login |

Pilot: The Winchesters

2022. 10. 14. 15:50 - Írta: Necridus

16 hozzászólás | kategória: 2022/23, kritika, pilot-mustra,

Jó pár spinoff ötlet született a Supernatural-höz, a megvalósulás küszöbéig először a kilencedik szezonban a Bloodlines ért el a backdoor pilotjával, de ennél több lehetőséget nem is kapott a csatornától, ahogy a Wayward Sisters sem, ami a 13×10-ben kapott kiemelt szerepet, most azonban végre megérkezett az első valóban berendelt sorozat.

The only thing worse than how it starts for a hunter is how it ends.

Ugyanakkor nagyon fontos kiemelni, hogy a The Winchesters nem követeli meg a CW leghosszabb sorozatának végignézését (jön majd nem Supnat rajongói kritika is!), ugyanis egy előzménysorozatról van szó, amiben az ottani főszereplő testvérpárosunk szülei kapnak kiemelt szerepet fiatalkorukban. John Winchester, a katona visszatérve a szolgálatból szó szerint belebotlik Mary Campbell-be, a belevaló, ugyanakkor titokzatos lányba, akiről hamar kiderül, hogy szörnyvadász.

Johnt az eltűnt apja utáni nyomozás során menti meg Mary, aki bevezeti a szörnyvadászok világába: elmeséli, hogy gyerekkora óta minden olyan szörnytől igyekszik a világot megszabadítani, amiről csak azt hiszik az átlagemberek, hogy mítoszok: vámpírok, vérfarkasok, démonok és a többi – a Supnatban a tizenöt év alatt jóval többel találkoztunk, hatalmas palettát fedtek le, így érdekes lesz látni, hogy hogyan tudják ezen ellenfeleket úgy megújítani, hogy ne legyen repetitív az univerzum.

John közvetlen ezután tudta meg, hogy édesapja is vadász volt, pontosabban a Men of Letters tagja, ami meglepően hamar a történetbe integrált kikacsintás számunkra, hiszen ismerjük a szervezet tragikus történetét és jövőjét, azonban az új nézők helyzetébe belegondolva magam elagyaltam rajta, hogy mennyire lehet ez túl ködös háttérsztori. Ha újra elmesélik, akkor viszont a rajongóknak kvázi kétszer kell megnézniük ugyanazt?

De nem ez volt az első és utolsó eset a pilot közben, amikor azon gondolkoztam, hogy ismétli önmagát az univerzum a két sorozaton keresztül, hiszen a főszál is arról szól, hogy eltűnt édesapá(ka)t keresnek a srácok, miközben egyre több szörnnyel kell majd megküzdeniük. Mégsem érződött ez egy cseppet sem unalmasnak, abszolút fogyasztható lett, inkább megmosolyogtató párhuzam, mintsem béna másolat, az új nézőknek pedig nyilván emiatt semmilyen negatív érzése nem lehet.

A pilot egyébként legnagyobb erénye számomra az egyszerre igényes megvalósítás és a szinte rohanó, ugyanakkor nem széteső pörgőssége lett. Előbbi főként a rendezésen, a fényképezésen, a kameramozgáson látszik (bár ez a kissé maszatolt kép valamennyire zavaróvá vált a végére), nem érződik az a ZS kategóriás CW-stílus, ami a csatornától nagyon sokszor érkezett már. Többször felkaptam a fejem remekül beállított kamerákra, az árnyékokkal, távolsággal játszadozásra, és még az elsőre furcsa sárgás színvilág sem érződik zavarónak, ezzel olyan, mintha állandó flashbackeket néznénk, ami alátámasztja a narrátort, vagyis Dean-t, aki szüleiről mesél.

Az nekem mondjuk nem volt tiszta, hogy Dean narrálása hogyan is illeszkedik a Supnatba, de a végén ízig-vérig Deanes jelenetben, ahol a vagány srác a nyikorgó autóajtót becsapva elindítja a rock zenét és elhajt a távolba, látszik a KAZ 2Y5 rendszám, ami a második évadtól már nem jelent meg, ráadásul a Samulet is ott lóg a kocsiban, Sam pedig nincs mellette, így egyértelműen a pilot előtt játszódik a narrálás – ha persze ez fontos, mert lehet, hogy feleségével executive producerkedő Jensen Ackles nem is fog többet megjelenni és csak a narrálást folytatja.

Amellett, hogy a sorozat nem érződött gagyinak vagy olcsónak látványra (bár az a Loup-Garou nekem eléggé gumisnak hatott), megfogott és egy pillanatra sem engedett a tény, hogy ügyesen keverte az alapozást a monster of the week jelleggel, miközben az átívelést is megindította. Az öt fő karakterünk szinte mindegyikéről kaptunk elég információt ahhoz, hogy már szerethessük vagy utálhassuk őket, az őrző szörnyeteget pedig le is győzték az epizód végére az epizodikusságot erősítve, miközben az eltűnt édesapa szálát is felvázolták és abba az irányba állították a karaktereinket.

Egyedül a karakterek háttérsztoriját, mellékszálait éreztem kissé túl soknak. Hiába volt Carlos megjelenése igen emlékezetes és John gyors beletanulása a szörnyvadászatba szerethető, az, valahogy túl tömöttnek érzem a háttérsztorikat. Van itt meggyilkolt család, szörnyvadászatban elhunyt egykori csapattag, valamit a csapattag akkori párjával kavarás, ami miatt feszültség is állt a srácok együttműködésének útjába.

A négy főszereplőnk közül egyébként hiába a nemrég táboroztató Meg Donnelly a nagyobb név, számomra a John-t játszó Drake Rodger vitte az epizódot. Ráadásul nemcsak a színész játékával lehetünk abszolút elégedettek, hanem John kidolgozásával is, aki ugyan új az egész szörnyvadászosdiban, még nem feltétlen érzi a súlyát, ugyanakkor máris képes hősiesen a többieket mentve áldozatot tenni, az eltűnt édesapa és boldogtalan édesanya párosával kiegészülő magánéleti szála pedig elég erős táptalaj arra, hogy vele erősítsék a drámát.

Mary Campbell, a gyerekkora óta szörnyeket üldöző lány egyelőre az, aki annyit beszél, amennyit muszáj, bárkinek ad egy-két pofont és nem retten meg semmitől, ugyanakkor emellett megvillantották egy barátságosabb, másokban bízó és azokat támogató oldalát is. Örülök, hogy nem a tipikus sosemmosolyog karakter lett, bár remélem, Donnelly beleszokik a szerepbe, mert kissé Kat McNamarás volt most számomra a nem túl változatos hangsúlyozásával.

A másik három csapattagunk Latika Dar, a csapat agya, aki sokkal bátrabb, mint amennyire bízik magában (az a csecsemőpózban kocsiban maradás eléggé fura volt, miközben mindenki elindult vadászni), illetve Carlos Cervantez, aki eléggé hasonlít bátorság terén Mary-re és egyelőre messze a legérdekesebb karakternek tűnik a főszereplőpároson túl.

A harmadik pedig Ada Monroe, aki egy egyszerű könyvesbolt-tulajdonos, de ismeri a szörnyek világát és ő is magyarázza el a srácoknak, hogy a Földet nagy veszély fenyegeti, amit nekik kell megállítaniuk. A csapattal egyelőre nem tűnik úgy, hogy bárkivel is mellélőttek volna, mindegyiküknek megvan a saját jelleme, nincsenek túldimenzionálva, nem is túl egyszerűek, és a pilotban egyik sem érződött igazán feleslegesnek.

Ami viszont supnatosként feltűnt, hogy már rögtön a pilotban másmilyen szabályok alapján működik ez a világ. Itt a démonokat sokkal rövidebb exorcism-mel lehet kiűzni, azok azonban nem rögtön a pokolba kerülnek vissza, csak az égbe szálltak, ahonnan azonnal új gazdatestet is kereshettek. Persze erre mondhatjuk, hogy a rövidebb ördögűzés nem annyira erős, az pedig a démonokra már nem is igazán hatott később a Supnat idejében. A másik eltérés egyértelműen az, hogy John megismeri Mary halála előtt a vadászéletet, amiről már beszéltünk egy korábbi poszt alatt. Ez a wait and see kategória, bármikor jöhet az emlékezetvesztős, más univerzumos csavar.

Mint a Supernatural miatt junkie-vá váló, autójában Deanhez hasonlóan Samulet-et tartó, az ördögűzés szövegét betéve tudó rajongó abszolút élveztem a pilotot, még ha szokatlan is, hogy visszatértünk ebbe a világba úgy, hogy nem az imádott Winchester testvérek kalandjait nézzük. A stílusát tekintve nem tudnám egyik szezonhoz sem igazán hasonlítani, nincs is meg az a sötét jelleg, mint ami az elején volt, de az a lassabb, humorosabb, főszálra koncentráló Supernatural sem köszön vissza igazán.

Go home, soldier boy.

Saját identitással dolgozik tehát a The Winchesters, ami abszolút pozitív csalódás, 7.5/10-es pilottal indult, amit rögtön néznék is tovább, részben azért, mert érkezik a Smallville-es Tom Welling Mary édesapjaként, Danneel Harris-Ackles pedig egyelőre nem publikus szerepben tér vissza a képernyőre. És már az is kiderült, hogy első Supernatural-karakterként Gil McKinney jön, mint Henry Winchester.

16 hozzászólás Ne habozz!

yagami01 - 2022. 10. 14. 16:43

Nem láttam a pilot-ot, valahogy nem érzem, hogy feltudna nőni ehhez az egészhez. De majd meglátjuk.

” A másik eltérés egyértelműen az, hogy John megismeri Mary halála előtt a vadászéletet, amiről már beszéltünk egy korábbi poszt alatt. ”

Ez pl. engem zavar.

Ambriel - 2022. 10. 14. 16:53

Sokkal jobb lett volna, ha inkább Sam fia találkozik ezzel a bandával. Mary és John lerágott csont, ráadásul zavaró, hogy az anyasorozat szerint John nem tudott Mary vadász múltjáról.
Ennek ellenére maradok, mert Carlos rögtön a belépőjével megvett magának, mert hiányzott ez a világ, mert a végén a jelenet Deannel szép emlékeket idézett fel.

Kissur - 2022. 10. 14. 17:30

Az nem zavart senkit, hogy már megint ököllel ütik a démonokat, miközben a Supernaturalban az elején egy teljes évadot rászántak, hogy megöljenek egyet? Engem nagyon.

Ambriel: Egyetértek. Sőt, John úgy néz ki, mint Sam fia. De gondolom azért oldották meg így, mert trendi a retro. Ráadásul a kellékesek kiélhetik magukat a korhű jelmezekkel és díszletekkel.

Gabe - 2022. 10. 14. 19:48

Annál jobb volt, mint amire számítottam, bár vannak benne zavaró töltelékkarakterek. A fsz. srác castingja nem az igazi, csak engem zavart, hogy egy fejjel magasabb, mint lennie kellene? :D
“így egyértelműen a pilot előtt játszódik a narrálás” – vagy ami szerintem sokkal valószínűbb, hogy a Mennyben.

Kicsidelfin - 2022. 10. 15. 08:12

Szerintem az nem ellentmondásos hogy a Supnat-ban nem volt szó arról hogy Mary halála előtt is tudott John ezekről a dolgokról. John semmit nem mondott el a fiainak a családjukról, a múltjukról. Titkolózott és hazudott a Man of Lettersről, a testvérükről, a sárgaszemű démonról, Ellenről és a bárról, a titkos raktárakról – igazából az lenne karakteridegen ha erről sztorizgatott volna a fiaival.

Vagy sokkal gagyibb megoldásként majd azzal zárul a sorozat hogy megjelenik Cas és törli a memóriájukat.

zolij - 2022. 10. 15. 11:37

Kicsidelfin: a probléma, hogy a Supernaturalban voltak időutazó részek, az egyik konkrétan 1978-ba vitt (tehát évekkel a The Winchesters utánra) és ott John-nak fogalma nem volt a szörnyek létezéséről.

vidrawilfred - 2022. 10. 15. 15:43

Kérdés: Ha Dean az egészet a saját történetük elején narrálja, akkor az időutazós részben miért is lepődik meg azon, hogy Méri is vadász volt? Mondjuk még nem néztem bele, ìgy lehet én értettem félre a sztorit, miszerint Dean “meséli” az eseményeket. Ha nem ìgy van, és pusztàn csak narrál, de alapjában nincs összefüggés, akkor nem szóltam.
Egyébként a Wayward Sisters még nem születését azért sajnálom.
Na de addig is: cristo!

Necridus - 2022. 10. 15. 20:14

Illetve John azért is volt a “basic hunter” társaságból is kiemelkedő, mert Mary halála után magától tanulta ki a “szakmát”, nagyon rövid idő alatt az egyik legjobb vadásszá vált, hiszen a felesége halálának megbosszulása annyira hajtotta.

vidrawilfred:
Jogos felvetés, bár azért húzok én inkább a Supnat előtti időkben narráláshoz, mintsem utánihoz, mert amikor Dean kocsikázik a mennyekben, akkor a Samulet nincs nála, sőt, akkor már rég tudták, milyen szerepet tölt be, kihez jutottak el a segítségével, és valljuk be, nem feltétlen jó emlék az számukra. Bár jogos, hogy nem kéne tudnia Mary-ről. Lehet, hogy ugyanaz az esete, mint John-é, majd valamikor “megfeledkezik” róla? De az is lehet, hogy erre mi jobban figyelünk, mint a készítők, csak odarakták, hogy megmosolyogtató legyen számunkra és ennyi:)

Dareia - 2022. 10. 16. 08:31

A készítők elmondták, hogy elmagyarázzák hogyan lehet, hogy John az anyasorozatban semmiről nem tudott. Ha jól emlékszem, a 13 részben lehull a lepel. Feltételezem, valami (Castiel, Danneel Ackles erősen utalt rá, hogy ő is felfog tunni inkább előbb, mint utóbb), vagy valaki törölte az emlékeiket. Gondolom, Dean nyomoz, hogy mi is az igazság.

szirial - 2022. 10. 21. 19:11

Vessetek a mókusok elé, de nekem tetszett. (Na jó, a gumiszörny kínos volt)
Az SupNat elvonási tünetekkel is magyarázhatjuk, de jó esett nézni.
Azért a hibáit is láttam. Igen, engem is zavart a démonok puszta kezes püfölése.
Adok egy esélyt az íróknak és optimistán várom a magyarázatot John emlékezet vesztésére. A többszöri időutazás miatt nem lesz egyszerű belefésülni az előzményeket az alap sztoriba.
Él még a hét idézete rovat? A Winchesters szállítani fogja a belevalót.
Az én javaslatom:
Carlos: Jimi, Janis, Jim Morrison. Amen.

Denisa - 2022. 10. 28. 15:41

Mélységesen egyetértek szirialal, az idézet mindent vitt.
Mint önálló sorozatot is simán nézném, nagyon bejön :)

Kissur - 2022. 11. 02. 19:01

1×02
Engem nagyon felhúzott a rész. Csalódott vagyok. Mary castingját nem bírom elfogadni, Carlos túltolja… nos mindent, a CGI rossz, a szörny megölése légből kapott volt, és a korszakot se szeretem.
Egyedül John és az anyja aki jó szerintem. Köztük megvan a kémia, ami nem mondható el pl Johnról és Maryről. 4/10 (mindezt keményvonalas Supernatural fanként)
Megyek is, inkább újranézem valamelyik részt az eredeti sorozatból. Ennek meg 1 részt adok még.

Kissur - 2022. 11. 13. 12:33

1×03
Több kémia volt John és a rendőrcsaj között, mint Mary és közte. Ez a rész most jobb volt, úgyhogy maradok. De csak John miatt. De továbbra is zavar, hogy puszta kézzel ütik a démonokat.

Tyberius - 2022. 11. 14. 23:01

Hm… A Supnatot anno elengedtem valahol a 10-11-dik évad környékén. Ezt elengedtem így rögtön az első rész végén.
Nem jött be, nah…

szirial - 2022. 11. 16. 21:38

1×4
Ez a rész nyomorúságos lett. Unalmas, a szörny motivációja zavaros, semmi frappáns benyögés.
Mary idegesítőbb, mint valaha.
Még kitartok, de fogy a lelkesedésem.

Mikeee - 2022. 11. 23. 21:16

Én is azok közé tartozom, akik végignézték a Supernaturalt. Ha annak a sorozatnak nem is tetszett minden része, néha már-már feladtam a nézését, de végignéztem, mert jó volt a történet és szerethetők voltak a karakterek.

A Winchesters… hát az egyik előzetes amikor Carlos vízipisztollyal lövi a démont… az nekem túl sok volt. De adtam neki egy esélyt és egész jónak tűnik. Nézhető, érdekes és leköt arra a negyvenakárhány percre. Igaz vannak benne furcsaságok, és a negyedik rész nekem is homályos volt. Nem értettem én sem a részbeli szörny motivációját. Az ötödik rész viszont jobb lett.
Adok egy esélyt a sorozatnak, mert érdekesnek tűnik, és szerethetők a karakterek.

Számomra az is fura volt, hogy Dean a narrátor, valamint, hogy megjelent az első rész végén. Szerintem nem kéne kutyulni az Odaátot az előzménysorozattal, nem lenne jó, ha a korábbi karakterek akár csak név szerint megjelennének (pl Cas, ahogy törli John memóriáját).

Tetszik az eddig látottak alapján, 8/10-et adnék neki.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz