login |

Pilot: Andor

2022. 09. 22. 15:50 - Írta: human

71 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Igazából 3 részes volt az új Star Wars-sorozat premierje a Disney+-on, és kellett is ennyi, hiszen ott indul be a cselekmény igazán. Bár azt tippelném, hogy megosztó lesz a nyitány, de azért nem vagyok annyira biztos benne.

A sorozat a Rogue One-ban látott Cassian Andor története, megtudhatjuk miképp lett a felkelők könyörtelen (ha emlékeztek az említett film kezdésére) kémje. Ezt úgy kell elképzelni, hogy némi flashback a gyerekkora, és a jelen, egy ügyeskedő férfi, aki keresi a nagyon rég látott húgát, és ennek során megöl két biztonságit, amivel egy nagyobb folyamatot indít be.

Andor itt még nem profi kém, hanem egy kisstílű bűnöző, aki egy ilyen..,. nem is tudom, milyen városban éldegél. Vannak alvilági ismerősei, meg rendes polgárokkal is jóban van, de mindenkin érezni, hogy azért a Birodalom keze, ez a cég eléggé kiszipolyozta őket, rájuk rakódott már az elkeseredés, amit gondolom páran hősiességre fognak váltani. És akkor a 3. részre beindul a bonyodalom is, ami elkezdi próbára tenni az embereket, na meg Andort a kémkedés felé terelni.

Ami miatt viszont megosztónak gondolom a sorozatot az az, hogy eltér a Star Wars-os főhangulattól. Ezt ugyanúgy teszi, mint a Rogue One, akinek az tetszett, az tényleg semmiképp ne hagyja ki. Mindez konkrétan azt jelenti, hogy nem űr-westernt kapunk, ahol a fejvadász körbejár és néha segít, hanem a háborús film hangulatra feküdtek rá. Senki sem aranyos, játékos, minden vérre megy.

Azért az Andor nem rúg fel úgy mindent, mint a The Last Jedi tette, szóval ilyen szempontból nem rettenti el a rajongókat, de a kalandos hangulatért meg kell várni a The Mandalorian folytatását, ami ugye jön majd jövőre. Mindezek tényleg nem bajok, csak tények, ne is legyen minden Star Wars-sorozat egyforma, lehet kevesebb fanservice, csak mondom, hogy az Andor érezhetően eltér a nosztalgikus iránytól. Egyelőre. Ha nem is újat mond, de legalább mást.

A megvalósítás kapcsán winnie külön szólt, hogy említsem: nem a LED falas technológiát használták (itt egy cikk). Bár nem tudtam róla, de a részek közben eléggé feltűnő volt, hogy sokszor kimozdultak a Mandalorian, Bobba Fett, és Obi-Wan által megszokott 10 méteres buborékból (pl. fenti kép), elég csak a 3. rész akciójelenetére gondolni. Nektek mennyire volt elsőre vágós? Jobb ez, vagy mindegy?

Igazából a sok díszlet talán még filmesebbé is teszi a részeket, de ez azért kicsit túlzó kijelentés lenne, hiszen sokszor beszélgetnek “kis szobában” (a sok félközeli képen is látszik:), beköszönt a sorozatos költségvetés itt az elején, de igyekeztek jelentősen feldobni ezeket, és szabadban, meg a hatalmas lepukkant városban játszódó jelenetekkel megtömni az átvezetést. Viszont A Nagy akciójelenet rohadt jó lett. Ott teljességgel érezni lehetett a háborús hangulatot.

Az alakítások működnek, bár pont a főszereplőre mondanám, hogy elmegy, de láthatóan igyekeztek a kis szerepekre is ismert színészeket szerezni, és adni nekik témát, amivel építkezhetnek. Pont emiatt is lesz “belakott” érzése a világnak, amit látunk, nem csak a lepukkant, BKV-t idéző járművek és eszközök miatt. Dizájnban maradt az, amit a The Mandalorian, vagyis hát a New Hope elkezdett, de azért mégis kicsit más. Hirtelen az jutott eszembe, hogy míg azok a nyár, addig ez az ősz, borult ég, néha eső.

Az egészet még a zene dobja fel rohadtul, az a helyzet, hogy felhúzza 8/10-re a három részt. Míg az Obi-Want vártam, és csalódás lett, addig itt pont az ellenkezője áll fenn, és a Rogue One-nal szemben nem utóforgatások és átszabás utáni hullámzó végterméket látunk, hanem egységesebb víziót, ami eddig működik.

71 hozzászólás Ne habozz!

jucip - 2022. 09. 22. 16:24

A Rogue One-t imádtam, viszont erről a sorozatról nem gondoltam előtte semmit, még csak várni sem vártam az első előzetesig.

Azt kell, hogy mondjam, hogy olyan szinten bejött ez az egész… a sztori, hogy végre más a hangulat, végre komolyabb minden, a látvány is jóval szebb, mint a “csodásra” sikerült Obi-Wan sorozat esetén. A zene zseniális, érezhető hogy fokozatosan bontják ki a sztorit és a feszültség is nő. A részek lehettek volna hosszabbak, 30-35 perces részeknél nem lesz annyira jó várni egy-egy hetet. Mindenesetre várom a 4. részt!

sevil - 2022. 09. 22. 16:36

Első részt láttam. Unalmas volt, egy rettentően irritáló főszereplővel. Akivel azonosulni nem tudtam.

Fhrtz - 2022. 09. 22. 16:39

Körülbelül nekem olyan érzésem van, mintha a Mandalorian, Obi-wan után maradt volna egy kis költségvetés, és mindenképp valami sw témára akarták elkölteni.. A CGI-n ez nagyon meglátszik, az operatőri munka meg.. józan embereket nem tudtak alkalmazni? Néha úgy rángatják a kamerát amikor semmi nem indokolja, megfájdult a szemem tőle sokszor.. 1-2 karakternek totálisan szürreális volt a viselkedése. 3 rész alapján se volt túlságosan meggyőző.

Asd - 2022. 09. 22. 16:42

Jó a látvány, jó a hangulat, de sajnos nagxon untam.

King Leaonidas - 2022. 09. 22. 17:16

Borzasztó unalmas(ebből a szempontból talán a harmadik rész egy picit előrelépés), rengeteg üres járat,karizma nélküli főhős.
Annak külön örülök, hogy a zene említésre került, mert számomra ez egy ötlettelen hangulat nélküli valami lett, amire a kutya sem fog emlékezni a sorozat után.
Sikerült-a rouge one-al ellentétben-egy olyan sw sorozatot csinálni, aminek semmiféle sw hangulata nincs.

Energiavampir - 2022. 09. 22. 17:25

Hát igen, rém unalmas amolyan Barátok közt az űrben..Úgy kezdődik, mint egy doku sorozat “hogy lettem béna kis kupecből, felkelő mártír” címmel. Star Wars ok, bejön, de míg a Mndalorian az fanservice lett, a Fett meg kis alvilági eposz, de élvezhető, az Obi meg olyan amilyen, de legalább epikus szereplőkkel.
De ez, hát..még adok esélyt neki, de kissé untam eddig.

David33 - 2022. 09. 22. 17:41

Human lényegében leírt mindent amit gondolok. Én imádtam a Zsivány Egyest pont azért mert végre elszakadt a megszokottól még ha voltak is benne cameók volt súlya és értelme mindnek. Itt is ezt éreztem, bár itt cameo még nem volt. Amit furcsállok, hogy milyen sokan írják, hogy unalmas, vontatott vagy lassú, utóbbi egyébként igaz de egy krimi, amolyan Blade Runner stílusú sorozathoz ez kell is. Viszont fura hogy ez nem merült fel a Mandónál, legalábbis én nem láttam ilyen véleményt ennyi embertől, mert annál az volt az 1. évadban (a 2-ra már nem is emlékszek kb) hogy az utolsó részig konkrétan semmi nem történt. Majdnem mindenki arról beszélt, hogy ott egy cuki zöld manó és Mando arcát sosem láttuk kb, mindig vándorolt A-ból B-be mintha egy látványra szép mozgó háttérképet láttunk volna mindenféle komolyabb sztori nélkül. Az Andor ennek pont az ellentétje. Nálam ez az első 3 rész többet ért, mint az eddigi 3 Star Wars sorozat minden része összesen. Halál unalmas a Skywalker saga, az, hogy mindig kell egy cukiság vagy valamilyen easter egg, cameo hogy beszéljenek róla az emberek szánalmasnak tartom. De ami a legjobban hiányzott az az amit Human is írt, hogy érezhető legyen, hogy nem egy buborékban vannak a színészek. Mondjuk ez nem volt meglepetés mert a színészek elmondták egy interjúban hogy konkrétan minden szett fel volt építve, még Mon Mothma lakosztálya is amit az előzetesben láttunk ami azért nem semmi. A CGI nem volt rossz, sőt, a zene tényleg zseniális. De amit a leginkább ki szeretnék emelni a jó alakításokon kívül az az egyértelműen érezhető feszültség a világban és a karaktereken. Az Obi-Wanban ugye láttunk Inkvizítorokat sőt magát Vadert is de itt anélkül is érezhető a Birodalom hatása a világra és az emberek életére hogy fekete ruhás csodabogarak mászkálnának és kiabálnának az emberekkel. Az Obi-ban semmilyen félelmet nem gerjesztettek bennem még Vader is nevetséges volt hála a gagyi szkriptnek és rendezésnek.

Számomra az egyetlen csalódás az volt, hogy a Kenarin látott flashback részekhez nem volt felirat. Ez mint kiderült a készítők ötlete volt de szerintem jobban kötődtem volna a gyerekekhez ha értem miről beszélnek. Oké, érthető hogy mit csinálnak mert látjuk de a kapcsolatukról nem tudni semmit. Annyit lehetett max tudni hogy a lány volt a vezér a másik kislány meg ugye Andor húga volt. Amúgy nagyon fura és egyben érdekes is hogy nem láttunk felnőttet. Remélem, hogy visszatérünk még hozzájuk mert nagyon érdekelne hogy mi lett a felnőttekkel.

Eddig sima 8/10 nálam is.

hahakocka - 2022. 09. 22. 17:41

Sajnos viszont megint az unalomig ismert SW helyszínek, fényképezési mód, rázkódó kamera, sémák, színvilág stb van jelen de még mindig ez a legjobb SW sorozat! Rogue One volt a legjobb az új filmekről remélhetőleg ez is az lesz a sorikból.
Az látszik hogy a 2 konkurens sorihoz képest itt azért nem röpködtek a 10-20 milliók de azért nem rossz a látvány.
Viszont megint miért 30-35 perc csak egy rész?????….. S nincs rendes intro megint mint más nagy soriknál! A zene tetszett hogy más ahogy a sorozat is sötétebb háborús hangulatúbb.

winnie - 2022. 09. 22. 17:45

“Az látszik hogy a 2 konkurens sorihoz képest itt azért nem röpködtek a 10-20 milliók de azért nem rossz a látvány.”

ha azokban mindent real time vetítenek, itt meg megépítenek, akkor ez elvileg sokkal többe kerül, mint anyagilag, mint munkaóra tekintetében (azaz anyagilag) – arról nem is beszélve, hogy 12 rész – gondolom, a 30-35 perc is ezért van, ha 12 rész, akkor ennyire futotta még egy komolyabb büdzséből is. (amit egyébként ennél a sorozatnál a vírus is jobban megdobott.)

mzoli1975 - 2022. 09. 22. 17:46

Hááát, lehet elítéltek,de nekem az első két rész annyira lassú volt, hogy kétszer elaludtam közben… Ok, a harmadik rész felpörgött.
Ha jól rémlik,először 2 részt terveztek bedobni első körben, majd végül az első három lett. Szerintem nem véletlenül. Az első 2 rész harmatgyenge (bocs, ha valaki másképp látta…) ha első körben csak ez megy a chanelen, szerintem sokan passzolják a sorozatot. Így, hogy három rész volt,a harmadik dobott rajta akkorát, hogy én pl folytatom.
Eleve Andor egy jelentéktelen figura. (Szerintem.) Nem tudom hogy visz el a hátán egy sorozatot, 24 résszel, úgy,hogy tudjuk mi lesz a sorsa…
A háttér: Nekem ezek a birodalmi elhízott, zsírosfejű “munkásőrök” baromira messze vannak a Star Wars BIRODALMI személyektől. Az űrhajók gagyik . Kb mintha az ALfa Holdbázis űrhajói jöttek volna vissza. A fegyverek szintén. Ez kb a New Hope-pal egy időben játszódik, de mintha egy időszakkal korábban történne. Vagy a Birodalom a peremvidékre ezeket a munkásőröket küldte a gagyi technikákkal?
Hááát, kíváncsi vagyok merre tovább, számomra egyelőre 10/5

Ayrons - 2022. 09. 22. 17:58

Végre látszott, hogy nem egy szobában rohangáltak a karakter, hanem kint forgattak terepen. Mindenesetre az egészen érződött, hogy egy film első 15 percét láttam. Nulla sorozatos érzésem volt.

yagami01 - 2022. 09. 22. 18:20

Bár az első 2 rész lassabb, számomra az is élvezhető volt. Valóban van egy kicsi filmes beütése az egésznek és megvan a rogue one hangulat. Ugyan azt gondolom, hogyha valakinek az tetszett, akkor talán ez is fog (de érdemes megvárni a 3. részt, sokaknál kellhet).

reatard - 2022. 09. 22. 18:23

Egyből nagyon látszott, hogy nem a LED-fal előtt bohóckodnak, bejött ahogy a romos várost ennyire kihasználják, nemcsak egy háttér összesen két helyzín mögött.

Amúgy az első SW sorozat ami eddig tényleg tetszik, nemcsak húzom rá a szám (Mandalorian) vagy katasztrófaturizmus (másik kettő), kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Azt elismerem, hogy az első két részt vághatták volna feszesebbre, úgyhogy még bőven megmaradjon a lassan kibontakozás, csak még feszültebb hangulatban.

Bankai - 2022. 09. 22. 18:45

“Eleve Andor egy jelentéktelen figura. (Szerintem.) Nem tudom hogy visz el a hátán egy sorozatot, 24 résszel, úgy, hogy tudjuk mi lesz a sorsa…”

@mzoli1975: Ez egy érdekes felvetés tekintve hogy a komplett Star Wars filmes saga egyetlen személy körül forgott és tudtuk hova fog eljutni. :D Gondolom tudod, hogy Anakinról, sőt Obin-Wanról is elmondható ez, nem beszélve Yodáról és még lehetne sorolni. Andor meg minden csak nem jelentéktelen tekintve hogy nélküle nyert volna a Birodalom az eredeti trilógiában. Nélküle és csapata nélkül nem szerzik meg a Halálcsillag térképét. Egyébként szomorúnak találom, hogy sokak szerint a cél a fontos nem a megtett út. A start és a cél baromi unalmas. Az a fontos, hogy hogy jut el valaki a célba.

human - 2022. 09. 22. 18:52

“Nekem ezek a birodalmi elhízott, zsírosfejű “munkásőrök””

ez a lényeg, túlbuzgó jelentéktelen hivatalnokok

mzoli1975 - 2022. 09. 22. 18:59

Bankai- teljesen igazad van. Az FILM-ek is egy-két személyre Skywalker-ekre épültek, de ott volt egy hosszú kifutás,(mozikban évtizedek) egy felnövés-történet. Egy falusi kölyökből (vagy rabszolgagyerekből) a legnagyobb Jedi-akik a Star Wars-ot elviszik a hátukon.
Andor egy pici mellékszereplő a számomra. Nyilván egy fontos momentum részese, de nekem nem egy olyan alak,aki megérdemelne 24 részt ebben az univerzumban.
És amit írtál, az totál igaz az összes “előzmény” filmre, sorozatra. Tudjuk hová futnak ki a szálaik, pont ezért nem izgulok értük.
Ezért vártam volna pl a fejvadászokról egy sorozatot, vagy bárkiről,akinek nem tudom a befejező story-ját már évek óta…

Bankai - 2022. 09. 22. 19:23

mzoli1975: Oké, Andorért nem lehet izgulni de ettől még az útja lehet élvezetes. Ráadásul nagyon sok más szereplő van akikről nem tudod mi lesz velük. Azért túlzás lenne azt állítani hogy Andor az egyetlen főszereplő. Egyébként majd jön az Acolyte, na ott senkit se fogunk ismerni, az lesz az első olyan sorozat ami valószínűleg teljesen nulláról indul majd.

bvr - 2022. 09. 22. 19:42

“Nekem ezek a birodalmi elhízott, zsírosfejű “munkásőrök””

ezt a kommentet én sem értettem, ahogy human válaszolt is, pont ez volt az koncepció! Bár én nem azt mondanám hogy hivatalnok, hanem ezek tényleg privát biztonsági őrök, akik (mai példával) Deltások vagy Seal-esnek vágyakoznak amitől szó szerint fényévekre vannak de itt most végre katonásdit játszhatnak (a testet kisfőnök volt a legjobb aki folyamatosan nyomta a katonai szövegeket :)

Szerintem amúgy az egyes helyszínekre önmagukban tök jó hangulatot találtak ki (annak a Corporationnek a biztonsági főhadiszállásáa sem egy csilivili Halálcsillag irányítóterem hanem kb mint egy ipari épület a mi 70es éveinkből), ez a gyár-bolygó mint ahogy Afrika partjainál bontják szét a leselejtezett óceánjárókat (erről ugyan nem olvastam de ezer százalék hogy ez volt az előkép), plusz valami dél-amerikai favella. Épp ezért egyébként nem is katonai akciót mondanék hangulatban mint amikor egy rendőri egység megy be valakiért egy ilyen favellába.
(pont a vége nem is lett szerintem jó, hogy elvileg szétszóródtak aztán hirtelen mégis mindenki ott lett egyvonalban a csali-siklót lőni, aztán ugyanígy pont a másik irányba meg elmentek az igazival, ez kb egy 5 perces szokásos starwars jelenet lezárásának okés, de itt meg ha már 3 epizódot rászántak ennek az építésére, akkor lehetett volna valami ehhez illő lezárás. Amúgy azt hittem ezt az egész egységet a végén meglincselik, én simán beáldoztam volna őket a forgatókönyvben a brutaliáts oltárán. Persze a saját főnökeik még így is leszámolhatnak velük, ha maradunk ezen a realista vonalon, hiszen nyilt utasítás ellenére a cégnek nagy anyagi és emberi kárt okoztak. Bár ha megtalálják azt a kütyüt (ami amúgy meg wtf hogy egyáltalán ott tudott maradni egy pillanatra is ha ennyire értékes) akkor abból esetleg tudhatnak maguknak nem várt eredményt felmutatni)

Ja, amúgy persze egyáltalán nem dicsérni akarom a sorozatot, tényleg egy csomó valós problémát lehet felhozni, rögtön azt hogy igen, baromi kevés dolog történt (szóval abszolut megértem akik unalmasnak írták) és amúgy ha ezt 9 héten keresztül utána viszont már csak hetiben adják, hát simán el tudom képzelni hogy nagy lesz a lemorzsolódás (mega kik úgy lesznek hogy na jó, majd a végén egyben, aztán azt is inkább hagyják a csudába)

winnie - 2022. 09. 22. 19:44

“ Nem tudom hogy visz el a hátán egy sorozatot, 24 résszel, úgy, hogy tudjuk mi lesz a sorsa…””

pont ez a lényeg. egyrészt itt derülhet ki, hogy visz el, itt lehet végre olyan karakter, masrêszt mindezzel a készítők is tisztában vannak, ezért is remek kihívás mindig egy előzmény. kitalalni azt, ahogy eljut oda valaki, ahova el kell jutnia. (egy sztorit pedig nem az tesz jóvá, hogy egy kiemelt szereplő a végére él-e vagy hal. még ha kerül is szorult helyzetbe, akkor is lehet másért értékelni azt, nem csak a suspense hiányáert. sok eszköze van az íróknak, ha jók:) (erről mindig az jut eszembe, hogy a legkedvencebb filmjeim többsége a végével kezdődik, és pont az a legjobb bennük, hogy ekképp prekoncepciókkal is játszhatnak, ami plusz ütőkártya lehet.’

bvr - 2022. 09. 22. 19:49

ja, és ezt az “úgyis tudjuk a filmből mi történt a főhőssel tehát eleve nem is lehet érdekes” ezt nagyon el kéne felejteni, ez rendszeresen előjön prequeleknél, és teljesen rossz érv! Ettől ez még lehet jó is és rossz is, teljesen indifferens hogy amúgy egy későbbi, amúgy önmagában teljesen megálló filmben, az ottani karakterívben az hogyan zárul.

Hát pont az van hogy ez az Andor ha nincs Star Wars logo az elején (nyilván pár apróbb dolgot megváltoztatva), simán lehetne eddig egy bármitől független disztópikus scifi. Egy tetszőleges karakter sorsát mutatja be hogyan lesz belőle az elnyomó hatalommal szembeni ügynök.
(én amúgy tökre örülnék is ha ilyen költségvetésú cuccok nem csak nagy franchise-ok részeként jöhetnének létre de sajnos ilyen korban élünk, rengeteg dolgot csak valami már létező IP-hez köthetően lehet megvalósítani)

bvr - 2022. 09. 22. 19:50

a második kommentem fennakadt sajnos a fórummotoron, engedélyezzétek majd légyszi

bvr - 2022. 09. 22. 19:54

“ezért is remek kihívás mindig egy előzmény”

az előző kommentemben (majd ha látható lesz) pont ezt fejtegetm amúgy hogy még csak extra kihívás sincs benne, ugyanis a R1 elején Andorről semmit nem tudunk. Szóval nincs igazán megkötés, szó szerint bármilyen lehetséges világban (akár itt a mostani Földön is) egy elnyomó hatalommal szembeni ügynökké válás története. És ez pont ugyanannyira lehet jó mint amennyire rossz. Tényleg önmagában is tökéletesen megáll és élvezhető.

mzoli1975 - 2022. 09. 22. 20:20

OK, már nem merek semmit írni a saját meglátásaim alapján,mert lehurrogtok :-) :-)
Nekem nem jött be teljes egészében. Popcorn Star Wars-t vártam, de az első részben egy gagyi, baromi kis költségvetésű sci-fi -nek nézett ki,nem STAR WARS-nak. Számomra SEMMI STAR WARS nem volt benne. Ha minden előzezets ismeret nélkül láttam volna, kb az első rész után kuka az egész. Sorry, ez az én véleményem. (Mondom majd 50 évesen úgy,hogy gyerekként moziba láttam az első trilógiát,és igazi fanatikus voltam.) Peace :-) és az Erő legyen Veletek!

Zach - 2022. 09. 22. 20:23

Én is vártam ezt a szériát, de ugyanúgy csalódást okozott, mint az Obi-Wan Kenobi. Bár a karakterek jók, megint egy film történetét nyújtották szét sorozattá.
Ráadásul a The Mandalorianhoz képest sokkal több idejük volt az alkotóknak megírni a sztorit itt is és az előző két szériához (OWK és BOBF). Ami még pozitívum, az a realistább háttér és a 3. részbeli akció, de ennyi. A Disneynek (de ez igaz a Marvelre is) a mennyiség helyett a minőségre kellene tennie a hangsúlyt.

bvr - 2022. 09. 22. 20:32

mzoli1975: én abból a szempontból egyáltalán nem hurrognálak le hogy szerintem tök jogos és érthető miért írod hogy “ebben nincs semmi star wars” (nyilván erről lehetne nyitni egy teljesen parttalan vitát de annak én nem szoktam nagy értelmét látni. Szerintem itt most tök jól megérthető hogy ha valaki ezt írja akkor mire gondol)
Csak számomra ez nem hátrány hanem előny :))
Mert amik az utóbbi időben filmek és sorozatok készültek hogy na ez aztán majd star wars, azok nem lettek jók, ehhez képest előrelépés hogy próbáéjunk meg inkább valami jót és érdekeset csinálni és mellékesen üssünk rá egy star wars plecsnit amivel meg majd eladjuk (nyilván persze túlzok)

SSY986 - 2022. 09. 22. 21:16

“ebben nincs semmi star wars” Ez pont a Star Wars. Elég sok könyvet olvastam az Univerzumban így nekem ez inkább a Star Wars mint például a filmek. Szerintem a Rough One a legjobb SW film, mert kicsit vissza adja azt a hangulatot amit a könyvekben olvastam. És igazából amikor a Disney megvette a jogokat annó akkor reménykedtem, hogy csomó storyt majd megvalósítanak amiknek semmi köze a jedikhez vagy a sithekhez, de sajna nem így lett ennek ellenére ha ez a sorozat nézett lesz akkor elképzelhető. hogy majd kezdenek valamit a rengeteg regénnyel amit az univerzumban írtak. 3 rész alapján úgy, hogy kb fogalmam sincs mi lesz a story amíg el nem jutunk a végkifejlethez nekem simán jobban tetszik ez mint a Boba Fet vagy az Obivan sorozat.

bvr - 2022. 09. 22. 21:33

Érdekes, nekem pl. maga a Star Wars volt a legjobb Star Wars :))

(abban ettől függetlenül persze egyetértek hogy ez a sorozat még a vontatottsága ellenére is sokkal jobb mint a Boba Fet meg az Obi-wan)

SSY986 - 2022. 09. 22. 21:51

Star Wars=Univerzum amiben játszódik 10 film és mindegyik filmnek van saját al címe, de igaz a New Hope elnevezés azt hiszem csak később jött ebben most nem vagyok biztos.
De igen a Star Wars az nálam az univerzumot jelenti és nem a New Hopeot:)

SSY986 - 2022. 09. 22. 21:53

bocs 11 a Solo filmet mindíg is elfelejtem valamiért:)

bvr - 2022. 09. 22. 22:15

igen, gondoltam hogy azt erted alatta :)

es igen, en meg arra szerettem volna utalni hogy nalam meg a new hope illetve egyben az eredeti trilogia, es hangsulyozottan mint egy kerek, egesz, jol lezart mese.

mzoli1975 - 2022. 09. 22. 22:39

Így 50 felé a STAR WARS nekem a következőket jelenti: Tie vadászok, X-szárnyúak, Csillagrombolók,ezek űrcsatái, Lépegetők, Rohamosztagosok,Lázadók (na, ennek volt minimális felvezetése) Jedik, Lézerfegyverek és csaták, Lézerkardok, és párbajok, millió űrlény, és planéta. Nekem ez a STAR WARS. Nem kellenek mélyen szántó gondolatok. A STAR WARS popcorn mozi.
Hát ebből itt semmit nem kaptam. :( Egy gagyi kémfilm felvezetése volt, súlytalan szereplőkkel.
Bízom benne, hogy a további részekben valami csak átjön ezekből.
Ha hasonlítanom kéne valamihez,akkor az 1983-as, Űrvadász című sci-fihez hasonlítanám. Ahhoz sokkal közelebb állt hangulatilag, képvilágban, megvalósítás minőségében, mint a STAR WARS-hoz…

reatard - 2022. 09. 22. 22:48

mzoli1975:
Nekem 7 évesen volt pont ugyanez a SW. AMúgy kaptál már 3 “popcorn” sorozatot, miért fáj ennyire, hogy most az egyik egy “gagyi” kémfilm?
(azt inkább meg sem merem kérdezni, hogy ha ez gagyi, akkor az évadnyi mellékküldetések, vespa kölykök, és az eredeti film meggyalázása mik?)

bvr - 2022. 09. 22. 22:53

“Tie vadászok, X-szárnyúak, Csillagrombolók,ezek űrcsatái, Lépegetők, Rohamosztagosok,Lázadók (na, ennek volt minimális felvezetése) Jedik, Lézerfegyverek és csaták, Lézerkardok, és párbajok, millió űrlény, és planéta. Nem kellenek mélyen szántó gondolatok”

igen, ez a saját szempontodból teljesen érthető is, és hát ez akkor nem lesz a te sorozatod.

mzoli1975 - 2022. 09. 22. 23:00

reatard- a vespa-kölykök a totál mélypont volt… Lucas szerintem sokkot kapott, ha látta…tényleg nem tudtam hová tenni azt a Power Rangers feelingű brigádot… :-))))
Talán a Holday Special-t is alulmúlta az a rész…
Nézem a Disney-éra STAR WARS sorozatait, és bevallom egyedül a Mandalori-t tudtam eddig értékelni.
Fenntartásokkal. (Baby Yoda nekem kicsit Jar Jar érzés.)
A többi az eredeti STAR WARS paródiája, ?! Vagy nem is tudom minek nevezzem… Pénzcsap?
Gyerekként besírtam volna a gyönyörtől, ha ennyi Star Wars sorozatot, filmet láthatok. Akkoriban a klasszikus trilógiát megnéztem minden hónapban VHS-en,német nyelven magyar hangalámondással, és élveztem 20-adjára is. Ezeket a sorozatokat nem bírnám mégegyszer végignézni…
A Boba Fett azon részei voltak élvezhetőek,amik inkább a Mandalóri részeinek illettek volna be.
Obi vannak nagy reményekkel álltam neki,de… csalódás lett.
Őszintén várom az Acoly-tet.

Kaktusz - 2022. 09. 22. 23:09

Nekem baromira bejön, hogy nem egy kaptafára megy az összes, hanem kicsit “zsánerkedhetnek” a készítők ezekben a futószalagon érkező élőszereplős SW sorozatokban. Obi-Wan fancervicebb lett, mint vártam, Boba Fettet halálra untam, de annyira más mindegyiknek a hangulata, hogy szinte kizárt, hogy mindegyik bejöjjön valakinek és az is kizárt, hogy ne legyen mindegyiknek valamekkora rajongótábora. Szerintem amennyire elszerencsétlenkedték a disneynél a sequel trilógiát, annyira eltaláltak valamit ezekkel a sorozatokkal.

Engem megfogott az Andor hangulata, bár a főszereplő olyan meh. De nagyon tetszett, hogy előkapták az ezerszer látott “csicska rendőrfőnökhelyettes megalomániában szenved a főnök távollétében” című történetet és belerakták a SW univerzumba. Újat kitalálni a nap alatt nem nagyon lehet már, akkor meg jobb, ha pofátlanul ismerős szituációkat vesznek elő érdekes csavarral. És külön pirospont, hogy egyelőre nem szimpi egyik karakter se :D

Llew - 2022. 09. 22. 23:21

Nagyon bíztam benne az előzetes alapján és eddig szerencsére hozza, amit vártam.
Nekem ez a három rész lenyomta a eddigi sorozatokat.
Ez a komorság sokkal jobb, mint a tingli tangliság, meg a műdráma.
A megvalósítás is jó volt. Élettel telibb volt az egész, mint a korábbiak. Ezek szerint a díszletek meg a statiszták azért még sokat hozzátesz.
Mondjuk tényleg kellett a három rész a kezdéshez. Először egyesével el akartam osztani három napra, de annyira lassan indul, hogy megnéztem mindet.

gafz - 2022. 09. 23. 01:58

Spoiler!
5 perc bajba keveredik az elején, 5 perc és beszervezi a lázadás, közte 80 perc klisés rétestészta, hogy hogyan vergődik, hogy megússza a bajt, meg egy kis idegen nyelvű gyerekkori betét. És vizuálisan nem szép, sőt csúnya (nyomortanya, kivéve az eredttörténet rész). Az ellenség meg egy rakás szerencsétlenség. Na meg kb. 0 SW érzés, semmi SW-re emlékeztető kütyü, még egy R2 (vagy ilyesmi) roncsot sem láttam, talán a biztonságiőr-hajó emlékeztett a gunshipre.

Meg kell nézni még egyszer, mert igen szétzilált állapotban sikerült 2 részletben megnézni.

A RO minden hibája ellenére sokkal élvezhetőbben nyitott.

zagloba - 2022. 09. 23. 01:59

A Star Warsnak mindig is jól állt a komorabb hangvétel (A Birodalom visszavág, A Sith-ek bosszúja vagy épp a Zsivány Egyes).

Már a hangulatos trailer alapján lehetett látni, hogy az eddigi sorozatokkal ellentétben itt valami totál más következik, és ez nekem már akkor nagyon bejött.

Fentebb írta valaki, hogy mi értelme egy olyan karakterről sorozatot készíteni, akinek tudjuk a sorsát. Hát, igen. Kolumbusz életét is ismerjük, de azért Ridley Scott mégiscsak tudott jó filmet készíteni róla. Vagy a Titanic sorsát is ismerjük, James Cameron mégis úgy gondolta, hogy ki tud valamit hozni belőle. A többi már (film)történelem.
Szóval Andor sztorija is lehet érdekes, és hát nem monodrámáról van szó, rajta kívül is lesz kiért, miért szorítani, gondolom.
Ráadásul a megannyi film és sorozat ellenére- bármilyen fura is – a Birodalom hétköznapjairól még nemigen láthattunk semmit. Kb. a Solo elején a koréliai részt. Úgyhogy ez is izgalmas lehet.

Az első három rész kiválóan sikerült.
Először is, nagyon jó nézni. Remek a képi világ, mindennek súlya van, kézzel fogható. (Imádom azt a két brutál kalapácsot, amivel a fickó veri a fémdobot a toronyban.) Nagyon jó, hogy nem terheli agyon a a részeket a- legtöbb filmben, sorozatban általában gagyi – CGI. A képi világ sikeres ötvözete a Sith-ek bosszújának, a Zsivány Egyesnek, a Solonak, és a Szárnyas fejvadásznak.

A hangzás is ütős, például a lézerpisztolyokon igazán hallani is, hogy erő van abban a kilőtt sugárban. Sikeres volt a zeneválasztás ezzel a kicsit Vangelises stílussal.

A karakterek rendben vannak, bár nem sokat tudunk még, de épp olyanok, hogy az embert érdekelje, kik ők, mik ők. Eddig nincs irritáló figura, ami egy sorozatnál ritkaság.
A fő történet mellett jó, hogy figyeltek a kis jelenetekre, ezek még életszerűbbé tették a részeket. Pl. a kis droid és az “őrkutyák”, vagy amikor Nurchi és a nagydarab Vetch a pénzüket akarták.
Talán annyi, hogy elsőre még mindig kicsit sok az ember, és kevés a más fajú szereplő. Azért itt-ott már felbukkantak, remélhetőleg majd erre is figyelnek a készítők.
Az első két rész lassú. Igen. De nem kell mindig rohanni. Nem kell mindig négy akció, és hat cliffhanger egy epizódba. Van elég sorozat, ami ilyen. Építkezzen csak nyugodtan.

Érdekes a visszatekintés a Kenarira. Itt felmerül az a kérdés, hogy miért csak gyerekek és tizenévesek élnek ott, hol vannak a felnőttek? Nyilván köze van az elhagyott bányához (azt már elmondják, hogy birodalmi bányakatasztrófa volt ott, de az később kellett, hogy legyen, mert az űrhajó még köztársasági). Talán erre is fény derül majd.

Az akció izgalmas, pergő. Nyilván a terepsiklós dolog egyértelmű, Cassian utal is rá, de ez nem veszi el a jelenet ütőképességét.

Összegezve eddig nagyon bejött az Andor, és bátran merem ajánlani.

Kapcsolódva a fenti beszélgetéshez, nekem 1979-ben volt szerencsém először moziban látni a Star Warst, azóta vagyok rajongó (nagy).
Én magam soha nem gondoltam, hogy a Star Wars popcorn mozi, már gyerekként is folyamatosan erről beszélgettünk, az itt felmerülő jó és rossz és még sok egyéb kérdéskör kapcsán is.
Az én generációm jelentős részének nem csak film- és könyvélményt, hanem világszemléletet is adott (pont úgy, ahogy azt a Empire of Dreams dokufilmben olyan szépen kifejtik). George Lucas nagyon tudta, hogy mit csinál.
Éppen ezért nekem a Star Wars: univerzum. Benne filmek, könyvek, képregények, játékok stb. által elmesélt történetekkel. Igaz, van amelyik jó, van, amelyik nem (egyénenként nyilván eltérően).
És mivel ez egy univerzum, műfajilag is tág határok között mozoghatunk. (Nagy bánatom, hogy a Disney nem engedi leadni a Lucas-éra végén készült Star Wars: Detours-t.)
Az Andorhoz hasonló kém-thriller verzió még nem volt, de nagyon jól áll a franchise-nak.

Lényeg a lényeg: nekem az Andor már az első pillanatával hozta a “Star Wars feelinget”, míg pl. az új trilógia egyetlen pillanata sem.
Kellett már nagyon ez a vérfrissítés, mert a Disney kezdett belefulladni a kiszámíthatóságba, a körbe járásba.

Szóval, én azt mondanám, mindenki kezdje el bátran.
Nekem bejött. 8/10 a kezdésre (minimum).

@mzoli1975
“Nekem ezek a birodalmi elhízott, zsírosfejű “munkásőrök” baromira messze vannak a Star Wars BIRODALMI személyektől.”

Mert ezek nem birodalmiak, hanem simán egy nagyvállalat magán biztonsági szolgálata.

JKJ - 2022. 09. 23. 06:29

Erről csak az első 3 rész után érdemes véleményt formálni. Akinek addig nem tetszik, az szerintem nyugodtan hagyhatja is az egészet. Legfeljebb megnézi ha az évad végére kedvet kap.

Nekem soha nem volt kedvencem a kémes műfaj. Itt a hangulatot nagyon eltalálták. Meglátjuk mi lesz később.

Road Lee - 2022. 09. 23. 06:31

Én is az mzoli1975 junktárs-féle régi (öreg) SW-fan vonulatba tartozok. :sör: Tegnap összelapátoltam a három részt, és lelkesen leültem a tévé elé, hogy akkor most egy másfél órás SW film.

Nos, nem gazdagodtam túl sok élménnyel, ugyanis az első részt úgy untam, hogy többször beleszundítottam – és végül inkább ki is kapcsoltam, mert így ennek nem sok értelme van.

Elolvasva a hozzászólásokat, nem érzem magam meggyőzve, hogy érdemes lesz még 1x nekiveselkednem…

Az SW filmeket már elengedtem (ez már nem az én SW-m) – és lehet, hogy az SW sorozatokat sem kéne erőltetnem.
(A Mandót, Bobát végigtoltam – csak a Mandó első évada vette meg, a többit nem csíptem -, az Obit pedig menet közben kaszáltam.)

King Leaonidas - 2022. 09. 23. 08:08

Nyílván tudható az, hogy Andor a késöbbiekben mivel fogja agyonütni az idejét, de könyörgöm, valaki árulja már el nekem, ebben a három epizódban mi volt a kém-thriller?

ardian - 2022. 09. 23. 08:47

Nekem is a SW, amit mzoli leírt, + kellenek hercegnők és snájdig lovagok, mert én kislány vagyok (van aki szerint csak voltam).
Nos pont ezért nekem sem tetszett.
Képi világ: Eleve olyan setét az egész, hogy fullosra kellett állítani a fényerőt a laptopon, hogy egyáltalán sejtsem, mi történik. Másrészt lehet, hogy van, akinek menő ez a megkopott, valósághű világ, de aki járt, jár a 50-es villamoson és bármelyik HÉV-en, annak ez nem egzotikus, hanem a napi valóság, ezért ettől nem estem hanyatt.
A szereplők: miatt eddig nem sikerült aggódbom, ami 3 rész után azért gáz, mert már illene vmiféle közösséget érezni velük. Mondjuk, nekem segítséget kellett kérnem a fiamtól, hogy ki az az Andor, mert fullra nem elékeztem rá a Zsiványból, ott a nő viszi el a hátán a sztorit, csak úgy volt meg, hogy a pasi, akivel összejön a végére. Ettől persze még érdekessé lehet tenni, de eddig nem sikerült. A birodalmi jól táplált amatőr plázaőrök pedig nekem olyanok voltak, mint vmi SW paródia. A legjobb volt, amikor az “átlaroló hadművelet” közben eltévdtek, mert nem volt utcanávtábla. Ott már sírva röhögtünk a fiammal. De persze lehet, hogy ez vmi koncepció, ahogy írtátok.
Történet: (spoiler!) eddig elég uncsi, még a 3. résszel együtt is. Eddig egy piti kriminek tűnik, jelentéktelen főszereplő jelentéktelen bűnt elkövetve véletlenül felkelti egy jelentéktelen hivatalnok figyelmét és ebből gyenge üldözéses film kerekedik.

És hogy miért nem volt unalmas a Mando? Mert rögtön beránt magával, hogy megismerünk egy új, titokzatos kultúrát a maga különös rítusaival, szabályaival, és ez érdekes, érdekel, hogy egy ilyen hátterű fickó hogyan boldogul a különféle szituácikban, mi fog vele történni a világban, összetalálkozik érdekes lényekkel, fajokkal szintén érdekes, fura fiziológiával, szokásokkal, kultúrákkal, nekem ilyen egy jó sci fi, nem csak az SW, a Star Trek is ettől jó. Az Andor játszódhatna Brooklynban is, nem lenne nagy különbség.

King Leaonidas - 2022. 09. 23. 09:21

ardian:Itt ilyen nincs,én most mégis küldök neked egy hatalmas lájkot

ardian - 2022. 09. 23. 12:04

megtisztelsz :-)

polovcev - 2022. 09. 23. 12:07

Azt kell hogy nekem eddig bejön a sorozat. Szememben az Andor előnye éppen ah, hogy szinte senki sem akarta vagy várta ezt a sorozatot. Végre ki lehet hagyni a jediket, a Skywalker brancsot meg az elképesztően unalmas Tatooint.

Évtizedeken át mást sem lehetett látni, mint hogy a galaktikus elit harcol a hatalomért. Az első hat film szereplőiből kizárólag Han Solo nem volt ennek a csoportnak a tagja. És igen, én a jediket is ideszámolom, mert egy zárt csoport mely kizárólag a saját szabályai alapján él és gyakorlatilag senki felé sem tartozik elszámolással.

A sorozatok meg továbbvitték azzal, hogy ebben a botrányosan nagy galaxisban minden út Mos Rómába vezet :)

Engem sokkal jobban érdekel az univerzum a maga sokszínűségével, mint egy dinasztia története. Valahol szomorú, hogy ezt a változatos hátteret ledelegálták az animációs sorozatba.

Elismerem a 70-es évek keleti blokkját idéző berendezések és járművek mosolyt csaltak az arcomra, de ez adja meg a szépségét a sorozat világának.
Viszont ha valaki elkezd utazni a mi világunkban, akkor óriási eltéréseket fog találni nyelvekben, építészetben, kultúrában.
Ez pedig hiányzott az élőszereplős SW-ből. Kicsit mintha a 90-es évek sitcomjait néztük volna, amelyekben a háttér rendszerint New York volt.

Ami a lassúságát illeti, az én egyik kedvenc kémsorozatom az eredeti Tinker, tailor, soldier, spy Alec Guinessel, tehát egyáltalán nem zavar, hogy lassan ,megfontoltan épül fel és nem csap bele a lecsóba azonnal.

Bankai - 2022. 09. 23. 15:00

Olvasgatva a kommenteket eszembe jutott valami. Nem csoda, hogy a Disney nem képes összerakni egy normális Star Wars filmet vagy sorozatot hiszen maguk a Star Wars fanok sem tudják mit akarnak. Az egyik brigád még mindig az eredeti trilógiánál van leragadva és azt hiszik, hogy az egész sztori fénykardozó lényekből és űrcsatákból áll. A másik részleg pedig azok akik továbbléptek és elkezdték olvasni a könyveket is és megismerték a teljes univerzumot. Na, az Andor nekik készült. Igazából mindenkinek igaza van és pont ez a szép a Star Warsban. Mindenkit reprezentál nincs olyan hogy egy féle sztorit lehet elmesélni mert van legalább 700 könyv, nem beszélve a játékokról vagy a képregényekről. A filmek csak kapargatták a felszínét annak, amit ez az univerzum valóban nyújtani tud. A Mando, a Boba és az Obi-Wan az átlagos fanokat próbálta kiszolgálni, akiknek elég egy laza kaland, vicceskedés, némi harc és cukiságok mindenféle komoly mondanivaló nélkül.

Viszont lenne egy kérdésem mert többen is írták, hogy túl öregek már ehhez. Mégis mióta lehet a Star Wars világát korosztályra belőni? Konkrétan minden hardcore rajongó azt mondja állandóan, hogy a Star Wars minden korosztálynak szól. Szóval most kicsit meg vagyok zavarodva mert nem értem ezt az egészet. Ha valakinek nem tetszik egy SW adaptáció akkor ahhoz már túl öreg?

A másik kérdésem: Akik szerint az Andor túl sötét és komor, azok mit gondolnak pl a Sithek bosszújáról? Miért felejtette el ennyi rajongó, hogy a Star Wars sosem egy szimpla agy kikapcsolós szintű komolytalan popcorn mozi volt? Az első filmtől kezdve komoly mondanivalója volt, mindig is sok volt benne a politika, a régi filmek talán nem voltak annyira sötétek mint az Andor de azért nagyon messze álltak a Disney meséktől is. És a mondanivalójuk sem csak annyi volt hogy a jó legyőzi a gonoszt.

Személy szerint én csak tapsolni tudok mikor egy olyan cég mint a Disney kimer lépni kicsit a komfortzónájából és mutat valami újat. Főleg ha egy ekkora univerzumról van szó amiben az utolsó utcaseprőről is lehetne egy komplett sorozatot készíteni hiszen a Birodalom mindenkire komoly hatással van. Már nem is tudom ki írta fentebb, hogy igazából mindenki ki van szolgálva mert minden eddigi sorozat és film képviselt egy saját stílust.

winnie - 2022. 09. 23. 17:36

bankai: épp ez a lényeg, amit írsz. mindekit reprezentál valami. hogy nincs olyan, hogy “fanok” ez nem egy massza egyféle preferenciával, aok fan van sokféle preferenciával. fiatal, öreg. aki fiatalként, és aki öregként kezdett el sw-zni. aki szerint túl sötét, és aki örül, hogy sötét. van, aki így vélekedett a sithekről is, van, aki másképp. nincs “minden hardcore rajongő”. van 8, vagy 88, de biztos, hogy nem 236, aki azt mindja, amit “mindenkinek” tulajdonít, aki mindenkizik. addig jó, amí valaki nem mindent szeret minden további nélkül. a fiamnak is mevannak a kedvencei, és azok is, amiket, bár rajong, végig sem bírt nezni:)

bvr - 2022. 09. 24. 03:45

Bankai: azert szerintem az egy problema ha azt irod hogy olvasod a kommenteket de kozben meg lathatoan nem erted ki mit irt (talan mert a valosagot szeretned a gondoltaidhoz igazitani, nem tudom) “Az egyik brigád még mindig az eredeti trilógiánál van leragadva … A másik részleg (…) Na, az Andor nekik készült.”
Hat az eredeti trilogiat en irtam de ott sem “leragadva” hanem hogy az egy onmagaban megallo kerek, egesz mese. Tok hulyeseg ezt szembeallitani a “masik reszleggel” , akiknek szerinted ez ugymond keszult, hiszen kimondottan irtam hogy ez nekem tetszik, sot mennyire orulok hogy nagyon mas mint a trilogia.
Nezo vagy nem strategiai donteshozo, a sorozattal kellene foglalkozni nem azzal hogy kitalalgatni szerinted kinek mi keszult :)

ardian - 2022. 09. 24. 06:07

Szerintem se olvassuk rendesen egymást.
Én olvastam néhány könyvet, a fiam nagyon sokat, ettől még egyikünknek sem tetszik, szerintem nem ez a vízválasztó.
A komorságával sem lenne baj, én szeretem a komoly-komor filmeket. De ez nem komoly, vagy komor, hanem érdektelen.
Azt sem értem, miért lett thillerként emlegetve, szerintem ez edig nagyon nem az.
Ha már műfajt kell kersgélni ez egy realista alvilági történet a jövőbe helyezve, bár eddig a guruló roboton és néhány repülő járműven kívül a jövő is mellékszereplő volt.

todie - 2022. 09. 24. 06:22

” Bankai: Miért felejtette el ennyi rajongó, hogy a Star Wars sosem egy szimpla agy kikapcsolós szintű komolytalan popcorn mozi volt?”

khm: Palpatine valahogy visszatért.

gafz - 2022. 09. 24. 08:15

Ez a világ pont, hogy egy Tatuin klón, csak kevéssé száraz. És semmi kémkedés nincs benne.
Spoiler:
Egy ember meg akar úszni egy gyilkosságot a rocs/nyomortelepen.

King Leonidas - 2022. 09. 24. 11:12

Az eddigi három rész konklúziójaként talán még annyit, hogy nagyot kell domborítania a negyedik epizódnak ahhoz, hogy egyáltalán maradásra bírjon. Előre félek a Mon Mothma féle történetszáltól, nehogy tövig rágjam izgalmamban a tíz körmömet, amit a politikai intrikák okoznak.

De léteznek csodák és ugye, mint tudjuk, a remény hal meg utoljára…

walaki - 2022. 09. 24. 11:19

Megnézve az első három részt, nagyon egyetértek human leírásával, kivéve egyet:

“Ami miatt viszont megosztónak gondolom a sorozatot az az, hogy eltér a Star Wars-os főhangulattól. Ezt ugyanúgy teszi, mint a Rogue One”

Szerintem nagyon nem úgy teszi. A Rouge One akármennyire is nem fősodratú, szerves része az SW, az SW univerzumán kívül nem működne. Ebben viszont tényleg semmi SW sincs (legalábbis eddig). Értem ez alatt azt, hogyha lecserélnénk a meglévő SW-s díszleteket, akkor semmi, de tényleg semmi sem változna a történetben, minden működne továbbra is. Ad absurdum ha teszem azt Cyberpunk 2077 Night City-jébe vagy a második világháborús Lengyelországba tennénk ezt a történetet, ott is gond nélkül megállná a helyét, annyira mentes minden SW-ségtől.

Majd meglátjuk, remélem a folytatásban összekötik az SW-vel kicsit, mert ez így karcsú, nem több egy átlagos akció-kriminél. Annak meg szvsz gyenge, mert eddig minden óramű pontossággal történt, semmi izgalom és semmi meglepetés.

De legalább olyan egetverő baromságok nem voltak benne, mint az Obi-Wanban, sajnos manapság már ez is plusz pontnak számít…

Bankai - 2022. 09. 24. 12:38

@bvr: Nem értem, hogy miért vetted ennyire magadra amit írtam. Nem jelöltem meg benne senkit, ráadásul ha elolvasol pár kommentet akkor láthatod, hogy fentebb szó szerint leírja valaki, hogy ehhez már túl öreg és, hogy neki a Star Wars az eredeti trilógia. Oké, az idézőjeleket elfelejtettem kitenni de szerintem ettől még akinek nem inge ne vegye magára.

Azt próbáltam elmondani, hogy a Star Wars mindig is megosztó volt a rajongók közt. Mindenki máshogy képzeli el ezt az univerzumot és más dolog fontos neki. Vannak akik utálják a politikai részeket, vannak akiket nem érdekel az emberközpontú sztori és vannak akik csak Jediket akarnak látni meg űrcsatákat.

Anno ‘Az ébredő Erőnél’ is ez volt, mindenki rá volt izgulva a filmre mert “de jó végre új Star Wars!” Tökre közepes lett, SZERINTEM, de igazából a többség szerette mert nosztalgia, fanszervíz etc. Majd jött ‘Az utolsó Jedik’ amiket szétcincáltak, a harmadik részt meg inkább semleges volt.

Mandalorian: A többség imádta, nosztalgia, fanszervíz, cuki Baby Yoda. A Boba Fett a többségnek megint nem jött be, és az Obi-Wan amolyan semleges lett. ERRE próbáltam célozni. Van egy séma a Star Wars rajongóknál ami mellett nem lehet elmenni. ÉS ezt a Disney tudatosan csinálja így.

Bankai - 2022. 09. 24. 12:40

Egy dolgot elfelejtettem. Én ugye meglettem szólva mert általánosítottam, noha csak véletlen, hiszen elfelejtettem az idézőjelet kitenni. De mások rendre leírják, hogy ez nem Star Wars, nincs benne semmi Star Wars hangulat. Most akkor az ilyen kommentek mivel jobbak vagy rosszabbak az enyémnél? Mitől lesz valami Star Wars?

Miles Teg - 2022. 09. 24. 19:41

Kicsit sem vártam ezt a sorozatot, mert a főhős nem volt érdekes számomra. Pedig kedveltem a Rogue One-t, de nem miatta.

Egyetértek azzal, hogy ez most nem fanservice. És nem is bánom. A 3 részt egy ültő helyemben néztem végig, lekötött, várom a folytatást.

Mi az hogy ez nem Star Wars? Ki van írva az elején, a címe is részben ez; mi a jó fene lehetne ez, ha nem sw?

bvr - 2022. 09. 25. 04:09

Bankai: nem vettem magamra, egyszeruen beideztem az allitasodat az egyik brigad masik reszlegrol, es a kijelentesed hogy ez kinek keszult, majd ramutattam hogy ez igy biztosan nem igaz.

A tobbit pedig nem tudom miert egy nekem szolo valaszba irod, nincs koze ahhoz amit irtam.

human - 2022. 09. 25. 13:34

“Én magam soha nem gondoltam, hogy a Star Wars popcorn mozi”

ne már!

King Leonidas - 2022. 09. 25. 14:19

,,Mi az hogy ez nem Star Wars? Ki van írva az elején”
Hölgyeim és uraim, íme a hét megfejtése.
Köszönjük, jóéjszakát!

Miles Teg - 2022. 09. 25. 18:04

Kérlek alássan.

walaki - 2022. 09. 26. 02:33

@Miles Teg: “Mi az hogy ez nem Star Wars?”

Ahogy írtam:
“Értem ez alatt azt, hogyha lecserélnénk a meglévő SW-s díszleteket, akkor semmi, de tényleg semmi sem változna a történetben, minden működne továbbra is. Ad absurdum ha teszem azt Cyberpunk 2077 Night City-jébe vagy a második világháborús Lengyelországba tennénk ezt a történetet, ott is gond nélkül megállná a helyét, annyira mentes minden SW-ségtől.”

Ugyanez például a Rouge One-ról nem mondható el, ha azt akarnánk másik közegbe átrakni, akkor ott azért át kéne írni jópár dolgot, hogy továbbra is működőképes maradjon.

De várhatóan a folytatásban majd kicsit jobban beleszövik az SW univerzumba (legalábbis remélem).

@Bankai: “ÉS ezt a Disney tudatosan csinálja így.”

Én ebben nem lennék olyan biztos. Szerintem simán csak töketlenek. Végtére is miért akarnák tudatosan lerombolni az egyik legjobban tejelő brandjüket?

gafz - 2022. 09. 26. 13:08

Emlékezzen mindenki a trailerekre. Lesz itt még “Star wars”, kimozdul a cselekmény a roncstelepről, nem kell temetni egyenlőre.

gafz - 2022. 09. 26. 13:09

Egyelőre.

zagloba - 2022. 09. 27. 02:04

@human

Még mindig nem érted mit akarok mondani?

Gyerekként, a 80-as években, sokunknak nem egyszerűen egy izgalmas, látványos – és pusztán ennyit nyújtó, azaz “popcorn” – filmet jelentett, hanem ennél sokkal-sokkal többet.
A SW világában éltünk, állandóan ez volt a téma, és nem csak a látványos csatajelenetek, hanem a mögöttes tartalom, a mitológia, a Jó és a Rossz mibenléte, az Erő, a misztikum (a természetfeletti), ki, mikor, miért döntött úgy, ahogy (“Ben, miért nem mondtad meg?”) és mi hogyan döntenénk ott és akkor, tényleg van-e megváltás a rossz számára stb.

Világszemléletet adott. (Lehet, hogy neked és másoknak nem, és a SW pusztán csak szórakozás. Van ez így, és nincs ezzel gond. De pl. nekem és a baráti körömnek a mai napig is jellemformáló erő (Erő) – még akkor is, ha ez most drámainak tűnik.)
Ezért olvasok SW-könyveket, gyűjtök a mai napig Star Wars cuccokat, ezért van saját Jedi köpenyem, és veszem fel így 50 évesen is.
És ezzel nem vagyok egyedül.

Nem tudom, mi olyan érthetetlen ebben. (Pláne, hogy könyvtárnyi irodalma van annak, hogy a Star Wars-nak mennyivel mélyebb, több a mondanivalója a látványos űrcsatáknál.)

King Leonidas - 2022. 09. 27. 12:19

zagloba:
Nagyon jól megfogalmaztad a lényegét annak, hogy mit jelent a mi korosztályunknak a star wars.

Annyival egészíteném ki, hogy ezt a rajongást, ezt az életszemléletet, ezt a szinte vallásos áhítatot irtották ki a frencsájszból mikiegérék, amikor egy futószalagon gyártott gyorséttermi termékké silányították le, amit lehet divatos szóhasználattal popcorn-nak nevezni, de nekem inkább egy sokkal vulgárisabb jelző jut eszembe róla…

Energiavampir - 2022. 09. 27. 18:00

Hm..ok ki van írva az elején hogy starwars, meg vannak űrhajók, oszt ennyi. Ez simán játszódhatna moszkva vagy Kijev területén, vagy Detroit kültelkein, egy bontóban..értem miről szól, és értem a stílusváltást, csak nem jön be igazán. :) Ettől még a béna fanservice Obi is jobb volt. Starwarsosabb..és ez innen még nagyon hiányzik, jelentéktelen senki jelentéktelen kalandjait nézzük, értem hogy ő Andor, és megszerzi a cuccost majd egyszer, de őszintén..Az hogy pl Palpatine régen hogy szokott rá a bilire, az kit érdekelne?

JKJ - 2022. 09. 28. 11:22

Negyedik rész után: Nagyon kellett ez a stílus a Disney féle Star Wars világban. Végre nem csak a felszínt látjuk, hanem kiderül milyen oppresszív is valójában a Birodalom, illetve hogyan és miért is szervezkednek ellene. A 4. rész nyitójelenetében a horribilis kameramozgást leszámítva jól alakul.

Miles Teg - 2022. 09. 28. 16:43

@Energiavampir:

Én végigolvastam, hogy Palpatine hogyan szokott rá a bilire (Darth Sidious: Plagueis tanítványa) és még tetszett is.

Nem értem, milyen stílusváltásra gondolsz. Mert a Rogue One az szerintem ugyanez a stílus. A Mandalorian az űr-western, a filmek (misztikus)kalandfilmek. Nagyjából.
Azaz eddig sem egy stílus volt képviselve.

Kiléptünk a Skywalker-körből, eddig nem volt misztikum, az itt most nincs. De a világ az a sw-világa.
Ennek a bemutatása (lowlife) első körben (már filmben) szerintem teljesen sikertelen volt. A Clone Wars utolsó évadjára gondolok, abban is a Coruscant alsó városában élő szereplők bemutatására – na az full gagyi volt nekem.

És könnyen lehet, hogy jön majd egy olyan horror, vagy romantikus film verzió ebből a világból, ami már nekem is sok lesz.
Ezért teljesen meg is értelek.

Miles Teg - 2022. 09. 28. 20:10

@walaki:
Nem sok sorozatot vagy filmet tudok mondani, amiben ha az általad javasolt módosításokat elvégezzük, akkor ne lenne áthelyezhető egy másik monda- és vagy világba.

Ha jobban belegondolok, akkor egyet sem.

Bankai - 2022. 09. 29. 14:54

Ez “helyezzük át máshova meg vegyünk XY dolgot és akkor megállja a helyét máshol” érvek amúgy nagyon rosszak. Nem látják az íróik hogy ezzel konkrétan ellentmondanak maguknak? Szerintem évekig lehetne vitázni azon hogy mi a Star Wars, szerintem maga Lucas se tudna rá válaszolni. Legalábbis két mondatra leegyszerűsíteni. A többség keveri a gyermeki rajongást a tényekkel. Valakinek az igazi SW az eredeti trilógia mert azt látta előbb, van akinek az előzmények, van akiknek a folytatások és vannak akik a könyvek vagy épp a játékok stb. Ahogy már fentebb is írtam a Star Warsot nem lehet csak úgy beskatulyázni. Nincs olyan hogy Star Wars hangulat mert ez az univerzum több millió karakterből és ki tudja hány száz bolygóból áll és nem mind olyan csini fényes mint Coruscant pl. A karakterek többsége nem látott még Jedit vagy Sithet sem nem beszélve a az űrcsatákról. Vagy az ilyen karaktereket akkor ignorálják mert vannak olyan rajongók akik ezeket akarják csak látni és ettől Star Wars feeling? Ha beskatulyázzuk a Star Warst akkor elveszik az egész sztori lényege.

King Leonidas - 2022. 09. 29. 16:09

Bankai: Akkor mondok egy látszólag meredeket. A Fast & Furious ,,univerzumában” is nyilván létezik olyan karakter, aki reggel felkel, felszáll a buszra és bemegy az irodába, hogy aztán ott lehúzzon nyolc órát, mégsem nézné a kutya sem. Én viszont láttam jedit, láttam sithet, láttam űrcsatákat és fénykardpárbajokat és így a széria negyedének lefutása után bizony nekem valamelyik már nagyon kezd hiányozni. Én még mindig nem látom, hogy ez a sorozat-azon kívül hogy az elején feltűnik az ismert logo- mitől lenne star wars. Azt meg már csak zárójelben kérdezem meg, mi ebben a szériában a sokat emlegetett kém thriller?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz