login |

Pilot: Once Upon a Small Town – írta Scat

2022. 11. 02. 15:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Nemrég vált elérhetővé Netflixen a Volt egyszer egy kisváros című dorama. Én ezt már a megjelenése előtt kinéztem magamnak, mert tetszett az előzetese. A kisvárosi milliő emlékeztetett a Hometown Cha Cha Chára, ami az egyik legkedvencebb dél-koreai sorozatommá vált a végére. A történetet tekintve is hasonlót sugallt a leírás szóval gondoltam, ennél több nem is kell!

A történet valóban azzal kezd, hogy a főszereplőnket, aki egy szöuli állatorvos, vidékre küldi. Azonban nem áthelyezéssel, ahogyan a tartalomleírás állítja, hanem a papája révén. Ugyanis utóbbi mesterkedése révén felhívják Han Ji-yult (a főhőst), hogy azonnal menjen el a kisvárosba, ahol élnek, mert vészhelyzet van. Így is tesz, csapot-papot otthagy, ám mire odaér, nincs otthon senki. Ekkor úgy dönt, hogy bemászik a kerítésen, mire felbukkan a főszereplőnőnk, Ahn Ja-young, aki rendőr. Később persze Ji-yul számára is kiderül, hogy nincsenek veszélyben a nagyszülők, egyszerűen csak több évtizednyi munka után úgy gondolták, ideje kicsit utazgatniuk, élniük is, azonban a városkában nincs más állatorvos, ezért kellett őt valahogy odahívni.

Természetesen nem örül ennek, főleg, hogy a rendőrnő folyamatosan ott van mellette, amiről a városlakók azt mondják, hogy milyen segítőkész, míg a főszereplő szerint a kotnyeles az a szó, amit kerestek. Ebből már sejthető, hogy kettejük kapcsolatáról lesz szó, mert bár a férfi nem akar vele időt tölteni, mégis mindig így alakul.

Emellett megkapjuk a szokásos mellékszereplők hadát, akik egyébként ezúttal is jópofának tűnnek. Itt is van egy nőegylet, és ami a pláne, hogy itt is ugyanaz a színésznő játssza az elnöküket, aki a Mad for Each Otherben! Azonos a gyártó, szóval mondhatnánk, hogy úgy voltak vele, ami működik, azon minek változtatni? Egyébként ott is jól játszott, itt sem tűnt úgy az első rész alapján, hogy másképpen lesz.

Ami viszont külön tetszett, hogy már ilyen korán előkerült egy olyan probléma, hogy a lakók is úgy vannak vele, hogy itt már csak öregek laknak. Ez pont egy olyan gond, ami itthon is tökéletesen átérezhető, vagyis van kapcsolódási pont azoknak is, akiknek a hangulat nem lenne elég.

Ám ki kell térnem az állatokra is, hiszen egy állatorvos a történet főszereplője, ezért felvetülhet a kérdés, hogy láthatunk-e olyasmit, ami mondjuk érzékeny téma lehet. Tudjátok, csúnyán sérült vagy haldokló állatot, szenvedést, akármit. Nos, bár eddig előkerült egy sebesült állat, de nagyon korrekten ábrázolták. Nem durvultak semennyire, viszont nem is csak tessék-lássék módon mutattak valamit. Nem gondolom azt, hogy ezen az ábrázoláson a jövőben változtatnának.

Igazából itt is a bohókás, szórakoztató részre mennek rá, például egy disznócsorda (vagy konda?) terelésében, ami nyilván nem arra megy, amerre kellene, vagy egy kecske üldözésével. Hozzáteszem a helyszínek, tájak tetszetősek, úgyhogy én el tudtam nézni az állatok utáni kutatásokat.

Ami viszont már rögtön az első részben kiderül, az, hogy a főszereplők ismerik egymást régebbről. Döbbenet! Tényleg rengeteg doramában benne van ez a klisé. A konfliktust eddig úgy tűnik az adja, hogy a rendőrnő emlékszik állatorvosunkra, míg fordítva ez nem igaz. Ám semmi pontosabb nem derült még ki, vagyis a miért, a hogyan, a mikor kérdésekre egyelőre nincs válasz.

Mivel ez is KakaoTv-s produkció, ezért a részek csak 30-35 percesek. 12 epizód, szerintem ideális darab azoknak, akik belekóstolnának a doramák világába, mert rövid és szórakoztató is, plusz megvan benne az a hangulat, ami egy dorama sajátja. Kezdésnek 6/10.

9 hozzászólás Ne habozz!

Capri - 2022. 11. 02. 18:35

Valóban emlékeztet Hometown Cha cha cha-ra.

Első részt láttam, jó volt.

Hétvége után megnézem a többi részt.

Flanker - 2022. 11. 02. 20:12

A helyes szó a disznókonda, őrzőjük a kondás :)

Scat - 2022. 11. 02. 21:07

Na, éreztem én, hogy a konda passzolhat ide :)

Nem is tudom pontosan, nyolcadik vagy kilencedik résznél tartok már, és még mindig tök korrekt. Az egész történet nagyon kedves, ráadásul az állatos téma miatt néha elég érzelmes is. Eddig bejön.

remi - 2022. 11. 03. 07:46

Csak a rend kedvéért: eleink szótárában a “csorda” szigorúan szarvasmarhákat jelentett, a “konda” pedig sertéseket. Ennél fogva a “marhacsorda” és a disznókonda” helytelen alak, gyakorlatilag szóismétlés. Persze ma már ennek nincs jelentősége.

LambS - 2022. 11. 03. 21:46

Szemeztem vele, lehet belenézek. Köszi az írást! :)

LambS - 2022. 11. 05. 17:28

Az elején az a rendőrös bohóckodás teljesen ledobott a sorozatról. Az se segít, hogy Joy még mindig pocsék színésznő és olcsónak is tűnik a sorozat. Szoktam webdrámákat nézni, szóval hozzá vagyok szokva a kisebb költségvetéshez, de a gyenge forgatókönyv és a színészi teljesítmények (meg a karakterizáció 10 évet dob vissza a múltba), nem segítenek. Tippre egy iskolába jártak a főszereplők. Egyik nap bajba került a lány, a fiú pedig segített neki, így ő lett a rendőrnő első szerelme. Majd valaki írja meg, hogy igazam lett-e.

Sajnálom, mert ígéretesnek tűnt, de inkább mást nézek.

Scat - 2022. 11. 05. 18:01

SPOILER

Lambs: Gyerekkorában a főszereplő szülei meghaltak egy autóbalesetben, ezért a nagyszülei nevelték fel. De míg ezt jogilag is elintézték, addig megkérték egy barátjukat, hogy vigyázzon rá. Neki pedig az unokája volt a rendőrnő. Vagyis azért ismerik egymást, mert gyerekként együtt játszottak. A lány húzta ki a fiút a gyászból.

A kedves kis titok meg annyi, hogy ekkor a fiú megígérte neki, hogy egyszer még visszatér hozzá, hogy újra “titkos barátok” legyenek. Csak ugye x év múlva erre már nem emlékezett, ebből van a kötelező konfliktus.

LambS - 2022. 11. 06. 16:14

Spoiler

Scat: de ha a lány húzta ki a gyászból, akkor a fiú miért nem emlékszik rá? Főleg úgy, hogy a srác ígéretet tett neki? Hát ez így nagyon fura. Ez is egy trope, de mindig fordítva van, mert annak van értelme, hogy akin segítenek, az lesz szerelmes és örökké emlékszik a lányra/fiúra. Ezért gondoltam, hogy a lányon segített, nem fordítva. Hát, lehet jobban érteném ezt a fordulatot, ha megnéztem volna a sorozatot. Köszi, hogy megosztottad a titkot!

Scat - 2022. 11. 06. 18:28

Azt lehet kiderül, mert még nem végeztem a sorozattal. Egyelőre ennyinél tartok :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz