login |

Agent Hamilton: az 1. évad

2022. 09. 24. 14:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika,

Carl Hamilton gyakorlatilag amolyan svéd James Bond. Kell ennél több ajánlónak?

Jan Guillou hidegháború alatt játszódó Carl Hamilton-könyveiből több filmes és tévés feldolgozás is készült már. Ez a 2020-ban indult svéd sorozat a könyvekből csak a karaktert veszi át, mai világunkba áthelyezve, modernizálva. Az eredeti cím szimplán csak Hamilton, de szerencsére nemzetközi forgalmazásban odabiggyesztették az “Agent” szót is, így talán könnyebb rátalálni, és az is segíthet, hogy a főszereplő Jakob Oftebro, aki sok skandináv sorozatból lehet ismerős (én azt hittem, dán a fickó, pedig norvég, itt viszont svédet játszik – hm, skandinávnak jó lesz? :) )

A bonyolult, átívelő szálas történet középpontjában valóban Carl Hamilton áll, aki tehetős svéd család sarja, amerikai diplomával, illetve hát amerikai kiképzéssel, maga a sorozatot nyitó jelenet is még Amerikában játszódik. Sokáig nem is igazán egyértelmű, hogy pontosan kinek is dolgozik Hamilton.

Bomba robban Stockholmban a május 1-jei ünnepségek alatt, és utána még külön merényletet kísérelnek meg a svéd belügyminiszter ellen. Láthatjuk a robbantókat és Hamiltont is akcióban. Meg persze a svéd biztonsági szolgálat embereit, ahogy próbálnak a helyzeten úrrá lenni, és kideríteni, mégis mi és ki lehet a háttérben. Miközben a nyomozásnál Hamilton is képbe kerül néhány viszonylag használható felvételen, rögtön az elején.

És ez csak a kiinduló helyzet, hamar a képbe kerülnek más titkosszolgálatok, palesztinok, oroszok, aztán jön még elég komoly számítógépes támadás is (ez manapság már nem is nagy spoiler, nagyon sok szintje lehet). Maga a cselekmény elég bonyolult, és persze a kapcsolati hálók, a különböző karakterek és mindenféle titkosszolgálatok között is. Hamilton hiába badass karakter, néha mégis eléggé kisember benyomását kelti, aki csak belekeveredett a nagyok játékába.

Sokan kritizálták a sorozatot, az adaptációt és a (svédek számára) ismerős karakter kezelését. Én nem ismertem se a könyveket, se korábbi adaptációkat, úgyhogy nálam tiszta lappal indult a sorozat. A kémes-ügynökös műfaj és a kezdés alapján megvett, simán végig is néztem, de igazából nem tudott annyira beszippantani, mint mondjuk a francia Les Bureau des Légendes, Hamilton is jó, de nem olyan megnyerő, mint Paul/Guillaume. Krimirajongó énemnek jó volt, hogy nézőként is lehetett találgatni, mégis mi folyik itt, de kissé nehéz volt követni a ki-kicsodát, a zárásnál meg eléggé hümmögtem.

Időközben a svédeknél már bemutatták a 2. évadot is, ami a leírás alapján szakít az átívelő szálas formátummal, és 4 történetet dolgoz fel. Így talán jobban is működik, de majd meglátjuk. Ha elém kerül (természetesen megfelelő felirattal), azért bele fogok nézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz