login |

Primal: vége a 2. évadnak

2022. 09. 16. 15:50 - Írta: Shyllard

5 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Annak ellenére, hogy már az évadnyitóban is fel lett valamennyire vezetve a mostani 10 rész története, több váratlan irányba is elindult az itthon az HBO Max-ra világpremierként érkező Az ősember.

Az előzményhez képest erőteljesebben előtérbe került az animáció világát benépesítő kultúrák bemutatása, melyek egyszerre való létezésének elfogadásához nekem néha a kellemesnél fokozatosabban volt szükséges kikapcsolnom az agyam.

Természetesen a „Primal” sosem törekedett a realizmusra, de míg dinoszauruszok és korai emberek együtt létezését még úgy-ahogy el tudtam fogadni (itt jön szóba, hogy ki mit tud könnyebben elengedni), most kicsit túl sokszor is gondolkodtam el azon, hogy végül is miképpen is működik ez a világ? Ami mellett még a fantasy elemeknek is megnövekedett a szerepe, mely társulva az előbb említett változatos környezethez, már egy roppantul elrugaszkodott alternatív világot tárt a szemeink elé. Miközben még egy Darwin-epizódot is kaptunk, úgyhogy az évad végéhez érve merész lenne bárkinek is azt állítania, hogy Genndy Tartakovsky sorozatának a világa következetes.

Mindez szerencsére annyira nem nagy probléma, hiszen alapjaiban az ősemberes sorozat továbbra is ugyanazokról a szürke-zónában vérengző hőseinkről szóltak. Az őket körbe vevő világ viszont olyan mértékben megváltozott, hogy bizonyos részleteiben már összehasonlíthatatlanná vált a folytatás az előzménnyel. Előző Primal-os írás kommentjei között is említve volt, hogy a diskurzusok száma megsokszorozódott, ami szerintem alapvetően még működőképes is volt, a bemutatott változatos kultúrákat a realizmus talajára helyezte. A baj ott kezdődik, hogy mindez ütközött az egyre jobban kitáguló és elrugaszkodó történet világával.

Bár meglehet, nagyon túlgondolom az egészet, hiszen történet és mondandó terén nem igyekeztek a készítők bonyolultabb koncepciókat feldobni, sokkal inkább érzelmi szinten próbáltak valami érdekes nyújtani.

Hőseink tettei az évad első felében már egyre elfogadhatatlanabb mértékeket öntöttek, miközben legtöbb, s legfőbb ellenfeleik irányába is nyugodt szívvel tekinthettünk mély megvetéssel. Érdekes élmény volt újra meg újra szembesülni a ténnyel, hogy legfőképpen csak azért szorítok főszereplőinknek, mert ők a főszereplők, s a készítők nemigen igyekeztek őket felmenteni szörnyűbb tetteik morális vonatkozásai alól. Hiszen a Primal világa brutális, s csak az ehhez alkalmazkodni képes lények élhetik túl a napról-napra rájuk leselkedő veszélyeket.

S minden felvetett apróbb-nagyobb hiba ellenére az átívelő történeti elemek sem ártottak a sorozatnak nagyon, a viking-ihletésű brutális főellenség végig félelmetes maradt, csupán a végső összecsapás sikeredett rettentően kurtára. Furcsa volt, hogy alig 5 perc alatt zártak le egy egész évad alatt folyamatosan belengetett ütközetet, csalódást keltő, s kicsit összecsapott utolsó epizódot produkálva. A főhőseinket, a főgonoszt, s még másik mellékkaraktereinket összekötő szülő-gyermek vonal a szótlan formájában szép és kellően hatásos volt, de az évad végéhez érve mégis a Kolosszeuszos-eposszal vagyok elégedettebb, mint az egész évados átívelővel. Jobbat érdemelt ennél minden szereplő és néző is.

Még mindig jó volt a sorozat, de koránt sem annyira metál, mint elődje. Morálisan rettentő hatásos módon feszegette a határokat, s akció terén sem szégyenkezhet továbbra sem. Csupán maga az átívelő szál és az ezt körbe vevő világ nem volt annyira átgondolt, mint lehetett volna. Miközben az első évadnál egy folyamatos, gyomorszájon vágós brutális sztorinak lehettünk tanúi, a folytatásra a sorozat átváltott egy sokkal kalandparkosabb, de még mindig véres történetvezetésbe.

Voltak itt-ott jó elemei a történetnek, de összességében nem állt mindez össze. Legfőképpen azért, mert úgy érzem a főhősünk egyszerűen nagyon kifulladt az évad elején, s vége felé már nem nagyon tudott mit nyújtani. A románca esetlen és néhol erőltetett volt, de legalább sikerült megágyazniuk egy esetleges folytatásnak. Aminél persze ott leszek, mert a velejében még mindig ugyanaz a Primal, mint amit az elején megszerettem. Csak az agyamat kellett többször kikapcsolni, mint azt előre sejtettem.

5 hozzászólás Ne habozz!

jszkfer - 2022. 09. 17. 07:38

Egyetértek a kritikával. Szerintem az animáció minősége, a kompozíciók/beállítások egyedisége, a karakterdizájnok is gyengébbek lettek, de legfőképpen a történetmeséléssel volt gond. Az átívelés nem rossz ötlet, de nem sikerült maradéktalanul megvalósítani. Sok felesleges hézagkitöltő üresjárat volt, pl. 3 percig ugyanolyan vágóképek a Kolosszeuszos-hajóról, aztán idő híján összecsapott jelenetek a tényleges cselekményről. Sokszor szétesett ettől a ritmus, darabos lett a lendület és flow. Abban sem vagyok biztos, hogy ennyi párhuzamos cselekményt elbírt ez az egyszem évad. Ennek ellenére ez még így is 9/10 minőség szerintem.

pompad ur - 2022. 09. 17. 10:15

Az utolso resz utols 2-3 percere hagyni a nagy fightot es egy ilyen gagyi befejezes utan remelem veget is er a sorozat, mert rendkivul nagy csalodast nyujtott. Ket evad utan igy befejezni? Nem is volt ”earned” az az ending egyaltalan. Raadasul ne felejtsuk el, hogy a a kollosszeussos szalat jocskan tul huztak es volt az evad kozben egy filler ‘modern’ idos kikacsintas is erre kapunk egy hatalmas gyomorszajon uto (a benasaga miatt) endinget.

Llew - 2022. 09. 17. 10:53

Pont az évad előzetes kapcsán találtam rá a sorozatra és a kezdés előtt daráltam le az első évadot.
Az első évad epizódikus vérengzését nem lehetett volna újra elsütni, de a sztori mesélés valóban nem sikerült egyöntetűen jóra. Én is kicsit csapongónak, összeszedetlennek érzem. A viking vonal remek volt a kibontakozó főellenféllel is, de utána túl sok lett a kolosszussal meg az egyiptomi kultúra mészárlással.
A vége nekem csalódás. A nagy összecsapás is, de az utolsó pár perc különösen. A nagy beteljesedés elég bizarr volt. Ha már behozták a fantasy vonalat én a Hold beavatkozását vártam volna az öreg sámán nő szemfelvillanása után.
Ugyanakkor a többnyire szöveg nélküliség, a dizájn, a remek hátterek és a zene szerintem továbbra is elég egyedivé teszi.

stargatelost - 2022. 09. 18. 10:44

Engem nem zavart a sok kor összemosása, elfogadtam, hogy ez egy ilyen fantasy világ (bár akkor meg a Darwin epizód többszörösen is kilóg az egészből). Még talán lehetett volna árnyalni úgy, hogy a többi népnél is jobban jelen vannak a dínók.

A The Colossaeus trilógia egyértelműen az évad csúcsa volt, ez nem is kérdés.

SPOILER:

A zárás pedig egyben volt csalódást keltő, és megdöbbentő. A tűzviking megérkezett, gondoltam is, hogy hát hogyan győzik le? Ég mindenhol.
Aztán jött a lebukfencezés a hegyről, majd egyszer csak kinyúlt a kéz, és lerántotta a mélybe… mert miért is? Na mindegy.
A veszély elmúlt, de Spear szarrá égett :S Itt gondoltam, hogy vagy valahogy tényleg fantasysen meggyógyítják, vagy annyi neki… és sajnos az utóbbi lett. Azért kerekedtek a szemeim, amikor Mira rámászott ebben az állapotban :D
De hát kellett az utód, és egy flashforward formájában meg is kaptuk Spear lányát, meg a két felnőtt dínót. Nagyon badass beállás volt az a végén.

Most olvasom a Tartakovsky interjút, és hát ha be is rendelik a 3. évadot, úgy tűnik, ő már elengedné Fanget, meg a többieket, és más szereplőkkel csinálná meg a szezont. Én szívesen néztem volna Spear lányát, ahogy hentel, de egy más sztorira is simán vevő vagyok. Ott leszek, bármit is csinál Tartakovsky, és ugye következőnek a Unicorn: Warriors Eternal fog jönni tőle. Várós.

Shyllard - 2022. 09. 22. 10:54

stargatelost:
Na nem is tudtam, hogy lassan jön másik sorozata is, én is tuti nézni fogom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz