login |

Pilot: Chainsaw Man

2022. 11. 06. 21:30 - Írta: Shyllard

7 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Nem szoktam írni animék esetében legeslegelső részekről, mert ezen a műfajon belül valahogy sokkal nagyobb a motivációm arra, hogy kísérletezgessek. Ennek következtében, pedig gyakran kaszálok el sorozatokat pár részt követően, hiszen ezen japán médiumban sokszor nem lehet előre tudni mely elborult ötlet fog beválni és melyik nem (illetve rengetegszer csak utólag eszmélek rá, hogy valamit bekéne hozni). Viszont vannak kivételek.

Ilyen a Chainsaw Man is, aminek Crunchyroll-os érkezését olyan mértékű hype előzte meg, melyet legtöbbször csak az éppen aktuális Attack on Titan etap előtt szoktam tapasztalni. S mivel emellett többek között mindkettő alkotást (több más zseniális műfajbéli kedvenchez hasonlóan) a MAPPA stúdió jegyzi, illetve még a mangások köréből (eskü szoktam olvasni én is ezen médiumon belül, csupán kerülöm a vélhetőleg adaptálásra kerülő címeket) is kifejezetten jó hírek szállingóztak, már jó előre eldöntöttem, hogy a jelenleg tárgyalt anime esetében legalább az első évadot végig fogom nézni. Az sem utolsó szempont, hogy a sorozat koncepciója is érdekesen hangzott.

Hiszen a történet alapfelütése szerint adott a főhősünk Denji (Kikunosuke Toya), aki yakuza-felé való tartozásának a rendezésével tölti az életét, sok esetben démonok levadászásán keresztül. A nélkülöző körülmények között hősünk legfőképpen lekváros kenyérről és barátnőről álmodozik, de még apró vágyait is keresztülhúzzák munkáltatói, mikor úgy döntenek, hogy jobb sokat alkalmazott vérebüket eltenni lábalól. Az árulás következtében, életének megőrzésének érdekében, pedig főszereplőnk egybeolvad Pochita-val (Shiori Izawa) a kis démonjával, ekképpen megteremtve a két faj közötti lényt, Chainsaw Man-t.

Az egyszerű, de mégis hatásos nyitány nem is annyira történetében remekelt, hanem a többi elemében, amivel előrevetítette mire is lehet számítani a továbbiakban. Elsősorban Denji kilátástalan életvitelével és háttértörténetével annyira szépen felvázolták a főszereplőt, hogy a rész végén megérkező tetőpont során teljesen érthető reakciókat láthattunk tőle. Nem ismerjük még nagyon hősünket, de már egy rész alatt -még ha felszínesen is, de mégis- megmutatta több oldalát is. Könnyű vele együttérezni, de már most látszik, hogy valami nagyon nincsen rendben vele, és az örömteli átváltozás sem feltétlen fog ilyen élmény maradni a későbbiekben.

A kilátástalan helyzet, pedig hangulat terén is remek, enyhén depresszív aláfestésként szolgált, amit remélem a továbbiakban is meg fog tartani az anime, mert ez Denji személyiségével ötvözve szimplán élvezetes élményt eredményezett. Rajta kívül sajnálatos módon viszont még nem sok mindenkit ismerhettünk meg, de az intróban látható dizájnjuk alapján a többi főbb karakter is érdekes elemekként fognak megjelenni a történetben. Makima-hoz (Tomori Kusunoki) hasonlóan, aki már csak a röpke jelenetével rögtön hatásos belépést kapott.

A karakterek, hangulat és történet, illetve a sorozat világa mellett, pedig még animáció terén sem szégyenkezhet az alkotás, hiszen alapvetően minőségi munkát láthatunk. Az akció pörgős, hatásos, a helyszínek is szépek, csupán az egyértelműen CGI megoldás nem a legjobb mindig. Ahogy az Attack on Titan esetében, itt sem vagyok teljesen elvarázsolva ettől a technikától, miközben a már műfajmeghatározó alkotással ellentétben a Chainsaw Man szinte folyamatosan tolja a mesterségesen generált pillanatokat. Néha egy-két háttér lapos, karakter kinézet sem mindig tökéletes, de nem is szörnyű. Remélem hozzá fogok tudni szokni, mert alapvetően nem a legrosszabb anime CGI, amit valaha láttam, s maga a stílus is szép, csak nem az igazi. Évad végéig meglátjuk mennyire zavaró hosszú távon.

Összefoglalva tehát erősen kezdett az anime, ami egyedül vizuális megvalósításában botlott meg kicsit. A főszereplő és a hangulat ötvözve a sötét világgal úgy érzem izgalmas történetet fog eredményezni, bár ez az optimista hozzáállásom nagy részt a hype-nak is köszönhető. Viszont még anélkül, egy földalatti üregben ülve is ígéretes nyitánynak tartanám a Chainsaw Man kezdését, ami punk-os alapfelütésével, remek zeneválasztásával, pörgős történetvezetésével, s kicsit furcsán megfoghatatlan világával kicsit nekem még a Dorohedoro-t is meg tudta idézni. Amennyiben, pedig továbbiakban is megüti ezt a szintet, úgy gondolom jó évadnak nézhetünk elébe.

7 hozzászólás Ne habozz!

GodBadka - 2022. 11. 07. 08:01

A sorozat nagyon jó, és szerintem az animáció is kiváló. Animéket kedvelőknek kötelező legalább kipróbálnia, hacsak nem irtóznak kimondottan a véres, erőszakos jelenetektől.

juhaszvik - 2022. 11. 07. 10:43

Még nem láttam, de rajta van a listán. Most éppen Non Non Biyori-t nézek. Egészen hasonló műfaj :)

Cleda - 2022. 11. 08. 18:22

Erre az animére először azt mondtam, na jó tuti nem :), ez nem az én zsánerem. Nehezen akartam hozzászokni ehhez a fűrészfejhez, de aztán hype miatt nekem is a listára került. Hasonlóképp még a Jujutsu Kaisen is ilyen volt (Sukuna fura feje miatt haha), aztán nagyon nem bántam meg, hogy engedtem a hypenak.

Viszont mivel képtelen vagyok hetiben nézni animéket, inkább kerülöm a spoilereket (mondjuk nem nehéz, mert direkt nem követek hasonló oldalakat). Remélem, hogy érdekes lesz.

walaki - 2022. 11. 08. 21:42

Nem annyira rossz, de nincs annyira jó, mint amilyennek a hypeja beállítja.

A leírásban szereplő sztori nagyon gyorsan a kukában végzi (konkrétan a második rész már tök más sztorira hajaz), hogy aztán megint átcsapjon mégegy újabba. 4 rész megtekintése után még mindig keresi a hangját, és nem bírja eldönteni, milyen zsáner is akar lenni (Yakuzás? Ügynökös? Nyomozós? Horror? Szoftpornó? Dráma? Komédia? stb.) Ez felettébb zavaró benne. Értelmes, többsíkú karaktereket és épkézláb világépítést senki se várjon tőle, még véletlenül sem! Nincs, és nem is lesz benne.

Ettől függetlenül szépen van megrajzolva, az animációk jók, és a főhős is eléggé töketlen ahhoz, hogy kíváncsi legyen az ember, na mit fog már megint csinálni? És ennyi elég is, hogy elvigye a hátán a sorozatot.

Shyllard - 2022. 11. 09. 12:37

walaki: Nekem a karaktermunka épphogy egész érdekes benne. Nagyon over the top mindenki, de nem mondanám, hogy nem foglalkoznak velük, csak lassan bontják ki őket. A mostani, Gun Devil-es epizódban is derültek ki dolgok főbb szereplőkről, illetve az fsz. töketlen, egysíkú gondolkodása is szerintem tök érdekes, enyhén szokatlan. Sokszor úgy érzem vele kapcsolatban, hogy legtöbbször egy Denji-szerű karakter mellékszereplő szokott lenni, itt meg ő áll a központban. Emiatt meg elég keszekusza maga a történetvezetés is, mert a cselekedetei és azok indítékai is elég zavarosak. Viszont nem azért, mert nincsen kidolgozva, hanem, mert ő ilyen személy. De ez csak az én benyomásom :)

walaki - 2022. 11. 09. 21:27

Azt én sem gondolom, hogy ne foglalkoznának velük, csak épp hiába derültek ki újabb dolgok róluk, a karakterek lényegében maradtak azok, akik eddig is voltak. A kibontással nem kaptak különösebben mélységet vagy új dimenziót ahhoz képest, mint amikor megismertük őket.

Hát, majd kiderül, de szerintem nem valószínű, hogy összetettebb karakterekké váljanak. Nekem az a megérzésem, hogy a készítők nem fognak átcsapni lelkizősbe meg intrikázósba, ez a sorozat megmarad az egysíkú karakterizálásnál meg csihi-puhinál. Ez persze egy akciósorozatnál nem baj, és az is lehet, hogy téved a megérzésem, majd meglátjuk.

Nekem ez a sorozat olyan, mintha rágógumi lenne: jól ugyan nem laksz tőle, de mégis megvan az érzés, hogy valami volt a szádban, szóval kaszálni egyelőre nem fogom még. Háttérzajnak teljesen jó, főleg vacsi mellé.

walaki - 2022. 11. 30. 15:34

8. rész

Na, részemről kasza. Hype ide vagy oda, azt senki nem tudja bemesélni ezek után, hogy ez egy jó sorozat lenne, mert nagyon nem az.

Már a legutóbbi démonos epizód is igen gáz volt, több részen át húzták, húzták, hogy aztán a feloldás egy mezei faék egyszerű “üssük, míg megdöglik” lett… Most komolyan?

De ezzel a mostani 8. résszel végleg leírták magukat számomra. Azt meg kell jegyezni, hogy a grafikai megvalósítás valami egészen elképesztő (még akkor is, ha nagy valószínűséggel kézzel átrajzolták a CGI generált animációt). Viszont ez sem menti meg a sorozatot, annyira elszálltak az írók. Hogy a karakterizáláshoz nem értenek, az egy dolog, de most úgy hazavágták az egészet, ahonnan már egyszerűen nincs visszaút, maximum egy agyatlan deus ex machinával, ami meg annyira gáz, hogy nem is vagyok rá kíváncsi.

Őszintén nem értem, hogy lehet ez a sorozat a MAL toplistájának második helyén, nagyon nem érdemli meg. Millió sokkal, de sokkal jobb anime van a világon, mint ez, még a mostani évadban is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz