login |

Pilot-mustra: The Devil’s Hour – 1×01

2022. 10. 28. 21:43 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A Prime Video mai teljes évados premierje, Az ördög órája, ha délelőtt kezdek neki, akkor lehet, hogy le is csúszott volna estére (azok a régi szép idők, amikor péntek este teljes évados kritikával jöttem, volt pár cím, hirtelen nem is tudom, melyek). Nem azért, mert csak hat rész a szezon jó angol krimisorozathoz méltóan, hanem mert pont azt az esztétikát és kirakós jelleget hozta, mint oly sok BBC-s és ITV-s átívelős krimi. Hogy mindez pozitívum vagy negatív, azt mindenki eldöntheti magának, nekem hatalmas plusz pont, oda vagyok a műfajért, pláne, ahogy az angolok művelik, nyáron, amikor megjelent a Prime Video-n itthon a Chloe, akkor is csak jobb híján kezdtem el nyaralás alatt, hogy lássam, mit tud, aztán hiába töltöttem le előre csomó mindent, először azt néztem végig, annyira bejött.

De most erről a sorozatról van szó, aminek érdekes az alapkoncepciója, miszerint egy nő minden nap 3:33-kor felébred. Több infót nem is akartam tudni róla, más kérdés, hogy ennyi előtudás után abszolút nem azt kaptam, amire számítottam. Hanem (mondom!) egy klasszikus átívelős bűnügyi sztorit. Legalábbis a pilot alapján úgy tűnik.

THE DEVIL’S HOUR – 1×01 – 8/10

A sorozat ugyanis nem csak Lucy, az egyedülálló anya 3:33-as ébredéseiről szól, hanem még erről-arról. Például arról, hogy a főhősnek álmai vannak, sőt, ébren is látomások, villanások gyötrik, amikről eleinte úgy gondoljuk, hogy a múlt részei, de később inkább arra gyanakodhatunk, hogy a jövőé. Hö? Ezt ő amolyan deja vu-knek nevezi.

De mindez csak amolyan melléksztoriként van jelen amellett, hogy a gyerekvédelmi munkakörben tevékenykedő anya a gyerekével pszichiáterhez jár (a srác nem elég, hogy nem nagyon mutat érzelmeket (nem sír, nem nevet), még creepy módon alvajár is), a munkájával is meggyűlik a baja egy családját zaklató férfi kapcsán, plusz a “nem teljesen százas” anyukájára is oda kell figyelnie. És ekkor emellé, vagyis ezek mellé a szálak mellé (amik nyilván összeállnak majd egy nagy képpé) kapunk egy rendőrségi nyomozást egy gyilkosságban, ami felkavaró fejleményekkel jár.

De akkor hol van Peter Capaldi a plakátról, adódik a kérdés. Nos, hangban már rögtön az első másodpercekben jelen van, mintha ő ülne szemben az eléggé lestrapált Lucy-val (valamikor a jövőben) és beszélgetnének egy ablaktalan szobába – ha nem látom előre a reklámanyagot, akkor biztos jobban ütött volna a rész vége, én meg itt elspoilerezem annak, aki elolvassa ezt.

Aláírom, hogy olcsó eszköz emlékképeket villantgatni, összefüggéstelen, később értelmet nyerő snittekkel, szó szerinti puzzle darabkákkal érdeklődést generálni, de nálam ez szinte mindig működik, mert rögtön elkezd forogni az agyam, hogy most mi van. És abban is biztos vagyok, hogy míg engem egy lehet, hogy teljesen random képhalmaz intellektuálisan felajz, más simán értelmetlennek fogja találni az egészet, mert az első rész végére az biztos, hogy bár történnek komoly fejlemények, de a főhős kapcsán sokat nem jutunk előre, mind az emlékképek szerepe és mibenléte miatt sötétben tapogatózunk, mind pedig a 3:33-as kelés terén.

Persze most, hogy mindkét szál szereplői világos utat kaptak maguk elé, és már sejthetjük, hogy mi lesz a folytatás, elkezdődhet a kirakós összeállítása is (vagy legalábbis annak figyelemmel követése, ahogy összeáll előttünk), ami esetében adja magát, hogy a múltban gyökerezik minden, az annak idején történtek vannak kihatással a jelenre, illetve a szereplőkre. Bármennyire is ez az n+1-edik ilyen sorozat (szia, Chloe!, ha már említettem, de ugye a Harlan Coben-adaptációknál is mindig felhozom), ez továbbra is az egyik kedvenc panelem, főleg, hogy a cél szentesíti az írói eszközt, hiszen nem a panel alkalmazása, a lényeg, hanem az, hogy az jól legyen a történet szolgálatába állítva.

Eleinte kicsit szét volt esve számomra a The Devil’s Hour, önmagukban nem nagyon kötöttek le a szálak, és kicsit a “rejélyeskedünk, hogy rejtélyeskedhessünk”-megközelítést éreztem rajta, de észrevétlenül belemelegedtem a részbe, ami végül teljesen beszippantott köszönhetően többek között a nagyon jó Jessica Raine-nek, és annak, hogy a zsaru páros is kifejezetten érdekesnek tűnt. Ma még biztos le fog szaladni egy epizód, holnap pedig elvárom, hogy a Prime Video napi toplistáján ott legyen a legjobb 5-ben a széria. Vagyunk annyira, akik szeretik ezt a műfajt, nem?

7 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2022. 10. 29. 06:51

Hát, ez majd ma fog csúszni valószínűleg, ha már van magyar felirat is hozzá, de így még inkább meghoztad a kedvem hozzá

Road Lee - 2022. 10. 29. 08:29

A két új “Devil”-es szériából én hosszas vekengés után a Prime-osat toltam este (The Bastard Son & The Devil Himself), de nagyon nem jött be az első rész. :cancel:

Téged olvasva, jobb lett volna, ha a Netflix-es Devil mellett döntök – de akkor majd ma este pótolom. :sör:

Dohi - 2022. 10. 30. 03:15

gyakorlatilag hetente jon uj brit krimi, neha tobb is. hiaba relative rovidek (bar 6×60 perc nem az), nehez lenne lepest tartani, ha nem lenne a tobbseg kasza, ahogy ez is.

egy creepy kolyok altalaban pozitiv, de a sztori a sok erdektelen mellekvagannyal es szereplovel nem kotott le. ha mar keznel volt, beletekertem a tobbibe, meg kicsit utanaolvastam, hogy mire megy ki, de ilyenkor mar ugyis mindegy.

Nemkati néni - 2022. 10. 30. 09:28

Bizony isten, már az első rész végén sejtettem, hogy mi a megoldás, mint egy három évados, közkedvelt, hasonló “gimmick”-re felfűzött sorozat közepén.

mollyhooper - 2022. 10. 31. 23:29

Hát engem megvett kilóra a sorozat. Nagyon izgalmas és félelmetes is volt, Peter Capaldi felzárkózott a legfélelmetesebb “főgonoszok” közé (Andrew Scott Moriarty alakítása hasonló színvonalú), a britek nem tudnak hibázni.

binyó - 2022. 11. 01. 12:22

A harmadik résztől tetszett igazán a szinészek is jók.

bvr - 2022. 11. 24. 14:58

most olvasom hogy berendelték a 2-3. évadot :)
Jó kis évad volt, le is daráltam egyben amikor a kritikát olvasva belekezdtem, és amúgy azon gondolkoztam hogy vajon ehhez lesz-e folytatás mert egyrészt maradtak nyitva benne dolgok (tehát abszolut szervesen folytatható) de ugyanakkor ha nem lett volna akkor sem lenne bennem hiányérzet, mint élmény le volt kerekítve. Mindenesetre így most kíváncsian várom a folytatást!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz