login |

The White Lotus: kezdett a 2. évad

2022. 11. 04. 21:38 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika,

A Fehér Lótuszt gondolom, nem kell senkinek bemutatni, írtunk róla egyet-kettőt tavaly, a semmiből robbant be, ami ezúttal nem túlzás, hiszen az HBO eleve a semmiből készítette el. Nem előzte meg több éven át tartó fejlesztés, egész egyszerűen a csatorna szólt Mike White-nak, hogy nem lenne-e valami COVID-biztos sorozatos terve, ő pedig leszállította nekik 2020. őszére a szkripteket, és a forgatási is nagyon hamar elkezdődött Hawaii-on, úgy, hogy csak a stáb volt a munkálatok nagy részében a szállodában. A háttér tényleg lenyűgöző, az apróbb részletek még inkább, de most a 2. évadról lenne szó.

Arról a 2. évadról, ami az egyik nagy kordivatnak megfelelően kvázi évados antológiaként viszi tovább a sorozatot. Igaz, visszatér egy főszereplő (és egy mellék), de minden más új. Új a helyszín (Szicília – a szálloda nyilván megint egy White Lotus), újak a karakterek, szóval, akinek kimaradt az S1, az ezzel a szezonnal is tehet egy próbát, mert miért ne. Főleg, hogy a sorozat ugyanolyan jó, mint eddig. Hogy ezt honnan tudom? Úgy, hogy nemsokára végére érek a sajtónak kiküldött 5 epizódnak.

A The White Lotus számomra nagyon fura sorozat. Sok minden, de legfőképp határtalanul szórakoztató, amit Mike White-nak tudok be (aki nem csak az ugyancsak HBO-s Enlightened készítője, hanem, hö?, a 2004-es Cracking Up-é is, rajtam kívül a kutya sem emlékszik rá, de néztem egy nagyot). És ezt úgy mondom, hogy tudom, hogy lesz, aki fapofával és mindenféle érzelem nélkül fogja végignézni az évadkezdést, max némiképp kínosnak fog tartani ezt-azt.

És valahol számomra itt keresendő a nyitja A Fehér Lótusznak, abban, hogy mindenki mást látott meg benne az első évadban. Én például abban biztos vagyok, hogy pár közhelyen és technikai infón (meg a “kampón”) kívül nem sok mindent tudnék írni a kezdésről, vagy akár az egész szezonról, ami legkisebb mértékben is figyelemfelkeltő lenne, azonban ha leülnék egy nézővel, akkor órákon át tudnék beszélni csak az első részről, főleg azok karaktereiről, és viszonyairól. Igen, elfogult vagyok, de egy csomó minden eszembe jutott az első rész közben. Ami jó.

A franc tudja, lehet, hogy ez minden sorozatnál így van, csak mindenki másra rezonál, de én mégis annak tudom be, hogy itt ilyen jól vannak lefektetve az alapok. Mindössze arról van szó, hogy megérkezik pár amerikai vendég egy nyaralásra. Pont, mint az első részben. Nincs szó arról, hogy borzasztóak vagy rejtélyesek lennének, egészen emberi mindenki, de persze idővel róluk és kapcsolataikról, dinamikáikról le fognak hámlani a rétegek, főleg akkor, ha egymással is némiképp “kölcsönhatásba” lépnek.

Mellettük még megismerünk két fiatal helyi lányt is nagyratörő vágyakkal, valamint az S1-hez képest a szezonnyitóban kisebb hangsúllyal a hotel személyzetét. És persze, hogy meglegyen a visszautalás, miszerint a “Ez tényleg a The White Lotus!”, egy flashforward jelenettel kezdünk, amiben egy holttest kerül elő. Vagy több. Hogy aztán visszaugorjunk egy hetet és lássuk hét részben, ahogy eljutunk a “véres” végkifejletig. Igen, ez lenne a kampó – bevallom, a 2×01 nézése közben abszolút elfeledkeztem róla, de ha az emberben ott motoszkál a dolog, egy kicsit másképp nézi az eseményeket.

Annak ellenére, hogy az alapfelállás hasonló, nem hiszem, hogy bárkinek is eszébe jutna a sorozatról az első évad, ami… jó? Mármint lehet örülni, hogy nem szimpla másolatot kapunk (persze ki tudja, hová fogunk kifutni), hanem az adott keretek között újdonságot, de persze mindez kockázatot is jelent, hogy aki ugyanazt várja, az némiképp csalódni fog. Én nem csalódtam, tényleg nagyon bejött a start, néztem is tovább megállás nélkül, abszolút darálósnak érzem a sorozatot, nem olyannak, aminek a részei végén szusszanni kéne, vagy ülepedni hagyni a látottakat, hiszen mégiscsak egy (látszólag) könnyed, nyári darabról van szó, amiben mégis érezhetően ott motoszkál valami a felszín alatt.

Ennyire egyszerű lenne a sorozatot készíteni? El kell találni egy jellegzetes hangnemet, kitalálni pár karaktert, összeereszteni őket és minden önjáró? Persze a nagyon csábító környezet is dob az élményen, de ahogy írtam feljebb, a készítő érdemeit nem csökkenteném, mert valamiért csak nagyon működnek (számomra) a jelenetek, még a kevésbé érdekesnek tűnők is tele vannak subtext-tel (rejtett jelentéstartalom?), ami nagyszerű “szellemi” élményt biztosítanak. Úgy tűnik, nekem ehhez ennyi is elég.

Két dologgal volt csak problémám: az egyik, hogy az új főcím első taktusai után azt hittem, hogy Cristobal Tapia de Veer nem fogja visszahozni az 1. évados főtémát, és csak szimpla festményrészleteket fogunk látni. Oké, naiv voltam, szerencsére minden rendben volt. Jött a zene és a képek. A másik pedig Aubrey Plaza. Szerintem tök jól csinálja, amit csinál, itt velem van a gond, marha nehezemre esik elvonatkoztatni a színésztől, bárki mást látnék egy ilyen sótlan (és pár egyéb jelzős) karakterként, elhinném, de nála folyton azt érzem idézőjelesen ilyen. Inkább őt látom, mint a karakterét. És ez főleg akkor gáz, amikor a karakter is idézőjelesen nyilvánul meg, mert akkor…, pff. De ez remélem, csak “én”-probléma.

24 hozzászólás Ne habozz!

Marci - 2022. 11. 01. 21:16

Nagyon meglepődtem, amikor megláttam, hogy ennek a sorozatnak lesz új évada, álmomban nem gondoltam volna. Az első évad tökéletes volt és pont emiatt gondolom úgy, hogy ez egy tipikus 1 évados sorozat; lezárták, jó volt, de nem kell belőle több. És be is igazolódott a gyanúm: ahogy az első évad már az első részével nagyon meg tudott fogni, itt 1 rész után csak az izzadtságszag érződik. Sehol nincs már az az abszurditás, illetve próbálják lenyomni a néző torkán, de már nem adja. Gyenge színészek, érdektelen karakterek (hol van már ez pl. az első évad hotel menedzserétől, vagy a fiatal házasoktól), valahogy a hangulata, meg a helyszín se stimmel (Hawaii után). Még adok neki egy esélyt, de ez már nem a The White Lotus.

speranza - 2022. 11. 03. 23:00

Nekem tetszik, hogy nem az első évadot újrázzák, hanem ezúttal inkább egy másfajta feszültségre hegyezték ki a cselekményt. Egyelőre szerintem is alulmarad az előző évaddal szemben, de még csak egy részt láttam, ennyi alapján nem temetném az egészet.
Ráadásul több ismerős arc is akad benne, mint pl. Theo James, vagy a Luna Park főszereplő színésznője. Én mindenképpen maradok a folytatásra is. :)

Deny - 2022. 11. 03. 23:16

Nekem bejött a premier, pedig tartottam tőle, hogy nem lesz jó. Az biztos, hogy más a két évad stílusa eddig. Az előző talán harsányabb volt, míg ez egyelőre visszafogottabbnak tűnik, de ugyanúgy szórakoztató, és már most is egy csomó potenciált látok a karakterekben.

Shannen - 2022. 11. 04. 22:26

Én is voltam olyan botor (lelkes?), hogy lenyomtam egyben a kiküldött 5 epizódot, mert most heteket várhatok a folytatásra. De hát ha valami ennyire jó, akkor hogy álljon meg az ember, főleg, amikor egyre inkább a darálásra van szocializálva?

Na, de szóval a lényeg, hogy nekem a 2×01 abszolút bejött, majd a folytatás is, ellenben az az extra, ami leginkább a semmiből jövő újdonság ereje volt az előző szezonnál, az hiányzik. De ez nem von le igazából semmit az idei évad minőségéből. A leginkább azért jár a pacsi, mert tényleg sikerült kvázi a saját jogán ütős második évadot szállítani, ami nem a másolata az előzőnek, de mégis érződik a szellemi kontinuitás (vagy hogy mondjam). Más aspektusokon van a hangsúly (most elsősorban a szexualitás és párkapcsolati dinamikák kerülnek előtérbe), miközben ismerős karakterjegyek is előbukkanak egy-egy szereplő esetén.

A hangulat csillagos ötös, nagyon jól áll a sztorinak Szicília és a kétnyelvűség is, a színészek fenomenálisak (idén Meghann Fahy az évad MVP-je szerintem) és a történetvezetés is jó ütemben gördül előre. Engem se az foglalkoztat, hogy ki halt meg és hogyan, de az is biztos, hogy a részek előrehaladtával most már mindenkiről mindent el tudok képzelni. :D

És igen, a főcím! Te jó ég, először teljesen sokkolódtam, hogy új zene van, de aztán gyorsan elismerően csettintettem, hogy Tapia de Veer megint megcsinálta, sőt, szinte már-már jobban is bejön ez a verzió. Szóval a The White Lotus még mindig remek, mindenki tegyen vele egy próbát.

mapadu - 2022. 11. 05. 08:07

Imádtam az első évadot, nagyon ritka mostanában szerintem főleg sorozatok között olyan, ami egyszerre okos, izgalmas és közben még nevetek is rajta. Hiányoznak a jó comedy-k, amik vannak azoknak számomra kínos a humoruk nagyrészt. Valaki esetleg tud ajánlani hasonló humorú sorozatot? (megjegyzem filmeknél is hasonló a helyzet szerintem)
Aubrey Plaza pedig valóban magát játssza, plusz nekem a Parks and Rec-es (az is de jó volt!) karaktare jut eszembe állandóan közben, de én bírom így is, kíváncsiam várom a következő részeket. :)

winnie - 2022. 11. 05. 08:53

mapadu: én nem is igazán azt éreztem, hogy magát játssza, csak őt magát látom benne. mert a karakter, bár egyes apróságai valóban ismerősek, teljesen más. épp az a baj számomra, hogy azt képzelem be, hogy ő maga az, pedig nagyon nem. vagy kicsit nem.

totoro - 2022. 11. 05. 12:55

mapadu: Próbáld be a Ramy-t humoros, elgondolkodtató és drámai egyszerre, vannak részek amik konkrétan zseniálisak.

bvr - 2022. 11. 05. 16:27

Ez nem az én sorozatom (az első évad sem volt az, a pilot után ki is szálltam), csak Szicília miatt néztem bele, hogy hogyan adják át sorozatban. Persze csak Szicília miatt meg nem érdemes nézni, majd a helyszíneket a végén kimazsolázom belőle :)

AbyssR - 2022. 11. 05. 17:00

Ha már Szicília. Szeptemberben volt szerencsém Taormina “alsón” eltölteni pár napot, illetve a tengeren, s sok jelentet itt forgattak (Giardini Naxos). A hajóskapitány büszkén mutogatta a fotót Jennifer Coolige-ről és róla, mert az ő hajóját használták a statiszták és mellékszereplők szállítására. Amúgy az 1. epizódban, amikor kiköt a hajó a turistákkal, az Giardini Naxos beton kikötője, de nagyon durván átalakítva.

bvr - 2022. 11. 05. 17:16

Én jópár éve voltam már, bár sajnos csak keveset, de amik eddig voltak helyszínek azokon pont voltam :) Amúgy pont arra voltam leginkább kíváncsi hogy most akkor egy “kamu-Szicíliát” raknak-e össze, kb mint amikor Budapest összevágva Kelet-Berlin vagy Moszkva, stb), eddig sajnos azért úgy tűnik igen. Taorminába pl. nem tudom miért érkezne bárki hajóval, de ha igen hát a kikötőből fel ahhoz a szállodába egyik szereplőből sem nézem ki hogy képes lenne felsétálni (érdemes ránézni google mapsen hogy milyenek ott a domborzati viszonyok :) Amúgy elképesztően szuper hely Taormina!
A nyitó tengerpart pedig Cefalu, az a sziget átellenes oldala, szintén elképesztően szép hely (kíváncsi leszek hogy oda majd a történetben is átmennek-e vagy egyszerűen csak Cefalu “eljátssza” majd a szálloda saját helyi tengerpartját)

A sorozat szempontjából ez nyilván nem lényeges így nyilván nem negatív kritika, meg akartak teremteni egy hangulatot aztán hát ha nem volt meg egyben akkor “összelegózták” a részekből :)

winnie - 2022. 11. 05. 19:14

nagyon anno (pont valami kapcsán írtam is a blogon róla, lehet, hogy az izlandi vulkános sorozat miatt, mert épp akkor hamuzott az etna:) nekem is megvolt szicília (catania és taormina) vonattal, rögtön volt, ami “jé” hatást ért el.

tonks - 2022. 11. 06. 10:36

Nyilván hasonló élményt várok el, mint az 1. évadnál, viszont nem akarom ugyanazt kicsit átszínezve viszontlátni, úgyhogy nagyon kíváncsian néztem meg a 2×01-et és abszolút bejött. Főleg a vacsorajelenetnél éreztem azt, hogy ezek is ízig-vérig white lotus féle karakterek lesznek, tetszett, hogy most más dolgokon lesz a hangsúly és hogy nem játszották ki újra egy az egyben pl a beképzelt aranyifjú karaktert, akármilyen fenomenális is volt előzőleg. Jennifer Coolidge karaktere nem volt a kedvencem az előző évadban, de érdekel, mit kezdenek vele egy ilyen másféle szituációban.

@Marci: érdekes, amit mondasz, mert igen, a pilot nagyon furcsa volt, de nem tudtuk, mire megy a játék és a teljes évadot kell tényleg nézni, hogy értékelni tudjuk, ergó itt sem érdemes szerintem egy epizód alapján leírni az új csapatot-helyszínt. Az abszurditás azért működött, mert még előtte nem láttunk ilyet a készítőktől, viszont akkor fog működni ez az új évad (és a továbbiak, ha lesznek), ha erre ők is rájöttek, és másképpen közelítik meg a dolgot.

Deny - 2022. 11. 09. 13:07

Azt én is észrevettem, hogy kicsit átalakították Taorminát, mi kocsival mentünk, és egy csomó szerpentinen kellett felkapaszkodnunk hosszú ideig, szóval az érkezésükön én is mosolyogtam.

Viszont jó volt látni az amfiteátrumot és azt a teret a kilátóval, ahol Ethan futott a 2. részben. Sajnos nem jegyeztem meg a nevét, de ott kávéztunk előtte, és brutális volt a kilatás.

speranza - 2022. 11. 09. 16:39

A második rész igazi hangulatbomba volt. :)

heidfeld - 2022. 11. 10. 22:14

Első évad minősége nagyon hullámzott.
Második első része nem fogott meg, finoman szólva, de a második nagyon tetszett.

norbi - 2022. 11. 15. 08:38

a 2. rész már valóban white lotus volt, így tovább!:D

Brandon - 2022. 11. 15. 15:08

winnie: ha esetleg szabad ilyet, 1-5. reszbol melyik volt a legutosebb? :) vegig tartja a szintet?

speranza - 2022. 11. 15. 18:05

Wow! A palazzo enteriőrje a romosra festett falakkal (a 3. epizódban) nem mindennapi bravúr. Hasonlót se láttam még. :)

winnie - 2022. 11. 16. 07:18

Brandon: nekem az egész olyan volt, mintha egy rész lenne. ha így meg is lehetne állapítani, nem tudom megmondani. Az egész egy nagy “flow”.

Nikolka - 2022. 11. 16. 13:15

Így 3 rész után nagyon tetszik. Szuper az új helyszín. Egész más hangulatot ad, de mégis ugyanolyat.
Nálam a 3 generációnyi pasi a kedvenc. Nagyon jók együtt, érdekes beszélgetéseik vannak. De amúgy mindenkit nagyon bírok. Jó kis csapatot szedtek össze megint. Mind a színészek, mint a karakterek.
Theo James tökéletes casting volt. Kivagyok ettől a tenyérbemászó színésztől. De ehhez a szerephez tökéletesen passzol.
Azt mondjuk már rettenetesen megbántam, hogy elkezdtem hetiben nézni.

Bélabá - 2022. 11. 21. 23:14

4 rész után:

Nem vártam sokat a 2. évadtól, az előző évadot annyira a szállodavezető vitte a hátán, hogy nem tudtam hogy lehet majd pótolni.

Az első rész nem is jött be annyira, de részről részre egyre jobb. Nem is tudnám megfogalmazni hogy miért. Történet nincs sok, de annyira emberi, hogy az apró dolgok teszik élvezetessé. Nincs benne senki, aki olyan lenne mint én, de mindenkiben van egy kicsi, ami hasonlít rám. Talán más is így van ezzel.

Ami a furcsa, hogy miközben élvezetes nézni, néha elfog egy kellemetlen, vagy inkább fura érzés, ami más sorozatoknál nincsen, hogy idegen emberek olyan titkos érzéseibe nézek bele, ami olyan privát szférájuk, amit biztos nem szeretnének megmutatni, és egy kukkoló vagyok amiért mégis látom ezeket a pillanataikat. Persze hülyeség, ez csak egy sorozat, de mégis így érzem.

heidfeld - 2022. 11. 22. 12:37

Továbbra is nagyon hullámzik. 3. rész, még mehet heti csalódásba. A 4. ismét nagyon tetszett.
Déjá-Vu érzése kerülgetett, pár dolog kapcsán.. De a első szezon igazgatóját lehetetlen pótolni.
Igazi gond, hogy a szálloda dolgozói alig kaptak teret. Tannya is nagyon átment fárasztóba. Talán tudatosan jegelik.
Beatrice Grannó kifejezetten üdítő jelenség.
Ismét erős a színészi gárda, és érdekes témák is felvetődnek. Gennyó-milliomos alakítója, külön említést érdemel! Gyakorlatilag minden megjelenésekor megérdemelne pár pofont!
Ám gyengébbnek érzem, mint az első etapot. Viszont annyira gyönyörű a környezet, hogy több üresjáratot is órákig néznék, festői tájon.

legt - 2022. 11. 23. 11:08

Egyértelműen gyengébb, mint az 1. évad, ott gyakorlatilag a teljes brancs elképesztően vicces volt. Itt most nem nagyon tudnak mélységet rakni a történetbe, ez korábban jól fűszerezte a sorozatot. A 4. rész mintha be akarná hozni a lemaradást, de elfelejtené korábbi erényeit és régi olasz vígjátékok eszközeihez nyúl. Azért még mindig nézős.

totoro - 2022. 11. 28. 13:43

Én azt kell, hogy mondjam, hogy a jelen felhozatalból még úgy is kiemelkedik, hogy egy kicsit gyengébb, mint az első évad. A vége eléggé megjósolhatónak tűnik, de remélem dupla csavarral engem is átvernek, és tévedek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz