login |

House of The Dragon – 1×06: The Princess and the Queen (könyves) – írta Ayrons

2022. 09. 30. 21:20 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Megtörtént az első nagyobb “csavar”, ami sokakat váratlanul érhetett, hiszen 10 éves időugrásra került sor a legutóbbi Sárkányok háza-epizódban, aminek a következtében pár karakter új színészt kapott. Továbbá  megérkeztek az utódok is mindkét oldalon, hogy egyre jobban ráforduljunk a Sárkányok táncára.

A tovább mögött folytatom KÖNYVES spoilerekkel.

Kezdjük a cserékkel: mind Rhaenyra, mind pedig Alicent esetében elmondható, hogy zökkenőmentesre sikeredett a színészcsere (egyébként az idősebb színésznőket előbb castingolták be a szerepekre, mint a fiatalabbakat). Kiváló jeleneteket írtak nekik a készítők, a színészek pedig brillíroztak bennük. Legyen szó az elejéről, mikor Rhaenyra be kellett mutatni a gyerekét a királynőnek, vagy mikor Alicent lekorholta Cole-t, vagy a megrémülése az ifjabbik Strong tettén (erre még később visszatérek).

De Laena és Laenor új színészei is tökéletes választások voltak. Előbbi minden jelenete Vhagarral megdobogtatta a könyvolvasó szívemet. A halála pedig sokkal, de sokkal jobbra sikeredett, a könyvhöz képest. Igazi sárkánylovasként halt meg, Vhagar arcán pedig lehetett látni a fájdalmat. A végső búcsújukkal a sorozat tökéletesen bemutatta: a lovas és sárkánya között milyen bensőséges lelki kapcsolat is van. (Ehhez az egészhez még annyit szeretnék hozzá fűzni, hogy nagyon éles kontraszt volt ez a szülés az első részben látottal. Ahol Viserys nem adta meg a döntés lehetőséget a feleségének, míg Daemon ezt megtette. Ismételten megmutatkozott a két testvér közötti óriási különbség, hogy mennyire is más emberek ők. Laenor pedig tökéletes visszaadja a jóságos férjet, aki mindenben a felesége mellett van, miközben éli a saját kis életét. )

Larys Strong pedig hivatalosan is a széria ügyeletes Kisujja lett, aki a saját családját is képes feláldozni a céljaiért. Kimondottan örültem, hogy a könyvből ezt a variációt választották a készítők. Ott ugye négy gyanúsított volt: Daemon, Viserys, Corly és Larys. A későbbi történések végett tökéletes választás volt itt  Larys személye. Ugyanis, ez által a készítők tökéletesen megágyaztak a későbbi tetteinek.

A gyerekek esetében Aegon zseniális casting lett, de a többiek sem szégyenkezhetnek. Kezd kirajzolódni, hogy Alicent mániákus félelme a gyerekei halálától, végül azok vesztét fogja okozni. Mint Cersei esetében. Az apróbb kis utalások pedig pazarok voltak:  Viserys-nek már nincs meg az egyik karja, Aemond szemének megjövendölése. Ahogy abban is zseniális a sorozat, hogy a könyvekben lévő egyszerű személyiségekkel rendelkező szürke karaktereket itt végtelenül szerethetőre írják meg. Vagy a sárkányvermes jelenet, ami a  könyvolvasó szívemnek nagyon jól esett.

Viszont abban már kevésbe voltak jók, hogy a történések ne legyenek túl összecsapottak. Hiába volt a mostani rész a legkomorabb az évadból, ha bizonyos pontjai a történetnek rekord gyorsasággal lettek lezavarva.

Olyan érzésem volt a rész megtekintése közben, mintha részeket hagytam volna ki. Itt különösen Harwin és Rhaenyra kapcsolatára és Daemon új házasságára gondolok. Egyikből se láttunk sokat, csak a végeredményt. Érzem és látom, hogy Harwin és a hercegnő szeretik egymást, de nem láttam, hogy miképpen jöttek össze. Vagy egyáltalán miért is jöttek össze.

Ugyanez van Daemon esetében is. Nála egyébként még külön bosszantott, hogy nem kaptunk magyarázatot Vhagarra. Tudom a könyvben sem lett ez megmagyarázva, de itt igazán szentelhettek volna ennek egy jelenetet. Hogy miképpen vált Laena a lovasává. Már a könyvben sem szerettem az ilyen történéseket amelyek csak úgy megtörténtek minden fajta magyarázat nélkül. Az meg külön kiverte nálam a biztosítékot, hogy kivágták Daemon azon jelenetét, amiben a lányait vigasztalta. Kicsit az az érzésem, hogy a készítők egy rideg személynek akarják őt bemutatni, aki csak az unokahúga mellett boldog. Ami nagyon nem így van a könyvben.

Ja, meg Cole és Harwin esete. Már az előző résznél is írtam, hogy a lovag tette utáni események kimondottan sutára sikerültek. Na, itt még rendes magyarázatot sem kaptunk arra, hogy miképpen úszta meg a tettét. Alicent kiállt érte és kész. Miközben a mostani részben arra panaszkodik a királynő, hogy nincsenek barátai. Akkor mégis hogyan tudta bevédeni Cole-t? Miközben Harwint meg száműzték.

Kicsit túlságosan is felgyorsultak az események, aminek a következtében nem egy szál nagyon összecsapottra sikeredett. Emiatt pedig a rész élvezhetősége számomra csorbult. Remélhetőleg ez csak egyszeri eset volt és a jövőben nem lesznek hasonló kilengések. Így a mostani rész nálam csak 7/10-re sikeredett.

2 hozzászólás Ne habozz!

cathy - 2022. 09. 30. 22:35

Tudom itt lehet spoileresen írni de azért tényleg külön kiírom hogy spoiler hátha valaki a könyvben sem ért még ide.

SPOILER

Nekem annyira nem lógott ki, hogy Daemont csorbítani akarták hiszen számos más esemény kapcsán ki fog derülni hogy érző szíve van, bár nagyon belehajszolja magát Rhaenyra háborújába és talán ezért hagyták ki hogy elsőre hiteles legyen hogy Rhaenyrát választja mindenek felett hogy aztán kellő dramaturgiai ponton meg széthúzzanak. A Harwin Rhaenyra románc nekem is hiányzott , viszont Criston vonalát jól elcseszték szerintem. Mintha csak ennyi indoka lenne hogy ohhh Rhaenyra nemet mondott neki, Criston azért enné valamivel árnyaltabb pont a becsülete kapcsán inkább az általa idealizált királyfigura melletti hit vezethetné mellékesen pedig a Rhaenyra iránti ellenszenve. És most már biztos vagyok benne hogy csak a kiváltó okig fogják elvinni ezt az évadot és ha benne lesz az elkövetkezendő részekben az amire gondolok (Aemond vs Lucerys első menet) akkor magát az első évadot az ő második csörtéjükkel azaz a Dance kezdetével zárják ami bossszantó lesz nehéz lesz kivárni a folytatást 😀

Hexenritter - 2022. 10. 01. 07:49

Mindig jót mosolygok amikor a sorozatot nézve eszembe jut, hogy Criston Cole elméletileg 5 évvel fiatalabb Viserys-nél :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz