login |

Rick and Morty: kezdett a 6. évad – írta Scat

2022. 10. 07. 21:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

-Gonosz Morty… (…) Az ő terve egy búcsúmonológ volt. Hisztizni kezdett és közölte, hogy lejön a Twitterről.
– A Twitterről senki sem jön le.

Pár héttel ezelőtt folytatódott a Rick és Morty, ami itthon az HBO Maxon érhető el, ráadásul kapásból szinkronnal! Az előző évadkor premierben még csak felirattal láthattuk, szóval bár a platform körül gyűlnek a sötét felhők, ennek ellenére még fordítanak rá pénzt. Legalábbis a magyar szinkronra.

Nehéz hosszabban írni egy húszperces részről, ezért én is csak röviden teszem meg. A történet ott folytatódott, ahol az ötödik évad véget ért. A Citadella elpusztult, gonosz Morty áttörte az ívet, így eljutott egy olyan világba, ahol nem Rick a legokosabb ember, míg a „mi” Rick és Morty-nk reménytelenül sodródnak a világűrben.

Ugye az évadzáró végre kitért Rick eredettörténetére, amivel kapcsolatban maga Rick (és rajta keresztül a készítők) és úgy fogalmaztak, hogy ettől a két perctől már boldog vagy? Mire Morty rávágta, hogy igen. Én is pontosan így voltam vele.

Ezt az átívelő szálat tovább vitték az első részben azzal, hogy mindenki visszakerült az eredeti univerzumába, ahol azt is láthattuk, hogy Rick gyászában az egész világát elkárhoztatta. Igazán Rickes, nem igaz? Ám ennek következtében az is kiderült, hogy miért pont ahhoz a Mortyhoz ment az első évadban, akihez.

Tetszett, hogy így összekötötték, mindezt tényleg csak néhány percben, hogy közben szokás szerint rengeteg ötletes jelenetet láthassunk. A világpusztító cukiságnál is az a kérdés, hogy „miért nem megyünk vissza helyrehozni?”, nagyon találó. Azért, mert ez nem az a sorozat. Mit hoztak itt helyre eddig? Semmit. Mindig van egy másik univerzum, ahol újra lehet kezdeni.

Ennek fényében ironikus, hogy éppen Rick az, aki bár folyton ezt csinálja, nem tud elszakadni a múltjától. Pedig ő maga is kimondta a részben, hogy tovább kellene lépnie.

Igazából nehéz ezt alaposabban kifejteni, mert ha van sorozat, ahol tényleg bármi történhet még, akkor az ez. Sosem tudhatjuk, mi következik, ez az epizód is egy hullámvasút volt. Persze vannak visszatérő, állandósult viccek, például Jerry kínlódásai, amik ekkora adagban engem még mindig nagyon szórakoztatnak.

9 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2022. 10. 08. 06:11

nálam elég hullámzó eddig. az eredeti Rick-et nem gyúrták nagyon tovább és evil Morty sincs még kibontva. az évadfináléra biztos helyre jön a portálvetője.

SaaB - 2022. 10. 08. 11:42

A főszál hanyagolva van sajnos azóta de a mellék részek továbbra is ötletesek. :)

JKJ - 2022. 10. 08. 12:52

Számomra az előző évad túl sok volt. Örülök, hogy az évadnyitón kívül nem erőltetik. A többi rész kiváló szórakozás lett.

juhaszvik - 2022. 10. 08. 23:50

Nálam az evil Morty szál vitte eddig mindig a prímet (a sorozat no.1 epizódja a “Mesék a Citadellából”), a “For The Damaged Coda” dalnak pedig örök helye van a playlistemen. Sajnálom, hogy vége, de helyette megkaptuk most már teljes valójában evil Ricket, kíváncsi vagyok mi az ő eredetsztorija.

Az évad többi része hozza a formát. Voltak eddig agyoncsavart történetek, lehetetlen szexuális kapcsolatok, elborult vérengzések, szóval a szokásos.

Kissur - 2022. 10. 09. 08:35

Nekem bejön az évad. De majd az idő dönti el, hogy mennyire lesz emlékezetes. Az 5.évadnál mindenesetre jobb, mert egyik részt sem untam. Sőt, idén nagyon ötletesek, és a család többi tagját is jól használják.

walaki - 2022. 10. 09. 09:33

Nagyon jó írás! Tökéletesen egyetértek vele, csupán csak annyit tennék hozzá, hogy a hullámvasút eddig nekem inkább pozitív. Azaz eddig több rész tetszett, mint ahány nem, és pont azért, ahogy írod is, mert visszanyúltak az eredeti recepthez.

m76 - 2022. 10. 22. 18:26

Eddig elviselhető volt a Rick & Morty, bár a 3. évad óta nem volt kimondottan jó, de ebben az évadban többször álltam fel rész közepén és kikapcsoltam, mert annyira idegesítő volt, és nem jó értelemben.

A moralitás ír magját is kiírtották a karakterekből, mindenki céltalan nihilista. Az epizódok pedig öncélúak, egyáltalán nem mozdítják előre sem a karaktereket sem a történetet.

Inkább érzem antológiának az első 5 rész alapján, ahol az írói szoba tagjai mind kaptak egy “saját” részt, hol elfogadható, hol kiábrándító végeredménnyel. Vagyis nagyon hullámzó az epizódok minősége, de ezt nem úgy kell érteni, hogy a jó és rossz részek váltják egymást, hanem az épphogy minimum szintet megütő és a totálisan elviselhetetlen részek.

Sajnos nagyon hirtelen nagyon nagyot zuhant a minőség, az 5. évadban még volt 1-1 gondolatébresztő mozzanat, vagy vicces geg, a 6. évadban semmi. Aminek lehetett volna mondanivalója az túl “on the nose” volt. Hogy mondják ezt magyarul?

Részemről ez 2/10.

Scat - 2022. 10. 24. 13:21

Ha körülírod, megmondom. Így gőzöm sincs, mi a fenét jelent.

Egyébként az antológia jó kifejezés a sorozatra. Mindig is ilyen volt, az átívelő szál egy évadban csak az utolsó egy-két részben kerül elő, akkor is igen felületesen.
Bár a mostani évadban az első részben is volt róla szó halványan.

JKJ - 2022. 11. 21. 09:54

A hetedik rész után nekem továbbra is bejön az évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz