login |

Buy My House

2022. 09. 18. 15:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

A házakkal kapcsolatos realitykre hamar rá szoktam harapni, bár olyat még sosem láttam, ahol Shark Tank, azaz Cápák között stílusban ingatlanbefektetők versenyeznek házakért egymással kvázi vakon – vagy éppen nem versenyeznek, mert előfordul az is, hogy köszönik szépen, de nem szeretnének befektetni.

A Netflixes Eladó a házamban amerikai ingatlantulajdonosok prezentálják eladni kívánt házaikat és telkeiket, hogy a befektetők egymásra licitálva megvegyék tőlük … általában, mert olyan is van, aki inkább befektetőt keres nyaralóépítéshez. A lényeg, hogy egy rövidvideó és a megfelelő érvelés mellett igyekeznek megkapni azt a pénzt, amire vágynak az ingatlanért cserébe.

Ami nekem rettentően fura volt, hogy egyszer sem jártunk helyszínen, mindig csak videót láttunk és néhány percnyi beszélgetést (ami természetesen jóval több volt a valóságban) követően már komoly pénzeket ajánlottak a cápák. A profiknak gondolom, annyi elég is volt, de mivel mi nem halljuk teljesen részletekbe menően a beszélgetést, én hiányoltam az ingatlanok még részletesebb bemutatását.

Hiszen nem kis pénzeket mondtak be mind igényként, mind ajánlatként a résztvevők. Gyakran megkaptuk azt az információt is, mennyit ért akkor az ingatlan, amikor megvették és a környéken hasonlók mennyiért kelnek el, ahhoz képest pedig mindig megkérdőjeleztem a sorozat létjogosultságát, hiszen az ár végig akörül mozgott. Kérdéses, hogy így mit nyertek a tulajdonosok, bár az egyikük többször hajtogatta, hogy ő készpénzben még aznap odaadja bármilyen közvetítődíj nélkül a teljes összeget.

Azért végülis nem bántam meg, hogy megnéztem a sorozatot, hogy ismét szembesültem vele, mennyire sokszínű lehet egy-egy épület. Volt itt földhajó, japán építésszel építtetett, Disneylandtől 10 percre lévő ingatlan, tóparti luxusház, társasház és kertvárosi, 130 éves épület is. Sokszínű ingatlanokat kaptunk, a legtöbbjük pedig nem a tipikus amerikai fehér-bézs színvilágban tündöklő, letisztult luxusház volt, sokkal különlegesebbeket is láthattunk.

Ezeknek pedig mind saját történetét is hallhattunk, ami miatt néha még drukkoltam is az eladóknak. Jelent meg közöttük túl üzletiesen megnyilvánuló is, de alapvetően nagyon szerethető személyek jöttek a cápák elé eladni házaikat, akiknek történetét élvezet volt hallgatni. Néhányuk ráadásul extrább előadást tartott: italt is hozott egyik másik, sőt, olyan is érkezett, aki egy gyors jógaórát is tartott.

A befektetők azonban már kevésbé ragasztanak a képernyőhöz. Van köztük ötgyermekes édesanya (nekem őt sikerült egyedül igazán megkedvelnem), a cégének a nevét kétpercenként megemlítő, jószívű pasi, futballista és a legtöbb piacon első helyen tündöklő ingatlanos céget képviselő hölgy is. Eltérő stílusú személyek voltak, azonban “szerepükből” adódóan kevésbé kellett kitenniük magukat, inkább kérdeztek néhányat, elmondták a véleményüket, majd léptünk is tovább a vendégekre.

A licitálásnál pedig vártam, hogy vad táblaemelgetést fogok látni, de nemcsak tábla nem volt (jó, ez valójában nem probléma), de túl erős verseny sem. Általában mindenki mondott egy-egy árat, a legmagasabbnál pedig rákérdeztek, hogy elfogadják-e, de heves érvelések és az összeg gyors emelgetése elmaradt. Cserébe az izgalmat úgy próbálták megtartani, hogy mindig egy licitálás közepén vágták ketté a részeket, ami mondjuk olcsó húzás, és mivel inkább volt ez egy higgadtabb bemutató és beszélgetés, mintsem körömlerágós háború az ingatlanért, nem is mondom, hogy feltétlen bejövős fegyver volt.

Abszolút nézhető kategóriás, azaz kihagyható darabról van szó, inkább csak azoknak ajánlom, akiknek szeretik a házak körül forgó realityket, de azért belefér nekik, ha egy tipikus háttértévés darabot nézzenek (van hozzá magyar szinkron, úgy még könnyebb – van benne egy elég megmosolyogtató baki is). Mert ez nem több annál, és őszintén nem is érdem, hogy az elgondolás mögött ki látott potenciált. A Shark Tank-be a pluszt az hozza, hogy ott a termékkel ki lehet lépni a piacra és ott a tét is sokkal nagyobb a prezentáló számára. Innen viszont ez hiányzik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz