login |

Doctor Who: The Power of the Doctor – írta Spyblat

2022. 10. 24. 15:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Lement az idei utolsó különkiadás, megvolt a regeneráció. De ha valaki Doctor Who-szűz, akkor nehogy itt kezdje el!

A korábbi írásaimból nagyjából kiderülhetett, hogy azért már vártam, hogy a Jodie Whittaker és Chris Chibnall korszaka véget érjen. Nem haragszom rájuk és szerintem nem rossz volt, amit a showrunner csinált, egész egyszerűen nem sikerült elkapnia a modern Doctor Who-érzést. Jó sztorik nélkül pedig nincs jó Doktor. Így egy kicsit azért meglepett, hogy mennyire összekapta magát az utolsó részre. Amihez persze lehet, hogy Russell T. Davies is kellett.

Annyi dolgot hoztak be a sztoriba, hogy a másfél óra gyakorlatilag teljesen ki volt töltve. Miért nem tudták ezt végig vinni a korábbi különkiadásokban? Spoilerekkel a tovább mögött folytatom.

Gyorsan essünk túl rajta: A tizenharmadik Doktor nem a már bejelentett Ncuti Gatwavá regenerálódott, hanem David Tennanté.

Ezzel pedig úgy is sikerült nagy meglepetést okozniuk, hogy tudjuk már jó ideje, hogy Tennant visszatér a hatvanadik évfordulós részekben. De most akkor miről van szó? Ez a régi, tizenegyes Doktor? Vagy akkor most ő a tizennegyedik? Na de erről később.

Szóval Dan elég hamar elköszönt a rész elején, miután pofán lőtték. Próbáljuk meg nem feltenni azt a kérdést, hogy hogyan élte túl, mindenesetre tetszett, hogy nem drámázta túl a dolgot, egyszerűen közölte, hogy nincs valami jó élete, de most már van elég ereje változtatni rajta, hála a Doktornak. Szintén jó volt látni, hogy ez a Doktor nem tudja annyira elrejteni az érzelmeit, mint a korábbi társai. Nem üti el hülye monológokkal és hülye viselkedéssel a dolgot, egyszerűen szomorú és kész.

Visszatért egy raklapnyi régi arc. Kifejezetten jó volt látni a harminc és negyven éve látott útitársakon, hogy azért neheztelnek ők a Doktorra, amiért úgy hátra hagyta őket. Sarah Jane-nel is ez volt. Az meg igazából logikus lépés, hogy a volt útitársakból építsenek hálózatot. Ahogy az is, hogy van egy csoport, ahova azok járhatnak el, akik kevésbé akciódús életet élnek a Doktor után és erről beszélgethetnek. Ezeket a régi szereplőket úgy is jó volt látni, hogy nem tettek túl sokat hozzá a sztorihoz és nem is nagyon ismeri őket az, aki a régi sorozatot nem nézte.

Visszajött a Mester a legutóbbi inkarnációjában, akit én nagyon bírtam, és konkrétan bandát szervezett a Dalekekből és a Cybermenekből, hogy lenyomják a Doktort. De a nagy terve igazából megint egy kis pusztítás, meg, hogy saját magává regenerálja a Doktort. Ezt végülis megcsinálja (aztán persze vissza), de kicsit logikátlan volt ennek a folyamatnak a mikéntje. Kicsit olyan, mintha a Mester átvette volna a Doktor testét, de közben az eredeti teste élettelen volt, tehát azért ez nem egy igazi regeneráció volt. Ezt jobban is kitalálhatták volna, de a lényeg, hogy a Doktor a tudatalattijában ott dumálgatott a korábbi énjeivel, ami egész hangulatos volt.

Maga a nagy gonosz terv egyébként elég érdektelen volt, hiszen soha nem volt kétséges, hogy megállítják, így ennek továbbra sem volt igazi súlya, ahogy annak se igazából, hogy hogyan kap olyan halálos sebet a Doktor, amiért regenerálódnia kell. Viszont ebben az esetben szerintem hiba volt még egy kis időt adni a Doktornak a rendes búcsúra Yazzal, mert egy kicsit túlhúzták.

Persze megértem, hogy a rész végi nagy pillanatra elő kellett készülni. Hiszen a jelenlegi állás szerint David Tennant a tizennegyedik Doktor, még akkor is, ha ez nem lesz tartós, hiszen Ncuti Gatwa jönni fog, ez tény. De közben Tennant reakciója egyértelműen nem arra utal, hogy a Tizenegyesként került valahogy oda. Viszont a regenerációs folyamat is elég rendhagyó volt azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy most a ruha is ”regenerálódott”.

Szóval itt jó eséllyel ez sem egy igazi regeneráció volt, és szerintem látjuk még Jodie Whittakert, mielőtt jön az új Doktor. Most konkrétan egy évig semmi, jövő novemberben pedig érkezik egy három részes special event, melyben valószínűleg minden élő Doktort összekanalaznak majd valamilyen formában. Várjuk. Addig is erre a részre lazán adható egy 8/10.

13 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2022. 10. 24. 16:43

Szóval még mindig ott tartanak, hogy Mester-Dalek-Cyberman? Egyáltalán nem bánom, hogy 5 éve abbahagytam, ha azóta sincs új ötlet.

Shyllard - 2022. 10. 24. 16:52

Nah David Tennant miatt behozom a lemaradásom. Tudtam, hogy spoileres, de annyira nem visz rá a lélek hogy a legutóbbi 8 epizódot megnezzem, hogy kellett valami motiváció. Köszi! :D

winnie - 2022. 10. 24. 17:56

eltiron: én nem ismerem a sorozatot, de látatlanban a “szerepelt dalek/mester/cyberman 1 vagy több részben, ezért más részben mások nem szerepelhetnek” nem tűnik kikezdhetetlen állításnak. a világ és a sorozat múltja biztos, hogy adja magát a vissza-visszanyúláshoz, nem? nyilván, ha mindig ők vannak, az más, de én a magam 3-4 részével méeg a fentiekkel nem találkoztam.

abba - 2022. 10. 24. 20:10

Világos, hogy vissza akarják édesgetni a nézőket (akiknek kb 85%-át elveszítették Chibnall óta), és ebből a szempontból okos így visszahozni Tennantöt, de istenem, mekkora olcsó húzás mégis!
(Mondja ő, aki pontosan ezért fogja nézni a különkiadást és a következő évadot.)

Bokor Ádám - 2022. 10. 24. 21:34

Van egy elírás:

Ez a régi, tizenegyes Doktor? Vagy akkor most ő a tizennegyedik?

Tennant a 10. volt :)

zzzef - 2022. 10. 24. 22:27

Kar, hogy csak most, az utolso reszben derult ki, hogy Whittaker nagyon jo Doctor lehetett volna, ha ertelmes storyt es scriptet irnak neki. Sajnos igy viszont – Chibnall keze alatt – a legfelejthetobb fog maradni.

spyblat - 2022. 10. 25. 08:50

zzzef:
Ez igazából már korábban kiderült szerintem.

tghcs - 2022. 10. 26. 23:34

Szerintem nagyon nagyon jó rész volt, teljesen hozta azt a hangulatot, ami miatt beleszerettem ebbe a sorozatba, és amit sajnos azóta nem igazán sikerült számomra újra megteremteni, hogy Capaldi színre lépett.
És az egész megkoronázása volt a regeneráció… annyira boldoggá tett, hogy Tennantot láttam, ugyanakkor totálisan összezavarodtam… imádtam.
Ja és számomra a rész legjobb jelenete a Raszputyin dal és tánc volt a Mestertől. Amikor a Cyberman és a Dalek egymásra néznek hogy WTF… hatalmasat nevettem (és azóta is dallamtapadásom van a Boney M számtól.. :D )

fffff12 - 2022. 10. 27. 15:10

Nálam Chibbnall éra egyik legjobb része lett, Mester örültségét kicsit túltolták(bár Dalek és Cyberman összenézésén én is röhögtem), de volt jó pár dolog ami nagyon tetszett ilyen a régi széria szereplőinek visszahozatala, rész végi gyűlés a régi társakkal vagy a régi Doctorokkal való beszélgetés.
Na ami nem tetszett az a rész vége, Tennant visszahozatala ilyen formában elég olcsó húzás volt, ha bármilyen más formában hozzák vissza én lettem volna a legboldogabb,de így azért nem kellett volna.
Én örülök hogy vége lett a Chibnall érának, én próbáltam szeretni, mert voltak jó ötletei, de elég gyengére sikerült, szóval nagyon jó hogy távozott, ellenben én ezért Whittakernek adtam volna még egy évadot, hátha tud alkotni valami maradandót(remélhetőleg) normálisabb írással és rendezés melett.

DJackson - 2022. 10. 29. 19:52

Nem hittem volna, hogy ilyet fogok írni, de: ez egész jó lett!
Chibnall évadonként 1 jó részt tudott csak összehozni, örülök, hogy ez most a végére sikeredett, így talán kissé kevésbé fogunk rá keserűen emlékezni. Ettől függetlenül egy kivétel nem bocsájtja meg azt az ámokfutást amit a Doktor Who univerzumával művelt! Ha még csak rossz író és showrunner lett volna, akkor elnézném neki (elvégre a klaszikus era-nak is voltak gyenge évei), de semmiképp sem szabadott volna az alapoktól elbarmolnia a Doktort, majd szó szerint megsemmisítenie az univerzuma nagy részét!
A mester volt az egyetlen akivel tényleg jól tudott bánni, Simm óta nem volt ilyen szórakoztatóan és félelmetesen elmebeteg! A Dalek – Cyberman összenézés RasMasPutinra priceless volt!
Sajnos sikerült elspoilereznem Tennant-ot de még így is nagyot ütött! A többi Doktor felbukkanása is kellemes meglepetés volt, különösen McGann és Davison é!

Nagyon remélem, hogy RTD fel tudja támasztani mégegyszer a sorozatot (felmerült bennem a rész közben, hogy vajon lehetett e hozzá köze, mert gyanúsan nézhető volt)!
Ha egy valamit megtanított a Chibnall era az az, hogy: mindegy ki játsza a doktort, kik az utitársak, mennyi pénz megy a díszletekbe és a CGI-re, ha nincs jó írás, akkor az alapoktól bukik minden! Ennél a franchizenél ez mindennél fontosabb: a DW legjobb részei mindig is a mindfuckra és az erős drámai fordulatokra építettek, amik a jó karakterek miatt rezonáltak is! Chibnall ezeket egyálltalán nem tudta elkapni, a legjobb esetben is csak valami illogikus, Doctor ex Machina történetet adott, érdektelen karakterekkel eljátszva.

Őszintén szólva Chibnall eddigi karriere és a régebbi era-kba írt részei alapján nem tudom, hogy bukásának mennyi része köszönhető önmagának és a BBC “beleszólásának”, de ha van egy kis eszük, és meg akarják menteni a legnagyobb franchizeukat, akkor tanulnak az esetből és sehogy sem szólnak bele RTD stábjába és munkájába!

humorpalanta - 2022. 10. 30. 19:14

Szerintem Chibnaill egyáltalán nem zúzta szét a Doctor Who Univerzumot. Attól, hogy a Mesterrel valaki azt láttatta, hogy a Doktor az Időgyermek… Simán előfordulhat, hogy csak átverték :) A sorozat pár retcont már túlélt :) Az Idő Lordokat is kinyírták már párszor, aztán mindig feltámadtak. Főleg hogy tudjuk, hogy Rassilon nem volt ott, mikor a Mester bedózerolta Gallifreyt. NPH-ből 1 másodpercet láttunk és már megőrülök, hogy láthassam Mesterként :D

DJackson - 2022. 10. 31. 01:37

@humorpalanta: A retrokauzalitás szóljon belőled! Sajnos a Masteren kívül megerősítette Tecteun és a Galifreyan Matrix, valamint közvetetve a Weeping Angels, a Divisionből Karvanista, a Rouge Doctor meg a Flux time akármijei. Az biztos, hogy ezelőtt volt már kb N+1 regenerációja ami gyökerestül forgatta fel a karakterét és az eredetét, úgy hogy erre semmi szükség nem volt! Pont a doktor misztikuma adta a sorozat egyik báját (Doctor WHO).
Az univerzum 99 %-ának lezúzását sem lesz kis feladat visszacsinálni. Vicces, hogy az 50. évfordulós rész Gallifrey megmentéséről szólt, erre a 60.-ra újra beszántják!
Én abban reménykedem, hogy egy párhuzamos univerzumba csöppent a Doctor Capaldi után, vagy esetleg egy időutazó, multiverzumos ellenség átírta az idővonalát, amit RTD majd visszacsinál a 60. évfordulás részben! :)
NPH szerintem nem a Mester lesz, de részemről is várós!

mSO - 2022. 11. 13. 13:07

Shyllard: ha kihagyod, nem veszítesz vele semmi értékeset. Az utolsó részben lezárták az eddigieket, volt egy nagy összeborulás a klasszikus kompánia tagjaival (öreg színészeket hoztak össze egy jelenetre, akik csatlakoztak a női Doktor társaihoz, és amolyan terápiás megbeszélőkört szerveztek maguknak). Elég annyit tudni a folytatáshoz, hogy a 14. doktort David Tennant alakítja, mással nem alapozták ezt meg, szóval épp annyira meglepetés, mint amennyire a trailerből kiderül.

Bokor Ádám: nincs elírás. A 10. és a 14. Doktor színésze is David Tennant, de maga a szereplő más (ahogy a színész is öregedett a 10. alakítása óta).

“Én abban reménykedem, hogy egy párhuzamos univerzumba csöppent a Doctor Capaldi után, vagy esetleg egy időutazó, multiverzumos ellenség átírta az idővonalát”

Ezzel még talán-talán lehetne menteni az eddigieket…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz