login |

The Crown: kezdett az 5. évad

2022. 11. 09. 21:30 - Írta: Shannen

24 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

She’s a creature of an other age.

Megérkezett a 90-es évekbe a Netflix presztízs sorozata, azaz debütált A korona 5. évadja, aminél érdekes lesz látni, hogy mennyire fog ráugrani globálisan a nép. II. Erzsébet királynő szeptemberi halálát követően ugyanis tömeges újranézés/felfedezés indult meg, ami jó eséllyel az új szezon számait is meg fogja dobni. A való életben történt friss események mellett egyéb okok is szólnak amellett, hogy akár extra nézőket is szerezhet a sorozat. Bár remélem a pazar, többszörösen Emmy-díjas negyedik évadot senki nem hagyta ki.

Egyrészt a feldolgozandó évtized legnagyobb eseményei még mindig élesen élnek az emberek többségének fejében, mint például Diana hercegné és Károly herceg kapcsolata, ami előhozhat extra kíváncsiságot a potenciális nézőkből. Másrészt, újabb színészgárda-váltásra került sor, így lehet, hogy valaki épp emiatt adna (újra) esélyt a sorozatnak. Bár őszintén szólva meglepődnék, ha valaki a színészek miatt kaszálta volna korábban a The Crown-t.

Az évadkezdő epizód, a korábbiakhoz hasonlóan, remekül lefektette az idei szezon alapjait, a főbb konfliktusokat, és az új karaktereket, például Major miniszterelnököt, is erőlködés nélkül vázolta fel és illesztette be a királyi család történetébe. Most úgy tűnik, hogy az évad két fő konfliktus mentén fog haladni. Egyrészt elérkezett az idő, amikor a brit nyilvánosság egyre hangosabban kezdi megkérdőjelezni II. Erzsébet uralkodásának létjogosultságát, amely vélemények közvetve az egész monarchikus berendezkedés kritikái is lesznek.

Nem nehéz belátni, hogy a 40 éve uralkodó Erzsébet és férje, Fülöp herceg egy más korból való, más értékrenddel. Ugyanakkor őket is nehéz elítélni, amikor a ritka alkalmak egyikén valóban a saját vágyaik miatt kérnek szívességet a kormánytól. Mert Erzsébetnek valóban fontos a királyi yacht felújítása, Fülöpnek pedig a felesége kívánságának teljesülése, még akkor is, ha egyébként gazdasági recesszió sújtja az országot. Ők is emberek, és ezt a nyomasztó ellentétet, ami ebből az emberi mivoltukból és királyi státuszukból ered, a sorozat mindig húsbavágóan tudta bemutatni, nincs ez másképp most sem.

Mindeközben hiába vannak olyanok, akik azt szeretnék, hogy a királynő mondjon le fia, Károly javára a trónról, valójában ők egy, a média által kreált idillt látnának szívesen az ország élén. Egy boldog, progesszívabb királyi családot képzelnek el, amely kép valójában Diana hercegnét takarja és nem sok köze van a valósághoz. Károlyék kapcsolata ugyanis a 90-es évek elejére a végletekig megromlott. Ez adja majd az évad másik fő fókuszát, egy széthulló házasság története, aminek jóval nagyobb következményei lesznek egy kétgyermekes család szétbomlásánál.

Akárcsak az előző évadban Tatcher esetében, úgy most is kapunk egy olyan miniszterelnököt, John Major személyében – a szinte felismerhetetlenre elmaszkírozott Jonny Lee Miller alakításában – aki hosszú éveken át, a 90-es évek második feléig fog lavírozni az ország kormányzása és a királyi család által generált problémák kezelése között. Azt mondjuk remélem, hogy az évad hátralévő részeiben nem fognak több olyan szájbarágós monológot a szájába adni, mint amit a 5×01 végén elmondott.

Ez a magyarázó stílus egyébként is jellemző volt a szezonkezdésre. Őszintén szólva kicsit el is bizonytalanodtam, hogy korábban is ennyire sok volt-e a nézők felé kikacsintós utalgatás, vagy csak ebben a részben volt túl tömör, amit kaptunk és azért tűnt fel. Az epizód igyekezett tudatosítani, hogy a közvélemény szerint miért és mennyire eljárt a királynő felett az idő, ám ezt olyan sokféle módon tette meg, hogy a végére már szinte zavaró volt.

The House of Windsor should be binding the nation together. Setting an example of idealized family life. Instead, the senior royals seem dangerously deluded and out of touch. The junior royals, feckless, entitled, and lost.

Ami az új színészeket illeti, alapvetően remek döntések születtek most is. Imelda Staunton, mint a 60-as éveiben járó II. Erzsébet jó érzékkel vette át a stafétát elődjeitől, erről már az epizód kezdő perceiben is megbizonyosodhattunk. Jonathan Pryce is tökéletesen passzol Fülöp karakteréhez, és Leslie Manville is találó választás volt Margit hercegnő megformálásához. Bevallom, az ő esetükben nem is volt kérdés számomra, hogy ne lennének jó találatok, nem úgy mint Diana és Károly kapcsán.

Kétségtelen, hogy Elizabeth Debicki kiváló színésznő, de legutóbb Emma Corrin elég magasra tette a lécet. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy Debicki-nek is sikerült elkapnia a karakter lényegét, azt, ahogy a szerető édesanya és a szenvedő feleség és nő küszködik ebben a kapcsolatban. A másik oldalról viszont Dominic West, akinek színészi kvalitásairól szintén nem tudok rosszat mondani, talán az egyetlen olyan színész az öt évad alatt, aki nem tudta rögtön eladni a karaktert számomra. Ebben lehet az is benne van, hogy nagyon ellenszenves viselkedést produkált Károly az évadkezdésben, és talán az is, hogy az epizód végén is még mindig West-et láttam, a színészt, nem pedig a karaktert. Persze simán lehet, hogy egy-két epizód múlva ez az érzés el fog tűnni, majd az évados írásnál visszatérek erre is.

A színészcseréken kívül az ötödik szezonra minden egyéb változatlan maradt. Továbbra is minden pillanatból süt a grandiózusság, gyönyörűek a képek, magával ragadó a rendezés, a zene, még mindig lenyűgöző látni egy ekkora produkciót megvalósulni. Jó volt a kezdés, 8/10-et meg is kapja, de én azért bízom benne, hogy a negyedik évad példáját követve, a szezon végére még erősebb lesz az összkép.

24 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2022. 11. 09. 22:25

Nahát, ez már elérhető? Teljesen megfeledkeztem róla, hogy jön az új évad.

Wanheda - 2022. 11. 10. 03:26

Imelda Staunton melletti döntésnek nagyon örülök, szerintem elképesztően zseniális alakítások sora mutatja évtizedek óta a tehetségét (és nem a Harry Potteresre gondolok). :-)

FP Jones - 2022. 11. 10. 05:49

le is csúszott mára az egész :D

jucip - 2022. 11. 10. 08:45

Egyelőre egy részt ment le nálam és még úgy érzem, hogy Dominic West túl sármos nekem Károly szerepére :D többi színész eddig szerintem jó választás, de persze kell még pár rész ehhez majd

Zozo - 2022. 11. 10. 10:07

Nekem Charles és Diana egyelőre nem tetszik. Ahogy jucip is írja, West túl sármos erre a szerepre. Debicki meg túl magasnak tűnik, mindig elámulok rajta. Diana is ennyire magas volt? Umbridge-tól és a High Sparrow-tól is nehéz elvonatkoztatni, de idővel biztos alakul majd ez is.

remi - 2022. 11. 10. 10:27

Hacsak nem megosztott évadról van szó akkor nem kezdett hanem kijött.
Nem tudom a netflix konkrétan mikor közül majd adatokat (csütörtökönként szoktatok írni róla) a nem annyira legális csatornákon ahogy nézem a vártnál kisebb a tolongás érte, igaz almát hasonlítok gőzekéhez, de a nagyjából ugyanakkor kijött Andor epizódot nagyságrenddel többen szedik/ték, még a szinkronos TWD epizódoknál is sokkal nagyobb számok szoktak lenni.

winnie - 2022. 11. 10. 10:52

“Hacsak nem megosztott évadról van szó akkor nem kezdett hanem kijött.”

ez arra utal, hogy premierkritikáról van szó függetlenül a megjelenés mikéntjétől. így szoktuk jelezni az írásainkat:

“kezdett az x. évad” – premierkritika
“vége az x. évadnak” – évad és/vagy finálékritika a premierkritika után
“az x. évad” – finálés vagy teljes évados írás premierkritika nélkül.

” ahogy nézem a vártnál kisebb a tolongás érte”

a várt = a 4. évadért tolongók*1,2-1,3-mal mondjuk. ehhez az kell, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy mennyi volt két éve az érdeklődés a 4. évad iránt, bevallom, gőzöm nincs róla, de abban biztos vagyok, hogy a netes letöltéseket sosem fogja uralni egy kvázi kosztümös, nem zsáner történelmi sorozat.

a letöltő réteg iszonyatosan marginális, nagyon kis szelet a globál streaming réteghez képest, de egy elég jól behatárolható korosztály/érdeklődési kör, amelynél egy star wars sorozat vagy fantasy mindent lezúz, cserébe abban is biztosak lehetünk, hogy egy The Crown “legálban” sokkal nézettebb lesz, mint az Andor mondjuk, főleg globálisan. (de ez elmondható mondjuk az NCIS-re is.)

Mom - 2022. 11. 10. 14:25

Most épp nem aktív a Netflix előfizetésem, de elkezdem majd amikor újra aktiválom. Viszont nekem Diana és a szála eléggé lehúzta a negyedik évadot. Nem volt jó érzés nézni a nyomorúságát. Ez persze nem a színésznő vagy az írás kritikája, de egyszerűen nyomasztott, főleg hogy a végkimenetelét is tudom. Emiatt viszont nem is vártam/várom annyira a folytatást. Aztán lehet, hogy elkap majd a lendület ha elkezdem, de jobban inog nálam most, mint korábban.

nagab - 2022. 11. 10. 22:00

Talán mégsem volt eredménytelen a királyi család “lázadása” az előző négy évadban bemutatottak kapcsán.
Az 5. évadban a királyi családról “pozítivabb” képet próbálnak mutatni a korábbiakhoz képest. (Károly kifejezetten szimpatikus ebben az évadban, Camilla szintúgy, Diananak meg csak a vergődés jut…)
Hogy ez az “átalkaítás” hogy sikerült, azt mindenki maga döntse el.
Az évadnak egyetlen előnye, hogy olyan “háttérszálakat” is bemutat, amiről eddig talán csak kevesen tudtak, hallottak (pl. Mohamed Al-Fayed – Dodi apuka – “felemelkedése”)

Nézhető, de már nem olyan ütős, mint az előző 4 évad volt…

winnie - 2022. 11. 11. 05:41

nagab: nem hiszem, hogy lett volna lázadás, eredménye pedig pláne nem, ez inkább illúzió lehet, főleg, hogy valamikor 2 éve írhatták meg a szezont. a készítőknek nem célja az előjelezés, nincs ágendájuk (mégiscsak egy peter morgan), maximum látásmódjuk, és elképzelésük, hogy miképp lehet igazán érdekes a sorozat.

(“szerencsére” a netflix modellje kedvez annak, hogy ne lehessen lázadás, mert ha heti lenne a sorozat, akkor le lehetne reagálni, de így nem igazán, hogy lemegy, utána már más a téma – ami zaj volt most, az nem negatív/pozitív tengelyen volt, és nem is annyira a királyi családtól, régen meg közel sem volt akkora zaj.

remi - 2022. 11. 11. 07:35

Az első 3 évadot nehezebb megítélni, de az biztos, hogy a 4. évadban jópár helyen erősen “meghajlott” a valóság (közleményt is adtak ki, hogy ez egy fikciós sorozat) úgyhogy az 5.-et egyelőre hanyagolom, majd talán decemberben belenézek. Annyi már pár screenshotból is látszik, hogy Debicki nemigazán jó Diana. A 4. évados színésznő (akit láttam már korábban egy általam hamar elkaszált sorozatban, talán a Pennywortben) egész jó volt a szerepben, a többiek meg elég vegyesek, pl. Kamilla szerepét egy igencsak csinos színésznőre castingolták, éshát Kamilláról sok mindent el lehet mondani, de ezt az egyet nemigazán.

Varda - 2022. 11. 12. 10:20

Nekem nem jött be az új szereplőgárda. A Dianat játszó színésznőnél olyan a szerep, mint egy rá nem illő ruha. Végig azt látom a játékán, hogy nem a természetes karaktere, nem a természetes mozdulatai, hanem felvettek. Szerintem nem tud illeszkedni a szerepbe. Károly fél fejjel alacsonyabb nála? Nagyon zavaró, amikor közel állnak egymáshoz. Károlynál alapvetően a hasonlóság hiánya zavaró számomra inkább. Nekem nem játsza hitelesen a királynőt Imelda Staunton sem…nagyon elül az elődeitől, súlytalanná vált általa a királynő. Fülöp herceg jónak tűnik. Margit jó lett, bár elsőre nehéz volt azonosulni azzal, hogy Margit hercegnőt látjuk. Anna hercegnő is súlytalanná vált, hova tűnt a vagánysága?

Janka - 2022. 11. 12. 10:37

Ez az 5. évad egy csalódás volt számomra. A sztori sem volt érdekes. Összefoglalva: panaszkodás és panaszkodás minden karakter által.
Amiben igen jó, az, hogy a régi szereplőket pár jelenetben visszahozták. Claire Foy kb 3 perce többet ért mint a többi szereplő egész évados játéka.
Fülöp herceg sztorija tetszett a legjobban. A Romanov szál érdekes volt majdnem ellenségként mutatta be Erzsébetet és Fülöpöt. És a szokásos: mennyi áldozatot hozott azért, hogy beházasodott a Windsor családba.
Diana karaktere sok jellemfejlődést hozott, végre nem gyerekes hanem kezébe vette az irányítást és minden áron szeretet akar amit senkitől sem kap meg, még a fiaitól sem. Az a rész amiben az interjút készítették stílusosan a Bonfire night/Guy Fawkes day alatt készült, na ez brilliáns volt.
Ez volt az egyetlen évad ami nem fényképezéssel ért véget. Mondhatni összecsapott volt. 6/10

UY Scuti - 2022. 11. 12. 22:05

Zozo

Diana 1,78 cm volt (Károly is annyi).
Debicki 1,90 cm (Dominic viszont “csak” 183cm amúgy).

Összeségében amúgy – pláne az első 2 évadhoz képest – számomra csalódás volt az évad. Ellenben Elizabeth Debicki szerintem tökéletes választás volt erre a szerepre, ahogy előzőleg Emma Corrin vagy Anderson is az volt.

Navia - 2022. 11. 13. 04:59

Eddig számomra a sorozat egyik legnagyobb erőssége a casting volt. Az új szereplő gárdával ugyan még csak a második részt próbálom végig szenvedni, de valahznem hiszem H a végére változna a véleményem. Debicki botrányosan rossz Diana. A magassága, a nőiesség és báj minden hiánya, az állandó görcsös fejlehajtása…. Sajnos akármennyire szeretem Dominic Westet, Károlynak ő sem teszik. Túl sármos, túl “kedves” a kisugárzása. A többiek eddig rendben vannak számomra.

MissB - 2022. 11. 13. 11:04

Nekem most a legkevésbé tetszik a casting, majd’ senkiről sem hiszem el, h azt játssza, akit, pedig eddig ebben volt erős ez a sorozat, és egyedül Debickivel nincs bajom, vagyis a magasságával, h ezt nem kezelték, ,de róla elhiszem Lady Di-t, míg a többiek, tán még Margit kivételével, semennyire nem hiszem el, és Jonathan Prycenál kifejezetten idegesít a küllem, mert nekem fontos szempont, h Fülöp szikár és magas, míg Pryce löttyedt nagyon ehhez a szerephez, hiába játssza jól amúgy. És kb a többiekből is ez a szikárság hiányzik, Westnél meg konkrétan azt látom, mintha minden jelentben részeg lenne (bár ez inkább annak tudom be, h Mo-n a colette alatt látványosan részeg volt minden nap munka közben is). Eddig kimagaslóan jó volt ez a sori, most kicsit elfáradtak a castinggal, a látvány szuper még mindig, a sztori is, csak tényleg ezt a gárdát én most nem hiszem el..

UY Scuti - 2022. 11. 13. 11:58

MissB

Nem tudom Pryce mennyire is volt “löttyedt” erre a szerepre, nekem nem tűnt annak, a magasságuk is egyezik mindkettő 183cm volt. A szikárság az viszont akár tényleg jogos lehet.

MissB - 2022. 11. 13. 13:17

@UY Scuti: az arcát nézd meg, ott nagyon látszik. meg ha már ilyen csipcsup dolgok zavarnak, azt jelzi, h nem működik nekem :(

carpediem - 2022. 11. 14. 11:24

Húú, de másképp lájuk ezt. Debiczki túl okos és határozott Diana karakteréhez, az a finom báj és az a sokszor már nem túl okos vonás, naivitás (tudom kiverem a biztosítékot) nem jellemzi, nem játsza még el, nem hiteles, olyan pont mintha manírozna. Nekem Káéroly Dominic West viszont zseniális, abszolút uralja az évadot, a hanglejtés, a gesztusok, a karakter, szinte csak őt nézném, eszembe nem juttot a Viszony se maga Dominic West maga botrányos sármos figurája. A királynő okés, zárkózotabb, de ez lett vele is az életben. Az évad hűen tükrözi a monarchia sorsát, éppen az előző évadok tükrében érthető igazán miért ilyenek ezek a karakterek

Bookworm - 2022. 11. 14. 13:23

Összességében tetszett a Crown legújabb évada. Féltem, hogy Imelda Staunton-ra Umbridge-ként fogok tekinteni, de ez nem így lett, sőt a nyilvános szerepléseinél, messziről hasonlított is a királynőre mind kinézetében, mind beszédstílusában. Tetszett a Fülöp és Margit fókuszú epizód, illetve az új miniszterelnök is szimpatikus volt. Korábban írta valaki, hogy Anne egy szürke kis egér lett, és ezt én is így gondolom, eltűnt a szarkasztikus, cinikus jellemvonása. ☹ Dominic West esetében az volt a bajom, hogy nem Károlyt láttam benne, hanem magát a színészt, az alakításával nem volt gondom. Szerintem Elizabeth Debicki jól adta át Diana manírjait, viszont helyenként látszott, hogy túl magas, és bizonyos ruhák nem álltak neki jól emiatt (pl. a „bosszúruha”). A legjobb rész a 3. epizód volt, ami bemutatta Al-Fayed felemelkedését az inas segítségével. Claire Foy-t öröm volt ismét látni, az az igazság, hogy még mindig az első két évad a legjobb, ez után a 4., majd a 5. sikerült jól és az 3. évad lett a leggyengébb. Furcsa volt nézni ezt az évadot azzal a tudattal, hogy a királyi pár már nem él. Kíváncsi vagyok, hogy az utolsó évad hogyan zárul, tippre Vilmosék eljegyzésével vagy a királynő trónra lépésének 50. évfordulójával.

UY Scuti - 2022. 11. 14. 22:08

MissB
Arc éle, keskenyebb szem stb OK. De igaz ha már ezek zavartak ott más gond is volt akkor.

Matt Smith jobb volt:)

MissB - 2022. 11. 18. 12:16

nekem simán belefért volna, h a lord mountbatten-t játszó színészt hozzák vissza késő fülöpnek, már első évadokban arra gondoltam, micsoda elpazarlás

Tina - 2022. 11. 22. 17:07

Diana 178 centi volt, Debicki 191. Ez már zavaró különbséget okoz minden egyes szereplőhöz viszonyítva, mert sajnos elvonja a figyelmet a lényegről. Az előző Diana nekem sokkal jobban tetszett, nem nyomta a személyiségét az, hogy mekkora. Károlyt egy percig nem érzem Károlynak. Ez a csávó egy szívtipró, kinézetben, viselkedésben egyaránt. És az igazi Károly tényleg ennyire egy genyó volt a feleségével? Mert szerette, nem szerette, ez full genyóság, ahogy viselkedik, még emberség sincs benne, empátia zéró.

Tina - 2022. 11. 22. 17:11

Diana 178 centi volt, Debicki 191. Ez már zavaró különbséget okoz minden egyes szereplőhöz viszonyítva, mert sajnos elvonja a figyelmet a lényegről. Az előző Diana nekem sokkal jobban tetszett, nem nyomta el a személyiségét az, hogy mekkora. Károlyt egy percig nem érzem Károlynak. Ez a csávó egy szívtipró, kinézetben, viselkedésben egyaránt. És az igazi Károly tényleg ennyire genyó volt a feleségével? Mert szerette, nem szerette, mindegy, ez full genyóság, ahogy viselkedik vele, még emberség sincs benne, empátia zéró, de a reális értékítélet sem erőssége. Egy másodpercre sem érzik át Kamillussal, mit élhet át a megcsalt, átvert feleség, akiben bár nincs rosszindulat, mégis folyamat köpködik, savazzák. Ha ez volt a cél, roppantul antipatikus páros.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz