login |

The Mosquito Coast: kezdett a 2. évad

2022. 11. 08. 21:20 - Írta: Shannen

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Bevallom, az Apple TV+ tavalyi premierje, A Moszkító-part az ígéretes kezdés ellenére a végére engem teljesen elveszített, sőt, a kommenteket olvasva, úgy tűnik nem csak én voltam vele így. Meg is fogadtam, hogy nem fogok visszatérni a második szezonra. Így persze adja magát a kérdés, hogy akkor mégis miért írom most ezeket a sorokat?

Nos, ennek három oka van. Egyrészt Justin Theroux-t ritkán látni, így ezeket az alkalmakat igyekszem kihasználni. Másrészt produkciós értékét tekintve a The Mosquito Coast is tökéletesen illeszkedik az Apple magas technikai minőséget szállító sorozatai közé. Ez egész konkrétan azt jelenti, hogy jól esik nézni, annyira szép a fényképezés és a látvány. Abszolút filmes a megvalósítás.

Harmadrészt pedig ez mégiscsak egy kvázi akciósorozat, aminek a központi eleme, hogy egy család menekül az amerikai kormány és egyéb kétes csoportok elől. Ez pedig értelemszerűen magával kéne, hogy hozza az izgalmakat, ám az első évad legnagyobb problémája pont az volt, hogy mennyire nem sikerült feszültté és érdekesé tenni a rengeteg szorult helyzetet, amiből általában mindig az utolsó pillanatban sikerült főhőseinknek kibújni. Viszont visszakanyarodva az előző bekezdésre, úgy voltam vele, hogy már csak a streaming szolgáltatóba vetett hitem miatt is teszek egy próbát az új évaddal.

Sajnos pozitív meglepetés nem ért, ellenben óriási csalódás sem. Inkább csak szomorúan konstatáltam, hogy hiába a Luther készítője áll a sorozat mögött, Neil Cross-nak továbbra sem sikerült visszatalálnia ahhoz, hogy hogyan kellene egy ilyen történetet izgalmassá tenni. Ráadásul a második évad kezdése egy flashback epizód, amelyből kiderül, hogy Allie és Margot tulajdonképpen miért is kényszerült éveken át bujkálni a kormány elől.

A korábban már elhintett utalások miatt óriási revelációt nem hozott az epizód, de a kidolgozás ettől függetlenül még leköthette volna a figyelmemet. Azonban, a már az előző évadra is jellemző felületesség itt is kiütközött. Az pedig nem túl jó jel, ha egy szezonkezdés ennyire semmilyenre sikerül, főleg, hogy azon kívül, hogy jó eséllyel továbbra is menni fog a családon belüli titkolózás, újabb kör mesterséges konfliktusokat generálva, tulajdonképpen semmilyen információt nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy mi várható idén. Annyi talán biztosra vehető, hogy a Fox család a sivatag után most a dzsungelben fog több időt eltölteni.

Továbbra sem olvastam az azonos című regényt (és a Harrison Ford-féle filmet sem láttam), ami alapján a sorozat készült, de annak tartalomleírása alapján egy elég szabadon értelmezett adaptációról van szó, ami se nem előny, se nem hátrány, viszont jó észben tartania annak, akit esetleg ezeknek az előzetes ismerete késztetne a sorozat bepróbálására.

Én mondjuk ajánlani jó szívvel továbbra sem tudom, de az biztos, hogy komoly kihagyott ziccerek vannak benne. Így például igen aktuális témákat pedzeget a radikális környezetvédelmi aktivizmustól kezdve, a kapitalizmus és a hírszerző ügynökségek szürkezónás tevékenységének kritikáján át, a családi egységet megnyomorító manipulatív és kontrollmániás viselkedésig. Kár, hogy ezek egyikébe sem tud/akar elmerülni jobban a sorozat.

Gondolom kitalálható, hogy a fentiek után nem annyira tervezem folytatni az évadot, de kíváncsiságból majd biztos vissza-visszanézek a kommentszekcióra, hátha beszámoltok majd némi előrelépésről.

4 hozzászólás Ne habozz!

Token - 2022. 11. 08. 22:37

Az első évad ha nem is volt túl jó, de nézhető. Itt a másodikban már az első rész kiborítóan gyenge. Egy jó nagy kaszatibi.

atalanta - 2022. 11. 09. 08:55

Nekem bejött az első évad, így aztán nyilván el fogom kezdeni ezt is!

Viszont ami számomra igen csak negatív meglepetés az Apple TV-vel kapcsolatban, hogy tegnap érkezett egy értesítés, miszerint árat emelnek decembertől, mégpedig nem is kicsit! Az eddigi 1890 Ft-os havi díj decembertől 2790 Ft lesz. Ezzel ha jól számolom, a Netflix után ők lesznek a legdrágábbak…

Eny - 2022. 11. 09. 09:06

Az elso evad is tetszett, ezt is megnezem,amint idom engedi. Ekkora flehozatal mellett, megannyi elmaradt vagy bepotolnado sorozat mellett, kicsit nehez megmondani, hogy mikor kerul ra sor, de mindenkeppen szanok ra is idot .

Shyllard - 2022. 11. 09. 09:08

Sajnos első évadot még végigtoltam, de el is kaszáltam azzal. Hiába a főszereplő, nomeg a téma, annyira felületes a rendszerkritika benne, hogy rossz nézni. Ezek szerint nem javult a tendencia… Így meg én hanyagolom továbbra is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz