login |

American Horror Stories: vége a 2. évadnak

2022. 09. 21. 21:29 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Ugyan a Disney+-ra itthon még csak az évad egy része érkezett meg, de kint már véget ért az American Horror Story epizodikus antalógia spinoffjának második évadja. Az első évadot eléggé felemásnak éreztem, inkább a szezon második fele kezdte megütni az AHS elborultságának szintjét. Idén nem volt ennyire elkülönítve az erősebb részek halmaza.

Az előző szezon hiába volt epizodikus, csak-csak tartogatott néhány epizódra átívelést, most azonban ez nem fordult elő, így tényleg bármelyik epizód bepróbálható az előzők ismerete nélkül, még a premier is, aminek csak az utolsó percei tartalmaztak az anyasorozathoz kapcsolódó utalásokat.

A tovább mögött folytassuk spoileresen.

Az első epizódról, a Dollhouse-ról volt külön poszt, így azt most hanyagolnám, de azért annyiban bevonnám a kritika tárgyába, hogy az volt az egyik (ha nem a) legerősebb rész. A rögtön ezt követő Aura minőségben szorosan mögötte helyezkedik el, ami ügyesen rejtélyeskedett az utolsó pillanatokig az ijesztő szellemmel, végig fenn tudta tartani az érdeklődésem néhány epizóddal ellentétben, és még az utolsó nagy csavar is ütött a múlt béli titokkal.

Bella Thorne Drive epizódja követte ezt, ami megindította a lejtőn az évadot. Egy abszolút üres sztorit kaptunk olyan karakterekkel, akiket igazán megkedvelni se lehetett, így a végkimenetel se tudott izgatni, az utolsó percben érkező nagy csavar pedig így már csak elismerő, de igazából nem sokat jelentő bólintást érdemelt.

Kosztümös epizóddal is próbálkozott az AHSies, a Milkmaids-ben a tehénhimlő terjedésével, annak gyógyításával és egy kis település bonyolult viszonyaival foglalkoztunk, ami nem tudott több lenni egy kisvárosi drámánál, amiben a végén szinte mindenki meghal, de még az sem igazán sokkolóan történik. Mondjuk undorító tudott lenni, amivel bekopogtatott az AHS szintjére, de ez nem tudta megmenteni.

A kötelezőnek tűnő Bloody Mary epizód kezdte meg az évad második felét, aminek már a címéből elég egyértelmű, hogy mi is történik, így egészen a végéig érdektelenné is vált: négy lány teszteli a Bloody Mary mítoszt, majd pórul járnak, ugyanis utoléri őket a gonosz szellem. Ahogy a Drive, úgy ez is lapos, de a végén azért egész meglepő csavart hozott.

A Facelift már egy fokkal egyedibb epizóddá lett összerakva. Miután az első felét fapofával néztem végig, ugyanis nem igazán történt semmi, a maradék időben már felültem a székből, ahogy a szép emberek átműtötték a hölgyet malaccá és üldözni kezdték az erdőben áldozatként. Bár rettentően felületes maradt, a szektáról nyugodtan mesélhettek volna többet, mert egyedül a vezetőjüket és a céljukat ismertük.

A maradék két epizód közül a Necro az, ami a top 3-ba bejutott az egész évadból, amiben a fiatal, temetkezési vállalkozó vonzódik a halottakhoz, majd találkozik egy hozzá hasonlóval és teljes mértékben megváltozik az élete. Ez volt az az epizód, ami ismét hozott érdekesebb karaktereket, akiknek már lehetett a sorsáért izgulni, megbotránkoztatóvá vált és erős csavarokat tudott bedobni.

Az utolsó epizód, a Lake viszont ismét visszaesést produkált, végig azt lestem, mennyire gyengén megírt történetet, egysíkú karaktereket és gyenge színészi játékot kaptunk a tóba belefulladt testvér utáni nyomozás során. Ennek az epizódnak a vége zombikkal ért véget, ami kicsit vicces, mert a Tales Of The Walking Dead évadzárója pedig pont AHS vibe-ot adott. (Ha már ToTWD, akkor elgondolkoztam, hogy legyen-e erről is heti kibeszélő, ahogy arról, de sajnos későn. Talán a folytatásnál, ha lesz.)

Sok idő telt el az epizódok közt nálam (baráti társasággal lett hagyomány, de eléggé máshogy értünk rá, ezért is késett ennyit a poszt), az idő egy kicsit megszépítette már, így nem is mondom, hogy borzasztóan gyenge évad volt, de a tavalyi után erősebb folytatásban reménykedtem. Annak azért örülök, hogy most nem kaptunk összefüggő történetet és tényleg klasszikus epizodikus antológia lett, ugyanakkor hiányzott sokszor még mindig az AHS-hangulat.

Sokszor tűnt csak egy kényelmes elbeszélésnek, egy nem vidám, halált tartalmazó történetről, nem pedig olyannak, ami megbotránkoztat, lesokkol és arra kényszerít, hogy kapkodjuk a fejünket jobbra-balra, mert annyira rejtélyes és csavaros, hogy egy percig sem lehet kikapcsolni mellette. Itt sajnos ezek többnyire elmaradtak, továbbra is felvizezett verziónak tűnik az anyasorozathoz képest – amit ideje lenne folytatnom nekem is főleg így, hogy már a Disney+-on elérhető itthon.

Folytatásról még nem tudni, bár nem fakadnék sírva, ha nem lenne több epizód, mert ilyen minőségben azért nem tud olyan nagy szám lenni, mint az évados antológia. Pedig lehetne negyven percben is hasonlót alkotni, néha sikerül is nekik. Eddig tizenöt epizódból nagyjából hatszor történt így.

2 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 09. 21. 21:42

en is nagyjabol ilyen velemenyekre jutottam, de heti kibeszelonek a kommentek szama (es a minoseg hianya) alapjan sok ertelme nem lenne szerintem. az se lenne szegyen (a totwd-del egyetemben), ha 20 perces adagokat csinalnanak, mint a creepshow. az se hibatlan, de legalabb egy gyenge epizod kevesebb idot pocsekol keszitoi es nezoi szemszogbol is (persze nem direkt szarnak irjak a nagyobbik reszet).

Mikilós - 2022. 10. 29. 11:03

Nagyjából én is így voltam a részekkel, ahogy leírtad.

1. Dollhouse, meglepően jó volt, tetszett az utalás is. Köcsög, kemény rész volt. Denis O’Hare egyik legjobb alakítása volt. 8/10

2. Aura, nem indult rosszul, a sztori is izgalmas volt, de ez a Szellemekkel suttogós dolog annyira nem tetszett. 6/10

3. Drive, a vége tetszett, de semmi kiemelkedő nem volt a részben. A legelején sejteni lehet, hogy ki a tettes. 5/10

4. Milkmaids, na ez volt a legallja, nem tetszett, a sztori unalmas volt, ahogy a karakterek is. Max annyi, hogy undorító volt, de semmi több. 3/10

5. Bloody Mary, ez tetszett. A második legjobb rész az évadból nekem. A vége is jó volt, nem volt váratlan, de kicsit merész húzás volt. És Dominique Jackson is jó volt megcsinálva, csak azt sajnáltam, hogy kicsit kevesett tudott megmutatni magából. 8/10

6. Facelift, én is az elején fapofával néztem, hogy most ez a sztori, hogy az öreg nő fiatalodni akar és vlami szornyé változik vagy elszáll az egója, de neeem, a vége, naaa az bejött. Ugyhogy ez is feljebb ment emiatt. 8/10

7. Necro, ez is jó volt, legalább is szimpatikusak voltak a színészek, deeee más sztorira gondoltam. Lehetett volna durvább, polgárpukkasztóbb. 7/10

8. Lake, unalmas volt. Semmi ijesztő nem volt benne. Nem is értem, hogy ebben mit láttak, hogy meg kell csinálni, mert semmi több nem volt. Se váratlan, se egyedi, se semmi. 2/10

Maga az évad azért jobban bejött, mint az előző. Egy fokkal. Azért remélem lesz 3. évad, de ha elkaszálnák akkor sem siránkoznék miatta. Heti kikapcsolódásnak azért nem volt rossz. Bár nem olyan újra nézős, mint az AHS.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz