login |

SAS Rogue Heroes: az 1. évad

2022. 11. 13. 21:20 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Valamiért azt hittem, hogy  Steven Knight komolyabb sorozatkészítő, nem is tudom, mire alapoztam ezt, talán a Peaky Blinders-re. Az biztos, hogy a BBC-re gyártott Rogue Heroes, az itthon HBO Maxra Engedetlen hősök magyar címmel befutott széria minden, csak nem komolyan vehető, pedig elvileg jelentősen a valóságon alapul. Mégis, mint látjátok a fenti címből, lecsúszott mind a 6 rész gyorsan.

Konkrétabban a történet az SAS megalakulásáról szól, amikor 3, már nem is tudom milyen kiképzésen átesett katona őrülettel és egy elszállt kém látomásával megspékelve létrehozta az öngyilkos osztagát a sivatag közepén, hogy onnan csapjanak le az afrikai német repterekre, ezáltal gyengítve az ottani előrenyomulásukat.

Gyakorlatilag egy ködös látomás az egész sorozat, gondolom, aki percre pontosan tudja, hogy mi zajlott az afrikai harctéren, az érti majd, hogy melyik részben épp mit akadályoznak meg, és merre változik a háború, de nekem szégyen, nem szégyen, csak az volt meg így sok évvel iskola után, hogy Rommel elég sikeresen vezette ott a csapatokat. Igazából ezzel arra akarok kitérni, hogy a sorozat nem túl ügyesen teszi be a nagy képbe az engedetlen hőseit.

Valahol már ez is nagyobb gondnak érződik, hogy minden részben kiírják, hogy mennyire hihetetlen és, hogy a valóságon alapszik, mégsem teszik a valóságba, egy másodpercre sem érződik igazinak. Ez a kettősség pedig a készítésén is tetten érhető, mivel az egész amolyan “üvölt a metál, cool a háborúzás” módon van leforgatva, de közben meg amellett sem köteleződnek el, mert néha meg régi zenékkel próbálnak abszurd hangulatos montázsokat csinálni.

Viszont a cool meg laza pillanatok mellett ezerrel ott a dráma elvileg. Mármint lehetett volna érdekes egyensúly ebből… egy jobb rendező kezében? Konkrétan cool montázsban fegyvertelen németeket mészárolnak le a “hősök”, aztán ezen elvileg filozofálnak is, de a súlyból semmi nem jön át (később visszatér ez a motívum), viszont az sem, hogy a nézőre pillantanak, őt csalják morális csapdába. Egyszerűen kicsit semmilyen egyveleg a végeredmény.

Mindezek mellett popcornként simán működik az Engedetlen hősök, mert egyszerűen vannak olyan pillanatai, amik nézetik magukat. Simán félrenézünk a túlpörgetett, színpadias alakításokon, mert ha félretesszük a súly hiányát, akkor meg 1-2 bevetés, pár poén, némi karakter interakció simán működik. Mármint így 6 részben.

A végeredmény meg sem közelíti a Kelly Hősei, vagy A halál 50 órája vagy hasonló filmeket (vicces, mert az Andor első 5 része sokkal közelebb állt hozzájuk), de annyira a stílusra sem fekszik rá, mint, és ez most messzi nyúlás lesz, a “ez mind tényleg megtörtént” Pain & Gain. Szerintem ez is inspiráció volt nekik. A végeredmény egy néha szórakoztató, többnyire 1 hónap alatt elfelejtős valami lett. Talán majd a 2. évad?

7 hozzászólás Ne habozz!

perelli - 2022. 11. 13. 21:36

De érdekes, én mennyire másként láttam. Mindig érdekelt a töri és háborúsdi, WW2, különösen, így elég tisztában voltam az Afrika Korps szerepével, és nekem teljesen össze is állt a kép, az utolsó rész kivételével, de azt meg részletesen elmagyarázták. A másik, hogy nem tudtam, hogy ezt komolyan kéne venni, így nem is vártam sokat tőle. Ezeknek a fényében egyszeri, könnyed darára pont megfelelt. Eszembe sem jutott, hogy mondjuk a BoB-hez lehetne, kellene hasonlítani, klasszikus mozifilmekhez meg végképp nem.
A moralizálást egyébként kicsit furcsálltam, a vége amúgy is elég zavaros lett számomra.

Sigismundus - 2022. 11. 13. 21:54

Nagyjából igen kellemetlenül kezdtem érezni magam az első két rész után. Hogy komolytalan, ostoba, ez az amerikaipilóta-napszemüveges, rock-n-roll-os, punkrockos, engedetlen, tekintélyt -nem-tisztelő hangulat ami árad a részekből. A sztereotip skót, ír és walesi akik az egyedüliek akik tudják, hogy kell megnyerni a háborút mert az angol főtisztek mint hülyék. (Paddy Mayne, nem ír paraszt volt, hanem földbirtokos-kereskedő családba született, elitiskolát végezett ügyvéd.)

Nálam ez a SAS téma több tiszteletet érdemel.

Ami nagyon gyenge volt az Dudley Clarke karaktere, hiába játszotta őt Dominic West. A valód ennél komolyabb (és a háború után is sokáig titkolt) munkát végzett. Ami felesleges volt, a francia-algériai csaj sztorija, de kellett egy romantikus-szexes szál is. Főleg az elsőkét részben volt fárasztó és hiteltelen a karaktere abban a korban.

Aztán a 3-4-5-6 résztől változás állt be, amikor végre elkezdődtek az akciózások. A fárasztó cool-rockos hangulat az megmaradt ugyan, de ami a szereplőket, és karaktereiket illeti, akár britek, akár franciák, igyekeztek az valódi SAS/LRDG tagjaira külsőleg is hasonló színészeket alkalmazni. És az akciók is, nagyrészt megfeleltek a valós akcióiknak. Bár azt nem tudom, Augustin Jordan akciója, a két némettel, mennyire volt valósággal egyező, a többieké nagyjából OK volt.

Szóval a 3-4-5-6 résztől már kezdem élvezni, és már második évadban reménykedem, mert Stirling, és Berge története az izgalmakat illetően nem ért véget…

Shyllard - 2022. 11. 13. 21:58

Na akkor örülök, hogy ez meg a His Dark Materials sokadik nekileselkedése között most délután az utóbbi mellett döntöttem. Én is Steven Knight miatt akartam bepróbálni, de promóciós anyagok közül nem a jobbfajta háborús alkotásnak festett. Pedig egy Jarhead-szerűséget biztos kihozhattak volna a cuccból (mármint alapanyag ismerete nélkül), pláne Rommel oldaláról, mert nekem is az maradt meg, hogy ő egy érdekes figura volt :)

Shannen - 2022. 11. 13. 22:34

Érdekes, nekem teljesen másképp csapódott le, az idei Top3 újoncban nálam simán ott van. Már több mint egy hete láttam, de még mindig eszembe jut időnként egy-ey jelenet/szereplő meg úgy az egész sorozat.

Ráadásul teljesen a semmiből jött, hogy bepróbáltam, mert a téma alapvetően eléggé hidegen hagyott. Viszont elég hamar, már az első jelenettel megvettek, aztán remek dara lett belőle.

Nálam pont azért működött, mert egyszerre volt szégyentelenül szórakoztató a maga brutalitásával, túltolt macskóskodásával és coolságával, de közben nagyon is emberi maradt, működött a dráma, volt annak súlya, nem is kevés. A poénok pont annyira ültek, mint az akciózások. A szereplők is kellően árnyaltak voltak, mindenki iszonyat karakteres volt, a színészek meg lubickoltak a szerepekben (Colin Swindells és Jack O’Connel kifejezetten kiemelkedőek voltak).

Ami nálam se igazán működött az a francia nő és a viselkedése, de az meg kellett a dramaturgia miatt.

Viszont azt számonkérni, hogy mennyire valósághű vagy sem a sztori bemutatása, az már megint teljesen felesleges, hiszen egy dramatizált, igaz eseményeken nyugvó fikciós sorozatról beszélünk. Amennyire utána olvastam, nagy vonalakban követi a valós történéseket, ennél többet egy nem dokunak készülő sorozattól nem lehet várni.

Azt elhiszem, hogy valakinek ez a stílus nem jön be, ízlés kérdése, engem viszont pont ez rántott be.

Scoo - 2022. 11. 13. 22:36

Senki se üljön neki úgy, hogy ez egy komoly sorozat lest. Kb. Becstelen brigantyk light. Rock, káromkodás, őrült emberek, akció. Max egy-két percig veszi magát komolyan. Egyáltalán nem hiteles, de a főbb események valóban megtörténtek.

hallak65 - 2022. 11. 13. 23:49

Stirlinghez képest volt Mayne “paraszt” a sorozatban, mivel Stirling nemesi származású volt, apja a parlament tagja. Nem állították másképpen. Mayne pályafutása alatt végig kiszámíthatlan volt, de jó vezető, akit részegen kerülni kellett.
Stirling egyébként tényleg a tábornokhoz ment az ötletével megkerülve a szokásos hierachiát. Szóval az a rész is igaz.
Továbbá az angoloknak a háború elején igen nehezükre esett lépést tartani a német modern hadászati megoldásaival, mivel ők még az első világháború tapasztalatira építették fel a hadsereget. Gondoljuk csak a Churchill tankra, amit nem a gyors előrenyomulásért, hanem a lassú állóháború feltörésére fejlesztettek ki.

Egyébként nekem tetszett. A csaj persze hogy csak a drámért volt ott, de Sofia Boutella-nak jól állt a szerep.

Remélem lesz folytatás, de angol sorozatoknál ki tudja…

winnie - 2022. 11. 14. 00:27

“ Remélem lesz folytatás, de angol sorozatoknál ki tudja…”

elvileg mar megvolt a berendeles.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz