncélban a rész végén pedig nagyon badass-nek mutatkozott. Aki nem érezte a csontig hatoló epic fílinget a rész végén, az egyáltalán miért nézte idáig a sorozatot?

Sok a hiba, logikai bukfenc, kérdőjeles, motiválatlan karakterépítgetés, de ha azon az úton folytatja a sorozat, amit most megkezdett, én maradok végig. Nekem ez most nagyon adta.

(És még egy apróság: ok, nem voltak olyan badass-ek a farkasok, akiket a titokzatos idegenünk elüldözött, mint a LOTR-filmekben, de ezekről a mostaniakról már elhittem, hogy képesek kibelezni egy átlagos méretű hadsereget. A csivawarg fájdalmas emlékét kicsit feledtetnit tudták.)

Ayrons - 2022. 09. 23. 23:11

Barad-ur erődítményét leszámítva, minden Mordorban található épületet Isildurek építettek: Fekete Kapu, Minas Mögül (ez volt Isildur székhelye) és Cirith Ungol. Így akarták őrizni a Mordorba vezető utakat, ami végül nem jött össze. Hiszen Sauron és orkjai visszamásztak és hátba támadták őket.

Ayrons - 2022. 09. 23. 23:11

Morgul*

Alice - 2022. 09. 25. 14:19

Az 1×4-5 részeket éreztem a legerősebbnek eddig, a legeslegjobban az tetszett bennük, hogy végre mertek költőibbek lenni, én ilyen hangulatra vágytam. Most volt először, hogy epikusnak (mitikusnak?) éreztem és elolvadtam jó pár jelenettől, a zene is szíven ütött többször. Őszintén sajnálom, hogy mozi méretben nem tudom nézni.

Érdekes, amit a történet lassúságáról hallok, én egyáltalán nem tartom lassúnak, sőt, a könyvek rajongójaként egyenesen elvárás részemről, hogy sokat időzzünk – más kérdés, hogy néha jobb lenne másoknál és máshogyan időzni :P Nekem arányaiban Númenor már kicsit sok volt, hiszen a többi színtéren több most a kérdés.

És tele van kalanddal és rejtéllyel számomra. Nem vagyok hajlandó egyelőre teóriákat és egyebeket olvasni, hiszen már így is túl sokat tudok. A látvány továbbra is gyönyörűséges, szeretem a legtöbb jelmezt, de még jobban a fehér, arany és egyéb fákat, ezek és a szép vagy horrorisztikus erdők jöhetnek minden mennyiségben, sőt, kivételesen a farkasokat is megdicsérem. Amúgy észrevettétek, hogy kb. egyetlen elfnek sem merik eltakarni a fülét? :)

Pár színész castingolását még mindig fel nem foghatom, de vannak igencsak kedvelhetőek is köztük.

Én is folyton az imdb-re járok, ahogyan 25 éve mindig, az epizódok külön pontozása nem hasonlít az én véleményemre, és az átlagot totál torzító nevetséges 1/10 pontokkal sem lehet mit kezdeni.

Ha már pontok. Nálam a PJ filmtrilógia nem azért 10/10, mert hibátlan lett volna, hanem mert a zseniális jelenetek és a hangulat és a zene és még sok minden elérték a 20/10-et is és megbocsátottam a bőszítő dolgaikat. Nem volt alkalom a kb. 3×70-ből, hogy ne folytak volna a könnyeim. Ez a sorozat messze nem ez a kategória, de attól még -eddig- szerethető, szórakoztató, szép és rejtélyes, a hibái és gyerekbetegségei ellenére.

SSY986 - 2022. 09. 25. 19:24

Teljes mértékig egyet értek Alicel, hogy az 1/10-s szavazatok nevetségesek és torzítóak ugyan akkor 10/10 is egy vicc meg 9 és 8 is ezzel a sorozattal kapcsolatosan és érdekes módon a 7-6-5/10-ből van a legkevesebb pedig az a reális szerintem. Kajak már fárasztó szídni ezt a sorozatot bármiért is, sőtt igazából nem is érdemes szinte, csomó dolog miatt sápítozni hiszen hiába a legnagyobb költségvetésű sorozat azért mégis csak covid alatt készült és ez alig látszik rajta( ok vfx gyakran CW-s kategória meg csomó statiszta vissza köszön más jelmezekben más földrészeken ). Pl az iszonyat munka ami látszik a protohobbitok jelmezén az elképesztő meg az orkok is rohadt jól néznek ki, igaz a numenoriak jelmeze meg félszívvel készült tucat, de úgy látszik ez egy ilyen sorozat, hogy vagy valami jól sikerült vagy szimplán ezen a szinten elfogadhatatlan.
Ami miatt szerintem végtelenül sokat lehet ekézni ezt a sorozatot az az írás és a story vezetése. Annó feltettem a kérdést itt, hogy kinek csinálták ezt a sorozatot és az volt a válasz pár embertől, hogy az új nézőknek akik semmit nem tudnak erről a világról, hát 5 rész után sajnálom őket, mert ez a sorozat nem segít nekik beleszeretni ebbe a világba szerintem. A karakterek sekélyesek a párbeszédek bárgyúak néhol egészen ostobák és a történet maga szinte semmilyen mankót általában nem ad ahhoz, hogy most miként jutottunk ide, meg minek megyünk oda stb. El sem tudom képzelni, hogy hogyan lehet adiktívvá válni ezen sorozat iránt, ha fogalmam se lenne semmiről.
Az írói ennek a sorozatnak szerintem egyszerűen katasztrófálisak a legolcsóbb megoldásokkal operálnak néha( aszolút kedvencem Arondír szabadon engedése a fegyvereivel együtt ) és nagyon misztikusak az is biztos, mert az 5 rész alatt sokkal okosabbak nem lettünk. Szóval ránéztem, hogy kik is ezek, hát leesett az állam. Az Imdb szerint egy Star Trek Beyond uncredited writer creditet leszámítva ez az első projektjük mind creátorként és mind íróként azért ez durva, de mindegy is elmondásuk szerint mind a ketten hithű mormonok és több mint 25 éve írnak közösen azt nem tudom mit, de ha a diplomájukat nézzük akkor gondolom színházi darabokat, de rövidebb kutatás után egyet sem találtam. Mellékeltem 2 interjút velük akik angolul beszélnek azoknak ajánlom semmi extra csak pr blabla, de legalább némi betekintést enged. Ami érdekes benne számomra ami meg is ilyesztett az az, hogy 2018-ban dobták össze az 5 évad storyját és ennek 90% pitchelték is az amazonnak és az egyik producer még méltatja is őket, hogy a sorozat storyja szinte semmit nem változott a pitch meeting és a képernyőre kerülés között…. persze érdemes megemlíeni, hogy más is dolgozott az írói szobában nem csak ők, akik közül pl az egyik a Better call Saul több részén is dolgozott.
De egy szó mint száz ez a sorozat sziplán csak is az írás minősége és milyensége miatt elfogadhatatlan, mert a story érdekelne, de tehetségtelenül adaptálják( kedvenc példám a West world. 3 részt láttam belőle és kaszáltam, mert maga a story egyszerűen nem érdekelt, hiába volt jó az írás meg színészek meg a díszlet. Egyszerűen kaszáltam, mert nem érdekelt ) és emiatt nem tudok elveszni benne, mert folyamatosan fogom a fejemet. Ezt az évadot végig szenvedem és a második évad első két részét hajlandó leszek megnézni, de ha drasztikusan nem javul ez a sorozat kaszálom, mert elég volt a katasztrófa turizmusból.:)
https://collider.com/rings-of-power-showrunners-jd-payne-patrick-mckay-lindsey-weber-interview-lord-of-the-rings/

https://theplaylist.net/lord-of-the-rings-the-rings-of-power-jd-payne-patrick-mckay-achieve-the-impossible-but-its-not-what-you-think-20220824/

L.C.S. - 2022. 09. 25. 22:34

Arra kinek mi az otlete, hogy kik lehettek akik az idegen meteorit godrenel feltuntek? Nem tundek, mert nem volt hegyes fuluk, de elegge kifinomult volt a ruhazatuk. Mindenesetre a vezetojuk nagyon gonoszan nezett :)

Ayrons - 2022. 09. 26. 07:05

A készítők elmondása alapján Rhûnból származnak. Így jó eséllyel morgoth hívők.

SSY986 - 2022. 09. 26. 09:55

Ijesztő nem pedig ilyesztő 🤣🤣🤣

AnnaiStockholm - 2022. 09. 29. 10:05

Sokat gondolkodtam Hallbrand karakterén, főleg amikor olvastam, hogy néhányan Szauront sejtik benne. Nekem az az érzésem, hogy Anárion helyett kaptuk, csak nem tudom még megmagyarázni, hogy miért.

SSY986 - 2022. 09. 29. 12:01

Szerintem Anárion majd benne lesz csak egy későbbi évadban, mert külön említést tettek róla, de az elég furcsa, hogy azóta nem is beszéltek róla. SzegényemberAragornja meg szerintem majd Witchking lesz vagy valami hasonló.

SSY986 - 2022. 09. 29. 12:11

Én meg Aulë hiányán gondolkodtam.
A: nem lesz benne
B: Celebrimbort egybe mossák vele, hiszen eddig ő volt a legnagyobb katalizátor a Elrond szálán.
C: Az idegen lesz az.
D: évad végén kap majd egy jelenik majd meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz