login |

Pilot-mustra: 1899 – 1×01

2022. 11. 17. 21:30 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Mikor volt utoljára, hogy egy egy (vagy bármennyi) sorozatos készítő miatt ekkora várakozással tekintettünk volna egy újonnan érkező sorozatra junkie körökben? Nem tudom, hogy a Dark mainstreamben itthon mekkora siker volt, azt meg pláne nem, hogy mennyien voltak tisztában a “körön kívül” azzal, hogy Baran bo Odar és Jantje Friese a készítője az 1899-nek, de az biztos, hogy közülünk sokak számára volt kötelező első napos bepróbálás a széria.

Irigykedem is egyesekre, mert ha jó a sorozat, akkor biztos vagyok abban, hogy páran már a finálén is túl vannak, de én, míg a Dead To Me-t lehet, hogy a napokban ledarálom, ezzel szerintem max jövő hétre fogok végezni, így ha addig jön írás, akkor nem tőlem fog érkezni a finálékritika, éppen ezért addig kommentben is óvatosan bánjunk a spoilerekkel és jelöljük őket. Mert a kezdés alapján bőven lehet mit elspoilerezni.

1899 – 1×01 – 7/10

Jó volt a kezdés, végig lekötötte a rejtélyekre és homályban való tapogatózásra nagyon vevő énemet, de nem azért, mert annyira nagy dolgok történtek volna benne (volt WTF, de nagyon szépen a szövetbe ékelve). Viszont hangulatos volt, nagyon jól megteremtette a “világot” (értsd: egy hajót az óceánon) és elkezdte lefektetni a karakterek alapjait (sokan vannak – ld. itt egy képen, itt meg külön posztereken), mindenkit úgy tálalva, hogy a néző többet akarjon kapni belőlük.

De persze nem csak a karaktereket ismerhettük meg (végig a hajón maradtunk, nem kapunk korábbi életes flashback-et, ettől nem kell tartani – oké, a pilotban legalábbis nem volt ilyesmi), hanem jó pár rejtélyes szálat belengettek, kezdve a központi figurának tűnő Maura Franklin-nel, akinek a múltjából(?) kapunk villanásokat, amik egyelőre még nem nagyon állnak össze, de van időnk.

A sorozat egy Amerikába tartó óceánjáró hajón játszódik, rögtön ott is kezdünk. Egy alsó/felső szintes felállásról van szó, szóval a tehetősebb bevándorlók fényűzőbb körülmények között utaznak, a pórnép pedig a hajón aljában nyomorog és várja, hogy az kikössön az ígéret földjén. Azonban ezt a kikötést egy másik hajó hátráltatja. Négy hónappal korábban is ugyanis eltűnt 1000+ utassal egy másik behemót, a Prometheus, és a mi hajónk útja közben ennek a jeleit fogja, a kapitány pedig (nem csak szívjóságból, hanem egyéni érdekből) úgy dönt, hogy felderíti, hogy mi történt. És nagyjából ezzel indul be a történet.

Az a történet, amiről a pilot végére semmit sem lehet tudni. Kapunk egy erős lezárást (nem lövöm el, melyik számra, de nekem mindig működik), de miközben a távirányító után matatunk, hogy indítsuk az 1×02-t, bőven lehet agyalni, hogy milyen műfajjal lesz dolgunk. Emberi drámával? Szörnyhorrorral? A Bermuda-háromszög rejtélyével? Párhuzamos dimenziókkal? Világvégével? Vagy, ha már Dark, időutazással? Esetleg egyikkel sem? (Remélem, amikor kiderül a konkrétabb zsáner, nem lesz akkora csalódás, mint a Midnight Mass esetében.)

Nem bánkódtam volna, ha kapunk valami támpontot, de nehezen tudom elképzelni, hogy lesz olyan Dark-rajongó, aki az első rész után azt mondja, hogy neki ennyi volt, még akkor sem, ha nyilván a sok karakter felsorakoztatása nem mindenkit fog hasonló módon lekötni. De mondom a kifejezetten változatos módszerekkel elszórt rejtélymorzsák, szemöldökhúzós megoldások bőven elegendőnek bizonyulhatnak az érdeklődés fenntartásához.

Kíváncsi vagyok, hogy mennyire sikerül majd a többi karaktert is előtérbe hozni a részek során, mert egyelőre némiképp egyszemélyes volt a kezdés. És itt a teljes gárdát azért is érdemes megemlíteni, mert a sorozat olyan szempontból elég különleges, hogy ez a hajó olvasztótégelyként jó pár nemzet gyermekét fuvarozza, szóval az angol nyelv mellett kaptunk németet, japánt, franciát, spanyolt, lengyelt és talán svédet dánt.

Ezt pedig a változatosság mellett azért is említem meg, mert a Netflix azt mondta minderre, hogy “FAKKDET!”, és gondolom, a készítőkkel való egyetértésben, egységes szinkront gyártatott. Voltak már korábban is több nyelvű Netflix-sorozatok, amiknél egy fő nyelv került szinkronizálásra, a többi pedig feliratot kapott (a Hit & Run esetében volt is panasz), itt viszont minden magyar (vagy angol – van külön választható angol szinkron, ami 100%-os, és original angol nyelv, amiben mindenki a saját nyelvén beszél). Fura lenne, ha ez a motívum később komoly szerepet kapna, de az tény, hogy a szinkronosok így lemaradnak erről-arról, ha valaki óbégat, és nem fogják érteni, hogy akik hallják, miért nem reagálnak (mert külföldiül óbégat és nem értik), ahogy kimaradnak abból is, hogy egy jelenetben ki kit ért meg (mert tud angolul), és kit nem ért. Sőt, volt “nem értem, amit mondasz” sor is a pilotban, amit szinkronban másképp, lereagálósan kellett fordítani. Érdekes, na. És nekem nagyon bejön a sokszínű gárda.

Érdekes visszaolvasnom 2017-ből a Dark-pilotkritikámat, és abban biztos vagyok, hogy teljesen másképp érzek most, más az izgalmi szintem, sokkal kevésbé indított be első nekifutásra az 1899, és még azt is megkockáztatom (és le merem írni, vállalom a nyilvános megszégyenítést), hogy ha nem tudom, hogy kik a készítők, akkor lehet, hogy valamivel kisebb pontszámot kap a kezdés, de nem hiszem, hogy abban bármi kivetnivaló lenne, ha az ember izgatottan ül le valami és már eleve hangulatban van, mintha nulláról kéne őt bemelegíteni.

Első nekifutásra az 1899 teljesen más, mint a Dark, ami még akkor is pozitívum, ha szó nélkül befizetnénk egy újabb Dark-hullámvasútra. Ez (egyelőre) az egy (jó nagy) helyszínes terepnek is köszönhető (mondanom sem kell, hogy az ugyancsak spanyol A nyílt tenger (High Seas / Alta Mar) hasonló koncepcióját is imádtam – mindenképp érdemes bepróbálni!), és remélem a folytatásban nem kell majd az olykor irreális elvárásainkra mutogatni és mentegetni a sorozatot, hanem minden porcikájában hozni fogja a benne lévő potenciált.

És akkor páran már ma elkezdhetik vágni a centit a következő évadig.

33 hozzászólás Ne habozz!

punyapapa - 2022. 11. 17. 18:05

2 rész után azt kell, hogy mondjam, hogy a Dark utáni magas elvárásokat teljesítették.
A karakterek kellően érdekesek, a hangulat az lélegzetelállító. A történet még kellő lassúsággal bontakozik ki, és közben nem kevés kérdéssel kínoznak.
A franc egye meg, hogy menni kell dolgozni

DonMaros - 2022. 11. 17. 23:01

2 rész után teljesen megvett. A színészek jók, a karakterek érdekesek, a hangulat 10 perc után berántott. Szépen lassan bontogatják a relytélyeket, nézném a következőt ha nem lenne meló.

Sulo - 2022. 11. 17. 23:17

Én kezdek túl sok helyen háromszögeket látni? A madame ruhájának a bal melle fölött, a nászutas feleség fülbevalója, az ál-pap kis szakálla. Plusz az újságban a Devil’s triangle cikk címe. És valszeg más is van amit nem vettem észre.

Shyllard - 2022. 11. 17. 23:18

Nem erre terveztem, de pont semmit tevős szabin voltam ma, úgyhogy le is csúszott gyorsan. Szóval, ja, jó, de nem Dark. Évad közepe fele már lehet tudni mire megy ki a játék és mondjuk én spec. nem ájultam el ezúttal annyira a fő koncepciótól. Majd lehet írok róla, végig gondolom mennyire is jött be, mert sok baromi jó dolog van benne, kezdve az olvasztótégelytől. Minden más meg spoiler, de ötletesnek megint csak ötletes kis sorozat lett ez.

zoliszekely - 2022. 11. 17. 23:20

4 rész után ugyanazt tudom modani, mint anno a Darkra: ”mi történik itt?”
Elképesztően mind-fuck ez is, sok a rejtély benne. Nyílván más lesz a végkifejlett szerintem, mint a Dark esetében és ez teszi érdekessé, hogy az ember találgat úgy hogy jóformán még sejtése is alig van.
Amit talán negatívumnak mondanék az az, hogy a kíváló színészi játék ellenére még egyetlen karakter iránt sem alakult ki teljes mértékben szimpátia a részemről (a Dark első pár részénél anno ez ellenkezőleg volt).
Nagyon kíváncsian várom a folytatást és szerintem holnap-holnapután be is fejezem, mert már rég érdekelt ennyire sorozat végkifejlet mint most.

Sulo - 2022. 11. 17. 23:57

Az meg ugye alap, hogy a háromszög a 4 alapelem jele. Talpas háromszög tűz, áthuzva levegő, fejre fordított háromszög víz, áthuzva föld. És itt az utolsó kettő jelenik meg folyamatosan.

Greg - 2022. 11. 18. 00:32

Spoiler nélkül az 5. rész mindent rázúdít a nézőre. Csak jön és jön az új infó. Imádom.

Én magyar szinkronnal nézem, de néha bele nézek az eredetibe is, hogy lássam, hogy milyen nyelveken nem értik egymást a szereplők. :D

Azért az hatalmas, hogy eredetiben és szinkronban más-más élményt ad az egész, de mind a kettőnek van értelme, mert direkt így írták meg az egészet. Pl. eredetiben franciát fordít le angolra a karakter, a full szinkronosban pedig saját gondolatának álcázták az adott sort (“menjünk ide vagy oda”). Zseniális, sztem jól működik.

bvr - 2022. 11. 18. 02:09

Szerintem szuper volt!
Spoiler(de semmi konkrét) a vége-csavart viszont kitaláltam, bár nem szeretek közben ilyeneken agyalni de egy idő után már annyi wtf volt és adtak időt taéáégatni, két-három opcióban gondolkoztam végül amit a semmiből legnagyobb mindfuck twistnek szántak az jött be csak én régen pont olvastam egy ilyen könyvet :)
De ez nem gond mert nem egypoénos sorozat (meg amúgy akár ezt is továbbcsavarhatják egy esetleges második évadban) maga a hangulat végig szuper. Annak viszont nagyon örülök hogy netflix és egyszerre jött az egész évad.

ja, és ami apróság de nekem nagyon tetszett az a zeneválasztás, a részek végén beúsztatott klasszikus rockszámok

irgum76 - 2022. 11. 18. 04:47

na akkor egy ellenvélemény az első rész alapján:
(úgy hogy én a Dark-ot sem kedveltem)

a legnagyobb bajom a színészi játékkal volt
hát valami borzalmasan hitvány
amikor bejön a srác, hogy “orvost, orvost” én ott azt hittem, hogy valami átverésre készül mert úgy tűnt mintha a karakter megjátszaná magát
aztán kiderült, hogy nem ezt tényleg ennyire túl spirázta…
de a többieknél is vagy túlpörögnek vagy bambulnak bele a távolba

a karakterek kb annyira érdekesek mint egy elbénázott Call of Cthulhu szerepjáték csapat

logikátlanságok tárháza
a kapitány minden belsős infót megoszt egy vadidegen utassal (a doki nővel)
a széntartalék mennyiségét egy másik kiemelt karakterrel egy kazánfűtővel(!) derítteti ki
mert biztos nincs erre ember egy ilyen hajón aki ezt nyilvántartaná…
attól, hogy a hajó elfordul mindenki pánikrohamot kap
de a kedvencem “kapitányúr 20 perce ezt a jelet fogjuk folyamatosan”
nincs ott senki aki azt mondaná ha nem is az első üzenetnél de a második, harmadik ismétlődésénél, hogy “te bazz nem kéne szólni a kapitánynak? áh várjunk majd ha már eltelt 20 perc szólunk neki”

én a zenét nem nagyon szoktam figyelni, észrevenni de itt baromira idegesített
(leszámítva a főcím zenét az a remix tetszik)

összefoglalva: sz@rság

uff

winnie - 2022. 11. 18. 04:55

irgum76: “hát valami borzalmasan hitvány
amikor bejön a srác, hogy “orvost, orvost” én ott azt hittem, hogy valami átverésre készül mert úgy tűnt mintha a karakter megjátszaná magát”

ez csak tipp, mert nyilván ennek kapcsán a világon semmi bajom nem volt, sokszor ilyenkor az okozza a gondot (ami ellen persze általában tiltakozik az ember:), hogy külföldi a színész. nyilván extrémebb koreai vagy indiai példát felhozni, de simán lehet spanyolt vagy izlandit (vagy magyart, amit dettó hollywoodi szemmel néznek sokan) is: a nyelv és a kultúra miatt nagyon eltérő lehet az alakítás. és itt jön be az, hogy kinél lesz ez más – és kinél rossz. bennem például egy koreai sorozatnál nem merülne fel, hogy rossz lenne, mert más, mert nekem fura. és tippre, itt is vannak annyira hozzáértők a készítők, hogy tudják, mi a jó. ettől még persze bárki érezheti nem annak. és nyilván, ha magyarul vagy más egyennyelven nézted a sorozatot és így mondod, akkor nem szóltam.

(egyébként a szinkron mindig a legjobb opció a színészi játékok “ellen”. b-filmnél, nemzetközi fantasynél, vagy déli dialektust használó amerikai drámánál nekem ez az első lépésem, és máris mindenki ezerrel jobb színész lesz:)

irgum76 - 2022. 11. 18. 05:19

Winnie:

“a nyelv és a kultúra miatt nagyon eltérő lehet az alakítás. és itt jön be az, hogy kinél lesz ez más – és kinél rossz.”

én úgy hiszem, hogy egy bepánikolt, végső kétségbeesett karaktert nem kulturális kérdés eljátszani

van ami természetes reakciónak hat és van ami leugrik a képernyőről annyira életidegen
és nem hiszem, hogy itt a szinkron rontotta volna le maga testbeszéde is szörnyű volt szerintem

és nem azért mert hollywoodi szemmel nézem

winnie - 2022. 11. 18. 05:53

mindent hollywoodi szemmel nézünk, és ez nem sértés vagy ilyesmi, de aki nem főleg nem amerikai darabokat néz, az hozzászokik egy esztétikához. nyilván mondhatod ennek kapcsán, hogy más nem amerikai, mondjuk svéd sorozattal nincs bajod, ami nyilván fair, ezért általánosságban mondom, amit mondok, főleg, mert te is úgy említetted, nem csak rá, hanem a többiekre is vonatkoztatva, ami ugye abszurd, hiszen nem lehet arról szó, hogy direkt szar színészeket szednek össze és nem veszik észre. mindig kell, hogy legyen olyan, aki fény az éjszakába. amikor ennyire egyöntetű a vélemény, akkor valószínűleg lehet más megoldás is.

nem védeni akarom az egészet, semmi okom rá, főleg, hogy csak egy részt láttam, de amíg az ember nem egybehangzó véleményeket olvas valami kapcsán, hanem egy különállót (főleg azok után, hogy fent ketten is írták, hogy jó/kiváló a színészi játék), addig próbál magyarázatot találni arra, hogy miért látja valaki gyökeresen ellentétesen. nem arra, hogy miért nem igaz, amit írsz (mert nincs olyan, hogy igaz vagy nem igaz), hanem arra, hogy mi az oka ennek, hogy így látod. nyilván, ha befut több hasonló meglátás is, akkor elkezdünk hajlani arra, hogy van benne valami. (és a szinkron nem ront, hanem javít – nyilván a testbeszéden nem, más kérdés, hogy ez megint olyan, hogy akinek a való életben rossz a testbeszéde, annak nem azért rossz, mert rossz színész, a határtalan kétségbeesés, a kifulladtság a lépcsőzés, a sok napi éhezés és stressz után sok mindent kiválthat az emberből. még az is lehet, hogy a rendezői utasításoknak megfelelően tűpontos alakítást láthattunk. igazából ezért nehéz bármilyen színészi játékot megítélni jó-rossz skálán, sokkal egyszerűbb természetes-nem természetesen.)

(nyilván ezt túlbeszéltük, nem akarom elvenni a terepet a sorozattól, mondom, nem arra célzok, hogy nem jogos, amit mondasz, ha ez sokat nyom a latban nálad, akkor igenis sokat nyom. csak kerestem a magyarázatot a miértekre, mert szerintem az sokkal érdekesebb, mint az, hogy most valami jó vagy nem jó.)

Road Lee - 2022. 11. 18. 06:31

Hááát: én is -1. :-(

Én sem szerettem a Darkot, de tettem egy próbát a 1899 pilottal.

A végén meg azon morfondíroztam, hogy mi vagy ki miatt kéne ezt tovább néznem…

Egyik utas sem vált számomra érdekessé, akinek a további sorsa és/vagy előélete egy kicsit is érdekelne.

A végén meg a random “varázstárgy”, vagy “Rubik-piramis” a Damien-re hajazó, weirdo kisfiútól: “hú, de izgalmas lesz!” – gondoltam. :-P

A kapitány két random utassal, egy általa sosem látott tiszttel, és egy noname kazánfűtővel indul felfedezni a szellemhajót: teljesen logikus. :-/ A misztikus testvér(?) pedig nagykabátban és gumicsizmában úszik át a kábé 3-5 fokos óceánban: jogosan, ugye, mert “titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus”. :-P

Nem, azt hiszem, hogy nem rántott be. :-/

bvr - 2022. 11. 18. 07:15

hm, nekem pont maga a hangulat volt ami nagyon bejott! Ez persze szubjektiv, szoval akinek a pilot hangulata nem jott be akkor neki nem igazan erdemes folytatni mert nagyon sokaig ez lesz a legfontosabb huzoero, es ez ilyen (tehat ha valakinek nem jon be akkor csak szenvedni fog vele)

Mondjuk engem a karakterek is erdekeltek, es kulon tetszett hogy ennyire sokfele nacio es nyel. Ilyenkor amugy nalam alap hogy mindenkit eredeti nyelven szeretek hallgatni! Es akkor mar egy apro javitas a nyelvekhez, nincs igazan jelentosege de azert spoiler moge teszem
(a keleti nok nem japanok, ez mondjuk nalam mar valamiert rogton a szineszekrol is lejott meg ahogy (bar nem sokat) beszelnek, de amugy az hamar explicit lesz hogy ok kinaiak, csak japannak adjak ki magukat es neha japanul is beszelnek/tanulnak. Az eszakiak pedig dánok, az valahogy olyan egyertelmu volt (es kesobb tenyleg az is lett) hogy foldmuvesek, ahogy beszeltek (mivel csak sorozatokbol “ismerem” sajnos azt a videket, az meg pl. pont egy bron/broen miatt lehetett volna amugy keteselyes de ezt aztan utolag megneztem es dan karakterek dan szineszekkel)

Valamint akkor mar a “logikarol” is, azert ha valoszinusithetoen minosegi sorozatrol van szo (es itt azert a junkien lehet arrol tudni hogy ez az) ott azert az a jo hozzaallas hogy ez minimum ket dolog miatt lehet, egyreszt van amikor egyszeruen nem ez a fontos hanem a hangulat (kicsit igy is van, errol fentebb mar irtam), masreszt meg es deplane, hat basszus ez egy tudhatoan rejtelyes mindfuck sorozat, ilyenkor azert lehetne mar gyanakodni hogy ezek azert majd a helyukre fognak kerulni! (mondjuk nekem pont az ilyenek miatt jutott eszembe az a konyv (cimet de szerzot meg foleg pont ezert nem is irok. Mondjuk az egy kulon erdekesseg hogy arra a kommentem megirasa utan kerestem ra kulcsszavakkal hogy kitol melyik is volt ez (annyira regen olvastam mar hogy a hangulaton kivul mindent elfelejtettem mar), es eredetileg ezt is 1970ben adtak ki, ami datum korul a reszek vegi zenek szorodnak :)
De amugy ha nem ez lett volna a megoldas akkor is meg sokfele magyarazat lehetett volna (en meg ket-harom kulonbozoben gondolkoztam)

Mammut - 2022. 11. 18. 08:03

Hát, ez elég dark-centrikus egy írás lett, és fogalmam sincs, miről beszélsz, mert azt nem láttam. :D

Én pusztán a poszterek miatt vettem előre ezt a sorozatot a megnézendők között.

Én akkor szerencsésen azzal az angol hangsávval néztem, ahol mindenféle nyelv volt, így nem csak sokszínű volt, de fokozta a rejtély oldalt is, hiszen kb. senki sem az, akinek mondja magát, így azt sem lehet tudni, ki értette meg a másik mondatait.

Nekem amúgy hangulatra a Szellemhajót juttatta eszembe az első két rész.

Mammut - 2022. 11. 18. 08:04

“A végén meg a random “varázstárgy”, vagy “Rubik-piramis” a Damien-re hajazó, weirdo kisfiútól: “hú, de izgalmas lesz!” – gondoltam. :-P”

Hellraiser-gúla :D

sárgakutya - 2022. 11. 18. 09:28

Hát én nagy Dark rajongó voltam de ez sokkal kevésbé jött be.

Igaz, csak 3 részt láttam eddig, de például már a pilot közepénél kitaláltam azt ami a 2. rész cliffhengere lett… egy csomó nagy durranásnak szánt dolog volt eddig amit nem úgy konstatáltam hogy húha, hanem úgy hogy számítottam rá és erősíti azt hogy kb. az lesz a koncepció amit sejtek.

Plusz ezt a háromszög dolgot kicsit túltolták, így eleve minden kapcsán keresi az ember a harmadik dolgot, szintet, stb. Az, hogy 3 hajó van (legalábbis a 3. részben itt tartunk) már az második hajó megtalálásakor evidenciának vettem.

Összességben ahogy látom az 5. rész lesz az első valamiféle vízválasztó a kommentek alapján. Kíváncsi vagyok hogy mennyire állja meg majd a helyét a teóriám.

romanista - 2022. 11. 18. 09:32

hát, engem a trailer egyáltalán nem fogott meg, mondjuk a Dark sem, nem is néztem meg.
irgum76 kommentjén jókat nevettem, legfőképp ezen:
“attól, hogy a hajó elfordul mindenki pánikrohamot kap”
:-))

bvr - 2022. 11. 18. 10:10

de hát még ki is mondatják a karakterekkel hogy nem attól lesznek idegesen mert fordul a hajó hanem hogy nehogy visszamenjenek Európába (ott mindenkinek feltétlenül nagyon sürgős Amerikába jutnia)
Ez ugyanolyan mint az a komment hogy dehát hogy úszott át nagykabátban a hideg óceánon, és azon már nem akad ki hogy de utána basszus egy bogarat enged át az ajtó alatt és azzal kinyitja! Szóval kicsit gondoljátok már át milyen sorozatot néztek :)

ikalav - 2022. 11. 18. 10:43

A Dark is rossz volt abból 1 szezont bírtam ebből egy részt néztem végig a másodiknál hagytam a fenébe az utolsó részt áttekertem, hogy na akkor mi az nagy csavar amire épül, hát egy ilyen ötlet egy régi Star Trek egy részére lett volna elég.

evilskati - 2022. 11. 18. 11:51

A Dark nagyon nagy kedvenc volt, még csak két részen vagyok túl, de hangulatában máris megragadott.
Reméltem, hogy ennél a sorozatnál nem kell majd jegyzetfüzettel nézni a részeket, eddig szerintem jobban követhetőbb, ami pozitív.

Külön kiemelném a production designt, amit Sulo is említett, háromszögek mindenhol, még a padlószőnyeg mintája is abból áll. Jó, hogy odafigyeltek ilyen részletekre is.

Kíváncsian várom a többi részt :)

Divide - 2022. 11. 18. 18:15

Egy rész után úgy érzem, hülyére fognak venni, és egy nagy “meh” lesz a vége (sok izgalmas szimbólum és archetípus, amikről majd kiderül, hogy red herringek, sok sunyuló szereplő, akiknek a szála szépen el lesz felejtve menet közben, éppen annyi misztikum, hogy a józan paraszti logika ne legyen számonkérhető, de nem áll össze “világgá”, tehát a belső logika se számonkérhető, stb.), ne legyen igazam. De ha vámpírosba fordul, akkor még sikítani is fogok.
Ja, a Dark első évadát szerettem.

pityu - 2022. 11. 18. 19:13

nekem mindegy. Onnantól, hogy egy hajón játszódik, ami hideg vizeken siklik, én bontok egy rumot, és mehet a lejátszás.

evilskati - 2022. 11. 18. 21:30

Le is csúszott az előző komment óta. Nekem nagyon bejött, tetszett a végkifejlet is, nehéz dolguk volt, hogy ne legyen súlytalan, de szerintem megoldották.

*** Spoiler ***

Sikerült olyan világot teremteniük amiben minden kérdőjeles. Nem olvastam, hogy eleve több évadra tervezték-e, de a fordulat tudatában innen még nehezebb dolguk lesz a készítőknek. Valószínűleg a szereplők emlékei megmaradtak, jobb is, mert még egy kitörést nem lenne értelme képernyőre vinni, ha megint nem sejtenének semmit. Ugyanakkor szerintem még nem a valóságba jutottak, nem tudom mennyire lehet olyan sztorit írni, ami miatt lehet majd a szereplőkért izgulni és ne intézzük el annyival, hogy meh, újabb iteráció, tétnélküli az egész.
A bogár, mint bug a programkódban aranyos volt :-)

clown - 2022. 11. 18. 23:42

3 évadra van tervezve, úgyanúgy mint Dark előre minden kigondolva, szóval nem útközbe találják ki a sorozat végkifejletét. És ha jól tudom még egy harmadik sorozatot is terveznek ez után

winnie - 2022. 11. 19. 08:42

egy fontos helyesbítés: a terv 3 évad, de minden minden kigondolva. nyilván a váz megvan, amit majd feltöltenek, még az is lehet, hogy kissé konkrétabb támpontok is vannak, befejezésről meg pláne lehet elképzelés, de ezek mind képlékeny dolgok, még bőven változhatnak, ha egyszer nekiállnak írni – ergó, nagyon sok mindent menet közben fognak kitalálni. (de főleg azért, mert csak így lehet sorozatot csinálni. ha valamiért nem fizetnek, mert nem készülhet el, mert kasza lesz, azon nem tudnak annyit agyalni, tehát komolyabban már a 2. évadba is csak akkor fognak belemenni, kitalálni, ha berendelést kapnak.)

és igen, az biztos, hogy még lesznek sorozataik, ahogy vannak ötleteik is, tippre már az 1899 alatt kapnak egy újra berendelést, amit vagy készítőként, vagy executive producerként fognak vinni.

“We already have ideas for a second and third season on 1899, and it gets complicated.”

“We always like to have an ending before we start. We want to know where we are going. We’re moving through a story, and we want to know how it will be resolved in the end. In the middle, there may be some ideas that are more loosely thrown in. And as we go through the process, the ideas can shift and move into a different position. “

bvr - 2022. 11. 19. 11:48

“nagyon sok mindent menet közben fognak kitalálni. (de főleg azért, mert csak így lehet sorozatot csinálni.”

De itt nyilván nem az a kérdés hogy meg van-e már írva hogy a második évad ötödik epizód tizenkettedik percében majd mit mond egyik karakter a másiknak.
Hanem hogy itt minősítetten különböző eseteket érdemes megkülönböztetni, és pont az ilyen rejtélyekre épülő high concept sorozatnál ez fontos. És azért fontos mert baromi nagy negatív tapasztalatok voltak a múltból (mondjuk: “- Itt most legyen egy jegesmedve/füstszörny/akármi! -De hát minek? -Nem mindegy?! Majd kesobb megmagyarazzuk!” Aztán vagy kitaláltak rá valamit vagy nem, vagy retcon lett vagy nem, és persze vagy rossz lett vagy nem)
De hogy egészen aktuális példa legyen, a westwolrd-ot kétszer softrebootolták, most lett volna a harmadszor ha szerencsére most már tényleg le nem lövik)

Itt is majd ha végignézed látni fogod hogy amúgy sokféleképpen lehetne ezt folytatni, akár gyökeresen átminősítve az eddig látottakat. Viszont ezek a készítők élvezik annyira a bizalmamat hogy komolyan veszem ha azt mondják hogy úgy álltak neki hogy megvan a világ és hogy ebben mit és hogyan akarnak 3 évadban elmesélni.

pityu - 2022. 11. 19. 15:30

*kiprüszköli a bögre rumot a képernyőre
wTF did I just saw?

Dearborn - 2022. 11. 20. 12:00

Imádtam a Dark-ot, all top5-ben ott van nekem, de ez a sorozat borzalmas, 2 részig bírtam ezt az erőlködést, lever a víz a gondolatától is ha folytatnom kéne.

tonks - 2022. 11. 20. 20:57

Első 3 rész alapján:
A karakterek közül többekhez is kötődöm már, úgyhogy főleg emiatt folytatom, a sztori annyira nem kapott el, mondjuk kábé ezt is vártam: lassú sztori, rengeteg kis rejtély darabka, ami majd összeáll valamivé az évad végén, de igazi válaszokat nem nagyon kapunk még. És igen, ha nem lenne a Dark, nem is lennék ennyire türelmes.
Kifejezetten tetszenek az epizódzárások és az odaválasztott zenék.

Egy technikai dolog zavar, hogy elvileg Full HD (1080p) minőségű a Netflixem, de az éjszakás jelenetek borzasztóak néha, szétkockázódik, foltos a feketeség, vagy hogy mondjam, pedig egy normális méretű monitoron nézzük.

Nleva - 2022. 11. 20. 20:58

Dearnborn, teljesen megertelek, végig csikorgattam a fogam, lassú, sötét, csomo kérdés maradt bennem. De mégis, az utolsó 5 perc miatt megerte, es 9 pontot adtam a 10-bol, mondjuk egyet a zenékre. Ki kell bírni. 😀

juhaszvik - 2022. 11. 21. 09:50

Hat és fél résznél tartok, eddig bejön. A rejtélyfaktor itt gyorsabban eszkalálódik, mint a dark első évadában, hogy ez mennyire lesz baj, majd meglátjuk. A karakterek egyszerűbbek, a hangulat is. A rész végi zenék (bármennyire jók) engem eleinte kizökkentettek.

Amúgy van egy logikai hiba, ami nem hagy nyugodni (spoiler): amikor a nő először megy át a lyukon, akkor a fiú a bogár segítségével nyitja ki az átjárót. Amikor másodjára a kapitánnyal megy át, akkor az asztalon fogott bogarat használták. Hogy mentek át harmadik alkalommal?

Hegemaster - 2022. 11. 22. 02:40

5.rész után:
SPOILER
Nekem eddig nagyon Ascension utánérzésem van.
– Egy múltbeli környezet: ott 60as évek, itt 1899
– Egy zárt terű hajó amiben egy adott számú ember utazik: ott persze az űrben, itt óceánon
– Nagy csavar hogy a hajó nem igazi (jó az Ascensionben leginkabb épített díszlet volt az űrhajó és körülötte az űr, itt inkább hasonlít eddig egy ST holodeck-re.

Tényleg már csak azt várom hogy a fura gyerekről kiderüljön hogy előjöttek mentális képességei és ezért üldözni kezdjék a szimuláció készítői, majd minden gallyra menjen és néhányan kijussanak a való világba…

Amúgy nekem nagyon tetszik eddig. Annó az Ascensiont is sajnáltam hogy végül a mini után kaszálták. Kíváncsi vagyok mire fog kifutni. Remélem lesz annyira sikeres hogy a tervezett 3 évadot végig vigyék.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz