login |

Emlékeztető: Ricciardi nyomoz 1. évad

2022. 09. 26. 18:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: ajánló, Európa is létezik, ,

Ma. 21:35. Duna. Detective Ricciardi / Il Comissario Ricciardi – 1×01 (magyar előzetes + eredeti előzetes + hosszabb eredeti videó)

Mindig izgalommal várom, amikor általam abszolút nem ismert európai krimik kerülnek itthon bemutatásra – ez a 2021-es olasz darab sem nagyon került ki eddig nemzetközi forgalmazásban, legalábbis angol feliratosan nem lehetett hozzájutni, de a jelek szerint a köztévé valamelyik sajátembere vagy beszállítója megnézte, és látott benne fantáziát – hacsak nem egy nagyobb pakk része volt.

A lényeg, hogy egy 1930-as években játszódó kosztümös darabról van szó, 6 részről, melyet jövőre követni fog a második évad is. Maurizio de Giovanni könyveinek adaptációjáról van szó, amiben természetfeletti csavar van, hiszen a főhős hallja a meggyilkoltak utolsó gondolatait – láttunk már hasonlót, szeretjük ezt a csavart, szóval!  A kép alatt a hivatalos leírása:

Az 1930-as évek legendásan pezsgő és sokszínű Nápolyában játszódó, noir jellegű bűnügyi sorozat.

Luigi Alfredo Ricciardi misztikus képességekkel van megáldva. A harmincas éveiben járó, jóképű, nemesi származású fiatalember a nápolyi rendőrőrs felügyelője. Csak a munkájának él, már fiatal kora óta hivatása és szenvedélye a bűnözők rács mögé juttatása. Ebben segíti anyjától örökölt különös képessége, miszerint hallja az erőszakos halált halt emberek utolsó gondolatát. Soha nem elégszik meg a látszólagos eredményekkel, mindig a dolgok mélyére ás, a teljes igazságot keresi, még akkor is, ha emiatt sokszor szembe kell mennie felettesével, Garzoval, aki viszont mindig a hatalom és a potentált emberek kegyeit keresi. Ricciardi segítségére vannak Maione brigadéros, a nagycsaládos középkorú férfi, akinek legidősebb, rendőr fia egy akció folyamán vesztette életét, és a lázadó patológus, Modo doktor. Főhősünk szinte csak rájuk számíthat, illetve a róla gyerekkorától gondoskodó házvezetőnőjére, Rosára, aki rettentően aggódik amiatt, hogy mi lesz az úrfival a halála után. A jóképű, titokzatos nyomozó hamar felkelti egy gyönyörű és jómódú özvegyasszony érdeklődését, aki ráadásul befolyásos barátokkal bír. Főhősünk szíve azonban másért dobog: a szemközti házban lakó Enricáért, akit csak lopva figyel szobája ablakából, és akit fél megszólítani, ugyanúgy, ahogy a lány is fél közelíteni felé.

Luigi Alfredo Ricciardi a nápolyi író, által kitalált karakter. Az író a sármos, különc nyomozó karakterének egy egész regénysorozatot szentelt, melyek mindegyikében egy-egy különösen bonyolult bűnügy kerül terítékre, és amelyet a főhős gondos nyomozói munkával és rendkívüli intuíciós képességével fejt meg. A képernyőre vitt sorozat ezúttal hat esetet dolgoz fel ezek közül, miközben nyomon követhetjük a fiatal felügyelő magánéletének alakulását is. Karakterének megszemélyesítője Lino Guanciale színész. Főbb szerepekben Antonio Milo, Enrico Ianniello, Serena Iansiti, Mario Pirrello, Maria Vera Ratti és Nunzia Schiano. A sorozatot, mely igen

6 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2022. 09. 26. 19:19

Így, első blikkre tetszetős. :)

Road Lee - 2022. 09. 27. 06:07

Nekem is érdekesnek hangzik. Kár, hogy már nem csinálok olyat, hogy adott időpontban tévé elé ülök, hogy megnézzek egy műsort (kivéve sportot).
Ha nem veszi fel valamelyik streaming szolgáltató a kínálatába, tartok tőle, hogy el fog sikkadni – és nem csak nekem. :-/

winnie - 2022. 09. 27. 06:16

streamingen nem lesz, de a médiaklikkre felkerül.

noir - 2022. 09. 27. 11:19

Nekem tetszett – semmi extra(a karakterek kicsit sablonosak és eléggé kitalálható a sztori), de látszott rajta, hogy figyeltek a megvalósításra, és a korszak meg a helyszín sokat dob a hangulaton. A hivatalos leírással ellentétben a természetfeletti szál szinte elhanyagolható, szóval az se rémisszen el senkit.

ciro_esposito - 2022. 10. 03. 16:03

RAI 1-n már néztem, zseniális a korrajz, az utcák, a berendezések és a nyomozós szálak is jók!

speranza - 2022. 10. 05. 20:33

Megnéztem az első részt. A hangulata iszonyúan jó, és látszik, hogy nem spóroltak nagyon, mert sok a külső helyszínen forgatott jelenet. A kosztümök, a díszletek vonzzák a szemet, a főszereplő is szimpatikus. A természetfeletti szál szerencsére nem hangsúlyos. A nyomozó hátterét még nem fejtették ki, de remélem, hogy azért később kitérnek rá. Kicsit bő lére volt eresztve, amit nem éreztem indokoltnak, mert igazán ez a hosszúság nem tett hozzá a történethez, de egyelőre biztosan folytatni fogom. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz