login |

The Walking Dead – 11×23: Family

2022. 11. 07. 21:20 - Írta: Necridus

16 hozzászólás | kategória: kritika,

(A magyar sugárzás szerinti aktuális rész kibeszélőjéért katt ide.Na, itt a pozitív kritika! A múlt héten már némi reménysugarat láthattunk az elég semmilyen harmadévad végefelé érkeztével, és most, az utolsó előtti rész lett az, amire azt mondom, hogy végre kaptunk egy izgalmas epizódot, ami magával tudott tényleg rántani!

Azért megmosolyogtató, hogy az epizódismertető mennyire rövid: A swarm approaches the city. Ehhez képest jóval fontosabb eseménynek lehettünk részesei: Hőseink erejük folyamatos visszaszerzése után elindultak megvívni az utolsó csatájukat, amiben letaszítanák a kormányzó Pamelát a Nemzetközösség csúcsáról, hogy visszakapják szeretteiket, hazájukat, szabadságukat.  A tovább mögött spoileresen folytatom, miért vett meg annyira az utolsó előtti epizód.

Bizonytalan vagyok, mennyire dicsérhetem nyugodt szívvel a sorozatot, amikor az eddigi idejét szinte elvesztegette, most pedig egy olyan epizódot kaptunk, ami a régi korban tök átlagos lett volna, most viszont simán a legerősebb tudott lenni. És ez már nem az az eset, amikor a gagyik közt egy közepes a legerősebb, hanem az, amikor végre tényleg szórakoztató tudott lenni a sorozat.

Persze mondhatjuk, hogy ez még mindig nem az igazi a korábbiakhoz képest, sőt, kifejezetten várom az ellenvéleményeket, de az a helyzet, hogy már az első jelenetben látható visszaemlékezés a megragadt fegyverekkel nagyot ütött Judith narrációjával. Bemutatták azt, amiért az elmúlt tizenegy szezonban folyt a harc, és az nem a saját maguk túlélése, hanem a család. Az, ahogy mindenki a különböző fegyvereivel küzdött, mind azért volt, hogy megvédje szeretteit, egy élhető jövőt varázsolva azoknak.

A következő képkockákban pedig ráerősítettek erre, nemcsak a vérszerinti, házasságon keresztüli családokkal (Maggie és Hershel, illetve Negan és a várandós Annie), hanem Judith-tal, RJ-vel és Daryllel. Előbbi ráadásul még Loriról, Rickről, Carlról és Michonne-ról is megemlékezett (a vérszerinti apjáról, Shane-ről nem), Darylt pedig még mindig remek látni ebben a magányos vadász szerepét levetkőző, vagány nagybácsiból szerető nevelőapává avanzsált szerepben.

A drámai, érzelmes alapozás tehát nálam nagyon ütött, bár teljesen meg tudom érteni, ha valakinek ez volt az unalmasabb része az epizódnak. Nálam azonban minden, ami Judith családjával kapcsolatos, az sokkal könnyebben üt szíven, hiszen ő az, aki körül szinte mindig forgott a sorozat. Rick és Lori zűrös szerelme, a börtönben a szülés, ahogy Maggie világra segíti a kislányt, majd Rick háborúja azért, hogy Judith boldogan élhessen, most pedig ő képviseli a jövő nemzedékét, akiknek boldogságáért küzdenek hőseink.

Ráadásul az egész karakter az egyszerű, de nagyszerű kategóriába illően igaz, hogy sokszor a háttérben maradt, de az első pillanattól kezdve nagy kedvenc. Nem tolják túl a drámát vele, abszolút korrekt mennyiségben szállítják a badass, szülei nyomdokaiba lépni akaró fiatal lány bizonytalanságát, bizonyításvágyát és kitartását.

Mindezért ütött annyira szíven, amikor Maggie-t megmentve (óh, Maggie, ennyi idő után hogy lehetsz olyan ostoba, hogy megállsz a nyílt téren egy lövöldözés közben?!) feláldozta magát, majd Daryl karjába véve a lányt kezdett rohanni Ricket megidézve, amikor Carlt lőtték meg. Mondjuk éppen ezért nem annyira félek, hogy Judith az utolsó epizódban meghal, hiszen már családi vonás a golyóállóság. De persze az is lehet, hogy az egész epizódot a haldokló Judith köré írják majd, aki az utolsó percekben végül konstatálva, hogy családja megnyerte a háborút, békésen lehunyja örökre a szemét.

De ne rohanjunk ennyire előre, az eheti epizódban még három eseményt is kiemelnék. Egyrészt a múlt heti Negan-es jelenet következményeképpen ismét szóba elegyedett Ezekiel és a volt rosszfiúnk, aminél gondoltam, hogy most már jó lenne, ha nem kellene több embernek belátnia, hogy Negan megváltozott és újra és újra végighallgatni hasonló beszélgetéseket, amiben elküldik a fenébe, amikor mi már rég bízunk benne. Viszont örülök, hogy Ezekiel megbékélt végre vele, még ha a fő indoka az is volt, hogy nem szeretne élete utolsó szakaszában keserűséggel és haraggal élni.

A drámát félretéve áttérnék az akcióra, amit az elmúlt időszakban szinte csak az agyatlan lövöldözésként élhettünk meg, amiben a késsel felszerelt gépfegyvereiket ropogtatva feszült egymásnak a két fél, most viszont visszatért egy nagyon fontos eleme a sorozatnak (ami kissé WTF, hogy vissza kellett, hogy térjen): a kóborlók. Commonwealth terelgette már egy ideje őket, most pedig egy igen nagy horda jött létre emiatt, ami gyakorlatilag a végzetüket jelenti. Részben, mert ugye ott vannak Darylék, akik a másik fronton támadják őket.

Amikor a hordában Aaron és barátai bujdostak az őrök elől, a színész olyan arcot vágott, amitől egyre feszültebbé vált a helyzet. Valamiért az a jelenet ugrott be, amikor az Alexandriát ellepő zombik közt összeomlott idegileg az egyik lakos, mert nem bírta már azt a nyomást. Bár Aaront szívósabbnak ismertük meg, és nem is ez történt, helyette egy igen ostoba lépést tett: az út szélén lévő lakókocsiba menekült társaival gyakorlatilag csapdába csalva magukat.

Amikor a Luke-kal érkező nemtudomhogyhívják mellékszereplőt elsodorta a horda, még annyira nem is kezdtem aggódni, de Luke és Elijah esetében sem, cserébe akkor, amikor Lydiát megharapta az egyik kóborló, akkor jutott el az agyamig, hogy végre elértünk az évadban ahhoz, hogy elkezdjék főszereplőinket is komolyabb sérülések érni. A végtag levágásával mondjuk jó eséllyel megmentette Aaron Alpha lányát, így jelenleg a head count továbbra is nulla, de a szerelméért tenni akaró Lydia jelenete abszolút magával rántott köszönhetően a színésznő alakításának.

Végre érezhetjük, hogy a kóborlók fenyegetést jelentenek! Végre nem írtjuk őket puszta kézzel tucatszámra (bár az, hogy a Judith-tal rohanó Darylt védő Alexandriaiak és Hilltopi lakosok gyakorlatilag kerítést álltak a járkálóknak, az azért megért egy szemforgatást), hanem komoly veszélyként tekinthetünk ismét rájuk, ahogy azt bizonyították akkor is, amikor a Commonwealth falain elkezdtek bemászni.

Commonwealth-et a harmadik fronton pedig a saját kormányzója támadja, aki annyira megszállottja lett annak, hogy Mercer és az Alexandriaiak összefogtak ellene, hogy nem védte igazán a sajátjait, és amikor figyelmeztették, akkor is inkább önmagát kerítteti körül a katonákkal, mintsem az egész városállamot védje. Sikerült Daryléket sarokba szorítani, megritkítani a seregüket és megtalálni, ki az áruló, de emberei tiszteletét végleg elvesztette, ahogy szinte beleőrült a hatalmának az ellenségei általi elvesztésének tudatába.

Valódi fenyegetést jelentő kóborlók, komoly sérülések, erősebb dráma a főszerpelőinkkel kapcsolatban, igazi veszélyhelyzetek és nem súlytalan akciójeleneteket jellemezték ezt az epizódot, ami nekem abszolút bejött – még az insidert is megnéztem az epizód után, amit amúgy sosem szoktam. Kár, hogy nem ilyen volt az egész évad. A sorozatzárót már nem kapjuk meg egy héttel korábban, összplatformos premier lesz 20-án, így két hét múlva érkezünk a finálés írással.

16 hozzászólás Ne habozz!

Sasfioka - 2022. 11. 07. 23:16

6 dolog van bennem, maga az epzód jó volt, de sajnos szerintem érződik az egészen az, hogy össze van csapva.

1. Az oceansideos cliffhangert gyakorlatilag kvázi egy két mondattal letudták. Vártam volna a jelenetet, amin Hornsby meggyakja őket. Semmi értelme nem volt így ennek a cliffnek.

2. Se nem mutatták, hogy az embereket hogy kapták el gondolok itt Negan, Meggie, Judit stb-stb. És egy csomó random karakter is előkerült a rész elején. Judith is a semmiből került elő. Sokszor random egyik helyszínről a másikra kerülnek.

3. Amikor a végén Lukék szaladnak Kelly nem látja, hogy azok ők? Nem a szemével van baj tudtommal. Erre majdnem lelövi.

4. Lattunk mar kezlevagast es lattunk mar gyerekkel a karban rohangalast is ketszer. Egyszer az elején, egyszer meg mikor kilőtték a szemét Carlnak. Nem tudnak újat kitalálni?

5. A Wake Up egyszer mikor Daryl mondja Judithnak pont olyan volt mint mikor Rick haldoklott.

6. Elvileg lesz egy ismerős arc a fináléban, kíváncsi leszek. Illetve hosszabb rész is lesz.

Kicsit félek, hogy nem lesz jól lezárva, nem lesznek megmagyarázva az okok, ki miert meg el a spinofokkal stb. Van olyan teória egyébként, hogy meghal mindenki, és ezek kvázi mi lett volna ha sorozatok lesznek. Nagyon remélem, hogy nem ez lesz.

A világ legszemetebb dolga, hogy mindent egy hettel elobb kapunk meg, de itt szivatjak az elofizetőt, azzal hogy két hetet kell várni. Jött volna mind egyszerre.

Ayrons - 2022. 11. 08. 16:38

Csak én nem érzem azt, hogy ez sorozatzáró évad? És mindjárt itt az utolsó rész az egész sorozatból. A hétvégén értem az Angel végére és ott nagyon szépen felvezették a zárást. Ezzel szemben itt semmi ilyen nincs.

winnie - 2022. 11. 08. 17:03

Ayrons: tűpontos. ők is tudják, hogy mindenfélével folytatódik a sorozat, és bár mondom mindig, hogy ilyen sorozatokon nincs mit lezárni, mert az élet megy tovább a finálé után is, ettől még a VILÁGON semmi utolsó szezon vagy utolsó részekes hangulat nincs. random évad. a végére legyőzik az ellent, elvarrják, pont mint már párszor korábban. annyi lesz a különbség, hogy itt tippre nem tűnik fel a végén semmi új fenyegetés, és pár mellékszereplő meghal. (max felvezetik valami új spinoffot. és persze adja magát, hogy a fináléban legyen egy epilógus.)

Hannibalking - 2022. 11. 08. 18:10

Már 13.án lezárják. Aki tud angolul, az megnézheti. És én megnézem nemfogok 2 hetet várni.
Ja és “rest in piece” lesz a finálé címe szóval nemkizárt hogy judit tényleg meghal ahogy teis írtad, de viszont győznek.
Nem szeretném hogy meghaljon, faszt se érdekli hogy kivel mivan, most judit es daryl a legfontosabb. Nem is értem mire kellett ekkora kritikát írni, semmi értelme..

winnie - 2022. 11. 09. 05:40

“Már 13.án lezárják.”

nem. de ezért is emeltük ki a posztban, hogy 20-án lesz a finálé. (igazából nem lenne bölcs az amc-től az, hogy a tévés premier előtt lehetőséget ad a spoilerek terjedésére.)

Sasfioka - 2022. 11. 09. 09:47

winnie: mert az bölcs hogy eddig az összes résznél évek óta minden egy héttel előbb volt? Ezzel az elofizetoket szivatjak…. Ők várhatnak két hetet a legjobb részre. Jött volna egyszerre az egész sokkal jobb lenne.

spiros - 2022. 11. 09. 17:58

Mivel 3 spin off-ot kapott a sorozat, nem hiszem hogy lesz lezárás. Nem lesz happy and se és semmilyen nagy csattanó. Szerintem az utolsó rész után több lesz a kérdés mint a válasz.

winnie - 2022. 11. 10. 05:34

spiros: alexandria meg a többi város történetét lezárják, a spinoffokra a díszletet elbontják, és az egyéb szereplőket biztosan nem hozzák vissza, tehát tőlük búcsúzni kell.

winnie - 2022. 11. 10. 05:37

“mert az bölcs hogy eddig az összes résznél évek óta minden egy héttel előbb volt?”

mivel ez így van pár éve, mivel ez az üzleti modell, így nyilván bölcs, különben nem csinálnák. arról van szó, hogy egy résszel a kiemeltsége miatt kivételt tesznek.

“Ezzel az elofizetoket szivatjak…. Ők várhatnak két hetet a legjobb részre.”

az előfizetés útján hamarabb megkapott rész nem privilégium, az nem “jár”, hanem az előny, bónusz, az plusz. nem azt “veszik el”, ami a jussa az előfizetőnek, hanem most nem kap bónuszt, erről van szó. nem hiszem, hogy bárkit is megszívatnak, mindenki akkor nézi meg a részt, amikor akarja, mindenki sajátmaga dönti el, hogy mennyit akar várni a fináléra. aki szerint szívás a 2 hét, az megteheti, hogy egy napot vár. azt is megteheti, hogy minden részt annak a napján darál le.

sőt, éppen az a lényeg, hogy a többséget nem szívatják meg.

winnie - 2022. 11. 10. 05:40

(sokszor nem értek egyet döntésekkel a csatornák részéről, sőt, konkrétan az egész 3, majd 10, majd 7 nappal előtte adjuk le streamingen a részeket dolgot furának tartottam, de még amikor nem is derült ki, hogy mi lesz, akkor is egyértelműnek tűnt számomra, hogy a finálénál ezt nem lehet megcsinálni, mert hiába lehetne/van minden rész után tele a net 7 nappal a sugárzás előtt, hogy mi történt (nem mintha lenne bármilyen spoiler – lehet, hogy ezért nincs?), az utolsó résznél, ha ez lenne, akkor nagyon, nagyon sok ember szórakozását elrontanák.

az meg ugye full pozitív, hogy senkit nem kényszerítenek ezért előfizetésre.

(simán lehet, hogy mégis lesz premier előtti rész, de ettől még a fentit fenntartom, hogy én sem adnám le előbb.)

spiros - 2022. 11. 10. 10:03

winnie: igen, ezeken a helyszíneken lezárják, de tulajdonképpen a sorozat fut tovább. Remélem azért megy tovább 3 szálon, hogy a legsikeresebb átvegye az anyasorozat helyét.

dexike3 - 2022. 11. 14. 19:53

azt gondolom, hogy Heath sztorija ment a lecsóba, nem ő fog “sokként” visszatérni. (és mennyit csámcsogtak rajta anno – miért nem lehetett kimondani, hogy soha nem fogjuk megtudni mi volt az a keresztes autó, ami elvitte /és persze lebegtették több részben is a kocsit/)

Róka - 2022. 11. 14. 20:58

Teljesen egyetértek azzal, hogy ez régen csak egy átlagos epizód lett volna. Sajnos, az ingerküszöbünk a 11. évad alatt teljesen lecsökkent, emiatt lett ez kiemelkedő..

Két dolog:
-Lehet, hogy mást nem zavart annyira, de engem ez még mindig zavar:
Magyarul:”a zombik felmásznak”
Angolul: “rotters are climbing”
NEM zombik, kóborlók, járkálók…

-Annyira könnyedén mászkálnak már a kóborlók között,Jerry simán kisétált az ajtón?! Elég csak felvenni valami kis beles köpenyt, régen rendesen “megmártóztak” bennük tényleg úgynéztek ki, mintha közéjük tartoznának.

Valami jót is írjak a végére:
Azért, az nagyon durva volt amikor az egyik járkáló csak úgy elkezdett felmászni a falon.
A katonák, hogy meglepődtek..😄

Róka - 2022. 11. 14. 21:01

dexike3: Hát erre már nem is emlékszem… Az a baj, hogy már olyan sok “főszereplő” van, hogy már nem lehet nyomonkövetni. (én legalábbis már nemtudom)

UY Scuti - 2022. 11. 19. 19:44

dexike3 Megelőztél, pont ezt akartam beírni. Igen, arra a Heat storyra azért páran kíváncsiak lettünk volna…de most legalább már az érdekelne, hogy miért is maradt így furcsán félbehagyva,elvágva az ő története.

Enzo - 2022. 11. 20. 23:50

11×23 (pótlás péntekről)

A fegyverválogatós montázs tetszett az elején, aztán be is indult a nagy szervezkedés, kétfelől megtámadni Pamela uralmát.
(Ide kívánkozik a kérdés, hogy Princess vajon tudta, hogy Mercer már az ő oldalukon van, mielőtt rádiózott neki? Csak mert elvileg nem kellett volna tudnia. Na mindegy…)
Apropó rádiózás, furcsálltam is, hogy Pamelának miért nem gyanús, hogy Mercer az alagúttól terelte el a járőröket, aztán ezek szerint mégiscsak gyanút fogott a nő, mert Mercert letartóztatták, Darylék meg egy szép nagy csapdába sétáltak bele. Pont akartam volna írni, hogy “remélem nem azért vezetik fel Tylert, hogy majd ő legyen a nagy áldozat”, erre bele is nézett egy golyóba, de annál jobban meglepett, amikor a következőt a Maggie-t félrelökő Judith kapta… na erre nem számítottam :O
Szóval nem sült el jól, hogy Pamela beállt lövöldözni, és hát a horda odaterelése (gondolom az a “B17” kód erre vonatkozott) sem, és ez a két dolog így együtt láthatóan kezdi totálisan elvenni Pamela maradék józan eszét is.
És hát a végén hőseink se maradhatnak zombik nélkül, ha már a szereplőkből majdnem mindenki odakerült egy helyre, remek kiindulási alap egy cliffhangerhez, ahogy Daryl rohan Judithtal a karjában, megmenteni az életét…

Darabkák:
– Lydia megharapása is váratlanul ért, jól elcseszték a lakókocsiba bejutást… jöhetett a jól megszokott karlevágás, ami nem tudom hogy a valóságban mennyire lenne ilyen százalékban túlélhető.
– Jerry nagyon búcsúzkodott, amikor kiment megkeresni a többieket, aggódok…
– Ezek a dzsipes Commonwealth-es legények hihetetlen, hogy mennyi bénázást tudnak összehozni zombiterelgetés közben. Az meg pláne elég komikusra sikerült, hogy a megharapott őr pont úgy vonaglik, hogy véletlenül kinyissa a kaput, ne már…
– A mászni képes zombikon való sokkolódást még mindig öröm nézni, ugyanakkor továbbra is tartom, hogy ezt a témát jóval előbb kellett volna behozni.
– Luke és Jules is becsatlakozott a járkáló-álcát ledobva, de vajon hol van Elijah?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz