login |

House of The Dragon: féltávnál az 1. évad (könyves) – írta Ayrons

2022. 09. 23. 21:40 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Féltávhoz érkezett a Sárkányok háza, amely nem csak lezárta az eddigi történéseket, hanem ezzel az öt résszel véget ért a széria prológusa is. Innentől már rátérhetünk a lényegre. A figurák felkerültek a sakktáblára, kezdődhet a Sárkányok tánca.

Jövő héttől nem csak a színészek egy része cserélődik ki a nagyobb időugrás miatt, hanem megérkeznek az utódok is, akik a felnőttek mellett fontos szereplői lesznek a Sárkányok táncának. A mostani epizód tökéletesen egyesítette az eddigi 5 részt, továbbá mesterien építette fel a  feszültségét is, ami az epizód végén elemi erővel robbant be. 

A tovább mögött többnyire spoileresen írok a részekről.

Ahogy már a pilot írásomban is megemlítettem: az alapanyagnak számító Tűz és Vér című könyv krónikásan lett megírva. Sokkal inkább egy történelemkönyv, mintsem egy regény. Tehát van egy mester, aki megírta a Targaryen-ház történetét, az esetek többségében megbízható forrásokra támaszkodva, viszont bizonyos esetekben csak kétes információkkal rendelkezett. Van Gomba mester az udvari bolond, aki nem kicsit kiszínezi pajzánabbnál pajzánabb elemekkel néha a történéseket Mellette még feltűnik Eustace Septa és Munkun nagymester, akik hol az egyik félnek adnak igazat, hol pedig a másiknak.

Szóval a három krónikás közül egyik se éppen megbízható. Valahol az igazság hármójuk metszetén található. A sorozat készítői pedig ezt a metszetet választották mikor adaptálták a történéseket. Amit kimondottan  jó döntésnek tartok, ugyanis így minden egyes nézőpontot meg tudnak jeleníteni, és nem kellett oldalt választaniuk.  Ez pedig lehetőséget adott a készítőknek arra, hogy egy kicsit eltérjenek az alapanyagtól is akár, vagy jobban bemutassanak bizonyos eseményeket vagy karaktereket – itt főleg Otto Hightowerre gondolok, a király segítőjére, vagy Cole és a hercegnő románcára. 

Utóbbi a könyvekben eléggé sutára sikeredett, az egyik beszámoló szerint Cole tényleg felajánlotta a szökés lehetőségét Rhaenyra Targaryennek, míg mások elmondása alapján ez nem történt meg. A lovag simán csak megelégelte a hercegnő közeledéseit. A sorozat ezzel szemben bevállalta azt, hogy Rhaenyra hűséges testőrével veszíti el a szüzességét. Aki végül rájött arra, hogy ez nem egy Disney mese, ahol boldogan élnek míg meg nem halnak a szereplők. És, ahogy fogalmazott Cole: sosem lehet több egy „szajhánál”.

A sorozat mesterein mutatta be azt a folyamatot, ahogy Cole a hercegnő legfőbb szövetségeséből a legádázabb ellenségévé vedlik át. Bevallom őszintén a könyvben ez nagyon random módon zajlott le és érdemi indokokat nem is kaptunk rá, csak úgy megtörtént. 

Egyébként Ser Christon Cole jellemét is tökéletesen bemutatták, Joffrey brutális megölésével pedig előrevetítették, hogy mi mindenre lesz majd képes a jövőben szeretet lovagunk. Apropó gyilkosság. Ezt némileg átírták a készítők, hiszen a könyvben egy lovagi tornán öli meg, nem pedig egy esküvőn (Westerosban balszerencsés Joffrey névvel esküvőre járni). Magával a tettel nem volt bajon, mert azt jól megalapozták, azzal viszont már igen, hogy a feloldása nagyon gyatrára sikeredett. Sokkal jobban működött volna, ha mondjuk Alicent egy fogdában keresi fel Cole-t, nem pedig megakadályozza annak öngyilkosságát. Így eléggé súlytalan volt a tette, hiszen semmi következménye nem lett annak, hogy megölt egy ember, aki a leendő férj testőre volt egyébként.

Apropó férj: Laenor Velaryon zseniális karakter lett a sorozatban. Míg a könyvben egy szürke senki volt, addig itt nem csak egy kiváló stratéga, de egy szerethető, jóságos férj, szerető és testvér. Aki mindenkinek csak a legjobbat akarja. Már előre sajnálni fogom, mikor meghal. Ja, és a Velaryon-ház nagyon kiválóra sikeredett, az egyik legegzotikusabb és legérdekesebb családja lett a sorozatnak. A házuk székhelye Hullámtörő pedig a széria egyik, ha nem a legszebb és legrészletesebb helyszínére sikeredett. 

Szót kell még ejteni Daemonról, aki az egyik pillanatban még  összetöri a szívünket, majd újra belelopja magát oda. Matt Smith pedig zseniális a szerepben, mintha csak ráírták volna a karaktert. Szavak nélkül lejátszik mindenkit a képernyőről. Na, nála is eszközöltek egy változtatást az alkotók. Nevezetesen azt, hogy köze van a felesége halálhoz. Lévén itt ő maga öli meg. A könyvben erre semmilyen utalás nincsen, szóval itt a készítők próbálták még jobban elmélyíteni a karaktert, aki nem riad vissza semmitől és senkitől. Így nem lepődnék meg, ha a későbbiekben ő ölné meg Laenortot a sorozatban. A felesége meggyilkolásával bőven megalapoztak ennek.

Az viszont már annyira nem jött át, hogy Rhaenyra csak menet közben szeret bele a nagybátyjába, Daemonbe.  Ami szerintem annak köszönhető , hogy a kislány és tinédzser Rhaenyrát is ugyanaz a színésznő játssza. Nem jön le, hogy ő már egy érett nő lett időközben, mivel ugyanazt a színésznőt látjuk. Véleményem szerint: kellett volna egy harmadik kislány színésznő az első két részben, aki eljátszotta volna a hercegnőt. Bár lehet, hogy az már nagyon megkavarta volna nézőket. Az időugrások így is néha pillanatok alatt történtek meg, mivel éveket kellet feldolgozniuk a készítőknek. Ami lehet, hogy egyeseknek zavaró lehetett. 

A látványra végig nem lehetett panaszunk, Martin is megnyugodhatott végre, hogy láthatott egy nagy királyi vadászatot a képernyőn (első évadban nem tetszett neki Robert minimalista vadászata). 

A zene részről részre magára talált és egyre több egyedi taktus csendült fel, ez által elhagyva a régi dallamokat. Maga az opening ötletesre sikeredett, bár a zenébe én belecsempésztem volna egy kis Targaryen motívumot.  De így is keretet ad a sorozat világának. Kiemelendő még az apróbb utalások, metaforikus elemek. Ahogy a készítők játszottak az apróbb jelképekkel. Legyen szó a szarvasról, a patkányokról vagy a zöld ruháról.

Összességében az első 5 rész szépen felépítette a világot, illetve elszórta a tánc magvait. Tökéletes prológust kaptunk az elkövetkező polgárháborúhoz. Jövő héttől pedig jönnek az új karakterek és színészek, no meg a vihar. Könyves szemmel a féltávot olyan 9/10 tudom mondani. 

6 hozzászólás Ne habozz!

Fegyula - 2022. 09. 24. 09:31

Túl sokat nem tennék hozzá, tökéletesen összefoglaltad. Nekem nagyon bejön a sorozat, mely ahogy fogalmaztad is, eddig egy királydráma a történelem viharában.
Az ötödik részben a királynő bevonulása a lakomára, az mindent vitt.

Jencike05 - 2022. 09. 24. 12:31

Kár hogy lecserélődik a szereplőgárda. Milly Alcockot nagyon megkedveltem. Remélem még fofunk hallani felőle :)

Zsuzsi - 2022. 09. 24. 13:06

Én nem vagyok megelégedve. Olvastam a könyvet ez esetben is. Ott az egy logikus, röviden összefoglalt sztori, ez még itt egy katyvasz. Végig az volt az érzésem, hogy nagyot akarnak pendíteni a Trónok harca nyomán, de nem megy, mert nincs igazából kidolgozva a történet. Vannak benne jó pillanatok, de valahogy nem az igazi. Egyelőre kitartok, meglátjuk a folytatás milyen lesz.

winnie - 2022. 09. 24. 13:35

“Remélem még fofunk hallani felőle :)”

mivel most fog folytatódni heteken belül végre az egyik saját sorozata, ezért biztosan. a másik meg nemrég volt magyar premier a disney+-on, de gondolom, ott nem fog visszatérni a 2. évadra, bár azt kaszáltam, így passz.-

Fegyula - 2022. 09. 25. 09:57

“Ott az egy logikus, röviden összefoglalt sztori”…Martin esetén rövid leírás? :)
Néha még ő is elveszett a részletekben, amit a sorozat remekül kigyomlál.

Kargarosz - 2022. 09. 25. 15:09

”Bár lehet, hogy az már nagyon megkavarta volna nézőket. Az időugrások így is néha pillanatok alatt történtek meg, mivel éveket kellet feldolgozniuk a készítőknek. Ami lehet, hogy egyeseknek zavaró lehetett.”

Engem kicsit pont ez bosszant. Simán végigmehetett volna a fiatal színészekkel az első évad, hogy a következőre megkapjuk a nagyobb időugrást. Alapvetően a Daemon harca évekig tartott ahhoz képest elég hamar lezavarták…Számomra a 3. rész volt eddig a legnagyobb csalódás. Persze nem azt mondom, hogy egész évad erről szóljon,de azért itt kaphattunk volna többet addig meg Királyvárba jobban elmélyülnek az ellenszenvek.

Daemon feleségét is jobban be lehetett volna mutatni mikor visszamegy hozzá, és szokásához híven nem találja a helyét. Mind1 összességében nekem is tetszett amit kihoztak belőle viszont az 5. rész végéért kár nyugodtan megmaradhatott volna a könyves verzió ami jobban adta volna magát.

Egyik legigényesebb sorozat ettől függetlenül várom a további részeket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz