login |

Pilot: Quantum Leap

2022. 09. 20. 21:20 - Írta: human

19 hozzászólás | kategória: 2022/23, kritika, pilot-mustra,

Időutazás! Embereken segítés! Az NBC folytatta a Quantum Leap – Az időutazó sorozatot (mondhatni rebootként), amiben Scott Bakula volt a főszereplő. Tehát ahhoz valamilyen módon kapcsolódik majd a történet, és már a kezdésnél is emlegetik az embert, aki elsőre használta ezt a fajta időutazó technológiát.

Hogy miről van szó? A főszereplő a kvantum világon át időt és testet utazik, avagy mindig új emberként ébred, olyanként aki magán vagy másokon kell segítsen. Tulajdonképpen változtat a múlton. A helyzetekben segíti őt a jövőből hologramként feltűnő párja, aki a jövőbeli információkkal felvértezve nyilván elengedhetetlen. Na meg tökéletes alany a nézőnek magyarázásra.

Van emellett egy átívelő szál is, és ne bántsatok ha azt mondom, hogy minek. Konkrétan: az embereken segítős, a múltbeli rész egész fun volt. Rendben, a végső feloldása már gagyi, de az odavezető út közben párszor el lehetett mosolyodni, amin bizony a 80-as évek zenéje sokat segített (és egyre olcsóbb? Milyen számok voltak már itt!). Részemről teljesen erre kellett volna gyúrni, hagyva a jelent, ahol ott az átívelés, hogy miért is ugrott bele a tudós az utazásba, meg rengeteg karakter akik nullára érdekelnek.

Viszont megint ott vagyok, amit kicsit reméltem, hogy elmarad. Avagy országos sorozat, 20-25 perc tök jó benne, és elnézném a heti “segítést”, de ott van mellette a sok körítés, ami egyelőre unalmas, főleg hogy “majd meglátod miért tettem” ködös utalások vannak csak, még csak nincs is igazi rejtély, hanem nesze semmi, fogjuk meg jól helyzettel állunk szemben.

Érdekes amúgy, mert pont a “heti ügyek” az, amit nem szállít annyira a streaming, avagy tényleg arra kell rágyúrniuk, részemről nem kéne erőltetni mást manapság, főleg ha nem mernek tényleg komolyan elmerülni benne. Már nem lesz új Lost, legyen inkább új… nos… Quantum Leap. Erős akció-thrillert, tényleg jó-jó sorozatot nem tudnak vagy akarnak szállítani, ami nem is baj.

Az igazi negatívum számomra nem is a VFX volt, az belefér a popcorn bájba nálam, de gondolom páratoknál azért elrettentő lesz, hanem a folyamatos magyarázás. Minden reklámszünet után elmagyarázzák a téteket, hogy “felvehessük a fonalat”, csak hát rendesen odafigyelve nézve erre semmi szükség és iiiiszonyat unalmas. Legalábbis számomra. Nem maga az expozíció ténye a baj, az van mindenhol, hanem ahogy csomagolják.

A múltbeli rész 8/10 szórakoztató popcorn, az összkép amolyan 6/10 kicsit semmilyen.

19 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2022. 09. 20. 22:34

20 percet bírtam.

Diapolo - 2022. 09. 20. 22:42

Én végig bírtam, de semmi sem győzött meg arról, hogy jövő héten is itt kéne még lennem. Nekem olyan volt, mintha leültem volna egy 2000-ből származó sorozatot nézni. Van, amelyik bejött abból az időből, de sok idejemúltnak tűnik, olyan viccesnek hat az egész 2022-ben. Így human kritikáját olvasva lehet, hogy ez a szájbarágás volt a bajom, csak nem tűnt fel. De valahogy nem állt össze nekem.

winnie - 2022. 09. 21. 04:44

hú, de tetszett az első 15 perc. este vagy holnap folytatom. de addig minden tökéletes volt, ahogy megalapozták az új sztorit, a memória csavar, a segítő személye és jelenléte. pont így kell egy új sorozatot elindítani.

oké, nyilván papírforma a dolog, mert mit is lehetne az alapkoncepción elrontani, miszerint valaki időt utazik és ott csinál valamit (mondjuk fura, hogy ennyi kérdőjellel hagytak minket), és az első 15 percben csak el lett helyezve a jelenben a dolog, majd pedig láttuk a múltat (nyilván az érdekes lesz, hogy 40 perc múltsztori helyett 20?25?30? perc milyen történetmesélésre lesz elég), a jelenből pedig egyelőre minimális ügyködés volt, és ez utóbbi szál (már eleve a létezése) az, amin sok múlhat.

Mammut - 2022. 09. 21. 05:54

A régi soriban alig mutatták a jelent és ez ott nagyon erős pozitívum volt szerintem (hacsak nem azt mutatták volna, hogyan változott meg a világ az epizód múltbeli történései miatt). Szóval reméljük, itt is elhagyják és csak a múltbeli ugrásból megyünk másik ugrásba, ha nem hagyják el, akkor az negatívum lesz.

Necridus - 2022. 09. 21. 06:26

Az alapszitu nagyon bejön az eredetit nem nézőként (bár egy drasztikusan más érába utazással jobban berántott volna), eddig a sztori tökre megvesz és a hangulat is a kissé humoros, de azért komolyanvehető sztorival, viszont a karaktereivel még nemigen tudok mit kezdeni, valahogy egyik sem tudott hozzám nőni ennyi idő alatt. Cserébe nem is zavartak, csak az ilyen eseteknél szinte mindig kasza lesz a vége, mert rájövök, hogy tökre nem érdekel egyik karakter sorsa sem. Meglátjuk, ez egyelőre lazán 7.5/10

winnie - 2022. 09. 21. 07:32

“itt is elhagyják és csak a múltbeli ugrásból megyünk másik ugrásba, ha nem hagyják el, akkor az negatívum lesz.”

mint írtam az ajánlóban, ez kizárt, hiszen van 5-6 állandó szereplő, és az utazás csak két embert kötne le, szóval a többieket el kell látni történettel, és még csak nem is C-sztorival, hanem minimum B-vel.

Mom - 2022. 09. 21. 10:17

Necridus: “Az alapszitu nagyon bejön az eredetit nem nézőként (bár egy drasztikusan más érába utazással jobban berántott volna)” csak a saját életében tud utazni, vagyis az elmúlt 30-40 év jöhet szóba, drasztikusan más éra nem.

Nekem egyelőre nincs bajom a jelen szál létezésével, de túl sok időt persze nem szeretném, ha arra vesztegetnénk. Most pl a segítős szálon talán emiatt is éreztem a gyengélkedést, mert nem jutott idő rendes kibontásra. Olyan összecsapottnak tűnt, mintha csak ki kellene pipálni, hogy ez is megvolt.
De ez az arány majd a következő pár részben jobban ki fog rajzolódni, ebben biztos vagyok.

Az amnéziás csavar meglepett, erre egyáltalán nem emlékeztem az eredetiből, bár ott ugye nem is tudtuk, hogy mire kellene emlékeznie, itt meg rögtön megismertük az életet, amit most időlegesen elfelejtett. Az viszont, hogy a menyasszonya fogja vezetni, kifejezetten tetszett. Ebben látok érdekes dinamikát az amnéziával és anélkül is!

Egyébként kevésbé az eredeti sorozatot idézte elém, mint inkább a Timeless-re hajazott az eddigiek alapján (jelenes: hozzuk vissza őket – múltban: segítős A-B szálak, nem az utazik, akinek eredetileg kellett volna).

Ami még nagyon kéne bele, az egy jó catchphrase a főhősnek. Az Oh, boy! nagyon hiányzott amikor rájött, hogy egy kilövés részese lett az új küldetésében.

Sajnálom, hogy Dean Stockwellnek nem volt már lehetősége cameózni, de a megidézés is nagyon jó volt. Remélem, hogy Scott Bakula, ha eddig nem is, de valamikor cameózik majd. Akár haza is juttathatnák, ha eddig tényleg nem sikerült neki (nem vagyok ebben teljesen biztos).

Én még biztos maradok, kíváncsi vagyok, merre viszik az arányokat. Az kicsit csalódás volt, hogy pont a segítős rész volt baromira elnagyolt, és mondanám is, hogy ez csak a pilot miatt, de tudjuk, hogy nem ezt szánták pilotnak, úgyhogy nem tudom, mire kellene számítani amikor leadják majd az eredeti pilotot, meg a többit… de tőlem kap még esélyt, az biztos.

Mammut - 2022. 09. 21. 10:31

“mint írtam az ajánlóban, ez kizárt, hiszen van 5-6 állandó szereplő, és az utazás csak két embert kötne le, szóval a többieket el kell látni történettel, és még csak nem is C-sztorival, hanem minimum B-vel.”

kár érte, jó sorozat lehetett volna

Alexforever - 2022. 09. 21. 10:42

Itthon fog jönni valamikor? Vagy arról még nincs semmi infó?

winnie - 2022. 09. 21. 11:36

nem hiszem, hogy ilyen hamar lenne, manapság nem nagyon jönnek infók a májusi vásárlásokról, de kizárt, hogy ne legyen valamikor.

Alexforever - 2022. 09. 21. 15:47

És a SkyShowtime esetleg meghozhatja majd ezt is? :) Mert én régóta nézném például a Leverage: Redemption és a Blood&Treasure sorozatokat is, ha valamelyik streaming szolgáltató megvásárolta volna már.

bvr - 2022. 09. 21. 16:16

hat ez nem igazan jott be. Mondjuk anno en nem neztem az eredetit, persze sokszor szembejott itt-ott a cim, gondoltam a reboottal teszek akkor egy probat.
(egy fentebbi kommenthez kapcoslodva, amugy nekem is beugrott kozben a Timeless, csak abban szamomra az elejetol fogva szerethetoek voltak a visszautazo karakterek, es hat nezette magat a koncepcio, hogy az amerikai tortenelem egy-egy nevezetes pontjaihoz mentek)
Majd azert olvasni fogom a kommenteket hogy x resz utan hogy alalkul a sorozat

stargatelost - 2022. 09. 25. 09:53

A VFX valóban kritikán aluli volt, a kocsiban beszélgetés, te jó ég.

Én arra vagyok kíváncsi, hogy ugye winnie írta hírekben, hogy a harmadik résszel indítanak. Ez lett volna az? Mert ez minden téren pilot volt. Akkor mi lesz az első részben, ha majd sorra kerül?

winnie - 2022. 09. 25. 10:16

stargatelost: én is ezen agyaltam. utánaolvasok, és majd írok róla a kritikában.

Mom - 2022. 10. 06. 07:00

Necridus: úgy látszik teljesül a vágyad, már nem csak a saját életében utazgathat. Valószínűleg láttak ebben potenciált a készítők is.

Három rész után vegyesek az érzéseim. Vannak jól eltalált pillanatai, de vannak nagyon unalmas felvonások is az epizódokban. Kicsit mintha még keresné a hangját a sorozat. Van egyrészt maga a leap, van a segítő csapat, aki a hazahozatalán dolgozik és van Al lánya, akinek tisztázatlanok a motivációi és hogy mit akartak pontosan Bennel megvalósítani. Ez a három pedig nagyon széthúzza a fókuszt. Egyébként a leginkább a segítő csapattal nem tudnak mit kezdeni, mert persze ott van a vergődés, hogy hogy hozzák haza, meg hogy kitalálják mit is akart Ben, de emellett itt kellene megalapozniuk azt a drámát is, hogy Addison a vőlegényét “vesztette el”. De ez valahogy nem akar sikerülni. Sokat kerülgetik a témát, de mégsem sikerül jól megragadni. Ehhez képest amikor együtt vannak a leapben, nagyon jól átjön Addison szenvedése, úgyhogy nem annyira az alakítással van a gond, hanem a megírt dialógusok, vagy a színészek közti kémia nem hozza azt a katarzist, amit a két főszereplő tud hozni, amikor közös jelenetben vannak.
Még kap esélyt, mert van benne potenciál, ha kicsit jobban megtalálják az egyensúlyt, de ha mégsem sikerül, akkor ilyen limonádénak nem hiszem, hogy meg fogom tartani.

payskin - 2022. 10. 26. 10:16

20 percet bírtam.

Köszi, ezért a kommentért jöttem.

Amikor a csaj körül először bomlik le a virtuális tér olyan iszonyú vetített háttérrel, hogy bármelyik tizenéves twitch-streamer kölyök jobbat csinál… Vagy amikor a meghatározhatatlan nemű izé nagyon komolyan affektálva utasítgatja a beosztottjait, hogy “Sarge, would you check the main output?” :D …és amikor az Eniac méretű, RGB LED-ekkel gazdagon díszített gamer AI felébred, és kivirul mint a karácsonyfa… Na neeeem. No, no, no, no.

Mom - 2022. 11. 05. 21:18

Kicsit lemaradtam egyéb elfoglaltságok miatt, de most elkezdtem felhozni magam a sorozattal.

Nem sikerült visszakeresnem azt a hírt, hogy melyik epizód lett volna a pilot eredetileg, de én a hatodikra tippelnék. Mert ha nem, akkor ez az epizód marhára el van tévedve. Olyan durván tolják benne az expozíciót, hogy csak pislogok. Flasbeckek a korábbi epizódokra, olyan magyarázatok a történésekről, amiket vagy a pilotban kellett volna letudni, vagy hagyni a fenébe, mert aki eddig nem jött rá abból, ahogy megmutatták (igen, úgy is bőven elég, nem mindent kell még szájba is rágni), az szerintem nem is nézi a sorozatot. És ha mindez nem lenne elég, még kombinálják is a kettőt: elmondják azt, amit korábban megmutattak, miközben megmutatják, hogy nézd csak, ebben a jelenetben mutattuk meg neked korábban azt amit most a szádba is rágunk, ugye nem maradtál le róla??? De a biztonság kedvéért még babákkal is elmutogatjuk neked kedves néző, aki nyilván nem jöttél még rá, hogy miért a főszereplőt játszó színészt nézed egyfolytában, és nem mindig másik arcot…

Te jó ég! Gondolom azoknak akartak segíteni, akik nem látták (vagy már jó régen) az eredetit, de ilyen arcbatolósan nagyon kellemetlen ezt nézni. Ráadásul nem valami atomfizika bonyolultságú dologról van szó, tényleg nem tudom elképzelni, azt az embert, aki megnézett már a sorozatból öt epizódot, és még kereste a választ, hogy miért ugyan azt a színészt látja egyfolytában, miközben minden részben más ember bőrébe bújik.

(Még egy apróbb, de zavaró dolog: amikor meg a csatornában beszélgetnek, azt a kameraeffektet használják, mikor a háttérben álló személy teljesen fókusztalan. De még így is látszik, hogy nem mozog a szája, amikor beszél az előtérben álló Benhez. Most ez vagy utószinkron, vagy ott sem volt a színésznő, amikor felvették a jelenetet, és ez valami utómunkás trükk. De miért veszem én ezt észre? És a rendező/vágó miért nem?)

De hogy valami pozitívumot is kiemeljek: a két főszereplő között egyre jobban építik a kémiát, és még a titkolózást is viszonylag hamar elhagytuk. Az amnézia kapóra jön a rejtély fenntartásában, az átívelő szálat szépen lassan bontogatják, és ha a jelen nem a szájbarágással foglalkozik, hanem érdemben hozzátesz valamit akár a heti ügyhöz, akár az átívelő szálhoz, akkor egészen eléviselhető az a szál is. Jelenleg viszont továbbra is inkább nézném Bent és Addisont (Allisont?), mint a csapat jelneteit. Az viszont, hogy B&A egy pár, szvsz továbbra is a legjobb húzás ebben a rebootban.

Mom - 2022. 11. 08. 20:22

És már megint… elmondja, hogy Janice miatt szakadt meg a kapcsolat az előző ugrásnál, majd megmutatják, a jelenetet, ahogy Janice megszakítja a kapcsolatot és elmondja, hogy ő Janice… Majd rögtön a következő jelenetben arról beszélnek, hogy ez hogy volt lehetséges, mire mondja Ian, hogy biztos van egy imagine chamber-e és egy kezelője hozzá, közben meg bevágnak képeket a kamráról, meg a kezelőről… besz.rás.. Mintha nem tudnák, hogy mikor melyik eszköz szolgálná leginkább a céljaikat, ezért biztos ami biztos alapon mindkettőt beveteik. Vagy csak hülyének nézik a nézőt?

Egyébként végre a heti leap is olyan érzelmes volt, amilyenekre az eredeti történetből emlékeztem. Még a szükséges időhúzást, ami során a “főellenség” meg tudott lépni, meg a kötelező, de messziről kitalálható cliffangert is feledtetni tudta. Mindent összevetve ez egy jó félévadzáró volt. De nagyon nem bánnám, ha kicsit összeszednék magukat és visszavennének az expizícióból, vagy legalábbis nem használnák az activity összes lehetséges módszerét egyszerre a múlt történéseinek bemutatására…

Mom - 2022. 11. 08. 20:23

*eredeti sorozatból

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz