login |

Pilot: The Peripheral

2022. 10. 21. 20:20 - Írta: human

47 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Most nem értem meg az Amazont a William Gibson-adaptációja, A Periféria kapcsán, mert két részt adtak kI, de a másodikat számomra hiba volt, bár az jobban árulkodik a folytatásról, de olyan fasza a premier cliffhangerje, hogy várhattak volna a lecsapással 1 hetet, ha már úgysem egyszerre dobják ránk az egész évadot, hanem every friday, de szinkronosan is.

Aki semmit nem akar tudni, csak hogy érdemes-e belenézni: ne habozzon! Viszont a tartalomhoz nehéz ködösnek lenni, avagy felfedek olyasmit, ami csak a 2. részben kerül elő, de azért igazából ott volt az előzetesben is, szóval szabad a gazda. Nyilván én tudtam ezt a korai csattanót, hiszen láttam a trailert meg korábban is fordítottam a sorozat tartalmát, és még így is működött a premier.

A lényeg, hogy új popcorn sorozat kopogtatott, ami nem kicsit hívja ki a Westworldöt a hóra, sajnos némelyik akció megvalósításában is, de ennyire nem akarok előre szaladni. A közeljövőben egy lányt követünk valami poros kisvárosban, aki nappal 3D nyomtat, éjjel meg régebben ügyes volt a VR játékokban, boost szolgáltatást üzemeltetett a háborús veterán bátyjával, és oda kacsingat vissza.

A cselekményt az indítja be, hogy a báty valami rejtélyes eszközt kap, egy új VR rendszer tesztelésébe vonják be, de végül a húga lép be a rendszerbe, és találja magát látszólag egy rablás felvezetésében, egy beépülős “játékban”. Le is nyomja a küldetést, de végig csodálkozik, hogy mennyire élethűnek tűnk az egész. A második feladata már sokkal durvább, és közben tényleg olyasmibe keveredik amibe nem kéne, szóval vérdíjat tűznek ki a fejére.

Igazából a sztori egy jó kis sci-fi akciófilmes, amihez az adja a pluszt, hogy az új headset valójában egy 70 évvel későbbi jövőben irányít robottestet, avagy belekeveredik egy harcba (szerintem egy MI ellen, az illik is Gibsonhoz, bár a Neuromancerhez való visszanyúlásnak érződik), amibe lehet nem akart.

Nyilván az első két részben sok mélység nincs, viszont a karaktereket korrekten építik, a főbb szereplők egyszerű, de működő motivációkat kaptak, és persze a jövőben testet irányítás remek körítés. Meg jó nézegetni a kitalált kütyüket, a géppel felturbózott testeket és a többit, a pepecselős részét a sci-fi történeteknek.

Majdnem azt mondtam, hogy a színészek között sok az ismeretlen, de nem lenne igaz, Chloë Grace Moretz mellett valójában van itt Westworldből ember, a Midsommar pasija és hasonlók, de valahogy a gárda mégis a legfelsőbb szint alattinak érződik. Nem gáz, csak…, nem presztízs? Ellenben blockbuster akciónak tökéletesen megfelelnek.

Viszont a látványra nem fognám, hogy mozis. Vannak benne iszonyat fasza dolgok, de pont a második rész aláhúzta, hogy a jelen eléggé “tévésen” kel életre. Sok féltestes kép, kevés nagytotál, teljesen kisképernyős feeling. És a jelenben van egy olyan akciójelenet, egy lövöldözés, ami egyszerűen nem érződik profinak, csak a Westworldös “essünk túl rajta” ugrott be közben.

Egyelőre teljesen elkapták a figyelmem, a 7/10 simán megvan, ha csak a legelső részt láttam volna, akkor 8/10 lenne itt.

47 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2022. 10. 21. 21:50

az első résszel szépen építkeztek, gyors vége is lett. A 2. rész is jó lett, a 8 és 7 pont tényleg reális. maradjon ez a szint

brúder - 2022. 10. 21. 22:30

Bocs mindenkitől, de ez a cikk egy T betűvel biztosan
több a kelleténél (Henry Ford legyen a talpán, aki megtalálja:)

Llew - 2022. 10. 21. 23:53

Jó volt az első rész is, de a cliffhanger engem is berántott a második lepörgetésére is.
Tetszik az alapötlet, a színészekben nincs semmi kiemelkedő, de korrektek voltak. A képi világról írtak kapcsán meg mindig rájövök, hogy vak vagyok az ilyesmihez, ha beránt a sztori nem nagyon tűnnek fel a részletek.

bvr - 2022. 10. 22. 00:30

hm, hát akkor az enyém lesz a negatív komment, de nekem csalódás. Pedig vártam (még régen belekezdtem a könyvbe, de nem hozta amit szerettem volna, így akkor félretettem, aztán meg gondoltam hogy na majd ha sorozat lesz belőle akkor az biztos meghozza a kedvemet. Hát egyelőre nem igazán) Amúgy szerencsére nem kell azt mondani hogy rossz, csak olyan… hm, mondjuk semmi extra. És igen, a látványra meg különösen igaz hogy semmi extra, meg is lepett hogy még az sem.
Valamint nem baromi nagy hiba de azért elég nagy luft hogy van az a (kiteszem hogy spoiler, de igazából ez csak egy jelenet) szemátütletés, meg rögtön utána a szónikus pisztoly, szóval én még arról is meggyőzhető vagyok hogy ez csupán véletlen és eszükbe sem jutott a Spielberg féle Minority Report ahol minkdettőhöz ikonikus jelenetek fűződnek, viszont nekem sajnos igen és hát ahhoz képest meg különösen egy semmike volt ez a két rész… (nyilván nem fair összehasonlítás, de hát ugye nem én tettem ebbe a sorozatba szemátoperálást meg szónikus fegyvert…)

irgum76 - 2022. 10. 22. 03:33

nekem a semmiből jött ez a sorozat
nem hallottam róla, hogy készül
bár így visszakeresve láttam, hogy elég hányatott sorssal és nem épp ma kezdődött a tervezett indulás

de én ide meg oda voltam a pilottól
nagyon jól eltalálták a kiberpunk világot, hangulatot
nem sok adaptáció volt eddig de én még ennyire profi hozzáállást nem láttam

szerintem az akció is frankó volt nem csak dirr-durr piff-puff

de a második részben kb az tetszett a legjobban
szerintem azért is jött rögtön két résszel mivel a második rész tűnik inkább pilotnak
ott fektetik le az alapokat magyarázzák meg mi miért történik

szóval az első fényében a második rész kicsit csalódás lett

de remélem ez csak amolyan közjáték volt és innen visszatérnek az első rész színvonalához

nekem lesz mit várni péntekenként :)

mmonitor - 2022. 10. 22. 08:47

Én sem hallottam erről semmit és csak véletlen próbáltam be. Meg van az új kedvencem, ha tartja a szintet.

winnie - 2022. 10. 22. 09:40

pedig olyan régen készül, hogy évek óta írunk róla. anno a berendelésnél egyébként azért volt nagy szó, mert jonathan nolan és lisa joy, amikor aláírta a készítői szerződését az amazonhoz lelépve ezzel kvázi az hbo-tól, ez volt az első projektjük, amibe belevágtak.

bvr - 2022. 10. 22. 13:35

visszaolvastam a hireket (mert bennem csak annyi maradt meg regrol hogy Nolan-Joy paros mentek producernek az amazonhoz Gibsont adaptalni) , viszont mivel Ti sokkal jobban tudjatok a keszitoi dolgokat, itt akkor most ki a fontos tenyezo?
Gondolom a legkevesbe fontos itt is a rendezo (bar meg human is tesz ra utalast a posztban hogy az akciok eleg “westworldos” minoseguek, pedig ilyenekbe mar azert lehetne onallosaga, nem? Vagy ennel a sorozatnal a Nolan-Joy paros ennyire mikromenedzsel?)
Aztan van a keszito/creator, ez Scott B. Smith, itt is akkor o a “mastermind”, nem? Nyilvan egy csapattal (irok, latvanytervezok, stb, stb) a hata mogott, de rajta mulik milyen lesz az adaptacio, hogy all ossze a tortenet, a karakterek, parbeszedek, stb.
És a Nolan-Joy paros mint executive producer (marmint egy stabbal), ok mindezek mogott/folott szerveznek es brusztolnak, mittudmen ha koltsegvetest, szineszeket, rendezot kell szerezni/szerzodtetni. Vagy ezt inkabb ugy kell felfogni hogy a Nolan-Joy paros szeretett volna egy adaptaciot errol a Gibson-regenybol, leszerzodtek az Amazonnal, de mivel teljes megvalositasra most nem volt idejuk (mert kozben meg Westworld, stb) szereztek hozza megfelelo keszitot akivel egyutt dolgozhatnak, es aki az o koncepciojukat megvalositja.

Na szoval a lenyeg: “ki a felelos” akit majd a vegen lehet dicserni vagy ekezni hogy milyen lett az evad? :)
(normal esetben ez a keszito lenne, de most megis a Nolan-Joy paros a huzo nev) Vagy ehhez majd at kell nezni tiz interjut meg ot podcastet, vagy valojaban majd meg azokbol sem derul ki, csak a bennfentesek tudjak?

walaki - 2022. 10. 22. 14:20

Először is, azt a betyár mindenit, micsoda kis dögös csajjá cseperedett ez a Chloë. Gyönyörű lábai vannak, és ezzel az operatőr is tisztában van, kapunk róluk pár premier plánt. Jól mutatnának a vállaimon ;-) De viccet félretéve, szvsz nagyon jól játszik, például a lelkesedése, amikor először kipróbálja a cuccot, szerintem nagyon hiteles, akárcsak a megbotránkozása, miután másodjára veszi fel.

Másodszor, szerintem nagyon jó a sztori (mondjuk lévén Gibson adaptáció, ezen nincs is mit csodálkozni). Ha nem térnek el nagyon a könyvtől, akkor jó lesz ez! Most történetesen örülök, hogy ezt a Gibson regényt még nem olvastam, mert így nem tudom előre, mi fog történni.

A karakterek szerintem nagyon érdekesek, és a rejtélyek is igen ígéretesek. Én nem találtam semmi kivetnivalót a színészek játékában (már ami a főszereplőket illeti, de a többiek sem vészesek). A néger ex-katona kicsit egydimenziós eddig, de ez valószínáleg még változni fog. De talán nem is baj, hogy a mellékszereplők, hát, mellékszereplők. Tetszik, hogy nem egyértelmű, kik a jófiúk (oké, a megacorp-osok rosszak, de a többiekről még bármi kiderülhet. Különösen az orosz oligarha tartogat még meglepetéseket szerintem).

A látvánnyal sincs szerintem különösebb gond, igaz, láttunk mostanában sokkal jobbat is, ez tény, de azért elmegy, vészesnek semmiképp sem nevezném. Néhány elemét kifejezetten ötletesnek tartom (például a balra tarts nyilak az utakon).

Mindent összevetve, teljesen osztom a többiek véleményét: ha marad ez a színvonal, akkor megvan a legújabb kedvenc!

Netrat - 2022. 10. 24. 13:34

Aki túl van a könyv elolvasásán, és/mert William Gibson rajongó (mint én), annak valószínűleg tetszett az első két epizód. És pont W. G. miatt nem kéne mindenáron fikázni a sorit, esetleg várjuk meg, mi lesz belőle, végtére is benne van, hogy elszúrják – látva a Westworld-ös alkotógárdát, meg hogy Prime…
Humannek üzenem, hogy a nem M.I. a fő gond, hanem a
Jackpot. (Mely utóbbi megnevezést remélem, nem olyan idétlenül fordítottak magyarra, mint a könyvben.)

Sigismundus - 2022. 10. 24. 17:58

1×01 és 1×02

Nagy William Gibson fanként, én titokban a Neurománc megfilmesítésén/sorozatosásban reménykedtem, de a Periféria is nagyon nagy örömömre szolgál, az első két rész alapján.

Műfajpontosítás, a Periféria nem cyberpunk, Gibson azt már a Híd trilógiával lezárta. Ez már inkább scifi.

A két részről annyit, látvány gyönyörű.
Szereplők olyanok amilyenek, nem vészes egyik sem, Flynn aranyos, amolyan igazi déli lányka, ahogy azt elképzeljük.

A történet már most belecsap a keményebb részekbe a könyvhöz képest, vannak már eltérések. A sztoriban is, és karakterek egymáshoz való viszonyaiban is. De semmi olyan amit ne tudnék elfogadni. De erről ennyit, semmi spoiler.

walaki - 2022. 10. 24. 18:20

@Netrat: “Aki túl van a könyv elolvasásán, és/mert William Gibson rajongó (mint én), annak valószínűleg tetszett az első két epizód.”

Bár rengeteg W.G.-t olvastam, ezt történetesen nem, mégis nagyon tetszett az első két epizód :-)

“És pont W. G. miatt nem kéne mindenáron fikázni a sorit, esetleg várjuk meg, mi lesz belőle, végtére is benne van, hogy elszúrják – látva a Westworld-ös alkotógárdát, meg hogy Prime…”

Ha belegondolsz, a Westworld is baromi jó volt, amíg Crichton anyagából dolgoztak (kb. az első évad). Én legalábbis imádtam. Ott indult rohamosan hanyatlásnak, amikor kifogytak a könyvből, és maguk kezdtek el hozzákölteni, na azt nagyon nagyon nem kellett volna.

Szóval szerintem itt is a kérdés az, hogy a sorozatnak ott lesz-e vége, ahol a könyvnek (akkor valószínűleg mindvégig jó lesz), avagy a totál tehetségtelen forgatókönyvírók megpróbálják “átfogalmazni” vagy “továbbvinni” a történetet (na, azt borítékolom, hogy ez utóbbi bukta lesz, lásd WW, GoT, Alapítvány stb.).

totoro - 2022. 10. 24. 18:40

Két rész után részemről kasza. Túl butuska ez ahhoz, hogy az időm pazaroljam rá.

walaki - 2022. 10. 25. 12:33

@totoro: Esetleg ki is fejtenéd, hogy miért gondolod így?

irgum76 - 2022. 10. 28. 16:39

1×03

hát erre a részre kár volt várni :(
csupa üresjárat, egy helyben topogás
gyakorlatilag semmi nem történt benne

walaki - 2022. 10. 28. 19:04

@irgum76: nem volt valami pörgős egy rész, de azt nem mondanám, hogy helyben toporgás lett volna. Az egylátalán nem igaz, hogy üresjárat lett volna.

Rengeteg minden történt: jobban kifejtettek néhány szereplőt, megtudtunk ezt-azt a (távolabbi) jövőről, eléggé átrendeződtek az erőviszonyok (a közelebbi jövőben), kellően fokozták a feszültséget és még egy újabb talányt is kaptunk.

SPOILER
Nagyon kemény, ahogy bemutatják, milyen ember is valójában Corbell, nagyon erős a nyitás.

Ahogy meg Burton befenyítte, na az is király volt. Hatalmas, ahogy ücsörög Corbell-el szemben, és csak úgy lazán megkérdezi, “mondd csak, biztonságban érzed magad?” Aztán ahogy nyomatékot is ad a mondókájának, majd vigyorogva elsétál :-) Nagy pacsi a színésznek!

Az R.I. vezetője se semmi, igazi gennyláda, ahogy bánik az alkalmazottaival. A felhőkarcolós és a méhes jelenete is elég sokat elárult a karakterről.

És ha már a távolabbi jövőnél tartunk, Flynn és Wilfred/Wolfgang párosa szerintem nagyon jól működött. Erős közöttük a kémia, jó volt az igazoltatós meg a rejtvényfejtős rész is.

Akció csak a legvégére maradt, bár én egyáltalán nem bántam, hogy ez most egy nyugisabb, inkább világépítgetős rész volt. De akinek az akció kell, azért az sem panaszkodhat.

Az egyébként nagyon érdekel, mit keresett a titkos szobában az a makett. Már korábban is mutatták, de akkor még nem tudtuk, ki készíti, és hol. Biztos lesz még jelentősége.

Netrat - 2022. 10. 28. 19:45

Kedves walaki: a Westworld első epizódjában, amikor a szegény droidok kezdenek öntudatos izék lenni, rögtön töröltem a sorit, vagyis semmit nem tudok róla, és ez így is marad.

A 3. epizód is megvolt a Perifériából, és hát megint bejött, hogy miért nem kell (vagy miért nem ÍGY kell) Gibsont filmesíteni. Miért muszáj rendezőkémnek túlspilázni a történetet, fene tudja, mi lesz még belőle.

Nagy hiba, hogy amiként a könyvben, úgy a soriban is Főnyereménynek fordították a Jackpot kifejezést, ami egy felhalmozódó nyereményt jelent, ezzel értelmet adva a Jackpot kifejezésnek, egyúttal értelmetlenné téve a “főnyeremélny” szó használatát. Na ezt majd később megértitek, ahogy halad a sori előre. Nyugodtan maradhatott volna a Jackpot, akár pici lábjegyzettel, hogy *felhalmozódó nyeremény. Különben Jackpot a trilógia címe, ahogy a napokban(?) kikerülő 3. könyv címe is ez lesz.

walaki - 2022. 10. 28. 20:38

Bennragadt a posztom, légyszi engedjétek ki.

@Netrat: “rögtön töröltem a sorit, vagyis semmit nem tudok róla”

És ezzel mit is akartál mondani?

“miért nem kell (vagy miért nem ÍGY kell) Gibsont filmesíteni.”

Ezt nem tudom megítélni. A Westworlddel ellentétben, ahol olvastam a könyvet, láttam a filmet és a sorozatot is, volt mihez hasonlítanom, és tetszett (az első évad). Itt csak a sorozatot ismerem, és az a könyv ismerete nélkül is nagyon jó.

“Miért muszáj rendezőkémnek túlspilázni a történetet, fene tudja, mi lesz még belőle.”

Nem tudom, mire gondolsz “túlspilázás” alatt, de az látatlanban is biztos, hogy minnél könyvhűbbek maradnak, annál jobb lesz a sorozat.

winnie - 2022. 10. 29. 00:05

“Miért muszáj rendezőkémnek túlspilázni a történetet, fene tudja, mi lesz még belőle.”

a rendező nem igazán tud mit kezdeni a történettel, az meg van írva a forgatókönyvben. a filmeknél a rendező az úr, itt csak utasításokat követ. tippre nem is mond sokaknak az a név semmit, hogy Alrick Riley, aki rendezte az 1×03-at,

bvr - 2022. 10. 29. 11:41

@winnie: pont ezt próbáltam feszegetni korábban :) Az tiszta sor hogy a rendező a legkevésbé fontos, de mi a viszony akár általában de különösen ennél a sorozatnál a creator ( Scott B. Smith ) és az executive producerek (Nolan és Joy) között?

walaki - 2022. 10. 29. 15:27

@bvr: ez jó kérdés! Annyi bozonyos, hogy ahogy winnie is írta, legnagyobb mértékben a forgatókönyvön áll vagy bukik a siker.

Hallottam már olyanról (nem ennél a sorinál), hogy az executive producer kirúgta a forgatókönyvírót, és újraíratta egy másikkal. Meg aztán olyant is olvasni néha-néha, hogy bizonyos forgatókönyvírók arra panaszkodnak, hogy a stúdió/producer/rendező túlságosan megköti a kezüket. Bár az ilyen nagy költségvetésű szuperprodukcióknál ez szvsz nem jellemző (mert ezeknél maga a forgatókönyvíró neve is húzó erő szokott lenni).

Végezetül mostanság egyre jellemzőbb, hogy az executive producer egy senki, csak odabiggyeszti a nevét, hogy azzal próbálják meg eladni a sorozatot. Lásd pl. a Farkas gyermekei, úgy reklámozták, hogy Ridley Scott sorozata, holott Scott csak az első két részt felügyelte, aztán rájuk sem bagózott. Vagy most Guillermo del Toro sorozata, amihez kb. annyi köze van, hogy minden rész elején fél percben bejelenti a rendező nevét, oszt csók. Mégis úgy reklámozzák, mintha az ő sorozata lenne.

Nem tudom, Nolanék mennyire folytak bele ebbe a sorozatba, de élek a gyanúperrel, hogy nem nagyon, csak a nevüket adták hozzá.

Netrat - 2022. 10. 29. 18:18

Walaki, írtad “az látatlanban is biztos, hogy minél könyvhűbbek maradnak, annál jobb lesz a sorozat”: és ebben maximálisan egyetértünk. De sajnos el kellett hagynia a könyvhűséget a showrunnernek vagy a rendezőnek, és félek, hogy ez egyre kutyább lesz, és elrontja a sorozatot.

Kérdés, hogy W.G. Jackpot trilógiájának két másik könyve adaptációján is gondolkodnak-e, vagy tovább viszik a most elkezdett történetet valamilyen általuk jónak ítélt irányba, egészen a buktáig. Láttunk már ilyet, például az Altered Carbon esetében, ahol az egész kurva stábból egyetlen ember nem volt képes elolvasni a könyvet, amit sorozatba akartak vinni. Olyan is lett.

walaki - 2022. 10. 29. 23:14

@Netrat: “De sajnos el kellett hagynia a könyvhűséget a showrunnernek vagy a rendezőnek, és félek, hogy ez egyre kutyább lesz, és elrontja a sorozatot.”

Hát igen, ez jogos félelem szerintem is. Mint írtam, most kivételesen örülök, hogy nem olvastam a könyvet, így nem is szúr szemet, hogy eltér. Remélem lesz majd könyves kibeszélő, amit ha végetért a sorozat, biztos el fogok olvasni (de előbb tuti nem).

Addig is, annyit elárulsz (spoilerek nélkül kérlek), hogy mekkora az eltérés mértéke? Csak pár jelentet írtak át, netán pár szereplőt, de maga a főcsapás maradt, vagy esetleg tök másról szól az egész…? Ha utóbbi, akkor legalább annyi pozitívum, hogy a WG hangulat megvan (legalábbis még, nagyon nagyon remélem marad is).

“Láttunk már ilyet, például az Altered Carbon esetében, ahol az egész kurva stábból egyetlen ember nem volt képes elolvasni a könyvet, amit sorozatba akartak vinni. Olyan is lett.”

És megintcsak egyetértünk. Az Altered Carbont nagyon szerettem könyvben (bár nem WG, de akkor is rohadt jó), és ezért a sorozatot képtelen voltam nézni. Nyomába sem ér a könyvnek… Ugyanez volt Asimov Alapítványával is sajnos :-(

Egyébként ha már cyberpunk, ami nem Gibson, de könyvben iszonyat jó, az Neil Snowcrash-e. Kíváncsi vagyok, abból csinálnak-e sorozatot valaha.

Sigismundus - 2022. 10. 30. 10:15

1×03

Nos erre már könyv-fanként kissé vakargattam a fejem. Aztán elfogadhatónak ítéltem.

Jócskán megváltoztatták a motivációkat, viszonyokat, a tétjét a történetnek. Több benne az akció, a konkrét cél.

De az is az igazság, hogy Gibson könyveiben néha a fő cél, amiért történnek a dolgok, szinte elvész. Majd hogy nem lényegtelenné válik, és főleg a – gyakran csak sodródó – karakterek környezete, lakhelyei, akikkel találkoznak rövid időre, ezek a kis történetek, hangulat-leirások teszik ki a könyvek nagy részét. (azért jópont Ash mozgó tetkóiért, hogy azt megvillantják néha)

Szóval akciósítani, konkrét célokat kitűzni a sorozatban, elmegy.

Végezetül a rész végi közelharc. Ahogy megtáltosodott a Flynne-periféria a legvégén, fogadjunk, hogy Burton volt már benne..

Netrat – 2022. 10. 28. 19:45 – Kösz a Jackpot magyarázatot, ezt a Főnyeremény -dolgot eddig nem is értettem, én sem..

bvr - 2022. 10. 31. 10:09

walaki: sorozatnál alapesetben a _creator_ a legfontosabb (aki egyben lehet amúgy író is, de ha nem akkor is, az írók neki dolgoznak, és addig írják át amgíg olyan nem lesz mint amit a kreator szeretne)
A Farkas gyermekei ide félig jó analógiának tűnik, ott azért Scott az első részt még rendezte is, azaz nem “csak egy név” hanem hogy lefektesse az alapokat, irányba állítsa a sorozatot. De ott is a készítő volt a “főnök”, amúgy tök jó interjút is hallgattam vele az első évad során. Sajnálom is azért azt a sorozatot.

De itt a Nolan+Joy párossal azért érdekes a helyzet, előzetesen simán el lehetne képzelni hogy ebben az esetben ők operatívan is benne vannak (amúgy ezt nem feltétlenül jó hírnek gondolnám, tekintve a WW alakulásával), ezért gondoltam megkérdezni tud-e valaki konkrétumokat.

Netrat - 2022. 11. 02. 07:17

Walaki! Neal Stephenson elkerülte a figyelmemet, nagyon köszönöm, hogy ajánlottad. Már olvasom is a Snow Crasht, és nagyon tetszik. Köszi, még egyszer!

winnie - 2022. 11. 02. 09:33

ha érdekel egy könyv adaptációja valakit, érdemes rákeresnie. a snow crash is készül, itt megnézhető, hogy ki és hova csinálja: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/04/30/hircsutortok-carmen-sandiego-3-evad/

mondjuk 2 éve nincs hír róla, így nem tudni, hogy kap-e majd berendelést, de még nem temetném, hiszen a Peripherlaról is jó pár éve írtunk először.

walaki - 2022. 11. 04. 17:14

@bvr: igazából eddig nem foglalkoztatott, de hogy felhoztad, kíváncsivá tettél, most már engem is érdekelne, hogy mennyire folytak bele.

@Netrat: nagyon szívesen!

@winnie: hű, erről lemaradtam, nagyszerű hír! Bizakodó vagyok!

4. rész

Érezhetően visszakapcsolt a sebességből a sorozat, inkább a világépítés felé mentek el. Egyébként érdekesnek érdekes volt, sok mindent megtudtunk, de nem éri el az előző részek színvonalát. Remélem ez csak amolyan hivar előtti csend. (Erre utal több minden is, pl. Flynne rohama vagy Zubov teáscsészéje, mindkettő egyértelmű előzménye valaminek.)

A színészek nagyon jók voltak most is, de aki ebben a részben hatalmasat alakított, az szerintem Zubov. Remekül hozta a pszihopata érdekembert, különösen Wilfreddel folytatott beszégetése során. Nem kellett ugyan különösebben megerőltetnie a színésznek magát, de pont az volt a jó benne, hogy ehhez a karakterhez pont ez kellett. Én simán elhiszem neki, hogy egy minden hájjal megkent, gátlástalanul törtető oligarcha.

Sulo - 2022. 11. 04. 19:06

Könyvben jártas személyeket kerdezném, a város felé magasodó szobroknak funkcinálisan van/lesz szerepe? Mert én sajnos nagyon vakarom a fejem, sőt, egy dolog miatt el is veszi a figyelmem és a gondolataim emiatt tévútra vihetnek.

irgum76 - 2022. 11. 04. 20:45

Sulo:

mintha mondták volna, hogy azok tisztították meg a levegőt
(de lehet csak behluztam valamit :) )

Sigismundus - 2022. 11. 05. 17:28

Sulo – 2022. 11. 04. 19:06 – ” a város felé magasodó szobroknak funkcinálisan van/lesz szerepe? ”

A könyvben egy rövid említésig van szó róla, hogy a toronyházak tisztítják a levegőt.

Sigismundus - 2022. 11. 06. 08:23

1×04

Tart a világépítkezés, de elötte egy kis világrombolás. De mintha a csonkbeliek és a londoniak közt erősödne némi ellentét. Utóbbiak érteni szeretnék a miértet. A végén a temetőbeli jelenet, az érdekes irányokba viheti tovább a történetet.

Levről kiderült hogy egész nagy rohadék. Szerencsére a mi idővonalunkon ez a klept réteg ki lett tiltva rendesen mostanára.

Ami már sok, az Wilf/Wolf alázása. Az előző részben nevelőanyja, most meg Lev felesége és Lev alázták meg.

KÖNYVISMERŐKNEK !!

A sorozatban, mostanra egyértelmű hogy a Zubovok csonkjának létrejötte bűncselekmény elkövetésével, pár gyilkossággal jött létre, és igencsak etikátlan a használata, nem csak szórakozás. Úgyhogy itt aligha találkozunk az oldalukon Lowbeerrel, amit nagyon sajnálnék…

Sulo - 2022. 11. 06. 14:44

irgum76 ez nekem is megvolt, de abban a jelenetben annyira nem jött át, hogy egy ilyen toronyban állnanak. De akkor már rendben, köszi mindneki.

Netrat - 2022. 11. 11. 18:28

Az 5. epizód első kb. 20 perce egy (vagy több?) másik történet, a Perifériához vagy WIlliam Gibsonhoz semmi köze. Hozzám se: töröltem a sorit.

winnie - 2022. 11. 12. 06:40

ugyanitt: https://twitter.com/desmondwallace/status/1591185722404311040?s=61&t=unhCkiUqg807kQtuKKKAaA

A periféria 1×05: ez is marha jó rész volt.

———-

na, majd valamikor majd én is elkezdem, de most túl sok mas néznivaló van, kíváncsi vagyok, melyik táborba kerülök,

winnie - 2022. 11. 12. 15:46

itt egy készítői, vagyis rendező/EP-interjú, hogy mik a tervek, és minek hogy álltak neki. biztató. https://collider.com/the-peripheral-jonathan-nolan-vincenzo-natali-interview/

Sigismundus - 2022. 11. 12. 18:02

1×05

Na kezd nem tetszeni.
Az első 20 perc szerintem is felesleges volt. Egy sci-fiben nem tudnak elég sci-fi-jelenetet, történést a jövőröl mutatni?

Mutattak volna többen a Jackpot-ból, az utána történtekből. Vagy Clanton megyéből, a helyi politikai/gazdasági dolgokról, amibe hamarosan belecsap valami.. Vagy valami bármimást.

Egyetlen jó jelenet volt a hidas jelenet, vörös barátnő rulez, meg Tony serifhelyettes.

De Wilf iskolás emléke, meg a két periféria harca, az megint a minek?-kategória.

Scat - 2022. 11. 15. 11:59

Ez a sorozat egy olyan ritka madár, mert direkt megnézem minden rész elején, hogy hány perces (utóbbiak kb 55), aztán teljesen váratlanul ér, hogy már vége is.

Rég láttam már olyan szériát, ahol folyton meglep, hogy hopp, már vége is az epizódnak. És ami a pláne, hogy sosem érzem úgy, hogy a legszemetebb résznél fejezik be, ami miatt tűkön ülve várnám a jövő hetet.

Az ötödik részben az első húsz perc valóban megtörte a lendületet, mert ez szinte mind egyhuzamban a “jelenben” játszódott. Eddig ügyesen váltogattak köztük, de ezúttal valamiért nagyon ki akarták ezt hangsúlyozni. Nem volt rossz, de valóban érezhetően elütött a megszokottól.

Egyébként ügyesen adagolják a részleteket az olyanoknak, akik nem ismerik a könyvet (én), mert a főnyereményről is kiderült már pár dolog, nem évad végi csattanó lesz. Az ötödikben meg felsejlett, hogy kik is azok a kleptek, bár pontos elképzelésem még mindig nincs erről. Viszont tetszett, hogy nem csak láthattuk, hogyan vesztette el a végtagjait a feka (nem emlékszem a nevére), de ezt még össze is kötötték a fő rejtéllyel.

bvr - 2022. 11. 19. 12:05

én sajnos egyre csalódottabb vagyok. A világ nagyon érdekelne, és minden részben kapok is erről pár percnyi jó dolgot csak sajnos ennél sokkal több amikor megy a húdenagggyon kegggyetlenül gonosz karakterek (egyre többen vannak) kenetes, modoros és legfőképp baromira unalmas monologizálása.
(mondjuk az akciók is elég bénák de még mindig inkább húzzák csak azokkal az időt mint ezeknek a rettenet gonoszoknak a szónoklataival)

Sigismundus - 2022. 11. 19. 13:39

1×06.

” bvr – 2022. 11. 19. 12:05 ”

Teljesen egyetértek veled. Ez időhúzás, vagy inkább csak kitöltése.

Ismétlem magamat, kellenek komolyabb sztoriszálak, akciók, mert Gibsonnál a végső cél a történetben gyakran mellékes, elvész a sok karakter, helyszín, egyéb leírásban. Ez rendben is van, lenne.

De ne így, teljesen érdektelen szálakat behozva elnyújtva… Monológ a hússütésről, akváriumról. A veteránok bajtársias jelenetei is kezdenek sok lenni, értjük már korábbról, összetartanak, ennyi jelenet erre nem kel már.

Tony sherfihelyettes akciója, nyomozása az egyetlen ami nézhető volt nekem, ez a szál végre megy előre.

KÖNYVESEKNEK !!!

Korábban sajnálkoztam hogy Lowbeerre aligha számíthatunk, hát most meg azt sajnálom ahogy megjelent, mi ez a paródia?

Másik. Úgy tűnik ebben a sorozatban a KI/Kutató Intézetnek valami korlátlan hatalmat adtak. Illúzióképek, mert valójában még minden romokban, meg hasonlók. De ha ilyen nagyhatalmú, akkor miért van szükség nindzsáskodásra, miért nem eresztenek neki a célszemélyeknek egy csomó beállított szerelőt? ..

Jah és még egy. Amikor Conner a katéterről, meg infúzóról beszél, és a Másik Világról ábrándozik, ahol az áttöltött tudata teljes ember lehet . Ez más Gibson könyvekben gyakran megemlítve, a Mona Lisában is ezt tette Bobby Gróf, meg végül Finn is, csak ő a hálózatba.

Desmond Wallace - 2022. 11. 19. 16:43

1×06

Eddig ez a rész tetszett legkevésbé.
Nem volt rossz, de tipikus végjáték előtti felvezetés volt.
Az új nyomozó viszont érdekes figurának tűnik, az epizód vége pedig… kicsit olcsó cliff volt, de baromira érdekel a folytatás.

walaki - 2022. 11. 20. 08:22

6. rész

Tagadhatatlan, hogy romlik a színvonala, de szerintem még ezzel együtt is baromira élvezetes, és az egyik legjobb, amit jelenleg adnak. Az biztos, hogy képes fenntartani az érdeklődést. A cliffhanger valóban tecsó gazdaságos volt, viszont még így is működött.

Nagyon kíváncsian várom, hova fut ki ez az egész az évad végére, ez azon egyik nagyon kevés sorozatok egyike, ahol nem akarok találgatni, csak élvezni akarom, ahogy magával ragad (bár ez nagyon jelentős részben annak köszönhető, hogy piszok jó a hozott anyag).

SPOILER
Most már én is azt mondom, hogy egyszerűen túl sok Wolf/Wilf alázásából. Gyakorlatilag mindenki, de tényleg mindenki belerúg, még Fynne is. Ráadásul a nyomozónőnek szerintem rohadtul nincs is igaza. Nem látom, hogy emiatt egyszer majd csak robbani fog, feloldva ezt az egész megalázó helyzetet, de remélem fog, megérdemelné a karakter.

legt - 2022. 11. 22. 09:51

A könyv ismerete nélkül elég nehezen követhető a jövőbeli világ. Számomra egyáltalán nem világos, hányan lakják egyáltalán a jövőbeli Londont?

zolij - 2022. 11. 25. 18:51

Tommy for president :-D

walaki - 2022. 11. 25. 20:31

7. rész

Ajaj, kezd guiltypleasure-ré válni a dolog.

Még nézem, mert nem rossz, kapunk egy kis drámát, egy kis akciót, egy kis rejtélyt, meg jópár fodulatot már megint, nincs semmi égbekiálltó logikátlanság se, szóval nincs igazándiból mire panaszkodni.

De mégis, a kezdeti lendület valahogy teljesen kikopott, nézem, nézem, de nem érzem, hogy úgy élvezném. Nagy kár.

Golyo - 2022. 11. 26. 21:36

Én eddig minden részen jól szórakoztam és rendszeresen meglepődtem. Szpojler!!!
Most például Tommy felnőtté válásán.

Sigismundus - 2022. 11. 27. 07:49

1×07

Hát szóval.. még több látványos, időhúzó nindzsáskodás, meg üres gonosz-filozófiák percekig.
Érdekes párhuzam mindkét idővonalon az alkalmazottak lázadása. De valahogy Ash és Ossian akciója olyan hirtelen, előzetes nélküli volt, semmi ráutalás. Lev meg csak fenyegetőzik. Ez a nyomába sem ér pszihó-gonoszfőnökségben Pickettének.

Ami pedig Tommy akcióját illeti, a végén? Hát sikerült az egyenes-úton-járni-próbálóból közönséges gyilkost csinálni. Nem önvédelemből ölt meg két embert, (mint mondjuk Burtonék a házuknál) hanem csak bement a házba és bummm..

De legalább az ír, meg Corbell végre nem húzhatja az időt tovább, és ja, tényleg, most már több morzsát tudtunk meg, mire is megy ki a KI részéről is a játszma.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz