login |

Pilot-mustra: Mammals – 1×01

2022. 11. 16. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az egykori Gavin & Stacey-színész James Corden-t a The Wrong Mans óta nem láttuk komolyabban sorozatban, szóval a Prime Video pénteki teljes évados premierje, az Emlősök kötelezően bepróbálós volt számomra. Az már csak hab volt a tortán, hogy az angol sorozatok esetében leginkább két műfajt tartok kötelezőnek: a kompakt, átívelő szálas krimiket, valamint a kicsit sötétebb, keserédes komédiákat, dramedy-ket. Ez a sorozat az utóbbi.

A Mammals kapcsán még arra figyeltem fel, hogy eléggé kiemelték a készítő, Jez Butterworth nevét, ami elsőre nem érettem, mert eddig konkrétan egy sorozata volt (az is a Britannia), de amikor a szemem elé tárul a mozifilmes munkássága, nagyot néztem: amellett, hogy az új Indiana Jones-on dolgozott, még olyanokat írt, mint a The Last Legion, a Fair Game, a Birthday Girl, az Edge of Tomorrow, a Black Mass, a Spectre és a Ford v Ferrari. És itt nem a minőségen vagy annak hiányán akadtam fenn, hanem azon, hogy ezek mind mennyire, de mennyire különböző stílusú és műfajú filmek! Ezek után nem lepett meg, hogy a(z anti) romantikus dramedy-t is behúzta a műfajai közé.

MAMMALS – 1×01 – 7/10

A sorozat kapcsán nekem egyszerű dolgom van azzal, hogy nem olvasok és nézek előre semmit, mindennek nekimegyek ismeretlenül és hadd szóljon, de az általános leírás (“a házasság kihívásairól”) és az egy fokkal bővebb is (“feje tetejére áll egy szakács élete, amikor sokkoló titkokat tud meg terhes feleségéről, és sógora segítségével elkezd válaszokat keresni, miközben még a sógor házasságai is meginog”) nem árul el sok mindent, figyelemfelkeltőnek pedig pláne nem mondható, így a 25-30 perc körül epizódhossz ellenére szerintem érdemes egy kicsit belemenni a pilot történéseibe – és az első csavarba is. (Nyugi, a nagy WTF karaktert és a pilot végi mondatot nem lövöm el!)

Szóval adott egy házaspár, akiket idillikus nyaralásuk során ismerünk meg, látjuk, hogy a (francia) nő gyereket vár, majd mindennek a gyerek elvesztése vet véget, indulhat a gyászterápia. Azonban a sorozat nem annyira a veszteség feldolgozásáról szól, hanem arról, hogy a férj a felesége mobilján észrevesz egy üzenetet, amiből arra következtet, hogy a nőnek viszonya van valakivel. Ez a felismerés pedig marhára nem jön jól neki. Nem csak azért, mert rajongásig szereti a párját és fel sem merült benne annak félrelépése, hanem azért, mert az új étterme (amit a felesége nevét viseli) is most nyílik, ami eléggé szétstresszeli. És ez még csak a kezdet, a baj csőstül jön ugyanis.

Van egy jó hírem azoknak, akiket zavar, hogy ma már több film és sorozat készülhet női szemszögből: a Mammals ugyanis elsősorban egy férfiról szól, egy férfi érzéseiről, egy férfi belső vívódásáról, egy férfi háborgó lelkéről – és paranoiájáról? A próba pedig átérezhető, még úgy is, ha az egészet azért nyakon öntik egy komikusabb vonallal, ami igencsak eklektikus, van, hogy nagyon érintőleges és szelíd, máskor meg teljesen átmegy abszurdba. Olykor meg szimplán WTF.

Főhősünk, Jamie elkezd tehát pörögni a megcsalás ügyén, az események eszkalálódnak, és egyelőre gőzöm sincs, hogy hova akad kilyukadni a készítő. Főleg, hogy van egy nagyon fejvakarós szál is a sorozatban – aminek látszólag semmi köze nincs a fő vonalhoz, cserébe ott egy pillanatra legalább megjelent a cím, amit ugyancsak kicsit nehéz eleinte értelmezni, már persze az egyértelmű dolgon kívül, de ugye akkor nem biztos, hogy így nevezték volna el a sorozatot. Ez a szál pedig a bővebb leírásban emlegetett sógor kapcsán jön be, és nem is vele, hanem a feleségével (aki ugye a főhős testvére) kapcsolatos, akinek “kalandozásait” egyelőre nem nagyon tudom értelmezni, de egyértelműnek tetszik, hogy valahova ki akarnak lyukadni vele, és ha más nem, akkor ennek kapcsán a kíváncsiságom megtartana a sorozat mellett. Szerencsére van más is, ami mellette szól.

James Corden nem okoz meglepetést, tudjuk, mire számíthatunk tőle, bár egy fokkal komolyabb karaktert hoz, mint korábban (megjegyzem, marhára nem lehet egyszerű neki elérnie, hogy valaki elvonatkoztasson a talkshow-s személyiségétől (mennyivel könnyebb dolga van a Saturday Night Live-osoknak, hiszen ők mindig részben, részenként akár több karaktert is alakítanak)), és a többiek sem okoznak csalódást. Mondjuk Colin Morgan esetében pedig már nem is tudom, hogy nekem ő a Merlin vagy a Humans főszereplője, de az biztos, hogy elég meglepő volt őt Sally Hawkins karakterének férjeként látni.

Nem is tudom, hogy melyik angol komédiánál írtam legutóbb azt (vagy valami hasonlót), hogy a végeredmény teljesen jó, abszolút nézős, de nem olyan, hogy kiálljak az ablakba és világgá kiabáljam, vagy hogy komolyabban, hatalmas lelkesedéssel tudjam ajánlani. Nálam a Mammals is ilyen volt, szerintem ma már végezni is fogok a szezonnal, és bár abszolút leköt és jónak érzem, mégsem biztos, hogy jövőre nagyon emlékezni fogok rá. De legalább minden további nélkül újranézhetem majd? Bár minden sorozat ilyen lenne, amiket elfelejtek!

6 hozzászólás Ne habozz!

SSY986 - 2022. 11. 16. 19:08

Spoiler spoiler spoiler
Fú nekem instant dara volt pedig az előjelek nem kedveztek a sorozatnak.( Erről később) Bírom Cordent a Wrong Man és a G&S miatt a filmjeit hagyjuk…🤣
Na de a sorozat bejött annak ellenére,hogy a casting kicsit félre ment Amardinnál meg Sally Hawkingsnál, mert ez most tahó lesz, de az első lehetett volna kicsit kevésbé attraktív míg a másik kicsit jobban az. Egyszerűen nem éreztem a kémiát a két pár között, de ez nem sokat vett el a sorozatból ugyan is a 4 külön szál tök jól működik és a színészek lubickoltak. Ami magát a storyt illeti szerintem jó volt főleg az utolsó rész végi csavar engem meglepett. Szóval csak ajánlani tudom ugyanakkor tényleg nem egy emlékezetes sorozat és a lezárás nem tetszett vagy ha lesz második évad akkor ok, de ha nem akkor….
Wow az emberek tényleg nagyon rühellik Cordent kajak az IMDb-n annyira le volt húzva a sorozat, hogy az meglepett.
Sima 7/10

winnie - 2022. 11. 16. 20:03

SSY986: szerintem főleg azért van ez, mert most valamivel bekerült a bulvárba és ilyenkor van egy nagyobb push, a premier napján még 3 pont alatt volt a sorozat, de azóta folyamatosan jön fel. de azért ez csak pár kósza ember a nagyobb trollkampányokhoz, sokan nem is tudnak róla, így inkább a talkshow-ját pontozzák.

Shannen - 2022. 11. 16. 20:55

A kritika hatására előrébb vettem a listámon és most le is csúszott az első két rész (gyanítom ma a maradék 4 is le fog – és még csodálkozom, hogy nem haladok a heti nézős dolgaimmal…).

Egyrészt nagyon brit, másrészt ez a francia beütés ad neki mégis egy kis csavart, amitől egyedibb lesz. Az 1×01 végi WTF jó volt. Az 1×02-ben a Rubik-kockás pillanaton felnevettem, de nem vitték túlzásba a komédia részét, inkább a furcsa hangulatra mentek rá. Sally Hawkins karaktere és sztorija egyelőre nagy kérdőjel, mintahogy az is, hogy Colin Morgannel közös párosuk mégis hogy került össze. Mármint nekem nagyon nem stimmelnek egymás mellett. Pedig mindkettőjüket bírom.

Cordenről meg szerintem sokat elfelejtik, hogy amúgy ő jó színész, de legalábbis semmiképpen sem rossz. És ez itt is átjön. Egy-egy jelenet volt talán, ami a talkshow host-os karakterére emlékeztetett (pl. a temetős az 1×02-ben), de ebben meg a rendező szerintem sokat tud neki segíteni, hogy ne tolja túl a dolgokat.

Egyébként Corden ezt vajon mikor forgatta? Mármint mikor volt a The Late Late Show-nak annyi forgatási szünete, hogy ez belefért? Mert oké, hogy közben filmekben is forgatott, de azokat azért könnyebbnek tűnik beilleszteni, mint egy hat részes sorozatot, aminek szinte minden jelenetében jelen van.

SSY986 - 2022. 11. 16. 21:47

Shannen: The Cinemaholic reports that the shoot began in July 2021 but was stopped after just two weeks of filming due to restrictions brought about by the COVID-19 pandemic. Nevertheless, productions resumed that August and eventually wrapped without further interruption.

jensen1213 - 2022. 11. 17. 08:16

Én a Wolf like me után kezdtem el után vele szemezni,(egyébként a Wolf like me-t nagyon szerettem kár hogy semmilyen kritika nem készült róla itt)kíváncsi leszek hogy lesz-e hasonlóság.

winnie - 2022. 11. 17. 09:21

ú, pont akkor kezdtem el írni a wolf like me-kritikát, amikor bejött nagyon sok meló, és sosem fejeztem be, de nagyon szerettem. És… végülis. valami lehet a hangulatában, de persze ebben nincs “olyan” szál:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz