login |

Babylon Berlin: kezdett a 4. évad – írta Scat

2022. 10. 27. 21:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Október első felében új évaddal folytatódott a Babilon Berlin, aminek előző szezonja olyan rég ért már véget, hogy el is felejtettem. Sőt, őszinte leszek, nem is emlékeztem, hogy folytatódni fog. Persze, majd’ három év után ez talán már nem is olyan fura. Sőt, meg sem kellene lepődnöm, hiszen a második és harmadik évad között még nagyobb volt a kihagyás.

Sajnos viszont ez azt is jelenti, hogy pont úgy, ahogyan annak idején, alig emlékszem már valamire az egészből. És először itt szembesülhettem azzal, hogy mennyire is hiányzik a Netflix „recap/összefoglaló” funkciója a korábbi évadokból. Ugyanis itthon az HBO Max-on nézhetjük a sorozatot, amin semmi ilyesmi sincs. Ugyanakkor a harmadik évaddal ellentétben most már nem tudtam rávenni magam arra, hogy újra nézzem az előző szezon utolsó részét, hogy legalább pár dolgot felelevenítsek.

Egyszerűen semmi kedvem nem volt hozzá, plusz a készítők csak gondoltak arra, hogy sokan ezután a kis híján három évnyi szünet után már nem emlékeznek a részletekre, úgyhogy biztos ennek szellemében halad a cselekmény, ugye? Ezt már csak a tovább mögött árulom el spoileresebben.

Nos, rögtön azzal kezdünk, hogy az eddigi főszereplő, Rath felügyelőt egy kádban úszva kezeli a doki, akivel kapcsolatban még emlékszem arra, hogy kiderült, ő az első világháborúban eltűnt bátyja. Tudjátok, akiért nem mert visszamenni a fronton, hogy segítsen neki, és az ezért érzett bűntudat miatt járt pszichológushoz. Mint kiderült, pont az testvéréhez.

De rögtön a közepébe is vágok. Csak az első részt láttam eddig, de ezek alapján úgy tűnik, hogy alapozik a cselekmény, mert fontosnak látszó konkrét bűnügyet még nem vettetek fel. Azt ugye tudjuk, hogy a történet forrását Volker Kutscher könyvei adják, elméletileg mindegyik évad másikból merít (kivéve az első kettő, az közösből). Ezúttal nem mondta be a magyar narrátor, hogy melyikből (mivel sajna csak magyar feliratot kapott), de tippre a Goldstein címűből.

A történet 1930 szilveszterén veszi kezdetét, vagyis már bőven benne vagyunk abban a gazdasági világválságban, ami az előző évad végén következett be. A cselekmény több szálon fut, meglepően sok dolgot indítanak el benne, az pedig még nem látszik, hogy melyik lesz a domináns.

Természetesen megkaptuk a szokásos nyomozást, ami per pillanat még csak mellékes dolognak tűnik, aminek Charlotte-hoz van köze, illetve a húgának, Tonihoz. Én a főszereplőnőt bírom, úgyhogy emiatt kíváncsi vagyok, de egyébként roppant közhelyesnek és érdektelennek tűnik, hiszen korrupt rendőrökről és eltusolt gyilkosságról szól a dolog, ami hát…meh.

Szerencsére Rath felügyelő szála sokkal izgalmasabb, ugyanis végre eljutottunk odáig, hogy markánsan feltűnjenek a nácik. Komolyan, én ezt vártam a legjobban. A Weimari köztársaság is érdekes korszak, mert nem igazán hall róla róla sokat az ember, de én a 30-as éveket vártam, a nácikkal, Hitlerrel, és legfőképpen azzal, hogy milyen is volt ekkor a hátország. Ugyanis a sorozat eddig ezt egész jól betudta mutatni, gondoljunk csak a korábbi évadok kommunistáira.

Ami viszont meglepett, hogy ez a szál úgy került elő, hogy Rath az SA tagja. Emlékszem, hogy korábban a fiát érdekelte a nemzetiszocializmus, de Gereonnál nem rémlik, hogy így lett volna. Most meg huss, már nem csak a szervezet tagja, hanem a rendőrségi forrásuk is. Neki köszönhetően tudják meg azt is, hogy mikor mehetnek ki a városba, hogy „rendet rakjanak”. Ez a zsidó üzletek szétverésében, és maguknak a zsidóknak a megverésében nyilvánul meg. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire mennek ebbe bele. Remélem nem egy lekezelően kioktató tanmesét kapunk.

Egyébként Hitler nem bukkant fel, csak beszéltek róla. A legérdekesebb ebben az volt, hogy az SA aktuális egységének a vezetője szerint ő csak egy semmirekellő osztrák, aki ne mondja meg a németeknek, hogy mit is kellene tenniük. Ezek szerint idővel lehet, hogy látjuk majd az SA és SS közötti szervezeti harcot is?

Rajtuk kívül még Nyssen kapott jelentősebb játékidőt, akire emlékszem, hogy fontos alak, de arra már nem, hogy miért. Három év kihagyás, ugyebár. Ezúttal viszont láthattuk, hogy a szilveszteri bálján felfedte tervét a nagykövetek, kormánytagok, és egyéb vendégek előtt, hogy a célja az, hogy Németország legyen az első, aki embert küld a Holdra. Ennek bizonyítására ki is lőtt egy rakéta-prototípust.

Nyssennel kapcsolatban csak annyi rémlik, hogy az anyja egy vén szipirtyó, aki folyton keveri a szart, és ez egyébként most is így van. Ugyanakkor egy itt előkerülő ékszer kapcsán felbukkan egy zsidó fickó is, aki felhív valakit, aki talán fontos lesz a későbbiekben(?).

Összegezve még nem látszik, hogy mi lesz az az átívelő ügy, ami például az előző évadban a színésznő meggyilkolása volt, de a hátteret, a korszak aktualitásai a sorozat és a játékidő korlátaihoz képest egész korrekten bemutatták.

Technikaliag egyébként szokás szerint csúcs, a díszletek, a jelmezek, a kellékek, mind pazarok. Illetve újból kaptunk egy kiemelt dalt. Bár nem hallgatom újra ezeket, de nagy mértékben erősítik a hangulatot, autentikusabbá teszik az egész történetet, úgyhogy szeretem, hogy erre is figyelnek. Emlékezhettek, hogy minden évadban van ilyesmi. Sőt, anno még a Szomorú vasárnap egy feldolgozása is bekerült!

Szóval összességében a hangulat megvan, a történelmi korszak kifejezetten érdekes, a kivitelezés pedig továbbra is minőségi. Az átívelő szál még nem látszik, de egy rész után ez érthető. Egyelőre megadom neki a 6/10-et.

9 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2022. 10. 28. 00:21

4 rész után: nagyon szuper. Megint van saját zenéje meg diszkós rész. Teljesen egyedülálló, hogy német gyártmány.

heidfeld - 2022. 10. 29. 21:13

Vicces, vagy szomorú dolog, de több statiszta van nem egy részben, mint 3-4, általam nézett, amerikai országosban – Összesen!!!
Nagyon profi az egész, kiváló színészekkel.
Női oldalon van némi űr. Leonnie Bennesch elképesztően kiváló játéka nagy űrt hagyott.
Meg kell jegyeznem, hogy órás, vagy spanyol, 70 perces formátumban, még ütősebb lenne! Gengszterekre jóval több kifejtés juthatna, ahol volt egy magyar testvérpár, előző évadban.
Zenék , hangulat egész kiváló.
Érdemes megnézni a készítés folyamatáról videót. Egészen attól, ahogy kiteszik a jó 40 karaktert, majd “mozgatni” kezdik őket.

Mazsola - 2022. 11. 02. 11:52

Nagyon jó sorozat, a regények pedig szerintem még jobbak. Már magyarul is megjelent 5 (Tisztázatlan bűnügy , Csendes halál, Goldstein, Halál a mulatóban, Elestek márciusban), további 4 (Lunapark, Marlow, Olympia, Transatlantik) még várat magára.
Minden regény egy-egy évet ölel fel, 1929-ből indulunk és a Babylon Berlin 4. évada a 3. regényt, a Goldsteint dolgozza fel, tehát várhatunk még jó pár évadot. Egyébként azért Babylon Berlin a sorozat címe, mert az első regény angolul ezen a címen jelent meg és nemzetközi forgalmazásban így könnyű felismerni.
A magyar sorozatkészítők is felkaphatnák a fejüket, ugyanis nekünk is van egy teljesen hasonló szerzőnk, Kondor Vilmos, aki legalább ugyanilyen jó fiktív történelmi krimiket ír.

Don Fanucci - 2022. 11. 03. 03:06

8 rész után:

Nem hiszem el, hogy megint megcsinálták, de összeraktak egy teljesen új sztorit, ami nagyon klappol. Az első részben még csak nem is alapoztak, csak arculütöttek – a második epizód nagyon sok mindent megmagyaráz, azzal együtt érdemes kezelni az első részt. Egyébként is párosával érkeznek az epizódok, aminek nagyon örülök, rendesen feldobják vele a vasárnap estéket.

Egy pillanatig semmi klisét nem éreztem a sztoriban – sőt, megint megvalósították azt, amit annyira szeretek ebben a sorozatban: a nagyrealista regényekre emlékeztető alaposságot és korfestést a pörgős cselekménnyel. Nagyon elkapták azt az igazi, klasszikus világválság hangulatot.

“Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire mennek ebbe bele. Remélem nem egy lekezelően kioktató tanmesét kapunk.” – Na nehogy már három után ezt még el lehessen képzelni. A sorozat egyik nagy erőssége, hogy nem viszik túlzásba a sápítozást semmin, így az SA témán sem. Teljesen korhű, amit megvalósítottak és minden összetevőt remekül adagolnak.

Ami számomra most meglepő, hogy a szokottnál is több történetszálat mozgat az évad, de ügyesen zsonglőrködik velük, eddig nagyon kedvemre való, amit látok. A kedvencem egyértelműen a “Fehér kéz”-szál, de az SA-tematika is eléggé ígéretes, és kiváncsi vagyok, hova fut ki a kommunista, meg a maffia-sztori (van egy erős tippem – kiváncsi vagyok, jó lóra teszek-e?). Nyssen érdekel most talán a legkevésbé, bár azon a vonalon meg behoztak egy-két zsidó szereplőt, akiket nagyon eltaláltak.

Látszik, hogy több korábban beindított szálat ügyesen felmelegítenek, miközben készítik elő az újabb és újabb történetszálakat a következő évadokra. Szóval nagyon profin dolgoznak dramaturgiai szempontból – három és fél évad után már meg is bízok bennük, itt már nagyon nem szabad elrontani semmit.

Scat - 2022. 11. 03. 18:50

Korrekt náci ábrázolás manapság? Engedd meg, hogy kételkedjek :)

A párosával nézésben lehet van igazság, de gyorsan akartam egy kibeszélőt a sorozatnak, ezért inkább egy epizód után írtam is egyet.

Hozzáteszem azóta sem haladtam semmit, bár ez nem a sorozatot minősíti, én nézek inkább más szériákat.

Kovács Gábor Péter - 2022. 11. 09. 05:12

Egyik kedvencem,jó a könyv is.

Don Fanucci - 2022. 11. 11. 16:59

@Scat

Pedig nincs miben kételkedni: a sorozat eddig nagyon jól hozta ezt a kicsit “morális senkiföldjén-levést”, amilyen kb. a weimari köztársaságban létezni eleve lehetett.

Azóta én is megrekedtem, mert zsúfoltak lettek az esték, de még van időm pótolni a vasárnapi újabb duplarészig.

szk - 2022. 11. 15. 20:39

Érdekes fordulata a történelemnek, hogy az a Helldorf gróf (akit a berliniek csak a ripők grófnak neveztek egyébként) aki itt Stennes-el a berlini SA vezetéséért küzd (akit SPOILER Gereon nem tud lelőni a 12.részben SPOILER vége), 1935-ben a berlini rendőrség vezetője lesz. Egyébként az ő nevéhez fűződik az a 1931-es Kurfürstendamm-i antiszemita zavargás is, amivel a Goldstein regény végződik.

zlcsik - 2022. 11. 21. 10:09

SPOILER
Egész jó ez, bár itt kicsit sok volt a szál, és a végén behúzni a tesót a csajnál, majd valami hülye fordulatot adni a másik tesónak a pasinál, az annyira nem jött be.

Korrektnek tűnik, bár az SS hirtelen felfegyverzése azért szerintem akkoriban sem így működött, főleg az SA ellen, de hát nem voltunk itt.

Az meg, hogy kiejti a tervet a léghajóból, és éppen a társ lába elé esik, hát, nagyon béna…

De összességében teljesen jó kis sorozat, akkor még három évad a hatalomátvételig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz