login |

New Amsterdam: kezdett az 5. évad

2022. 09. 22. 21:55 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Utolsó, rövidebb évadjával tért vissza a New Amsterdam, ami anno nagyon jól kezdett, azonban már gyengült annyit, hogy ne fájjon annyira a búcsú, és ezt úgy mondom, hogy a kórházas sorozatokkal sosem voltam kibékülve, a sorozat mégis megfogott az első epizódjával azonnal.

Tavaly elég nagy cliffhangerrel köszöntünk el egymástól a sorozattal, és nem a megszokott, kórházas vagy azon kívüli katasztrófákra gondolok, mint áramkimaradás vagy repülőkatasztrófa, hanem inkább a főszereplők érzelmi világát szétcincáló típusúra. A New Amsterdam mindig is a kevés, de stabilan jelenlévő főszereplőinek érzelmi világának újbóli és újbóli megrángatásában volt erős, és emiatt tudott a premier is ütni.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Sajnos semmilyen kulisszák mögötti infóval nem futottam össze arról, hogy a Dr. Helen Sharpe-ot alakító Freema Agyeman miért távozott az utolsó epizódokból, az írók vagy ő döntött így (UPDATE: a jövőre érkező Dreamland-ben kapott főszerepet Lilly Allen mellett és a készítők interjújából az derül ki, hogy önszántából távozott az új sorozat miatt), mindenesetre itt állunk több évnyi Sharpwin kapcsolat építése után az összetört szívű Max mögött a hátát simogatva, miközben kesereg. Nem tudom azt mondani, hogy csak a távolból lessük, mert Max annyira szerethető karakter, hogy nem lehet nem sajnálni.

Főleg úgy, hogy Helen nemcsak őt hagyta el, hanem Lunát is, aki az anyjaként tekintett rá, de a telefonban zokogás és levélírás Maxnek nem jelenti, hogy Helen elmondta a kislánynak is, hogy már nem lesz az élete része, így még ezt a terhet is Maxre pakolta, amivel simán elnyerte a legunszimpatikusabb karakter címét. Remélem, azért egy cameót kapunk tőle később, amiben el is magyarázza, miért döntött London mellett, hiszen még mindig nem adott igazi okot.

A szomorkodó Max így egyedül tért vissza a New Amsterdam igazgatói székébe, ahonnan a tőle imádott tevékenységét kezdte újra: az embertelen, bürokrata rendszert porig rombolva szívvel-lélekkel átalakítja a kórházat a betegek igényeit nézve, még ha csak egy-két személyről is van szó.

A többiek is visszanyúltak gyökereikhez: Iggy ismét kapott egy új beteget kicsit félretéve magánéleti problémáit, ami szokásosan az epizód legérzelmesebb jeleneteinek egyikét tudta hozni a beteg gyermek és aggódó szülő kapcsolatának problémájával. Az ő szálán mindig üt a valódi probléma kibukása, a realizáció, hogy valójában ki a hibás és mennyire nehéz is meglépni a javulás felé az első lépést.

Bloom a sürgősségin szexmunkások tucatjával találta szembe magát, akiknek orvosi ellátásra volt szüksége, azonban ismét rendszerbeli problémával találta szemben magát, ahogy Floyd is, aki a Bollywood-rajongó haldokló gyermek utolsó kívánságát teljesítette a musical kórházba hozatalával. Utóbbi átívelése édesapjával folytatódik tavalyról, előbbinek pedig még mindig Leylával zűrös kapcsolata marad, aki elnyerte magának a második legellenszenvesebb karakter címét azzal, hogy volt szerelme lakásába költöztette új párját úgy, hogy Bloom eközben barátainál alszik a kanapékon, hogy Leylának segíthessen.

Két éve távozott Vijay, most Helen, viszont először (és utoljára) új állandót is köszönthetünk a stábban, a halláskárosult Dr. Wilder csatlakozott tavalyról a csapathoz, akit remek volt látni a pilotban az új Maxként, ami az optimizmusát és lelkesedését illeti. Mintha el is kezdtek volna kettejük közt valami erősebb köteléket kialakítani. Lehet, hogy a maradék tizenkét epizódban elérik vele azt, amit Helennel több évad alatt sikerült?

Ez most nem ütött akkorát, mint amikor a Blindspot a tragikus negyedik szezon után elindította az azonnal visszarántó ötödik évadját, de szerethető visszatérés volt. Igaz, a New Amsterdam sosem süllyedt arra a szintre, de azért jó volt ennyi szünet kihagyás után újra látni, ahogy Maxéknek mindennél fontosabbak a betegeik.

1 hozzászólás Ne habozz!

BenC - 2022. 09. 23. 12:18

Szinkronról lehet tudni valamit ? Lesz hozzá ugy tudom talan a 4. évadig keszult hozza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz