login |

Cyberpunk: Edgerunners: az 1. évad – írta Miklós

2022. 09. 21. 15:55 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

A Netflixes Cyberpunk: EdgeRunners elég komoly hátrányból vágott neki a világhódító útjának.

Az alapjául szolgáló Cyberpunk 2077 játék leginkább arról híresült el a gamer és nem-gamer világban, hogy miután 2020-ban megjelent, alaposan felhype-olvak hatalmas blama lett a konzolokon, mivel egyszerűen alig volt játszható állapotban, illetve bírósági ügy is lett belőle. No meg arról, hogy Kenau Reeves-t megnyerték kvázi főszereplőnek, aki nem csak a hangját, de jobbára a kinézetét is kölcsönözte az egyik karakternek.

Pedig az 1980-as évek Mike Pondsmith és pár szerzőtársa által megálmodott Cyberpunk szerepjátékra épülő világgal a lengyel CD Project Red cég magasra tört, e köré épülve akarták meglovagolni a The Witcher játék-triológiával megszerzett hírnevüket (és itt talán nem túlzás megjegyezni, hogy nekik köszönhetően lett világszerte ismert Andrzej Sapkowski fantasy-világa), és az abszolút csúcsra törni. A játék mellé pedig egy animét is összegründoltak, mégpedig a japán Trigger stúdió gyártásában.

A játék 2020 decemberében jelent meg, több, mint másfél évvel később pedig a Netflix felületén követte a sorozat. A kettő között pedig azon kívül, hogy nagyjából ugyanabban a korszakban (2077) és ugyanabban az észak-amerikai kitalált városban, Night City-ben játszódik, igazából látványos kapcsolat nincs, ami egy kicsit merész megközelítés, de valójában nagyon is bölcs döntés volt.

A történet főhőse David, aki édesanyjával együtt a hipermodern város elszegényedett részében él, és innen kellene kitörnie az Arasaka megacég által üzemeltetett neves, de méregdrága középiskolában elért eredményeivel. Így az elején bevezetést kapunk az itt elvárható gazdag-osztálytársak-által-vegzált-szegény-gyerek történetbe, de szerencsére nem egy egyenruhás iskolai tini-szappanoperába fordul az írók tolla…

Sokkal inkább bevezetnek minket Night City velejéig korrupt és véres hétköznapjaiba, ahol a pénz és a hatalom hajszolása a csúcson állóktól kezdve a poros-mocskos sikátorlakókig megfertőz mindenkit.

Nem egy világraszóló fordulat, hogy David feltörése nem sikerül, és ehelyett az utcán kell(ene) boldogulnia valahogy, úgy, hogy eredetileg egyetlen mesterséges szerve (kibervere) sincs. Eme korban ugyanis bevett szokás lecserélni gyakorlatilag az agyon kívül bármilyen szervedet, akár az egész testedet mesterségesre. Ez kétség kívüli előnyökkel kecsegtet, hiszen jobban látsz, gyorsabb és erősebb lehetsz, de olykor végzetes mellékhatásaként gyakorlatilag bekattanhat tőle az illető, és itt rátérünk a sorozat gerincét alkotó kiberpszichózisra. 

Ugyanis az ilyen állapotba került emberek (vajon ez ilyenkor még jó szó rájuk?)  tömegmészárlásokat rendeznek, és nagyon nem könnyű egy két lábon járó tankot megállítani – kivéve, ha hasonló szintű erővel vonulsz fel ellene.

David tehát hátrányból nekifutva próbál boldogulni, és természetesen minden az első beültetésével kezdődik, amivel kiutat remél a reménytelennek tűnő helyzetéből. Így fut össze Lucy-val, egy tini(nek látszó) lánnyal, aki révén egy vargabetűvel belép a Cyberpunkok, a nagyon fejlett technikát kihasználó bűnözők világába. 

Spoilermentesen talán ennyi előzetesnek elég, de itt a kulcskérdés egy átlag nézőnek az, hogy érdemes-e egyáltalán felvenni a fonalat a sorozat kapcsán? Ilyen téren a készítők többé-kevésbé jól egyensúlyoztak, mert annak is szórakoztató lehet, aki semmit sem tud Pondsmith világáról és a játékkal sem találkozott eddig.

A történet a fő szálat tekintve lezárt, kerek egész, a fontosabb elemeket viszont a karakterek elmesélik, de szerencsére nem szájbarágós módon. Ugyanakkor viszont a rajongók is szépen ki vannak szolgálva, a háttérben folyamatosan tűnnek fel azok azon elemek, amelyek a játékból lettek átemelve. Mindehhez kapunk egy jó közepes animációs minőséget, korrektül megrajzolt karaktereket, jó hangokat, egész jó szinkront és zenei aláfestést. 

Nem meglepő, hogy igen jó értékeléseket kap a sorozat, de az azért sejthető, hogy ez főleg a játék rajongótáborának köszönhető, pedig azért egy „laikus” nézőnek is bátran ajánlható, már amennyiben nem retten meg a jelentős mennyiségű vértől és széttrancsírozott testrészek látványától, abból ugyanis lesz elég – Night City nem a gyengéknek való hely. 

Summa summarum a tényleg szépen összerakott 10-szer nettó ~20 perces epizódok könnyen beszippanthatják azokat is, akik amúgy esélyt sem adnának egy ilyen sorozatnak… Talán majd most.

14 hozzászólás Ne habozz!

unonova - 2022. 09. 18. 01:25

Súlytalanul indult, de a 10 rész végére bevisz egy gyomrost. Nem tudom milyen átfedés van a már klasszikus Dead Leaves anime, meg az alkotók között, de egyértelműen vannak szerencsés párhuzamok a megvalósításban. Alapvetően a végére egy szép drámai szerelmi történet, kilátástalansággal és némi melankóliával fűszerezve.

walaki - 2022. 09. 19. 20:28

Nem emlékszem rá, hogy valaha is láttam/olvastam volna olyan cyberpunk regényt/novellát/sorozatot/stb., aminek happy end lett volna a vége, úgyhogy én számítottam erre, nekem nem volt gyomros.

Ezzel együtt is, egyetértek, a végére szépen kikerekítették a történetet, jobb lett, mint amire az első pár rész alapján számítottam (bár azt továbbra is fenntartom, hogy néhol erőltetetten lett “felnőttes”, és a történetmesélése kicsit elkapkodott). De a lényeg, hogy minden hibája ellenére szerintem is megéri végignézni.

Anime fanok úgyis megnézik, mert a kivitelezése remek, gyönyörűen van megrajzolva. De mondjuk ettől a stúdiótól nem is számítottam kevesebbre. Talán a Ghost in the Shell (az eredeti) tudta így visszaadni ezt a fajta letargikus jövő hangulatot, bár ez érezhetően fiatalosabbra sikeredett annál (gondolom direkt, egyáltalán nem baj, jól áll neki).

Nem anime fanoknak is merem ajánlani, mert a Netflix szokásához híven “nyugatosiasított” animéről van szó, tehát a tipikus eltúlzott japán klisék és szimbolika nélküli (az igazat megvallva, nem is vagyok benne biztos, hogy ez így még a szó szoros értelmében animének számít-e, vagy csak simán rajzfilmnek).

Sci-fi rajongóknak meg egyenesen kötelező, pont az a fajta éles társadalom-kritika, ami az igazi sci-fik lényege!

Szóval aki még nem kezdett neki, nyugodtan vágjon bele, ha nem is egy Cowboy Bebop, azért nem fogja megbánni!

bvr - 2022. 09. 21. 16:24

a pilotot megneztem (a jatekot nem ismerem, csak erdekelt ez a vilag) , annyira nem rantott be. Viszont aztan mashol is olvastam jo kritikat, meg a mostani iras alapjan is, szerintem folytatni fogom majd.

Ben11 - 2022. 09. 21. 16:42

Milyen nyelven érdemes nézni?

copass - 2022. 09. 21. 17:40

Ben11: természetesen japánul.
szerintem kötelező darab. végigvittem a játékot és nagyon jól vissza adja az a hangulatot.
megnéznék még pár évadot ebben a világban.

Scat - 2022. 09. 21. 17:55

A játékot ismerem, van benne fantázia (más nem sok volt az elején), de főleg azért akarok majd belekezdeni a sorozatba, mert szinkronos. Kíváncsi vagyok, milyen lett.

Én a japán szinkront csak akkor választanám, ha nem lenne magyar. Angolul képtelen vagyok végignézni ezt a műfajt, még akkor is, ha eleve az az eredeti hangsáv.

519 - 2022. 09. 21. 18:14

Ben11: az angol szinkronban, ha minden igaz, a játékokban is használt szlenget használják, ami a japán és a magyar változatból kb. teljesen hiányzik, úgyhogy ha ismered a Cyberpunk világát, és hozzá vagy szokva a choombákhoz és hasonlókhoz, akkor lehet, hogy érdemes adni egy esélyt az angol változatnak. Egyébként meg a szokásos japán szinkron + angol felirat párosítás az ajánlott, mint általában minden animénél. :)

Cifu - 2022. 09. 21. 20:07

Én próbálgattam a japán szinkron + angol feliratot, de valahogy ehhez nem illett. Az angol szinkron nagyon üt szerintem, de a magyar szinkronnak sem kell szégyenkeznie.

A szóvirágokat nyilván nem adja azzal az erővel át, ahogy az angol, de szerintem átlag sorozatnézőnek tökéletesen ajánlható, nem fog fájni. :)

Igazából erősen gondolkodtam, hogy spoileresen vagy spoiler nélkül írjak róla, mert három oldalt meg lehetne tölteni azokkal az apróbb-nagyobb kikacsintásokkal, amik a sorozatban feltűnnek, de csakis spoileresen.

Márpedig az elsődleges cél (szerintem) az, hogy aki egy kicsit is szereti a sötét, durva és high-tech sci-fi-ket, az adjon bátran neki egy esélyt.

Ezer és egy apróság van, ami persze kicsit piszkál benne, mert bár Netflixesített Anime, de pont azok a dolgok megmaradtak túl japánosnak, amik az átlag nézőt első nézésre elriaszthatják. Például a nyitó animáció (Opening) zenéjétől sikítófrászt kapok, az például tipikusan Trigger cucc. Értem, hogy Ők így csinálják, de ezért kár volt. , ami konkrétan sokkal ütősebb és hatásosabb, mint a .

De hát senki se tökéletes, csumba… :)

J - 2022. 09. 21. 23:07

A cyberpunk játékhoz kb. semmi közöm de mint animét nagyon élveztem.
Jó történet. Úgy van megrajzolva ahogy azt kell. A hangulata klasszikusokat idéz. Jól esett.

Gergely Illés - 2022. 09. 22. 01:02

Én anime párti vagyok de aki ismeri a Trigger munkáit elégé egyedi képi világra kell felkészülnie még anime néző szemmel is. A minőség jó ahhoz képest, hogy a stúdió kb 10 projectet tart jellenleg a kezében bár a vége felé érezni lehetett az összecsapott munkát és a sok 3D CGI jellenlétét.
Nekem bejött a hangulat, a történet és a karakterek (Loli Rebecca állat lett). Azért az utolsó részben nem finomkodtak a készítők és egyik gyomrost a másik után adták a nézőknek. Hát igen ez nem HollyWood-i happyend :(

GodBadka - 2022. 09. 22. 08:24

A sorozatot én is csak ajánlani tudom. Bár az animáció stílusa nem igazán a kedvencem, de a minőségére nem lehet panasz. Többnyire kiváló. A hangulat a történet szintén nagyon jó. A sok erőszakos, véres jelenet miatt nem ajánlanám mindenkinek, de aki teheti nézze meg. Számomra, mint olyan, aki a játékkal is játszott, egy dolog hiányzott, a több ismerős soundtrack. Nem feltétlenül fő témaként, csak a háttérben, rádióból, TV-ből hallani pár taktust. Bár így is átemeltek több dalt, és azok jól is illeszkedtek a soriba, és sokaknak tök nagy élmény lehetett, de azok pont olyanok voltak, amiket nem, vagy csak alig ismertem, így nem volt akkora a “nosztalgia faktor”.

Ace - 2022. 09. 22. 08:28

Nem vagyok animerajongó. A játékkal nem játszottam viszont az asztali szerepjátékkal igen.

Engem berántott, szerencsére kellően beválalós lett a sorozat de ez egy ilyen világ ez kell hozzá én magyar szinkronnal nézem de teljesen jó visszaköszöntek az emlékek a szerepjátékból a szlengek által.

Nekem bejött remélem lesz folytatás valahogy.

Shyllard - 2022. 10. 02. 22:02

Örültem, hogy végre meglestem, mert jó volt. Triggertől az egyik legjobb, amit láttam, a zene fantasztikus, látvány szintúgy és a sztori is jó volt. Lehet csak azért nem érzem annyira világmegváltónak, ahogy a net tetteti, mert nem játszottam a játékkal, de azért élvezetes tíz rész lett.

Elnar - 2022. 11. 12. 13:11

Ace véleményét osztom én is. A CP2020 rántott be, animét hébe-hóba nézek. Nekem nem volt zavaró a rövidsge, pont adta a “live fast, die young” érzést.
Nagyon jól kiegyensúlyozott maradt az emberi és az akció vonal mindvégig, és kifejezetten örültem, hogy nem rommá cizellált rajzolása volt, hanem darabosabb klasszikus.
Remélem, hogy lesz második évad, bár nehezen képzelem, hogy innen hogy lehet folytatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz