login |

Am I Being Unreasonable?: az 1. évad

2022. 11. 14. 15:50 - Írta: Shannen

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Teljesen random próbáltam be a BBC One új, komikus thriller sorozatát, amit a This Country készítő-főszereplője, Daisy May Cooper jegyez hasonló kapacitásokban. Ez utóbbi mondjuk sokat nem mondott nekem, mivel sose láttam az áldokus brit komédiát, amiből tavaly amerikai remake is készült, ellenben a rövid leírás és az előzetesen kiadott kép volt annyira fura, hogy felkeltse az érdeklődésem. Végül nemcsak, hogy nem csalódtam, de egy kifejezetten okosan megírt komédiát kaptam, ami a kezdeti könnyedebb hangvétel mellett a végére mélységet is kap, anélkül, hogy átmenne valódi drámába, vagy akárcsak dramedy-be.

Azóta azért belenéztem a This Country-ba is és megerősíthetem, hogy eléggé más a két sorozat stílusa, így akinek az esetleg nem jött be, az is nyugodtan tehet egy próbát az Am I Being Unreasonable-el.

A történet részleteibe nem mennék bele, mivel a hatszor félórás évadhossz elég sok fordulatot tartogat, legyen elég annyi, hogy főhősünk Nic, az otthonülő, depressziós anyuka egy boldogtalan házasságban tengődik, amin az sem segít, hogy épp gyászol valakit. A sorozat a vonatkozó baleset bemutatásával kezd, ami egyszerre abszurd és brutális, amely jelzők tulajdonképpen az egész sorozatra is ráhúzhatóak. Azt viszont csak a pilot végén tudjuk meg, hogy ki volt az elhunyt. Ez is egyike azoknak a mini-rejtélyeknek, amelyekkel tele vannak az epizódok, és amelyek nagyon jó ütemben gördítik előre a cselekményt.

Az egyébként nagydumás Nic életébe egy másik nő, Jen betoppanása hoz változást, aki a fia új osztálytársának az anyukája és nagyjából hasonló habitussal rendelkezik. Nem csoda, hogy gyorsan megtalálják a közös hangot és kvázi legjobb barátnők lesznek. Legalábbis egészen addig, amíg ennek a barátságnak a hatására felszínre nem bukkannak a múlt sötét titkai. 

Komikus thrillerként hivatkozunk ugyan a sorozatra, de a thriller része erős költői túlzás, mondjuk úgy, hogy van egy rejtély, amiről csak az évad végére fog összeállni a kép. Ahogy epizódról epizódra elkezdjük a kirakós darabkáit összeilleszteni, úgy lesz egyre nyomasztóbb a megfejtés. Mindig is értékeltem, ha egy jelentéktelennek tűnő dolog úgy kap később jelentőséget egy történetben, hogy érezhető, hogy annak a valaminek már az elejétől kezdve megvolt a funkciója. Ez számomra azt jelzi, hogy egy jól átgondolt történetet látunk, amibe belefektették az időt és energiát a készítők, hogy minden a helyén legyen az elejétől a végéig.

Amikor pedig végre leesik, aminek le kell, ez esetben megint csak abszurd és brutális módon, akkor csak elismerően tudok biccenteni. Mindez persze nem sokat fog számítani annak, akinek a sorozat humora nem jön be. Nálam szerencsére betalált, sőt minden részen többször hangosan felnevettem, nem csak elmosolyodtam egy-egy poénon. Érdekes módon hiába az okosan vezetett sztori, a humora már nem ennyire kifinomult. Nem kell persze alpári poénokra gondolni, egyszerűen csak a szabadszájúság nagyobb teret enged a poénok sokszínűségének.

Persze a humor se érne sokat, ha azok nem a megfelelő módon kerülnének közvetítésre. Szerencsére itt a színészgárda is roppant erős, mindenki lubickol a szerepében a legutolsó mellékszereplőig. Daisy May Cooper és Selin Hizli duójának dinamikája hibátlan, de hiába minden erőfeszítésük, a show-t Nic kilenc éves fiát játszó Lenny Rush lopja el. Az a telefonbeszélgetés a nagyanyjával a második részben egészen zseniális.

Akár egy kellemes hétvégi darára is érdemes lehet betervezni a sorozatot, ha elkapja az embert a humora, akkor nagy csalódás nem érheti, nálam simán elérte a 8/10-es szintet. Tűkön ülve várom a folytatást, ami szerencsére már berendelésre is került.

1 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2022. 11. 15. 16:49

Teljesen nem azt kaptam, mint amire számítottam. Durva érzelmi hullámvasútra viszi az embert és többször is váratlan irányba kanyarodik… Majdnem túl erős is lett a gyomromnak. Ettől függetlenül kiváló a sorozat. Érdemes bepróbálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz